Το πιο ελαφρύ , υγιεινό και οικονομικό σοκολατένιο κέικ!
Όταν η Ε. μας έδωσε τη συνταγή από το σοκολατένιο κέικ της που έγινε ανάρπαστο, δεν το πίστευα ότι είχε τόσο απλά υλικά . Μαμά μικρών παιδιών η Ε. καλύπτει την ανάγκη τους για γλυκό γρήγορα και εύκολα μ’ αυτό το κέικ, με υλικά που υπάρχουν πάντα σε κάθε σπίτι.
Kαθημερινό , οικονομικό και πολύ πολύ υγιεινό σχετικά με άλλα βαριά κέικ σοκολάτας. Απολύτως συμβατό με το πνεύμα της σελίδας και της κρητικής διατροφής. Η Ε. μας έδωσε τη συνταγή πρόθυμα γραμμένη με τα υπέροχα γράμματά της και με σημειώσεις για τις δικές της παρεμβάσεις στη βασική συνταγή.
Από τότε το έχω φτιάξει τουλάχιστον τέσσερις φορές (γι αυτό και οι διαφορετικές φωτογραφίες) αλλάζοντας κάθε φορά κάτι αλλά κρατώντας σταθερή τη βασική ιδέα της Ε. Το αλεύρι ολικής, το ελαιόλαδο και η έλλειψη αυγών δίνουν ένα ωραιότατο αποτέλεσμα που καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό χωρίς όλες τις «κακές» συνέπειες.
Γίνεται μάλιστα τόσο γρήγορα που μέχρι να το σκεφτούμε το φτιάξαμε! Μέχρι να φτάσει ο φούρνος σε θερμοκρασία ψησίματος το κέικ μας έχει ετοιμαστεί! Αν ακολουθήσετε επ’ ακριβώς τη σειρά που περιγράφω στις οδηγίες θα λερώσετε ένα μπολ και μια κούπα μόνο. Παρόλο που χρησιμοποιείται κακάο και όχι σοκολάτα η γεύση είναι έντονα σοκολατένια και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους πιο σοκολατομανείς .
Αν καλύψουμε το κέικ με ένα γλάσο σοκολάτας σχετικά ρευστό δύσκολα θα γίνει αντιληπτή η έλλειψή της. Και τις τέσσερεις φορές, έφτιαξα τη μισή από τη δόση της Ε. , αφού εμείς είμαστε πια αρκετά μεγάλοι για πολλές φέτες κέικ καθημερινά…Ήταν αρκετή για μια φόρμα με 26 cm διάμετρο (26 νούμερο) ή μια αντίστοιχη μακρόστενη.
Εκτός από τη συνταγή η Ε. μου έδωσε την άδεια δημοσίευσής της οπότε σήμερα σας την παρουσιάζω με τις δικές μου ποσότητες και όλες τις εκδοχές δοκιμής . Στο τέλος θα σας πω και ποια εκδοχή «προκρίθηκε» από τους δοκιμαστές μου αν και μπορώ να πω ότι δεν έμεινε ψίχουλο ακόμη και από τη λιγότερο αποδεκτή!
Υλικά:
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπας κακάο (δείτε παρατηρήσεις)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 βανίλιες (σωληνάκια)
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κοινό ξύδι από κρασί
1η παραλλαγή:
Προσθέτουμε ½ κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια στο μίγμα
2η παραλλαγή
Προσθέτουμε 1 κούπα μήλο κομμένο σε κυβάκια και πασπαλισμένο με 1 κουταλάκι κανέλα, και ελαττώνουμε κατά ¼ της κούπας το νερό
3η παραλλαγή:
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού που συμπληρώνουμε με νερό ως ότου έχουμε 1,5 κούπα υγρό. Προσθέτουμε ακόμη 80- 100 gr σοκολάτα (περίπου 50% σε κακάο) σε σταγόνες ή κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Για την επικάλυψη, ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας που φτιάχνουμε με:
½ κούπα γάλα, 80 gr σοκολάτα , 1 κουταλιά ελαιόλαδο , 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
Επί το έργον:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δυο αλεύρια, το αλάτι , το μπέικιν, τις βανίλιες και το κακάο κοσκινισμένο και τα ανακατεύουμε .
Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανάμειξης βάζουμε τη ζάχαρη το ελαιόλαδο, το νερό (ή το μείγμα νερού-χυμού) και το ξύδι.
Τα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη όσο γίνεται και προσθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια.
Προσθέτουμε στο τέλος τα καρύδια , τα καρύδια , τη σοκολάτα (αν βάλουμε) .
Αδειάζουμε σε φόρμα σιλικόνης 26 νούμερο ή σε ταψάκι που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες , σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50- 60 λεπτά (δοκιμάζουμε στα 50 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ που πρέπει να βγαίνει καθαρό).
Το αναποδογυρίζουμε ή αφήνουμε στο σκεύος που το ψήσαμε και το πασπαλίζουμε με άχνη όταν γίνει χλιαρό ή με γλάσο.
Για το γλάσο , βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τη σοκολάτα, το ελαιόλαδο και την άχνη. Ανακατεύουμε και όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα προσθέτουμε το λικέρ.
Καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζουμε με καρύδια ή τρούφα σοκολάτας.
Παρατηρήσεις:
1)Η συνταγή για ολόκληρη τη δόση λέει 1 κουτί κακάο. Με δεδομένο ότι η συσκευασία είναι 125 gr, μέτρησα 63 gr. Ήταν 2/3 της δοσομετρικής κούπας που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου.
2)Οι δοκιμές πάνω στη βασική συνταγή θα συνεχιστούν γιατί το κέικ μας αρέσει και είναι πολύ υγιεινό οπότε είναι μια πολύ καλή επιλογή για κέικ καθημερινότητας! Ήδη σκέφτομαι ξηρά φρούτα, γλυκά του κουταλιού, σταφίδες, καστανή ζάχαρη και διάφορα άλλα!
3)Από όλες τις εκδοχές, καλύτερη βέβαια ήταν η πλουσιότερη (με την προσθήκη της σοκολάτας και του χυμού και ξύσματος πορτοκαλιού). Με όλες όμως τις συνέπειες… Έβαλα και γλάσο οπότε μάλλον κατήργησα τα πλεονεκτήματα του κέικ σ’ αυτή την εκδοχή. Διατηρώ όμως το ξύσμα και το χυμό, όποτε βέβαια υπάρχει πορτοκάλι στο σπίτι. Λιγότερο μας άρεσε η εκδοχή με το μήλο. Ίσως θέλει κι άλλες παρεμβάσεις.
Όταν η Ε. μας έδωσε τη συνταγή από το σοκολατένιο κέικ της που έγινε ανάρπαστο, δεν το πίστευα ότι είχε τόσο απλά υλικά . Μαμά μικρών παιδιών η Ε. καλύπτει την ανάγκη τους για γλυκό γρήγορα και εύκολα μ’ αυτό το κέικ, με υλικά που υπάρχουν πάντα σε κάθε σπίτι.
Kαθημερινό , οικονομικό και πολύ πολύ υγιεινό σχετικά με άλλα βαριά κέικ σοκολάτας. Απολύτως συμβατό με το πνεύμα της σελίδας και της κρητικής διατροφής. Η Ε. μας έδωσε τη συνταγή πρόθυμα γραμμένη με τα υπέροχα γράμματά της και με σημειώσεις για τις δικές της παρεμβάσεις στη βασική συνταγή.
Από τότε το έχω φτιάξει τουλάχιστον τέσσερις φορές (γι αυτό και οι διαφορετικές φωτογραφίες) αλλάζοντας κάθε φορά κάτι αλλά κρατώντας σταθερή τη βασική ιδέα της Ε. Το αλεύρι ολικής, το ελαιόλαδο και η έλλειψη αυγών δίνουν ένα ωραιότατο αποτέλεσμα που καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό χωρίς όλες τις «κακές» συνέπειες.
Γίνεται μάλιστα τόσο γρήγορα που μέχρι να το σκεφτούμε το φτιάξαμε! Μέχρι να φτάσει ο φούρνος σε θερμοκρασία ψησίματος το κέικ μας έχει ετοιμαστεί! Αν ακολουθήσετε επ’ ακριβώς τη σειρά που περιγράφω στις οδηγίες θα λερώσετε ένα μπολ και μια κούπα μόνο. Παρόλο που χρησιμοποιείται κακάο και όχι σοκολάτα η γεύση είναι έντονα σοκολατένια και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους πιο σοκολατομανείς .
Αν καλύψουμε το κέικ με ένα γλάσο σοκολάτας σχετικά ρευστό δύσκολα θα γίνει αντιληπτή η έλλειψή της. Και τις τέσσερεις φορές, έφτιαξα τη μισή από τη δόση της Ε. , αφού εμείς είμαστε πια αρκετά μεγάλοι για πολλές φέτες κέικ καθημερινά…Ήταν αρκετή για μια φόρμα με 26 cm διάμετρο (26 νούμερο) ή μια αντίστοιχη μακρόστενη.
Εκτός από τη συνταγή η Ε. μου έδωσε την άδεια δημοσίευσής της οπότε σήμερα σας την παρουσιάζω με τις δικές μου ποσότητες και όλες τις εκδοχές δοκιμής . Στο τέλος θα σας πω και ποια εκδοχή «προκρίθηκε» από τους δοκιμαστές μου αν και μπορώ να πω ότι δεν έμεινε ψίχουλο ακόμη και από τη λιγότερο αποδεκτή!
Υλικά:
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπας κακάο (δείτε παρατηρήσεις)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 βανίλιες (σωληνάκια)
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κοινό ξύδι από κρασί
1η παραλλαγή:
Προσθέτουμε ½ κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια στο μίγμα
2η παραλλαγή
Προσθέτουμε 1 κούπα μήλο κομμένο σε κυβάκια και πασπαλισμένο με 1 κουταλάκι κανέλα, και ελαττώνουμε κατά ¼ της κούπας το νερό
3η παραλλαγή:
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού που συμπληρώνουμε με νερό ως ότου έχουμε 1,5 κούπα υγρό. Προσθέτουμε ακόμη 80- 100 gr σοκολάτα (περίπου 50% σε κακάο) σε σταγόνες ή κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Για την επικάλυψη, ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας που φτιάχνουμε με:
½ κούπα γάλα, 80 gr σοκολάτα , 1 κουταλιά ελαιόλαδο , 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
Επί το έργον:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δυο αλεύρια, το αλάτι , το μπέικιν, τις βανίλιες και το κακάο κοσκινισμένο και τα ανακατεύουμε .
Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανάμειξης βάζουμε τη ζάχαρη το ελαιόλαδο, το νερό (ή το μείγμα νερού-χυμού) και το ξύδι.
Τα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη όσο γίνεται και προσθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια.
Προσθέτουμε στο τέλος τα καρύδια , τα καρύδια , τη σοκολάτα (αν βάλουμε) .
Αδειάζουμε σε φόρμα σιλικόνης 26 νούμερο ή σε ταψάκι που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες , σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50- 60 λεπτά (δοκιμάζουμε στα 50 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ που πρέπει να βγαίνει καθαρό).
Το αναποδογυρίζουμε ή αφήνουμε στο σκεύος που το ψήσαμε και το πασπαλίζουμε με άχνη όταν γίνει χλιαρό ή με γλάσο.
Για το γλάσο , βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τη σοκολάτα, το ελαιόλαδο και την άχνη. Ανακατεύουμε και όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα προσθέτουμε το λικέρ.
Καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζουμε με καρύδια ή τρούφα σοκολάτας.
Παρατηρήσεις:
1)Η συνταγή για ολόκληρη τη δόση λέει 1 κουτί κακάο. Με δεδομένο ότι η συσκευασία είναι 125 gr, μέτρησα 63 gr. Ήταν 2/3 της δοσομετρικής κούπας που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου.
2)Οι δοκιμές πάνω στη βασική συνταγή θα συνεχιστούν γιατί το κέικ μας αρέσει και είναι πολύ υγιεινό οπότε είναι μια πολύ καλή επιλογή για κέικ καθημερινότητας! Ήδη σκέφτομαι ξηρά φρούτα, γλυκά του κουταλιού, σταφίδες, καστανή ζάχαρη και διάφορα άλλα!
3)Από όλες τις εκδοχές, καλύτερη βέβαια ήταν η πλουσιότερη (με την προσθήκη της σοκολάτας και του χυμού και ξύσματος πορτοκαλιού). Με όλες όμως τις συνέπειες… Έβαλα και γλάσο οπότε μάλλον κατήργησα τα πλεονεκτήματα του κέικ σ’ αυτή την εκδοχή. Διατηρώ όμως το ξύσμα και το χυμό, όποτε βέβαια υπάρχει πορτοκάλι στο σπίτι. Λιγότερο μας άρεσε η εκδοχή με το μήλο. Ίσως θέλει κι άλλες παρεμβάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
...έκανες κου πε πε;