Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Το παιδί πέθανε επειδή είχε φτωχή μάνα!

 


Η Αναστασία Σταροκόλτσεβα δεν θα κηδευτεί. Πέθανε την Τρίτη, την ώρα των σχολικών εκδηλώσεων, επειδή η μητέρα της, Κοσμάν Ολένα Νικολάου, δεν είχε αρκετά χρήματα για να...
Η Αναστασία Σταροκόλτσεβα δεν θα κηδευτεί. Πέθανε την Τρίτη, την ώρα των σχολικών εκδηλώσεων, επειδή η μητέρα της, Κοσμάν Ολένα Νικολάου, δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τα ακριβά φάρμακα για την αντιεπιληπτική αγωγή που έπρεπε να ακολουθεί το κορίτσι. Η τραγωδία διπλή. Τώρα η μητέρα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα της κηδείας της 12άχρονης κόρης της.
Σοκ και οργή. Η θλίψη μεγαλύτερη. Μια ζωή χαμένη, τον 21ο αιώνα, από επιληπτική κρίση. Ενα κορίτσι εξόριστο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας της. Αδιαφορία που ξεπερνάει την αναισθησία. Γίνεται έγκλημα. Τρείς μέρες μετά το θάνατο της μικρής, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε, ούτε για την ανάπαυση της ψυχής της.
Το 128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια βυθίστηκε ξαφνικά στο πένθος. Συντετριμμένοι οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές της μικρής Αναστασίας Σταροκόλτσεβα, η οποία ήταν μαθήτρια της Στ' τάξης, εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για την τέλεση της κηδείας.
«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η μαθήτρια της Στ' τάξης, Αναστασία Σταροκόλτσεβα απεβίωσε λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. Το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό» αναφέρει η θλιβερή ανακοίνωση. Μαζί με την ντροπή, την οργή και τη θλίψη για το χαμό του παιδιού απέμειναν τα χαμόγελά της και ένας τραπεζικός λογαριασμός. Η Αναστασία τον πλήρωσε με τη ζωή της (Εθνική Τράπεζα, 307/613959-01, Κοσμάν Ολένα Νικολάου).

πηγή 

Είπε Γέρων

http://xristianos.gr/forum/eikones/agion_oros/monaxos_8200.jpg

Είπε ένας Γέροντας:
Μην κρίνεις τον πόρνο, εάν εσύ είσαι σώφρων. Κι εσύ είσαι παραβάτης του νόμου όπως κι εκείνος. Γιατί Αυτός που είπε να μην πορνεύσεις (Ματθ. 5,27), είπε και να μην κρίνεις (Ματθ. 7,1).

Κούπα για άτομα που πάσχουν από Parkinson φτιαγμένη από μία 11χρονη!

Όσο περνάνε τα χρόνια κάποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, σταματάνε να είναι δεδομένα και αρχίζουν να μας δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό! Αυτό παρατήρησε και η 11χρονη Lily, βλέποντας τον παππού της –ο οποίος πάσχει από Parkinson- να μεγαλώνει και σχεδίασε μία κούπα για άτομα που πάσχουν από Parkinson από την οποία θα μπορούν να πιoυν χωρίς να έχoυν κανένα πρόβλημα!
Η 11χρονη από το Σικάγο σχεδίασε ένα άθραυστο, αδιάβροχη κούπα την οποία ονόμασε Kangaroo Cup. Εξαιτίας του ιδιαίτερου σχεδιασμού της, είναι πιο εύκολο να την κρατήσεις από ότι ένα μέσο ποτήρι! Η κούπα έχει 3 μεγάλα πόδια τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να μείνει σταθερή ακόμα και αν προσπαθήσει κάποιος να την ακουμπήσει σε ανώμαλη επιφάνεια ενώ είναι γεμάτη μέχρι πάνω! Επιπλέον, τα τρία πόδια λειτουργούν σαν ανατομικές λαβές που καθιστούν ακόμα ευκολότερο και το κράτημα της!
koupa-edafos-ipopgr
Η συγκεκριμένη κούπα, η οποία πέρα από άτομα της τρίτης ηλικίας είναι ιδανική και για μικρά παιδιά, μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά και στο πλυντήριο πιάτων!
Η συγκεκριμένη έκδοση του Kangaroo Cup είναι η πιο πρόσφατη και είναι φτιαγμένη από BPA χωρίς πολυπροπυλένιο (Η BPA είναι μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών). Όμως, χρόνια πριν, ξεκίνησε ως ένα κεραμικό κύπελλο.
Επειδή όμως η κεραμική εκδοχή ήταν πολύ εύθραυστη και δεν εξυπηρετούσε τον αρχικό σκοπό της, γι αυτό και η Lily ζήτησε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι εφευρέτης ν την βοηθήσει να σχεδιάσουν την κούπα από κάποιο λιγότερο εύθραυστο υλικό!

Το σχέδιο ολοκληρώθηκε αλλά για να μπορέσει να βγει στην αγορά η μικρή επιχειρηματίας χρειάζεται κάποιο κεφάλαιο το οποίο και δεν είχε, γι αυτό και έβαλε την ιδέα της στο Kickstarter (μην μaς βάζεις να επαναλαμβανόμαστε, αν δεν ξέρεις τι είναι το Kickstarter μπες εδώ και θα μάθεις!). Η κίνηση να ζητήσει βοήθεια από πιθανούς χρηματοδότες αποδείχθηκε πολύ σοφή, καθώς η μικρή επιχειρηματίας έχει ακόμα 28 μέρες για να τελειώσει το χρονικό περιθώριο για να μαζέψει τα 25.000 δολάρια που έχει σαν στόχο και ήδη τα έχει ξεπεράσει κατά 10.000 δολάρια!

πηγή

Εγκαινιάζεται η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα»

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» Αιτωλ/νίας, Μεσολόγγι-Αγρίνιο για άτομα με νοητική υστέρηση & συνοδές αναπηρίες, σας προσκαλούν, την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014, ώρα 11:30 το πρωί στα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) – Οικοτροφείου του Εργαστηρίου στο Αγρίνιο.Τη Σ.Υ.Δ. – Οικοτροφείο θα εγκαινιάσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας.
Η παρουσία σας θα μας στηρίξει και θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.(Το ΣΥΔ-Οικοτροφείο βρίσκεται στο 2ο χλμ. Εθνικής οδού Αγρινίου-Αμφιλοχίας, έναντι ΟΑΕΔ, παραπλεύρως της Β΄ Εκπαιδευτικής Μονάδας του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου.)

πηγή

Save the Date… 23&24 Αυγούστου : Ποδηλατικοί αγώνες Ναυπακτίας



…Save the Date…
Ποδηλατήστε μέσα στη φύση σε υπέροχα δασικά μονοπάτια και δασικούς δρόμους.
Απολαύστε την εμπειρία, μαζί με την παρέα σας και αποδράστε απο την καθημερινότητα.
Ετοιμάζουμε για σας ότι καλύτερο σε ποδηλατικές διαδρομές κούρσας και mountain.
*Λεπτομέριες των αγώνων με χαρτογράφηση, υψομετρικά, κατηγορίες συμμετοχής, κ.α. θα ακολουθήσουν σε επόμενες ενημερώσεις.
Κρατήστε μόνο την ημερομηνία… 23&24 Αυγούστου

πηγή 

«Ταραχές στη Κωνσταντινούπολη» : έκθεση φωτογραφίας του Άγγελου Τζωρτζίνη στη «Διέξοδο»


Το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», συμμετέχοντας για 3η χρονιά στο πανελλήνιο Φεστιβάλ Φωτογραφίας, που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου «ΦΩΤΟΛΕΜΕ», κατά το διάστημα από 6 έως 15 Ιουνίου 2014, παρουσιάζει την έκθεση «ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2013″ με έργα του βραβευμένου φωτογράφου Άγγελου Τζωρτζίνη.
Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό που πέρυσι τέτοια εποχή ο Άγγελος Τζωρτζίνης αψηφώντας τους κινδύνους βρέθηκε στη Κωνσταντινούπολη και μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του κατέγραψε την εξέγερση των Τούρκων και αποθανάτισε καρέ – καρέ όλες της ταραχές και τα στιγμιότυπα από την επιχείρηση της Αστυνομίας και την «απάντηση» των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11 το πρωϊ έως 1.30 το μεσημέρι και 7.30 έως 9.30 το βράδυ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

πηγή

Το 28ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του 28ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων έχει ως εξής:
13 Ιουλίου: «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Κ. Φιλίπογλου
Πρωταγωνιστούν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αιμίλιος Χειλάκης, Κων/νος Μαρκουλάκης
24 Ιουλίου: «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Γ. Κιμούλης
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς
27 Ιουλίου: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή
Θεατρική Ομάδα από το Πανεπιστήμιο του ΚΑΝΣΑΣ
9 Αυγούστου: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Άννα Παναγιωτοπούλου – Πέτρος Φιλιππίδης
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδη
πηγή

2η ποδηλατοδρομία Παλαίρου

 


Δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την κοίμηση του αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη

http://www.agrinioculture.gr/wp-content/uploads/2012/05/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%82-452x300.jpg

Μετά την είδηση της κοιμήσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, την Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Πτωχεύουμε, μέρα μέ τήν ἡμέρα. Πατέρες καί ἀδελφοί, μέ πανθομολογουμένη ἁγιασμένη ζωή, μέ ζῶσα Ὀρθόδοξο Πίστι καί ὁμολογία, μέ προσφορά θεάρεστη, διδακτική καί θυσιαστική, καλοῦνται ἀπό τόν Κύριο νά ἐγκαταλείψουν τόν μάταιο καί πρόσκαιρο αὐτό κόσμο καί νά πορευθοῦν στήν ἐν οὐρανοῖς πολιτεία.
Πρόσφατα ἐκοιμήθη ὁ πολυσέβαστος Γέροντας π. Μωυσῆς, ἐκοιμήθη ὁ ἀκάματος προστάτης καί ἀγωνιστής Μοναχός π. Νικόδημος Μπιλάλης, ἐφυγε ὁ φλογερός καί πολυγραφότατος ἱεροκῆρυξ π. Καλλίστρατος Λυράκης. Τώρα ἐφυγε ἀπό κοντά μας ἡ δρῦς τῆς Ὀρθοδοξίας, ἡ σύγχρονος ἁγία πατερική φωνή, ὁ πολυσέβαστος π. Γεώργιος Καψάνης.
Δέν εἶμαι ἐγώ ἄξιος νά ἐπαινέσω τόν μεγάλο Γέροντα π. Γεώργιο. Ὁμολογῶ ὅμως ὅτι βλέπω καί νιώθω τό στράτευμα τῶν ὀρθοδόξων πατέρων, ἀγωνιστῶν καί ὁμολογητῶν, ἀνθρωπίνως πτωχότερο.
Φεύγουν πατέρες καί ἐργάται τῆς Ἐκκλησίας μας μέ φλογερό σεβασμό καί ἀγάπη στό Ὀρθόδοξο Δόγμα καί τό Ἦθος.
Ὁ π. Γεώργιος, ὁ ἅγιος Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους, εἶχε ἁγία ζωή, γνήσιο ἀδαμάντινο ὀρθόδοξο φρόνημα, ὁμολογία ἀνυποχώρητη Πατέρων καί Μαρτύρων.
Ἀγάπησε, ἔζησε, ἐδίδαξε, κατέγραψε τήν Ὀρθόδοξο Ἀλήθεια, διεφύλαξε πολλούς ἀπό παγίδες καί ψυχοφθόρες ὑποχωρήσεις.
Καί δέν εἶναι χωρίς σημασία τό γεγονός, ὅτι ὁ Κύριος τόν ἐκάλεσε τήν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς, ἡμέρα πού κατ’ ἐξοχήν ἑορτάζει ἡ Ἐκκλησία μας. Ἐκάλεσε αὐτόν πού τόσο πιστά διηκόνησε τήν Ἐκκλησία.
Μέ τίς πτωχές αὐτές λέξεις, ταπεινά καί μέ πολύ εὐγνωμοσύνη, θέλω νά τό εὐχαριστήσω γιά τήν ἀγάπη του καί τήν πνευματική βοήθεια πού προσωπικά μού προσέφερε.
Τόν παρακαλοῦμε θερμά, ἔχοντας παρρησία στό θρόνο τῆς Χάριτος, νά δέεται γιά τήν δική μας μετάνοια καί πνευματική προκοπή.
Νά δέεται, στίς προδοτικές ἡμέρες πού ζοῦμε, νά γίνουμε ἑδραῖοι, ἀμετακίνητοι, νά μήν συμβιβαζόμαστε μέ τίς προδοτικές φωνές καί νά διαφυλάξουμε ἀλώβητη τήν παρακαταθήκη, τήν Ὀρθοδοξία μας.           

Εἴθε ἡ μνήμη του νά εἶναι αἰωνία»

πηγή 

Ώρα για δουλειά




Μετά τις 15:00΄ θα ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση και πληροφορούμαστε ότι θα ξεκινήσει αμέσως τις φιλόπονες προσπάθειες για την διάσωση της χώρας. Πάλι καλά που νυχτώνει αργά και θα έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους. Τους ευχόμαστε καλό αγώνα!

Ο νέος τσάρος της Οικονομίας


Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank.


Είναι ερευνητικός εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC.
Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983) και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).
Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και αναπληρωτής και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής στο Rutgers University- New Jersey (1989-1993).
Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Έχει εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα καθώς υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).
Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά όπως το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά.
Στο διάστημα 1989-1995, οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας. Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.
Μεταξύ των διακρίσεων του ξεχωρίζει ότι ήταν ανάμεσα στους 50 οικονομολόγους στον κόσμο µε τον υψηλότερο αριθμό αναφορών στο επιστημονικό τους έργο (στο χώρο της εφαρµοσμένης οικονομετρίας) την περίοδο 1989 -1995.

πηγή 

Η νέα κυβέρνηση

  http://2.bp.blogspot.com/-dgIFnjO3XsA/U3zaAMWD5VI/AAAAAAAAIOg/KJsU7QDPmms/s1600/1%25CE%25A3%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25AC%25CF%2582+TO+KEFALI+TOY.jpg
 
Από τα χείλη της νέας κυβερνητικής αντιπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Nέος υπουργός οικονομικών, στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα, τοποθετήθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο.......

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργός Οικονομικών: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας
: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Υπουργός Εσωτερικών
: Αργύρης Ντινόπουλος
Υφυπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός : Γιώργος Ντόλιος

Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργός Δημόσιας Τάξης
: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργός Ανάπτυξης
: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός : Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργός Παιδείας: Ανδρέας Λοβέρδος 
Υφυπουργός: Αλεξάνδρος Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός: Κώστας Κουκοδήμος

Υπουργός Υγείας: Μάκης Bορίδης 
Αναπληρωτής: Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γιάννης Καρασμάνης
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργός Δικαιοσύνης
: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός : Βασίλειος Κεγκέρογλου
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργός Μεταφορών: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπουργός Ναυτιλίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Γιώργος Ορφανός

Υπουργός Επικρατείας
: Δημήτρης Σταμάτης

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Σοφία Βούλτεψη 

Εκτός σχήματος μένουν οι Σίμος Κεδίκογλου (κυβερνητικός εκπρόσωπος), Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας), Πάνος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Πολιτισμού), Αθανάσιος Τσαυτάρης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Ανάπτυξης), Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (υπουργός Παιδείας), Συμεών Κεδίκογλου (υφυπουργός Παιδείας), Θεόδωρος Καράογλου (υπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Γιάννης Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (υφυπουργός Παιδείας) και Ζέτα Μακρή (υφυπουργός Υγείας).


zougla
xiromeronews

Ο ανασχηματισμός με μια ματιά απο το μπλοκάκι του Σαμαρά.


Το ολοκαύτωμα του Διστόμου απο τους Γερμανούς. 10 Ιουνίου 1944

Για τη σφαγή του Διστόμου γράφτηκαν αρκετά βιβλία και θα γραφτούν ακόμα πολλά. Η προσέγγισή μας θα ήταν ελλειπής αν στηριζόταν αποκλειστικά σε κάποιο ή σε κάποια από αυτά. Προτιμήσαμε την αφηγηματική, παραστατική και συνάμα βασισμένη στα κεντρικά γεγονότα,  προσέγγιση του παρακάτω υλικού που είναι αποσπάσματα από το κείμενο που συνέγραψε ο Διστομίτης Στάθης Σταθάς, με την ευκαιρία κυκλοφορίας τριπτύχου για τα πενηντάχρονα της σφαγής του Διστόμου, το 1994.

"...Στις 10 Ιουνίου 1944 ο τόπος μας γνώρισε μία από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κοσμο. Διακόσιοι δεκαοκτώ συμπολίτες μας θανατώθηκαν απο τους Ναζί του Χίτλερ χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί.
 Ανάμεσα σ'αυτούς ανήμποροι γέροι, έγκυες γυναίκες, αβάπτιστα μωρά πρόσφεραν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, την ειρήνη, τον πολιτισμό. "
ΙΣΤΟΡΙΚΟ - Σάββατο 10 Ιουνίου 1944.

Τα νέα από το μέτωπο ήταν καλά.
Ξημέρωνε μια ακόμα μέρα εργασίας και ελπίδας. Η μέρα της λευτεριάς και της ειρήνης κοντοζύγωνε. Τέσσερις μέρες πρίν, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέπονιας να φτάνει το τέλος της αυτοκρατορίας τους καταλαμβάνονται από αμόκ καταστροφής. Βγάζουν διαταγές γενοκτονίας.
"Ένας Γερμανός σκοτωμένος - πενήντα Ελληνες, δέκα Γερμανοί - ένα χωριό"

Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους ώστε να πάψουν να ενισχύουν τις οργανωμένες ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή.Έτσι στα πλαίσια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκείνο το φοβερό πρωϊνό μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με γερμανούς στρατιώτες (
*2ος λόχος του 2ου τάγματος του 7ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας των Ες - Ες με έδρα την Λιβαδειά), ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο. Από αυτά τα δύο πρώτα που προπορεύονταν αρκετά, ήταν Ελληνικά επιταγμένα, γεμάτα με Γερμανούς στρατιώτες ντυμένους μαυραγορίτες. Αυτοί θα πρωτοκτυπούσαν τους αντάρτες που ανύποπτοι θα πλησίαζαν τα αυτοκίνητα και θα ενισχύονταν από τη δύναμη που θα ακολουθούσε.
Από τον Καρακόλιθο και μετά σκορπούν το θάνατο. Σκοτώνουν πέντε και συλλαμβάνουν σαν ομήρους δώδεκα αγρότες ενώ θέριζαν.
Στη διασταύρωση Διστόμου - Αράχωβας συναντιούνται με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανους στρατιώτες που έρχονταν από την Άμφισσα με κατεύθυνση προς το Δίστομο.
Μπαίνουν στο Δίστομο. Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι. Βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη. O επικεφαλής καλεί τον Πρόεδρο και τον παπά τον χωριού από τους οποίους ζητά πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή. Μη μπορώντας να μάθουν, αφού τοποθέτησαν στα υψώματα γύρω απο το χωριό φυλάκια για τον έλεγχο και εκφοβισμό, επιδίδονται σε λεηλασίες.

Το μεσημέρι τα δύο επιταγμένα Ελληνικά αυτοκίνητα με τους μεταμφιεσμένους Γερμανούς στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τον 'Οσιο Λουκά. Λίγο πριν απο το χωριό Στείρι δέχθηκαν επίθεση από τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ (11ος λόχος του 3ου τάγματος, του 34ου συντάγματος), που είχε στήσει ενέδρα. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε δύο ώρες περίπου. Το αντάρτικο τμήμα υποχώρησε μπροστά στον όγκο των Γερμανικών δυνάμεων που μόλις άκουσε πυροβολισμούς έφτασε στο Δίστομο. Οι απώλειες όμως των Γερμανών ήταν μεγάλες. Απο τα δύο πρώτα αυτοκίνητα σώθηκαν ένας στρατιώτης και ένας οδηγός. Σκοτώθηκαν 40 Γερμανοί. στρατιώτες περίπου. Ο επικεφαλής αξιωματικός Τεο *, τραυματίζεται βαριά και λίγο αργότερα στο Δίστομο ξεψυχά.
'Υστερα απο τη συμπλοκή η Γερμανική φάλαγγα επέστρεψε στο Δίστομο. Αμέσως εκτελεί τους 12 ομήρους μπροστά στο Δημoτικό Σχολείο.(φωτο δεξιά)
 Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου. Οι κάτοικοι, όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.Τους έρημους δρόμους του χωριου διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ' όπλου λόγχη. Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν και βιάζουν. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, γέροι, γριές ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό Γολγοθά. Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχουν. Νέοι Ηρώδεις οι εκπολιτιστές του Χίτλερ μακελεύουν τα παιδάκια του Διστόμου.
Τραγικά απομεινάρια στους δρόμους
Ο Σπαραγμός της μάνας και συζύγου 
Ανάπαυση των Ναζιστών μετά το μακελειό
 

Στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα. Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν. Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του Νεκροταφείου για πολλή ώρα.Μα σιγά - σιγά ξύπνησε το Δίστομο. Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών που έρημα κλαίγαν τους γονείς τους και οι γόοι των γερόντων. Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παρεφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.
Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά. 'Ενα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερωτηματικό: Γιατί τους σκότωσαν;"
 
Τα παιδιά της, κρυμμένα στο βαρέλι, ανακαλύπτονται και γαζώνονται. Η μάνα, τρελλή από τον πόνο, περνά ώρες θρηνώντας απάνω στο τρύπιο από τις σφαίρες βαρέλι. 
Από το βιβλίο του Γιάννη Μπασδέκη "ΔΙΣΤΟΜΟ" μεταφέρουμε εν συντομία τις κάτωθι πληροφορίες. 
"Οι βιαιότητες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη αγριότητα όπου οι Χιτλερικοί πλιατσικολόγησαν ότι είχε απομείνει όρθιο. Στις 26 Ιουνίου επανέρχονται με αποκορύφωμα τον ομαδικό βιασμό μιάς 50χρονης τυφλής και πνευματικά ανάπηρης γυναίκας αφού την χτυπούν στο πρόσωπο με τον υποκόπανο σπάζοντάς της τα δόντια και αναίσθητη όπως είναι, ξεσπούν επάνω της, το βρώμικο σαρκικό πάθος τους". 
Ο Στάθης Σταθάς συνεχίζει.
"Η σφαγή του Διστόμου ήταν ένα έγκλημα απά αυτά που ανεβάζουν τα θύματα στην τιμητική θέση των μαρτύρων και τους θύτες στην αιώνια καταφρονία.

"Αποτελεί κατάπτυστο γεγονός για τον πολιτισμό εκείνων που φιλοδόξησαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και που κατέδειξε ότι ο μέχρι σήμερα πολιτισμός καμμιά εν γένει επίδραση δεν είχε στις εγκληματικές ψυχές τους" (Νυρεμβέργη).
Μετά τον πόλεμο και την ήττα των Γερμανών ο Διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων που διέπραξαν το πανανθρώπινο έγκλημα του Διστόμου Χάνς Ζάμπελ * συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, ενώ όμως ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί σε δίκη ζητήθηκε απο την Κυβέρνηση της τοτε Δ. Γερμανίας και εστάλη σ' αυτή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σήμερα ελεύθερος." ΔΙΣΤΟΜΟ 1994 

Η φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου,
όταν δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό LIFE, αρ. τ. 10 στις 27-11-1944

Σύγχρονο έργο αναπαράστασης της σφαγής

*Η διερεύνηση και ο εμπλουτισμός των γεγονότων και των στοιχείων της σφαγής είναι υπόθεση της παγκόσμιας κοινότητας και του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη. Ήδη διάφοροι ερευνητές και ιδιαίτερα Γερμανοί, όπως ο ιστορικός Ντίτερ Μπέγκεμαν, Dieter Begemann, κυκλοφορούν νέα στοιχεία για την σφαγή του Διστόμου. 
Σύμφωνα με αυτά, η μονάδα που ανέλαβε την απάνθρωπη αυτή επιχείρηση ήταν η 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων(PANZER) Γρεναδιέρων της Αστυνομίας των S.S. O Tεό που αναφέρεται ως αξιωματικός, πιθανότατα ήταν ο διερμηνέας τους και διερευνάται και η Ελληνική καταγωγή του. 
Στο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, αναφέρεται ότι ο άνθρωπος που έδωσε τη διαταγή για την εκτέλεση των συμπατριωτών μας, ήταν ο εικονιζόμενος Φριτς Λάουτενμπαχ που τον παρουσιάζουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, καθώς η είδηση αυτή ήρθε πρόσφατα στην κατοχή μας. 
Αναμένουμε επιβεβαιώσεις και σχόλια.

Επιβεβαίωση από αρθρογράφο Δέσποινα Κωνσταντινάκου του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ της  29/1/2003 



 


Παράλληλα παραπέμπουμε σε βιβλία που εκδόθηκαν με βάση τα γεγονότα του Διστόμου.
  1. Η σφαγή του Διστόμου - Τάκης Λάππας - Έκδοση Δήμου Διστόμου 1944
  2. Η σφαγή του Διστόμου - Γεώργιος Δ. Νικολάου Έκδοση ΑΜΦΙΣΣΑ 1978
     
  3. Δίστομο - Γιάννης Μπασδέκης - Έκδοση Αρχέτυπο 1994
     
  4. Αναμνήσεις & Μαρτυρίες πενηντάχρονες ή άχρονες - Καίτη Μανωλοπούλου - έκδοση Δήμου Διστόμου - 1994
     
  5. Να ζεστάνουμε τις πέτρες στις πλαγιές του Διστόμου - Καίτη Μανωλοπούλου - Εκδόσεις Βεργίνα -Χορηγία Δήμου Διστόμου - 2004 (Λαογραφικό - Ειδικό κεφάλαιο Μαρτυριών Σφαγής )
Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού "ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ" τεύχος 21-22, Ιούνιος 1995 - Άσπρα Σπίτια

πηγή 

Γιάννης Ρίτσος: Επίγραμμα για το Δίστομο