Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016


Πολύ μακιγιάζ και λίγα ρούχα, αποτελούν πάντα ένα αλάνθαστο σημάδι απελπισίας σε μια γυναίκα.


http://www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2014/03/india-giorti-xromaton-570-800x520.jpg
Όσκαρ Ουάιλντ

εικόνες που ξεχειλίζουν ευτυχία...


Μια κίνηση, ένα άθλημα, ένας χορός, ένα βλέμμα, ένα φιλί, μια αγκαλιά, μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα που φέρνουν ευτυχία και αυτό αποτυπώνεται πλατιά στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Ο φωτογράφος απαθανάτισε εικόνες που ξεχειλίζουν ευτυχία και δίνει σε όλους μας την ιδέα να απολαύσουμε μικρές καθημερινές χαρές και να γεμίσουμε αισιοδοξία, χαρά και αγαλίαση… Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες εικόνες για να πάρετε μια δόση απόλυτης ευτυχίας…
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!

perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
perierga.gr - Φωτογραφίες γεμάτες ευτυχία!
πηγή

Κόλπων τοῦ Γεννήτορος μή χωρισθεῖς τῇ Θεότητι, σαρκωθείς ὡς εὐδόκησας, ἀγκάλαις κρατούμενος τῆς Ἀειπαρθένου, χερσίν ἐπεδόθης τοῦ θεοδόχου Συμεών, ὁ τῇ χειρί σου κρατῶν τά σύμπαντα· διό νῦν ἀπολύεις με, περιχαρῶς ἀνεκραύγαζεν, ἐν εἰρήνῃ τόν δοῦλον σου, ὅτι εἶδον σε, Δέσποτα

http://www.imaik.gr/wp-content/uploads/img255.jpg

Ύμνος Υπαπαντής

Σ’ αυτόν τον τόπο όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι…

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1WMtl2cHBrB6E63evjaH4_IOzHht_K0bhA4qfod1aUzGjKsfnjy6MfveLYRIinTRRSxrTWoV25saoMzLa5NHIrtU-plnvtfnhb2mprqDWAbCL34yDRkfP6xOiqI8Hah1_rpcx4zrHp9Hl/s1600/Ayusaya1_cr.jpg

Γ. Σεφέρης

Η απόφαση για την πατρίδα μας έχει ληφθεί...

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος, Κιλκίς


Είχα διαβάσει σε μικρότερη ηλικία, όταν πολλές φορές διαβάζουμε ανώριμα, περίπου βουλιμικά κάποια βιβλία, την εξαίσια πραγματεία του Ξενοφώντος με τίτλο «Οικονομικός». Ανήκει στην τετραλογία των φιλοσοφικών του έργων, που στρέφονται γύρω από την μορφή του μεγάλου δασκάλου του, του Σωκράτη. Τα άλλα τρία τιτλοφορούνται «Απομνημονεύματα», «Συμπόσιον» και «Απολογία». Στο έργο αυτό ο μέγας φιλόσοφος αναφέρεται κυρίως στην γεωργία, σημειώνοντας στην εισαγωγή του πέμπτου κεφαλαίου ότι «έοικε γαρ η επιμέλεια αυτής είναι άμα τε ηδυπάθεια τις και οίκου αύξησις και σωμάτων άσκησις εις το δύνασθαι όσα ανδρί ελευθέρω προσήκει», δηλαδή, η γεωργία είναι πηγή τέρψεως και της περιουσίας αύξηση και του σώματος άσκηση, ώστε να μπορεί το σώμα να κάνει όσα αρμόζουν σ’ έναν άνθρωπο ελεύθερο, διότι «των σωμάτων θηλυνομένων και αι ψυχαί πολύ αρρωστότεραι γίγνονται».

Πριν σχολιάσουμε τους λόγους του προγόνου μας, μία ακόμη επίκαιρη παραπομπή. Στο ίδιο κεφάλαιο, στίχος 17, λέει ο Σωκράτης. «Καλώς δε κακείνος είπεν ος έφη, την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ευ μεν γαρ φερομένης της γεωργίας έρρωνται και αι άλλαι τέχναι άπασαι…σχεδόν τι και κατά γην και κατά θάλατταν». Μετάφραση: (Χρησιμοποιώ την έκδοση «Βιβλιοθήκη των Ελλήνων). Και ωραίος είναι ο λόγος εκείνου που είπε πως η γεωργία είναι των άλλων τεχνών μητέρα και τροφός. Διότι, αν η γεωργία πάει καλά, καλά πηγαίνουν και οι άλλες τέχνες όπου, αντιθέτως, η γη, κατ’ ανάγκην, μείνει χέρσα, εκεί σχεδόν σβήνουν και «άπασαι» οι άλλες τέχνες… στεριανές και θαλασσινές».

Πάμε, τώρα, μία βόλτα σ’ ένα μανάβικο της σήμερον. Τι αντικρίζεις; Ντομάτες Βελγίου, πατάτες Αιγύπτου, κρεμμύδια και λεμόνια Τουρκίας, εσπεριδοειδή Ισπανίας. Γέμισε ο τόπος από εισαγόμενα φρούτα. (Δεν εξαιρώ τα, σάπια, άνοστα και επιβλαβή, πολιτικά). Ένας τόπος ευλογημένος σαν τον δικό μας, «ηλιοστάλακτος», αγκαλιασμένος από θάλασσα – «Θεέ μου πόσο μπλε ξοδεύεις για να μην σε βλέπουμε» θα πει εξαίσια ο Ελύτης- είναι δυνατόν να εισάγει ντομάτες; Λιβάδι απέραντο η πατρίδα μας, ο καιρός της καλοσυνεύει δύο μήνες ενωρίτερα από των «Ευρωπαίγων», είναι δυνατόν να μην έχει επάρκεια σε γεωργοκτηνοτροφικά αγαθά; Αντί να είμαστε το περιβόλι της Ευρώπης, η γη μας είναι σχεδόν αμόλυντη λόγω της ανύπαρκτης βιομηχανίας, καταντήσαμε χερσοτόπι, καταστρέψαμε την γεωργία, την μητέρα των τεχνών, κατά τον Σωκράτη. Όλοι οι ανέμπνευστοι μπακαλόγατοι που, κακή τη ώρα, κυβέρνησαν τον τόπο λες και συνωμότησαν για να διαλύσουν την γεωργία. Ποινικοποίησαν την χειρωνακτική εργασία, ξερίζωσαν τον λαό από τις εστίες του, τον στίβαξαν στις απάνθρωπες τσιμεντουπόλεις, μετέτρεψαν πολλούς σε αεροκοπανατζήδες του Δημοσίου και… ιδού τα αποτελέσματα: τρώμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια των Τούρκων, καταναλώνουμε τα γλακατοκομικά των Ολλανδών. Και τα δικά μας τα μοσχοαναθρεμμένα βλαστάρια σπουδάζουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, «λιανοπαίδια», θύματα, ανίδεα για την φρίκη που τους αναμένει.

(Είχα διαβάσει το εξής, δεν θυμάμαι σε ποιο βιβλίο. «Αν θέλεις να καταστρέψεις ένα έθνος να επιμηκύνεις την παρουσία των νέων στα θρανία». «Σκοτώνονται» σήμερα τα παιδιά μας για να μαζέψουν «χαρτιά». Γιατί; Για να τα κερδίσουν οι Ευρωπαίοι, να φύγουν στην Γερμανία που λεηλατεί τα καλύτερα μυαλά της πατρίδας μας. Τα ωραιότερά τους χρόνια, που όλες οι πνευματικές και σωματικές τους δυνάμεις είναι στην «καλύτερή τους ώρα», τα περνούν στα σπουδαστήρια. Γεγονός με οδυνηρότατες συνέπειες και στο μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό).

Ας γνωρίζουμε ότι η κατοχή γης, η ιδιοκτησία τονώνει το εθνικό αίσθημα, λόγω προσωπικού γοήτρου και αλληλεγγύης προς την πατρίδα. Η γη γεννά δεσμούς που κινούν και αφυπνίζουν τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για φιλοπατρία, μιλάμε και για αγάπη στο γεννοτόπι μας, του χώματος που μας ανέστησε. (Είμαστε «γέννημα και θρέμμα» της τάδε περιοχής).

Τα λιοντάρια του 1940 ήταν αγροτόπαιδα, σκληροτράχηλοι δουλευτάδες της γης, πολέμησαν και νίκησαν γιατί υπερασπίζονταν τα οργωμένα χωράφια τους και όχι τον κοπανιστό «αέρα» του ρετιρέ μιας πολυκατοικίας. «Η γη» λέει ο Σωκράτης, «παρακινεί σημαντικά τους γεωργούς να υπερασπίζουν ένοπλοι τη χώρα, γιατί παράγει τους καρπούς της στο ύπαιθρο, ώστε να τους παίρνει εκείνος που νικά». Είδαμε τι έγινε κατά τη γερμανική Κατοχή. Κατέκλεψαν οι πρόγονοι της Μέρκελ την παραγωγή και ο λαός, κακουχούμενος και λιμοκτονών, αποδεκατίστηκε.

«Ούτω και τα ήθη γενναιοτάτους τους αυτή συνόντας η γεωργία έοικε παρέχεσθε». Η γεωργία διαμορφώνει ευγενέστατο το ήθος των ανθρώπων, που απασχολούνται μ’ αυτή. Πλην της φιλοπατρίας, η γεωργία εξευγενίζει τον άνθρωπο, τον οπλίζει με υπομονή, καρτερία, γενναιότητα. Βλέπει ο άνθρωπος το θαύμα της κτίσης, ταπεινώνεται, κοπιάζει, μοχθεί και, όταν έρθει ο καρπός, χαίρεται και καμαρώνει. Μία αιτία της τωρινής απιστίας και της αλαζονείας είναι και η απομάκρυνσή μας από τη γη. Μες στις φωσφορίζουσες τσιμεντουπόλεις θαυμάζουμε τα έργα των χειρών μας, τα εφήμερα και πομπώδη, χάσαμε τα «καλά λίαν» έργα του Θεού. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον λόγο του «Εις ανδριάντας» σημειώνει: «Άπαν ασελγείας είδος εξελήλαται, πολλή δε πανταχού ανθεί η σωφροσύνη. Το δε αίτιον, επίπονος εστίν αυτοίς ο βίος, και διδασκαλείον της αρετής και της σωφροσύνης έχουσι την γης εργασίαν και τέχνην μετιόντες, ην προ των άλλων απασών ο Θεός εις τον βίον εισήγαγε τον ημέτερον». (ομιλ. ΙΘ’, Ι, ΕΠΕ 32, 578). Δηλαδή: «Κάθε είδους ασέλγειας έχει απομακρυνθεί και παντού στις αγροτικές περιοχές ανθεί η σωφροσύνη. Και η αιτία είναι η κουραστική ζωή των γεωργών και ως σχολείο της αρετής και της αγνότητας έχουν την καλλιέργεια της γης και ασκούς την τέχνη, που ο Θεός εισήγαγε στη ζωή πριν απ’ όλες, δηλαδή την γεωργία». (Αυτά τότε…)

Η εργασία στο χωράφι σε καταπονεί μεν, αλλά νιώθεις την χαρά της εργασίας. Ο φραπές στα… κηφηνεία, η απραξία, η νωθρότητα, γεννοβολούν τους αφιονισμένους κουκουλοφλώρους. Οι νέοι, οι πακεταρισμένοι και σιδερωμένοι στις μεγαλουπόλεις, ούτε λέξεις έχουν για να μιλήσουν, ούτε διακονούν την γη για να «πονούν» και να συμπονούν. Τα λεγόμενα «επεισόδια» τους εκτονώνουν. Όπως στρώσαμε έτσι κοιμόμαστε. Σε λίγα χρόνια την ελληνική γη θα την δουλεύουν μόνο οι λαθρομετανάστες. Η γεωργική τέχνη εξάλλου, λέει ο Σωκράτης, δεν χρειάζεται πτυχία και «η γη; Το ξέρουν όλοι, ευεργετεί όσους την ευεργετούν». (20, 14). Ο μόνος που κατανόησε την σημασία της γεωργίας και εργάστηκε με αποστολικό ζήλο για την προαγωγή της ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Είναι νομίζω περιττή η απαρίθμηση των επιτευγμάτων του.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η δία βίου παιδεία της αμάθειας από την περιρρέουσα απαξίωση και περιφρόνηση της γεωργικής και κάθε χειρωνακτικής τέχνης. Σχεδόν ανύπαρκτη στα βιβλία γλώσσας η προβολή και η εξύμνηση της εργατικότητας, της φιλοπονίας, του μόχθου. Στην Στ’ Δημοτικού στο γ’ τεύχος της γλώσσας, στην ενότητα για την εργασία, ως «επάγγελμα με προοπτική», (σελ.22), προτείνονται τα: υπεύθυνος τροφοδοσίας ξενοδοχείων, τεχνικός Η/Υ, γραφίστας ηλεκτρονικής σχεδίασης εντύπου και ηχολήπτης. Δουλειές ατσαλάκωτες, του γραφείου, άπασες δορυφορούσες της νέες τεχνολογίες, πλην μιας, αυτής του σερβιτόρου. Άρα ο Έλλην της αύριον, όπως τον οραματίζεται το υπουργείο της ελληνοκτόνου παιδαγωγίας, θα λυγίζει την μέση του υπηρετώντας την… ακράτεια των καλοζωισμένων, αργόσχολων γραϊδίων του Βορρά, τους ιδιοκτήτες της γης και των ρόδινων ακρογιαλιών μας. Οι πιο «τυχεροί» βεβαίως. Οι λοιποί θα σερφάρουν και θα επικοινωνούν με τους χιλιάδες «φίλους» τους, στο facebook…

Η απόφαση για την πατρίδα μας έχει ληφθεί.
Απέραντος καταυλισμός λαθρομεταναστών, ευρωπαϊκό «Μπαγκλαντές», με διαλυμένη γεωργία και την όποια βιομηχανία, με γηγενείς τρομοκρατημένους, κλειδαμπαρωμένους στα σπίτια τους, εισπνέοντας τις τηλεοπτικές αναθυμιάσεις προς εξημέρωση και καταστολή.
Μεθαύριο – 4 Φεβρουαρίου 1843 – εκοιμήθη ο Γέρος του Μοριά.
Ας θυμηθούμε τι έκανε, μήπως ντραπούμε και φιλοτιμηθούμε…
πηγή 

Λες;




Πολύτεκνη Μάνα : Η καθημερινή ηρωίδα [επί τη εορτή της Υπαπαντής, της εορτής της Μάνας του Χριστού]


Στην ''εποχή ευκαιριακού πλούτου”, που ζούμε, με νέους και μεγάλους να προσδοκούν εύκολα, πολλά και σύντομα κέρδη, οι έννοιες θυσία, προσφορά και υπομονετικής αναμονής καρποφορίας μοιάζουν ξεπερασμένες. 
Η επένδυση σε πολλά χαρούμενα παιδικά πρόσωπα θεωρείται μη αποδοτική και η κοινωνία συχνά αποθαρρύνει και ειρωνεύεται την πολύτεκνη Μάνα. 

Ακόμα, η πλειοψηφία των προτύπων των σημερινών “πετυχημένων” γυναικών παρασύρουν τις νέες Ελληνίδες να τελειώνουν νωρίς, με ένα δύο παιδιά, να επαναφέρουν την προσεγμένη τους εμφάνιση και να βγουν στο κυνήγι καριέρας ή να καθυστερούν την τεκνοποιία, ακόμα και να “διακόπτουν” ανεπιθύμητες κυήσεις, χωρίς συναίσθηση του εγκλήματος, μέχρι να αποκατασταθούν οικονομικά, επαγγελματικά! 
Έτσι, τα παιδικά χαμόγελα “φθινοπωριάζουν”, κουφάρια σχολείων αργοσαπίζουν στην ύπαιθρο, αστικά σχολεία αδειάζουν από ελληνόπουλα, χωριά και γειτονιές αναπολούν παιδικές φωνές και παιχνίδια. 

Σε πείσμα όμως αυτής της νοοτροπίας υπάρχουν οικογένειες με Μάνες “οδοδείκτες”, φωτεινά παραδείγματα για νέες κοπέλες, υποδείγματα προσφοράς, ηρωισμού, αποφασιστικότητας. Αυτές καταφέρνουν να συνδυάσουν νανούρισμα με ωράριο τράπεζας, ιώσεις με μεροκάματο, ατελείωτο σιδέρωμα με ζωντανή διδασκαλία, διάβασμα παιδιών με υποθέσεις του γραφείου. Τέτοιες Μάνες δεν περιμένουμε να τις δούμε σε κανάλια, ούτε σε τηλεπαράθυρα. Σήμερα θυσία, προσφορά καί αυταπάρνηση δεν πουλάνε, δεν είναι τηλεοπτικό παιχνίδι, ούτε τουρκοσήριαλ. 

Παραθέσαμε το απόσπασμα και φυσικά το προσυπογράφουμε. 
Θα τολμούσαμε να προσθέσουμε ότι δυστυχώς αρκετοί πολύτεκνοι, επιμένουν να κατευθύνουν τις κόρες τους σε πολυετείς σπουδές, σε διδακτορικά, εξωτερικό κλπ, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πολύ πίσω η οικογενειακή αποκατάσταση και η τεκνοποιία. 

Μάλλον έφθασε η ώρα να θυμηθούμε την λέξη "αυτάρκεια" και κυρίως τη λέξη "μητρότητα". Τώρα που αναγκαστικά το σύνθημα "να μην λείψει τίποτε στο παιδί μου" μοιάζει παράνοια, ας επιλέξουμε συνειδητά να διδάξουμε στα παιδιά μας τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της αρετής, της στέρησης, του αγώνα. Ας αποκτήσει ξανά η ελληνορθόδοξη κοινωνία μας μητέρες που μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους.
Ιστολόγιο - Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


Του δασκάλου Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου
(για την βοήθεια στην ανάγνωση, επισημάναμε με έντονα κάποιες λέξεις σε κάθε παράγραφο)
Παλαιότερα, πριν εισβάλουν ξενόφερτα έθιμα και φιέστες, ο Ορθόδοξος Ελληνισμός τιμούσε τη Μητέρα την ημέρα που η Μητέρα του Κυρίου πήγε τον Ιησού πρώτη φορά στο Ναό, αυτό που εμείς λέμε σαράντισμα [Υπαπαντή]. Ας κάνουμε σήμερα μια τιμητική αναφορά δίπλα στη Μάνα του Κυρίου μας στη Μάνα των Ελλήνων, την Πολύτεκνη Μάνα.
Για όλους η Μητέρα, νεαρή ή ηλικιωμένη, πλούσια ή φτωχή, μορφωμένη ή ολιγογράμματη, είναι πρόσωπο ιερό, γιατί στην αγάπη της εικονίζονται τα βαθύτερα πανανθρώπινα συναισθήματα. 
Η Πολύτεκνη Μητέρα, διαθέτει αγάπη στον υπέρτατο βαθμό, γιατί βιώνει τη μητρότητα πολλαπλά, καλούμενη να μοιράσει συναισθήματα, φροντίδες, προσωπικό χρόνο, θυσιάζοντας πρακτικά τη ζωή της ολόκληρη, θέτοντας εαυτόν σε δεύτερη μοίρα. Επιβάλλεται απόδοση ευγνωμοσύνης σ΄αυτή που δίνει διαρκή, σκληρό αγώνα, σημαντικό για την ελληνική κοινωνία, στην οποία το κεντρικό πρόβλημα, που γρήγορα όλοι θα το καταλάβουμε, το δημογραφικό, “σαπίζει” τις ρίζες του οικοδομήματος που λέγεται Ελλάς. 
Η Πολύτεκνη Μάνα, στυλοβάτης της κοινωνίας, αποτελεί σύμβολο αυτοθυσίας και υπέρβασης του εγωκεντρισμού. Σε “χρόνους δίσεκτους” που “συμβασιλεύουν” καταναλωτισμός, φιλαυτία, εκτρώσεις, πολυπολιτισμικά πρότυπα και θεοποίηση του κιναιδισμού, υπάρχουν Ελληνίδες, που τολμούν την πραγματοποίηση του ονείρου της πολυτεκνίας. Η ελληνίδα Μάνα, με θάρρος
μπαίνει στον αγώνα για να φέρει στον κόσμο και να αναθρέψει τρία, τέσσερα, έξι καί πολλές φορές οκτώ, δέκα καί περισσότερα παιδιά. 
Η μάνα δεν τίκτει μόνο νέα ζωή, αλλά επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο χρέος της διάπλασης μιας υγιούς προσωπικότητας με αρχές και ιδανικά. Αυτή ενσταλάζει στις παιδικές ψυχές αθάνατες αξίες, φιλοπατρία, που για πολλούς θεωρείται εθνικιστικός μισαλλόδοξος εθνοκεντρισμός[!], πίστη, την ώρα που η απιστία και η αθεϊα κυβερνά κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, δικαιοσύνη και αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή, τη δημιουργία. 
Οι ρίζες της πολυτεκνίας βρίσκονται βαθιά στην εθνική παράδοσή μας, αλλά, δυστυχώς όπως άλλες δυτικές κοινωνίες, υποκύψαμε σήμερα σε λογικές ευμάρειας, ανατρέψαμε κλίμακες αξιών οδηγούμενοι σε εγωκεντρικές στάσεις ζωής. Το «εγώ» εισέβαλε καταλυτικά στο προσκήνιο, γοητεύοντας με στόχους επαγγελματικής ανέλιξης και διάκρισης, και απόκτησης πολυτελέστερων υλικών αγαθών, θέτοντας το υλικό κέρδος και τον άκρατο καταναλωτισμό στο επίκεντρο. Ειδικά σήμερα, υπάρχουν και κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, όπως ανεργία, μακροχρόνιες σπουδές, κόστος ζωής και τα εθνοκτόνα μνημόνια. Η μέριμνα για την αξιοπρεπή επιβίωση μιας πολύτεκνης οικογένειας και για την αποκατάσταση των παιδιών είναι πολλαπλάσια, καθιστώντας σήμερα την επιλογή της πολυτεκνίας ηρωισμό. Οι συνειδητά πολύτεκνοι ανακαλύπτουν όμως, έγκαιρα, τη αλήθεια που διαπιστώνουμε όλοι, δυστυχώς όμως όταν βαίνουμε στη δύση του βίου μας: Η οικογένεια αποτελεί γνήσια, ανεξάντλητη πηγή ευτυχίας και παραγματικός πλούτος.
Στο κορμί της πολύτεκνης Μάνας συντελείται το μέγιστο θαύμα της δημιουργίας, η μίμηση του Δημιουργού, το θεϊκό μυστήριο της γονιμοποίησης, και η μήτρα της γίνεται πρώτο λίκνο ζωής. Η πολλαπλή εγκυμοσύνη και μητρότητα, μια πραγματική ευτυχία, είναι και καταπόνηση του γυναικείου σώματος, είναι όμως μια ενσυνείδητη δοκιμασία, ένας “εκούσιος Σταυρός”. Ο ψυχικός κόσμος τέτοιας Μάνας πλημμυρίζει Ελπίδες, όνειρα, σκέψεις και προσδοκίες που κινούνται γύρω από ένα στόχο: η πολυτεκνία να είναι και καλλιτεκνία.

Η πολύτεκνη μητέρα, ο ισχυρότερος κρίκος στην αλυσίδα της ζωής, δημιουργεί μέσα στην oικογένεια το κατάλληλο κλίμα για να ανθίσουν άνθη δημιουργικότητας, ευγένειας, αλληλοοσεβασμού και αγάπης. Με σεβασμό, με διακριτικό έλεγχο, με αποδοχή και διάλογο, υποστηρίζει τα παιδιά της βοηθώντας τα να χειραφετηθούν, ώστε να γίνουν χρηστοί πολίτες, δημιουργικοί άνθρωποι. Η πολύτεκνη μητέρα γίνεται κινητήρια δύναμη ζωής και μέσα από τη δική
τη συμπεριφορά αναπαράγονται αξίες, ήθη, γλώσσα [δεν είναι τυχαίο που η γλώσσα που ομιλούμε λέγεται μητρική] και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του έθνους. Για αυτό η κοινωνική και εθνική συμβολή της είναι κεφαλαιώδης. Η οικογένεια της πολύτεκνης μητέρας θα πρέπει να την περιβάλει με περισσή στοργή και να την υποστηρίζει στα καθήκοντά της. Η ενότητα και η σύμπνοια του ζευγαριού, ιδιαιτέρως η αγάπη του συζύγου, αλλά κι η συμμετοχή του στην ανατροφή των παιδιών και στην καθημεινότητα του σπιτιού, είναι προϋποθέσεις για την ισορροπημένη λειτουργία της οικογένειας.
Η πολύτεκνη μητέρα, χρειάζεται την απλόχερη βοήθεια του κράτους, με θεσμοθετημένες οικονομικές παροχές και διευκολύνσεις. Είναι αναγκαία η στήριξη της οικογένειας με θεσμούς: βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, άδειες κύησης και ανατροφής, ενίσχυση οικογενειακού εισοδήματος, καταπολέμηση ανεργίας και ουσιαστικά προνόμια ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Και αντ΄αυτού: Η πολύτεκνη μάνα σήμερα πολεμάται από τους κυβερνώντες! Γι΄αυτό η ηρωίδα υπερπολύτεκνη μάνα των έξι και οκτώ παιδιών, που αναγκαστικά εργάζεται, θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί και αυτή στην ηλικά των 67 ετών ή μετά από σαράντα χρόνια δουλείας. Έτσι αμοίβεται η προσφορά της στο Έθνος. 
Αλλά θα έλεγε κανείς ποιος από τους κυβερνώντες νοιάζεται σε τελική ανάλυση για το ελληνικό Έθνος; Έτσι, φτάσαμε, στο βωμό του αδηφάγου Μνημονίου, να θυσιάζεται και το γλισχρό αλλά τιμητικό επίδομα-σύνταξη, των 52 ευρώ μηνιαίως, της πολύτεκνης μάνας! Όμως οι οδηγούντες την πολύτεκνη Μάνα στην εξαθλίωση και το Έθνος στο μαρασμό θα υποστούν τις συνέπειες, διότι υπάρχει λαός, υπάρχει και Θεός. Στην ''εποχή ευκαιριακού πλούτου”, που ζούμε, με νέους και μεγάλους να προσδοκούν εύκολα, πολλά και σύντομα κέρδη, οι έννοιες θυσία, προσφορά και υπομονετικής αναμονής καρποφορίας μοιάζουν ξεπερασμένες. Η επένδυση σε πολλά χαρούμενα παιδικά πρόσωπα θεωρείται μη αποδοτική και η κοινωνία συχνά αποθαρρύνει και ειρωνεύεται την πολύτεκνη Μάνα. Ακόμα, η πλειοψηφία των προτύπων των σημερινών “πετυχημένων” γυναικών παρασύρουν τις νέες Ελληνίδες να τελειώνουν νωρίς, με ένα δύο παιδιά, να επαναφέρουν την προσεγμένη τους εμφάνιση και να βγουν στο κυνήγι καριέρας ή να καθυστερούν την τεκνοποιία, ακόμα και να “διακόπτουν” ανεπιθύμητες κυήσεις, χωρίς συναίσθηση του εγκλήματος, μέχρι να αποκατασταθούν οικονομικά, επαγγελματικά! Έτσι, τα παιδικά χαμόγελα “φθινοπωριάζουν”, κουφάρια σχολείων αργοσαπίζουν στην ύπαιθρο, αστικά σχολεία αδειάζουν από ελληνόπουλα, χωριά και γειτονιές αναπολούν παιδικές φωνές και παιχνίδια. 
Σε πείσμα όμως αυτής της νοοτροπίας υπάρχουν οικογένειες με Μάνες “οδοδείκτες”, φωτεινά παραδείγματα για νέες κοπέλες, υποδείγματα προσφοράς, ηρωισμού, αποφασιστικότητας. Αυτές καταφέρνουν να συνδυάσουν νανούρισμα με ωράριο τράπεζας, ιώσεις με μεροκάματο, ατελείωτο σιδέρωμα με ζωντανή διδασκαλία, διάβασμα παιδιών με υποθέσεις του γραφείου. Τέτοιες Μάνες δεν περιμένουμε να τις δούμε σε κανάλια, ούτε σε τηλεπαράθυρα. Σήμερα θυσία, προσφορά καί αυταπάρνηση δεν πουλάνε, δεν είναι τηλεοπτικό παιχνίδι, ούτε τουρκοσήριαλ. Μην περιμένετε να τίς δείτε σε δεξιώσεις της Κυβέρνησης ή επίσημων φορέων, που φροντίζουν να προβάλλουν διαφορετικά "πρότυπα". Κινούνται αθόρυβα ανάμεσά μας χωρίς να ζητούν προβολή. Αν όμως θέλουμε η κοινωνία να έχει πρότυπα και να υπάρξει ελπίδα για συνέχεια του Ελληνισμού, πρέπει να τιμώνται, να αναδεικνύονται, και να στηρίζονται από την Πολιτεία. Οι πολύτεκνες μητέρες, και οι σύζυγοί τους, τολμούν να φέρουν τα παιδιά που ο Θεός χαρίζει. Αντιμετωπίζουν τη ζωή με πίστη στο Θεό και χαμόγελο. Αυτό μεταδίδουν στα παιδιά τους. Ξεχνούν κούραση στο πρώτο τους χαμόγελο.
Προοσπερνάν ρυτίδες με ψυχραιμία. Αδιαφορούν που ο μισθός εξαφανίζεται πριν καλά-καλά τον δούν. Έχουν συνηθίσει γέλια, κλάματα, πολλές φωνές και ζημιές στο σπίτι. Αγαπούν την Ελλάδα έμπρακτα, χαίρονται που φέρνουν στον κόσμο μικρούς Έλληνες και Ελληνίδες, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό. Μακάρι κι άλλες μητέρες να τις ακολουθήσουν, κάνοντας πραγματικότητα την ευχή του μυστηρίου του Γάμου, να είναι τα παιδιά «ως νεόφυτα ελαίων κύκλω της τραπέζης».
Αισθάνομαι θαυμασμό και δέος για τις πολύτεκνες Μάνες, ιδίως για τη σύντροφο της ζωής μου, τις παρούσες αλλά και αυτές που κατοικούν στον ουρανό, που κάνοντας υπέρβαση προσωπικών τους αναγκών, επέλεξαν να υπηρετήσουν τη μητρότητα τιμώντας απλόχερα τη εκ Θεού δοθείσα χάρη. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή των κόπων τους είναι η λάμψη στα παιδικά μάτια, το χαμόγελό τους, η πρόοδος και η ευτυχία τους. Και γνωρίζουμε καλά ότι, κι αν βρίσκονταν στο δίλημμα μιας πλούσιας ξεκούραστης προσωπικής ζωής με πληθώρα αγαθών, αυτές πάλι, χωρίς δισταγμό, τον ευλογημένο «Παράδεισο» της μεγάλης οικογένειας θα επέλεγαν. Και είναι διπλά καλότυχες για αυτό.
Πολύτεκνες μάνες ο Ελληνισμός σας οφείλει πολλά! 
πηγή

Τo πανίσχυρο φυσικό αντιβιοτικό με δυο μόνο υλικά! Σκοτώνει όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια

115
Αυτό το φυσικό αντιβιοτικό με την ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση του σκοτώνει όλα τα βακτήρια και τους παράγοντες που προκαλούν τις ασθένειες.
Το πλεονέκτημα του φυσικού αντιβιοτικού είναι ότι σε αντίθεση με τα μη φυσικά, αυτό δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι είναι απολύτως αξιόπιστο. Χρησιμοποιώντας το συνδυασμό του μελιού και της κιτρινόριζας, θα βελτιώσετε την πέψη αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο.
Συστατικά παραγωγής:
100 γραμμάρια μέλι
1 κουταλιά της σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα και τοποθετήστε το σ” ένα γυάλινο βάζο. Εάν «τσιμπήσετε» κάποιο κρυολόγημα τότε:
Ημέρα 1η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε μία ώρα
Ημέρα 2η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε δύο ώρες
Ημέρα 3η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού 3 φορές μέσα στην ημέρα
Συστήνετε να μην το καταπιείτε αλλά να λιώσει στο στόμα σας, ενώ αν δεν σας αρέσει η γεύση του μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό γάλα ή τσάι στο μίγμα.
Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα ως αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό, για τον διαβήτη, την χοληστερινη, το Αλτσχάιμερ, την ακμή, τις πανάδες σύμφωνα με το eidhseis247.com.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν οτι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμική, αντιφλεγμονώδη, κατά της αρθρίτιδας ακόμη και αντικαρκινική, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλικό με το στομάχι.
Είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
Κατά της αναιμίας
Κατά της διάρροιας
Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής
ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ
Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά με αγγούρι ή χυμό λεμονιού και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για λίγη ώρα και κατόπιν ξεπλύνετε πολύ καλά. Με μία μόνο εφαρμογή θα σας βοηθήσει, ενώ με περισσότερες εφαρμογές θα δείτε μία απαλή λάμψη στο πρόσωπό σας.
ΑΚΜΗ
Αν έχετε προβλήματα ακμής ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Ανακατέψτε κουρκουμά με σκόνη σανταλόξυλου, λίγο νερό και απλώστε στο πρόσωπο. Θα σας βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και είναι πολύ καλή και φθηνή εναλλακτική σε όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα του εμπορίου.
ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ
Άλλη μία πολύ καλή εφαρμογή που έχει ο κουρκουμάς είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν απολεπιστικό σώματος. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά σκόνη μαζί με λίγο αλεύρι και νερό και με αυτό τρίψτε όλο σας το σώμα πριν πλυθείτε.
ΡΑΓΑΔΕΣ
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εμφάνιση ραγάδων. Για να τις αποφύγετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με κουρκουμά και γιαούρτι, απλώστε στο στην κοιλιά σας για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Αν το κάνετε συχνά θα διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφευχθούν οι ραγάδες.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Αν κατά λάθος κάψατε το χέρι σας στην κουζίνα, να μία εύκολη λύση για την αντιμετώπιση του εγκαύματος. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας με τζελ αλόης και τοποθετήστε στο μείγμα πάνω στο σημείο του εγκαύματος.
ΟΥΛΙΤΙΔΑ
Ο κουρκουμάς βοηθάει επίσης στη μείωση της ουλίτιδας. Εφαρμόστε ένα μείγμα από κουρκουμά, φυσιό αλάτι και έλαιο σιναπιού στην περιοχή με το πρόβλημα δύο με τρεις φορές τη μέρα. Ξεπλύντε το στόμα σας μετά με χλιαρό νερό.
ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
adynatisma
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη κουρκουμίνης που είναι το κύριο συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να αντιμετωπίσει την υπερβολική συσσώρευση του λίπους στο λιπώδη ιστό, καθώς προκαλεί καλύτερο μεταβολισμό των λιπών. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την προοδευική απώλεια βάρους.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η λήψη κουρκουμά μειώνει το φούσκωμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές και ελαττώνει τη συχνότητα των εξάρσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι δρα ευεργετικά στον πόνο που οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα, επειδή μειώνει τη φλεγμονή. Ωστόσο δεν βοηθά σε περιστατικά όπως έλκος στομάχου (ίσως μάλιστα αντενδείκνυται). Τέλος, μελέτες που γίνονται σχετικά με τη δράση του σε διάφορες μορφές καρκίνου (μαστού, δέρματος, παχέος εντέρου, προστάτη), ναι μεν καλλιεργούν αισιοδοξία, αλλά είναι ακόμα πρόωρες και χρειάζεται να συμπληρωθούν από άλλες. Σε καμία περίπτωση το μπαχαρικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα που χορηγούνται για σοβαρές παθήσεις.
Πόσο να πάρουμε;
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να καρπωθούμε τα οφέλη του κουρκουμά -και κατ’ επέκταση της κουρκουμίνης- καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 κ.γ. καθημερινά (δεν είναι τοξικός). Στην αγορά το μπαχαρικό διατίθεται σε μορφή σκόνης (σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καταστήματα με μπαχαρικά και βιολογικά προϊόντα).
Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease
ΣΥΝΤΑΓΗ #2
Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σας δοκιμάστε επίσης και την παρακάτω θαυματουργή συνταγή!
Οι αναλογίες είναι εντελώς ενδεικτικές, κάντε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας:
3 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
1 ½ κουταλάκια κουρκουμά
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
½ κουταλάκι κάρδαμο,
πιπέρι καγιέν
2-3 Γαρίφαλα
Ένα ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι σκόνη
Μέλι
Βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια και έτοιμο.
Για να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη της παραπάνω συνταγής χρησιμοποιήστε για κουρκουμά το θεραπευτικό κουρκουμά turmeric longa. Μπορείτε να τον πιείτε σκέτο είτε σύμφωνα με την παραπάνω συνταγή, χωρίς όμως να ζεστάνετε το γάλα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε, ότι όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσάι, αυξάνεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό. Επίσης, το ίδιο αποτέλεσμα φέρνει και ο συνδυασμός του με κάποια λιπαρή ουσία, πχ. ελαιόλαδο ή βούτυρο.
Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο.
Σε αυξημένες δόσεις παρουσιάζει μια σειρά από παρενέργειες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.
πηγή 

Επίθεση εναντίον της Κίνας


ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ
ΕΙΚΟΝΑ---Κίνα
Η τιτανομαχία του κίτρινου γίγαντα με τους κερδοσκόπους, στόχος της οποίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, εξελίσσεται ήδη – με πιθανό αποτέλεσμα ένα παγκόσμιο αποπληθωριστικό σοκ, μαζί με ένα χρηματιστηριακό κραχ    

.
Οι περισσότεροι θα θυμούνται ασφαλώς πως όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, κάπου στα τέλη του 2009, με αποτέλεσμα να στοιχηματίσουν εναντίον της με διάφορα χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής, κυρίως με τα CDS, η τότε κυβέρνηση της τους προειδοποιούσε ανόητα ότι θα αποτύχουν – με άρθρα της στα ΜΜΕ, με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, καθώς επίσης με οτιδήποτε άλλο είχε στη διάθεση της.
Τελικά δεν απέτυχαν, ενώ ουσιαστικά βοηθήθηκαν από τις σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης, αφού τεκμηρίωναν πως η Ελλάδα φοβόταν – επομένως ότι, το πρόβλημα στην οικονομία της υπήρχε, οπότε ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί και να χάσει το «παιχνίδι» μαζί τους.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να διαδραματίζεται σήμερα στην Κίνα (πηγή), κρίνοντας από τις πρόσφατες αναφορές των κρατικών ΜΜΕ, τα οποία «απειλούν» τον G. Soros – διαμηνύοντας του πως «πρέπει να αφήσει τα χέρια του από το γουάν, επειδή διαφορετικά θα τα κάψει». Εν τούτοις, οι απειλές αυτές έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα – αφού δίνουν την εντύπωση στους υπόλοιπους κερδοσκόπους πως είναι η κατάλληλη εποχή για να τοποθετηθούν μαζικά εναντίον του κινεζικού νομίσματος, ευελπιστώντας σε μεγάλα κέρδη.
Προβλέπεται λοιπόν μία τιτανομαχία, η οποία θα θυμίζει την επίθεση του 1992 εναντίον της βρετανικής στερλίνας. Θα αφορά όμως μία αρκετά μεγαλύτερη χώρα, με πολύ σημαντικές συνέπειες τόσο για την ίδια, όσο και για την παγκόσμια οικονομία – ειδικά εάν κάτι λειτουργήσει διαφορετικά, σχετικά με αυτά που σχεδιάζουν οι δύο αντιμαχόμενοι.
.

Η οργάνωση και τα πιθανά αποτελέσματα της επίθεσης

Αναλυτικότερα, μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge funds), όπως το «Corrientes Partners» με έδρα το Τέξας, στοιχηματίζουν ήδη τεράστια ποσά στην ξαφνική και ραγδαία πτώση του κινεζικού νομίσματος, την οποία υπολογίζουν έως και -50% εντός των επομένων μηνών.
Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα προκαλούταν ένα αποπληθωριστικό σοκ παγκοσμίως, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα χρηματιστηριακό κραχ άνευ προηγουμένου στην ιστορία του πλανήτη – πολύ περισσότερο, επειδή οι φούσκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς είναι πάρα πολλές και τεραστίου μεγέθους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταναλώσει όλα τους τα όπλα.
Ο κίνδυνος υποτίμησης του γουάν άλλωστε έχει κλιμακωθεί, μετά την υιοθέτηση των αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, από την Ιαπωνία πρόσφατα, καθώς επίσης από πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες – οι οποίες επιδιώκουν να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών τους, μεταξύ άλλων υποτιμώντας τα νομίσματα τους για να αυξηθούν οι εξαγωγές, καθώς επίσης πιέζοντας τα νοικοκυριά να ξοδεύουν τα χρήματα τους και να μην τα αποταμιεύουν.
Οι προσπάθειες τους όμως αυτές δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, κρίνοντας από το ότι όσο μειώνονται τα επιτόκια, τόσο αυξάνονται οι καταθέσεις (γράφημα) – επειδή οι άνθρωποι συνδέουν εύλογα την πτώση των επιτοκίων με μία οικονομική κρίση, οπότε προσπαθούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον τους.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - τράπεζες, επιτόκια, Ελβετία, Δανία, Σουηδία
.
Περαιτέρω, ο συνδυασμός ενός «αποπληθωριστικού σοκ» με ένα χρηματιστηριακό κραχ, πόσο μάλλον με τις κεντρικές τράπεζες άοπλες, θα «έκαιγε» τεράστια ποσά χρημάτων σε πάρα πολλές χώρες – ενώ μία υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος σε αυτά τα ύψη, θα ανάγκαζε χιλιάδες βιομηχανίες της Δύσης να χρεοκοπήσουν, αδυνατώντας να αντισταθούν στην πλημύρα των φθηνών κινεζικών προϊόντων που θα κατέκλυζαν τις αγορές τους.
Σε κάθε περίπτωση ο συναλλαγματικός πόλεμος, ο οποίος διεξάγεται στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια (ανάλυση), με θύματα κυρίως τα νομίσματα των αναπτυσσομένων οικονομιών (γράφημα), θα μπορούσε να εξελιχθεί ακαριαία σε μία ολοκληρωτική πυρηνική σύρραξη με οικονομικά υπερόπλα – ενώ φαίνεται πως η αφετηρία της επίθεσης εναντίον της Κίνας ήταν η είσοδος του γουάν στο καλάθι των νομισμάτων του ΔΝΤ (άρθρο), η οποία αποτελούσε ενδεχομένως μία μεγάλη παγίδα των Η.Π.Α.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ---Αναπτυσσόμενες-αγορές,-Εξέλιξη-των-ισοτιμιών-των-νομισμάτων
.
Συνεχίζοντας, δεκάδες βιομηχανικοί κλάδοι της Ευρώπης, ειδικά αυτοί που υποφέρουν ήδη, όπως οι παραγωγοί ατσαλιού, θα οδηγούταν στην καταστροφή – αφού εκατοντάδες εκατομμύρια τόνων από την υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας θα πλημύριζαν τις αγορές, με τιμές που θα ήταν αδύνατον να τις ανταγωνιστούν οι Ευρωπαίοι.
Αμέσως μετά η ανεργία θα εκτοξευόταν στα ύψη, ενώ οι μισθοί θα κατέρρεαν, οδηγώντας σε απόγνωση πολλά κράτη – ακόμη και αυτά που θεωρούνται ως μη υπερχρεωμένα και υγιή, όπως η Γερμανία. Πολύ περισσότερο φυσικά τα υπερχρεωμένα, όπως η Ελλάδα, για τα οποία ο αποπληθωρισμός αποτελεί μία θανατηφόρο ασθένεια.

Οι δυνατότητες της Κίνας

Θεωρητικά βέβαια η κινεζική ηγεσία θα μπορούσε να οχυρωθεί αποτελεσματικά, απέναντι σε μία τέτοια χρηματοπιστωτική επίθεση – επειδή διαθέτει μία διπλή, διαχωρισμένη αγορά για το νόμισμα της.
Υπάρχει το εγχώριο γουάν (Onshore – CNY RMB), καθώς επίσης το διεθνές (Offshore – CNH RMB), για τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν διαφορετικές νομισματικές πολιτικές (γράφημα) – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί (πηγή).
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Κίνα, γουάν
.
Για παράδειγμα, η Κίνα θα μπορούσε να εμποδίσει την κερδοσκοπία εναντίον του διεθνούς γουάν (CNH RMB), αυξάνοντας ισχυρά τα επιτόκια μόνο σε αυτό – χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της, όπως η ύφεση από μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων του εγχωρίου νομίσματος.
Εν τούτοις, οι αμερικανοί κερδοσκόποι έχουν συμπεριλάβει στα σχέδια τους αυτό το ενδεχόμενο – τοποθετούμενοι ταυτόχρονα στην πτώση εκείνων των νομισμάτων, τα οποία θα υποτιμούταν στον απόηχο της πιθανότητας κατάρρευσης του γουάν. Πρόκειται για τη Μαλαισία (Ringgit), για τη Νότια Κορέα (Won), καθώς επίσης για το Χονγκ Κονγκ (δολάριο) – χώρες που δεν έχουν ανάλογες δυνατότητες στήριξης των νομισμάτων τους με την Κίνα, οπότε θα βιώσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, τόσο όσον αφορά τα νομίσματα τους, όσο και τα χρηματιστήρια.
Περαιτέρω, η λογική πίσω από αυτά τα στοιχήματα εναντίον του γουάν είναι απλή και προφανής: οι διαχειριστές των κερδοσκοπικών κεφαλαίων προσδοκούν πως, λόγω της πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, καθώς επίσης της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου της, σε συνδυασμό με τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί στο σκιώδη τραπεζικό τομέα, στα ακίνητα κοκ., οι εκροές κεφαλαίων τόσο εκ μέρους των φοβισμένων Κινέζων, όσο και των διεθνών επενδυτών θα είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν θα μπορεί η κεντρική τράπεζα της να αμυνθεί – παρά τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει (περί τα 3.000 δις $).
Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται άλλωστε από το γεγονός ότι, οι εκροές κεφαλαίων μόνο το Δεκέμβρη υπερέβησαν τα 100 δις $ – ενώ αναμένεται ένα επόμενο μαζικό κύμα μετά τις γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς (δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου), όπου οι Κινέζοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους κόκκινους φακέλους που περιέχουν πολλά χρήματα. Εκείνη την εποχή οι Πολίτες της χώρας αλλάζουν τις αποταμιεύσεις τους σε γουάν με δολάρια – τα οποία συνήθως μεταφέρουν στο εξωτερικό, κυρίως στις Η.Π.Α. ή σε άλλα υπεράκτια κέντρα (Offshore centers).
Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι, η κινεζική κεντρική τράπεζα θα υποχρεωθεί να αγοράσει, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα της σε δολάρια, όλη αυτή την πλημύρα των γουάν – έτσι ώστε να στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος. Εάν όμως δεν τα καταφέρει, τότε θα καταρρεύσει το γουάν – με τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο να είναι πολύ μεγάλες.
.

Οι ομοιότητες με την επίθεση εναντίον της στερλίνας

Τα παραπάνω θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις οδυνηρές εμπειρίες της Μ. Βρετανίας από το 1992, όπου ο G. Soros, μαζί με ορισμένους άλλους κερδοσκόπους, γονάτισαν την κυβέρνηση και τη στερλίνα – η οποία είχε συνδεθεί το 1990 με την ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα, από την M. Thatcher.
Τότε είχαν υιοθετηθεί σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των ευρωπαϊκών νομισμάτων, όπου όμως οι Βρετανοί είχαν αυξήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας – παρά το ότι η οικονομία της χώρας τους υποχωρούσε, όπως συμβαίνει σήμερα με την Κίνα.
Έτσι οι κερδοσκόποι, υπό την ηγεσία του G. Soros, αντιλήφθηκαν τη μεγάλη ευκαιρία και ξεκίνησαν μία μετωπική επίθεση εναντίον του νομίσματος, τοποθετώντας πολλά χρήματα στην πτώση του – ταυτόχρονα με συνεντεύξεις και με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, για να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους «συναδέλφους» τους.
Μόνο ο εμβληματικός κερδοσκόπος δανείσθηκε (πούλησε ανοιχτά) στερλίνες μίας τάξης μεγέθους των 10 δις $, αγοράζοντας άλλα νομίσματα – όπως γερμανικά μάρκα και γαλλικά φράγκα. Ως εκ τούτου, η ισοτιμία του νομίσματος μειώθηκε σημαντικά, οπότε η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια για να την στηρίξει. Επειδή όμως τα επιτόκια ήταν ήδη πολύ υψηλά, η πραγματική οικονομία της Βρετανίας επιβραδύνθηκε επικίνδυνα – γεγονός που έγινε αντιληπτό από τους άλλους κερδοσκόπους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επίσης εναντίον της στερλίνας, μαζί με τον Soros.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιεσθεί ακόμη περισσότερο το βρετανικό νόμισμα – έως ότου ο τότε πρωθυπουργός (J. Major), καθώς επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας συνθηκολόγησαν, αποδεσμεύοντας το νόμισμα στις 16.9.1992 από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Έτσι η στερλίνα υποτιμήθηκε ραγδαία και ο κερδοσκόπος κέρδισε περί το 1 δις $ – ενώ όλοι οι υπόλοιποι ανάλογα μεγάλα ποσά.
Επανερχόμενοι στην Κίνα, εάν η ηγεσία της μειώσει αργά αλλά σταθερά την ισοτιμία του νομίσματος, για να μπορέσει να ελέγξει τις παρενέργειες, τότε θα προκαλέσει ανασφάλεια στις χρηματαγορές – όσον αφορά την αποφασιστικότητα της, καθώς επίσης την επιλογή ή μη της σωστής χρονικής στιγμής (timing).
Η ανασφάλεια αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των κερδοσκοπικών πιέσεων, επειδή οι διστακτικές κινήσεις των κυβερνήσεων θεωρούνται πάντοτε ως αδυναμία από τους επιτιθέμενους – σε καμία περίπτωση ως δείγμα ισχύος, όπως θα ήταν περισσότερο λογικό.
Πόσο μάλλον όταν το κινεζικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές (CNH RMB), το οποίο πριν από μερικούς μήνες αποτιμούταν στο 6,20 σε σχέση με το δολάριο, έφτασε έως το 6,80 – αν και σήμερα ευρίσκεται στα 6,60 (πηγή).
Βέβαια, στις επόμενες εβδομάδες θα τεκμηριωθεί ποιός είναι πιο ψύχραιμος ή διαθέτει πιο πολλά όπλα – με τους περισσότερους να εύχονται να κερδίσει το μεγάλο παιχνίδι η Κίνα, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα έχαναν πολλές άλλες χώρες μαζί της, παρά το ότι δεν συμμετέχουν στο πόκερ με τους κερδοσκόπους.
.

Επίλογος

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως η επίθεση εναντίον της Κίνας ενορχηστρώνεται από τις ίδιες τις Η.Π.Α. – λόγω της συνεργασίας της με τη Ρωσία, καθώς επίσης με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS, παράλληλα με την πρόθεση της να αποτελέσει το διάδοχο της υπερδύναμης.
Εν τούτοις, επειδή η Κίνα δεν θα ήταν ο μεγάλος χαμένος από τυχόν πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος της, εάν το απελευθέρωνε έγκαιρα, αφού θα αυξανόταν οι εξαγωγές, θα μειωνόταν οι εισαγωγές και θα δημιουργούσε μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της (όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει), ενώ η Δύση θα υφίστατο τεράστιες ζημίες από τον ανταγωνισμό των προϊόντων της, ο ισχυρισμός αυτός δεν φαίνεται απόλυτα λογικός.
Από την άλλη πλευρά όμως, η μαζική εκροή κεφαλαίων θα μπορούσε να της δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα (ανάλυση), επειδή είναι ήδη βυθισμένη σε μία μεγάλη κρίση – με τρομακτικές φούσκες σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας της.
Επομένως, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα, ειδικά επειδή τα κεφάλαια που θα εγκατέλειπαν την Κίνα θα κατευθύνονταν κυρίως στις Η.Π.Α., μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη Fed – με θετικά αποτελέσματα για την υπερχρεωμένη οικονομία τους.
Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι διευρυμένοι νομισματικοί πόλεμοι οδηγούν, με κριτήριο την εμπειρία, σε παγκοσμίους πολέμους – κάτι που δεν θα ήθελε κανείς να συμβεί, αφού οι οικονομικές συρράξεις, όσο επώδυνες και αν είναι, δεν προκαλούν ποτέ τέτοιες καταστροφές, ενώ δεν κοστίζουν τόσο πολλές ανθρώπινες ζωές, όσο οι στρατιωτικές.
.
Black-Strip

Vassilis ViliardosΟ κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Έχει  εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 2.500 αναλύσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με κέντρο βάρους την εθνική και διεθνή μακροοικονομία, καθώς επίσης το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
© Copyright 2016 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.