Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Εορτή του Γεννεθλίου της Θεοτόκου στην Παναγία ¨Αγία Δευτέρα¨ Κατούνας.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ. Εορτή του Γεννεθλίου της Θεοτόκου  θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία  στο εξωκλήσι της Παναγίας "Αγία Δευτέρα" στην ενορία μας.
 
 
                                                               Εκ του Ιερού Ναού 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------
 
 
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ
(λίγα λόγια για το Μοναστήρι).

Το καθολικό του μοναστηριού. Βορειοδυτικά της Κατούνας, στο δρόμο προς το χωριό Τρύφου, βρίσκεται το μοναστηράκι της "Αγίας Δευτέρας" ή "Παναγία Δευτέρα Κατούνας". Το όνομα πιθανώς οφείλεται στη Λειτουργία που γινόταν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Σώζεται η μάντρα με τα ερειπωμένα κελλιά και το νεότερο καθολικό. Η μάντρα είναι κτισμένη με αργολιθοδομή και τα γωνιάσματα γίνονται με πελεκημένες ασβεστόπετρες. Στο χώρο των κελλιών βρέθηκε ορθογώνια πέτρα με σκαλισμένη επιγραφή: ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ, που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Αγρινίου. Το μικρό καθολικό είναι απλή αίθουσα με δίρριχτη στέγη. Πρόσφατα έγινε ανακαίνησή του και διαμόρφωση του χώρου γύρω από αυτό. Η "Αγία Δευτέρα" ή "Παναγία Δευτέρα" δεν πρέπει να είναι παλαιότερη του τέλους του 18ου αιώνα.
Το μικρό αυτό μοναστήρι, στα χρόνια της τουρκοκρτίας, γνώρισε τη βαρβαρότητα των Τούρκων κατακτητών.
Οι ηγούμενοι και μοναχοί της μονής συνεργάζοταν με τους Βενετούς που κατείχαν τα Επτάνησα διατρέχοντας σοβαρούς κινδύνους.
Σώζεται επιστολή του ταγματάρχη Γ. Χαλκιόπουλου, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας της Βενετοκρατούμενης Βόνιτσας, προς τις Βενετικές αρχές, με ημερομηνία 23/06/1759 σύμφωνα με την οποία ο ηγούμενος της μονής Κατούνας Δωρόθεος έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την κίνηση των τουρκικών στρατευμάτων στη περιοχή του Ξηρομέρου καθώς και τον διορισμό ως αρματωλών του Χρήστου Γρίβα και του Ιωάννη Βαρνακιώτη.           
                Άλλος ηγούμενος της μονής που πλήρωσε με τη ζωή του τη δράση του αυτή είναι σύμφωνα με τη παράδοση και κάποιος Ραφαήλ τον οποίο οι Τούρκοι κρέμασαν στην αυλή του μοναστηριού. Αναφέρεται επίσης πως ένα πουρνάρι που ήταν φυτρωμένο στο τόπο της εκτέλεσης ξεράθηκε αμέσως μετά από αυτή.
Τις πληροφορίες για το μνημείο πήραμε από τα βιβλία :
Aθανάσιου Δ. Παλιούρα, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Εκδόσεις Αρσινόη, Αθήνα.
Γεώργιου Α. Φερεντίνου, Ιστορία της Ακαρνανίας Τόμος Γ'.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;