Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ
Γράφουν οι Νίκος και Σουλτάνα Χειλαδάκη
Ο Leo Lyon Zagami, είναι ένας Ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος και μπλόγκερ από τη Ρώμη. Μεγάλωσε μέσα στο Βατικανό και είχε πάρει μια αυστηρή παπική παιδεία, γι’ αυτό και όπως μαρτυρεί στο αποκαλυπτικό βίντεο, αυτά που παραθέτει έχουν ιδιαίτερη αξία σχετικά με το δαιμονικό Βατικανό, με το οποίο κάποιοι Ορθόδοξοι ιεράρχες επιδιώκουν την ένωση. Από το 2006 έχει δική του ιστοσελίδα και με διάφορα ρεπορτάζ προσπαθεί να ξεσκεπάσει την Νέα Τάξη Πραγμάτων και πιο συγκεκριμένα τις υπόγειες νεοταξικές διαβολικές διαπλοκές του Βατικανού. Στο συγκεκριμένο βίντεο ξεσκεπάζει όλη αυτή την αμαρτωλή πραγματικότητα του Βατικανού που κυριολεκτικά σαν ένας οχετός ξεχύνεται από το σκοτάδι.
Την στιγμή που κάνει το ρεπορτάζ ο Leο ισχυρίζεται ότι τους παρακολουθούν από το Βατικανό. Κάνει λόγο για την στενή σχέση του Βατικανού με την παιδοφιλία που έχει σχέση με το σατανισμό. Παπικοί ιερωμένοι χρησιμοποιούν ψεύτικα ασθενοφόρα και πάνε σε διάφορες περιοχές στην Ρώμη από όπου «ψαρεύουν» μικρά παιδιά μέχρι 14 ετών, κυρίως από την Ρουμανία και στη συνέχεια τα πηγαίνουν κατευθείαν στο Βατικανό για να τα βιάσουν.
Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ένας Αμερικανός σκηνοθέτης που ήρθε στο Βατικανό και τραβούσε με το συνεργείο του μια σκηνή σε μια εκκλησία, δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν και τους έδιωξαν έξω από την εκκλησία. Ο σκηνοθέτης τότε φώναξε διαμαρτυρόμενος, -Μα εγώ πιστεύω στον Ιησού Χριστό. Τότε ο εκπρόσωπος του Βατικανού του απάντησε χαρακτηριστικά -Δεν νοιαζόμαστε εδώ για τον Ιησού Χριστό.
Ο Λέον ισχυρίζεται ότι το Βατικανό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της Ν.Τ.Π. Το Βατικανό, σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο δεν έχει καμία σχέση με θρησκεία. Είναι κράτος και πολιτική, ένα παγκόσμιο παιχνίδι επιρροής. Ακόμα και για τις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, έχει σημαντικό λόγο επιρροής. Όλοι περιμένουν ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, το Βατικανό δεν ευνοεί ούτε την Χίλαρι Κλιντον, παρά του ότι έχει διασυνδέσεις με τους Ιησουίτες, ούτε τον Τράμπ. Αυτόν που θέλει το Βατικανό είναι ο Μπους ο πιο νεώτερος. Αυτός είναι ο εκλεκτός του Βατικανού διότι είναι καθολικός. Είναι σημαντικό πως ο πνευματικός του δάσκαλος, ο Carl Anderson, «κάθεται» στο θρόνο της τράπεζας του Βατικανού. Η τράπεζα αυτή ανακυκλώνει χρήματα από λαθρεμπόριο, μαφία, καρτέλ ναρκωτικών, ξεπλένοντας αυτά τα λεφτά. Όλα αυτά προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να τα αποκρύψουν και να παρουσιάσουν ένα πιο «ανοιχτό» στον κόσμο Βατικανό, για το μοναδικό λόγο να φαίνεται ότι όλα κινούνται με διαφάνεια. Ο Πάπας ενισχύει επίτηδες παγκοσμίως αριστερές πολιτικές κινήσεις γιατί επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να επιβάλουν την παγκόσμια θρησκεία.
Πριν από χρόνια η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ έκανε μια σημαντική σύσκεψη μέσα στο Βατικανό, γεγονός που δείχνει την στενή της σχέση μαζί του. Η συνάντηση έγινε μέσα στο μουσείο του Βατικανού, στο οποίο συνήθιζαν πάντα να γίνονται οι συναντήσεις με τους μυστικούς πράκτορες στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι το μουσείο του Βατικανού είναι ένα τουριστικό μέρος. Είναι γνωστό ότι αν θέλεις να βρεις έναν κατάσκοπο, μπορείς πάντα να τον βρεις εκεί. Οι intelligent agencies κάνουν τις ανταλλαγές πληροφοριών μέσα σε αυτούς τους τοίχους.
Οι Ιησουίτες, το πιο σατανικό κομμάτι του παπισμού που τους είχαν διώξει το 1773 από την Ρώμη και από όλα τα άλλα καθολικά κράτη εξ’ αιτίας των πολλών παρανομιών τους, μετά το 1814 με το θάνατο του Ναπολέοντα ξαναγύρισαν με ένα μοναδικό σκοπό: κάποτε να αποκτήσουν την παλιά τους δύναμη. Τώρα έχουμε έναν Ιησουίτη Πάπα, Jesuit pope.
Όλες αυτές οι σατανικές κλίκες που εργάζονται μέσα στο Βατικανό πριν από χρόνια ήδη ανέφεραν για τον ερχομό του «Μαύρου Πάπα». Όταν λέγανε για black pope, όλοι νόμιζαν ότι θα είναι ένας Πάπας μαύρος από την Αφρική. Αλλά η φράση αυτή ήτανε μεταφορική και η πραγματική της σημασία είναι, «ο Πάπας ο Σκοτεινός», ο σατανιστής. Όλα αυτά μας οδηγούν και πάλι στον πάπα Φραγκίσκο. Όλες οι προφητείες από το παρελθόν ακόμα και ο Νοστράδαμος είχε αναφερθεί σε αυτά τα γεγονότα τα έσχατα χρόνια. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία έχουμε ουσιαστικά 2 Πάπες. Τον προηγούμενο τον υποχρέωσαν οι Ιησουίτες να παραιτηθεί για να βάλουν τον δικό τους στην θέση του.
Στο βίντεο ο Λεό επισημαίνει επίσης κάποια στοιχεία για την αληθινή φύση του ISIS και όπως τονίζει, το ISIS είναι εκτός των άλλων μια μασονική οργάνωση που κατευθύνεται από την ηγετική κλίκα της διεθνούς Μασονίας. Έχει διαπιστωθεί ότι το κατευθύνουν οι πιο σκοτεινοί ηγέτες της Μασονίας. Ενας από τους πνευματικούς καθοδηγητές του, όσο και αν αυτό δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ο γνωστός ισλαμιστής ηγέτης που ζει εδώ και χρόνια στην Αμερική, ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι συνεργάζεται με την CIA και προστατεύεται από τις αμερικανικές αρχές. Ο Γκιουλέν έχει γράψει ένα ειδικό βιβλίο για την Νέα Τάξη το οποίο προλογίζει ο Τόμας Μισέλ, ο οποίος είναι γραμματεύς των διαθρησκειακών υποθέσεων των ΗΠΑ. Από τον Νοέμβριο και μετά, όπως αναφέρει ο Ιταλός δημοσιογράφος, αναμένονται σημαντικότατες εξελίξεις σχετικά με την ISIS, την Νέα Τάξη, το Βατικανό και τον Πάπα της Ρώμης, ο οποίος είναι προάγγελος του Αντίχριστου με την συνεργασία του ισλαμικού χαλιφάτου, που θέλει να «καταλάβει», (ενωθεί) με την Ρώμη.
Ο δημοσιογράφος αναφέρεται και στο Kalergi Plan, σύμφωνα με το οποίο ο Σουλτς και η γερμανική μαφία έχουν σχεδιάσει την καταστροφή της Ευρώπης με την μαζική εισβολή και εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές χώρες. Eίναι καθαρά ένα εγκληματικό σχέδιο καταστροφής της Ευρώπης, όπως και της χώρα μας που χρηματοδοτείται από την Νέα Τάξη. Στους μουσουλμάνους που έρχονται τους δίνουν μεγαλύτερα δικαιώματα από τους εντόπιους, σπίτια, ξενοδοχεία και χρήματα για να διαλυθούν οι εγχώριες κοινωνίες.
Ο δημοσιογράφος πηγαίνει στα άδυτα των Ιησουιτών στο Βατικανό και αποκαλύπτει τις σύγχρονες διαβολικές τους συνομωσίες για την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης. Στα σχέδια αυτά πρωτοστατεί ο ίδιος ο Ιησουΐτης Πάπας. Μέσα στην έδρα των Ιησουιτών γίνονται οι μυστικές συναντήσεις για το μέλλον της εκκλησίας. Το σύμβολο των Ιησουιτών είναι ένα ειδικό σύμβολο που το βρίσκεις και στην σημαία της Αργεντινής. Συνεργάτες με τους συνωμότες Ιησουίτες ειναι οι Δομινικανοί, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για πολλές συνομωσίες κατά της ανθρωπότητας και για τις αγριότητες της Ιεράς Εξέτασης. Αυτοί είναι που στην ουσία κυβερνούν και σήμερα το Βατικανό.
Ένας καθολικός ιερέας ο οποίος τώρα είναι συνταξιούχος, ο Luigi Marinelli, εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «I Millenari» στο οποίο περιγράφει πως οι καθολικοί ιερείς εκβιάζονται να μη μιλάνε για τα αίσχη του Βατικανού και τις διαπλοκές του με την μαφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός που πραγματικά κάνει κουμάντο ακόμα και πριν αποχωρήσει ο προηγούμενος Γερμανός πάπας, ο Ράτσιγκερ, είναι ο καρδινάλιος Tarcisio Evasio Bertone. Ο καρδινάλιος αυτός έχει φακελώσει όλους τους ανώτερους καρδιναλίους, γνωρίζει τα πάντα σχετικά με κυκλώματα ναρκωτικών, με ομοφυλόφιλους καρδινάλιους, με παιδεραστές και ελέγχει τους πάντες. Ο ίδιος ζει σε εν παλάτι με πολυτελείς συνθήκες.
Το Βατικανό έχει και ακαδημία των Ιλουμινάτι που εδρεύει στην Piazza di Spagna. Ο υπεύθυνος της ακαδημίας αυτής είναι κάποιος Giulliano Di Bernardo, που έχει και την ευλογία του Πάπα γι’ αυτή την ακαδημία των πιο σκληρών νεοταξικών. Είναι καθηγητής πανεπιστημίου στην Νότιο Ιταλία και όπως αναφέρεται, στο Βατικανό υπάρχει πλήθος μασόνων και μάλιστα υψηλών βαθμών. Για τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Τζέημς Μποντ δώσανε 7 εκατομμύρια δολάρια στο Βατικανό για να τους παραχωρήσει ορισμένα μέρη για να τραβήξουν σκηνές της ταινίας. Η ταινία αυτή είναι συμβολική και στέλνει ειδικά μηνύματα για τους Ιλουμινάτι και για τα επόμενα βήματα της Νέας Τάξης. Ένας από τους κορυφαίους Ιλουμινάτι είναι και ο Δούκας της Αγγλίας
Συμπέρασμα του Leo Lyon Zagami : Έχουμε έναν πάπα που δεν απαρνιέται το σφράγισμα αυτό που η Ορθοδοξία και ειδικά ο Πατριάρχης της Ρωσίας το καταδικάζει σαν σύμβολο του διαβόλου, ενώ ο Πάπας δεν λέει τίποτα. Στο Βατικανό δεν μιλάνε ποτέ για την Νέα Τάξη. Το Βαθύ παγκόσμιο μασονικό κύκλωμα με την συνδρομή του Βατικανού, με τις χορηγίες του Σόρος, προκαλεί τον νέο ψυχρό πόλεμο με ανοιχτή σύγκρουση με την Ορθοδοξία κάνοντας αρχή στην Ουκρανία. Ο Σόρος συνδέεται με την οργάνωση, Saint Stanislaus, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξάρθρωση της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος ο Πάπας συνδέεται στενά με τον Σόρος και την οργάνωση αυτή σε αυτό το σχέδιο εναντίον της Ρωσίας. Προσπαθούν να υποτάξουν τον Πούτιν απειλώντας τον ότι αν δεν συμβιβαστεί θα διαλύσουν την ρωσική οικονομία και θα καταστραφεί η Ρωσία, αφού δεν μπορούν να τον πλήξουν με στρατιωτικά μέσα.
Ο Ιταλός δημοσιογράφος μας δείχνει ένα περίεργο οίκημα δίπλα στο Βατικανό που δεν είναι ιδιοκτησία του Βατικανού και αποκαλύπτει ότι είναι το μυστικό κέντρο των Ναϊτών που είναι σημαντικοί παράγοντες για την εγκαθίδρυση της αυτοκρατορίας του Αντίχριστου Ένας σπόνσορας της Νέας Τάξης είναι και ο Τόνι Μπλερ που έγινε καθολικός.
Έβαλαν μας λέει ένα κομουνιστή σαν δήμαρχο της Ρώμης, που έχει αφήσει του ξένους να κάνουν ότι θέλουν, ακόμα και μαύροι να κάνουν μπάνιο στην κολυμβήθρα- μνημείο της Piazza di Spagna για να σοκάρονται οι ντόπιοι και να αυτοδιαλύετε η κοινωνία σύμφωνα με το νεοταξικό σχέδιο.
Το γκέι λόμπυ του Βατικανού έχει τις δικές του οργανώσεις, έχει το δικό του σάιτ και τους δικούς του οργανωμένους γκέι παπάδες. Συναντιούνται κάθε βράδυ οχτώ η ώρα και μετά πηγαίνουν στα μεγαλύτερα γκέι κλαμπ στην Ιταλία. Κάνουν τα όργια τους που συνδέονται με σατανισμό σε ένα κτίριο που ανήκει στο Βατικανό έξω από την Ρώμη, στο εξοχικό σπίτι του Πάπα στο Castel Gadolfo, κοντά στην λίμνη Lago Albano. Εκεί ένας παπικός ιερέας έκανε σατανικές λειτουργίες σεξουαλικής λατρείας με την ευλογία του Βατικανού.
Εμείς αναρωτιόμαστε, αν είναι δυνατόν με όλη αυτή την διαβολική μαυρίλα να θέλουν κάποιοι ιεράρχες της Ορθοδοξίας να συνομιλούν και ακόμα χειρότερα να συνπροσεύχονται και να συλλειτουργούν με τους παπικούς ;
πηγή
Zωγραφίζοντας σε φακελάκια τσαγιού!
Η εικαστικός και γραφίστρια Ruby Silvious ξεκίνησε στις αρχές του
2015 ένα πρωτότυπο Project με τον τίτλο “363 Days of Tea”, ζωγραφίζοντας
χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Το νοτισμένο υλικό αποτελεί τον
ιδανικλο καμβά για την ίδια που τον ζωγραφίζει με προσοχή, αποτυπώνοντας
επάνω του όμορφες εικόνες. Η ίδια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και
έχει πειραματιστεί στο παρελθόν με διάφορα παράδοξα υλικά πάνω στα οποία
έχει αποτυπώσει τη φαντασία της με το πινέλο. Μερικά δείγματα της
έμπνευσής της μπορείτε να δείτε στη συνέχεια…
πηγή
πηγή
Ένα περιστατικό με το γέροντα Παΐσιο
Του Β.
Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε
μία επίσκεψή μου στον Γέροντα Παΐσιο, ο γέροντας καθόταν στο υπαίθριο
αρχονταρίκι του, στο Ιερόν Κελλίον Παναγούδα, κι έπλεκε σιωπηλός
κομποσχοίνι. Εμείς ολοτρίγυρα αρκετοί θα έλεγα προσκυνητές
καθισμένοι στους κομμένους κορμούς των δένδρων, παρακολουθούσαμε
σιωπηλοί. Για μια στιγμή ο γέροντας έσπασε τη σιωπή του αστειευόμενος με
δυό παιδιά δέκα με δώδεκα χρονών.
«
Εσένα πως σε λένε ; » ρώτησε ο γέροντας.
«
Γιώργο » απαντά ο μικρός.
«
Πω, πω και ήθελα έναν υποτακτικό να τον λένε Γιώργο » του απάντησε ο
γέροντας αστειευόμενος, κι ύστερα τον πλησίασε συνεχίζοντας
«
Μα εγώ δε τον θέλω έτσι, τον θέλω να έχει βγάλει πανεπιστήμια, να ξέρει ξένες
γλώσσες »
Στο
τέλος φεύγοντας ο μικρός με τον πατέρα του, πήγε να πάρει την ευχή του. Ο
γέροντας, του έδωσε το κομποσχοίνι που έπλεκε, τον έβαλε στην αγκαλιά του και
του είπε
« Έλα μωρέ, εγώ τον Χριστό θέλω ν΄αγαπάς » καταδεικνύοντας τόσο απλά ο γέροντας, την Oρθόδοξη ομορφιά.
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: Ένας μύθος χρυσοτόκος …
Του Stephen Barrett, M.D*
Τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» απολαμβάνουν ένα μοναδικό status στην αγορά
της υγείας (στις ΗΠΑ).Είναι η μόνη κατηγορία κομπογιαννίτικων προϊόντων
που προωθούνται νόμιμα στην αγορά σαν φάρμακα.
Αυτή
η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα δυο αιτιών. Πρώτον, η Ομοσπονδιακή
Πράξη Τροφίμων, Φάρμακων και Κοσμητικής του 1938 που προωθήθηκε στο
Κογκρέσο από έναν ομοιοπαθητικό ιατρό που ήταν Γερουσιαστής, αναγνωρίζει
σαν φάρμακα όλες τις ουσίες που περιέχονται στην Ομοιοπαθητική
Φαρμακοποιία Των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεύτερον
η Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει θέσει τα
ομοιοπαθητικά φάρμακα στα ίδια στάνταρ με τα άλλα φάρμακα.
Σήμερα
προωθούνται στην αγορά σε μαγαζιά υγιεινής διατροφής, σε φαρμακεία, σε
γραφεία ομοιοπαθητικών από διανομείς πολλαπλών επιπέδων, διαμέσου του
ταχυδρομείου και στο Ιντερνετ.
Βασικές λανθασμένες αντιλήψεις
O
Samuel Hahnemann (1755-1843),ένας Γερμανός ιατρός, άρχισε να
διαμορφώνει τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής στα τέλη του 1700.Ο
Hahnemann ήταν δικαίως αγανακτισμένος για την πρόκληση αιμορραγίας, την
τοποθέτηση
βδελλών, την χορήγηση καθαρτικών και άλλες ιατρικές διαδικασίες της
εποχής του που έκαναν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό. Σκεπτόμενος ότι
αυτές οι θεραπείες σκόπευαν να «επιφέρουν εξισορρόπηση στους χυμούς του
σώματος με αντίθετες ενέργειες» ανέπτυξε την αντίληψη του περί
ομοίων-μια αντίληψη ότι τα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να
θεραπευτούν με εξαιρετικά μικρές ποσότητες ουσιών που προκαλούν παρόμοια
συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους όταν δίδονται σε μεγάλες ποσότητες. Η
λέξη ομοιοπαθητική προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις όμοιος και πάθος
(μαρτύριο η ασθένεια).
Ο
Hahnemann και οι πρώιμοι οπαδοί του, διεξήγαγαν «δόκιμες» στις οποίες
χορηγούσαν βότανα, ανόργανα συστατικά και άλλες ουσίες σε υγιείς
ανθρώπους και κρατούσαν λεπτομερή αρχεία από αυτά που παρατηρούσαν.
Αργότερα αυτά τα αρχεία συγκεντρώθηκαν σε μεγάλα βιβλία αναφοράς που
ονομάστηκαν matteria medica, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ταιριάξουν
τα συμπτώματα του ασθενούς με ένα «αντίστοιχο» φάρμακο.
O
Hahnemann διακήρυξε ότι οι ασθένειες αντιπροσωπεύουν μια διαταραχή στην
ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του και ότι μόνο ένα
μικρό ερέθισμα απαιτείται για την έναρξη της διαδικασίας της γιατρειάς.
Επίσης ισχυρίζονταν ότι οι χρόνιες ασθένειες ήταν εκδηλώσεις μιας
καταπιεσμένης φαγούρας (ψώρα),ένα είδους μιάσματος ή κακού πνεύματος.
Στην αρχή χρησιμοποιούσε μικρές δόσεις από αποδεκτά φάρμακα. Αργότερα
όμως χρησιμοποίησε τεράστιες αραιώσεις και δημιούργησε την θεωρία ότι
όσο μικρότερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμα-μια αντίληψη
αναφερόμενη κοινώς ως «ο νόμος των απειροελάχιστων». Αυτό φυσικά είναι
ακριβώς το αντίθετο από την σχέση δόσης-ανταπόκρισης που απέδειξαν οι
φαρμακοποιοί.
Η
βάση για την εισαγωγή στη Ομοιοπαθητική Φαρμακοποιία δεν είναι ο
σύγχρονος επιστημονικός έλεγχος, αλλά ομοιοπαθητικές δοκιμές που έλαβαν
χώρα στην διάρκεια του 1800 και στις αρχές του 1900.Η παρούσα (ένατη)
έκδοση περιγράφει πως περισσότερες από χίλιες ουσίες προετοιμάζονται για
ομοιοπαθητική χρήση. Δεν αναγνωρίζει τα συμπτώματα ή τις ασθένειες για
τα οποία τα ομοιοπαθητικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Αυτό
κρίνεται από τον ομοιοπαθητικό γιατρό (ή τον κατασκευαστή). (Σ.τ.μφ. ενώ
στην επιστημονική και κατασυκοφαντημένη φαρμακευτική αναφέρεται ρητά η
νόσος ή οι νόσοι για τους οποίους το εκάστοτε φάρμακο έχει θεραπευτική
αξία γιατί φυσικά έχει αποδειχτεί ότι έχει αξία με εξαντλητικές δόκιμες
σε πειραματόζωα και κλινικές μελέτες.).Το γεγονός ότι οι ουσίες που
περιλαμβάνονται στην Ομοιοπαθητική Φαρμακοποιία αναγνωρίζονται νομικά
σαν «φάρμακα» δεν σημαίνει ότι ο νόμος ή η Αμερικανική Ένωση Τροφίμων
και Φάρμακων τα αναγνωρίζει ως αποτελεσματικά.
Επειδή
οι ομοιοπαθητικές θεραπείες ήταν πραγματικά λιγότερο επικίνδυνες από
εκείνες της ιατρικής ορθοδοξίας του 19ου αιώνα, πολλοί εξασκόντες την
ιατρική άρχισαν να τις χρησιμοποιούν. Στην έναρξη του 20ου αιώνα, η
ομοιοπαθητική είχε γύρω στους 14.000 θεραπευτές και 22 σχολές στις ΗΠΑ.
Όμως καθώς η ιατρική επιστήμη και η ιατρική εκπαίδευση άρχισε να
προοδεύει, η ομοιοπαθητική παρήκμασε ραγδαία στην Αμερική, όπου οι
σχολές της είτε έκλεισαν είτε μεταστράφηκαν στις μοντέρνες μεθόδους. Η
τελευταία ομοιοπαθητική σχολή στις ΗΠΑ έκλεισε το 1920.
Πολλοί
ομοιοπαθητικοί ισχυρίζονται ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν μια
συγκεκριμένη έλξη σε ένα συγκεκριμένο γιατρικό (το δικό τους «βασικό
γιατρικό») και θα ανταποκριθούν σε αυτό για μια ποικιλία νόσων. Τέτοια
γιατρικά θα χορηγηθούν σύμφωνα με τον βασικό τύπο του κάθε ανθρώπου-που
ονομάζεται κατά την αντίστοιχη θεραπεία με ένα τρόπο που θυμίζει την
κατηγοριοποίηση στην αστρολογία. Ο «Εύφλεκτος (Ignatia)» τύπος λέγεται
ότι είναι νευρικός και επιρρεπής στα δάκρυα και δεν του αρέσει ο καπνός
του τσιγάρου. Ο τυπικός «Παλλόμενος» είναι μια νεαρή γυναίκα με ξανθιά ή
ανοιχτά καστανά μαλλιά, μπλε μάτια και μια λεπτεπίλεπτη επιδερμίδα ,που
είναι τρυφερή, δειλή, ρομαντική, συναισθηματική και φιλική αλλά
ντροπαλή. Ο «Χολερικός» τύπος λέγεται ότι είναι επιθετικός, φιλοπόλεμος,
φιλόδοξος και υπερκινητικός. Στον «Θεϊκό τύπο» αρέσει να είναι
ανεξάρτητος. Και ούτω καθεξής. Σας ακούγεται αυτό σαν μια λογική βάση
για διάγνωση και θεραπεία;(Σ.τ.μφ. σε εμένα όχι αλλά σε αυτούς που
πιστεύουν στα ζώδια την αγιουβέρδα, το ρέικι, το βελονισμό και σε αλλά
πράγματα που μόνο η μαγική σκέψη μπορεί να τα υποστηρίξει, είναι πιθανόν
να φαίνονται λογικά).
Τα «φάρμακα» είναι placebo
Τα
ομοιοπαθητικά προϊόντα είναι φτιαγμένα από ανόργανες ουσίες, βοτανικές
ουσίες και αρκετά άλλα υλικά. Εαν η αρχική ουσία είναι διαλυτή, ένα
μέρος αυτής διαλύεται είτε με εννέα είτε με ενενήντα εννέα μέρη
αποσταγμένου νερού και ταράζεται δυνατά. Εάν είναι αδιάλυτη, τρίβεται
και κονιορτοποιείται σε όμοιες αναλογίες με λακτόζη σε σκόνη (σάκχαρο
του γάλακτος).Ένα μέρος από το διαλυμένο φάρμακο τότε, αραιώνεται
περαιτέρω και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την επίτευξη της
επιθυμητής συγκέντρωσης. Αραιώσεις από 1 μέχρι το 10 συμβολίζονται από
το Ρωμαϊκό αριθμητικό Χ (1Χ=1/10, 3Χ=1/1.000, 6Χ=1/1.000.000).Ομοίως,
αραιώσεις από το 1 μέχρι το 100 συμβολίζονται με το Ρωμαϊκό αριθμητικό C
(1C=1/100,3C=1/1.000.000 και ούτω καθεξής).Τα περισσότερα ομοιοπαθητικά
φάρμακα σήμερα κυμαίνονται από 6Χ έως 30Χ,αλλά και προϊόντα των 30C ή
παραπάνω πωλούνται στην αγορά.
Μια αραίωση 30X σημαίνει ότι η αρχική ουσία έχει αραιωθεί 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 φορές.
Υποθέτοντας
ότι ένα κυβικό εκατοστό νερού περιέχει 15 σταγόνες, αυτός ο αριθμός
είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των σταγόνων του νερού που θα
απαιτούνταν για να γεμίσουν μια δεξαμενή μεγαλύτερη από το μέγεθος της
γης. Φαντασθείτε να τοποθετήσουμε μια σταγόνα κόκκινης μπόγιας σε ένα
τέτοιο δοχείο έτσι ώστε να διασκορπιστεί ομοιογενώς. Ο «νόμος των
απειροελάχιστων» της ομοιοπαθητικής είναι το ισοδύναμο του ισχυρισμού
ότι οποιαδήποτε σταγόνα από αυτό το δοχείο θα περιέχει ένα απόσταγμα
ερυθρότητας. Ο Robert L. Park, Ph.D, ένας διαπρεπής φυσικός που είναι ο
διοικητικός διευθυντής της Αμερικανικής Εταιρίας Φυσικής, τόνισε ότι
εφόσον η ελάχιστη ποσότητα μιας ουσίας σε ένα διάλυμα είναι το ένα
μόριο, ένα διάλυμα 30C θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα μόριο από την
αρχική ουσία διαλυμένο σε ένα μίνιμουμ 1,000,000,000,000,000,000,000,
000,000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000 μορίων
νερού. Αυτό θα απαιτούσε ένα δοχείο περισσότερο από 30.000.000 φορές το
μέγεθος της γης.
Το
Oscillococcinum, ένα προϊόν 200C «για την ανακούφιση του κρυολογήματος
και των συμπτωμάτων παρόμοιων με της γρίπης» περιλαμβάνει «διαλύματα»
που είναι ακόμα πιο παρατραβηγμένα. Το «δραστικό του συστατικό»
προετοιμάζεται με τη επώαση μικρών ποσοτήτων συκωτιού και καρδιάς
φρεσκοσφαγμένης πάπιας για σαράντα ημέρες. Το διάλυμα που προκύπτει
φιλτράρεται, στεγνώνεται υπό ψύχος, ενυδατώνεται ξανά, αραιώνεται
επανειλημμένα και τοποθετείται σε σφαιρίδια ζάχαρης. Εάν έστω ένα μόριο
από την καρδιά ή το συκώτι της πάπιας επεβίωνε της αραίωσης, η
συγκέντρωση του θα ήταν 1 προς 100 εις την 200.Αυτος ο τεράστιος αριθμός
που έχει 400 μηδενικά, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό μορίων που
υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο σύμπαν (περίπου ένα googol, που είναι ένα
1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά).Στο τεύχος της, της 17ης Φεβρουάριου
του 1997 η US News & World Report τόνισε ότι μόνο μια πάπια τον
χρόνο απαιτείται για να παρασκευαστεί το προϊόν που είχε πωλήσεις 20
εκατομμυρίων δολαρίων το 1996.Το περιοδικό βάφτισε εκείνο το άτυχο πτηνό
«η πάπια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων».
Στην
πραγματικότητα, οι νόμοι της χημείας λένε ότι υπάρχει ένα όριο στην
αραίωση που μπορεί να γίνει χωρίς την ολοκληρωτική απώλεια της αρχικής
ουσίας. Αυτό το όριο που σχετίζεται με τον αριθμό του Avogadrο,
αντιστοιχεί στις ομοιοπαθητικές αραιώσεις 12C ή 24X (ένα μέρος προς 10
εις την 24).Ο ίδιος ο Hahnemann συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει
πραγματικά καμία πιθανότητα να παραμείνει ακόμα και ένα μόριο της
αρχικής ουσίας μετά από ακραίες αραιώσεις. Αλλά πίστευε ότι η βίαιη
ανακίνηση ή ή κονιορτιοποίηση σε κάθε σκαλοπάτι της αραίωσης αφήνει πίσω
μια ουσία «παρόμοια με πνεύμα»-«μη αντιληπτή πλέον με τις αισθήσεις»
που θεραπεύει με το να αναζωογονεί την «ζωτική δύναμη του σώματος». Οι
σύγχρονοι οπαδοί της ομοιοπαθητικής υποθέτουν ότι ακόμα και εάν το
τελευταίο μόριο φύγει, παραμένει μια «ανάμνηση». Η βασιμότητα αυτής της
αντίληψης δεν έχει αποδειχθεί. Επιπλέον εάν ήταν αληθινή, κάθε ουσία που
συναντούσε ένα μόριο νερού θα μπορούσε να «εντυπώσει» μια «ουσία» που
θα προκαλούσε ισχυρά (και απρόβλεπτα) φαρμακευτικά αποτελέσματα όταν
απορροφιόνταν από έναν άνθρωπο.
Πολλοί
οπαδοί ισχυρίζονται ότι τα ομοιοπαθητικά προϊόντα θυμίζουν τα εμβόλια
επειδή και τα δυο παρέχουν ένα μικρό ερέθισμα που ενεργοποιεί μια
ανοσοποιητική απάντηση. Αυτή η σύγκριση δεν είναι έγκυρη. Τα ποσοστά των
ενεργών συστατικών στα εμβόλια είναι πολύ μεγαλύτερα και μπορούν να
μετρηθούν. Επιπλέον οι διαδικασίες ανοσοποίησης παράγουν αντισώματα η
συγκέντρωση των οποίων στο αίμα μπορεί να μετρηθεί. Επιπροσθέτως τα
εμβόλια χρησιμοποιούνται προληπτικά και όχι για να θεραπεύσουν
συμπτώματα .
Ο Stab
Ponanski, ένας βοηθός ιατρού που εργάζεται στην δημόσια υγειά κοντά στο
Άσβενβιλ, της Βόρειας Καρολίνας, παρείχε επιπρόσθετες παρατηρήσεις:
«Φαντασθείτε
ποσά πολλά συστατικά πρέπει να είναι παρόντα σε ποσότητες ενός ή
περισσότερων μορίων, σε κάθε δόση ομοιοπαθητικού φάρμακου. Ακόμα και
κάτω από τις πιο προσεκτικά καθαρές συνθήκες η αερομεταφερόμενη σκόνη
στο κτίριο όπου κατασκευάζεται το φάρμακο πρέπει να μεταφέρει χιλιάδες
διαφορετικά μόρια βιολογικής προέλευσης, προερχόμενα από τοπικές πήγες
(βακτηρία ,ιοί μύκητες αναπνευστικά σταγονίδια, αποκολλημένα κύτταρα
δέρματος, κόπρανα εντόμων) όπως και από μακρινές (γύρη λουλουδιών,
σωματίδια χώματος, παράγωγα καύσης) μαζί με ανόργανα σωματίδια γήινης ή
ακόμα και εξωγήινης προέλευσης (σκόνη μετεωριτών). Παρομοίως τα αδρανή
διαλυτικά που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία πρέπει να έχουν την δική
τους συλλογή από μικροσκοπικά προϊόντα μόλυνσης.
H
διαδικασία αραίωσης/αποτελεσματικοποίησης στην ομοιοπαθητική
περιλαμβάνει μια προοδευτική αραίωση που τραβιέται σε απίστευτα άκρα, με
«succussion» μεταξύ κάθε αραίωσης. Η διαδικασία succusion περιλαμβάνει
την ανακίνηση ή γρήγορα ελαφρά χτυπήματα του δοχείου κατά ένα
συγκεκριμένο τρόπο. Κατά την βήμα με βήμα διαδικασία της αραίωσης, πως
είναι δυνατόν η διαδικασία προετοιμασίας του φάρμακου να γνωρίζει ποια
από τις αμέτρητες ουσίες στο δοχείο είναι ΑΥΤΗ η οποία έχει αποτέλεσμα;
Πως γίνεται χιλιάδες (εκατομμύρια;) μόρια να γνωρίζουν ότι απαιτείται να
παραμείνουν αδρανή, ενώ το Ισχυρό αποκτάει το κύρος του Θεραπευτή;
Προκαλεί κάτι παραπάνω από δυσπιστία το ότι αυτό το σενάριο μπορεί να
οδηγήσει σε ξεχωριστά προϊόντα με απαράμιλλη καταλληλότητα για να
θεραπεύσουν συγκεκριμένες ασθένειες.
Συνεπώς
μέχρι οι απολογητές της ομοιοπαθητικής να μπορέσουν να μας προμηθεύσουν
με έναν λογικό (μη μαγικό) μηχανισμό για την «δραστικοποίηση»
-μέσω-αραίωσης μιας από τις πολλές ουσίες σε κάθε ένα από τα προϊόντα
τους με ακρίβεια, είναι αδύνατον να δεχτούμε ότι έχουν αναγνωρίσει σωστά
τα δραστικά συστατικά στα προϊόντα τους. Κάθε μελέτη που ισχυρίζεται
ότι αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα ενός ομοιοπαθητικού προϊόντος
πρέπει να απορρίπτεται αμέσως αν δεν περιλαμβάνει μια λίστα από όλες τις
ουσίες που είναι παρούσες σε συγκεντρώσεις ίσες ή μεγαλύτερες με το
υποτιθέμενο δραστικό συστατικό σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αραίωσης
(Σ.τ.μφ. που μπορούν να αφήσουν «εντύπωμα» σύμφωνα με την θεωρία της
ομοιοπαθητικής),μαζί με την αιτιολόγηση για την απόρριψη κάθε μιας από
αυτές σαν πιθανή ύποπτη για την δραστικότητα του φάρμακου.»
Η
διαδικασία της «δόκιμης» διάμεσου της οποίας οι ομοιοπαθητικοί
αποφασίζουν ποιο φάρμακο ταιριάζει με ποιο σύμπτωμα είναι το ίδιο
παράλογη. Οι δόκιμες περιλαμβάνουν την λήψη διάφορων ουσιών
καταγράφοντας κάθε σύσπαση, φτάρνισμα, πόνο ή φαγούρα που λαμβάνει χώρα
μετά-συχνά για διάστημα αρκετών ημερών. Οι οπαδοί της ομοιοπαθητικής
λαμβάνουν ως δεδομένο ότι κάθε αίσθημα που αναφέρθηκε είναι αποτέλεσμα
της όποιας ουσίας χορηγήθηκε και ότι εξαιρετικά αραιωμένες δόσεις αυτής
της ουσίας μπορούν να είναι το ακριβώς σωστό πράγμα για την θεραπεία
οποιουδήποτε έχει αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα.
Ο Δρ.Park
τόνισε ότι για να περιμένει κανείς να λάβεις έστω ένα μόριο από την
«φαρμακευτική» ουσία που υποθετικά είναι παρούσα σε χάπια 30Χ,θα πρέπει
να πάρει γύρω στα δυο εκατομμύρια από αυτά, που σημαίνει την συνολική
λήψη περίπου χιλίων τόνων λακτόζης συν τις οποιεσδήποτε ακαθαρσίες που
περιείχε η λακτόζη.
Κυτταρικά άλατα
Κάποιοι
ομοιοπαθητικοί παρασκευαστές πωλούν δώδεκα πολύ αραιωμένα προϊόντα
ορυκτών που καλούνται κυτταρικά άλατα ή άλατα των ιστών. Ισχυρίζονται
ότι είναι αποτελεσματικά ενάντιων μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών
περιλαμβανόμενων της σκωληκοειδίτιδας, της φαλάκρας της κωφότητας, της
αϋπνίας και των σκουληκιών. Η χρήση τους βασίζεται στην αντίληψη ότι η
έλλειψη των ορυκτών είναι η βασική αιτία της ασθένειας Όμως πολλά από
αυτά είναι τόσο αραιωμένα που δεν θα μπορούσαν να διορθώσουν μια έλλειψη
σε ορυκτά, εάν αυτή υπήρχε. Η ανάπτυξη αυτής της θεραπευτικής
προσέγγισης αποδίδεται σε ένα ιατρό του 190υ αιώνα που ονομάζονταν W.H.
Schuessler.
Ηλεκτροδιάγνωση
Κάποιοι
ιατροί, οδοντίατροι και χειροπρακτικοί χρησιμοποιούν
«ηλεκτροδιαγνωστικές» συσκευές για να τους βοηθήσουν να διαλέξουν τα
ομοιοπαθητικά γιατρικά που χορηγούν. Αυτοί οι θεραπευτές ισχυρίζονται
ότι μπορούν να καθορίσουν την αιτία κάθε ασθένειας με την ανίχνευση της
«ενεργειακής διαταραχής» που προκαλεί το πρόβλημα. Κάποιοι επίσης
ισχυρίζονται ότι οι συσκευές μπορούν να ανιχνεύουν εάν κάποιος είναι
αλλεργικός ή ευαίσθητος σε φαγητά, βιταμίνες και/η άλλες ουσίες. Η
διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτροβελονισμός κατά τον Voll ,
ηλεκτροδιάγνωση ή ηλεκτροδερμική απεικόνιση, άρχισε στα τέλη της
δεκαετίας του 1960 από τον Reinhold Voll, M.D έναν ιατρό από την Δυτική
Γερμανία που ανέπτυξε την πρωτότυπη συσκευή. Tα μοντέλα που
επακολούθησαν περιλαμβάνουν τα Vega, Dermatron, Accupath 1000 και
Interro.
Οι οπαδοί
τους ισχυρίζονται ότι αυτές οι συσκευές μετρούν διαταραχές στην ροή της
ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας κατά μήκος των σωματικών «μεσημβρινών του
βελονισμού». Στην πραγματικότητα είναι φανταχτερά γαλβανόμετρα που
μετρούν την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος του ασθενή όταν αγγίζεται
από ένα μεταλλικό άκρο επαφής κυκλώματος. Κάθε συσκευή περιέχει μια πηγή
χαμηλής ηλεκτρικής τάσης. Ένα καλώδιο από την συσκευή καταλήγει σε ένα
χάλκινο κύλινδρο καλυμμένο με βρεγμένη γάζα, τον οποίο ο ασθενής κρατάει
στο χέρι. Ένα δεύτερο καλώδιο είναι συνδεδεμένο σε ένα μεταλλικό άκρο
επαφής, το οποίο ο χείριστης ακουμπάει σε «σημεία βελονισμού» στο πόδι ή
στο άλλο χέρι του ασθενή. Αυτό κλείνει το κύκλωμα και η συσκευή
καταγράφει την ροή του ρεύματος. Αυτή η πληροφορία τότε αναμεταδίδεται
σε ένα μετρητή που παρέχει μια αριθμητική ένδειξη. Το μέγεθος του
αριθμού εξαρτάται από το πόσο δυνατά το μεταλλικό άκρο πιέζεται πάνω στο
δέρμα του ασθενούς. Πρόσφατες εκδόσεις, όπως το Interro βγάζουν ήχους
και προβάλουν την ένδειξη σε οθόνη υπολογιστή. Η θεραπεία που επιλέγεται
εξαρτάται από την θεραπευτική προσέγγιση του εκάστοτε θεραπευτή και
μπορεί να περιλαμβάνει βελονισμό, διαιτητικές αλλαγές και/ή συμπληρώματα
βιταμινών καθώς και ομοιοπαθητικά προϊόντα. Φορείς έλεγχου έχουν
κατασχέσει αρκετούς τύπους ηλεκτροβελονιστικών συσκευών αλλά δεν έκαναν
καμία συστηματική προσπάθεια για να βγάλουν από την αγορά.
«Έρευνα» που ΔΕΝ εντυπωσιάζει
Αφού πολλά
ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν περιέχουν ανιχνεύσιμα ποσά δραστικής ουσίας
είναι αδύνατον να ελεγχθεί εάν περιέχουν ή όχι αυτά που αναγράφονται
στην ταμπέλα τους. Σε αντίθεση με τα περισσότερα δραστικά φάρμακα, τα
ομοιοπαθητικά δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί αποτελεσματικά ενάντιων των
ασθενειών με διπλές τυφλές κλινικές μελέτες. Στην πραγματικότητα η
μεγαλύτερη πλειοψηφία των ομοιοπαθητικών φάρμακων δεν έχει ποτέ
ελεγχθεί.
Το
1990 ένα άρθρο στο «Περίληψη της Επιδημιολογίας» ανέλυσε 40 μελέτες που
είχαν συγκρίνει την ομοιοπαθητική θεραπεία με την κλασική θεραπεία, με
την χρήση placebo ή καθόλου θεραπεία. Οι συγγραφείς κατέληξαν ότι όλες
πλην τριών είχαν μέγιστα λάθη στον σχεδιασμό τους και μόνο μια από αυτές
τις τρεις ανέφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι συγγραφείς κατέληξαν ότι
δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει παραπάνω
άξια από ο,τι ένα placebo.
To 1994 το
περιοδικό Pediatrics δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυρίζονταν ότι η
ομοιοπαθητική θεραπεία είχε αποδειχτεί αποτελεσματική εναντίον
περιπτώσεων ελαφριάς διάρροιας σε παιδία της Νικαραγουας. Ο ισχυρισμός
βασίζονταν ότι σε συγκεκριμένες ημέρες, η ομάδα των παιδιών που λάμβανε
την ομοιοπαθητική θεραπεία είχε λιγότερα κόπρανα από ο,τι η ομάδα που
λάμβανε το placebo. Όμως οι Sampson και London τόνισαν : (1) η μελέτη
χρησιμοποίησε ένα αναξιόπιστο και αναπόδεικτο διαγνωστικό κα θεραπευτικό
σχήμα ,(2) δεν υπήρχε επίβλεψη για να αποφευχθεί η νόθευση του
προϊόντος, (3) η επιλογή της θεραπείας ήταν αυθαίρετη, (4) τα δεδομένα
ήταν τοποθετημένα σε ομάδες με παράξενο τρόπο και περιείχαν λάθη και
ασυνέπειες,(5) τα αποτελέσματα είχαν αμφισβητούμενη κλινική άξια και
(6)δεν υπήρχε όφελος για την δημόσια υγειά γιατί το μόνο γιατρικό που
απαιτείται για την ήπια διάρροια της παιδικής ηλικίας είναι η λήψη
επαρκούς ποσότητας υγρών για να προληφθεί ή να διορθωθεί η αφυδάτωση.
Το 1995 το
Prescrire International, ένα γαλλικό περιοδικό που αξιολογεί
φαρμακευτικά προϊόντα, δημοσίευσε μια βιβλιογραφική περίληψη που
κατέληγε:
Καθώς οι
ομοιοπαθητικές θεραπείες χρησιμοποιούνται γενικά σε καταστάσεις με
ποικίλη έκβαση ή που μπορούν να θεραπευτούν αυτόματα (έτσι προκύπτει η
τύπου placebo ανταπόκριση τους),αυτές οι θεραπείες θεωρούνται ευρέως ότι
έχουν κάποιο αποτέλεσμα σε κάποιους ασθενείς, Όμως παρά τον μεγάλο
αριθμό συγκριτικών μελετών που διεξάγησαν έως σήμερα δεν υπάρχει καμία
απόδειξη ότι η ομοιοπαθητική είναι περισσότερο δραστική από οποιαδήποτε
άλλου θεραπεία τύπου placebo που χορηγήθηκε σε όμοιες συνθήκες.
Το
Δεκέμβριο του 1996,μια μεγάλη αναφορά δημοσιεύτηκε από την Ομοιοπαθητική
Ιατρική Ερευνητική Ομάδα (Homoeopathic Medicine Research
Group-HMRG),μια ομάδα ειδικών που συγκροτήθηκε από την Επιτροπή των
Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. H HMRG περιελάμβανε ομοιοπαθητικούς,
ιατρούς-ερευνητές και ειδικούς στην κλινική έρευνα,την κλινική
φαρμακολογία, την βιοστατιστική και την κλινική επιδημιολογία. Ο σκοπός
της ήταν να αξιολογήσει δημοσιευμένες και μη μελέτες ελεγχόμενων δοκίμων
ομοιοπαθητικής θεραπείας. Αφού εξέτασε 184 αναφορές, οι σύνεδροι
κατάληξαν ότι : (1) μόνο 17 ήταν σχεδιασμένες αρκετά καλά για να αξίζει
να τις λάβουν υπόψη,(2) σε κάποιες από αυτές τις δόκιμες οι
ομοιοπαθητικές προσεγγίσεις μπορεί να είχαν περισσότερο αποτέλεσμα από
ένα placebo ή την μη λήψη θεραπείας και ότι (3) o αριθμός των
συμμετεχόντων σε αυτές τις δόκιμες ήταν πολύ μικρός για να βγει κάποιο
συμπέρασμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής
θεραπείας για οποιαδήποτε συγκεκριμένη κατάσταση. Με απλά λόγια η
περισσότερη ερευνά στην ομοιοπαθητική είναι άχρηστη και κανένα
ομοιοπαθητικό σκεύασμα δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό για
οποιοδήποτε θεραπευτικό σκοπό.Το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Κατά της
Απατής Στην Υγειά έχει προειδοποιήσει ότι η «σχηματική φύση της
ομοιοπαθητικής εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των
ομοιοπαθητικών ερευνητών».
Το
1997 μια Λονδρέζικη Αρχή Υγείας αποφάσισε να σταματήσει να πληρώνει για
ομοιοπαθητική θεραπεία αφού κατέληξε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς
αποδείξεις για να υποστηρίξουν την χρήση της. H αρχή υγείας Lambert,
Southwark και Lewisham απευθυνόταν σε πάνω από 500 ασθενείς τον χρόνο
στο Βασιλικό Ομοιοπαθητικό Νοσοκομείο στο Λονδίνο. Ιατροί που εργάζονταν
στην δημόσια υγειά ανασκόπησαν την δημοσιευμένη επιστημονική
βιβλιογραφία σαν ένα μέρος μιας γενικότερης κίνησης προς την αγορά
περισσότερο βασισμένων σε αποδείξεις θεραπειών. Η ομάδα κατέληξε ότι
πολλές από τις μελέτες ήταν μεθοδολογικά εσφαλμένες και ότι πρόσφατη
ερευνά που παρήγαγε το Βασιλικό Ομοιοπαθητικό Νοσοκομείο δεν περιείχε
πειστικές αποδείξεις ότι η ομοιοπαθητική παρείχε κλινικό όφελος.
Οι οπαδοί
της ομοιοπαθητικής διαλαλούν τις λίγες «θετικές» μελέτες σαν απόδειξη
ότι η «ομοιοπαθητική λειτουργεί». Ακόμα και εάν τα αποτελέσματα τους
μπορούσαν να αναπαραχθούν με συνέπεια (πράγμα που φαίνεται απίθανο),το
περισσότερο που η μελέτη μιας θεραπείας για μια ασθένεια μπορεί να
αποδείξει είναι ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική εναντίον της
συγκεκριμένης ασθένειας. Δεν θα επικυρώσει τις βασικές θεωρίες της
ομοιοπαθητικής ή θα αποδείξει ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι χρήσιμη
για άλλες ασθένειες.
Τα
αποτελέσματα placebo μπορεί να είναι ισχυρά φυσικά αλλά το δυνητικό
όφελος της ανακούφισης των συμπτωμάτων με placebo πρέπει να αξιολογείται
σε σχέση με την βλάβη που μπορεί να προκύψει από το να βασίζεται κανείς
-και να πετάει τα λεφτά του- σε αναποτελεσματικά προϊόντα. Η αυτόματη
ύφεση είναι επίσης ένας παράγοντας στην δημοτικότητα της ομοιοπαθητικής.
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αποδίδουν εκτίμηση σε ένα
ομοιοπαθητικό προϊόν για την ανάρρωση τους,θα περνούσαν εξίσου καλά
χωρίς αυτό.
Οι
ομοιοπαθητικοί εργάζονται σκληρά για να καλυφθούν οι υπηρεσίες τους από
τις ασφαλιστικές εταιρίες. Ισχυρίζονται ότι παρέχουν φροντίδα που είναι
ασφαλέστερη, πιο ήπια και λιγότερο ακριβή από την συμβατική θεραπεία-και
που μεριμνά περισσότερο για την πρόληψη. Όμως οι ομοιοπαθητικές
θεραπείες δεν προλαμβάνουν τίποτα ενώ πολλοί ηγέτες της ομοιοπαθητικής
είναι εναντίον της ανοσοποίησης (εμβόλια).Εξίσου άσχημα μια αναφορά από
το Συνέδριο του Εθνικού Κέντρου για Την Ομοιοπαθητική του 1997
περιέγραψε πως ένας ομοιοπαθητικός γιατρός είχε προτείνει την χρήση
ομοιοπαθητικών προϊόντων για την πρόληψη και την θεραπεία της
στεφανιαίας νόσου. Σύμφωνα με το άρθρο ,ο ομιλητής πρότεινε διάφορα 20C
και 200c προϊόντα σαν εναλλακτικά της ασπιρίνης ή των φάρμακων που
χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, που έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνουν
τα περιστατικά καρδιακών επεισοδίων και προσβολών (Σ.τ.μφ.η ασπιρίνη και
τα φάρμακα που ελαττώνουν την χοληστερόλη όχι τα ομοιοπαθητικά)
Εάν
ο Αμερικανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Τροφίμων και Φάρμακων απαιτούσε
από τις ομοιοπαθητικές θεραπείες να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα
τους για να παραμείνουν στην αγορά, απαιτούσε δηλαδή τα ομοιοπαθητικά
σκευάσματα να πληρούν την ίδια προϋπόθεση που υποχρεούνται να πληρούν οι
άλλες κατηγόριες φάρμακων, η ομοιοπαθητική θα εξαφανιζόταν στις ΗΠΑ.
- Γιατρός απόφοιτος του University College of Columbia με ειδίκευση στην Παθολογία και μετέπειτα στην ψυχιατρική. Εργάστηκε μέχρι το 1993 ασκώντας την ειδικότητα της παθολογίας. Αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης της Απάτης Υγείας (NCAHF). Επιστημονικός σύμβουλος στο αμερικανικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την υγεία. Από το 1987 έως το 1989, δίδαξε θέματα υγείας στο Pennsylvania State University. Μέσω της ιστοσελίδας Quackwatch ο Stephen Barrett εκθέτει, περιγράφει και καταγγέλλει την αγυρτεία, τα συμφέροντα και την απάτη στο χώρο της υγείας. Έχει οργανώσει έρευνες και έχει δεκάδες δημοσιεύσεις σε ειδικά επιστημονικά έντυπα και μη για τα ανάλογα ζητήματα.
ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ
Τούτοις
τοίνυν τοις θείοις και ιεροίς διατάγμασιν επόμενοι και ημείς, τα μεν
των αιρετικών βαπτίσματα, ως απάδοντα και αλλότρια της αποστολικής θείας
διατάξεως και ύδατα ανόνητα, ως ο ιερός Αμβρόσιος και ο μέγας φησίν
Αθανάσιος, και αγιασμόν μηδένα παρέχοντα τοις ταύτα δεχομένοις, και προς
κάθαρσιν αμαρτημάτων ουδέν ωφελούντα, απόβλητα και αποτρόπαια ηγούμεθα.
Τους δ’ εξ αυτών αβαπτίστως βαπτιζομένους ως αβαπτίστους αποδεχόμεθα,
προσερχομένους τη ορθοδόξω πίστει, κι ακινδύνως αυτούς βαπτίζομεν, κατά
τους αποστολικούς και συνοδικούς κανόνας, οις αραρότως επιστηρίζεται η
αγία του Χριστού και αποστολική και καθολική Εκκλησία, η κοινή μήτηρ
πάντων ημών. Και επί ταύτη τη κοινή ημών διαγνώσει και αποφάνσει
σφραγίζομεν τον Όρον ημών τούτο, ταις αποστολικαίς και συνοδικαίς
διαταγαίς συνάδοντα, διαβεβαιούντες αυτόν δι’ ημετέρων υπογραφών.
Εν έτει σωτηρίω αψνε’.
† Κύριλλος ελέω Θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και οικουμενικός πατριάρχης.
† Ματθαίος ελέω Θεού πάπας και πατριάρχης της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας και κριτής της Οικουμένης.
† Παρθένιος ελέω Θεού πατριάρχης της αγίας πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης.
*Ιωάννου Ν. Καρμίρη, Τα Δογματικά και Συμβολικά Μνημεία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, τόμος ΙΙ, Εν Αθήναις 1953, σ. 989-991
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη
Ο Slava τρώει το μεσημέριανό του στο σπίτι και μιλάει με τον παπαγάλο του ενώ έξω ρίχνει πυκνό χιόνι.
Ο Slava Korotki είναι ένας μετεωρολόγος που ζει στη Χοντοβάριχα, στην Βόρεια Ρωσία, σε ένα Αρκτικό φυλάκιο που βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας με το ελικόπτερο από την πιο κοντινή πόλη. Η φωτογράφος Evgenia Arbugaeva η οποία μεγάλωσε στην Αρκτική και γνώρισε εκεί τον Slava, αποφάσισε να μείνει μαζί του για τρεις εβδομάδες για να το φωτογραφίσει. Τον φωτογράφισε την ώρα που δούλευε, έκανε κουπί με την αυτοσχέδια βάρκα του και "έχτιζε" ένα σπιτάκι από σπίρτα στο σπίτι του στην Αρκτική.
Η συνέχεια εδώ
Τρόπος ζωής η μεσογειακή διατροφή
ANAHAD O’CONNOR / THE NEW YORK TIMES
*The Mediterranean Diet: Is It the Food or the Lifestyle?
Επί δεκαετίες οι υγειονομικοί φορείς
επισημαίνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στην κατανάλωση
ελαιολάδου, ξηρών καρπών και λαχανικών, αποτελεί τον βασικό παράγοντα
για τα πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων που καταγράφονται
στην περιοχή της Μεσογείου.
Σήμερα, όμως, μια ομάδα κινηματογραφιστών, υπό την καθοδήγηση ενός Βρετανού καρδιολόγου, υποστηρίζει ότι η λειτουργία της μεσογειακής διατροφής έχει απλοποιηθεί υπερβολικά. Στη νέα τους ταινία αποδεικνύουν ότι η καλή κατάσταση υγείας των λαών της Μεσογείου δεν οφείλεται αποκλειστικά στη διατροφή αλλά και σε άλλους παράγοντες.
H νέα ταινία, με τίτλο «Πρωτόκολλο Πίοπι», εκτυλίσσεται στην ομώνυμη πολίχνη της Ιταλίας, νότια της Νάπολης, όπου έζησε τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του ο πρώτος επιστήμονας που εντόπισε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, ο Ανσελ Κέιζ.
Ο Κέιζ εκπόνησε επιδημιολογική έρευνα και συσχέτισε τα κεκορεσμένα λίπη με τα καρδιακά νοσήματα. Η εργασία του οδήγησε στην υιοθέτηση της χαμηλής σε λιπαρά διατροφής, που κάποιοι σήμερα αμφισβητούν.
Ο δρ Ασέμ Μαλχότρα εξηγεί ότι αυτές οι μελέτες τον ενέπνευσαν να επισκεφθεί τη Μεσόγειο και να μάθει για τη μεσογειακή διατροφή στην οποία πιστεύει. Ο δρ Μαλχότρα, επεμβατικός καρδιολόγος και σύμβουλος του βρετανικού Εθνικού Φόρουμ Κατά της Παχυσαρκίας, επισημαίνει ότι η ιατρική έρευνα δείχνει ότι αυτοί που σταματούν να καπνίζουν βλέπουν άμεση μείωση του κινδύνου που διατρέχουν να υποστούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Υπάρχει η πεποίθηση στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή πάσχουν από καρδιακά νοσήματα ότι έχουν ήδη υποστεί τόση ζημία, ώστε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να την αποκαταστήσεις. Ομως, η αλλαγή της διατροφής μπορεί να περιορίσει δραματικά τον κίνδυνο εμφράγματος, ακόμα και σε αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Διαθέτουμε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει μέσα σε εβδομάδες», καταλήγει ο Βρετανός ειδικός.
Παράγοντας μακροζωίας
Ο δρ Μαλχότρα ταξίδεψε στη Μεσόγειο με τον κινηματογραφιστή Ντόναλντ Ο’Νιλ και μαζί διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή ήταν ένας από τους παράγοντες της μακροζωίας των κατοίκων στο Πίοπι, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 90 χρόνια.
Αυτό που εξέπληξε τους δύο άνδρες ήταν το πόσο οι κάτοικοι του Πίοπι απολαμβάναν και ευχαριστιούνταν το φαγητό τους, κάνοντας κάθε γεύμα ιδανική ευκαιρία για να βρεθούν με φίλους και συγγενείς. Επίσης, οι κάτοικοι του Πίοπι περνούσαν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στην ύπαιθρο και αντί να έχουν προκαθορισμένο χρόνο για γυμναστική ή τζόκινγκ, είχαν άλλες σωματικές δραστηριότητες όπως είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο, ενώ έμοιαζαν να έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα στρες.
«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη μεσογειακή διατροφή», τονίζει ο δρ Μαλχότρα. «Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Είναι το φαγητό, η κοινωνική επαφή, ο σωστός τύπος της άσκησης και η παραμονή στην ύπαιθρο, υπό το ηλιακό φως. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα μαθήματα που πήραμε από τούτο το χωριό με αυτά που γνωρίζουμε από τη σύγχρονη ιατρική».
Ο δρ Μαλχότρα, επίσης, τόνισε ότι στο ντοκιμαντέρ θα προσπαθήσει να δείξει στον κόσμο πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μέσα σε λίγες εβδομάδες υιοθετώντας ορισμένες πτυχές του μεσογειακού τρόπου ζωής.
πηγή*The Mediterranean Diet: Is It the Food or the Lifestyle?
Ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής το ελαιόλαδο,
αλλά όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι
απλώς μια ομάδα τροφίμων αλλά τρόπος ζωής.
Σήμερα, όμως, μια ομάδα κινηματογραφιστών, υπό την καθοδήγηση ενός Βρετανού καρδιολόγου, υποστηρίζει ότι η λειτουργία της μεσογειακής διατροφής έχει απλοποιηθεί υπερβολικά. Στη νέα τους ταινία αποδεικνύουν ότι η καλή κατάσταση υγείας των λαών της Μεσογείου δεν οφείλεται αποκλειστικά στη διατροφή αλλά και σε άλλους παράγοντες.
H νέα ταινία, με τίτλο «Πρωτόκολλο Πίοπι», εκτυλίσσεται στην ομώνυμη πολίχνη της Ιταλίας, νότια της Νάπολης, όπου έζησε τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του ο πρώτος επιστήμονας που εντόπισε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, ο Ανσελ Κέιζ.
Ο Κέιζ εκπόνησε επιδημιολογική έρευνα και συσχέτισε τα κεκορεσμένα λίπη με τα καρδιακά νοσήματα. Η εργασία του οδήγησε στην υιοθέτηση της χαμηλής σε λιπαρά διατροφής, που κάποιοι σήμερα αμφισβητούν.
Ο δρ Ασέμ Μαλχότρα εξηγεί ότι αυτές οι μελέτες τον ενέπνευσαν να επισκεφθεί τη Μεσόγειο και να μάθει για τη μεσογειακή διατροφή στην οποία πιστεύει. Ο δρ Μαλχότρα, επεμβατικός καρδιολόγος και σύμβουλος του βρετανικού Εθνικού Φόρουμ Κατά της Παχυσαρκίας, επισημαίνει ότι η ιατρική έρευνα δείχνει ότι αυτοί που σταματούν να καπνίζουν βλέπουν άμεση μείωση του κινδύνου που διατρέχουν να υποστούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Υπάρχει η πεποίθηση στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή πάσχουν από καρδιακά νοσήματα ότι έχουν ήδη υποστεί τόση ζημία, ώστε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να την αποκαταστήσεις. Ομως, η αλλαγή της διατροφής μπορεί να περιορίσει δραματικά τον κίνδυνο εμφράγματος, ακόμα και σε αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Διαθέτουμε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει μέσα σε εβδομάδες», καταλήγει ο Βρετανός ειδικός.
Παράγοντας μακροζωίας
Ο δρ Μαλχότρα ταξίδεψε στη Μεσόγειο με τον κινηματογραφιστή Ντόναλντ Ο’Νιλ και μαζί διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή ήταν ένας από τους παράγοντες της μακροζωίας των κατοίκων στο Πίοπι, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 90 χρόνια.
Αυτό που εξέπληξε τους δύο άνδρες ήταν το πόσο οι κάτοικοι του Πίοπι απολαμβάναν και ευχαριστιούνταν το φαγητό τους, κάνοντας κάθε γεύμα ιδανική ευκαιρία για να βρεθούν με φίλους και συγγενείς. Επίσης, οι κάτοικοι του Πίοπι περνούσαν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στην ύπαιθρο και αντί να έχουν προκαθορισμένο χρόνο για γυμναστική ή τζόκινγκ, είχαν άλλες σωματικές δραστηριότητες όπως είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο, ενώ έμοιαζαν να έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα στρες.
«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη μεσογειακή διατροφή», τονίζει ο δρ Μαλχότρα. «Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Είναι το φαγητό, η κοινωνική επαφή, ο σωστός τύπος της άσκησης και η παραμονή στην ύπαιθρο, υπό το ηλιακό φως. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα μαθήματα που πήραμε από τούτο το χωριό με αυτά που γνωρίζουμε από τη σύγχρονη ιατρική».
Ο δρ Μαλχότρα, επίσης, τόνισε ότι στο ντοκιμαντέρ θα προσπαθήσει να δείξει στον κόσμο πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μέσα σε λίγες εβδομάδες υιοθετώντας ορισμένες πτυχές του μεσογειακού τρόπου ζωής.
Είπε Γέρων:Ευχαρίστησε τον Θεό γι’ αυτά που έχεις και όχι αυτά που στερείσαι. Όποιος και αν είναι ο σταυρός σου, όποιος και αν είναι ο πόνος σου, μη ξεχνάς,θα υπάρχει πάντοτε λιακάδα ύστερα από τη βροχή. Μπορεί να παραπατάς, μπορεί ακόμα και να πέφτεις,όμως ο Θεός είναι πάντοτε εκεί για να σε βοηθήσει να τα ξεπεράσεις.
Έχουν όλες οι θρησκείες τον ίδιο Θεό;
π. Δανιήλ Σισόγεφ
Μικρή εισαγωγή
Το
τι διδάσκει κάποιος για τις άλλες θρησκείες θεωρείται εν πολλοίς σαν
ένα ηθικό δίλλημα από το οποίο θα φανεί εάν ο Χριστιανισμός κηρύττει την
αγάπη ή διακρίνεται από μισαλλοδοξία.
Το
κείμενο που ακολουθεί φαίνεται αρκετά αυστηρό και απόλυτο. Φυσικά
κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει πως οι θέσεις του ομιλητή είναι
αντιευαγγελικές ή ανορθόδοξες, όμως οπωσδήποτε θα βρεθούν πολλοί που θα
υποστηρίξουν πως αν και όλα αυτά είναι αληθινά τουλάχιστον θα έπρεπε να
λεχθούν με περισσότερη «προσοχή», «διάκριση» ή «λεπτότητα», ίσως και
κάποιοι να θεωρούν πως θα έπρεπε να αποσιωπηθούν εντελώς.
Δεν
θα εξετάσουμε εν τέλει ποια γνώμη από τις προαναφερθείσες είναι η ορθή,
όμως θα παραθέσουμε έναν προβληματισμό μας. Ο π. Daniil Sysoev- ο
εκφωνήσας την παρακάτω ομιλία- απηύθυνε πολλές φορές αυτά τα λόγια και
άλλα παρόμοια, όχι σε κάποια ομάδα «φανατικών» ή «στενόμυαλων» Ορθοδόξων
αλλά σε πυκνά ακροατήρια αλλοθρήσκων. Το αποτέλεσμα ήταν διπλό. Αρχικώς
να προσελκύσει αρκετούς αλλοθρήσκους και να τους βαπτίσει Ορθοδόξους
(υπογραμμίζουμε, παρά την «αυστηρή» πλην αληθή γλώσσα του) και εν τέλει
να αξιωθεί να υπογράψει την γνήσια εν Χριστώ μαρτυρία του με το αίμα του, όπως και οι παλαιότεροι ομολογητές της Ορθοδόξου Πίστεώς μας.
«Μα γιατί είστε τόσο στενόμυαλοι φανατικοί; Γιατί πιστεύετε ότι δεν υπάρχει σωτηρία μακριά από την Ορθόδοξη Εκκλησία; Αφού όλοι πιστεύουν στον ίδιο Θεό – μουσουλμάνοι, χριστιανοί, ιουδαίοι και βουδιστές. Η διαφορά έγκειται μόνο στα διαφορετικά τελετουργικά. Γιατί θα πρέπει κανείς να επιμένει στην δική του μοναδικότητα; Πιστεύετε πραγματικά ότι ο δημιουργός δεν δέχεται κοντά του τους αλλόθρησκους; Κι όμως, δεν τον νοιάζει ποιός πιστεύει πού. Το βασικό είναι να είναι καλός άνθρωπος!»
-Τέτοια
λόγια έχουν ακούσει όλοι οι Χριστιανοί περισσότερες από εκατό φορές.
Και συχνά προέρχονται από εκείνους, που απρόσεκτοι ιερείς για άγνωστους
λόγους, τους επέτρεψαν να μετέχουν στη Θεία Κοινωνία. Και βέβαια, πώς
μπορεί κανείς να το αρνηθεί ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός; Αφού ακόμα και ο
απόστολος Παύλος έλεγε: «…οὐδεὶς Θεὸς ἕτερος εἰ μὴ εἷς.» (1) (Προς
Κορ. Α’ 8,4.) Ο Θεός είναι ο μόνος Κύριος των πάντων, Αυτός και μόνο
είναι ο Θεός τόσο των ιουδαίων όσο και των εθνικών [ή Ιουδαίων ο Θεός
μόνον; ουχί δε και εθνών; ναι και εθνών](Προς Ρωμ. 3,29). Η κοινή λογική
λέει, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν συγχρόνως δύο Θεοί πανταχού παρόντες –
δεν θα υπήρχε χώρος και για τους δύο και ο ένας θα περιόριζε τον άλλο.
Αν όμως είναι προφανής αλήθεια η μοναδικότητα του Θεού, σε καμία
περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι γνωρίζουν περί αυτού του Θεού και
Τον λατρεύουν όπως πρέπει. Η διατύπωση και μόνο, όμως, ότι «όλοι
πιστεύουν σε έναν Θεό» δεν είναι σωστή, για το λόγο ότι υπάρχουν πολλοί
αθεϊστές στον κόσμο – είτε κομμουνιστές, είτε βουδιστές είτε ακόμα και
οπαδοί του Σαμανισμού. Όλοι αυτοί δεν πιστεύουν σε κανένα Θεό. Αν πρέπει
όμως να μιλήσουμε για τους άλλους, τότε από την παραδοχή της
πραγματικότητας της υπάρξεως του Θεού δεν συνεπάγεται σε καμία
περίπτωση, ότι οι άνθρωποι τον λατρεύουν.
Το ακόλουθο παράδειγμα βοηθάει να το αντιληφθούμε αυτό: πολλοί γνωρίζουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά συνεπάγεται αυτόματα ότι όλοι εκείνοι που τον ξέρουν, του είναι πιστοί και καταλαβαίνουν τις πράξεις του; Έτσι ακριβώς γνωρίζουν πολλά δισεκατομμύρια ανθρώπων για την ύπαρξη του Θεού. Αλλά μία μεγάλη πλειοψηφία τον αντιλαμβάνεται σαν μια πολύ μακρινή και ακατανόητη δύναμη. Για παράδειγμα στο Ισλάμ απαγορεύεται να πεις ότι ο Θεός είναι άνθρωπος (ή να ζωγραφίσεις τον Αλλάχ σαν πρόσωπο). Είναι περισσότερο κάτι που παρέχει το Νόμο, τιμωρεί και επιβραβεύει κατά τη θέλησή του. Το ίδιο και το Άϊν Σοφ της ιουδαϊκής Καμπάλα: δεν αναγνωρίζεται και δεν αναγνωρίζει τίποτα (2). Είναι κάπως σαν την Θέμιδα (3) των Ελλήνων, ή σαν έναν Θεό που φανερώθηκε από μόνος του στη Βίβλο. Είναι σαν το φως της πολύ απομακρυσμένης φωτιάς, που δεν μπορεί να ζεστάνει καμιά ψυχή.
Και αυτή η έννοια είναι στην πραγματικότητα πανανθρώπινη. Δεν είναι τυχαίο που η ″ομολογία πίστεως″ ενός μικροαστού είναι: «Λοιπόν, υπάρχει κάτι. Αλλά τι, αυτό δεν το ξέρω». Με αυτό το ″κάτι″ συνήθως συνδέεται η έννοια της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό σε κάθε αδικία λέμε: «Αν υπήρχε Θεός, θα το επέτρεπε κάτι τέτοιο;». Μπορεί όμως να χαρακτηρίσει κανείς μια τέτοια ομολογία λογική; Φανταστείτε ότι σας προτείνει κάποιος να παντρευτείτε μια γυναίκα για την οποία δεν ξέρετε τίποτα. Και όταν ρωτήσετε «Ποια είναι;», να σας απαντήσουν: «Είναι δίκαιη και δεν την γνωρίζει κανείς». Μπορεί να θεωρηθεί αρκετή μια τέτοια απάντηση;
Κι όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων ξέρει για τον Θεό πολύ λιγότερα απ’ ότι ένας εργοδότης για τον καινούριο εργαζόμενο που προσλαμβάνει. Και τότε σκέφτεται κανείς– για τους δικούς του λόγους ο καθένας– ότι αυτή η εμφανής άγνοια αρκεί για να σωθεί; Επιπλέον αυτή η άγνοια δεν έχει να κάνει καθόλου με το ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το Θεό, αλλά αντίθετα με το ότι δεν το επιθυμούν.
Αυτό συμβαίνει ακριβώς όπως και στο Ευαγγέλιο προηγουμένως. Οι άνθρωποι προτιμούν, αντί να πάνε στο δείπνο του Θεού, να χασομερούν στους κήπους τους και να ασχολούνται με τα οικογενειακά ή τα κοινωνικά ζητήματα. Είναι πραγματικά τόσο αφελείς στην πίστη τους ώστε να πιστεύουν ότι ο Θεός παίρνει μαζί Του αυτούς που δεν Τον αγάπησαν και Τον σεβόντουσαν ελάχιστα; «Σίγουρα δεν είναι μικρότερη ιεροσυλία το να μη γνωρίζεις τον Πατέρα και Κύριο των πάντων, απ’ ότι να τον προσβάλλεις», έλεγε ο Μ. Μινούκιος Φήλιξ.
Μόνο στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ο άνθρωπος πλησιάζει τόσο πολύ τη Θεϊκή ζωή, που βλέπει τη μυστηριώδη φλόγα της τριαδικής αγάπης.
Αναρωτιέται όμως συχνά κανείς: «Μα δεν υπάρχουν τίμιοι άνθρωποι σε άλλες θρησκείες; Είναι αλήθεια ότι και αυτοί θα πεθάνουν;».
Σ’ αυτή την περίπτωση μας αρέσει να ξεχνάμε ότι η λανθασμένη γνώση για τον Θεό είναι χειρότερη από την άγνοια. Διότι αυτός που αγνοεί μπορεί να συνειδητοποιήσει την δυσμένειά του και να βαπτισθεί στο μυστήριο του Θεού. Αυτός όμως που πιστεύει στο ψέμα του δεν θέλει να ψάξει, πιστεύει ότι τα έχει ήδη όλα.
Το ίδιο συμβαίνει και στη καθημερινή ζωή. Εκείνος ο άνθρωπος, που δεν έχει χάρτη, έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον προορισμό του, από εκείνον που έχει έναν λανθασμένο χάρτη. Ένας αμελής γιατρός, που απλά δεν κάνει καλά τη δουλειά του, είναι προτιμότερος από έναν πραγματικό τσαρλατάνο. Στη δεύτερη περίπτωση ο άρρωστος δεν έχει καμιά ελπίδα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την πίστη στο Θεό. Ο πεπεισμένος αλλόθρησκος δεν είναι σε θέση να δει το φως, χωρίς την άμεση επέμβαση του Θεού. Έτσι λέει ο Κύριος: «Γνωρίζω τα έργα σου, ότι ούτε κρύος είσαι ούτε ζεστός. Μακάρι να ήσουν κρύος ή ζεστός! Επειδή όμως είσαι χλιαρός και ούτε ζεστός ούτε κρύος, θα σε φτύσω από το στόμα μου. Και εσύ λες: Είμαι πλούσιος και τα έχω όλα και δεν χρειάζομαι τίποτα! Και δεν ξέρεις, ότι είσαι ελεεινός και αξιολύπητος, φτωχός, τυφλός και γυμνός. Σε συμβουλεύω να αγοράσεις από μένα χρυσάφι καθαρισμένο στη φωτιά για να πλουτίσεις, καθώς και ρούχα λευκά για να ντυθείς και να μη φανερωθεί η ντροπή της γύμνιας σου, κι επίσης κολλύριο για ν’ αλείψεις τα μάτια σου, ώστε να βλέπεις» [οίδα σου τα έργα, ότι ούτε ψυχρός ει ούτε ζεστός· όφελον ψυχρός ης ή ζεστός, ούτως ότι χλιαρός ει, και ούτε ζεστός ούτε ψυχρός, μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου. Ότι λέγεις ότι πλούσιος ειμί και πεπλούτηκα και ουδενός χρείαν έχω, - και ουκ οίδας ότι συ ο ταλαίπωρος και ο ελεεινός και πτωχός και τυφλός και γυμνός, -συμβουλεύω σοι αγοράσαι παρ΄ εμού χρυσίον πεπυρωμένον εκ πυρός ίνα πλουτήσης, και ιμάτια λευκά ίνα περιβάλη και μη φανερωθή η αισχύνη της γυμνότητός σου, και κολλύριον ίνα εγχρίση τους οφθαλμούς σου ίνα βλέπης.] (Αποκάλ. 3, 15-18).
Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με τις λανθασμένες θρησκείες. Όσο πιο πολύ είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σε μια λάθος παράδοση τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεφύγει από αυτή. Η πράξη της ιεραποστολής αποδεικνύει ότι εκείνοι που στρέφονται πιο συχνά στο Θεό είναι όσοι, από τη μια μεριά, δεν έχουν χάσει ακόμα το αίσθημα της αλήθειας και, από την άλλη, έχουν απομακρυνθεί από τη λανθασμένη πίστη τους. Μάλιστα το Ευαγγέλιο δεν το δέχθηκαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι, αλλά οι απλοί ψαράδες. Γι’ αυτό δεν συστήνεται να επιδοκιμάζουμε τον θρησκευτικό ζήλο των ιουδαίων ή των μουσουλμάνων, αλλά να προβάλλουμε όλη την ανοησία της πλάνης τους, όπως το έκαναν οι άγιοι. Είναι λάθος πράξη να τους ευχόμαστε στις γιορτές τους και με αυτό τον τρόπο να υποστηρίζουμε περισσότερο την αμαρτωλή τους επιμονή.
Σε ένα βιβλιαράκι έδωσε κάποιος ένα παράδειγμα κατά το οποίο ένας Τάταρος απηύθυνε σε έναν ιερέα την ερώτηση: «Τι πρέπει να κάνω όταν οι αδερφοί μου με πιέζουν να πάω στο τζαμί;». Τι θα έπρεπε να απαντήσει ένας σωστός ιερέας σε μια τέτοια περίπτωση; Φυσικά, «Εγκατάλειψε το Ισλάμ βαπτίσου και πήγαινε στο μοναστήρι, εάν θέλεις πιο γρήγορα να ευχαριστήσεις τον Κύριο». Αλλά αυτός ο ιερέας απάντησε: «Πήγαινε στο τζαμί δύο φορές την εβδομάδα και υπάκουσε στον ιμάμη». Ο συγγραφέας του βιβλίου κρίνει αυτή τη συμβουλή σχεδόν ως ηρωισμό (όχι τυχαία ο ιμάμης επιδοκίμασε αυτόν τον ψευδοβοσκό), στην πραγματικότητα όμως είναι απλώς και μόνο ατιμία. Λόγω του κακώς εννοούμενου ανθρωπισμού έριξε ο ιερέας τον καημένο τον άνθρωπο σε μία πιο μεγάλη πλάνη και τον καταδίκασε σε αιώνια πτώση. Πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζε, ότι «όποιος πιστεύει στον Υιό, αυτός έχει την αιώνια ζωή. Όποιος δεν πιστεύει στον Υιό, αυτός δεν θα δει την ζωή, αλλά θα πέσει πάνω του η οργή του Θεού»; [ο πιστεύων εις τον υιόν έχει ζωήν αιώνιον· ο δε απειθών τω υιώ ουκ όψεται ζωήν, αλλ΄ η οργή του Θεού μένει επ΄ αυτόν.] (Ιωαν. 3, 36). Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να ασχοληθούμε με το ερώτημα, αν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι μπορεί ο άνθρωπος να είναι καλός, ανεξαρτήτως πίστεως. Και τι σημαίνει τελικά «να είναι καλός»;
Ποια είναι τα κριτήρια της συνείδησης; Ένας αλκοολικός θεωρεί έναν όμοιό του καλό άνθρωπο, ενώ η γυναίκα του έχει αντίθετη άποψη. Λένε οι άνθρωποι ότι, «είναι καλός εκείνος ο οποίος δεν κάνει τίποτα κακό στον διπλανό του» αλλά αυτό δεν είναι ορισμός. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν διαπιστώνουμε τι είναι "καλό" και τι "κακό". Σύμφωνα με τον μέθυσο είναι κακός εκείνος ο οποίος δεν του δίνει να πιει, αλλά οι διπλανοί του σκέφτονται διαφορετικά. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Από την άλλη πλευρά ένας συνηθισμένος κορμός δέντρου δεν κάνει σε κανέναν κακό, είναι όμως γι’ αυτόν τον λόγο ένα παράδειγμα αρετής;
Επίσης η συνείδηση συχνά λέει ψέματα, και πάρα πολύ την "βοηθάει" σ’ αυτό μια λάθος θρησκεία. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός προφήτεψε: «Έρχεται μάλιστα ώρα που όποιος σας σκοτώσει, θα νομίσει πως προσφέρει υπηρεσία στο Θεό. Και θα τα κάνουν αυτά, γιατί δε γνώρισαν τον Πατέρα ούτε εμένα» [αλλ΄ έρχεται ώρα ίνα πας ο αποκτείνας υμάς δόξη λατρείαν προσφέρειν τω Θεώ. Και ταύτα ποιήσουσιν, ότι ουκ έγνωσαν τον πατέρα ουδέ εμέ.] ( Ιωαν. 16, 2-3). Και οι Χριστιανοί είδαν πολλά ανάλογα παραδείγματα από τις απαρχές του Χριστιανισμού.
Το ακόλουθο παράδειγμα βοηθάει να το αντιληφθούμε αυτό: πολλοί γνωρίζουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά συνεπάγεται αυτόματα ότι όλοι εκείνοι που τον ξέρουν, του είναι πιστοί και καταλαβαίνουν τις πράξεις του; Έτσι ακριβώς γνωρίζουν πολλά δισεκατομμύρια ανθρώπων για την ύπαρξη του Θεού. Αλλά μία μεγάλη πλειοψηφία τον αντιλαμβάνεται σαν μια πολύ μακρινή και ακατανόητη δύναμη. Για παράδειγμα στο Ισλάμ απαγορεύεται να πεις ότι ο Θεός είναι άνθρωπος (ή να ζωγραφίσεις τον Αλλάχ σαν πρόσωπο). Είναι περισσότερο κάτι που παρέχει το Νόμο, τιμωρεί και επιβραβεύει κατά τη θέλησή του. Το ίδιο και το Άϊν Σοφ της ιουδαϊκής Καμπάλα: δεν αναγνωρίζεται και δεν αναγνωρίζει τίποτα (2). Είναι κάπως σαν την Θέμιδα (3) των Ελλήνων, ή σαν έναν Θεό που φανερώθηκε από μόνος του στη Βίβλο. Είναι σαν το φως της πολύ απομακρυσμένης φωτιάς, που δεν μπορεί να ζεστάνει καμιά ψυχή.
Και αυτή η έννοια είναι στην πραγματικότητα πανανθρώπινη. Δεν είναι τυχαίο που η ″ομολογία πίστεως″ ενός μικροαστού είναι: «Λοιπόν, υπάρχει κάτι. Αλλά τι, αυτό δεν το ξέρω». Με αυτό το ″κάτι″ συνήθως συνδέεται η έννοια της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό σε κάθε αδικία λέμε: «Αν υπήρχε Θεός, θα το επέτρεπε κάτι τέτοιο;». Μπορεί όμως να χαρακτηρίσει κανείς μια τέτοια ομολογία λογική; Φανταστείτε ότι σας προτείνει κάποιος να παντρευτείτε μια γυναίκα για την οποία δεν ξέρετε τίποτα. Και όταν ρωτήσετε «Ποια είναι;», να σας απαντήσουν: «Είναι δίκαιη και δεν την γνωρίζει κανείς». Μπορεί να θεωρηθεί αρκετή μια τέτοια απάντηση;
Κι όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων ξέρει για τον Θεό πολύ λιγότερα απ’ ότι ένας εργοδότης για τον καινούριο εργαζόμενο που προσλαμβάνει. Και τότε σκέφτεται κανείς– για τους δικούς του λόγους ο καθένας– ότι αυτή η εμφανής άγνοια αρκεί για να σωθεί; Επιπλέον αυτή η άγνοια δεν έχει να κάνει καθόλου με το ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το Θεό, αλλά αντίθετα με το ότι δεν το επιθυμούν.
Αυτό συμβαίνει ακριβώς όπως και στο Ευαγγέλιο προηγουμένως. Οι άνθρωποι προτιμούν, αντί να πάνε στο δείπνο του Θεού, να χασομερούν στους κήπους τους και να ασχολούνται με τα οικογενειακά ή τα κοινωνικά ζητήματα. Είναι πραγματικά τόσο αφελείς στην πίστη τους ώστε να πιστεύουν ότι ο Θεός παίρνει μαζί Του αυτούς που δεν Τον αγάπησαν και Τον σεβόντουσαν ελάχιστα; «Σίγουρα δεν είναι μικρότερη ιεροσυλία το να μη γνωρίζεις τον Πατέρα και Κύριο των πάντων, απ’ ότι να τον προσβάλλεις», έλεγε ο Μ. Μινούκιος Φήλιξ.
Μόνο στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ο άνθρωπος πλησιάζει τόσο πολύ τη Θεϊκή ζωή, που βλέπει τη μυστηριώδη φλόγα της τριαδικής αγάπης.
Αναρωτιέται όμως συχνά κανείς: «Μα δεν υπάρχουν τίμιοι άνθρωποι σε άλλες θρησκείες; Είναι αλήθεια ότι και αυτοί θα πεθάνουν;».
Σ’ αυτή την περίπτωση μας αρέσει να ξεχνάμε ότι η λανθασμένη γνώση για τον Θεό είναι χειρότερη από την άγνοια. Διότι αυτός που αγνοεί μπορεί να συνειδητοποιήσει την δυσμένειά του και να βαπτισθεί στο μυστήριο του Θεού. Αυτός όμως που πιστεύει στο ψέμα του δεν θέλει να ψάξει, πιστεύει ότι τα έχει ήδη όλα.
Το ίδιο συμβαίνει και στη καθημερινή ζωή. Εκείνος ο άνθρωπος, που δεν έχει χάρτη, έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον προορισμό του, από εκείνον που έχει έναν λανθασμένο χάρτη. Ένας αμελής γιατρός, που απλά δεν κάνει καλά τη δουλειά του, είναι προτιμότερος από έναν πραγματικό τσαρλατάνο. Στη δεύτερη περίπτωση ο άρρωστος δεν έχει καμιά ελπίδα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την πίστη στο Θεό. Ο πεπεισμένος αλλόθρησκος δεν είναι σε θέση να δει το φως, χωρίς την άμεση επέμβαση του Θεού. Έτσι λέει ο Κύριος: «Γνωρίζω τα έργα σου, ότι ούτε κρύος είσαι ούτε ζεστός. Μακάρι να ήσουν κρύος ή ζεστός! Επειδή όμως είσαι χλιαρός και ούτε ζεστός ούτε κρύος, θα σε φτύσω από το στόμα μου. Και εσύ λες: Είμαι πλούσιος και τα έχω όλα και δεν χρειάζομαι τίποτα! Και δεν ξέρεις, ότι είσαι ελεεινός και αξιολύπητος, φτωχός, τυφλός και γυμνός. Σε συμβουλεύω να αγοράσεις από μένα χρυσάφι καθαρισμένο στη φωτιά για να πλουτίσεις, καθώς και ρούχα λευκά για να ντυθείς και να μη φανερωθεί η ντροπή της γύμνιας σου, κι επίσης κολλύριο για ν’ αλείψεις τα μάτια σου, ώστε να βλέπεις» [οίδα σου τα έργα, ότι ούτε ψυχρός ει ούτε ζεστός· όφελον ψυχρός ης ή ζεστός, ούτως ότι χλιαρός ει, και ούτε ζεστός ούτε ψυχρός, μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου. Ότι λέγεις ότι πλούσιος ειμί και πεπλούτηκα και ουδενός χρείαν έχω, - και ουκ οίδας ότι συ ο ταλαίπωρος και ο ελεεινός και πτωχός και τυφλός και γυμνός, -συμβουλεύω σοι αγοράσαι παρ΄ εμού χρυσίον πεπυρωμένον εκ πυρός ίνα πλουτήσης, και ιμάτια λευκά ίνα περιβάλη και μη φανερωθή η αισχύνη της γυμνότητός σου, και κολλύριον ίνα εγχρίση τους οφθαλμούς σου ίνα βλέπης.] (Αποκάλ. 3, 15-18).
Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με τις λανθασμένες θρησκείες. Όσο πιο πολύ είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σε μια λάθος παράδοση τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεφύγει από αυτή. Η πράξη της ιεραποστολής αποδεικνύει ότι εκείνοι που στρέφονται πιο συχνά στο Θεό είναι όσοι, από τη μια μεριά, δεν έχουν χάσει ακόμα το αίσθημα της αλήθειας και, από την άλλη, έχουν απομακρυνθεί από τη λανθασμένη πίστη τους. Μάλιστα το Ευαγγέλιο δεν το δέχθηκαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι, αλλά οι απλοί ψαράδες. Γι’ αυτό δεν συστήνεται να επιδοκιμάζουμε τον θρησκευτικό ζήλο των ιουδαίων ή των μουσουλμάνων, αλλά να προβάλλουμε όλη την ανοησία της πλάνης τους, όπως το έκαναν οι άγιοι. Είναι λάθος πράξη να τους ευχόμαστε στις γιορτές τους και με αυτό τον τρόπο να υποστηρίζουμε περισσότερο την αμαρτωλή τους επιμονή.
Σε ένα βιβλιαράκι έδωσε κάποιος ένα παράδειγμα κατά το οποίο ένας Τάταρος απηύθυνε σε έναν ιερέα την ερώτηση: «Τι πρέπει να κάνω όταν οι αδερφοί μου με πιέζουν να πάω στο τζαμί;». Τι θα έπρεπε να απαντήσει ένας σωστός ιερέας σε μια τέτοια περίπτωση; Φυσικά, «Εγκατάλειψε το Ισλάμ βαπτίσου και πήγαινε στο μοναστήρι, εάν θέλεις πιο γρήγορα να ευχαριστήσεις τον Κύριο». Αλλά αυτός ο ιερέας απάντησε: «Πήγαινε στο τζαμί δύο φορές την εβδομάδα και υπάκουσε στον ιμάμη». Ο συγγραφέας του βιβλίου κρίνει αυτή τη συμβουλή σχεδόν ως ηρωισμό (όχι τυχαία ο ιμάμης επιδοκίμασε αυτόν τον ψευδοβοσκό), στην πραγματικότητα όμως είναι απλώς και μόνο ατιμία. Λόγω του κακώς εννοούμενου ανθρωπισμού έριξε ο ιερέας τον καημένο τον άνθρωπο σε μία πιο μεγάλη πλάνη και τον καταδίκασε σε αιώνια πτώση. Πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζε, ότι «όποιος πιστεύει στον Υιό, αυτός έχει την αιώνια ζωή. Όποιος δεν πιστεύει στον Υιό, αυτός δεν θα δει την ζωή, αλλά θα πέσει πάνω του η οργή του Θεού»; [ο πιστεύων εις τον υιόν έχει ζωήν αιώνιον· ο δε απειθών τω υιώ ουκ όψεται ζωήν, αλλ΄ η οργή του Θεού μένει επ΄ αυτόν.] (Ιωαν. 3, 36). Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να ασχοληθούμε με το ερώτημα, αν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι μπορεί ο άνθρωπος να είναι καλός, ανεξαρτήτως πίστεως. Και τι σημαίνει τελικά «να είναι καλός»;
Ποια είναι τα κριτήρια της συνείδησης; Ένας αλκοολικός θεωρεί έναν όμοιό του καλό άνθρωπο, ενώ η γυναίκα του έχει αντίθετη άποψη. Λένε οι άνθρωποι ότι, «είναι καλός εκείνος ο οποίος δεν κάνει τίποτα κακό στον διπλανό του» αλλά αυτό δεν είναι ορισμός. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν διαπιστώνουμε τι είναι "καλό" και τι "κακό". Σύμφωνα με τον μέθυσο είναι κακός εκείνος ο οποίος δεν του δίνει να πιει, αλλά οι διπλανοί του σκέφτονται διαφορετικά. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Από την άλλη πλευρά ένας συνηθισμένος κορμός δέντρου δεν κάνει σε κανέναν κακό, είναι όμως γι’ αυτόν τον λόγο ένα παράδειγμα αρετής;
Επίσης η συνείδηση συχνά λέει ψέματα, και πάρα πολύ την "βοηθάει" σ’ αυτό μια λάθος θρησκεία. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός προφήτεψε: «Έρχεται μάλιστα ώρα που όποιος σας σκοτώσει, θα νομίσει πως προσφέρει υπηρεσία στο Θεό. Και θα τα κάνουν αυτά, γιατί δε γνώρισαν τον Πατέρα ούτε εμένα» [αλλ΄ έρχεται ώρα ίνα πας ο αποκτείνας υμάς δόξη λατρείαν προσφέρειν τω Θεώ. Και ταύτα ποιήσουσιν, ότι ουκ έγνωσαν τον πατέρα ουδέ εμέ.] ( Ιωαν. 16, 2-3). Και οι Χριστιανοί είδαν πολλά ανάλογα παραδείγματα από τις απαρχές του Χριστιανισμού.
Γνωρίζουμε
ότι ανάμεσα σ’ εκείνους που δεν πιστεύουν στον Πατέρα και στον Υιό-
όπως οι Ιουδαίοι και οι Μουσουλμάνοι- υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι
σκοτώνουν τους Χριστιανούς έχοντας την εντύπωση πως έτσι εκπληρώνουν το
θρησκευτικό τους καθήκον. Αυτό ξεκίνησε την εποχή του αγίου
Στεφάνου (4) και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Το παράδειγμα του
αρχιερέα Ανατολίου και του στρατιώτη Ευγενίου Ροντιόνωφ
οι οποίοι δολοφονήθηκαν πριν λίγο καιρό στην Τσετσενία, δείχνει ότι ο
ίδιος λόγος (άρνηση της Αγίας Τριάδας) οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Γι’
αυτό το λόγο μόνο η συνείδηση και η θρησκεία δεν είναι κριτήρια του
καλού και του κακού.
Ποιο είναι όμως το σωστό κριτήριο για το καλό και το κακό; Η απάντηση είναι προφανής: Καλό είναι αυτό το οποίο ο Δημιουργός θεωρεί καλό. Έτσι, όπως οι οδηγίες χρήσεως για μια συσκευή είναι οι πιο αξιόπιστες, αφού γράφτηκαν από τον κατασκευαστή της. Για τους Χριστιανούς είναι ακόμα πιο προφανές, διότι γνωρίζουμε ότι οι αρετές είναι άπειρα χαρακτηριστικά του Θεού. Έτσι οτιδήποτε δεν εναντιώνεται στη θέληση του Θεού είναι καλό, και οτιδήποτε εναντιώνεται σ’ αυτήν είναι κακό. Αλλά τώρα επιστρέφουμε στην ερώτηση, «οι τίμιοι άνθρωποι άλλων θρησκειών μπορούν να σωθούν;». Πώς μπορεί κανείς να ορίσει, εάν μια τίμια συμπεριφορά είναι καλή και μια άλλη όχι; Ερχόμαστε πάλι πίσω στην ερώτηση, εάν υπάρχουν πραγματικά κριτήρια του καλού και του κακού, διότι η τιμιότητα και η ατιμία είναι εντελώς υποκειμενικά πράγματα.
Εάν συμφωνούμε, ότι το καλό είναι η εκπλήρωση του θελήματος του Θεού και το κακό η μη εκπλήρωσή του, τότε έχουμε την απάντηση στο χέρι μας. Η παραμονή του ανθρώπου στη θρησκευτική παράδοση, η οποία δεν δημιουργήθηκε από το Θεό τον ίδιο, είναι αμαρτία. Από την πρώτη εκ των δέκα εντολών, που δόθηκαν στον Μωυσή, συμπεραίνουμε ότι ο Κύριος αποκηρύσσει τις άλλες θρησκευτικές διδασκαλίες: «Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός σου, αυτός που σε ελευθέρωσε από τη γη της Αιγύπτου, από τη γη της δουλείας. Δεν θα πρέπει να έχεις άλλους Θεούς εκτός από Εμένα» (2. Μωυσής 20,2-3) [ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός σου, ὅστις ἐξήγαγόν σε ἐκ γῆς Αἰγύπτου, ἐξ οἴκου δουλείας. οὐκ ἔσονταί σοι θεοὶ ἕτεροι πλὴν ἐμοῦ. ] (Έξοδος 20, 2-3)
Ποιο είναι όμως το σωστό κριτήριο για το καλό και το κακό; Η απάντηση είναι προφανής: Καλό είναι αυτό το οποίο ο Δημιουργός θεωρεί καλό. Έτσι, όπως οι οδηγίες χρήσεως για μια συσκευή είναι οι πιο αξιόπιστες, αφού γράφτηκαν από τον κατασκευαστή της. Για τους Χριστιανούς είναι ακόμα πιο προφανές, διότι γνωρίζουμε ότι οι αρετές είναι άπειρα χαρακτηριστικά του Θεού. Έτσι οτιδήποτε δεν εναντιώνεται στη θέληση του Θεού είναι καλό, και οτιδήποτε εναντιώνεται σ’ αυτήν είναι κακό. Αλλά τώρα επιστρέφουμε στην ερώτηση, «οι τίμιοι άνθρωποι άλλων θρησκειών μπορούν να σωθούν;». Πώς μπορεί κανείς να ορίσει, εάν μια τίμια συμπεριφορά είναι καλή και μια άλλη όχι; Ερχόμαστε πάλι πίσω στην ερώτηση, εάν υπάρχουν πραγματικά κριτήρια του καλού και του κακού, διότι η τιμιότητα και η ατιμία είναι εντελώς υποκειμενικά πράγματα.
Εάν συμφωνούμε, ότι το καλό είναι η εκπλήρωση του θελήματος του Θεού και το κακό η μη εκπλήρωσή του, τότε έχουμε την απάντηση στο χέρι μας. Η παραμονή του ανθρώπου στη θρησκευτική παράδοση, η οποία δεν δημιουργήθηκε από το Θεό τον ίδιο, είναι αμαρτία. Από την πρώτη εκ των δέκα εντολών, που δόθηκαν στον Μωυσή, συμπεραίνουμε ότι ο Κύριος αποκηρύσσει τις άλλες θρησκευτικές διδασκαλίες: «Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός σου, αυτός που σε ελευθέρωσε από τη γη της Αιγύπτου, από τη γη της δουλείας. Δεν θα πρέπει να έχεις άλλους Θεούς εκτός από Εμένα» (2. Μωυσής 20,2-3) [ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός σου, ὅστις ἐξήγαγόν σε ἐκ γῆς Αἰγύπτου, ἐξ οἴκου δουλείας. οὐκ ἔσονταί σοι θεοὶ ἕτεροι πλὴν ἐμοῦ. ] (Έξοδος 20, 2-3)
Γι’
αυτό θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το κριτήριο για το
καλό και το κακό είναι ο δεκάλογος, να αναλογιστούν, ότι κανένας
αθεϊστής ή αλλόθρησκος δεν θα ξεφύγει από την "οργή του Θεού." Και ο
Κύριός μας Ιησούς Χριστός απάντησε στην ερώτηση: «Τι πρέπει να κάνουμε,
για να κάνουμε τα έργα του Θεού;», ότι «αυτό είναι το έργο του Θεού, να
πιστεύετε σ’ εκείνον που έστειλε Αυτός» [τι ποιώμεν ίνα εργαζώμεθα τα
έργα του Θεού; Απεκρίθη Ιησούς και είπεν αυτοίς· τούτο εστί το έργον του
Θεού, ίνα πιστεύσητε εις ον απέστειλεν εκείνος.] (Ιωαν . 6, 28-29).
Ο ίδιος ο Χριστός μας κάλεσε να μετανοήσουμε και να πιστέψουμε στο Ευαγγέλιο (δες κατά Μαρκ 1, 15)[ και λέγων ότι πεπλήρωται ο καιρός και ήγγικεν η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε εν τω ευαγγελίω], και όποιος παραμένει αμετανόητος (παρ’ όλο που του έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια), είναι δική του επιλογή, που θα αποκοπεί ως άκαρπο δένδρο (δες κατά Λουκ 3, 9)[ ήδη δε και η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται· παν ουν δένδρον μη ποιούν καρπόν καλόν εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται]. Ο Κύριος κάλεσε όλα τα έθνη να βαπτιστούν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος [πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,] (κατά Ματθ. 28, 19) και «αν δε γεννηθεί κανείς από το νερό και από το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη βασιλεία του Θεού» [εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού.] (κατά Ιωαν. 3, 5). Ο Λυτρωτής ο ίδιος, και όχι οι "φανατικοί" Ορθόδοξοι, βεβαίωσε: «Όποιος πιστέψει και βαφτιστεί θα σωθεί, όποιος απιστήσει θα καταδικαστεί» [ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται.] (κατά Μαρκ. 16, 16)
Ο Κύριος των πάντων είπε: «Σας βεβαιώνω, πως αν δε φάτε τη σάρκα του υιου του Aνθρώπου και δεν πιείτε το αίμα Του, δεν έχετε ζωή μέσα σας» [εάν μη φάγητε την σάρκα του υιού του ανθρώπου και πίητε αυτού το αίμα, ουκ έχετε ζωήν εν εαυτοίς.] (κατά Ιωαν. 6, 53). Σ’ εμάς υπάρχει η εντύπωση ότι σώζεται κανείς μόνο μέσα από μια αβέβαιη καλή κατάσταση χωρίς την Θεία Κοινωνία.
Θέλουν να μας απαντήσουν οι αντιφρονούντες, ποιον πρέπει να πιστέψουμε – τους ανθρώπους ή το Θεό; Ο Χριστός λέει το ένα και οι ανθρωπιστές το άλλο. Ο Υιός του Θεού λέει, ότι οι Ιουδαίοι και οι Μουσουλμάνοι, οι Βουδιστές και αυτοί που πιστεύουν στη Θεωρία της Εξέλιξης, οι οποίοι απαρνήθηκαν τον Υιό του Θεού, θα υποστούν την οργή Του και οι φιλελεύθεροί μας πιστεύουν ότι όλοι θα σωθούν. Γιατί πρέπει να τους πιστέψουμε; Μήπως ήταν σύμβουλοι του Θεού και μπορούν να διορθώνουν τον Δημιουργό; Αυτή είναι η πιο ξεδιάντροπη επανάσταση των θνητών ηλιθίων εναντίον της Αθάνατης Σοφίας του Θεού! Αυτοί είναι οι μοντέρνοι ψευδοπροφήτες, για τους οποίους ετοιμάζεται η τιμωρία του Θεού. Όχι, ακόμα και αν πολλοί πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, θα σωθούν μόνο εκείνοι, που γνωρίζουν το Θεό, ακουμπάνε πάνω Του, Του είναι πιστοί, Τον αγαπούν. Με δυο λόγια, για να σωθεί κάποιος, είναι απαραίτητο και ο άνθρωπος να γνωρίσει το Θεό και ο Θεός να αναγνωρίσει τους ανθρώπους, όπως είναι γραμμένο: «Γνωρίζει ο Κύριος τους δικούς Του»[ έγνω Κύριος τους όντας αυτού], κι επίσης: «Nα στέκεται μακριά από την αδικία ο καθένας που ομολογεί το όνομα του Kυρίου» [και αποστήτω από αδικίας πας ο ονομάζων το όνομα Κυρίου.](Τιμόθεος Β 2, 19). Και ο Θεός γνωρίζει σαν δικούς του μόνο εκείνους στους οποίους βλέπει τον Υιό Του (τον Οποίο ενδύονται με τη Βάπτιση και την Κοινωνία) και εκείνους που φέρουν την ευλογία του Πνεύματός Του.
πηγή
Υποσημειώσεις
1. Ολόκληρη η φράση: «Σχετικά, λοιπόν, με το κρέας των ζώων που θυσιάζονται στα είδωλα, εμείς το ξέρουμε πως για μας δεν υπάρχει κανένα είδωλο στον κόσμο και ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος θεός παρά μόνο ένας.» (Σημ. του μτφρ.)
2.Το Ain Soph (εβρ. אין סוף) είναι μια έννοια του καβαλιστικού μυστικισμού, που δηλώνει το άπειρο. (Σημ. του μτφρ.)
3. Η Θέμις είναι η ελληνική θεότητα της δικαιοσύνης και της τάξης. (Σημ. του μτφρ.)
4. Δες: http://www.unifr.ch/bkv/kapitel393-34.htm (Σημ. του μτφρ.)
5. Ο Άγιος Στέφανος ήταν ο πρώτος χριστιανός μάρτυρας, περισσότερα: http://de.wikipedia.org/wiki/Stephanus (Σημ. του μτφρ.)
Ο ίδιος ο Χριστός μας κάλεσε να μετανοήσουμε και να πιστέψουμε στο Ευαγγέλιο (δες κατά Μαρκ 1, 15)[ και λέγων ότι πεπλήρωται ο καιρός και ήγγικεν η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε εν τω ευαγγελίω], και όποιος παραμένει αμετανόητος (παρ’ όλο που του έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια), είναι δική του επιλογή, που θα αποκοπεί ως άκαρπο δένδρο (δες κατά Λουκ 3, 9)[ ήδη δε και η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται· παν ουν δένδρον μη ποιούν καρπόν καλόν εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται]. Ο Κύριος κάλεσε όλα τα έθνη να βαπτιστούν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος [πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,] (κατά Ματθ. 28, 19) και «αν δε γεννηθεί κανείς από το νερό και από το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη βασιλεία του Θεού» [εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού.] (κατά Ιωαν. 3, 5). Ο Λυτρωτής ο ίδιος, και όχι οι "φανατικοί" Ορθόδοξοι, βεβαίωσε: «Όποιος πιστέψει και βαφτιστεί θα σωθεί, όποιος απιστήσει θα καταδικαστεί» [ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται.] (κατά Μαρκ. 16, 16)
Ο Κύριος των πάντων είπε: «Σας βεβαιώνω, πως αν δε φάτε τη σάρκα του υιου του Aνθρώπου και δεν πιείτε το αίμα Του, δεν έχετε ζωή μέσα σας» [εάν μη φάγητε την σάρκα του υιού του ανθρώπου και πίητε αυτού το αίμα, ουκ έχετε ζωήν εν εαυτοίς.] (κατά Ιωαν. 6, 53). Σ’ εμάς υπάρχει η εντύπωση ότι σώζεται κανείς μόνο μέσα από μια αβέβαιη καλή κατάσταση χωρίς την Θεία Κοινωνία.
Θέλουν να μας απαντήσουν οι αντιφρονούντες, ποιον πρέπει να πιστέψουμε – τους ανθρώπους ή το Θεό; Ο Χριστός λέει το ένα και οι ανθρωπιστές το άλλο. Ο Υιός του Θεού λέει, ότι οι Ιουδαίοι και οι Μουσουλμάνοι, οι Βουδιστές και αυτοί που πιστεύουν στη Θεωρία της Εξέλιξης, οι οποίοι απαρνήθηκαν τον Υιό του Θεού, θα υποστούν την οργή Του και οι φιλελεύθεροί μας πιστεύουν ότι όλοι θα σωθούν. Γιατί πρέπει να τους πιστέψουμε; Μήπως ήταν σύμβουλοι του Θεού και μπορούν να διορθώνουν τον Δημιουργό; Αυτή είναι η πιο ξεδιάντροπη επανάσταση των θνητών ηλιθίων εναντίον της Αθάνατης Σοφίας του Θεού! Αυτοί είναι οι μοντέρνοι ψευδοπροφήτες, για τους οποίους ετοιμάζεται η τιμωρία του Θεού. Όχι, ακόμα και αν πολλοί πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, θα σωθούν μόνο εκείνοι, που γνωρίζουν το Θεό, ακουμπάνε πάνω Του, Του είναι πιστοί, Τον αγαπούν. Με δυο λόγια, για να σωθεί κάποιος, είναι απαραίτητο και ο άνθρωπος να γνωρίσει το Θεό και ο Θεός να αναγνωρίσει τους ανθρώπους, όπως είναι γραμμένο: «Γνωρίζει ο Κύριος τους δικούς Του»[ έγνω Κύριος τους όντας αυτού], κι επίσης: «Nα στέκεται μακριά από την αδικία ο καθένας που ομολογεί το όνομα του Kυρίου» [και αποστήτω από αδικίας πας ο ονομάζων το όνομα Κυρίου.](Τιμόθεος Β 2, 19). Και ο Θεός γνωρίζει σαν δικούς του μόνο εκείνους στους οποίους βλέπει τον Υιό Του (τον Οποίο ενδύονται με τη Βάπτιση και την Κοινωνία) και εκείνους που φέρουν την ευλογία του Πνεύματός Του.
πηγή
Υποσημειώσεις
1. Ολόκληρη η φράση: «Σχετικά, λοιπόν, με το κρέας των ζώων που θυσιάζονται στα είδωλα, εμείς το ξέρουμε πως για μας δεν υπάρχει κανένα είδωλο στον κόσμο και ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος θεός παρά μόνο ένας.» (Σημ. του μτφρ.)
2.Το Ain Soph (εβρ. אין סוף) είναι μια έννοια του καβαλιστικού μυστικισμού, που δηλώνει το άπειρο. (Σημ. του μτφρ.)
3. Η Θέμις είναι η ελληνική θεότητα της δικαιοσύνης και της τάξης. (Σημ. του μτφρ.)
4. Δες: http://www.unifr.ch/bkv/kapitel393-34.htm (Σημ. του μτφρ.)
5. Ο Άγιος Στέφανος ήταν ο πρώτος χριστιανός μάρτυρας, περισσότερα: http://de.wikipedia.org/wiki/Stephanus (Σημ. του μτφρ.)
Επιμέλεια -Μετάφραση από την Γερμανική γλώσσα για την Ιερά Μονή Παντοκράροτος: Δήμητρα Ντάσιου Καθηγήτρια Γερμανικών
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)