Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Πως γιορτάσαμε φέτος την Αγία Παρασκευή; 

 

Όσοι πιστοί προσέλθετε και φέτος στα ¨γιορτάσια¨ που ορισμένοι φρόντισαν να οργανώσουν, ¨για τη χάρη της Αγίας Παρασκευής¨, όπως ανακοίνωναν τόσο καιρό. Στις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν, αλλά και στα δρώμενα που εκτυλίχθησαν επικρατούσε μια σύγχυση για το τί πραγματικά γιορτάζουμε. Μπερδεμένα όλα μαζί… ορθοδοξία, πολιτισμός, φολκλόρ, ρομαντισμός και οι ευλαβείς πιστοί και διοργανωτές, οι οποίοι για να τιμήσουν την Αγία, έψηναν κρέατα και τα μοίραζαν δωρεάν στους προσκυνητές, νηστήσιμη μέρα Παρασκευή! Και μετά ένα τρικούβερτο γλέντι με μερακλήδικους κυκλωτικούς χορούς, σαμπάνιες και επίδειξη  ¨ υπό τη σκέπη της θαυματουργής Αγίας του λαού μας, της Αγίας Παρασκευής¨. Γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και το πρωί έψαχνες κόσμο να βρεις στην Θεία Λειτουργία, το ανώτερο Μυστήριο που τελείται στον κόσμο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια και στο οποίο είναι σωματικώς παρών ο Χριστός. Η Αγία Παρασκευή τιμήθηκε χθες; Αυτή που της φόρεσαν στο κεφάλι μια πυρακτωμένη σιδερένια περικεφαλαία, την κρέμασαν από τα μαλλιά και με αναμμένες λαμπάδες της κάψανε τις μασχάλες και τα άλλα μέλη του σώματος της και την έβαλαν σε ένα μεγάλο καζάνι πίσσα, μολύβι και λάδι, επειδή δεν ήθελε να αρνηθεί τον Χριστό και τις εντολές του, όπως την νηστεία; Τα έχουμε βάλει όλα μέσα σε ένα καζάνι και νομίζουμε ότι είμαστε ελληνορθόδοξοι και κρατάμε τις παραδόσεις των πατέρων μας. Βάζουμε και λίγο πολιτισμό, αναβίωση εθίμων και συναίσθημα  και νομίζουμε ότι θα βγούμε από την κρίση και το πνευματικό τέλμα, που βρισκόμαστε σαν έθνος. Χάσαμε τ’ αυγά και τα πασχάλια! Κατά τα άλλα χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν και βοήθεια μας η Αγία Παρασκευή!  

katouna koupepe 

Σημ.: οι φράσεις εντός εισαγωγικών είναι δανεισμένες από τις ανακοινώσεις των ημερών


Θαύμα: Επίσκεψη της Αγίας Παρασκευής σε άπιστη γυναίκα.

  http://www.infocurteadearges.ro/wp-content/uploads/2010/10/Parascheva.jpg
 
Θαυμαστό γεγονός συνέβη σε οικογένεια την ημερομηνία της εορτής της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί Αττικής.
Η μαρτυρία της οικογένειας έχει ως εξής: Υπάρχει στο Κορωπί ένα παντρεμένο ζευγάρι όπου ο άντρας είναι το πιστό μέλος της οικογένεια και η γυναίκα του είναι άπιστη και είρωνας της πίστης.
Ο άντρας είχε πολύ μεγάλη ευσέβεια στην Αγία Παρασκευή. Πάντα στην παραμονή και ανήμερα τις εορτής της άναβε το καντήλι στο σπίτι του. Αντίθετα η σύζυγος του δεν το άναβε ποτέ.
Την ημέρα λοιπόν της εορτής της σηκώθηκε πρωί - πρωί και αφού άφησε την γυναίκα του και την πεθερά του να κοιμάται, ντύθηκε και με προσοχή έφυγε από το σπίτι για την Εκκλησία. Έκλεισε και την εξώπορτα και την κλείδωσε δυο φορές.
Πήγε λοιπόν στην εκκλησία και αφού λειτουργήθηκε γύρισε πίσω για το σπίτι.
Μόλις έφτασε βρήκε τις δυο γυναίκες τρομοκρατημένες και πανικοβλημένες.
Τις ρώτησε τι είχε συμβεί και αυτές τον ρώταγαν εάν το πρωί που έφυγε κλείδωσε την πόρτα του σπιτιού. Η απάντηση του άνδρα ήταν βεβαίως και την κλείδωσα αφού ξέρουμε εδώ στο Κορωπί τι πρόβλημα έχουμε με τους κλέφτες και τους κακοποιούς. Γιατί είστε τόσο ανήσυχες όμως τις ρώτησε ο σύζυγος.
Να του λέει: Μόλις έφυγες μετά από λίγο ακούσαμε να ξεκλειδώνεται η πόρτα. Δυο φορές κρακ, κρακ. Κοκαλώσαμε!!! Είδαμε τότε μπροστά μας μια γυναίκα να μπαίνει μέσα στο σπίτι με μαύρα ρούχα, ψιλή, πολλή όμορφη, να μας κοίτα αμίλητη και να πηγαίνει στο δωμάτιο που είναι η καντήλα.
Πηγαίνει λοιπόν εκεί, παίρνει το καντήλι πηγαίνει κατόπιν στην κουζίνα βάζει λαδί, βάζει λουμινάκι και το ανάβει. Το παίρνει το καντηλάκι και το τοποθετεί πάλι στο δωμάτιο. Μας κοίτα με πολλή αυστηρό τρόπο και μας λέει, «σήμερα είναι η εορτή μου», και φεύγει πάλι από όπου ήρθε.
Οι γυναίκες ήταν συγκλονισμένες δεν μπορούσαν να μιλήσουν καθόλου με αυτό το θαυμαστό γεγονός που τους συνέβη. Ο δε άντρας είχε συγκινηθεί από αυτό το Θαύμα που έκανε η Αγία Παρασκευή στην άπιστη γυναίκα του.