Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

10 SOS για τους γονείς που στέλνουν το παιδί τους κατασκήνωση


1. Μην το παρακάνετε με τα ρούχα

Δεν υπάρχει λόγος να φορτώσετε στο παιδί μια βαλίτσα γεμάτη ρούχα. Μια εβδομάδα μετά την αναχώρησή του θα το επισκεφτείτε και θα έχετε την ευκαιρία να ανανεώσετε τις προμήθειές του σε ρούχα, πετσέτες και εσώρουχα. Θυμηθείτε ότι στις περισσότερες κατασκηνώσεις γίνεται πρωινή επιθεώρηση καθαριότητας και μεταξύ άλλων, ελέγχεται και αν οι βαλίτσες των κατασκηνωτών είναι τακτοποιημένες. Μην βάλετε το παιδί σε έξτρα μπελάδες –ετοιμάστε και δώστε του μόνο τα απαραίτητα.

2. Όσα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει μαζί του

Μιλώντας για απαραίτητα, αξίζει να υπενθυμίσουμε τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψει απ΄ τη βαλίτσα των παιδιών:
1) Οδοντόβουρτσα (καλού-κακού, προμηθεύστε το με δύο), οδοντόκρεμα, σαμπουάν και αφρόλουτρο.
2) Καπέλο, μαγιό και αντηλιακό για τη θάλασσα ή την πισίνα.
3) Τουλάχιστον 3 πετσέτες (σώματος, προσώπου και θαλάσσης).
4) Δύο ζευγάρια πιτζάμες και σαγιονάρες.
5) Φακός (γιατί τις νύχτες μέσα στις σκηνές ή τους κοιτώνες επικρατεί συνήθως βαθύ σκοτάδι).
6) Αντικουνουπικό και αντιψειρική λοσιόν.
7) Παντελόνι, ζακέτα και αθλητικά παπούτσια.
8) Βιβλία και κόμιξ.
9) Σακούλα για τα άπλυτα.

3. …Και όσα είναι καλύτερο να αφήσει σπίτι

Στο σπίτι μπορείτε κάλλιστα να αφήσετε το κινητό και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Πιθανότατα θα χρειαστεί να δώσετε μια μικρή μάχη για να τα καταφέρετε, αλλά αξίζει τον κόπο. Στην κατασκήνωση ο χρόνος του παιδιού θα είναι παραπάνω από γεμάτος, οπότε δεν του χρειάζεται να ψυχαγωγηθεί με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το παιδί από τα τηλέφωνα της κατασκήνωσης –σίγουρα θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για το «τηλεφωνικό καθεστώς» από τους υπεύθυνους.

4. Μαρκάρετε ό,τι πάρει μαζί του

Θα ήταν χρήσιμο, αν μπορούσατε να σημειώσετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομα του παιδιού στα πράγματά του. Γράψτε τα αρχικά του ονόματός σας στις ταμπελίτσες των ρούχων του, ώστε να μπορέσετε να τα αναγνωρίσετε σε περίπτωση που χαθούν (πράγμα εξαιρετικά πιθανό, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αφού αργά ή γρήγορα ό,τι κι αν χαθεί θα βρεθεί απ το προσωπικό της κατασκήνωσης).

5. Προτιμήστε να πάει με ένα φίλο

Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, προτιμήστε να στείλετε το παιδί στην κατασκήνωση παρέα με ένα φίλο, μια φίλη ή κάποιο αγαπημένο ξαδερφάκι. Τα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα παιδιά όταν πρωτοπηγαίνουν κατασκήνωση οφείλονται συνήθως στην έλλειψη επαφής με οτιδήποτε οικείο. Αν λοιπόν είναι η πρώτη του φορά, θα το διευκόλυνε αρκετά να έχει κοντά του ένα φιλικό πρόσωπο.

6. Θα πάει με το πούλμαν της κατασκήνωσης ή μαζί σας;

Αν η κατασκήνωση διαθέτει πούλμαν που παίρνει όλα τα παιδιά από ένα ορισμένο σημείο, θα σας συμβουλεύαμε, ιδία πείρα, να το προτιμήσετε ως τρόπο μετάβασης. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τα άλλα παιδάκια και να κάνει μια ομαλότερη μετάβαση στο καινούριο περιβάλλον. Αν, ωστόσο, η εσωστρέφεια ή το άγχος προσαρμογής το αγχώνουν, δεν υπάρχει λόγος να επιμείνετε δημιουργώντας ένταση και στρες. Εάν επιλέξετε να πάτε μαζί, φροντίστε να είστε ακριβείς. 

7. Τηλεφωνική επικοινωνία

Συμφωνήστε κάθε πότε θα μιλάτε στο τηλέφωνο και μείνετε συνεπείς στα ραντεβού σας. Αν το παιδί δεν επικοινωνήσει μαζί σας, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε –λογικά περνάει τέλεια και (προσωρινά) σας ξέχασε. Αν ωστόσο η αγωνία σας πνίγει, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο και να ρωτήσετε αν είναι καλά.

8. Αποφύγετε το κήρυγμα

Πολύ σημαντικό για την ψυχολογία και των δυο σας: πριν το παιδί φύγει για την κατασκήνωση, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται διδακτικοί βομβαρδίζοντάς το με «πρέπει» και με «μη» -το κήρυγμα θα προκαλέσει άγχος και στους δυο σας. Το παιδί θα βρει τις ισορροπίες και τα αναγνωρίσει τα όριά του μέσα από την εμπειρία και την καθοδήγηση των ομαδαρχών.

9. Μην δώσετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε

Αν το παιδί σας είναι ακόμη μικρό ή αν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει κατασκήνωση, ίσως νιώσει ανασφάλεια και λίγο άγχος πριν την αναχώρησή του. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στο μητρικό ένστικτο που θα σας υποδείξει να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι πηγαίνετε να το βλέπετε καθημερινά. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσετε ελπίδες και επιθυμίες που δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε.

10. Μην ανησυχείτε, μην αγχώνεστε!

Το παιδί σας θα πάει σε ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον με εξειδικευμένο προσωπικό. Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν την κατασκήνωση είναι έμπειροι και , αν έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, κύριο μέλημά τους είναι η ασφάλεια. Σίγουρα θα έχουν αναλάβει στο παρελθόν παιδιά που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ή να κοινωνικοποιηθούν, όπως και ζωηρά ή υπερκινητικά. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι όλες οι κατασκηνώσεις διαθέτουν γιατρό και ιατρείο με όλα τα απαραίτητα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;