Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Διαδικτυακή υπερπαπάτζα

 http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/liakos098_100.jpg?1412074975

Αν ίσχυαν όσα γράφουν μερικοί στο Ιντερνετ, θα έπρεπε να είχαμε ήδη 5-6 Τρίτους Παγκόσμιους Πολέμους και μια ντουζίνα «Αποκαλύψεις» του Ιωάννη.

«Υπερκαταιγίδα έρχεται στην Ελλάδα. Τρομερή κακοκαιρία θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο. Από την Παρασκευή, πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα!» Αγριοι χιονιάδες, μποφόρια, τυφώνες, τσουνάμια, βροχοπτώσεις να «ψαρώσει» ο Νώε, χαλάζια, κεραυνοί, βροντές, χαλασμός Κυρίου! Φυσικά, οι υπερκαταιγίδες αποδείχθηκαν δίδυμα αδελφάκια της «ανάπτυξης» και της «επανεκκίνησης» της οικονομίας, που όλο ακούμε και ποτέ δεν έρχονται. Λίγη ψυχρούλα είχε, κάνα μπουρίνι εδώ κι εκεί. Ησυχα πράγματα, απολύτως φυσιολογικά για την εποχή.

Υπερκαταιγίδες είχε μόνο στο Ιντερνετ. Οχι σε όλο το διαδίκτυο, αλλά σε τμήμα του, στους συνήθεις υπόπτους που λατρεύουν να καταστρέφουν τη διάθεση των άλλων, μάλλον επειδή η δική τους είναι διαρκώς κατεστραμμένη. Μπορεί να έλκουν και κλικαρίσματα, εισόδους στα ιντερνετικά γιαπιά τους, αλλά η βασική αιτία που έχουν το χούι να δημοσιεύουν τέτοια είναι ψυχολογική. Τους έλκουν το φτηνό, το «ό,τι να 'ναι», η μαυρίλα, ο χθόνιος χαρακτήρας των πραγμάτων.
Αυτού του είδους τις ιστοσελίδες και τα ιστολόγια μπορείς κάλλιστα να τα επισκέπτεσαι όταν θέλεις να διαβάζεις αδιασταύρωτες, ερωτικές μυθοπλασίες για όργια στην Πάτρα, ακολασίες στην Ηγουμενίτσα και πλανητικές συνωμοσίες στο Αργοστόλι.

Μπούρδες

Αν, στο τέλος της ημέρας, είσαι «κομμάτια» από τη δουλειά και θέλεις να τιμωρήσεις τον εαυτό σου που κατάντησε να γίνει υποζύγιο του κάθε Ξεζουμίδη, καλό είναι να ρίξεις ένα γρήγορο διάβασμα σε 1 (ολογράφως: μία) ιστοσελίδα. Αλλά και άνεργος να είσαι ή χαμηλοσυνταξιούχος ή εισοδηματίας με δισεκατομμύρια, πάλι μία να διαβάσεις. Αν κατορθώσεις να διαβάσεις μία, τότε είναι σαν να τις έχεις μελετήσει όλες. Ο λόγος είναι η... εμπιστοσύνη που δείχνει κάθε τέτοιος ιστότοπος προς τους ομοίους του.

Με το που βλέπουν σε ομοειδή ιστοσελίδα άρθρα για υπερκαταιγίδες, πυραύλους να πέφτουν στον Λευκό Οίκο, μπουγατσοφάγους πολιτικούς καβάλα στο λευκό το άλογο να έρχονται σαν σωτήρες, ορδές από τρολ, γκρέμλιν και νάζγκουλ να ξεχύνονται στα πολυκαταστήματα για να πάρουν τα καινούργια αϊ-φόνια, σεισμούς 25 Ρίχτερ και χρεοκοπίες, τα αντιγράφουν και τα δημοσιεύουν δίχως καν να διαβάσουν το περιεχόμενο! Μπούρδα να 'ναι κι όπως να 'ναι.
Σε γενικές γραμμές, θα είχε πλάκα αν δεν υπήρχαν άνθρωποι γύρω μας που επηρεάζονται ακόμα κι από τέτοιες ανοησίες. Αν αμφιβάλλετε, δεν έχετε παρά να σκεφτείτε ότι, το 2009, το 43,92% των εκλογέων ψήφισε Γιωργάκη!

Παναγιώτης Λιάκος
πηγή

Tο νέο talent show του Antenna "The voice kids" Η ευκολία με την οποία η ελληνική οικογένεια «εκπορνεύει» τα παιδιά της είναι εντυπωσιακή.




«Εμένα το παιδί μου θα γίνει σταρ, θέλει δεν θέλει»

Κατά χιλιάδες έσπευσαν, για να προλάβουν, οι γονείς ανήλικων παιδιών, να καταθέσουν μια αίτηση μπας και πάρουν τα βλαστάρια τους στο νέο talent show του Antenna ‘’The voice kids’’.

Κάθε, ή σχεδόν κάθε, ελληνική οικογένεια έχει την εντύπωση προφανώς ότι στο σπίτι της κατοικοεδρεύει μια μικρή Μαντόνα ή ένας μικρός Μάικ Τζάκσον, που χάρη στον Άντεννα θα αναδείξει το ταλέντο του, θα γίνει πανελλήνια γνωστό και κυρίως θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας που είναι οξύ τώρα στην κρίση.
Η ευκολία με την οποία η ελληνική οικογένεια ‘’εκπορνεύει’’ τα τέκνα της είναι εντυπωσιακή. Πριν μερικά χρόνια ήταν σαφώς λίγοι οι γονείς που καμάρωναν στις κάμερες των επαρχιακών καλλιστείων για τις κόρες τους που περπατούσαν ημίγυμνες σε αυτοσχέδιες πασαρέλες μπροστά σε πεινασμένα μάτια θαμώνων.
Ο κόσμος εκείνος πολλαπλασιάστηκε και η τηλεόραση νίκησε όλες τις αντιστάσεις. Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι κάθε σπίτι είναι ένα μικρό εν δυνάμει Χόλιγουντ, ότι στον ήλιο της δημοσιότητας μοίρα έχει ο καθένας. Και πως ο σίγουρος επαγγελματικός προσανατολισμός δεν έχει να κάνει πια με σπουδές, ιδανικά, γνώση, αλλά με το να λες καλά το τελευταίο σουξέ της Πάολα, να κουνάς το χέρι με χάρη σα τη Βανδή, να ντύνεσαι λίγο φτηνούτσικα και να πουλάς τσαχπινιά και ας είσαι μόλις δέκα.
Να μη σε νοιάζει τι θα υποστεί το παιδί μετά ή και κατά τη διάρκεια του talent show, από την ομήγυρη, το σχολικό περιβάλλον, τη γειτονιά. Η αδυναμία του να διαχειριστεί τη δόξα ή την απόρριψη, την υπερέκθεση και την αναγνωρισιμότητα, το πρόσκαιρο σουξέ και την πίκρα αργότερα της λησμονιάς.
Η ελπίδα του να «ξελασπώσουμε» όλοι οδηγεί αυτούς τους χιλιάδες να τρέχουν σαν τρελοί να συμπληρώσουν την αίτηση. Το μετά δεν απασχολεί κανέναν.
H απώλεια της κανονικότητα της παιδικής ηλικίας, το απότομο μεγάλωμα, η προβληματική συμπεριφορά που θα αναπτύξουν απέναντι σε συνομήλικους και φυσικά μεγαλύτερους, η βίαιη ένταξη τους σε ένα κόσμο ενηλίκων, τα εκατοντάδες παιδιά θαύματα του παγκόσμιου σινεμά που κατέληξαν προβληματικοί ενήλικες.
Αυτά είναι πταίσματα. Ας πάρει το δεκάρι στην επιτροπή και μετά θα σκεφτούμε, αν σκεφτούμε, τι κάνουμε. Οι παλιές μαϊμούδες και αρκούδες που χόρευαν με παραγγελιές στα πανηγύρια και με το καμιτσίκι του αφέντη τους βρήκαν τη μεταμοντέρνα τους συνέχεια. Και χωρίς να χρειαστεί να ψάξει κάνεις στο δάσος πρωταγωνιστή.
Του Γιώργου Τούλα για το parallaximag.gr

Μερικοί αναζητούν λίγη ψυχική ησυχία με τεχνητά μέσα σε άλλους χώρους, πλανεμένους, δαιμονικούς, όπως στις ανατολικές λεγόμενες θρησκείες. Προσπαθούν να βρουν κάποια ησυχία με εξωτερικές ασκήσεις, διαλογισμό κλπ., για να πετύχουν κάποια ισορροπία ψυχής και σώματος. Το λάθος είναι ότι σ΄ όλα αυτά ο άνθρωπος, που προσπαθεί να λησμονήσει τις διάφορες σκέψεις και τον υλικό κόσμο, ουσιαστικά δεν κάνει διάλογο με τον Θεό, αλλά μονόλογο με τον εαυτό του. Καταλήγει, δηλαδή, πάλι στον άνθρωπο-κεντρισμό και αποτυγχάνει.



Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης

Στην απόλυτη φτώχεια 5μελής οικογένεια. Άστεγοι για 18 μέρες στην παραλία με τρία μικρά παιδιά

Το δικό της «Γολγοθά ανεβαίνει» μια πενταμελής οικογένεια στο Ρέθυμνο λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, τα οποία την έχουν φέρει στα όρια της επιβίωσης, αφού πέρα από το πρόβλημα της στέγης έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με την πείνα!
01
Η απόλυτη φτώχεια μέσα στην οποία ζουν τρία μικρά παιδιά ξεπερνά ακόμη και τα όρια της φαντασίας αφού η οικογένεια έζησε για 18 μέρες στην παραλία, καθώς δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ενοίκιο της!
Σ’ ένα υπόγειο μιας πολυκατοικίας στον Πλατανιά έχει βρει καταφύγιο ο 26χρονος Ηρακλής με την 21χρονη σύζυγο του Μαρία και τα τρία παιδιά τους, τη Γαβριέλα 6 ετών, τη Νεκταρία 4 και την Ευθαλία 2 ετών.
Εκείνο που κάνει εντύπωση με την πρώτη ματιά είναι ότι η Μαρία, παρά το νεαρό της ηλικίας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, καταφέρνει από το απόλυτο τίποτα να στήσει το σπίτι τους, αξιοποιώντας ό,τι έχουν καταφέρει να μαζέψουν.
Ωστόσο, μπορεί στα πρόσωπα των τριών παιδιών να υπάρχει το χαμόγελο και να είναι εμφανής η περιποίηση που έχουν από τη νεαρή μητέρα τους, όμως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό καθώς κανείς από τους δύο γονείς δε γνωρίζει αν την επόμενη μέρα θα μπορέσουν να τους προσφέρουν ακόμη και το γάλα τους.
03
Η αγγελία που έκανε γνωστό το πρόβλημα
Εξαιτίας μιας αγγελίας που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, έγινε γνωστό το πολύ σοβαρό πρόβλημα της οικογένειας του Ηρακλή Μουκάνη, που τις τελευταίες μέρες ζει  σ’ ένα νοικιασμένο υπόγειο στον Πλατανιά. Η αγγελία που αναφέρει: «Άνεργος με 3 κοριτσάκια ζητά να του χαρίσουν babylino, γάλατα, τρόφιμα και ρούχα για τα κοριτσάκια», καταφέρνει να περιγράψει έστω και με λίγες λέξεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άνεργος πατέρας και η σύζυγός του, οι οποίοι δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε τα βασικά.
Τα τρία τελευταία χρόνια ζουν από τα λίγα χρήματα που ο ίδιος κερδίζει πουλώντας μικροπράγματα στους δρόμους του Ρεθύμνου και από τη βοήθεια κυρίως σε τρόφιμα που τους δίνεται από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
18 μέρες ΑΣΤΕΓΟΙ στην παραλία
Με τρία ανήλικα παιδιά 2, 4, και 6 ετών έζησαν για 18 μέρες στην παραλία του Σταυρωμένου, αφού δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο τους κι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι που έμεναν.
«Τα τελευταία 7 χρόνια που ζούμε στο Ρέθυμνο, έχουμε κάνει 20 μετακομίσεις, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στο ενοίκιο μας», είπε ο Ηρακλής τονίζοντας ότι η δυσκολότερη γι’ αυτούς στιγμή, ήρθε φέτος το καλοκαίρι όταν χρειάστηκε να «κατασκηνώσουν» 18 μέρες στην παραλία του Σταυρωμένου, όπου επειδή η θέα της άστεγης οικογένειας ενοχλούσε τους τουρίστες παρακείμενου ξενοδοχείου, προσπάθησαν να κρύψουν τη φτώχεια τους πίσω από το ιερό εκκλησίας που βρίσκεται επίσης στην περιοχή.
«Είχαμε στρώσει δυο κουβερτούλες στην παραλία κι εκεί ζούσαμε με τα παιδιά μέχρι να συμπληρωθούν οι μέρες και να πάρουμε το τριμηνιαίο επίδομα για τους τρίτεκνους, το οποίο και δώσαμε προκειμένου να μπούμε στο σπίτι που είμαστε τώρα».
Η οικογένεια Μουκάνη ήδη λαμβάνει βοήθεια από το Φιλόπτωχο, η οποία μεταφράζεται σε μερικές τσάντες τρόφιμα και λίγα ευρώ το μήνα. Μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος επιβίωσης που αντιμετωπίζει, της έγινε εγγραφή και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ε. Ρεθύμνου.
«Τους ευχαριστώ όλους, αλλά συνεχίζω να ζητώ βοήθεια γιατί οι ανάγκες των τριών παιδιών μου είναι μεγαλύτερες», είπε ο πατέρας τον τριών ανηλίκων.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στέγη»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πενταμελής οικογένεια είναι το πρόβλημα της στέγης αφού λόγω της ανεργίας δεν υπάρχει συνέπεια στην πληρωμή του ενοικίου κι έτσι αναγκάζονται να μετακομίζουν συνέχεια. «Σε κάθε σπίτι ζούμε λίγους μήνες, αλλά πολύ γρήγορα μαζεύουμε τα πράγματά μας και φεύγουμε αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Αν λυθεί το πρόβλημα της στέγης πιστεύω ότι όλα θα είναι καλύτερα» είπε πολλές φορές ο ίδιος, τονίζοντας ότι ανησυχεί πολύ για το χειμώνα που έρχεται, καθώς φοβάται μήπως για μια ακόμα φορά βρεθούν στο δρόμο…
«Δεν είχαμε λεφτά για σχολικά και δεν γράψαμε το παιδί στο νηπιαγωγείο»
 Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Ηρακλης Μουκάνης, τόνισε ότι πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσει στέγη κι ύστερα να σκεφτεί το νηπιαγωγείο που έπρεπε να γράψει την 6χρονη Γαβριέλα. «Λόγω της αγγελίας μου τηλεφώνησαν ότι θα μου στείλουν σχολικά κι έτσι θα πάει το παιδί στο σχολείο» είπε και συμπλήρωσε: «Από την αγγελία έχουμε δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα για βοήθεια, αλλά μας τηλεφωνούν μόνο μία φορά μας ρωτούν και δεν ξαναπαίρνουν. Μάλλον οι περισσότεροι δε μας πιστεύουν», είπε ο Ηρακλής, «το καταλαβαίνω όμως, γιατί κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες αυτή την εποχή».

«Το ψυγείο μας είναι άδειο»
«Εμείς δεν είμαστε απατεώνες δε λέμε πως δεν έχουμε, ενώ έχουμε» είπε ο πατέρας των παιδιών και σηκώθηκε από θέση του ανοίγοντας ένα μικρό ψυγείο. «Κοίτα τι έχει μέσα» είπε. Το ψυγείο ήταν σχεδόν άδειο, πέρα από μερικές συσκευασίες  γάλα, μια κονσέρβα ντομάτας και απομεινάρια φαγητού, δεν υπήρχε κάτι άλλο.
Ο Ηρακλής με κόπο έκλεισε την πόρτα του ψυγείου, λέγοντας «είναι λίγο χαλασμένη και θέλει κόλπο…»
Δίπλα του βρίσκονταν η Μαρία που χαμήλωσε τα μάτια και χωρίς να κοιτά κανέναν αποσύρθηκε για λίγα λεπτά. Στην επιστροφή της και συνεχίζοντας να κρατά χαμηλά τα μάτια είπε με χαμηλή φωνή. «Δε θέλαμε αυτό, θέλαμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, αλλά είναι δύσκολο. Κοίτα,» είπε, δείχνοντας παιδικές πάνες, «μας τα έφεραν για τη μικρή, εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε γιατί είναι ακριβά».

Πουλάω στυλό και αναπτήρες
Ο για τρία χρόνια άνεργος Ηρακλής πουλάει στυλό και αναπτήρες στο δρόμο προσπαθώντας να εξασφαλίσει μερικά ευρώ, αφού δεν μπορεί να βρει δουλειά πουθενά.
Πριν από τρία χρόνια δούλευε αποθηκάριος σε επιχείρηση τροφίμων για 8 μήνες από την οποία απολύθηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε όταν χτύπησε στη μέση. Για την 8μηνη εργασία του στην επιχείρηση, έλαβε μόλις 8 ένσημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκεφτεί γιατρό.
Προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στα υψηλά έξοδα, ξεκινά από τον Πλατανιά και κατεβαίνει στην πόλη του Ρεθύμνου όπου με μερικά στυλό, αναπτήρες και χαρτομάντιλα προσπαθεί να βγάλει κέρδος και να εξασφαλίσει το φαγητό της ημέρας. Για να μείνουν χρήματα για το ενοίκιο, ούτε λόγος, αφού τα έξοδα της οικογένειας δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση.
Πάντως σε ερώτημα για το αν παίρνουν βοήθεια από τις οικογένειες τους, η απάντηση ήταν ότι και στις δύο οικογένειες, που η μία βρίσκεται στα Χανιά και η άλλη στον Πειραιά, η οικονομική κατάσταση είναι εξίσου τραγική.

«Ζητώ τη συνδρομή των συμπολιτών μου»
«Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση. Ζητώ τη συνδρομή των συμπολιτών μου αφού μόνος μου, χωρίς δουλειά, δεν μπορώ να στηρίξω την οικογένειά μου. Ακόμη και ένα πακέτο μακαρόνια αποτελεί μεγάλη βοήθεια για εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας των τριών παιδιών ο οποίος επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι δεν είναι απατεώνας και ότι δε ζητά χρήματα αλλά τρόφιμα ρούχα και πάνες για τα παιδιά του.
Πάντως το τηλέφωνο του Ηρακλή Μουκάνη για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει την πενταμελή οικογένεια του, είναι 694 329 36 38.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

Εκτίναξη του δημογραφικού προβλήματος λόγω οικονομικής κρίσης

98845481_Baby_234976c

Εκτίναξη του δημογραφικού προβλήματος προκάλεσε η οικονομική κρίση. Έρευνα της Ελληνικής Στατικής Αρχής δείχνει ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, όταν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Αλβανία και τα Σκόπια, ο δείκτης γεννητικότητας ξεπερνά το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε πέρυσι ακόμη περισσότερο κατά 17.660 άτομα. Και η μείωση αυτή δε λαμβάνει υπόψη τη μετανάστευση αλλά μόνο τη φυσική μεταβολή του πληθυσμού, τις γεννήσεις και τους θανάτους.
Παρά το γεγονός οτι οι γάμοι το 2013 αυξήθηκαν, στην τριετία 2011-2013 ο πληθυσμός της χώρας περιορίστηκε κατά 38.628 άτομα. Πέρυσι ο δείκτης γεννητικότητας ήταν 8,6, αρκετά μικρότερος από τον δείκτη θνησιμότητας που έφτασε στο 10,2.
Στην Τουρκία ο δείκτης γεννητικότητας το 2013 ήταν 16,9 και θνησιμότητας 4,9, ενώ άλλες χώρες, με υψηλότερο δείκτη γεννητικότητας από εκείνον της θνησιμότητας, ήταν η Αλβανία (12,3 έναντι 7,1), τα Σκόπια (11,2 έναντι 9,3) και η Ισπανία (9,1 έναντι 8,3).
Αντίθετα, δημογραφικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα εμφανίζουν η Βουλγαρία (9,2 έναντι 14,4), η Ιταλία (8,5 έναντι 10) και η Πορτογαλία (7,9 έναντι 10,2).
Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 άτομα (48.430 αγόρια και 45.704 κορίτσια), παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,21% σε σχέση με το 2012, που είχαν ανέλθει σε 100.371 άτομα (51.654 αγόρια και 48.717 κορίτσια).
Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες κατά το 2013 ανήλθαν σε 376, μειωμένες κατά 15,7% σε σχέση με το 2012 που είχαν ανέλθει σε 446.
Σχετικά με την υπηκοότητα της μητέρας, καταγράφηκαν 80.940 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 85,98%) και 13.194 από αλλοδαπές (ποσοστό 14,02%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2012 ήταν 84.851 (ποσοστό 84,54%) από Ελληνίδες μητέρες και 15.520 (ποσοστό 15,46%) από αλλοδαπές.
Αύξηση της μέσης ηλικίας της μητέρας
Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31,85 έτη, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2012, που η αντίστοιχη μέση ηλικία ήταν 31,57 έτη.
Γεννήσεις εκτός γάμου
Οι γεννήσεις εκτός γάμου σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν σε 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου των γεννήσεων), από 7.640 (ποσοστό 7,6% επί του συνόλου των γεννήσεων) που ήταν το 2012.
Μειώθηκαν οι θάνατοι
Οι θάνατοι παρουσίασαν μείωση κατά 4,15% και ανήλθαν σε 111.794 άτομα, (57.627 άντρες και 54.167 γυναίκες) έναντι 116.670 ατόμων (60.137 άντρες και 56.533 γυναίκες) που ήταν το 2012. Η μέση ηλικία κατά τον θάνατο, ανήλθε στα 75,25 έτη για τους άνδρες και 80,85 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2012 (για τις άντρες το 2012 ήταν 74,79 έτη και για τις γυναίκες ήταν 80,64 έτη).
Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας
Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 2,91 το 2012, αυξήθηκε στο 3,69 κατά το 2013. Ο δείκτης νεογνικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης των 28 ημερών ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) αυξήθηκε στο 2,63 από 1,89 το 2012 και ο δείκτης περιγεννητικής θνησιμότητας (γεννήσεις νεκρών και θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης της μιας εβδομάδας ανά 1.000 γεννήσεις) αυξήθηκε στο 5,79 από 5,64 το 2012. Αναλυτικά, σε σύνολο 347 θανάτων βρεφών, τα 76 ήταν μικρότερα της μιας ημέρας και 248 ήταν μικρότερα του ενός μηνός.

Καλό μήνα


sendscraps

Γ. Σεφέρης, Γυρίσαμε πάλι στο φθινόπωρο

«Γυρίσαμε πάλι στο φθινόπωρο, το καλοκαίρι
σαν ένα τετράδιο που μας κούρασε γράφοντας μένει
γεμάτο διαγραφές αφηρημένα σχέδια
στο περιθώριο κι ερωτηματικά, γυρίσαμε
στην εποχή των ματιών που κοιτάζουν
στον καθρέφτη μέσα στο ηλεχτρικό φως
σφιγμένα χείλια κι οι άνθρωποι ξένοι
στις κάμαρες στους δρόμους κάτω απ’ τις πιπεριές
καθώς οι φάροι των αυτοκινήτων σκοτώνουν
χιλιάδες χλωμές προσωπίδες.
Γυρίσαμε· πάντα κινάμε για να γυρίσουμε
στη μοναξιά, μια φούχτα χώμα, στις άδειες παλάμες…»

(Γ. Σεφέρης, Ένας λόγος για το καλοκαίρι)

πηγή 

Ισπανία: Πυροσβέστης αρνείται να κάνει έξωση σε 85χρονη -«Εγώ σώζω ανθρώπους, όχι τράπεζες»

Ο πυροσβέστης Ρομπέρτο Ρίβας, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, που έχανε το σπίτι της επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο.
Ο Ρομπέρτο Ρίβας, πυροσβέστης από τη Λα Κορούνια στην Ισπανία, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, που έχανε το σπίτι της επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Ο Ρίβας τιμωρήθηκε από την πολιτεία με πρόστιμο 600 ευρώ για την άρνησή του να υπακούσει στις διαταγές να σπάσει το λουκέτο της εισόδου, αλλά επιβραβεύτηκε από τον κόσμο και από συναδέλφους του σε Μαδρίτη, Βαλένθια, Καταλονία και άλλες περιοχές που ακολούθησαν το παράδειγμά του.
Οταν βρέθηκε στο δικαστήριο, αποθεώθηκε με χειροκροτήματα από τους συναδέλφους του και τους παρευρισκόμενους. «Εγώ σώζω ανθρώπους, όχι τράπεζες» δήλωσε ο πυροσβέστης. Τα μέλη του «Συνδέσμου θυμάτων στεγαστικών δανείων» ήταν επίσης με το μέρος του, παλεύοντας να σταματήσουν τις εξώσεις.
 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Σύμβολα της ζωγράφου  Φερεντίνου Μαρίας, στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου  την Ιστορική πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας Με έναν εξαιρετικά...
πρωτότυπο τρόπο έγινε η παρουσίαση του έργου της, το Σάββατο το βράδυ στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό μας Μουσείο «Διέξοδος» Η καλλιτέχνης μπροστά στο πολυπληθές κοινό που είχε έλθει να απολαύσει τις δημιουργίες της και να την γνωρίσει από κοντά, παραχώρησε συνέντευξη στην υπεύθυνη επικοινωνίας της «Διεξόδου» .Επρόκειτο για ένα ξάφνιασμα αφού δεν είναι κάτι το συνηθισμένο τέτοιου είδους παρουσιάσεις.
Έτσι μπροστά στα μάτια των φιλότεχνων η Μαρία Φερεντίνου απάντησε στις ερωτήσεις για τις εξαιρετικές σπουδές της στην Ελλάδα, για τις αντίστοιχες μεταπτυχιακές της στο εξωτερικό, για τις ατομικές εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει και τις ομαδικές που έχει συμμετάσχει καθώς και για τις παράπλευρες δραστηριότητές της με την κατασκευή σκηνικών θεάτρου και εικαστικών εφαρμογών στην τηλεόραση.
Επίσης ξετύλιξε τις σκέψεις της για τα ερεθίσματα που λαμβάνει πριν δημιουργήσει τα ιδιαίτερα έργα της που έχουν έντονο επηρεασμό από την βυζαντινή και αραβική τέχνη, μοτίβα των οποίων είναι πολύ ευδιάκριτα ακόμη και στον μη εξειδικευμένο θεατή. Την τέχνη της την περιέγραψε ως εκφραστική, αφαιρετική, συμβολική, πειθαρχημένη αλλά παράλληλα και ως αντιθετική.
πηγή