Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Τα πρότυπα γεννώνται στα θρανία και στη βιοπάλη και όχι μόνο στα γήπεδα!..



Το γεγονός ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έκαναν μια επιτυχημένη εμφάνιση στο Μουντιάλ 2014 είναι από μόνο του ένα γεγονός που αξίζει συγχαρητήρια. Και περί αυτού ουδείς αντίθετος λόγος. Μήπως όμως η υπερ-προβολή του θέματος και η καθημερινή «πλύση εγκεφάλου», που μας κάνουν τα κανάλια, όχι απλώς κούρασαν, αλλά απογοήτευσαν τους θεατές; Μήπως, δηλαδή, για μία ακόμη φορά εμείς οι Έλληνες χάσαμε κι εδώ το μέτρο;

ΘΑ ΗΜΟΥΝ (και ζητώ συγγνώμη για το πρώτο ενικό πρόσωπο) ο τελευταίος Έλληνας που θα έλεγε όχι σ’ αυτήν την πανελλήνια ποδοσφαιρική πανδαισία , όπως ήσαν οι αγώνες της Εθνικής μας ομάδας στο Μουντιάλ, που διεξάγονται ακόμη στη Βραζιλία. Τουλάχιστον, ως προς αυτό το σημείο, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές αξίζουν τα συγχαρητήριά μας και θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, έδωσαν τα πάντα προκειμένου να διακριθούν και η ομάδα μας να πάει πιο ψηλά. Κυριολεκτικά άξιος ο μισθός τους. Και το εννοώ.

Από του σημείου, όμως, εκείνου μέχρι την υπερβολή, που γίνεται σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ από πλευράς προβολής του θέματος, υπάρχει μεγάλη διαφορά και θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Και θα διαφωνήσω λέγοντας: Μέχρις εδώ, κύριοι!


Αλήθεια, δεν κατάλαβα, προς τι αυτός ο θόρυβος; Προς τι αυτός ο αλόγιστος και απαράδεκτος τρόπος παρουσίασης του θέματος με την συμμετοχή όλων σχεδόν των διαφημιστικών εταιρειών της Χώρας μας στο «άγριο παιχνίδι» του ανταγωνισμού, προκειμένου να διαφημίσουν το προϊόν τους; Μόνον ο «Αγαπούλας» (και δεν έχω τίποτε προσωπικά με τον συμπαθέστατο αυτό άνθρωπο) εμφανίστηκε τόσες φορές στην τηλεόραση, που νομίζω θα έχει κάνει τον … Άδωνι Γεωργιάδη να τρέμει από το φόβο του μην του πάρει τη θέση της τηλεοπτικής προβολής!

Αλλά, ας αφήσουμε το θέμα της απίστευτης και πρωτόγνωρης για τα τηλεοπτικά δεδομένα της Χώρας μας προβολής του θέματος και ας έλθουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Κάτι πιο ουσιώδες:

Ένας δικηγόρος, για παράδειγμα, όποιος και να είναι αυτός, θα προσφέρει στον συνάνθρωπό του τις όποιες υπηρεσίες. Από νομικές συμβουλές μέχρι την υπεράσπισή του μέσα στα δικαστήρια. Άρα ο δικηγόρος είναι άνθρωπος της ουσιαστικής προσφοράς στον συνάνθρωπο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον γιατρό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος ο οποίος ν’ αμφισβητεί την σπουδαιότητα και την αξία αυτού του λειτουργού στην υπηρεσία του όποιου συνανθρώπου μας; Ουδείς!

Με την ίδια λογική μπορούμε να μιλήσουμε με όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές κατηγορίες των ανθρώπων (δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, παραγωγοί, οικοδόμοι, βιοτέχνες, φουρνάρηδες, καταστηματάρχες, περιπτεράδες, φαρμακεία, τράπεζες κλπ. κλπ. κλπ.). Όλοι αυτοί λοιπόν κυριολεκτικά έχουν να προσφέρουν κάτι στον άνθρωπο. Την όποια υπηρεσία, είτε μικρή είτε μεγάλη.

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα:
--Ο ποδοσφαιριστής τι προσφέρει;
--Χαρά, θα σου πει ο άλλος. Πετάει την Ελλάδα στα ύψη και δοξάζει την Ελλάδα!

Σε ποιον τα πουλάτε αυτά, κύριοι; Τα χρήματα που ξόδεψαν όλες αυτές οι διαφημιστικές εταιρίες στα κανάλια, τις εφημερίδες και τα περιοδικά ήσαν τόσα πολλά, που με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να διαφημίσουμε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο αν τα ξοδεύαμε για να διαφημίσουμε, για παράδειγμα, στον πολιτισμό και την επιστήμη! Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μελίνα Μερκούρη, τον Κώστα Γαβρά και τόσους άλλους, οι οποίοι από μόνοι τους, χωρίς να έχουν πίσω τους το σύνολο σχεδόν των διαφημιστικών εταιρειών και την πρωτόγνωρη τηλεοπτική προπαγάνδα, δόξασαν κυριολεκτικά την Ελλάδα. Κι όχι μόνο!

Εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιάννη Ρϊτσο και τον Οδυσσέα Ελύτη, που πήραν παγκόσμια λογοτεχνικά βραβεία, χωρίς να έχουν στην πλάτη τους για υποστήριξη όλον αυτόν τον ορυμαγδό των διαφημιστικών και τηλεοπτικών προπαγανδιστικών μηχανισμών! Κι όμως, δόξασαν την Ελλάδα! Όπως την δόξασαν ένας Μάνος Χατζηδάκις, ένας Σταύρος Ξαρχάκος και τόσοι άλλοι. Την ενδεκάδα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου κάποια στιγμή θα την ξεχάσουν όλοι, τους μεγάλους λογοτέχνες μας ποτέ. Αλήθεια, αν οι νομπελίστες μας είχαν τόση μεγάλη υποστήριξη, πόσοι Σεφέρηδες θα είχαν γεννηθεί σ’ αυτόν τον τόπο;

Σταματήστε, λοιπόν, κύριοι, αυτήν την απίστευτη προπαγάνδα για το ποδόσφαιρο. Να δεχθώ ότι χίλιες φορές να γίνει ένας ποδοσφαιριστής, παρά ναρκομανής. Καμία αντίρρηση. Αλλά δέκα χιλιάδες φορές να γίνει κάποιος επιστήμονας ή οποιοσδήποτε επαγγελματίας, που να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στον συνάνθρωπο, παρά να κοιτάζει πώς θα κάνει … τάκλιν στα γήπεδα!

Ο ποδοσφαιριστής, πέραν της δικής του προβολής και των χρημάτων, που εισπράττει (και πολύ καλά κάνει γι’ αυτό), δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι ουσιαστικό στον συνάνθρωπο, αν εξαιρέσουμε μια προσωρινή χαρά ή λύπη, που προσφέρει το όποιο παιχνίδι, ακόμη και η τράπουλα! Και η μπάλα ξέρουμε τι περιέχει μέσα.

Κοντολογίς, τα πρότυπα, που θέλουμε να δημιουργήσουμε, γεννώνται στα θρανία και στην βιοπάλη και όχι μονάχα μέσα στα γήπεδα!.. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, παρά την απίστευτη πολυήμερη προπαγάνδα, εκείνοι που πήγαν τελικά να υποδεχτούν τους ποδοσφαιριστές μας ήσαν όλοι κι όλοι 200 άνθρωποι! Λυπούμαι που θα το πω, αλλά μέχρι και ο Φερνάντο Σάντος «έφυγε ως κλέπτης εν μέσω νυκτός»!.. Μήπως ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε κάποτε;

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Ν. ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ, ΙΔΟΥ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ 114 ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΣΥΖΥΓΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό δημοσίευμα.jpg
ΙΔΟΥ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ 114 ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΣΥΖΥΓΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Φρικτό απολογισμό κακοποίησης και εν ψυχρώ δολοφονιών παντρεμένων ή λογοδοσμένων γυναικών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 στην Τουρκία, κάνουν οι ίδιες οι τουρκικές εφημερίδες. Όπως αναφέρεται, μέσα σε πέντε μήνες 114 παντρεμένες γυναίκες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μητέρες, σφαγιάστηκαν με άγριο τρόπο από τους συζύγους τους καθώς το Κοράνι δίνει την απόλυτη εξουσία στο άντρα να συμπεριφέρεται στην γυναίκα σύζυγο του σαν το ιδιωτικό του χωράφι, που το κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει το σπέρνει, όποτε θέλει το.. αφήνει «απότιστο».
Αλήθεια τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι διάφορες «προοδευτικές» και κυρίως φεμινιστικές οργανώσεις, που συνηθίζουν να φωνασκούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι οποίες έχουν «τυφλωθεί» μπροστά στα ανείπωτα και φρικτά εγκλήματα των Τζιχαντιστών στην Συρία και στο Ιράκ ;; Την ίδια ώρα το ελληνικό κράτος με δημόσια δαπάνη παραχωρεί το ΟΑΚΑ για τις θρησκευτικές εορτές των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών μουσουλμάνων, που αποτελούν κυριολεκτικά μια ισλαμική πυριτιδαποθήκη στην καρδιά της ελληνικής επικράτειας και παράλληλα προσφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για την οικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους στην πρωτεύουσα σε περίοδο που οι Έλληνες υποφέρουν τα πάνδεινα από την οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά δημοσιεύματα, οι κυριότεροι λόγοι των εγκλημάτων κατά των παντρεμένων γυναικών, είναι η αντίδραση στην κακοποίηση τους από τον άντρα τους και η απαίτηση για διαζύγιο γιατί την χτυπούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ayşe Güzel από την İsparta, ( Σπάρτη), της δυτικής Μικράς Ασίας, που εδώ κα τέσσερα χρόνια είχε χωρίσει τον άντρα της αλλά δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο. Ένα πρωί εδώ και λίγες μέρες η Ayşe Güzel, η οποία είχε αψηφήσει τις απειλές του συζύγου της να γυρίσει πίσω, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον σύζυγο της.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2014, από τις 114 γυναίκες που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από τους συζύγους τους, οι 63 από αυτές ήταν ηλικίας 25-45 ετών, 24 γυναίκες ήταν ηλικίας 18-24 ετών και 19 άνω των 45 ετών. 8 γυναίκες δεν είχαν περάσει ούτε την ηλικία των 18 ετών, γεγονός που δείχνει για άλλη μια φοα πως εκμεταλλεύονται τις ανήλικες που συχνά καταλήγουν σε φρικτό θάνατο.  Από τις 114 γυναίκες θύματα, οι 60 δολοφονηθήκαν από τους συζύγους τους ήταν δηλαδή παντρεμένες, οι 26 από τους μνηστήρες τους, οι 8 από τους ..πεθερούς, (εγκλήματα τιμής), οι 6 ήταν χωρισμένες και έπεσαν θύματα εκδικήσεως γιατί είχαν φύγει από το σπίτι, οι 5 από τους κουνιάδους τους, οι 3 από τον θειο τους, οι δυο από τον ίδιο τον πατερά τους, οι 2 από τον γαμπρό τους, μια από το ίδιο το παιδί της και άλλη μια από τον… εγγονό της. Βλέπουμε δηλαδή πως στις δολοφονίες αυτές συμμετέχει όλο το οικογενειακό φάσμα, γεγονός που δίνει άλλη μια δραματική διάσταση στο φαινόμενο. Οι 21 εκτελεστήκαν εν ψυχρώ με ντουφέκι, οι 67 με περίστροφο, οι 30 κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν με μαχαίρι ή χατζάρα, (!!!), 4 γυναίκες σκοτώθηκαν από άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου, μια σφάχτηκε από χτύπημα μπαλτά και μια με...ηλεκτροσόκ!! Οι περιοχές όπου σημειώνονται τα περισσότερα εγκλήματα κατά των ανυπεράσπιστων γυναικών βρίσκονται σε όλη την έκταση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα στην Νοτιοανατολική Τουρκία είχαμε 24 περιπτώσεις, 18 περιπτώσεις στην περιοχή της Μεσογείου, 11 περιπτώσεις στην δυτική Τουρκία και στην περιοχή του Αιγαίου, 17 περιπτώσεις στην εσωτερική Ανατολία και 9 περιπτώσεις στην περιοχή του Πόντου.
Αυτά τα «υπέροχα» ήθη θέλουν κάποιοι ισλαμολάγνοι να εισαγάγουν και στην ελληνική επικράτεια με την αθρόα εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, επικαλούμενοι τον «προοδευτισμό» τους  και την λεγόμενη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη έχουμε δοκιμάσει την παρουσία όλων αυτών με  διάφορα χαρακτηριστικά εγκλήματα για τα οποία τα εθνοκτόνα καθεστωτικά κανάλια έχουν εντολή να μην αναφέρουν τίποτα. Και ενώ το Ισλαμ δείχνει τα «δόντια» του, η εισβολή των μουσουλμάνων μετά τα τελευταία γεγονότα στην Μέση Ανατολή έχει πάρει την μορφή χιονοστιβάδας καθώς καθημερινά δεκάδες εισέρχονται ανεξέλικτα στο ελληνικό έδαφος. Πολύ σύντομα εν ονόματι του «προδευτισμού» και της προάσπισης της διαφορετικότητας, (κατά Μπουτάρη), θα δούμε αυτά τα «ωραία» πολιτιστικά θαύματα του Ισλάμ και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, εν ονόματι της ισλαμολαγνείας των διαφόρων ανεύθυνων κρατικών παραγόντων.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 

Εξαλλη η Ραχήλ Μακρή με… όλους στη Βουλή: «Είστε λαμόγια» -«Προφανώς δεν έχεις πάρει το χάπι σου»

 http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2014/07/%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B7%CE%BB.jpg

Αγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην Φωτεινή Πιπιλή, τη Ραχήλ Μακρή και τον πρόεδρο της επιτροπής Εμπορίου Γιώργο Βλάχο με αφορμή τη φράση της κυρίας Πιπιλή ότι «τα πειθαρχικά συμβούλια έκαναν χρόνια να βγάλουν αποφάσεις για λαμόγια και παιδεραστές δημόσιους υπαλλήλους».
Η Ραχήλ Μακρή σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να φωνάζει ότι είναι ντροπή να αποκαλεί η Φωτεινή Πιπιλή τους δημόσιους υπαλλήλους λαμόγια. «Πάρτε το πίσω αυτό που είπατε. Εγώ εδώ εκπροσωπώ τους δημόσιους υπαλλήλους».
«Αυτά που ξέρετε αλλού, όχι εδώ, δεν θα απαγορεύετε εσείς στους βουλευτές να λένε την άποψή τους», της είπε ο κ. Βλαχος.
«Εσείς εδώ μέσα είστε τα λαμόγια» συνέχισε να ουρλιάζει η βουλευτής των ΑΝΕΛ.
«Εδώ είναι αίθουσα κοινοβουλίου και όχι φρενοκομείου, η ώρα είναι δυο και προφανώς δεν έχει παραλάβει να πάρει το χάπι της » παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.
«Είναι ντροπή σας λαμόγια» απάντησε η κυρία Μακρή.
«Είναι η ώρα για τη παράσταση της κυρίας Μακρή, για τα κανάλια και τα site. Θα κάνουμε λογοκρισία; Θα παίρνουν άδεια οι βουλευτές από την Μακρή για να μιλάνε; Η Μακρή έρχεται στη επιτροπή για να γεμίζει το χρόνο της» συνέχισε ο κ.Βλάχος.
Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, η κυρία Πιπιλή είπε στην Ραχήλ Μακρή «αυτά που ξέρετε στο χωριό σας όχι εδώ και όχι σε μένα» και αποχώρησε από την επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε για τον ίδιο λόγο ο Θάνος Μωραϊτης από το ΠΑΣΟΚ και και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα. Τα πράγματα ηρέμησαν μόνο όταν έπειτα από λίγο έφυγε από την επιτροπή και η κυρία Μακρή φωνάζοντας.
Μετά το σημερινό επεισόδιο η κυρία Πιπιλή ετοιμάζει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα του ζητεί να εφαρμόζεται πλέον ο κανονισμός για την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά των βουλευτών και να επιβάλλονται ποινές.

πηγή 

Η Κατούνα των αυτοκτονιών και των μπαρ...



Πριν μερικούς μήνες άρθρο με τίτλο «Γυναίκες προκλητικά ντυμένες, έντονα βαμμένες, γυναίκες αρωματισμένες και καλοχτενισμένες προσφέρουν τη συντροφιά τους σε άνδρες του νομού» της γνωστής εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στην ηλεκτρονική της έκδοση, έκανε λόγο για την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της περιοχής μας. Στη συνέχεια τοπικό blog αναπαρήγαγε την είδηση και ακολούθησαν σχόλια, πολλά από τα οποία, εκδήλωναν αγανάκτηση για την κακεντρέχεια και δυσφήμιση της ντόπιας νυχτερινής διασκέδασης καθώς και των καταστημάτων. Τόσο πολύ προσβλήθηκαν και θίχτηκαν, που οι πωλήσεις της συγκεκριμένης εφημερίδας έπεσαν κατακόρυφα στην Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με λουκέτο όχι μόνο η εφημερίδα αλλά και ο ίδιος ο εκδοτικός οίκος, που την εκδίδει.  Έκτοτε δεν ασχολήθηκε κανείς με το συγκεκριμένο θέμα, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν οι κλαρινογαμπροί και οι επιχειρηματίες ψυχολογικά να το «πάρουν» πάνω τους. 

Ας δούμε όμως τα πράγματα σοβαρά, γιατί δυστυχώς έτσι είναι ή μάλλον εμείς έτσι τα κάναμε.

            Από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε διάστημα 6 μηνών στην περιοχή του πρώην δήμου Μεδεώνος έγιναν 7 απόπειρες αυτοκτονίας, ευτυχώς όλες με αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτές τουλάχιστον γνωρίζουμε από δημοσιεύσεις σε τοπικά blogs και ενημερωτικά sites. Οι άνθρωποι που μπήκαν στην διαδικασία αυτή, δηλαδή να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, σίγουρα είχαν προβλήματα είτε οικονομικά, είτε ψυχολογικά, είτε συναισθηματικά. Ποιος, όμως, άκουσε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να τους βοηθήσει να ξεφορτωθούν αυτό που κουβαλάνε και τους πνίγει; Χάσαμε την επικοινωνία με τον διπλανό μας, οι άνθρωποι δεν νιώθουν τους οικείους τους αρκετά κοντά τους, ώστε να τους εμπιστευτούν τις σκέψεις τους. Είμαστε τόσο μικρή κοινωνία, θέλουμε να μάθουμε τα κουτσομπολιά, θέλουμε να μάθουμε τι φοράει ο καθένας, που θα πάει, τι θα φάει, αλλά μέχρι εκεί. Μέχρι το σημείο που θα ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, τον εγωισμός μας. Γιατί εγωιστές είμαστε. Να ακούσουμε με αγάπη και υπομονή και να πούμε έναν λόγο παρηγοριάς στον άλλον δεν μπορούμε, γιατί ο ένας είναι «έτσι», ο άλλος έκανε αυτό, η τάδε είχε πει το άλλο κτλ. Πάντως, σε κάθε απόπειρα αυτοκτονίας, όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης. Πλάι στην επικοινωνία, βέβαια, φαίνεται ότι χάσαμε και την πίστη μας στον Θεό. «Τα πουλιά ούτε σπέρνουν ούτε θερίζουν, αλλά ποτέ δεν πεινάνε» είχε πει ο Χριστός, αλλά εμείς δεν Τον πιστεύουμε, γιατί πιστεύουμε στον εαυτό μας. Άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό και εξομολογείται δεν έχει αδιέξοδα και δεν θα φτάσει στο σημείο να γίνει αυτόχειρας. Ο μακαριστός γέρων Παϊσιος ο αγιορείτης έλεγε: «Τα ψυχιατρεία θα ήταν άδεια, αν οι χριστιανοί εξομολογούντο ορθόδοξα, καθαρά, με ειλικρίνεια, ταπείνωση και υπακοή, σε διακριτικό Πνευματικό, ας είναι και λίγο αυστηρός. Και μετά να κοινωνούν αξίως. Τότε κανείς δεν θα είχε άγχος, προβλήματα και μεγάλους πειρασμούς. Πρέπει να ξέρετε, ότι, όλα ξεκινούν από τον εγωισμό, την ανυπακοή και τους κακούς λογισμούς.»

            Από την άλλη βλέπουμε μια Κατούνα να έχει επικεντρώσει όλη την «ψυχαγωγική» της προσπάθεια και το διασκεδαστικό της ενδιαφέρον, κυρίως στη νυχτερινή ζωή. Τα καταστήματα της είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και μάλιστα συναγωνίζονται σε ομορφιά τα αντίστοιχα των πόλεων. Και για να μην παρεξηγούμε αυτό δεν είναι καθόλου κατακριτέο, αντιθέτως μάλιστα! Επίσης, δεν είναι κακό που στα περισσότερα δουλεύουν γυναίκες. Αυτό, όμως, που προκαλεί είναι όταν κάποιοι επιχειρηματίες ανέχονται και καμιά φορά προτρέπουν τις γυναίκες αυτές, εκτός από ποτά και καφέδες να σερβίρουν και λίγο αισθησιασμός παραπάνω (που καμιά φορά καταντάει προστυχιά), να δείχνουν και λίγη σάρκα περισσότερο (εξάλλου καλοκαίρι είναι) κτλ, τα οποία λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνουν. Οι ιδιοκτήτες που λειτουργούν με τον τρόπο αυτό, αν τους ρωτήσεις γιατί φέρνουν γυναίκες, λένε ότι αν δεν έχεις γυναίκα στο μαγαζί δεν κάνεις δουλειά. Αυτό φανερώνει δυο πράγματα. Πρώτον ότι το κάνουν επίτηδες, δηλαδή έχουν πλήρη επίγνωση των πράξεών τους και δεύτερον, ότι αυτοί οι ίδιοι έμαθαν τον κόσμο σε αυτό τον τρόπο διασκέδασης. Γιατί οι ίδιοι που ξενυχτάνε στην Κατούνα σήμερα, ξενυχτούσαν και παλαιότερα με άλλες συνήθειες. Θυμάμαι ότι όποιος ήθελε να πάει σε μπαρ έπρεπε να πάρει το αυτοκίνητό του και να κάνει τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα. Τώρα ορισμένοι κατάντησαν το κέντρο της Κατούνας, Λας Βέγκας.

            Όλα αυτά δείχνουν μια ολόκληρη περιοχή που πνευματικά και ηθικά καταρρέει και οι περισσότεροι κάτοικοί της, όχι μόνο δεν ξυπνάνε από τον λήθαργο, αλλά αντιθέτως είναι έτοιμοι με την πρώτη ευκαιρία να σε κατασπαράξουν, αν τους θίξεις την βιωτή τους. Από την μια αδιαφορία για την πραγματική ανάγκη του συγχωριανού και από την άλλη ξετσιπωσιά, προστυχιά και κατάντια σε κοινή θέα. Πάλι καλά που υπάρχουν και εξαιρέσεις και δεν έχει πέσει ακόμα φωτιά να μας κάψει!

 

katouna koupepe

17 extreme φωτογραφίες που θα εξιτάρουν τις αισθήσεις σας

1. The Cliffs of Moher, Ireland Mountain bikers ride along the Cliffs of Moher in Ireland, known as one of the most terrifying bike paths in the world.



















2. Pedra da Gavea Highline, Brazil

Brian Mosbaugh walks the Pedra de Gavea highline, high over the city of Rio de Janeiro, Brazil.



3. Kjeragbolten, Rogaland, Norway

A man daringly stands atop Kjeragbolten, a boulder wedged in a mountain crevice that’s suspended above a 3,228-foot deep abyss.



4. Campers on an Arctic Cliff

A group of climbers camp out in tents hanging off a 4,000-foot cliff face in the Arctic.



5. The Fang, Vail, Colorado

Sam Elias climbs up the Fang, a 100-foot high ice pillar in Vail, Colorado.



6. The Dolomites, Italy

A pair of climbers hang from the face of the Dolomites in Italy.



7. Mt. Huashan Hiking Trail, China

An adventurous group walk along the infamous plank path of the Mt. Huashan Hiking Trail.



8. Lower Mesa Falls, Idaho, USA

Kayaker Jesse Coombs plunges over the 65-foot tall Lower Mesa Falls near Ashton, Idaho.



9. Borovitskaya Tower, Moscow, Russia

A dare-devil stands on top of the star adorned 177-foot Borovitskaya tower in Moscow, Russia.



10. The Azores, Portugal

Todor Spasov dives off the cliffs in the Azores, during the Red Bull Cliff Diving World Series.




11. A Railroad Track in Washington, USA

A couple shows no fear as the lay on a railroad track inches away from plummeting into the forest below.



12. Trolltunga, Norway

A women poses on Trolltunga, a piece of rock hanging out 2,300 feet above Lake Ringedalsvatnet in Norway.



13. Haines, Alaska, USA

Freeskier Dane Tudor drops into a line in Haines, Alaska.



14. Moab, Utah, USA

Emily Sukiennik slacklines across the amazing geography of Moab in Utah.



15. Half Dome, Yosemite National Park, USA

Rock climber Alex Honnold sits on a ledge on the Northwest Face of Half Dome in Yosemite National Park.



16. California, USA

Two people scale up an enormous Redwood tree in California.



17. Ellison’s Cave, Lafayette, Georgia

A man hangs in the 586-foot Fantastic Cave Pit of Ellison’s Cave, the deepest unobstructed underground pitch in the continental US.


πηγή

Απολογισμός του έργου της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών για το εκκλησιαστικό έτος 2013-2014

 http://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2014/04/mitropoli.jpg
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» για το εκκλησιαστικό έτος 2013-2014.

Α. Πραγματοποιήθηκαν οκτώ μηνιαίες συνάξεις σε ποικίλα θέματα που απασχολούν τη γυναίκα – μητέρα, καθώς επίσης και ειδικά θέματα που αφορούν στην ψυχολογία και στην υγεία της γυναίκας. Ταυτόχρονα οι προσκυνηματικές εκδρομές σε διάφορα μοναστήρια επέφεραν τη συσπείρωση των δυνάμεων της Διακονίας και τη σύσφιγξη των σχέσεων των ομάδων δράσης.

Β. Το Κέντρο της Διακονίας και η ομάδα υποδοχής ανέλαβε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αγάπη την υποδοχή των περιστατικών (148 την φετινή χρονιά). Πρωταρχικός σκοπός ήταν η πνευματική στήριξη και η συμμετοχή της γυναίκας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Παράλληλα υπήρξε μέριμνα και για τις υλικές ανάγκες (ρούχα, τρόφιμα, κ.α.).

Γ. Παράλληλα λειτούργησε ο τομέας των Επισκέψεων Αγάπης σε τρεις ομάδες: ομάδα επισκέψεων στο Νοσοκομείο, στα σπίτια και στα ιδρύματα.

Δ. Με ιδιαίτερη επιτυχία λειτούργησε ο τομέας της Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, ηλικίας 5 έως 11 ετών. Στόχος ήταν η παιδαγωγική προσέγγιση στον κόσμο των παιδιών με δημιουργική και οικοδομητική απασχόληση.

Τέλος στον τομέα της Παιδείας, φέτος δημιουργήθηκε μία ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία μέσα σε δέκα συνεδρίες ασχολήθηκε με τα προβλήματα του σημερινού σχολείου και τον σχολικό εκφοβισμό.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Ακολουθεί ο αναλυτικός Απολογισμός του έργου της Διακονίας





ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΓΥΝΑΚΩΝ «Παναγία η Παραμυθία»

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

       ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του έργου της Διακονίας για το Εκκλησιαστικό έτος 2013-2014

Με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, τη σκέπη της Παναγίας της Παραμυθίας και την ευλογία του Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του έτους 2013-2014.

Α. Με απώτερο σκοπό τη βίωση της έννοιας της Παραμυθίας των ψυχών μας, πραγματοποιήθηκαν οκτώ εποικοδομητικές μηνιαίες συνάξεις σε ποικίλα θέματα που απασχολούν τη γυναίκα-μητέρα, καθώς επίσης και ειδικά θέματα που αφορούν στην ψυχολογία και στην υγεία της γυναίκας. Οι ομιλητές/τριες ήσαν αποτελεσματικοί, η ωφέλεια πνευματική, η προσέλευση των γυναικών μεγάλη. Εξάλλου, οι προσκυνηματικές εκδρομές σε διάφορα μοναστήρια επέφεραν τη συσπείρωση των δυνάμεων της Διακονίας και τη σύσφιγξη των σχέσεων για τις ομάδες δράσης.

Κατά κύριο λόγο, οι ομαδικές δράσεις ενίσχυσαν το έργο της Διακονίας. Με τη συλλογική συμμετοχή στο κόστος και με ολοπρόθυμη συνεργασία, αναλάβαμε τη βάπτιση δύο μικρών παιδιών από χωριό της περιοχής, το εμβόλιο παιδιού που θα χειρουργούνταν στην καρδιά, την ενίσχυση προίκας άπορης κόρης προκειμένου να παντρευτεί, την προσφορά τροφίμων για τις καθημερινές ανάγκες απόρων οικογενειών (κυρίως γάλατα για παιδιά), την προσφορά ρουχισμού και ειδών σπιτιού σε οικογένειες που το σπίτι κατεστράφη από πυρκαγιά και πολλές άλλες δράσεις σε καθημερινές ανάγκες συνανθρώπων μας.

Β. Η λειτουργία του Κέντρου της Διακονίας υπήρξε καθημερινή· δύο με τρεις ώρες και κάθε Παρασκευή έξι ώρες. Δώδεκα κυρίες ανέλαβαν με συνέπεια, υπευθυνότητα και αγάπη την υποδοχή των περιστατικών. Εξ αυτών μία έμπειρη κι ευαισθητοποιημένη εκπαιδευτικός συζητούσε το είδος της ανάγκης στήριξης και διευθετούσε το θέμα ανάλογα ή έκλεινε συνάντηση με την κοινωνική λειτουργό, τη θεολόγο ή την ψυχολόγο. Πρωταρχικός σκοπός είναι η πνευματική στήριξη με τον παραμυθητικό λόγο και το κάλεσμα της γυναίκας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Στις συναντήσεις για την πνευματική και ψυχολογική στήριξη, φέτος συμμετείχαν: 3 θεολόγοι εκπαιδευτικοί, 3 κοινωνικοί λειτουργοί, 1 ψυχοθεραπεύτρια και 1 ψυχολόγος, όλες με εκκλησιαστικό ήθος.

Καθημερινά η ομάδα υποδοχής φρόντιζε και για τις υλικές ανάγκες (όταν υπήρχε ζήτηση) μοίραζε ρούχα παιδικά και γυναικεία, καθώς και τρόφιμα, τα οποία έφερναν οι εθελόντριες στις μηνιαίες συνάξεις. Φέτος λειτούργησε καλύτερα η δανειστική βιβλιοθήκη προς τις υποστηριζόμενες κυρίες και φυσικά και στις εθελόντριες. Αλλά και την ημέρα Τετάρτη το απόγευμα που πραγματοποιούνταν Εξομολόγηση, με πνευματικό τον π. Παύλο Ντανά, οι εισερχόμενοι για εξομολόγηση ωφελούνταν από κάποιο πνευματικό βιβλίο που μελετούσαν, κατά την ώρα της αναμονής ή το δανείζονταν.

Εκτός των γυναικών που προσέρχονταν στις πνευματικές ευκαιρίες, φέτος τα ιδιαίτερα περιστατικά που καταγράφτηκαν στο ημερολόγιο ήταν 148 (εκτός αυτών που προσέρχονταν καθημερινά για ρουχισμό και τρόφιμα), τα οποία απαιτούσαν ποικίλη στήριξη. Έτσι, προσφέρθηκε Πνευματική στήριξη σε όλες τις περιπτώσεις, Ψυχολογική στήριξη σε 50 περιπτώσεις κατ’ ιδίαν και σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, Συμβουλευτική για την Αγωγή των παιδιών εβδομαδιαία, Νομική και Ιατρική στήριξη σε 17 περιπτώσεις.

Γ. Ο τομέας των Επισκέψεων Αγάπης αποτελείται από 18 κυρίες ευσεβείς, οι οποίες έχουν τον τρόπο και την ευαισθησία να προσεγγίζουν άρρωστες γυναίκες, μοναχικά άτομα και προσφέρουν υπηρεσίες και βοήθεια σε κάθε ανάγκη. Φέτος ο τομέας αυτός χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: η ομάδα επισκέψεων στο Νοσοκομείο, η ομάδα επισκέψεων στα σπίτια και η ομάδα επισκέψεων σε ιδρύματα. Οι επισκέψεις στο Νοσοκομείο πραγματοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν καλούμαστε να προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας σε μοναχικά άτομα. Γι’ αυτό το σκοπό, γνωστοποιήσαμε τη διακονία μας στην Διευθύνουσα και τις Προϊσταμένες του Νοσοκομείου και ζητήσαμε τη συνεργασία τους. Ωστόσο επισκεπτόμαστε και μόνοι μας τους ασθενείς και προσφέρουμε υπηρεσίες σε έκτακτα περιστατικά ή κάποια ανάγκη. Παρόμοια λειτούργησαν και οι επισκέψεις σε μοναχικά άτομα στα σπίτια τους από πληροφορίες ή τηλεφωνικές κλήσεις.

Επισκέψεις σε Ιδρύματα φέτος πραγματοποιήθηκαν έξι. Ομάδα 15 κυριών με τα αυτοκίνητά τους, με γλυκίσματα, αναμνηστικά ενθύμια με μηνύματα χριστιανικά μετά το Πάσχα επισκέφθηκαν: Στο Αγρίνιο, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, τη Μονάδα Ψυχικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώς» και σε όλους τους θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Στο Μεσολόγγι, 7 κυρίες επισκέφθηκαν το διοικητή και τους αρρώστους του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, καθώς και τους τροφίμους του Γηροκομείου Μεσολογγίου.

Δ. Ο τομέας της Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών λειτούργησε με επιτυχία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τη θεματολογία. Στόχος ήταν η παιδαγωγική προσέγγιση στον κόσμο των παιδιών με δημιουργική και οικοδομητική απασχόληση, που περιλάμβανε διδακτικές ιστορίες από την Αγία Γραφή, από τη ζωή, τη φύση και το περιβάλλον, μουσική, καλλιτεχνικά, γυμναστική-παιγνίδι, παραδοσιακούς χορούς. Κάθε Παρασκευή απόγευμα από 5 έως 7 μ.μ. τρεις δασκάλες (μουσικός, νηπιαγωγός και εκπαιδευτικός) απασχολούσαν περίπου 25 παιδιά, ηλικίας 5 έως 11 ετών. Στην ομάδα συμμετείχε κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος για ειδική αγωγή σε παιδιά, που παρουσίαζαν δυσκολία στην επικοινωνία.

Παράλληλα λειτουργούσε σύναξη με 20 περίπου μητέρες, όπου κουβεντιάζαμε παιδαγωγικά και πνευματικά μετά από μία ενδιαφέρουσα εισήγηση από διάφορους εισηγητές: θεολόγο, παιδαγωγό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό. Η ωφέλεια από αυτές τις συζητήσεις, όπως ομολογούν οι νεαρές μητέρες, ήταν μεγάλη. Σε ορισμένες συνάξεις μητέρων παραβρέθηκε και ο ψυχοθεραπευτής Γεράσιμος Ρεπάσος, υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεως.

Στον τομέα της Παιδείας, φέτος δημιουργήθηκε μία ομάδα εκπαιδευτικών (απαρτίζονταν από οκτώ καθηγήτριες Β/θμιας Εκπ/σης), η οποία πραγματοποίησε δέκα συνεδρίες με τον κ. Γεράσιμο Ρεπάσο. Ήταν μία προσπάθεια προσέγγισης στα προβλήματα του σημερινού σχολείου, που αφορά στα παιδιά που δημιουργούν αναστάτωση στη σχολική κοινότητα. Συζητήθηκαν περιπτώσεις ειδικές μαθητών για τον τρόπο διαχείρισης της συμπεριφοράς των.

Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής, ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, τους εκπροσώπους του π. Δημήτριο Πατσιαλό και π. Χριστοφόρο Χρόνη και όλες τις εκλεκτές συνεργάτιδες της Διακονίας, για την όμορφη εθελοντική συμπόρευση στο ιερό αυτό έργο της στήριξης και της παραμυθίας των ψυχών των συνανθρώπων μας.

Η Διοικούσα Επιτροπή της Διακονίας «Παναγία η Παραμυθία»


Θερμά συγχαρητήρια στους Τρικαλινούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.! Αν έχετε κι άλλους σαν τον Ταμήλο βγάλτε τους κι αυτούς βουλευτές. Σας ικετεύουμε!

http://arouraios.gr/wp-content/uploads/2014/07/TAMILOS-1024x754.jpg


Με μία απίστευτη επιχειρηματολογία,  υπερασπίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο Μιχαήλ Ταμήλος. Ο βουλευτής της ΝΔ εξήγησε στην πρωινή εκπομπή του Mega, ότι το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό γιατί κάποτε οι άνθρωποι επιβίωναν και χωρίς αυτό. «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό» κατέληξε ο κ. Ταμήλος.




Το σχέδιο "Σου παίρνουν το σπίτι και σου δίνουν "κάτι" για νοίκι" ήδη ξεκίνησε.





Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα (1/7/2014) το εθνικό σχέδιο κατασχέσεων κατοικιών, και όπως φαίνεται, κανείς δεν αντιληφθεί τι τον περιμένει…
Το σχέδιο έκτακτης τραπεζικής ανάγκης, που βέβαια το έχουν ονομάσει «Κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών», θα στοχεύει τους πολίτες που λόγω πλειστηριασμών της κατοικίας τους αναγκαστούν εντός των επόμενων μηνών να βρεθούν στον δρόμο.
Ουσιαστικά, από το φθινόπωρο ξεκινούν οι πρώτοι πιλοτικοί πλειστηριασμοί των κατοικιών, των οποίων οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν σε
πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς ης τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. Πλειστηριασμοί που θα φτάσουν στην κορύφωση τους εντός του 2015, με κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε κάτι ανάλογο με την Ισπανία ή ης Η ΠΑ, όταν το 2008 είδαν χιλιάδες πολίτες τους να βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, παρά τις προδιαγραφές που το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει θέσει στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, ώστε οι πλειστηριασμοί να λαμβάνουν υπόψη τους κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «το 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί», όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, χιλιάδες φαίνεται πως είναι οι συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες και να σώσουν τα σπίτια τους, οι οποίοι ταυτόχρονα χρωστούν στο Δημόσιο (αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες), με αποτέλεσμα τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (κυρίως) και Ανάπτυξης (δευτερευόντως) να μελετούν σχέδιο δράσης. Κι όλα αυτά επειδή είναι ξεκάθαρος πλέον ο φόβος ότι πολλοί θα χάσουν τελικά τα σπίτια τους κι αν δεν υπάρξει άμεση μέριμνα θα βρεθούν άστεγοι στον δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, το σχέδιο θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος έχει να κάνει με τον κώδικα λειτουργίας των τραπεζών ώστε να υπάρξουν διπλά και τριπλά τσεκαρίσματα και να μη βγουν εκτός σπιτιών Έλληνες που έχουν τα κριτήρια προστασίας από τον νόμο και ενδεχομένως λόγω άγνοιας δεν το γνωρίζουν. Ο πυλώνας αυτός αφορά τις διεργασίες που εδώ και τρεις μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη με το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τις επαφές με τις τράπεζες, καθώς και τις υποθέσεις όπου πολίτες έχουν οφειλές στο κράτος.
Επειδή, όμως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αρνητικά αποτελέσματα και ήδη πηγές μιλάνε για 15.000 και πλέον υποθέσεις από τις περίπου 120.000 συνολικά που καίνε και δείχνουν τον δρόμο των εξώσεων, ήδη η κυβέρνηση προχωρά σε έναν δεύτερο πυλώνα. Δηλαδή στη δημιουργία δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στις περιφέρειες της χώρας για όσους βρίσκονται στο κόκκινο και επιθυμούν να βρουν λύσεις στο αδιέξοδο στο οποίο περιέρχονται.

Εκεί θα δημιουργηθούν υπηρεσίες όπου ως αρχικό στόχο θα έχουν να διευκολύνουν πολίτες να έρθουν σε επαφή ξανά με τις τράπεζες ή με το κράτος όταν χρωστάνε, κι αν τελικά δεν υπάρξουν άλλου τύπου λύσεις, να τους κατευθύνουν προς τις κοινωνικές υπηρεσίες που το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει.

Κι εδώ είναι που ξεκινά ουσιαστικά ο τρίτος και σημαντικότερος πυλώνας, το επονομαζόμενο και «κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», με το υπουργείο Εργασίας να αξιοποιεί πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που «πατάνε» στο ΕΣΠΑ και να επιδοτεί την ενοικίαση κατοικιών μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.
Όπως αναφέρει έγκυρη κυβερνητική πηγή, στόχος θα είναι να δίδονται επιδόματα ενοικίασης κατοικίας της τάξης των 150 έως 300 το πολύ ευρώ ανά περίπτωση ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των πληγέντων από τις εξώσεις και για ικανά διαστήματα, όχι δηλαδή για έναν ή δύο μήνες, αλλά ενδεχομένως για πάνω από ένα δωδεκάμηνο ή και περισσότερο εάν χρειαστεί. Τα επιδόματα αυτά θα στηριχτούν σε συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα υπάρχουν ομάδες ελέγχου και διασταυρώσεις ώστε να μην τα πάρουν πολίτες που έχουν οικονομική άνεση, ενώ σκέψεις υπάρχουν οι δικαιούχοι να μην τα λαμβάνουν ως «ζεστό χρήμα» στα χέρια τους, αλλά με τρόπο αυτόματο να πηγαίνουν στους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάζουν τις κατοικίες τους σε απόρους εν είδει τσεκ. Βέβαια το να πιστεύει το κράτος και δη το υπουργείο Εργασίας ότι το να πάρεις το σπίτι κάποιου και ως αντάλλαγμα να του δώσεις πίσω ένα απλό δωδεκάμηνο τσεκ είναι λύση, σαφώς δεν αποτελεί δείγμα πολιτικού ρεαλισμού. Κι αυτό διότι κανένας δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις ανθρώπων που θα δουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται και τους ίδιους να καταλήγουν από ιδιοκτήτες άποροι ενοικιαστές -και μάλιστα με επίδομα βοηθείας από το κράτος.

Η ώρα των «κοινωνικών κατοικιών»
Μια δεύτερη λύση που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας, κατόπιν προσωπικής εντολής μάλιστα του πρωθυπουργού και η οποία συζητήθηκε πριν από δέκα ημέρες σε κλειστή σύσκεψη υπό τον κ. Γιάννη Βρούτση, είναι οι επονομαζόμενες «κοινωνικές κατοικίες». Η εφημερίδα σε δημοσίευμα της 3ης Ιανουαρίου 2014 είχε αναδείξει το θέμα με τίτλο «Το κράτος θα νοικιάζει φθηνά σιτίπα σε ανέργους», σε μια πολιτική που επιβεβαίωσε λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου, ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στις «κοινωνικές κατοικίες». Ο λόγος έγινε για ακίνητα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου και τα οποία θα διατίθενται σε απελπισμένους πολίτες αντί χαμηλού τιμήματος για να μείνουν εκεί αν χάσουν ης κατοικίες τους ή βρεθούν σε οικονομική δυσκολία. Στο παραπάνω πλαίσιο προχωρά και η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων, ενώ ήδη έχουν επιλεγεί και τα πρώτα (περίπου 50) διαμερίσματα που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας.

Η σχετική δαπάνη αρχικά προβλεπόταν να προέλθει από το κοινωνικό μέρισμα που απέδωσε το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Ανάπτυξης.
Επίσης, θα λειτουργήσει παράλληλο δίκτυο συμβουλευτικών υπηρεσιών στις Περιφέρει της χώρας κατά το ιρλανδικό μοντέλο ώστε να μειωθούν τα ακραία φαινόμενα και να μην έχουμε αυτοκτονίες για διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ προς «κοινωνικές δράσεις» αρχικά υπέρ των ανέργων, όμως, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, πολλά χρήματα θα πάνε και στους άστεγους που θα προκύψουν από τους πλειστηριασμούς.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 Κέντρων Άμεσης Βοήθειας Αστέγων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, μια που και σ' αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους δράσεις, χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεν συντελούνται για πρώτη φορά. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, και ειδικότερα στις 20 Ιουνίου, η Ε.Ε. υιοθέτησε μια συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Κύπρο, η οποία ανοίγει τον δρόμο για σχεδόν 130 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσα στα επόμενα έτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει στην παροχή βοήθειας προς κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.
Συνδυάζεται με το ΕΣΠΑ και αποτελεί ένα από τα πρώτα διαρθρωτικά ταμεία που ιδρύθηκαν στην Ε.Ε., με την ιστορία του να ξεκινά από το 1957. Μέσω αυτών των προγραμμάτων το υπουργείο Εργασίας στη χώρα μας προώθησε πολιτικές, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Voucher κατά της ανεργίας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τώρα για όσους χάσουν τις κατοικίες τους.
Το «ξεσπίτωμα» των δανειοληπτών είναι μνημονιακή υποχρέωση

Και αν κανείς θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να βάλει το χέρι της και να σταματήσει το «ξεσπίτωμα» των δανειοληπτών που βρίσκονται ή θα βρεθούν στο κόκκινο, απατάται!
Και αυτό γιατί ήταν η κυβέρνηση είναι εκείνη που έβαλε την υπογραφή της στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών, το οποίο θα προβλέπει τα εξής: η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ανεξάρτητα από το ύφος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.
Η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος. Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Διαδίκτυο -και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Κάπως έτσι, τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις των χρεών προς τις τράπεζες, εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις επαφές με αυτές για τη ρύθμιση των χρεών, θα ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο: δηλαδή όσοι δεν έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία, θα αναγκάζονται σε εξώσεις από δικαστικούς επιμελητές και η κυριότητα των ακινήτων θα περνάει στα πιστωτικά ιδρύματα. Η πίεση των δανειστών και προς αυτή την κατεύθυνση μαθαίνουμε ότι όσο πάει και μεγαλώνει, καθώς παρά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πέρυσι για την προστασία της α' κατοικίας, όλα δείχνουν ότι οι περιπτώσεις που θα οδηγήσουν κόσμο στον δρόμο θα είναι αρκετές. Όπως ακριβώς, έγινε στις ΗΠΑ και την Ισπανία.
Ενισχύσαμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να πάρει τα σπίτια μας
Τα τελευταία 20 έτη το τραπεζικό μας σύστημα, αντί να εκσυγχρονιστεί, κατηγορείται ότι απέκτησε κερδοσκοπικά έως τοκογλυφικά χαρακτηριστικά και υιοθέτησε αντιλήψεις και πρακτικές αταίριαστες με την ελληνική οικονομία και τις ανάγκες της. Πρακτικές και αντιλήψεις που με περίσσιο θράσος κάποιοι, ακόμα και σήμερα, επιμένουν να θεωρούν σωστές, έστω και αν δημιούργησαν ένα ρηχό τραπεζικό σύστημα, το οποίο κατέρρευσε κατ' αρχάς λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οριστικώς λόγω του PSI.
Η Press Time εκτός του αυτονόητου παραπάνω συμπεράσματος ανέφερε και άλλα ενδιαφέροντα στο δημοσίευμα του Σαββάτου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κανόνες προστασίας του ανταγωνισμού και απαγόρευσης των καρτέλ, προστασίας των δανειοληπτών και εξάλειψης της άτυπης τοκογλυφίας, που, τελικώς, θα λειτουργούν υπέρ της προστασίας του συστήματος, αφού όχι μόνο θα επιβάλλουν τη διαφανή του λειτουργία και θα αυξάνουν την εμπιστοσύνη σε αυτό, αλλά και θα επιβάλλουν την ταχεία επίλυση διαφορών, χωρίς την πολιτικάντικη -ενίοτε παρανοϊκή, τύπου Νόμος Κατσέλη- προστασία των επαγγελματιών κακοπληρωτών, το κόστος των οποίων τελικώς κατανέμεται στους συνεπείς και καλόπιστους δανειολήπτες.
Αν ο Νόμος Κατσέλη, που αποτελεί μοναδικό καταφύγιο για την προστασία των δανειοληπτών και της περιουσίας τους από την τοκογλυφική τακτική των τραπεζών, θεωρείται κατά κάποιους ότι είναι προστασία των επαγγελματιών κακοπληρωτών και ότι το κόστος τους τελικώς κατανέμεται στους συνεπείς και καλόπιστους δανειολήπτες, τι θα έπρεπε να πει για τα 320 και πλέον δις που δόθηκαν με διάφορες μορφές στις τράπεζες; Αν ο Νόμος Κατσέλη που γλίτωσε και γλιτώνει χιλιάδες νοικοκυριά από την απώλεια του σπιτιού τους είναι παρανοϊκός, η ανελέητη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των τραπεζών τι είναι; Διότι και οι τράπεζες και συνεχίζουν να εισπράττουν όσα παρανόμως φορτώνουν στους δανειολήπτες με τη μορφή άκυρων και καταχρηστικών Γενικών Όρων Συναλλαγών και ενισχύονται συνεχώς με δημόσιο χρήμα και συνεχίζουν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Αν αυτό δεν είναι παράνοια, τότε τι είναι;
Danioliptes.gr