Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Το παιδί με τη σάλπιγγα

http://2.bp.blogspot.com/-NPXkQlPD_V0/VHsrbE4VwnI/AAAAAAAARic/iqjQSjffVdc/s1600/1116.jpg

Αν μπορούσες να ακουστείς
θα σου έδινα την ψυχή μου
να την πας ως την άκρη του κόσμου.

Να την κάνεις περιπατητικό αστέρι ή ξύλα
αναμμένα για τα Χριστούγεννα- στο τζάκι του νέγρου
ή του Έλληνα χωρικού. Να την κάνεις ανθισμένη μηλιά
στα παράθυρα των φυλακισμένων. Εγώ
μπορεί να μην υπάρχω ως αύριο.

Αν  μπορούσες να ακουστείς
θα σου έδινα την ψυχή μου
να την κάνεις τις νύχτες
ορατές νότες, έγχρωμες,
στον αέρα του κόσμου.

Να την κάνεις αγάπη.


Νικηφόρος Βρεττάκος

Ελεύθερη η είσοδος στο Άγιο Όρος για όσους μεταβαίνουν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

http://www.rel.gr/photo/albums/userpics/10039/normal_50.jpg

Για τους προσκυνητές της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω δεν απαιτείται κράτηση θέσης.
Η είσοδος στο Άγιον Όρος για τους προσκυνητές της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω στην Μονή Μεγίστης Λαύρας, είναι «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» από το Σάββατο  11 Ιουλίου έως την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015. 
Από το Σάββατο 11 Ιουλίου είναι ήδη σε ισχύ η ελεύθερη είσοδος για την Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω στην Μονής Μεγίστης Λαύρας.
Δεν απαιτείται κράτηση Διαμονητηρίου για την Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Την  Έκδοση και παραλαβή  Διαμονητήριου θα την κάνετε στο Γραφείο Προσκυνητών στην Ουρανούπολη με την ταυτότητα, η το διαβατήριο σας.
Καλό και ευλογημένο προσκύνημα.

χωρίς σχόλιο

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/arkas-neo1.jpg

Λόγια της πλώρης-Στα καλντερίμια του Αγίου Όρους Α΄ μέρος

https://i.ytimg.com/vi/zJCQsCkr9XE/hqdefault.jpg


Ικαρία: Διακοπές σε slow motion


Σε ένα νησί «γαλατικό» στην άκρη του Αιγαίου, όλα κυλάνε πιο αργά, πιο χαλαρά, πιο χαρούμενα. Οι Ικαριώτες, λοιπόν, ως άλλοι Γαλάτες έχουν δικούς τους νόμους και κανόνες για το 24ωρο, την εργασία, τα πανηγύρια και φυσικά τη γαστρονομία.


Από τους: Ιωάννα Σταμούλου – Ηλία Φουντούλη
Η Ικαρία είναι ένα νησί όμορφο αλλά ιδιαίτερο, απομακρυσμένο, ίσως και λίγο σκληρό. Σχεδόν πάντα φυσάει πολύ, οι περισσότερες παραλίες του έχουν βότσαλο και όχι άμμο, αλλού υπάρχει πυκνή βλάστηση κι αλλού κυριαρχεί ο βράχος και η πέτρα. Έχει όμως τους δικούς του ρυθμούς που κάνουν τη διαφορά, μια χαλαρή ατμόσφαιρα που σε συνεπαίρνει με το που πατάς το πόδι σου στον «κόκκινο βράχο» – όπως το έλεγαν παλιά και ανθρώπους που κάνουν κάθε στιγμή της διαμονής σου στο νησί μοναδική. Για να την ανακαλύψεις και να την απολαύσεις καλύτερα, αφήσου στους ρυθμούς της και να θυμάσαι πως οι άνθρωποι εκεί είναι χαλαροί δεν είναι όμως “χύμα”. Απλώς η Ικαρία δεν είναι για όλους γιατί είναι των άκρων. Μπορεί κάποιοι να θέλουν να φύγουν τη δεύτερη μέρα από το νησί και κάποιοι να την ερωτευτούν για πάντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σε αφήσει αδιάφορο.
DSCF4104
Τα must do της Ικαρίας
* Το πιο διάσημο χωριό της Ικαρίας είναι ο Χριστός Ραχών, εκεί που «κοιμούνται» τη μέρα και «ζουν» τη νύχτα και εκεί που το πρωί τα μαγαζιά είναι κλειστά και στους φούρνους δεν είναι κανείς μέσα, παίρνεις απλά το ψωμί και αφήνεις λεφτά. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα βέβαια, αλλά σίγουρα νωρίς το πρωί θα χρειαστείτε λίγη υπομονή παραπάνω.
* Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι οι Σεϋχέλλες!

DSCF4120
* Γενικά, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από σκίνους, κουμαριές, φρύγανα και θυμάρια. Υπάρχουν επίσης πεύκα και κυπαρίσσια, βελανιδιές, αρεφτιές και μπόλικα πλατάνια. Στο υπόλοιπο νησί κυριαρχεί η πέτρα και ο βράχος.
* Αξίζει μια βόλτα στο πανέμορφο και καταπράσινο φαράγγι Χάλαρη με τις μικρές κλιμακωτές λιμνούλες, τον μίνι καταρράκτη και τα αμέτρητα πλατάνια και τους «γκρούβαλους», όπως λένε τη φυλή των εντελώς ελεύθερων κατασκηνωτών.
* Αξίζει μια βόλτα ως τον Νερόμυλο των Σπανέδων έξω από το Χριστό Ραχών. Eίναι εύκολο να το βρείτε, ρωτήστε και θα σας πουν. Θα διασχίσετε ένα υπέροχο δάσος, ένα ποταμάκι, λίγο ακόμη περπάτημα και φτάσατε.


Όχι για όλους, αλλά αξίζουν πραγματικά:
Ιαματικές πηγές Ικαρίας: Οι πηγές της Ικαρίας, γνωστές από την αρχαιότητα, ανήκουν στις υπέρθερμες ραδιενεργές αλιπηγές και ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις. Από ρευματοπάθειες, αρθριτικά, γυναικολογικά και ρευματικά μέχρι παθήσεις του ουροποιητικού και των νεφρών. Οι ιαματικές πηγές της Ικαρίας είναι αρκετές και αναβλύζουν κυρίως στις ΝΑ και ΒΑ ακτές του νησιού. Αυτές κατατάσσονται γεωγραφικά στις ακόλουθες:
· Αγίου Κηρύκου: Πηγές Μουσταφά-Λίτζα (Ασκληπιός), Κάτω Λουμακιά, και Κλεφτολίμανο.
· Θερμών: Πηγές Σπηλαίου, Παμφίλη, Κράτσα, Απόλλωνα, Αρτέμιδος, Πατερό, Ξενοδοχείου Απόλλων, Χαλασμένων Θερμών.
· Λευκάδας-Ξυλοσύρτη: Πηγές Χλιό-Θερμό, Θερμό και «Αθάνατο Νερό».
· Πηγές Αγίας Κυριακής-Αρμυρίδας.

DSC_0511
Εναλλακτικές Διακοπές: Η Κατρίν είναι από τη Γερμανία κι έφτιαξε στην Ικαρία το The Egg έναν ιδιαίτερο χώρο που κάνουν μαθήματα χορού (από παραδοσιακούς μέχρι μοντέρνο, λάτιν και οριεντάλ). Αν φέτος έχεις όρεξη για εναλλακτικές διακοπές με χορό, κλπ, τσέκαρε το καλοκαιρινό πρόγραμμα γιατί έχει ολοκληρωμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν και διαμονή και διατροφή (www.the-egg-greece.com).
Πεζοπορία: Αν αγαπάς το περπάτημα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Μπορείς να έρθεΙς σε επαφή με τον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Ικαρίας. Για περισσότερες πληροφορίες: Ξεναγός υπαίθρου Λευτέρης Τρικιριώτης 6974042417.
Οι συνταγές
116
Σε τοπικές συνταγές με ονομασία προέλευσης δε βρίσκεις πολλά. Αξίζει όμως να δοκιμάσεις το σουφικό, που θυμίζει τουρλού κατσαρόλας και περιέχει όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά μαγειρεμένα σε μια σύβραση με λευκό (ενίοτε και κόκκινο κρασί), εκτός από τις πατάτες που τηγανίζονται χωριστά και προσθέτονται στο τέλος του μαγειρέματος με τα υπόλοιπα λαχανικά. Αντίστοιχα υπάρχει και το μαγειριό που περιέχει φασολάκια, κρεμμύδια, πατάτες, φρέσκια ντομάτα και ολόκληρα καλαμπόκια στην κατσαρόλα. Σε όλο το νησί βρίσκεις και διάφορες γεμοστόπιτες με φύλλο ελαιόλαδου, παραγεμισμένες με ό,τι έχει εκείνη την εποχή σπανάκια, χόρτα, ταμπουρά (γλυκιά κολοκύθα), καθούρα κ.λπ. και η αντίστοιχη μίνι τηγανητή εκδοχή που είναι τα πιταράκια. Αξέχαστη γεύση του νησιού το κοκκινιστό βεργάδι με μακαρόνια και το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα.

Τα προϊόντα
Η καθημερινή ζωή στην Ικαρία δεν ήταν ποτέ εύκολη και το κάθε νοικοκυριό έπρεπε να παράγει όσα περισσότερα μπορούσε. Λίγες και δύσκολες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά θαυματουργά τα χώματα που δίνουν νοστιμιά σε ό,τι καλό φυτρώσει στο νησί. Κηπευτικά, εσπεριδοειδή, βερικοκιές ή καϊσιές, δαμάσκηνα, κούμαρα, βατόμουρα, λίγες ελιές, μπόλικες χαρουπιές, καστανιές, καρυδιές και μετά τις βροχές αμανίτες στις πλαγιές του Αθέρα. Εννοείται, βέβαια, πως υπάρχει στη διατροφή και άφθονο ψάρι, κατσικίσιο κρέας και γαλακτοκομικά και συχνά πυκνά σαλιάταγκες, όπως λένε τα σαλιγκάρια.

DSC_0526
Η Ικαρία έχει ένα σύστημα ελεύθερης κτηνοτροφίας στο οποίο κυριαρχεί το ρασκό κατσικάκι που σκαρφαλώνει ακόμα και σε δέντρα για να φάει και έχει πεντανόστιμο κρέας. Οι περισσότεροι βοσκοί εκτρέφουν τα κατσίκια για το κρέας τους και το λιγοστό γάλα μαζεύεται από το μοναδικό τυροκομείο του νησιού της Μαρίας Τσακωνίτη στα Κοσσοίκια (τηλ. 6979 033873), με το οποίο παρασκευάζει κυρίως το ντόπιο τυρί που λέγεται καθούρα. Είναι ένα παραδοσιακό μαλακό τυράκι άλμης που παράγεται στο νησί σύμφωνα με αναφορές περίπου από τον 17ο αιώνα, αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα. Πιο σπάνια βρίσκεις κοπανιστή ή τουλουμοτύρι και ακόμα πιο σπάνια την πεντανόστιμη “τριφτή”, ένα αλοιφώδες τυρί με απαλή γεύση που θυμίζει περισσότερο μασκαρπόνε.
Μεγάλη είναι η παράδοση της Ικαρίας στο κρασί, μια και σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί είναι η γενέτειρα του θεού Διονύσου που δίδαξε την τέχνη της οινοποίησης και της καλλιέργειας του σταφυλιού. Ποικιλίες που συναντάς στο νησί είναι το Φωκιανό, το Μπεγλέρι, το Κούντουρο (Μανδηλαριά) και το Ρετενό. Στην Ικαρία λειτουργούν τρία επισκέψιμα οινοποιεία των οικογενειών Αφιανέ (Προφήτης Ηλίας Ραχών, τηλ. 22750 40008), Τσαντίρη (Προεσπέρα, Ράχες, τηλ. 22750 22710) και Καρίμαλη. Πρόσφατα ξαναβγήκε στην κυκλοφορία μετά από ένα μικρό διάλειμμα το πολύ δημοφιλές, αρωματικό, απαλό και γλυκόπιοτο ικαριώτικο ούζο Δολύχι. Πολύ ανεπτυγμένη είναι και η μελισσοκομία του νησιού με πιο εκλεκτό προϊόν το ρεικόμελο ή αναματόμελο ή άναμα όπως το λέμε στην Ικαρία. Ένα υπέροχο μέλι, πηχτό, θολό, με υφή καραμέλας και πλούσιο άρωμα.
Εδώ τρώμε και πίνουμε καλά
Μary – Mary: Ο Νίκος Πολίτης είναι σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις τα πιταράκια με χόρτα και μυρωδικά, την καθούρα – το τοπικό τυρί της Ικαρίας – με σιρόπι κυκεώνα (κόκκινο κρασί με μέλι και βότανα), την κοπανιστή μείγμα από καθούρα, λάδι και θρούμπι, τα χρωματιστά τζατζίκια του, το Μαγεριό και το Σοφικό -δυο ικαριώτικες εκδοχές του μπριάμ- το κατσικάκι γάστρας και το σαγανάκι φλαμπέ στο μαντέμι. Αρμενιστής, τηλ. 2275071595, 69763103708.

MARY MARY DSC_0076
Άργιος: Ο Γιώργος Καρούτσος άφησε την Αθήνα και το μπαρ που διατηρούσε και γύρισε στο νησί του, παντρεύτηκε, νοικοκυρεύτηκε κι έφτιαξε στο χωριό του μια πανέμορφη ταβέρνα με ψητά κρεατικά. Δοκίμασε τα χοιρινά παϊδάκια αλλά και κάποια μαγειρευτά, όπως τα γεμιστά κολοκύθια και το σοφικό. Προφήτης Ηλίας Ραχών, τηλ.2275041564, 6973669492.
ARGIOS DSC_0394
Περγιαλίδι: Είναι γνωστό ως πέρασμα, το μονοπάτι, δηλαδή, που χρησιμοποιούσαν οι ορεινοί Ικαριώτες και γενικά οι νησιώτες για να περνούν τα ζώα τους για βοσκή. Αν περάσεις κι εσύ μια βόλτα από εκεί θα δοκιμάσεις σαλάτα με καθούρα, αρωματικά πιταράκια και σουφικό, τηγανητούς κολοκυθοανθούς και πολλές άλλες σπιτικές μαγειριές. Μικρό Λιβάδι, τηλ. 6978 831503.
Καφενείο στου Τσάρου: Είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, ουζάκι ή κρασάκι με μεζέ και χαλαρό σπιτικό φαγητό όλες τις ώρες της μέρας. Αρέθουσα Ευδήλου, τηλ. 22750 61375.
DSC_0432
Ταβέρνα Άρτεμις: Με μια νοικοκυρεμένη πολύχρωμη αυλή και μαγευτική θέα στην παραλία του Να -ίσως την καλύτερη του χωριού- είναι τοπ επιλογή. Εδώ θα απολαύσεις το θεαματικό ηλιοβασίλεμα και την υπέροχη κουζίνα της μαγείρισσας και ιδιοκτήτριας Αφροδίτης Μελή. Όπως λέμε φάβα σκέτο μέλι, λούπινα, κατσικάκι ονειρεμένο, κολοκυθόπιτα με χερίσιο χοντρό φύλλο κι ένα σωρό μεζεδάκια. Η μουσική είναι πολύ καλή κι αν η Αφροδίτη βρει λίγο χρόνο θα χορέψει κι έναν ικαριώτικο με τους φίλους της. Νας, τηλ. 22750 71486.
IMG_5785
Ταβέρνα Άννα: Τη βρίσκεις πάνω ακριβώς από το ποτάμι του Να και με θέα το ηλιοβασίλεμα από το απέραντο γαλάζιο του Ικάριου πελάγους, απολαμβάνεις φρέσκο ψητό ή τηγανητό ψαράκι, αστακομακαρονάδα και ντόπιο κατσικάκι με όλους τους τρόπους. Νας, τηλ. 22750 71489.
Στο γυαλό κάνει φουρτούνα: Καθημερινά, από τις 10 το πρωί μέχρι όσο πάει με ξεχωριστές jazz, funky, soul και εναλλακτικές μουσικές επιλογές και θέα το απέραντο μπλε. Για καφέ, ουζάκι, ποτό και βραδινό, για σνακ, μεζέδες αλλά και μαγειρευτό φαγητό. Διάσημο για τα αυγουστιάτικα Full Moon Party. Λιμανάκι Μαγγανίτη, τηλ. 22750 32636.
IMG_0807
Κληματαριά: Μια από τις πιο παλιές και αγαπημένες ταβέρνες στον Άγιο Κήρυκο, χωμένη στα στενάκια με την όμορφη κληματαριά να πρασινίζει το περιβάλλον. Εδώ βρίσκεις παραδοσιακή κουζίνα με ολόφρεσκα υλικά, σπιτικά μαγειρευτά, καλοψημένα κρέατα και τις απόλυτες τηγανητές πατάτες! Άγιος Κήρυκος, τηλ. 22750 22686.
IMG_0805
Αρτοπανήγυρις: Ο Νικόλας ήρθε από το Αμέρικα και πήρε τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Αγίου Κήρυκου και τον πήγε ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από μυρωδάτο ψωμί εδώ θα βρεις μια σειρά από παραδοσιακές πίτες ψημένες στον ξυλόφουρνο, αλλά και μια υπέροχη ποικιλία αμερικάνικων γεύσεων όπως cinammon rolls, μάφιν και μπράουνις σε ένα δημιουργικό μπέρδεμα ψημένα στα ξύλα με την απαραίτητη «καπνιστή» επίγευση. Άγιος Κήρυκος, τηλ. 22750 22708.
Μπαϊντό: Ο ορισμός της τίμιας ταβερνούλας με ολόφρεσκα θαλασσινά πάντα τέλεια ψημένα ή τηγανισμένα, σαλάτες με αληθινή γεύση καλοκαιριού και θέα στον Αρμενιστή. Αρμενιστής, τηλ. 6982 331539.
Αρόδου: Ένα μπαλκόνι με θέα θάλασσα, μια μικρή πεντακάθαρη κουζίνα με όλα τα καλά παραδοσιακά πιάτα. Ζουμεροί κολοκυθοκεφτέδες, λαχταριστό σουφικό, αρωματικό κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι. Ξυλοσύρτης, τηλ. 22750 22700.
Filoti Pizza: Μια αξία διαχρονική για τους Αγιώτες και η πιο αγαπημένη πίτσα που δοκίμασα ποτέ. Φρέσκο ζυμάρι, σπιτική σαλτσούλα, λίγα υλικά και σταθερή γεύση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Άγιος Κήρυκος, τηλ. 22750 23088.
058
Κτήμα Οικογένειας Καρίμαλη: Εναλλακτικές διακοπές και αγροτουρισμός σε μια υποδειγματική οικογενειακή επιχείρηση με οινοποιείο, παραδοσιακά σπιτάκια και ένα κτήμα 50 στρεμμάτων διαθέσιμο για καλλιέργεια και αγροτικές δουλειές. Στα κρασιά ο Γιώργος, στην κουζίνα η γλυκύτατη κυρία Ελένη. Καλλιεργούν βιολογικά φρούτα, λαχανικά, ελιές, λάδι, αρωματικά φυτά, φτιάχνουν δικό τους ψωμί και καθούρα, κάνουν σεμινάρια μαγειρικής και παραγωγής προϊόντων σε φιλοξενούμενους και επισκέπτες και προσφέρουν απλόχερα συμβουλές και χαμόγελα. Πηγή Ευδήλου, τηλ. 22750 31151.

Carte Postale: Το αγαπημένο μου μαγαζί στο νησί με το πιο όμορφο μπαλκόνι, την καλύτερη θέα και την πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. “Διάβασε” ένα Μεθυσμένο ραβασάκι από καθούρα τυλιγμένη σε φύλλο με σος ρακόμελο, ένα μπέργκερ με οφτές πατάτες, δροσερές ικαριώτικες μπρουσκέτες, ομελέτες ή γιαουρτάκι για πρωινό, βάφλες, κορμό γεμάτο νοσταλγία και τραγανές γλυκές τάρτες για επιδόρπιο. Μπόνους το ηλιοβασίλεμα πίνοντας ένα Cartpostalito με βάση το τζιν και το σύκο, ένα Μαστίχα Sunrise και το πλέον δημιουργικό Daiquiri Καϊσάδα με αμαρέτο, ρούμι και ικαριώτικη καΐσα. Αρμενιστής, τηλ. 22750 71031.
DSC_0107
Οι συνταγές της γιαγιάς: Ο κύριος Λεωνίδας Κιουλανής μαζί με την Ιωάννα, τη γυναίκα του, στον Αρμενιστή Ικαρίας φτιάχνουν φοβερό παγωτό από φρέσκο κατσικίσιο γάλα. Φτιάχνουν επίσης ωραίες πίτες και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ αλλά και γλυκά ταψιού, εκμέκ, φοινίκια κ.α. Αρμενιστής Ραχών, τηλ. 22750 71150.
DSC_0162
Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών Ικαρίας “Γεύσεις Ικαρίας”: Αν βρεθείς στις Ράχες πέρνα οπωσδήποτε από εκεί, έστω και για έναν καφέ. Εδώ τα κορίτσια φτιάχνουν πράγματα και θάματα. Εκτός από παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ -όχι τα πιο συνηθισμένα που ξέρεις- φτιάχνουν πίτες χειροποίητες, καθώς και μικρά και μεγάλα γλυκά ευρωπαϊκού τύπου όπως μπλάκ φόρεστ, τσιζκέικ, ρολάκια με κανέλα και αμύγδαλο, μηλόπιτα, γαλατόπιτα και τόσα άλλα. Είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός στο νησί και αποτελείται από 11 δραστήριες, νέες γυναίκες από την περιοχή Ραχών Ικαρίας και η πρόεδρος Γκαμπριέλα Φιλίππα είναι Ιταλίδα που έχει παντρευτεί Ικαριώτη. Πλατεία Χριστός Ραχών τηλ. 6978214515, 2130429604.

Ιkariastore: Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, που λειτουργεί μέσα από το site Ikariamag, φέρνει στην πόρτα σου τα καλύτερα προϊόντα του νησιού: κρασιά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λουκούμια, λικέρ από τον γυναικείο συνεταιρισμό Ραχών, ντόπιο τραχανά, βολβούς και γαλατσίδες τουρσί. Πέρα από τα τρόφιμα, από το Ikariastore μπορείς να προμηθευτείς φυτικά καλλυντικά, χειροτεχνίες, DVDs και βιβλία για το νησί. Ξεχωρίζει το μοναδικό βιβλίο ικαριώτικης μαγειρικής “Ούλα είναι φάδια της κοιλιάς”, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 100 συνταγές του χθες και του σήμερα, μαζί με πολλά ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία, σε πρόλογο του Ηλία Μαμαλάκη (www.ikariamag.gr/ikariastore).

Ήξερες ότι…
* Η Ικαρία είναι μια από τις τέσσερις «μπλε ζώνες» παγκοσμίως, δηλαδή ένα από τα τέσσερα μέρη του πλανήτη όπου ο μέσος όρος ζωής είναι αισθητά αυξημένος, με πάνω από το 10% του πληθυσμού να ξεπερνάει τα 90. Το φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί 100% επιστημονικά, αλλά θεωρητικά πρόκειται για έναν συνδυασμό διατροφής, υγιεινής ζωής, μηδενικού άγχους, γέλιου και ατμόσφαιρας. Τα υπόλοιπα μέρη είναι η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Σαρδηνία (Ιταλία) και η Νικόγια (Κόστα Ρίκα).

DSC_0398
* Έχει υπάρξει ανεξάρτητο κράτος για 5 μήνες. Όλα ξεκίνησαν σχεδόν έναν αιώνα πριν όταν στις 17 Ιουλίου του 1912 ξεκίνησε η ένοπλη επανάσταση των κατοίκων της Ικαρίας κατά του τουρκικού ζυγού. Η Ικαρία ελευθερώθηκε, αλλά οι διεθνείς συνθήκες δεν επέτρεπαν την ένωσή της με την Ελλάδα και έτσι έμεινε ανεξάρτητο κράτος ως Ελευθέρα Πολιτεία της Ικαρίας με δικό της σύνταγμα, χαρτονόμισμα και γραμματόσημο, παρακαλώ, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 1912, όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της ένωσής της με την Ελλάδα.
* Ο μόνιμος φόβος των πειρατών που είχαν ορμητήριο τους γειτονικούς Φούρνους, έκανε τους ντόπιους να καμουφλάρουν τα σπίτια για να μη φαίνεται κατοικημένο το νησί. Πολλά σπίτια έχουν στέγη από σχιστόλιθους ή πλάκες γρανίτη, συνήθως κεκλιμένες, εντάσσοντας αρμονικά τα οικήματα στο βραχώδες περιβάλλον. Δεν είχαν καμινάδες ούτε μεγάλα παράθυρα, για να μη φαίνεται το φως, και εννοείται πως δεν τα ασβέστωναν ποτέ.
πηγή
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/p720x720/11540948_876051725800069_3935553019828189608_n.png?oh=833ff888149980ebdc1073e526a1f4ec&oe=5653CA33

Δωρεάν η είσοδος για όλα τα παιδιά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο


Για τα παιδιά 3-18 ετών, μέχρι 31 Αυγούστου 2015
H οικογένεια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αναγνωρίζοντας τη δυσμενή συγκυρία, αποφάσισε να διευκολύνει το δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας να αναζητούν τις δικές τους χαρούμενες οικογενειακές στιγμές.

Μία μέρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Το Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά όλο το χρόνο 
από τις 9.00 έως τη δύση του ήλιου.
Παρέχεται πλήρης υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες

Attica Zoological Park: The best Sunday outing for Athenians and visitors
Ως εκ τούτου, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ως ο καθιερωμένος αγαπημένος οικογενειακός προορισμός, προσφέρει μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2015 για όλες τις οικογένειες που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του δωρεάν εισιτήριο εισόδου για όλα τα παιδιά!

Η παραπάνω προσφορά ισχύει για Έλληνες πολίτες και συγκεκριμένα για τα παιδιά 3-18 ετών, που επισκέπτονται το Πάρκο με τους γονείς τους, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
(Δεν ισχύει για ομαδικές επισκέψεις, κατασκηνώσεις, πάρτυ, ή άλλες οργανωμένες επισκέψεις ή εκδηλώσεις. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης ή παύσης της προσφοράς χωρίς προειδοποίηση.)

infokids

Δώσε τη θέση σου σε κάποια που κουβαλάει κάτι πιο σημαντικό!

Να γιατί οι έγκυες χρειάζονται μια θέση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!
Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί άνθρωποι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στρογγυλοκάθονται στη θέση τους, χωρίς καν να νοιάζονται για την έγκυο κυρία που βρίσκεται όρθια, λίγο πιο μπροστά.
«Είμαι κουρασμένος!» θα πει ο ένας, «Με πονάει η μέση μου!», θα πει ο άλλος, αλλά κανείς δεν είναι πιο κουρασμένος και πιο εξαντλημένος από μια έγκυο γυναίκα. Όλα τα παραπάνω θέλησε να δείξει μέσα από τα σκίτσα της ο Σιγιάνγκ Χι, ένας σχεδιαστής από τη Σανγκάη που σχεδίασε αυτά τα χαριτωμένα πόστερ για λογαριασμό της Yili Milk στην Κίνα, ώστε να παρακινηθούν όλοι οι άνθρωποι να παραχωρούν τη θέση τους, σε έγκυες γυναίκες.
Δείτε τα σκίτσα παρακάτω που έγιναν viral εν μία νυκτί!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1 1
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1 1
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1 2
Το σύστημα των δημόσιων συγκοινωνιών τις περισσότερες φορές ζητά από τους επιβάτες να είναι ευγενικοί, είναι όμορφο όμως να υπάρχει κάτι που θα μας υπενθυμίζει το γιατί πρέπει όλοι να είμαστε ευγενικοί.
Δεν είναι ένδειξη ευγένειας μόνο, είναι υποχρέωση και καθήκον μας!

mothersblog

Αντιμνημονιακοί ή Αντιστασιακοί


Η μάχη του Πέτα του Παναγιώτη Ζωγράφου – Ο “στρατάρχης”  Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ήταν υπαίτιος της δεινότερης ελληνικής ήττας στα χρόνια της Επανάστασης. 

Του Μιχάλη Χατζηπέτρου 
Αρχές του 2011, όταν ο ελληνικός λαός, μεσούσης κυβέρνησης ΓΑΠ, κατάλαβε μερικώς τι γίνεται, σε μια ενδιαφέρουσα στατιστική έρευνα, απάντησε: «Χρειάζεται εδώ που φτάσαμε μια Επανάσταση – μόνο που εγώ δεν είμαι διατεθειμένος ατομικά να μετέχω, ας την κάνουν οι υπόλοιποι». Περί τα μέσα του ίδιου έτους, είχαμε το κίνημα των Αγανακτισμένων. Κεντρική επωδός, «πάρτε τα Μνημόνια και φύγετε από εδώ». Σωστό το σύνθημα αλλά δεν απαντούσε στο διά ταύτα. Δηλαδή πώς θα επιβιώσουμε μετά και «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη», που λέει κι ο ποιητής.
Κι αν στο πρώτο δεν δόθηκε καμιά απάντηση, στο δεύτερο η απάντηση ήταν έμμεσα σαφής. Ένας πατερούλης, ένας προφήτης, μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας νέος άφθαρτος. Όχι εμείς, είτε ως συλλογικότητα είτε ως κίνημα. Τον ρόλο αυτό επεδίωξαν να τον παίξουν πολλοί, ηθελημένα ή άθελα. Ο Μίκης, ο συνδυασμός Μίκη-Μανώλη, ο Καζάκης και άλλοι δραχμικοί προφήτες, διάφοροι περίεργοι που μιλούσαν συνεχώς για προδοσίες και κατέθεταν μηνύσεις, μέχρι κι ο γνωστός Σώρρας που είχε έτοιμα τα δισεκατομμύρια.
Κατά την εξέλιξη αυτή επικράτησε και το σύνδρομο της Μητέρας όλων των Μαχών. Η πρώτη ήταν στο Σύνταγμα, τον Ιούνιο του 2011. Ακολούθησε η μεγάλη απεργία, στις 5 Δεκεμβρίου 2011, τότε που, στην περικυκλωμένη Βουλή από εκατοντάδες χιλιάδες, ο Άδωνις αισθανόταν ασφαλής μια και μπροστά μπροστά ήταν το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε το δεύτερο μνημόνιο του Φλεβάρη του 2012, οι εκλογές της 25ης Γενάρη του 2015, και το πρόσφατο δημοψήφισμα. Στα δυο τελευταία βέβαια είχαμε βρει, ως πατερούλη, τον άφθαρτο νέο. Τον σημερινό Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, εντωμεταξύ, απ’ το καλοκαίρι του 2012, άξιος μαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου, μετάλλαξε το αντιστασιακό των πλατειών σε «αντιμνημονιακό».
Στο αντιμνημονιακό χώρεσαν όλοι. Από δημοκράτες πατριώτες, αριστεροί, έντιμοι δεξιοί, μέχρι ψεκασμένοι, συνωμοσιολόγοι και χρυσαυγίτες. Οι τελευταίοι βέβαια, αφού ξεπλύθηκαν απ’ το πρόσφατο δημοψήφισμα, κι αφού παράτησαν τα εγχειρίδια πραξικοπημάτων του Μαλαπάρτε, που τόσο εκτιμούσαν οι Ναζί, ετοιμάζονται για νέες περιπέτειες. Τελικά, το αντιμνημονιακό έχασε όλες τις Μητέρες των Μαχών. Συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας, του κλαυσίγελου του ΟΧΙ-ΝΑΙ.
Στα πλαίσια αυτών των μαχών, κι ιδιαίτερα στην τελευταία, ο εθνομηδενισμός έχασε κατά κράτος. Τόση ελληνική σημαία, τόσος Καραϊσκάκης από συριζαίους, ανταρσύτες, ακόμα κι από αντεξουσιαστές, είχαμε χρόνια να δούμε, όταν οι λεγάμενοι, όταν τα έβλεπαν, ή φτου κακά θαλέγαν, ή θα ξόρκιζαν. Ενίοτε άνοιγαν και μερικά κεφάλια -κάτι ξέρουν οι συγκυβερνώντες Ανελ επ’ αυτού. Βεβαίως, όλοι αυτοί τελευταία ξεχνάνε κάποια βασικά. Ότι ο γιος της καλογριάς και «καπάκια» έκανε, και από κλέφτης γινόταν αρματωλός, και τον Αλή Πασά υπηρέτησε, κι όταν ζοριζόταν την έκανε όπως κι οι συμμαχητές του, Μακρυγιάννης και Κολοκοτρώνης.
 Εν πάση περιπτώσει, επειδή αυτά υπερβαίνουν τα γνωστικά όρια των παραπάνω, ας το πω στην γλώσσα που καταλαβαίνουν. Απλά, η σύγκρουση με τα μνημόνια και ό,τι προϋπήρξε δεν είναι Έφοδος στα Χειμερινά ανάκτορα αλά Λένιν. Είναι 10ετής Μεγάλη Πορεία αλά Μάο Τσετούνγκ.
Κοινώς πρέπει ο ελληνικός λαός να επιβιώσει. Να επιβιώσει απ’ την πείνα, το κρύο, τις αρρώστιες τις εκτρώσεις, να κρατήσει το Αιγαίο, την Θράκη, την Κύπρο. Να ανασυγκροτηθεί στην πρωτογενή και την δευτερογενή παραγωγή. Να φτιάξει άλλο τουριστικό μοντέλο. Να ξαναβρούμε την αίσθηση κοινότητας και λαού μέσα από έναν νέο πατριωτισμό. Έναν πατριωτισμό που θα λέει π.χ. ο βουλευτής κι ο δημόσιος υπάλληλος, ο μεγαλοσυνταξιούχος, κάτι πρέπει να κόψει απ’ τα λαμβανόμενα για να ζήσει ο άνεργος κι ο κατεστραμμένος μικρομεσαίος. Οι επιχειρήσεις επίσης να μην πατάνε στον λαιμό αυτούς που έχουν δουλειά επισείοντας το φάσμα της ανεργίας. Να κραχτεί επιτέλους το δίδυμο Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του συζύγου της, κου Δρίτσα. Διότι η τελευταία, μέσα στον κακό χαμό των ημερών, δήλωσε ότι ανησυχεί πως αν δεν ταΐσουμε τους πρόσφυγες θα έχουμε εξεγέρσεις. Α, μπα τι μας λες, δεν ανησυχούσες, κυρία Τασία μου, όταν έγινες υπουργός και με τις γνωστές σου ιδεοληψίες έπαιρναν σύρμα οι λαθρέμποροι ψυχών σε όλη την Μεσόγειο;
Να σταματήσει επιτέλους με το ενάμισι χιλιαρικάκι ο διορισμός τουλάχιστον 10.000 ατόμων ως μετακλητών, συμβούλων και δεν συμμαζεύεται στις πολιτικές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης (από υπάλληλος Βουλής, διοικητής νοσοκομείου, σύμβουλος υπουργού κι άλλα ων ουκ έστιν αριθμός). Ο νέος πατριωτισμός πρέπει, για να είναι αντιστασιακός, να είναι δημιουργικός. Διότι η λογική του είμαι άνεργος, χρωστώ, είμαι κατεστραμμένος άρα… στάχτη όλα να γίνουν… ξεχνά πως κι ο φέρων τη λογική αυτή ζει απ’ τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς, το παιδί του πάει στον Παιδικό χάρη στα ΕΣΠΑ κι άλλα πολλά. Απ’ την μέρα προκήρυξης του ΌΧΙ-ΝΑΙ δημοψηφίσματος κι απ’ τον πανωλεθρίαμβο του τελευταίου, η χώρα άλλαξε σελίδα. Και με συμφωνία μνημόνιο ΝΑΑ… μετά συγχωρήσεως, η κρίση, επιδεινούμενη συνεχώς, θα είναι εδώ. Στους φόρους πια που δεν μπορούν να πληρωθούν, στις δουλειές που έκλεισαν και δεν θα ξανανοίξουν, στους καινούργιους ανέργους, στην συνεχή κατάρρευση όλων των δομών προστασίας των φτωχών. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. να κάνει κατασχέσεις μέσα απ’ το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών); Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα σπίτια των δανειοληπτών; Γιατί γι’ αυτά έφταιγαν οι τροϊκανοί και οι προηγούμενοι σαμαροβενιζέλοι, οι οποίοι νομοθέτησαν αλλά δεν τόλμησαν. Τα ΜΑΤ θα γίνουν πάλι το κύριο πολιτικό εργαλείο; Κι οι ξεπλυμένοι χρυσαυγίτες που θα καραδοκούν;
Νέες δομές, λοιπόν, συσσίτια, αλληλεγγύη, εναλλακτικές αχρήματες ανταλλαγές, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φροντιστήρια, παραγωγικοί συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝΣΕΠ νέου τύπου, έξω απ’ τα δικαστήρια να σταματάμε τις κατασχέσεις και το κόψιμο νερού κι ηλεκτρικού. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τον νέο Αντιστασιακό. Γιατί με τον αντιμνημονιακό τελειώσαμε

Το μεγάλο λόμπι της νέας δραχμής». Ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη…

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη από την ιστοσελίδα riskygames

Στη περίφημη ταινία ο “Κύκλος των Χαμένων Ποιητών“ (Dead Poets Society ) ο καθηγητής Κίτινγκ συστήνει στους φοιτητές του να δημιουργήσουν μια άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας. Εκεί τους ενθαρρύνει να πάνε κόντρα στο σύστημα και να είναι σοφοί και όχι ηλίθιοι όταν θα διαμαρτύρονται εναντίον του. Ο καθένας από τα παιδιά θα το κάνει με τον δικό του τρόπο, και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα. Στην Ελλάδα εάν παραφράσουμε λίγο το σενάριο του Τομ Σουλμαν θα διαπιστώσουμε ότι ένας “κύκλος της δραχμής“ δούλευε σιγά και αθόρυβα εδώ και περίπου 3 χρόνια. Είναι η ομάδα του περίφημου ινστιτούτου Levy Economics Institute Of Bard College  που το 2013 σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον ίδιο τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα. Πρόεδροςτου Ινστιτούτου είναι ο Έλληνας καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι επίσης οικονομικός διευθυντής (CFO) του Κολεγίου, το οποίο στηρίζεται σε δωρεές για τη λειτουργία του. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει η εξάρτησή του από αυτές. Σύμφωνα με τη Moody’s, το 2013 το 43% των εσόδων του προερχόταν από δωρεές έναντι 33% το 2009.
Το παιχνίδι του George Soros
Ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του LEVY είναι ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κάθε χρόνο προβαίνει σε δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως το 2011, όταν έδωσε 60 εκατ. δολάρια. Μάλιστα ο διευθυντής του Bard College Λίον Μποστάιν διατηρεί στενή σχέση με τον μεγαλοεπενδυτή και είναι σύμβουλος στο ίδρυμά του Open Society Foundation και πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης που έχει ιδρύσει ο Τζορτζ Σόρος στη Βουδαπέστη. Στο Bard College εργάζεται και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη. Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, που είναι καθηγητής στο University of Texas στο Οστιν των ΗΠΑ, λέγεται ότι μεσολάβησε για να μετακομίσει εκεί στη διάρκεια της κρίσης ως επισκέπτης καθηγητής ο κ. Βαρουφάκης. Οι δυο τους οργάνωσαν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας το 2014, στο οποίο εμφανίζεται και πάλι ως δωρητής ο Τζορτζ Σόρος.
G-Note το νέο νόμισμα 
Επικεφαλής του Levy είναι ο Καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, η σύζυγος του οποίου Ράνια Αντωνοπούλου είναι αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και καθηγήτρια στο Bard College. Οι ομιλητές του  συνεδρίου το 2013 στην Αθήνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με παραμονή στο ευρώ δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες εξόδου της χώρας από την κρίση. Μάλιστα  προτάθηκε και παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα με την επωνυμία «G-notes»!  Ο ρόλος του Levy Inst στα διεθνή media ξεχωρίζει όπως άλλωστε λένε και οι εδικοί.  Διαβάστε εδώ :http://www.thenation.com/article/workers-think-tank/
Τι πρεσβεύουν : Ενάντια στο ευρώ
Η διοικητική ομάδα του Ινστιτούτου παραμένει πιστή στις αρχές του ιδρυτή της του δισεκατομμυριούχου Leon Levy: «Στη χάραξη πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο» και στις διαρκείς επαφές με «τους ηγέτες των επιχειρήσεων, των εργατικών συνδικάτων και των κυβερνήσεων για την επίλυση των μειζόνων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες». Ουδέποτε έκρυψαν την αντίθεσή τους με την υιοθέτηση του ευρώ από τα ευρωπαϊκά κράτη, ούτε την κριτική τους απέναντι στη δημιουργία της ευρωζώνης με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια νομισματική ένωση με μέλη χώρες που έχουν διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διαφορετικά «ανοίγματα αλλά και κοινή νομισματική πολιτική».
Ήδη από το 1998 ερευνητές του Ινστιτούτου, με πρώτο τον Ράνταλ Ρέι, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στη δημιουργία του ευρώ, τονίζοντας πως η σύσταση μιας ενιαίας νομισματικής ζώνης που θα διοικείται και θα λειτουργεί από έναν ενιαίο οργανισμό στα πρότυπα της αμερικανικής Fed, δεν θα ευοδωθεί, καθώς προϋποθέτει την ανάληψη τέτοιων δεσμεύσεων από τα κράτη-μέλη που τελικώς θα τα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό και θα παγιδεύσουν την Ευρώπη σε ύφεση. Τον Αύγουστο του 2008 ο κ. Ρέι και ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου συνυπογράφουν μια μελέτη του Ινστιτούτου που κάνει λόγο για τις «αμαρτίες» της ευρωζώνης. Στην μελέτη εκφράζεται η άποψη πως από την αρχή η ΟΝΕ ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, κυρίως λόγω των διαφορετικών δομών των χωρών της ευρωζώνης και του ευάλωτου τραπεζικού συστήματός της.
 Ποιοι τους υποστηρίζουν
Για να υποστηρίξουν τους στόχους τους οι άνθρωποι του Levy έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους. Διάσημα πρόσωπα με τεράστια επιρροή στην αμερικανική οικονομική σκηνή στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το Levy. Στο διοικητικό συμβούλιο του Levy Economics Institute μετέχουν, εκτός του προέδρου του, καθηγητή Οικονομικών και αντιπροέδρου του Κολλεγίου Bard  Δημήτρη Παπαδημητρίου, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια Μπρους Γκρίνγουολντ και Τζόζεφ Στίγκλιτς και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γουίλιαμ-Τζούλιους Γουίλσον, και Λάκσμαν Ακουθάν, εκτελεστικός διευθυντής του Economic Cycle Research Institute, γνωστού για την επιρροή του στους εκάστοτε συμβούλους του Λευκού Οίκου, αλλά και ο Μάρτιν Λ. Λίμποβιτς, γενικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley. 
Βασικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου είναι οι κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, Γιαν Κρέγκελ, Μάικλ Χάτσον και Ράνταλ Ρέι, όλοι τους γνωστοί ευρωσκεπτικιστές και άκρως επικριτικοί απέναντι στην πολιτική της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη από την ίδρυσή της.
Πασίγνωστα οικονομικά ινστιτούτα πληρώνουν αδρά 
Το Levy στηρίζουν οικονομικά διάσημες φίρμες που έχουν συμφέροντα σε όλον τον πλανήτη αλλά και κυβερνήσεις χωρών με τεράστια συμφέροντα σε όλες τις αγορές του κόσμου. Τα συνέδρια οργανώνονται πάντα σε συνεργασία με το κολοσσιαίο Ίδρυμα Φορντ (των 10 δισ. δολαρίων σε υπό διαχείριση κεφάλαια και των άνω των 400 εκατ. δολαρίων σε ετήσιες χορηγίες) και το πασίγνωστο  Οικονομικό Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, ένα από τα παλαιότερα  think tank στις ΗΠΑ, που ειδικεύεται στην έρευνα και την άσκηση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, με χορηγούς πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Bank of America και ExxonMobil, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, του Κατάρ, της Κίνας και της Βρετανίας.
Το μυστικό ραντεβού στο Βερολίνο. Έγιναν “Παιχνίδια με το ευρώ και τα ομόλογα” αναρωτιούνται οικονομικοί κύκλο της Αθηνας;
Η επιρροή του Ινστιτούτου  είναι τεράστια και δεν είναι τυχαίο ότι χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από τον γνωστό Ούγγρο επενδυτή George Soros με τον οποίο συναντήθηκε μυστικά προ ολίγων μηνών ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Βερολίνο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Οικονομικών σε κλειστό τραπέζι που έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη του 2015 στο βερολινέζικο ξενοδοχείο «Aldon» με τη συμμετοχή του Τζορτζ Σόρος και άλλων διακεκριμένων συνδαιτυμόνων τους έδωσε την εντύπωση ότι θα συνεχίσει να μπλοφάρει μέχρι τέλους, απειλώντας να μην πληρώσει είτε κάποια δόση στο ΔΝΤ τους επόμενους μήνες είτε τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τότε είχε τεθεί το ερώτημα κατά πόσον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορούσε να ανταλλάσσει μαζί τους πληροφορίες για θέματα στρατηγικής και αν ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις κινήσεις του υπουργού του και κατά πόσο τις είχε εγκρίνει.
Διότι, όπως ανάφεραν  εκείνες τις ημέρες παράγοντες της αγοράς, μόνο η συζήτηση ενδεχόμενου default έχει οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του 2012. «Αν κάποιος γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μπορεί να αγοράσει σήμερα ομόλογα προσδοκώντας κέρδη ύστερα από ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές. Αν πάλι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τη μη πληρωμή π.χ. των ομολόγων της ΕΚΤ, τότε μπορεί να σορτάρει (σ.σ.: πουλήσει) το ευρώ προσδοκώντας κέρδη από την πτώση της ισοτιμίας του» σημείωναν.   
Με ποιους συνομίλησε ο Βαρουφακης 
Σε κάθε περίπτωση παρόντες στη συνάντηση του Βερολίνου, όπως είχαν αποκαλύψει οι εφημερίδες Βήμα και Παραπολιτικά ήταν οικονομολόγοι όπως οι καθηγητές Τζόζεφ Στίγκλιτζ, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Τζέφρι Σακς, οι οποίοι είχαν διατελέσει στο παρελθόν άτυποι σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διαπραγμάτευση πριν από την προσφυγή στο ΔΝΤ. Άλλωστε στην ομάδα συμβούλων του κ. Παπανδρέου ήταν και ο κ. Βαρουφάκης και η κυρία Ελενα Παναρίτη, σημερινή σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Αφού ικανοποιηθείς λίγο με τα ξένα, ύστερα θα χάσεις και τα πατρικά. Τώρα είσαι μεν φτωχός, αλλά είσαι ελεύθερος. Με το να δανεισθείς, όχι μόνο δεν γίνεσαι πλούσιος, αλλά χάνεις και την ελευθερία σου. Δούλος του δανειστή είναι ο δανειολήπτης, και μάλιστα μισθοφόρος δούλος, που αναγκαστικά φέρνει σε πέρας την υπηρεσία του

http://statics.photodom.com/photos/2011/10/13/2291227.jpg

Μέγας Βασίλειος

«Η Ευρώπη της ελευθερίας»: Βιβλιοθήκη στην Σουηδία αφαιρεί βιβλίο που ασκεί κριτική στην μετανάστευση.



Μια βιβλιοθήκη στην πόλη Ljungby της Σουηδίας αποφάσισε να αφαιρέσει το βιβλίο “Invandringen oh Mörklägningen” («Μετανάστευση και Συγκάλυψη») από τη συλλογή της.
Το ότι οι βιβλιοθήκες στη Σουηδία αποσύρουν βιβλία που δεν ταιριάζουν στην «σωστή» πολιτική ατζέντα δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ως παράδειγμα αυτής της πολιτικής, ο Τεντέν αφαιρέθηκε το 2012, λόγω του ότι διέθετε «μη πολιτικά ορθές» εικόνες Αφρικανών, αλλά επέστρεψε στα ράφια μετά από δημόσια κατακραυγή.
Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη το βιβλίο που σήμερα έχει καταργηθεί, θα πρέπει να αφαιρεθεί επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με τις «αξίες» της βιβλιοθήκης, λέει η σουηδική ιστοσελίδα Fria Tider.
Αυτού του είδους η λογοκρισία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παραβίαση του καθήκοντος που έχουν οι βιβλιοθήκες και άλλα ιδρύματα που είναι η παροχή πληροφοριών στο κοινό. Αποτελεί ντροπή και δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να αυτοαποκαλείται «δημοκρατία». Είναι ένα κράτος που ελέγχεται από ένα μάτσο παραληρούντες προδότες οι οποίοι θα πρέπει να δικαστούν για προδοσία.

Λατρευτικές εκδηλώσεις στον Αετό Ξηρομέρου στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Πέμπτη  16  Ιουλίου  και  ώρα  19:30  το  απόγευμα, 
θα  τελεσθεί Μέγας  Πανηγυρικός  Εσπερινός  μετ΄ αρτοκλασίας  και  Θείου κηρύγματος.

 Παρασκευή 17  Ιουλίου  το  πρωί   θα  τελεσθεί  Πανηγυρική   Θεία  Λειτουργία.




Απολυτίκιον Αγίας Μαρίνας.







παλαιότερες φωτογραφίες. 

                                                           
Βίος Αγίας.
Γέννηση και ανατροφή
Η παρθενομάρτυς Μαρίνα γεννήθηκε στη μικρή πόλη Αντιόχεια της Πισιδίας, γύρω στο έτος 270, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός ή ο Κλαύδιος Καίσαρας. Οι γονείς της άνηκαν στην ανώτερη τάξη της περιοχής της Πισιδίας, ο πατέρας ήταν διακεκριμένος και σεβαστός από τους εθνικούς ιερέας των ειδώλων, λεγόταν δε Αιδέσιος. Αμέσως μετά τη γέννηση της Μαρίνας, έφυγε από την παρούσα ζωή η μητέρα της. Έτσι ο πατέρας αναγκάστηκε να αναθέσει την ανατροφή της θυγατέρας του σε μία άλλη γυναίκα.
Ασπάζεται την χριστιανική πίστη
Φαίνεται ότι η γυναίκα στην οποία ο Αιδέσιος είχε εμπιστευτεί την ανατροφή της κόρης του ήταν χριστιανή. Έτσι και η μικρή Μαρίνα γαλουχήθηκε νωρίς στη νέα πίστη του Χριστού. Και σε ηλικία 12 ετών έλαβε το Βάπτισμα και συγκαταριθμήθηκε ως μέλος στην εκλεκτή ποίμνη του Κυρίου. Με αμείωτο ενδιαφέρον ποθούσε να μάθει καθετί πού είχε σχέση με τον Ιησού Χριστό. Κι όλα αυτά δημιούργησαν μέσα της την ιερή επιθυμία να μαρτυρήσει, για το Σωτήρα και Λυτρωτή της, αν Εκείνος τη θεωρούσε ποτέ άξια για κάτι τέτοιο.O πατέρας της Αιδέσιος όταν πληροφορήθηκε ότι ήταν χριστιανή, τυφλωμένος από το φανατισμό της ειδωλολατρικής θρησκείας του, μίσησε το ίδιο το σπλάχνο του και αποκλήρωσε τη μοναχοκόρη του.
Το άνομο σχέδιο του επάρχου
Μαρίνα είχε γίνει πλέον 15 ετών. Ο Θεός δεν την είχε προικίσει μόνο με πλούσια ψυχικά χαρίσματα, αλλά και με σωματικό κάλλος εντυπωσιακό. Ο έπαρχος όμως Ολύβριος θέλησε και προσπάθησε να την πάρει για γυναίκα του επειδή ένιωσε μέσα του έρωτα γι’ αυτήν. Εκείνος, αντικρύζοντάς την, έμεινε και πάλι θαμπωμένος από το σωματικό της κάλλος και την εσωτερική λάμψη του προσώπου της. Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν της ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναλάβει την προστασία της και σύντομα να την κάνει γυναίκα του. Η νεαρή χριστιανή παρέμεινε σιωπηλή, ενώ μέσα της προσευχόταν θερμά, ζητώντας από τον Θεό να τη στηρίξει και να τη φωτίσει ώστε να φερθεί καθώς αρμόζει στις αφιερωμένες σ’ Εκείνον ψυχές. Στην επιμονή του Ολυβρίου να λάβει απάντηση στην πρότασή του, εκείνη απάντησε πώς είναι αδύνατο να την αποδεχτεί. Η έκπληξη του επάρχου ήταν μεγάλη. Στην ερώτησή του γιατί ήταν αδύνατο, έλαβε τη σεμνή αλλά γεμάτη αποφασιστικότητα και παρρησία απάντηση: Διότι είμαι χριστιανή! Και μόνο το άκουσμα της λέξης «χριστιανή» ήταν αρκετό να κάνει τον έπαρχο εκτός εαυτού.
Αρχίζουν τα μαρτύρια της Αγίας
Για ένα μικρό διάστημα ο έπαρχος προσπάθησε, να πείσει τη νέα τούτη χριστιανή να αλλάξει γνώμη και να δεχθεί τον γάμο, τάζοντάς της τιμές, καλοπέραση και δόξα πλάι του. Εκείνη όμως, ενισχυόμενη από τον Κύριο, στον όποιο δεν έπαυσε να προσεύχεται μυστικά, επέμενε στην ομολογία της πίστεως στον Ιησού Χριστό.
Τότε την έστησε μπροστά σε δικαστήριο, από το οποίο ζήτησε επίσημα κατά το ρωμαϊκό δίκαιο να μάθει αν όντως ήταν χριστιανή. Η Μαρίνα ομολόγησε και εδώ με γενναιότητα και παρρησία τη χριστιανική της ιδιότητα, γεγονός πού κατέπληξε τους παρισταμένους, οι οποίοι έβλεπαν τόσο ηρωισμό και θάρρος σε μια νεαρή γυναίκα!
Εξαιτίας της ομολογίας της καταδικάστηκε στην ποινή της μαστίγωσης. Η καρτερικότητά της όμως και η αντοχή ήταν τέτοιες πού άφησε κατάπληκτους έπαρχο, αξιωματούχους και λαό. Έχοντας υψωμένο το βλέμμα της στον ουρανό, δεν έπαυσε να προσεύχεται, να επικαλείται τη βοήθεια του Κυρίου και τη στήριξή του για να υπομείνει με ανδρεία τις μαστιγώσεις.
Ο έπαρχος έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιώτες τη μαστίγωση και να την οδηγήσουν στη φυλακή, ελπίζοντας ενδόμυχα ότι ίσως μετά απ’ αυτό να συνετισθεί η Μαρίνα και ν’ αλλάξει στάση. Ύστερα από λίγες ημέρες με εντολή του επάρχου οδηγήθηκε εκ νέου στο δικαστήριο, όπου και πάλι ομολόγησε πίστη στο Χριστό και αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Αφού την κρέμασαν, καταξέσχισαν τα πλευρά της με σιδερένια νύχια. Τα βασανιστήρια ήταν τόσο σκληρά, πού όλο το κάλλος του νεανικού της σώματος εξαφανίστηκε. Στη συνέχεια ρίχνεται και πάλι στη φυλακή και αφήνεται χωρίς τροφή και φροντίδα.

Πειράζεται από το μισόκαλο διάβολο
Ο φθονερός διάβολος θέλησε να δοκιμάσει να κάμψει ο ίδιος την Αγία. Έτσι λοιπόν πήρε ο ίδιος τη μορφή μεγάλου και φοβερού δράκοντος (φιδιού) και πρόβαλε ξαφνικά μπροστά στη Μαρίνα. Από το στόμα του πετούσε φλόγες, ενώ τα αγριωπά μάτια του λαμπύριζαν απειλητικά και η γλώσσα του ήταν κατακόκκινη. Καθώς σερνόταν, σύρριξε εκνευριστικά και προκαλούσε τρόμο και σύγχυση, επιδιώκοντας να φοβίσει τη μάρτυρα και να την αποσπάσει από την προσευχή της.
Διαπιστώνοντας όμως ότι εκείνη η μακάρια καλλιπάρθενος δεν διέκοπτε την προσευχή της, κατευθύνθηκε εναντίον της και άνοιξε το στόμα του απειλητικά, δείχνοντας ότι θέλει να την καταπιεί. Και ναι μεν η μεγαλομάρτυς έγινε έντρομη από το φόβο της, χωρίς καθυστέρηση όμως επικαλέστηκε το σωτήριο όνομα του Σωτήρος Χριστού. Και, ώ του θαύματος, ο δράκοντας διερράγη και έγινε άφαντος, η δε Μαρίνα χαίροντας έψαλε ύμνους και νικητήρια στον Θεό.
Ο διάβολος μετασχηματίσθηκε σε άνθρωπο κατάμαυρο, με τρομερή και κακάσχημη εμφάνιση, σαν μαύρου σκυλιού. Η Μαρίνα όμως, στερεωμένη όσο ποτέ στην πίστη, τον άρπαξε από τα μαλλιά και μ’ ένα σφυρί πού ήταν κάπου εκεί ξεχασμένο, τον χτύπησε δυνατά στο κεφάλι και στη ράχη και τον ταπείνωσε εντελώς. Και ενώ η μεγαλομάρτυς άρχισε και πάλι να προσεύχεται και να υμνεί τον Κύριο, ο διάβολος, σκοτεινός και άσχημος όρμησε εναντίον της και κραυγάζοντας την απειλούσε ότι θα τη σκοτώσει αν δεν σταματούσε να προσεύχεται. Και η αγία Μαρίνα, παίρνοντας από την προσευχή της νέο θάρρος κατά του μετασχηματισμένου σε άνθρωπο διαβόλου, τον άρπαξε από τα μαλλιά της κεφαλής του και τον μαστίγωσε.
Βλέπει ουράνιες οπτασίες
Μετά από αυτό δυνατό φως καταύγασε το σκοτεινό χώρο της φυλακής της, πού έβγαινε από ένα Σταυρό, του οποίου η κορυφή υψωνόταν στον ουρανό. Πάνω από το Σταυρό πετούσε κυκλικά ένα περιστέρι καθαρό και άμωμο. Ο συναξαριστής της αγίας Μαρίνας δίνει και την εξήγηση των συμβολισμών του οράματος: Όλα αυτά σήμαιναν το μυστήριο της Αγίας Τριάδος, το φώς, τη δόξα του Πατέρα. Ο Σταυρός, τον εσταυρωμένο Χριστό. Και το περιστέρι, το Άγιο Πνεύμα.
Το περιστέρι κατέβηκε κάποια στιγμή, πλησίασε την καλλιπάρθενο Μαρίνα και της είπε: «Χαίρε, Μαρίνα, η λογική περιστερά του Θεού, διότι νίκησες τον πονηρό δαίμονα και ντρόπιασες τον εχθρό. Χαίρε πιστή και αγαθή δούλη του Κυρίου σου, τον οποίο πόθησες με όλη την καρδιά σου και μίσησες κάθε πρόσκαιρη απόλαυση. Χαίρε και αγάλλου, γιατί έφτασε η μέρα να λάβεις το στεφάνι της νίκης και να μπεις, όπως το αξίζεις, στολισμένη, μαζί με τις φρόνιμες παρθένες στο νυμφώνα του Χριστού και βασιλιά σου». Ενώ η αγία Μαρίνα άκουγε τα λόγια αυτά συντελέστηκε στο σώμα της άλλο θαύμα: Όλες οι πληγές του επουλώθηκαν και η νεαρή μάρτυς απέκτησε και πάλι το κάλλος το όποιο θαύμαζαν όλοι.
Σκληρότερα μαρτύρια και το μακάριο τέλος
Ο έπαρχος Ολύβριος βλέποντας την υγιής προσπάθησε με κολακείες να την μεταπείσει όμως μάταια. Το μένος του επάρχου έφτασε στο αποκορύφωμά του. Γεμάτος λοιπόν θυμό δίνει εντολή να γυμνώσουν τη μάρτυρα, να την κρεμάσουν στο ξύλο και να καίνε με λαμπάδες το σώμα της. Στη συνέχεια, γέμισαν ένα μεγάλο λέβητα με νερό, κατέβασαν την καλλιπάρθενο μεγαλομάρτυρα από το ξύλο, την έδεσαν γερά και τη βούτηξαν με το κεφάλι προς τα κάτω μέσα στο νερό για να πεθάνει από πνιγμό. Η μάρτυς και πάλι προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο και Θεό της, οπότε «παρευθύς σεισμός μέγας ἐγένετο καί ἐφάνη πάλιν ἡ πρώτη περιστερά ἐπάνω του ὕδατος, βαστάζουσα εἰς τό στόμα στέφανον. Αὐτήν τήν ὥρα ἐφάνη καί ὁ πύρινος στύλος, ἐπάνω δέ τούτου Σταυρός». Η μάρτυς βγήκε από το νερό σώα, τα δεσμά της είχαν λυθεί και στεκόταν και πάλι σε στάση προσευχής, δοξάζουσα τον Θεό. Το δε περιστέρι κάθισε πάνω στο κεφάλι της, κρατώντας στο στόμα του το στεφάνι και είπε προς τη Μαρίνα: «Εἰρήνη σέ σένα, δούλη τοῦ Θεοῦ. Ἔχε θάρρος καί λάβε ἀπό τή δεξιά τοῦ Ὑψίστου αὐτό τό οὐράνιο στεφάνι».
Λέγοντας αυτά η θεϊκή περιστερά, πέταξε και κάθισε πάνω σ’ εκείνο το Σταυρό και απευθυνόμενη προς τη μεγαλομάρτυρα είπε δυνατά, έτσι πού ν’ ακούνε όλοι: «Έλα, Μαρίνα, στις άνω μονές του Παραδείσου, για ν’ απολαύσεις το στεφάνι της αφθαρσίας στα αγαπητά σκηνώματα του Κυρίου, να χαίρεσαι μαζί με τους αγίους και να αναπαύεσαι αιώνια». Η φωνή αυτή πού ακούστηκε από πολλούς, συγκλόνισε άντρες και γυναίκες, αρκετοί δε απ’ αυτούς ομολόγησαν πώς ήταν έτοιμοι να πιστέψουν και να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για το Χριστό. Ο έπαρχος πρόσταξε να θανατώσουν όσους είχαν πριν λίγο ομολογήσει πίστη στο Χριστό.
Ο Ολύβριος, για να προλάβει μεγαλύτερο κακό για τους ειδωλολάτρες, διέλυσε το δικαστήριο και προσποιήθηκε ότι δίνει εντολή να μεταφέρουν την αγία Μαρίνα και πάλι στη φυλακή. Στην ουσία όμως, έδωσε μυστικά προσταγή στον επικεφαλής της φρουράς να πάρουν την καλλιπάρθενο μεγαλομάρτυρα και να την αποκεφαλίσουν στον τόπο της καταδίκης. Εκεί η αγία, αφού προσευχήθηκε για τελευταία φορά πάνω στη γη, έσκυψε και το ξίφος του δημίου «ἐκκόψαν τήν κεφαλήν της, περιέβαλεν αὐτήν μέ τόν ἀδαμάντινον στέφανον τοῦ μαρτυρίου».
Τα ιερά λείψανά της
Μετά τον διά του ξίφους θάνατο της οι χριστιανοί παρέλαβαν κρυφά το τίμιο λείψανο και το ενταφίασαν με τιμές πού αρμόζουν στους μάρτυρες της πίστεως. Άγνωστο πότε ακριβώς μετακομίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον είναι αληθινή η πληροφορία ότι το έτος 1230 σταυροφόροι της Δύσεως μετέφεραν τα λείψανα αυτά από την πρωτεύουσα του Βυζαντίου στη Βενετία, γεγονός πού οι Ρωμαιοκαθολικοί γιορτάζουν στις 17 Ιουλίου (ημέρα μνήμης της μεγαλομάρτυρος και για μας τους Ορθοδόξους). Η καλλιπάρθενος αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτης των παιδιών και μάλιστα ειδική για τη θεραπεία όσων απ’ αυτά είναι άρρωστα και καχεκτικά.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α΄. Τόν συνάναρχον Λόγον. Γερασίμου.

Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγω Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπίγειων τήν σχέσιν πάσαν κατέλιπες, καί ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος, τόν γάρ ἀόρατον ἐχθρόν, κατεπάτησας στερρῶς, ὀφθέντα σοί Ἀθληφόρε.Καί νῦν πηγάζεις τῷ κόσμω, τῶν ἰαμάτων χαρίσματα.

πηγή