Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Είπε ένας Γέροντας: «Μην κρίνεις τον πόρνο. Εάν εσύ είσαι σώφρων. Κι εσύ είσαι παραβάτης του νόμου όπως κι εκείνος. Γιατί Αυτός που είπε να μην πορνεύσεις (Ματθ. 5,27), είπε και να μην κρίνεις (Ματθ. 7,1)».


Όταν ο Κόντογλου ζωγράφιζε τον Μέγα Αλέξανδρο!

Τα σχέδια του μεγάλου ζωγράφου και λογοτέχνη που έγιναν για την διακόσμηση του Δημαρχείου της Αθήνας πριν από σχεδόν 80 χρόνια παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. 


Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη διαδρομή του Φώτη Κόντογλου θα έχουν την ευκαιρία να «συναντήσουν» οι επισκέπτες της έκθεσης της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα», που φιλοξενείται στο διώροφο νεοκλασικό κτήριο της Παλαιάς  Δημοτικής Πινακοθήκης επί της πλατείας Κουμουνδούρου. Και αυτό γιατί σε έναν ιδιαίτερο χώρο της έκθεσης φιλοξενούνται σχέδια και προσχέδια για τις τοιχογραφίες του στο Δημαρχείο της Αθήνας, ενώ ένα βίντεο μικρής διάρκειας βοηθά τους επισκέπτες να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για το δύσκολο αυτό έργο. Ως γνωστό το 1937, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανατίθεται στον Κόντογλου αλλά και στον Γεώργιο Γουναρόπουλο η τοιχογράφηση της τότε αίθουσας του Δημοτικού Συμβούλιου αλλά και ο καλλιτεχνικός διάκοσμος των άλλων χώρων. Πιο συγκεκριμένα οι τοιχογραφίες του Κόντογλου παριστάνουν μορφές, από τον Ιαπετό, τον κατά την ελληνική μυθολογία γενάρχη των ανθρώπων, μέχρι τον ήρωα του 1821 Παπαφλέσσα. Συνθέσεις με θέματα από την μυθολογία, επεισόδια από την αρχαία και βυζαντινή ιστορία και την Επανάσταση του 1821 ολοκληρώνουν την εικονογράφηση.
Στην έκθεση δίπλα στο Κόντογλου υπάρχει και ο Γουναρόπουλος  στον οποίο ανήκει Η κεντρική παράσταση της όλης τοιχογραφίας.  Η τοιχογραφία που καλύπτει 113 τ.μ., έχει θέμα την αποθέωση του Περικλή. Φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, ρήτορες και πολιτικοί παρατάσσονται σε ζώνες και ανήκει στον Γουναρόπουλο. Στην ίδια ενότητα – και με πάλι με τον Γουναρόπουλο- ανήκουν και άλλες επιφάνειες στις οποίες αποδίδονται σκηνές από τους Περσικούς πολέμους, τον κύκλο του Θησέα, τη διεκδίκηση της πόλης από την Αθηνά, καθώς και επεισόδια από τη νεότερη ιστορία.  Τα σχέδια και τα προσχέδια και των 2 σημαντικών ζωγράφων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.



 
 

Καλλιτεχνική αδεία!

Με το φακό του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"