Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ολική διαγραφή από το Internet - Πώς μπορώ να εξαφανιστώ;


(Αναδημοσίευση από το pcsteps.gr)
Σε ένα κόσμο δικτυωμένο όλο το 24ωρο, με τόσα κοινωνικά δίκτυα και διαφορετικούς λογαριασμούς, η ολική διαγραφή από το Internet είναι δύσκολη... αλλά όχι αδύνατη. Στον οδηγό αυτό θα δούμε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζεται κάποιος για να σβήσει τα ηλεκτρονικά του ίχνη, όσο το δυνατόν καλύτερα.
  Ολική διαγραφή από τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα

H ολική διαγραφή από το Internet είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε από τα εύκολα;

Στο κάτω-κάτω, το μεγαλύτερο ποσοστό των προσωπικών μας πληροφοριών στο Internet το έχουμε αναρτήσει οι ίδιοι, με τους λογαριασμούς στα Social Media.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα αυτή τη στιγμή είναι το Facebook, το Twitter, το Google+ και το LinkedIn.



Ευτυχώς, όσο εύκολα δημιουργήσαμε αυτούς τους λογαριασμούς, τόσο εύκολο είναι και να τους διαγράψουμε οριστικά.

Προσοχή! Αν συνηθίζουμε να εγγραφόμαστε σε site μέσω των λογαριασμών μας στα social media, τότε αντίθετα καλύτερα είναι να αφήσουμε την διαγραφή μας σε αυτά τελευταία.



Έτσι, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πχ τη σύνδεση με το Facebook
προκειμένου να μπούμε σε άλλους λογαριασμούς που θα θέλουμε να διαγράψουμε.

Ολική διαγραφή Facebook

Στο Facebook είναι πολύ εύκολο το να απενεργοποιήσουμε προσωρινά το λογαριασμό μας, σε περίπτωση που θέλουμε να τον επαναφέρουμε αργότερα.


Η διαδικασία για να διαγράψουμε οριστικά το λογαριασμό μας στο Facebook είναι ελαφρώς πιο κρυμμένη.



Ολική διαγραφή Twitter

Το Twitter δεν ξεχωρίζει τη διαδικασία της απενεργοποίησης από τη διαγραφή λογαριασμού, όπως το Facebook.

Ουσιαστικά υπάρχει μόνο η επιλογή της απενεργοποίησης, η οποία μετά από 30 ημέρες αυτόματα μετατρέπεται σε ολική διαγραφή του λογαριασμού.



Ολική διαγραφή Google+

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί κατά, κατά τη δημιουργία Google λογαριασμού - πχ για το gmail - μπορεί να έχουμε ανοίξει ένα ένα προφίλ στο Google+ και να μην το ξέρουμε.



Είτε λοιπόν έχουμε βρεθεί με προφίλ Google+ με τη θέλησή μας, είτε από απροσεξία, η ολική διαγραφή είναι αρκετά εύκολη και απλή.



Μπορούμε να διαγράψουμε μόνο το Google+ προφίλ μας, ή και ολόκληρο τον Google λογαριασμό μας.

Ολική διαγραφή LinkedIn

To LinkedIn έχει πιθανότατα την πιο εύκολη μέθοδο για ολική διαγραφή του λογαριασμού από όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα.



Ίσως και οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως το δίκτυό τους δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, με όλα αυτά τα ανούσια endorcement του.



Ολική διαγραφή μικρότερων λογαριασμών

Αναλόγως του πόσο καιρό βρισκόμαστε στο Internet, το πιθανότερο είναι πως έχουμε δημιουργήσει από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες λογαριασμός σε διάφορα site, forum, e-shops κλπ.



Επειδή το πιθανότερο είναι πως δεν έχουμε κρατήσει κάποιο μπλοκάκι με όλους αυτούς τους λογαριασμούς μας, θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιας υπηρεσίας για να τους εντοπίσουμε και να τους διαγράψουμε.

Διαγραφή λογαριασμών με το Account Killer

To Account Killer είναι ένα site "κακομούτσουνο" αλλά αποτελεσματικό.



Περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαγραφή από περισσότερα από 500 sites, από το Aardvark και το about.me μέχρι μέχρι τη Zynga και το ZZinsider.



Τα Site είναι χωρισμένα σε 3 βαθμίδες δυσκολίας όσον αφορά τη διαγραφή.

Η λευκή βαθμίδα είναι η πιο εύκολη, και συνήθως η διαγραφή μπορεί να γίνει αυτόματα, με μερικά κλικ, όπως πχ η διαγραφή από το Yahoo.



Η γκρι βαθμίδα είναι μέτριας δυσκολίας, συνήθως πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα μέσω μιας φόρμας ή email για να μας διαγράψουν, όπως στην περίπτωση του Amazon.



Τα μαύρα sites δεν διαθέτουν κανένα σύστημα ολικής διαγραφής, ούτε καν κάποιο email ειδικά για διαγραφές. Εκεί θα συναντήσουμε και τη μεγαλύτερη δυσκολία για να διαγραφούμε, όπως στην περίπτωση του allrecipes.com



Διαγραφή λογαριασμών με το justdelete.me

To Justdelete.me έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με το Account killer, και είναι επίσης το ίδιο "κακομούτσουνο" - φαίνεται οι καλοί web designers δεν ενδιαφέρονται για σελίδες σχετικές με τη διαγραφή.



Εδώ θα βρούμε λογαριασμούς που δεν υπάρχουν στο Account killer, από το Abload μέχρι το Zurker.

Επίσης υπάρχουν τέσσερις βαθμίδες δυσκολίας, από το Easy μέχρι το Impossible.



Διαγραφή λογαριασμών με το Knowem

Το πρόβλημα με το Account Killer και το justdelete.me είναι πως πρέπει να θυμόμαστε πως έχουμε λογαριασμό σε κάποιο site για να αναζητήσουμε τη μέθοδο για την οριστική διαγραφή του.

Το Knowem παίρνει τη διαδικασία εντελώς ανάποδα. Εισάγουμε username μας και κάνει αναζήτηση σε περισσότερες από 500 ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να εμφανίσει πιθανούς λογαριασμούς.



Αρκεί να εισάγουμε το username στο κατάλληλο πεδίο, και σε λίγα δευτερόλεπτα θα μας εμφανίσει μια λίστα από Website στα οποία έχουμε λογαριασμό - ή έχει λογαριασμό κάποιος με το ίδιο username.



Προφανώς βοηθάει αν έχουμε κάποιο ασυνήθιστο username, και όχι κάτι μπορεί να χρησιμοποιείται διεθνώς, όπως πχ το raven

Ολική διαγραφή πολύ μικρών /Ελληνικών λογαριασμών

Προς το παρόν καμία από τις προηγούμενες ιστοσελίδες δεν υποστηρίζει όλες τις ιστοσελίδες που υποστηρίζουν λογαριασμούς στο Internet, και είναι αμφίβολο αν ποτέ θα τα καταφέρουν.

Πώς μπορούμε λοιπόν να διαγράψουμε τα ίχνη μας από πολύ πολύ μικρές ιστοσελίδες, πχ κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες, για τις οποίες οι παραπάνω υπηρεσίες αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους;

Τη λύση σε αυτό μπορεί να μας δώσει το LastPass.



Το LastPass είναι μια υπηρεσία που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα username και τους κωδικούς μας σε όλους τους λογαριασμούς μας στο Internet.

Αν αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται άσχετο με την ολική διαγραφή λογαριασμών, στην πραγματικότητα είναι σωτήριο.

Κατά την εγκατάστασή του το Lastpass διαβάζει όλα τα username και passwords που έχουμε αποθηκευμένα στο Browser μας.



Αναλόγως του πόσο συχνά κάνουμε format και του αν γνωρίζουμε το πώς να κρατήσουμε backup των ρυθμίσεων του browser στο Internet, το lastpass θα βρει τα στοιχεία login για λογαριασμούς τους οποίους ίσως έχουμε να επισκεφθούμε χρόνια.

Έχοντας αυτή την αναλυτική λίστα, μπορούμε να μπούμε στον κάθε λογαριασμό και να ψάξουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να τον διαγράψουμε.



Μάλιστα, χάρη στο Lastpass δεν θα χρειαστεί να ψάχνουμε και τον κωδικό για να μπούμε.



Τι γίνεται με τους λογαριασμούς που είναι αδύνατον να διαγραφούν;

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, κάποια site δεν έχουν καθόλου τη δυνατότητα διαγραφής ενός λογαριασμού.

Σε αυτή την περίπτωση, συχνά το να στείλουμε ένα email στη διεύθυνση επικοινωνίας της σελίδας και να τους ζητήσουμε να μας διαγράψουν, είναι πολύ πιθανό να έχει αποτέλεσμα, εφόσον φυσικά είμαστε ευγενικοί.



Πάντως, σε περίπτωση που δεν απαντήσουν καν στο email και μας αγνοούν μεγαλοπρεπώς, αυτό που μπορούμε πάντοτε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τα στοιχεία μας με ψεύτικα.



Σβήνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία μας στο Internet

Για οτιδήποτε ξέφυγε από τις προηγούμενες μεθόδους, οι μηχανές αναζήτησης είναι φίλοι μας.



Κάνοντας μια αναζήτηση με το όνομά μας, τα διάφορα email μας και τα ψευδώνυμά μας, μπορεί να βρούμε γωνιές του Internet που να είχαμε βρεθεί πριν από 15 χρόνια, ή και περισσότερα.

Βέβαια, οι μηχανές αναζήτησης δεν ανανεώνονται αυτοστιγμεί για τις διαγραφές που κάναμε νωρίτερα.

Το πιθανότερο είναι στα αποτελέσματα αναζήτησης να εμφανίζεται ακόμα πχ το προφίλ μας στο LinkedIn για κάποιο διάστημα, ασχέτως αν κάνοντας κλικ σε αυτό δεν θα εμφανίζεται τίποτα.



Αργά ή γρήγορα, όμως, οι μηχανές αναζήτησης θα εντοπίσουν την αλλαγή και θα διαγράψουν τα αποτελέσματα.

Ολική διαγραφή όταν έχουμε ένα site ή blog

Αν κάποτε είχαμε φτιάξει ένα site ή ένα blog, και γράψαμε έστω και μερικές δημοσιεύσεις επώνυμα σε αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε στις μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν εντελώς το site μας από τα αποτελέσματά τους.

Στη Google αυτό γίνεται μέσω των Webmaster Tools.



Σημειωτέον αυτή η αφαίρεση από τα αποτελέσματα της Google μπορεί να γίνει μόνο για ένα website που μας ανήκει και το έχουμε συνδέσει με τα Webmaster tools.
Δεν μπορούμε δηλαδή να αφαιρέσουμε πχ τα αποτελέσματα από το LinkedIn που είδαμε παραπάνω.

Webmaster Tools έχουν επίσης και άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Bing, που ουσιαστικά επηρεάζουν και την αναζήτηση του Yahoo.



Απόκρυψη στον τηλεφωνικό κατάλογο

Αν ζούμε μόνοι και έχουμε τηλέφωνο στο όνομά μας, δεν αποκλείεται το όνομα και το τηλέφωνό μας να είναι διαθέσιμα σε ιστοσελίδες όπως το whitepages.gr.



Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο σταθερής και τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να βεβαιωθούμε πως τα στοιχεία μας είναι απόρρητα και δεν είναι διαθέσιμα μέσω αναζήτησης.

Διαγραφή από τα newsletter

Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε πολλαπλά email καθημερινά από διάφορα newsletter, κάποια στα οποία γραφτήκαμε με τη θέλησή μας, κάποια στα οποία γραφτήκαμε άθελά μας, και κάποια τα οποία είναι σκέτο spam.



Κάθε νόμιμο newsletter περιέχει ένα σύνδεσμο unsubscribe στο εσωτερικό του, ο οποίος μπορεί να μας διαγράψει από αυτό.



Διαγραφή του email λογαριασμού μας

Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα για να διαγραφούμε πλήρως από το Internet. Το αφήσαμε τελευταίο γιατί θα μας χρειαστεί για την επικοινωνία με ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν αυτοματοποιημένη διαγραφή του λογαριασμού μας.

Στις υπηρεσίες Account Killer και justdelete.me θα βρείτε οδηγίες στα αγγλικά για τη διαγραφή και των email λογαριασμών.

Η ολική διαγραφή ολοκληρώθηκε

Με υπομονή και αφοσίωση, η ολική διαγραφή από το Internet είναι θέμα χρόνου.

Δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, εφόσον όμως είναι αρκετά σημαντικό για εμάς, σε σχετικά σύντομο διάστημα μπορούμε να εξαφανίσουμε ικανοποιητικά τα ίχνη μας.

πηγή 

χωρίς σχόλιο


Ποια εμπόδια προσπαθεί να βάλει ο διάβολος σε όσους θέλουν να εξομολογηθούν

 
Η άγνοια, ο εγωισμός και η αμαρτωλή ζωή είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πολλοί χριστιανοί δεν εξομολογούνται. Άλλοι λόγοι είναι η ιεροκατηγορία, το αντιεκκλησιαστικό πνεύμα, η πολεμική κατά της πίστεως και η ολιγοπιστία.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και ο αντίδικος ημών διάβολος. Και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας εμποδίσει από την εξομολόγηση. Γιατί; Διότι γνωρίζει τα ευεργετικά και σωτήρια αποτελέσματα της εξομολογήσεως και διότι ενώ χαρά μεγάλη γίνεται στον ουρανό για έναν αμαρτωλό που μετανοεί (Λουκ.ιε' 7), την ίδια ώρα ο διάβολος καίγεται από τον φθόνο και την κακία του. Αμφιβάλλετε; Ακούστε λοιπόν, ένα γεγονός, που συνέβη στην Μονή Γηροκομείου Πατρών.

Κάποια μέρα πήγε στη Μονή ένας νέος. Μόλις μπήκε στον ναό της Παναγίας, μια δαιμονισμένη την οποία ουδέποτε είχε συναντήσει του είπε: «Βρε, καλώς τον φίλο μου τον Κώστα! Τώρα που πήραμε και αυτοκίνητο, θα γυρίζουμε με γυναίκες!».Ο νέος συγκλονίστηκε έτρεξε και γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και άρχισε να προσεύχεται. Σε λίγο η δαιμονισμένη άρχισε να ουρλιάζει και να λέει: «Μην το κάνης αυτό. Δεν σου είπα αυτά για να κάνεις αυτό; Μην το κάνης αυτό». Αργότερα πλησίασε το νέο ένας αρχιμανδρίτης και τον παρακάλεσε να του πει τι έλεγε στην Παναγία την ώρα που φώναζε η δαιμονισμένη. Και ο νέος είπε: «Παρακαλούσα την Παναγία να με συγχωρήσει για την αμαρτωλή μου ζωή. Και υποσχόμουν ότι θ’ αλλάξω ζωή και θα πάω να εξομολογηθώ».

Βλέπετε, αδελφοί μου, ότι ο διάβολος καίγεται και μόνο με την απόφαση που παίρνει ένας άνθρωπος να εξομολογηθεί; Γι’ αυτό με διάφορες σκέψεις, με την ειρωνεία των άλλων και των συγγενών καμιά φορά και με άλλους τρόπους προσπαθεί να μας εμποδίσει να μην εξομολογηθούμε. Δύο όμως είναι τα κυριότερα εμπόδια του διαβόλου: α) η απόγνωση και β) η αμέλεια.

Α) Σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι συναισθάνονται την αμαρτωλότητά τους, ο διάβολος βάζει την εξής σκέψη: «Για σένα δεν υπάρχει πια σωτηρία». Έτσι προσπαθεί να τους ρίψη σε απόγνωση, σε απελπισία. Και δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν αυτά τα λόγια και νομίζουν ότι είναι αδύνατο να σωθούν. Όμως ήδη από την Παλαιά Διαθήκη ο Προφήτης Ησαΐας φωνάζει: «Επιστράφητε προς Κύριον και ελεηθήσεσθε ότι επί πολύ αφήσει τας αμαρτίας υμών». Στην δε Καινή Διαθήκη, βλέπομε τον Θεό να συγχωρεί την πόρνη, τον τελώνη, τον άσωτο και τον ληστή. Ακόμα τον βλέπομε να παίρνει έναν τελώνη και να τον κάνη Απόστολο Ματθαίο, να παίρνει τη Σαμαρείτιδα και να την κάνει Αγία Φωτεινή, να παίρνει έναν διώκτη και να τον κάνη Απόστολο των Εθνών. Και από τότε μέχρι σήμερα ο Θεός κανέναν άνθρωπο που μετανόησε ειλικρινά δεν απεστράφει, όσες αμαρτίες και αν είχε κάνη, αλλά όλους τους μετανοημένους αμαρτωλούς τους εκαθάρισε από την αμαρτία, τους έκανε υιούς Του και τους ανέδειξε εργάτες της αρετής και Αγίους. Και έπραξε και πράττει έτσι ο Θεός, διότι θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και έναν πόθο έχει: Να ελεή. Να ελεή. Ναι, να ελεή.

Ποτέ λοιπόν, να μην απελπιζώμεθα, όσες αμαρτίες και αν έχουμε διότι έστω κι αν οι αμαρτίες μας είναι σαν μια πελώρια φωτιά, η φωτιά αυτή σβήνει μέσα στον ωκεανό, δηλαδή στο άπειρο έλεος του Θεού.

Β)Σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη να εξομολογηθούν, ο διάβολος βάζει την σκέψη: «Έχεις καιρό». Έτσι, πολλοί ακούοντας αυτή την φωνή, λένε: «Θα πάω να εξομολογηθώ αύριο». Το αύριο όμως γίνεται η άλλη εβδομάδα, ο άλλος μήνας, ο άλλος χρόνος … ποτέ. Και δυστυχώς, έτσι χάνονται πολλές ψυχές.

Νικολάου Βοϊνέσκου

πηγή 

ευτυχώς που δεν έχουμε αστάθεια !!!

«ΟΙ “ΚΑΚΟΙ” ΕΝΑ ΠΟΝΟ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ: ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ ΤΗΣ “ΑΜΑΡΤΩΛΟΤΗΤΑΣ” ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ»

  http://fce-community.org/storage/peck.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1258139623767

Φτάνουμε ἔτσι σὲ κάτι παράδοξο. Ἔχω ἀναφέρει ὅτι οἱ κακοὶ ἄνθρωποι θεωροῦν τοὺς ἑαυτούς τους τέλειους. Ταυτόχρονα ὅμως, νομίζω ὅτι ἔχουν μιὰ ἀνομολόγητη αἴσθηση τῆς κακῆς φύσης τους. Εἶναι, πράγματι, ἀκριβῶς αὐτὴ ἡ ἐπίγνωση ἀπὸ τὴν ὁποία προσπαθοῦν μανιωδῶς νὰ ἀπομακρυνθοῦν. Τὸ βασικὸ συστατικὸ τοῦ Κακοῦ δὲν εἶναι ἡ ἀπουσία ἐπίγνωσης τῆς ἁμαρτίας ἢ τῆς ἀτέλειάς μας, ἀλλὰ ἡ ἀπροθυμία νὰ ἀνεχτοῦμε αὐτὴ τὴν αἴσθηση. Τὴν ἴδια ἀκριβῶς στιγμή, οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ ἔχουν ἐπίγνωση τοῦ Κακοῦ μέσα τους καὶ προσπαθοῦν ἀπεγνωσμένα νὰ τὴν ἀποφύγουν. Ἀφοῦ δὲν ἔχουν τὴν εὐτυχία νὰ τοὺς λείπει ἡ αἴσθηση ἠθικῆς, ὅπως στοὺς ψυχοπαθεῖς, προσπαθοῦν συνεχῶς νὰ ἐξαφανίσουν τὰ στοιχεῖα τῆς κακῆς φύσης τους σκουπίζοντάς τα κάτω ἀπὸ τὸ χαλὶ τῆς συνείδησής τους. Οἱ γονεῖς τοῦ Μπόμπι εἶχαν μιὰ λογικὴ αἰτιολόγηση γιὰ ὅ,τι ἔκαναν – ἕνα ἀθωωτικὸ στρῶμα βερνικιοῦ ποὺ ἀκόμη καὶ ἂν ἐμένα δὲν μοῦ ἀρκοῦσε, ἦταν ἀρκετὰ καλό, γιὰ τοὺς ἴδιους. Τὸ πρόβλημα δὲν εἶναι μιὰ ἔλλειψη συνείδησης, ἀλλὰ ἡ προσπάθεια ἀποφυγῆς της. Γινόμαστε κακοί, ὅταν προσπαθοῦμε νὰ κρυφτοῦμε ἀπὸ τοὺς ἑαυτούς μας. Τὸ Κακὸ δὲν διαπράττεται εὐθέως ἀλλὰ πλαγίως, ὡς μέρος αὐτῆς τῆς διαδικασίας ἀπόκρυψης. Τὸ Κακὸ δὲν προέρχεται ἀπὸ τὴν ἀπουσία ἐνοχῆς, ἀλλὰ ἀπὸ τὴν προσπάθεια νὰ ξεφύγουμε ἀπὸ τὴν ἐνοχή.
.         Συμβαίνει, λοιπόν, συχνὰ οἱ κακοὶ ἄνθρωποι νὰ προδίδονται ἀπὸ τὸ ἴδιο τους τὸ προσωπεῖο. Μποροῦμε νὰ ἀναγνωρίσουμε τὸ ψέμα ποὺ στέκεται μπροστὰ ἀπὸ τὴν κακὴ πράξη καὶ προσπαθεῖ νὰ τὴν κρύψει –τὸ στρατήγημα τῆς παραπλάνησης μπροστὰ ἀπὸ τὸ γεγονός. Βλέπουμε τὸ χαμόγελο ποὺ κρύβει τὸ μίσος, τοὺς μειλίχιους καὶ γλυκανάλατους τρόπους ποὺ εἶναι τὸ προσωπεῖο τῆς ὀργῆς, τὸ βελούδινο γάντι ποὺ καλύπτει τὴ γροθιά. Ἐπειδὴ εἶναι τόσο εἰδικοὶ στὶς μεταμφιέσεις, σπάνια μποροῦμε νὰ ἐντοπίσουμε μὲ ἀκρίβεια τὴ μοχθηρία τῶν κακῶν ἀνθρώπων. Τὸ προσωπεῖο εἶναι, συνήθως, ἀδιαπέραστο. Αὐτό, ὅμως, ποὺ μποροῦμε νὰ κάνουμε εἶναι νὰ ρίχνουμε κλεφτὲς ματιὲς στὸ «ἀπόκοσμο κρυφτούλι τῶν σκοτεινῶν περιοχῶν τῆς ἀνθρώπινης ψυχῆς, μέσα στὶς ὁποῖες ἡ ψυχὴ τοῦ ἀτόμου κρύβεται ἀπὸ τὸν ἑαυτό της, τὸν ἀποφεύγει μὲ ἐπιδεξιότητα, ἀποδρᾶ ἀπὸ τὸν ἑαυτό της».
.           Στὸ βιβλίο μου Ὁ Δρόμος ὁ λιγότερο ταξιδεμένος ἐξέφρασα τὴν ἰδέα ὅτι ἡ νωχέλεια καὶ ἡ ἐπιθυμία νὰ ἀποφύγει κανεὶς τὴν ἀνθρώπινη δυστυχία βρίσκεται στὴ ρίζα κάθε ψυχασθένειας. Ἐδῶ μιλᾶμε, ἐπίσης, γιὰ ἀποφυγὴ καὶ ὑπεκφυγὴ τοῦ πόνου. Αὐτό, ὅμως, ποὺ ξεχωρίζει τοὺς κακοὺς ἀνθρώπους ἀπὸ μᾶς τοὺς ὑπόλοιπους ψυχοπαθεῖς καὶ ἁμαρτωλούς, εἶναι τὸ συγκεκριμένο εἶδος πόνου ποὺ ἀποφεύγουν. Γενικά, δὲν ἀποφεύγουν τὸν πόνο καὶ δὲν εἶναι νωχελικοὶ ἄνθρωποι. Ἀντίθετα, μποροῦν νὰ καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες ἀπὸ τοὺς περισσότερους ἀνθρώπους στὴ συνεχῆ προσπάθειά τους νὰ ἀποκτήσουν μιὰ εἰκόνα ὑψηλοῦ καθωσπρεπισμοῦ[…]. Μόνο ἕνα εἶδος πόνου δὲν μποροῦν νὰ ἀντέξουν: τὸν πόνο τῆς ἴδιας τους τῆς συνείδησης, τὸν πόνο τῆς αἴσθησης τῆς «ἁμαρτωλότητας» καὶ τῆς ἀτέλειάς τους.

Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Scott Peck,  «People of the Lie. The Hope for Ηealing Human Evil»,                             ἑλλην. ἔκδ:  «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ», σὲ μετάφρ. Νικ. Παπαδάκη, «Κέδρος», 1999

πηγή