Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

'Οτι ζητάω από την Παναγία μου το στέλνει


Έναν τέτοιο γέροντα αμέριμνο, απλό, ταπεινό, με μεγάλη εμπιστοσύνη στον Χριστό και την Παναγία, γνωρίσαμε.


Ήταν από το Ριζοκάρπασο της σήμερα τουρκοκρατούμενης Κύπρου κι ήλθε στο Άγιον 'Ορος όταν κι αυτό ήταν Τουρκοκρατούμενο. Εκοιμήθη πριν δώδεκα έτη σε ηλικία εκατόν έξι ετών.Είχε στο Άγιον 'Ορος ογδόντα έξι έτη. Εξήλθε αυτού μία δύο φορές, για να πάει προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα. Ογδόντα έξι έτη είχε να φάει κρέας. Ογδότα έξι έτη είχε να δει γυναίκα. Είκοσι πέντε έτη είχε να πλύνει το πιάτο του. Υγιέσταστος, εγκρατέστατος, εξυπνότατος , αγαθότατος. Εκατόν τριών ετών ανέβηκε στη σκέπη του κελλιού του να διορθώσει τα κεραμίδια. 
«'Οτι ζητάω από την Παναγία μου το στέλνει» έλεγε. «Έχω την εικόνα της, της Οικονόμισσας, και με οικονομεί η Υπερευλογημένη... Να, τώρα ήθελα νερό και ήλθες να μου φέρεις».

Μια φορά ήλθαν δύο φίλοι από την Αθήνα, νεαροί οικογενειάρχες, και με ρωτούσαν αν υπάρχουν γέροντες του Γεροντικού και της Φιλοκαλίας. Υπάρχουν τους είπα και τους πήγα στον γέροντα αυτόν, τον μοναχό Ιωσήφ τον Κύπριο. Ήταν τότε εκατόν πέντε ετών. Ήταν ξαπλωμένος κι έκανε κομποσχοίνι. «Οι κύριοι» του λέγω, «είναι από την Αθήνα και ήθελαν να πάρουν την ευχή σου». Τον είδαν πως δεν είχε όρεξη για κουβέντα. Αφού είπαν δύο-τρία λόγια, τους έκαμε νόημα να φύγουμε.
Φεύγοντας λένε στον γέροντα: «Γέροντα, είμαστε με πολλά προβλήματα, σας παρακαλούμε να προσεύχεσθε». 
«Θα προσεύχομαι» τους απαντά, «αλλά για να προσεύχομαι θέλω και λεφτά»! Ντράπηκα πολύ, τα έχασα, δεν ήξερα τι να πω. Προσπαθούσα να δικαιολογήσω την κατάσταση. Απορούσα γιατί να το κάνει αυτό. Τους πήγα σ' έναν άγιο άνθρωπο κι αυτός να ζητάει χρήματα για να προσευχηθεί; Αυτός που δεν γνώριζε καλά-καλά την αξία των χρημάτων και δεν τους έδινε μεγάλη σημασία. Οι άνθρωποι έφυγαν και λυπήθηκα.

Την άλλη ημέρα που πήγα να τον δω, μου λέει: «Πάτερ Μωυσή την αρετή δεν τη μαζέψαμε μαζί. Μην μου φέρνεις κόσμο να με τιμάνε. Ζήτησα από τον Θεό να με τιμήσει στην άλλη ζωή, όχι σ΄αυτή την ψεύτικη». 
Εξεπλάγην. Ντροπιάσθηκε στους ξένους ζητώντας χρήματα, που ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν τ' αγάπησε, με ντρόπιασε κι εμένα. Πού να τολμήσω να ξαναπάω κόσμο. Χάλασε την εικόνα του, ως σπουδαίου ασκητού. Κατέστρεψε την πρόσοψη του. Ποιος από μας το κάνει αυτό; Ήταν ταπεινός. Υπεράνω και του σκανδαλισμού. Τον ένοιαζε τι θα πει γι αυτόν ο Θεός κι όχι οι άνθρωποι. 'Οταν το είπα στους φίλους έμειναν άφωνοι...

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης, Η εύλαλη σιωπή, εκδ. «Εν πλω»

Στα "μουλωχτά" προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο


ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;
Στα "μουλωχτά" προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής το "αντιρατσιστικό" ν/σ
Επανέρχεται προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής το "αντιρατσιστικό" ν/σ  στις 26-27 Αυγούστου το οποίο θα κληθούν να υπερψηφήσουν οι βουλευτές της ΝΔ χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει διάταξη που να αναγνωρίζει ρητώς την Γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού, την Γενοκτονία των Ποντίων, την Γενοκτονία των Ορθόδοξων Αρμενίων και την Γενοκτονία των Ορθόδοξων Ασσυρίων.
Εάν δεν έχει γίνει αυτή η προσθήκη, με τι "μούτρα" θα πάνε να το ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ; Εκεί θα δείξουν εάν ενοούσαν αυτά που έλεγαν στα προηγούμενα "αντιρατσιστικά" ότι θα τα καταψηφήουν όσο δεν προστίθεται η συγκεκριμένη διάταξη.
Δεκτή έκανε η διάσκεψη των προέδρων το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κατάθεση και άμεση ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Αυτό όμως που μας αναησυχεί είναι ότι το "Αντιρατσιστικό" οδεύει προς ψήφιση μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, και μας προκαλεί κάποια ανησυχία για το τι περιέχει, διότι ως γνωστόν στο ΠΑΣΟΚ δεν "πολυκαίγονται" για τις Γενοκτονίες των Τούρκων εναντίον του Ελληνισμού αλλά και άλλων ορθόδοξων λαών όπως των Αρμενίων  και των πανάρχαιων Ασσυρίων
         Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε σήμερα την εισαγωγή και ψήφισή του στις 26 κκαι 27 Αυγούστου.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, έχει αναλυτικά, ως εξής:
"Η επιστολή των Παναγιώτη Ρήγα και Κώστα Τριαντάφυλλου, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως, προς τον Πρόεδρο της Βουλής στις 19 Ιουλίου για άμεση εισαγωγή προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Αντιρατσιστικού Νομοσχεδίου απέδωσε καρπούς, δικαιώνοντας την επιμονή του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, λίγες μόλις μέρες μετά την αποστολή της, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε την εισαγωγή του σχεδίου νόμου «Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση – πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)» στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής και τη συζήτησή του στις 26 και 27 Αυγούστου.
         Η καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας παραμένει για το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, καθώς εκτός από διεθνή υποχρέωση της χώρας μας αποτελεί και στοιχείο δημοκρατικού αυτοπροσδιορισμού της."
Να υπενθυμίσουμε τι έγινε με το προηγούμενο "αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, προ οκτώ μηνών. Στο φρικαλέο πρότερο "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο (το οποίο ήταν το νο2, σε "βελτιωμένη" προς το χειρότερο έκδοση) που κατατέθηκε στην Βουλή, αναγνωρίζονταν (και σωστά) το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και γενοκτονίες άλλων λαών (όπως στη Ρουάντα,και πάλι σωστά) αλλα ΔΕΝ αναγνωρίζονταν οι Γενοκτονίες των Ποντίων και του Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων ,από τους γνωστούς και συνήθεις ύποπτους τους Τούρκους.
Έχουμε δηλαδή "δύο μέτρα και δύο σταθμά" και αυτομάτως το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο μετατρέπονταν σε ΑΚΡΩΣ ρατσιστικό εναντίον του Ελληνισμού, και των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα ασχοληθούμε με τους περιορισμούς που μπορεί να επιβάλει στη δημόσια έκφραση και την επιστημονική ιστορική έρευνα. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο έχουμε ήδη θίξει ως defencenet.gr πολλάκις.
Θα μείνουμε στην ποινικοποίηση του εγκωμιασμού, της επιδοκιμασίας και της κακόβουλης άρνησης της σημασίας των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, όπως αναφέρονταν στο άρθρο 2 του πρότερου "αντιρατσιτικού" νομοσχεδίου.
Το πρώτο ολίσθημα, γίνεται με το διαχωρισμό της γενοκτονίας που έγινε εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έναντι των άλλων γενοκτονιών που υπέστησαν έθνη και λαοί της περιοχής. Αν θυμόμαστε καλά  γενοκτόνία υπέστησαν και οι Έλληνες από τους Τούρκους, όπως επίσης και από τους Ναζί κατά την διάρκεια της Κατοχής, όπως και οι Τσιγγάνοι, και οι Αρμένιοι, και οι Ασσύριοι κ.τλ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ονομαστικά το Ολοκαύτωμα, ενώ δεν αναφέρονται ονομαστικά οι γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και των Αρμενίων, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί με νόμο του ίδιου κοινοβουλίου που θα ψηφίσει και το εν λόγω νομοσχέδιο!
Μιλάμε για απίστευτες αυτοαναιρέσεις που δεν "φωτίζονται" και δεν θίχτηκαν σχεδόν από κανένα νεοταξίτικο ΜΜΕ. Λες και είχαν πιει το "αμίλητο νερό". Ούτε καν να στριμωχθούν με ερωτήσεις βουλευτές κυρίως της Αριστεράς που έβγαιναν (και βγαίνουν) λαλίστατοι κάθε μέρα στα κανάλια.
Στην δε αιτιολογική έκθεση, όσον αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφερόντουσαν τα εξής:  "Στο άρθρο 3 προβλέπεται ειδικότερα η ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται με αφορμή τον εγκωμιασμό ή την κακόβουλη άρνηση ή την εκμηδένιση της σημασίας των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει κυρωθεί με το Ν. 3003/2002, ή στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945, εφ’ όσον θεωρούνται πρόσφορες να οδηγήσουν στη θυματοποίηση ομάδων ή προσώπων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3.
Η ποινική απαξία των συγκεκριμένων συμπεριφορών συνίσταται στην κακόβουλη άρνηση ή εκμηδένιση ιστορικών γεγονότων, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να επιδιώκεται η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας. Γι’ αυτό άλλωστε οι πράξεις αυτές τιμωρούνται μόνον εφ’ όσον έχουν αναγνωριστεί ως εγκλήματα με αμετάκλητη απόφαση είτε ελληνικού είτε διεθνούς δικαστηρίου  "
Δηλαδή, αν ψηφιστόνταν αυτός ο νόμος, όποιος στην Ελλάδα εγκωμιάζει ή αρνείται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τη γενοκτονία οποιουδήποτε λαού, που αναγνωρίστηκαν από διεθνές δικαστήριο, θα τιμωρείται από το συγκεκριμένο νόμο, ενώ οι κεμαλιστές και οι Τούρκοι γενικότερα, αλλά και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτούς "προοδευτικοί" θα είναι ελεύθεροι να λοιδωρούν τα θύματα και τους απογόνους της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, αφού οι γενοκτονίες αυτές ΔΕΝ έχουν αναγνωριστεί από ελληνικό ή διεθνές δικαστήριο!
Το Μάιο του 2013 επιχειρήθηκε να κατατεθεί το ίδιο νομοσχέδιο, στο οποίο αναφερόταν ότι τιμωρείται ο εγκωμιασμός, η επιδοκιμασία και η κακόβουλη άρνηση της σημασίας των εγκλημάτων γενοκτονίας που έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Άρα προέβλεπε (ως όφειλε) την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ήταν το "αντιρατσιστικό" νο1. Επέστρεψε μετά προς το χειρότερο, ως μέσο φίμωσης των Ελλήνων αλλά όχι των αντιπάλων τους.Οποιοσδήποτε θα μπορούσεί να μας χτυπάει αλύπητα, "νομίμως" και εμεις να μην μπορούμε να αντιδράσουμε ούτε με την...σκέψη μας που θα έχει ποινικοποιηθεί!
Να υπενθυμίσουμε ότι τότε η γνωστή και μη εξαιρετέα βουλευτής Μαρία Ρεππούση της ΔΗΜΑΡ είχε αποστέιλει ηλεκτρονικό σημείωμα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητούσε να απαλειφθεί η συγκεκριμένη προβληματική διάταξη, η οποία, σύμφωνα με την άποψή της, θα μπορούσε να έχει στη χώρα μας πολύ σοβαρότερες συνέπειες, αν χρησιμοποιηθεί όχι για την άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού αλλά για εθνικιστικούς λόγους!
Δηλαδή για την κυρία Ρεπούση έγκληματα υπάρχουν μόνο για τους άλλους, εμάς ότι και να μας κάνουν θεωρείται "ως μη γενόμενο" Στην ουσία νομιμοποιείται ο χασάπης της "Ανατολής" Κεμάλ Ατατούρκ κάτι που έιχε ήδη ξεκινήσει, με την αναγόρευση της οικίας που έμεινε για μερικά χρόνια σε μουσείο, στην Θεσσαλονίκη, και τώρα έρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στον ίδιο χώρο που ψηφίστηκαν οι νόμοι που αναγνώριζαν τις Γενοκτονίες Ελλήνων και Αρμενίων, να ψηφιστεί ένας νόμος-έκτρωμα, που είναι ό,τι πιο άθλιο, ανήθικο, αντεθνικό, ενάντια στην ελευθερία, και με τελικό σκοπό να μας αναγκάσει εμάς τους Έλληνες να πεθανουμε σιωπηλά χωρίς να ενοχλούμε την Νέα Τάξη Πραγμάτων, σε μια γωνία, και προπαντώς χωρίς θορύβους.
Τώρα έρχεται το "αντιρατσιστικό" νο3 το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει ένας Τάκης Μπαλτάκος για να το σταματήσει σε περίπτωση τουλάχιστον που ακόα δεν έχει προστεθεί η διάταξη "προστάτης" του Ελληνισμού Είμαστε περίεργοι να δούμε ποιοι βουλευτές απο την μεγαλη "πατριωτική" παράταξη θα ψηφίσουν ένα ν/σ με αυτή την διάταξη όπως ήταν διατυπωμένη πριν οκτώ μήνες και εάν το πράξουν τι δικαιολογίες θα βγουν να πουν μετά.Αλλά ξεχάσαμε, ψηφίζουν νόμο με τον οποίο θα απαγορεύονται οι καταγγελίες κατά πολιτικών στην προεκλογική περίοδο, οπότε κανείς δεν θα θίγει τα "κακώς κείμενα" και ποντάροντας στην μνήμη "χρυσόψαρο" του ελληνικού λαού αλλά και στην άγνοια για το τι συμβαίνει στην Βουλή με την ανοχή των ΜΜΕ, θα μπορέσουν να την βγάλουν "καθαρή".
Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν άλλαξε η περιβοήτη διάταξη.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση από ένα ιδιαίτερο σύλλογο




ΦΩΤΟ: Make art

      Στο στέκι του συλλόγου γυναικών Αστακού λειτουργεί έκθεση με δημιουργίες γυναικών του τόπου μας. 
      Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το χώρο για να θαυμάσετε δημιουργήματα ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Θα εκπλαγείτε!!! 
   (Ώρες επισκέψεων 19.30 έως 22.00 μέχρι την Κυριακή 10 Αυγούστου)............

 


















Αιτώλιας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς: Ο πονεμένος λαός της Ελλάδος μέσα στις δυσκολίες ξέρει να προσεγγίζει τον Θεό, και να ζητά και να εναποθέτει την ελπίδα του σε αυτόν.

Εσπερινός
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Αυγούστου, ο Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Νικάνωρος στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό στη Καστοριά.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συχγοροστατούντων των Μητροπολιτών Κερκύρας κ. Νεκταρίου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Να αναφερθεί ότι στον εσπερινό παρέστησαν οι Αρχές του τόπου και πλήθους πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να τίμησουν τον Άγιο Νικάνωρα και να προσκυνήσουν την τιμία χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον Άγιο Νικάνωρα τον Θαυματουργό, τονίζοντας ότι σήμερα μάζι με τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον επιστήθιο φίλο του Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω υψώνουν τα χέρια τους στον Θρόνο του Θεού.
Επίσης ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς, τις αρχές του τόπου, τον κλήρο και τον ευσεβή λαό, για την συμμετοχή τους στους εορτασμούς του Αγίου.
"Ο πονεμένος λαός της Ελλάδος μέσα στις δυσκολίες ξέρει να προσεγγίζει τον Θεό, και να ζητά και να εναποθέτει την ελπίδα του σε αυτόν. Αυτός ο λαός έζησε πολλές δυσκολίες, πέρασε βάσανα, όμως αυτός ο λαός προτιμά να έχει αναμένο το καντήλι παρά να έχει λάδι στο σπίτι για να ταϊσει τα παιδιά του", πρόσθεσε συγκινημένος ο Μητροπολίτης Καστορίας.
Στη συνέχεια τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκληση να χοροστατήσει στον σημερινό εσπερινό.
"Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι στα αιματοβαμμένα χώματα της Μακεδονίας, στην πόλη του Παύλου Μελλά, στην Αγιοτόκο και Βυζαντινή Καστοριά", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμάς.
Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Νικάνωρα, τονίζοντας ότι η Εκκλησία μας προσφέρει ένα μεγάλο δώρο που αυτό δεν είναι άλλο από τους Αγίους.
Κλείνοντας ο κ. Κοσμάς αναφέρθηκε σε σκοτεινές δυνάμεις οι οποίες όπως χαρακτηριστικά τόνισε "θέλουν να ξεριζώσουν τον Χριστό από την Ορθόδοξη Ελλάδα."
"Πρέπει οι Έλληνες να αναγεννηθούμε και να κάνουμε μια πατρίδα αντάξια των Αγίων", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας.






























Ορθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην πόλη της Καστοριάς η μνήμη του Αγίου Νικάνωρα του Θαυματουργού.
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνωρα τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Αυγούστου πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.
Επίσης συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Να αναφερθεί ότι στους φετινούς εορτασμούς ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, μετέφερε προς ευλογία και φώτιση των πιστών τμήμα της τιμίας χείρος του Αγίου Σπυρίδωνα.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Νεκτάριος ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Νικάνωρος, τονίζοντας ότι οι Άγιοι είναι γνήσιοι φίλοι του Θεού.
Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τόνισε τα τρία σημεία των αγίων, λέγοντας ότι α) οι άγιοι ήταν ελεύθεροι από κάθε δουλεία φυσική και πνευματική β) είχαν βρει το νόημα της ζωής που είναι η κατά Θεόν μακαριότητα απορρίπτοντας το κοσμικό φρόνημα και γ) κήρρυταν την αιωνιότητα και την ανάσταση και δεν την κρατούσαν για τον εαυτό τους.
Από την πλευρά του ο οικείος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους Αγίου Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του για να συνεορτάσουν τον προστάτη των παιδιών της Καστοριάς.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τα μικρά παιδιά συγκεντρώθηκαν στο μέσο του Ιερού Ναού, όπου διαβάστηκε ειδική ευχή από τους Αρχιερείς υπέρ φωτισμού και προστασίας.






































Λιτανεία
Παρουσία εκατοντάδων πιστών πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού για την εορτή του Αγίου Νικάνωρος, η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου και των ιερών λειψάνων.
Στην λιτανεία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οικείος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, και πλήθος κληρικών και μοναχών της Ιεράς Μητροπόλεως.