Τα σύνορα του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830 και 1832) |
Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος χάρη στην διπλωματική του δεινότητα και τον πατριωτισμό του κατόρθωσε να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια εκμεταλλευόμενος τις αντιθέσεις ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις, Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας.
Παρά την ανεξαρτησία που η Πατρίδα μας πέτυχε με το πρωτόκολλο αυτό, ο Κυβερνήτης εργάστηκε άοκνα με αποτέλεσμα να επεκταθούν τα σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού (1832).
Εχθρός των Ελλήνων, σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα, υπήρξε ο υπουργός εξωτερικών και Καγκελάριος της Αυστρίας Μέτερνιχ.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης το δεικτικό προφίλ του, η άτεγκτη στάση του, και πολλές από τις «ακούρευτες» απόψεις του, έγιναν γνωστές στην πλειονότητα των Ελλήνων. Μαζί με αυτές και η χαρακτηριστική εικόνα του να μας κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο κάθε φορά που παρεκκλίνουμε από την συνταγή της λιτότητας.
«Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο κύριος Σόιμπλε που λοιδορεί την πατρίδα μας», όπως είχε αναρωτηθεί παλαιότερα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας.
Ήταν εκείνος που απεφάνθη πως στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισήγαγαν το γερμανικό μάρκο το 1990. Και ήταν κι αυτός που στοίχειωσε την Ευρώπη με την γερμανικής εμπνεύσεως λέξη Kerneuropa, αποδεικνύοντας περίτρανα πως παραμένει υπέρμαχος μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
...............................
περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
...έκανες κου πε πε;