Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα.


 Λάο Τσέ

Πώς να αντέξουμε την κρίση: Ευγνωμοσύνη για τις μικρές χαρές

Η Ξάνθη από ψηλά
Δύσκολες είναι οι μέρες που διανύουμε λόγω της γενικότερης πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής κρίσης και οφείλουμε να  σταθούμε όρθιοι και να γίνουμε «κατσαρίδες». Να επιβιώσουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο και ταυτόχρονα να μην μας παίρνει από κάτω και να μη μιζεριάζουμε. Αντιθέτως να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή και να αναδεικνύουμε τις μικρές μας χαρές ως μεγάλες πολυτέλειες.
Βλέπω τα βράδια που περπατάμε με το σύζυγο πως οι καφετέριες είναι γεμάτες που είναι μια εικόνα κόντρα στην κατάσταση που επικρατεί. Στην κεντρική πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους της αγοράς της Ξάνθης βλέπουμε νέους γονείς με τα παιδάκια τους στα καροτσάκια ή με μεγαλύτερα παιδιά που ξεχύνονται και παίζουν με τα ποδήλατα, τρέχοντας και παίζοντας διάφορα παιχνίδια.
Οι ηλικιωμένοι και αυτοί είναι έξω και δροσίζονται, συζητώντας όσα συμβαίνουν ή όσα φοβούνται ότι θα έρθουν. Άλλωστε μια βόλτα έξω είναι ανέξοδη. Και σαφώς προτιμάται από το να κλειστεί ο άνθρωπος μέσα στο σπίτι, παρακολουθώντας εξελίξεις που δεν μπορεί να τις αλλάξει, παρά μόνο να προσευχηθεί για να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνες και ειρηνικές. Γι’ αυτό όσοι είστε σκεπτικοί και προβληματισμένοι καλύτερα να σταματήσετε να το κάνετε. Ότι είναι να γίνει, θα γίνει.
Παλιά Πόλη Ξάνθης
Μονοπάτι της ζωής
Ένας περίπατος στους δρόμους της πόλης και ιδιαίτερα σε όμορφα μέρη που σας θυμίζουν ότι είστε σε ένα άλλο μέρος. Στην Ξάνθη είναι ο παραδοσιακός της οικισμός ένα τέτοιο μέρος, το μονοπάτι της ζωής που περπατάμε παράλληλα στον ποταμό Κόσυνθο μέσα στο πράσινο, η πεζοπορία στο περιαστικό δάσος μέχρι τα μοναστήρια της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς, η ονομαζόμενη «θηλιά» αλλά και περπατώντας προς την εκκλησιαστική σχολή ή και στο αλσάκι βλέποντας από ψηλά την πόλη. Επίσης έχουμε πολλά καταπράσινα πάρκα όπου μπορούν οι γονείς να πάνε με τα παιδιά τους ή ζευγάρια. Μια ωραία πρόταση είναι ένα πικ νικ στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ που δεν χρειάζεται μετακίνηση εκτός πόλεως. Μάλιστα αυτή η περιοχή είναι από τις πιο δροσερές το βράδυ και αρκετοί την επιλέγουν έστω και να καθίσουν στα παγκάκια.
Διακοπές μπορούμε να κάνουμε εντός του νομού επιλέγοντας διάφορους τόπους για εξόρμηση.
Θάλασσες έχουν τις μπλε σημαίες
Ο Νομός Ξάνθης διαθέτει θάλασσα που απέχει από 20-30 λεπτά από την πόλη όπου υπάρχουν πολλές όμορφες οργανωμένες παραλίες: Άβδηρα (Αη Γιάννης, Πόρτο Μόλο, Σκάλα Αβδήρων), Μυρωδάτο, Μάγγανα, Μάνδρα, Εράσμιο, Π. Λάγος, Δασοχώρι.
Η Λίμνη Βιστωνίδα με τα εκκλησάκια της Παναγίας Παντάνασσας και του Αγίου Νικολάου είναι άλλο ένα ωραίο μέρος για να βρεθεί κάποιος ένα απόγευμα και να περάσει όμορφα.
Ο ποταμός Νέστος όπου μπορεί κάποιος να κάνει κανό καγιάκ ή αν είναι τολμηρός να βουτήξει και απλώς να καθίσει στην αμμουδιά ή να πάει για πικ νικ ή να περπατήσει παράλληλα στα μονοπάτια που υπάρχουν.
Ή να γνωρίσει το παραποτάμιο δάσος Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν) στο Δήμο Τοπείρου δίπλα στο Δέλτα του Νέστου, το αγκάλιασμα του ποταμού με τη θάλασσα, όπου καταφεύγουν σπάνια πουλιά και θηλαστικά.  
Όποιος προτιμάει βουνό μπορεί να πάει είτε στα χωριά όπου κατοικούν μουσουλμάνοι κάτοικοι, πομάκικης καταγωγής με τις γυναίκες να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές τους στην καθημερινότητα τους.
Είναι και τα όμορφα χωριά του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, με κεφαλοχώρι τη Σταυρούπολη και δίπλα τα Κομνηνά όπου μπορεί κάποιος να επιδοθεί στην ιππασία μέσα στο δάσος ή δίπλα στο ποτάμι. Όποιος έχει την ανάγκη να βρεθεί σε ένα μέρος που είναι η Χάρη Του Θεού μπορεί να επισκεφθεί το μοναστήρι Γενέσιον της Θεοτόκου. Στην είσοδο του χωριού Κομνηνά στρίβεις δεξιά και ακολουθείς τις ταμπέλες. Μπορεί να έχει λίγα χιλιόμετρα χωματόδρομο αλλά μόλις φθάσεις δεν θα θέλεις να φύγεις. Το μοναστήρι έχει για να προσκυνήσεις λείψανα του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, Αγίας Σοφίας Κλεισούρας και Αγίου Μηνά. Ο ολάνθιστος κήπος που επιμελείται η μοναχή Νεκταρία θα σε κάνει να νομίσεις πως είσαι σε παραδεισένιο τοπίο. Επίσης κάποιος μπορεί να επισκεφθεί τα χωριά Καρυόφυτο, Δαφνώνα και αν θέλει μπορεί να περάσει τα σύνορα του Νομού Ξάνθης και να πάει στο Παρανέστι του όμορου Νομού Καβάλας.
Μια ωραία ευκαιρία απόδρασης είναι και η περιοχή του Λειβαδίτη όπου βρίσκεται ο ομώνυμος καταρράκτης. Είναι μια πανέμορφη περιοχή όπου μπορεί κάποιος να επισκεφθεί συνδυαστικά το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου και τον παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων που κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνουν το αντάμωμα τους.
Τελικά έχουμε πολλές εναλλακτικές επιλογές για διακοπές έστω και μονοήμερη εκδρομή. Αρκεί να έχουμε καλή διάθεση! Όσοι είστε ακόμη διστακτικοί και δεν έχετε χρήματα για βενζίνη μπορείτε να κάνετε ανακαίνιση στο μπαλκονάκι σας. Με λουλουδάκια και διάφορα διακοσμητικά που έχετε ήδη όπως ρεσώ, πέτρες, κοχύλια ή και βάφοντας τις γλάστρες σας για να δώσετε χρώμα στο οπτικό σας πεδίο.
Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αρκεί να είμαστε ευγνώμονες για τα όσα έχουμε. Αυτή είναι η αφετηρία μας, αλλιώς τίποτα δεν θα μας αρέσει όσο όμορφο και να ναι. Καλοδεχούμενες οι μικρές χαρές! Όπως είδα πρόσφατα και σε έναν σύνθημα σε τοίχο: «Θεέ μου κάνε με αντέξω τις μεγάλες χαρές».
Καλό καλοκαίρι!

πηγή 
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/1907512_10205844661373118_5821482292485082371_n.jpg?oh=207939c4cdeeafe4d1f7270918e17099&oe=5625B735

Όσιοι Διονύσιος ο Ρήτωρ και Μητροφάνης



Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 9 Ιουλίου
Όσιος Διονύσιος ο Ρήτωρ (†1606)
Γεννήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνος. Έλαβε μεγάλη μόρφωση και γι αυτό του δόθηκε η επωνυμία του Ρήτορος. Μοναχός έγινε στην περίφημη μονή του Στουδίου. «Τελειοτέρας γλιχόμενος εν ησυχία ζωής, ανεχώρησεν εις το Αγιώνυμον Όρος του Άθω».
Στην αρχή κατοίκησε στην σκήτη των Καρυών, έπειτα στη σκήτη της Αγίας Άννης και τέλος στην ερημική περιοχή, όπου σήμερα η σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης. Εκεί, μαζί με τον μαθητή του όσιο Μητροφάνη, ασκήθηκαν μέσα στο σπήλαιο, που σήμερα διαμορφώθηκε σε ναό, για όλη τους τη ζωή. Θεωρούνται οι πρώτοι οικήτορες της σκήτης και τιμώνται ιδιαίτερα.
Ο θεοφώτιστος όσιος Διονύσιος, «συντονωτάτη κεχρημένος ησυχία και ασκήσει, ήρθη εις ύψος μυστικών θεωριών, και επλήσθη των αΰλων του Παρακλήτου ελλάμψεων, υπελθών τον άδυτον της χάριτος γνόφον. Και περιώνυμος εν λόγοις οφθείς, και εξακουστός εν ποικίλη σοφία και γνώσει, και ασφαλής υφηγητής πάσι μονασταίς και ασκηταίς, την δοθείσαν αυτώ χάριν, πολλαπλώς εκ χειλέων έβλυζεν, ως θείος διδάσκαλος, και εν δέλτοις ιεροίς διεχάραττε, ποθεινότατος πάσι γεγονώς».
Η φήμη της αρετής του έφθασε μακρυά από τον ιερό Άθωνα. Στη βιβλιοθήκη της σκήτης της Αγίας Άννης σώζεται ιδιόγραφος κώδικάς του, καθώς και το Ψαλτήριο που χρησιμοποιούσε καθημερινώς. Ο όσιος περιγράφεται, «κατά τον τύπον του σώματος και την μορφήν, ικανώς εις ύψος εκτεινόμενος. Είχε κεφαλήν μεγάλην και οιονεί τετράγωνον. Παρειάς πλατείας. Μέτωπον υψηλόν και πλατύ. Μύστακα παχύν, προς τα κάτω νεύοντα. Γενειάδα πλατείαν, τετράγωνον, μικρόν διχαζομένην και καθημένην άχρι του στήθους. Τρίχωμα υπόλευκον. Ην ημιφαλακρός, την επιδερμίδα σιτόχρους, και χαρακτήρ μεγαλοπρεπής ...».
.......Μέχρι τέλους αγωνιζόμενος ανεπαύθη εν ειρήνη στο σπήλαιο, το οποίο μέχρι σήμερα σώζεται, και το 1956 ανοικοδομήθηκε ωραίος ναός, όπου τιμάται πανηγυρικά με τον όσιο μαθητή του. 

.......Ο υμνογράφος μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης υπήρξε συνθέτης της ακολουθίας και του βίου τους και οικήτορας του τόπου των αγωνισμάτων τους.


Όσιος Μητροφάνης (†αρχές 17ου αι.)
Πιστός μαθητής και συνασκητής του οσίου Διονυσίου του Ρήτορος. Έζησαν ασκητικώς στο μέχρι σήμερα σωζόμενο σπήλαιο στη σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης.
Με την ευλογία του Γέροντά του, κατόπιν προσκλήσεως, κρίθηκε άξιος ο όσιος Μητροφάνης να εξέλθει στα πλησιόχωρα του Αγίου Όρους, για εξομολόγηση και διόρθωση των χριστιανών της Χαλκιδικής. Στο χωριό Ίσβορος (σημερινή Στρατονίκη της Χαλκιδικής) συνάντησε τον ευλαβή χριστιανό Δημήτριο, που είχε δει τις ημέρες εκείνες θαυμαστή οπτασία περί της αιωνίου ζωής, την οποία κατέγραψε ο όσιος και έτσι διασώθηκε προς ωφέλεια πολλών μέχρι σήμερα. Στις ημέρες μας κτίσθηκε ναός προς τιμή του οσίου στη Στρατονίκη.
Ο όσιος Μητροφάνης «ήτο κατά τον τύπον του σώματος μέτριος, έχων κεφαλήν στρογγύλην, κόμην παχείαν, μέλαιναν, γενειάδα στρογγύλην, μικράν, τρίχωμα ούλον, ωσαύτως οφρύας και οφθαλμούς στρογγύλους. Ην ημιφαλακρός, μετ' επιδερμίδος επί το λευκότερον, και γενικώς μελανόθριξ, ομοιάζων και ούτος τω αγίω Νικολάω, πλην της ηλικίας και της χροιάς του τριχώματος. Ην γαρ τη ηλικία νεώτερος, έχων το τρίχωμα μέλαν».
Ανεπαύθη μετά την κοίμηση του οσίου διδασκάλου του, μετά του οποίου συντιμάται στις 9 Ιουλίου.

Πηγή:  ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, Μοναχού Μωυσέως, Αγιορείτου

Αντικατοπτρισμοί


http://www.korifogrami.gr/wp-content/uploads/2013/03/reflection_photography_16.jpg

Μα πώς να κολυμπήσω 
το χειμώνα
όταν αφαίρεσα τη θάλασσα
από το καλοκαίρι που πέρασε;
Πώς να αφεθώ στο γλυκό αεράκι
όταν αγκάλιασα τον ήλιο
και έγινα αποκαΐδι πάνω στο κύμα;
Η πιο επικίνδυνη συναλλαγή
μέσα στη σχέση:
να ανταλλάσσεις όνειρα
και το δικό σου να γλιστρά
μέσα από τα χέρια του συντρόφου σου.
"Κι αυτή θα ήταν όλη η ιστορία"
αν ένα γιασεμί δε χάιδευε τα διψασμένα μου μαλλιά.
Μα «αν δεν σκύψεις, κανείς δεν ανεβαίνει στην πλάτη σου». Αν δεν σκύψεις, αν δεν υποχωρήσεις, αν δεν εκχωρήσεις δικαιώματα.
Ο αληθινά ταπεινός δεν είναι αυτός που συγκαταβαίνει και υποχωρεί, αλλά αυτός που στην ελευθερία της αγάπης του υποχωρεί ο αρνητικός λογισμός. Κάθε φορά που νιώθω ότι κάποιος κοντινός μου άνθρωπος με παραβιάζει ψυχικά, είναι γιατί ο ίδιος μου του έχω εκχωρήσει ή του εκχωρώ δικαιώματα. Μα ο τόπος της ψυχής όταν έχουμε συνείδηση ότι είναι οικόπεδο δοσμένο, χαρισμένο στον Χριστό – ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί ο Χριστός- δεν μπορεί να δοθεί αλλού, παρά μόνο καταχρηστικά και επομένως να δημιουργήσει προβλήματα.
Ανεξαρτησία μέσα στην σχέση – συναισθήματα και θελήματα σε ανεξαρτησία από τις ψυχικές διαθέσεις και τα θελήματα του άλλου. Τότε και η επένδυση στις σχέσεις είναι πραγματικά ανιδιοτελής, γιατί στοχεύει μόνο στη χαρά της σχέσης, στην χαρά της ζωής εν κοινωνία. Κλαίω με το κλάμα του άλλου και χαίρομαι με την χαρά του, μα και το κλάμα και η χαρά δεν λιμνάζουν μέσα σε μια (οποιαδήποτε) δυαδική σχέση, όταν η αναφορά είναι προς τον μόνον Αγαπημένο - την πηγή της χαράς.
Τ.

Τα καλύτερα memes από το προχτεσινό Eurogroup

Μπορεί να μην υπήρχε πρόταση αλλά τουλάχιστον υπάρχουν memes


Υπήρξε πολύ πράμα για μία ακόμα φορά μετά το Eurogroup αγαπητοί φίλοι. Είναι γεγονός ότι μόνος του ο Βαρουφάκης έχει τόσα memes όσα όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και προχτές κάτι έγινε. Απολαύστε:
CJUKzqSWEAAjNiz
Η πρώτη εμφάνιση του Ευκλείδη
CJVL9v3UsAAWXck
Τσίπρας
10982278_1634893413395259_4522951274526196462_n
Αυτός που λείπει.
11659249_952240984798715_3072157414839059930_n
10953161_952542594768554_3133809591522125095_n
11659391_952223924800421_6681145635085511216_n
Το Μεγάλο Αφεντικό.
11233334_888636277875087_4934064065884976875_n
Το καλύτερο μάλλον.
11402996_1634858570065410_2279173911804076914_n
10407961_378027072367768_3303038769116387420_n
11694019_837539026315361_8127794974663349745_n
CJVS4IaWwAEZ8pj
Τουλάχιστον εμπνευσμένο.
10411834_10153182622027525_2524839714476907818_n
11692693_10153183884302525_656468581298934376_n
Πάντα τέτοια.

πηγή

Το ρεπορτάζ στη γερμανική tv που δε θα δείξουν τα ελληνικά κανάλια- Οι σκληρές προτάσεις των δανειστών, και ο στόχος ανατροπής Τσίπρα (βίντεο)


Τσίπρας - Βαρουφάκης

Ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που δεν θα δούμε στην ελληνική τηλεόραση, παρουσίασε το γερμανικό κανάλι ARD για την Ελλάδα. Το ρεπορτάζ, αρκετά διαφωτιστικό, παρουσιάζει τις προτάσεις των δανειστών, τις οποίες αμφισβήτησαν τα κόμματα που στηρίζουν το ναι. Σύμφωνα με αυτές, μειώνονται συντάξεις, έρχεται νέα φορολογία μέσω της αύξησης του ΦΠΑ κα, ενώ τα μέτρα χαρακτηρίζονται όχι μόνο υφεσιακά, αλλά και κοινωνικά άδικα.
Στόχος τους είναι μια όχι μόνο να επιβάλουν νέα σκληρά μέτρα, αλλά να ταπεινώσουν την Ελλάδα και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα, σχολιάζουν Γερμανοί ειδικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι.
Δείτε το ρεπορτάζ που δε θα δείξουν τα ελληνικά κανάλια:

«Μόνο ο Αναστασιάδης υποστήριξε την Ελλάδα στην Ε.Ε.»


Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα 

Λευκωσία - Ανταπόκριση 
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Aναστασιάδης, ήταν ο μοναδικός ηγέτης που στήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη χθεσινή σύνοδο των αρχηγών των κρατών μελών της ευρωζώνης, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. 
Μιλώντας στo ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς θα καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες μέρες. 
Κληθείς να απαντήσει σε σχόλιο ότι ευρωπαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η σύγκληση συνόδου κορυφής όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. γίνεται με στόχο να αποφασιστεί έξοδος ή όχι της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: 
«Είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Εμείς θέλουμε να δούμε την αισιόδοξη πλευρά που είναι ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, να μη γίνει η συνάντηση της Κυριακής ούτε σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Αυτός είναι ο στόχος και της ελληνικής κυβέρνησης». 
Σε σχετικό σχόλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι «εάν υπάρξει συμφωνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να μην γίνει η συνάντηση της Κυριακής. Η συνάντηση της Κυριακής σε επίπεδο των 28 γίνεται, γιατί θεωρείται ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή θα είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει και ενδεχομένως να επηρεάσει όλα τα 28 κράτη μέλη. Μπορώ να σας αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου των 18 κρατών μελών κάποιος από τους προέδρους των θεσμών αναφέρθηκε, για παράδειγμα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ως κράτη μέλη που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, άρα θα πρέπει να είναι σε μια τέτοια σύνοδο που θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. 
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κι άλλες χώρες, πέραν της Κύπρου, που στήριξαν την Ελλάδα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στις παρεμβάσεις που έγιναν, υπήρξαν διάφορες διαβαθμίσεις στον τρόπο τοποθέτησης των αρχηγών κρατών. 
«Η μόνη ξεκάθαρη τοποθέτηση που έγινε, στηρίζοντας τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, χαιρετίζοντας την εισαγωγική δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη όπως η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπήρξε κριτική, σε κάποιες των περιπτώσεων και έντονη κριτική από κάποια κράτη μέλη, από κάποια κράτη μέλη ήταν πιο ήρεμη η κριτική ή η προσέγγιση του θέματος με διαφορετική επιχειρηματολογία. Το σημαντικό είναι το τι γίνεται από σήμερα μέχρι την Κυριακή», συμπλήρωσε. 
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιου είδους εντολή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι κάπως επιεικής προς την Ελλάδα μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι, βρισκόταν χθες στη σύνοδο των αρχηγών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. 
Υπογράμμισε ότι «όλοι αναμένουν να δουν την ελληνική πρόταση και θεωρώ ότι η βάση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και της πρώτης αξιολόγησης που θα γίνει από πλευράς θεσμών θα είναι κάτι που θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Εκείνο που εμείς ευχόμαστε είναι να μην χρειαστεί ποτέ να μπουν σε εφαρμογή τα όποια συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι αυτήν τη στιγμή και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, αλλά γενικότερα και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και οι θεσμοί έτσι ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα το Σάββατο». 

Χαρίζουν τα σπίτια τους σε ξένους


Υπάρχει ένα πρόβλημα, φυσικά. Τα σπίτια στο Γκάντζι, ένα γραφικό ορεινό χωριό στα κεντρικά του νησιού, είναι γενικά ερειπωμένα, μερικά εγκαταλελειμμένα εδώ και γενιές. Και όποιος αποκτήσει μία από τις ιδιοκτησίες έχει μόνο τέσσερα χρόνια στη διάθεσή του για να επισκευάσει το σπίτι και να το καταστήσει βιώσιμο. 

Αλλά η προσφορά έχει ήδη δελεάσει δεκάδες κυνηγούς εξοχικών σπιτιών από όλον τον κόσμο, και η πρωτοποριακή ιδέα έχει δώσει ήδη δουλειά στους ντόπιους τεχνίτες και εμπόρους, ενεργοποιώντας και τον τουρισμό. «Στη σικελική νοοτροπία μας, το Γκάντζι θεωρείται πολύ μακριά από τη θάλασσα για να είναι ελκυστικό μέρος για τους τουρίστες», λέει ο Τζιουζέπε Φαραρέλο, ο δήμαρχος του χωριού που βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ Παλέρμο και Κατάνια. 

Προσθέτει ότι η πρωτοβουλία έχει σκοπό «να θέσει σε κίνηση ένα μηχανισμό που προηγουμένως ήταν αδιανόητος για ένα χωριό στο κέντρο της Σικελίας», όπου οι πόλεις έχουν συρρικνωθεί σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομίας της περιοχής. Το Γκάντζι είχε πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκων το 1950. 

Σήμερα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 7.000. Τα κύματα της μετανάστευσης από το Γκάντζι ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα, λιγότερο λόγω οικονομικής δυσπραγίας, η οποία «ήταν ενδημική», όσο επειδή τα υπερατλαντικά υπερωκεάνια χάριζαν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Αμερική. 

Ο δήμος του Γκάντζι ενεργεί τώρα κάπως σαν μεσίτης ακινήτων, διευκολύνοντας τη σύγκλιση της σημαντικής προσφοράς εγκαταλελειμμένων κατοικιών με την αυξανόμενη ζήτηση. Μερικά από αυτά τα σπίτια έχουν χαριστεί, άλλα έχουν πωληθεί για ένα συμβολικό ποσό. Οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν. Μια ιστοσελίδα για Βρετανούς επενδυτές, η shelteroffshore.com, συμβουλεύει τους επίδοξους αγοραστές να ζητήσουν την γνώμη αγγλόφωνων μη Ιταλών δικηγόρων που γνωρίζουν καλά την νομοθεσία της Σικελίας. Διότι σε πολλές περιπτώσεις οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι καθαροί, και μπορεί να υπάρχουν εκκρεμείς φόροι, ή δάνεια και χρέη. 

Επιπλέον, το κόστος οικοδόμησης και ανακαίνισης μπορεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια οικονομική επιχείρηση, όπως η Wendhers SRL, μια εταιρεία της Φλωρεντίας που έλαβε δύο δωρεάν σπίτια και αγόρασε άλλα επτά για να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο με 22 σουίτες. 

Αλλά ως επί το πλείστον, η πρωτοβουλία έχει σχέση με τις προοπτικές για το μέλλον του χωριού. «Το κάνουμε αυτό για τα παιδιά μας, επειδή αγαπάμε το χωριό μας. Και θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν εδώ και να μην φύγουν μακριά», λέει ο δήμαρχος.