Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ο δαιμονισμός της μειοψηφίας καλά κρατεί: Ο Κουβέλης με το 1,23% θέλει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας.




Μετά από τον έντονο προβληματισμός στην Αγίου Κωνσταντίνου για τα δραματικά ποσοστά του κόμματος και αφού βρήκαν τα γιατί της αποτυχίας, ο Φώτης Κουβέλης απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, προσπάθεια για συγκρότηση της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ. 

 

Επίσης, ζήτησε απ’ όλα τα στελέχη του κόμματος να διασφαλιστεί η ενότητα και να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα.
Πρότεινε ακόμη να διεξαχθεί συνέδριο το φθινόπωρο, σύνθεσης και ενότητας, όπως το ονόμασε, και μέχρι τότε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.
Γι΄αυτό πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας με ενεργό συμμετοχή στη προσπάθεια για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία, αποκλείοντας ρητά την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.
«Να προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με σαφή και σταθερά μέτωπα στη συντηρητική πολιτική και τον λαϊκισμό» είπε ο κ. Κουβέλης και κατέστησε σαφές ότι: «Θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά, στο ΠΟΤΑΜΙ, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς, για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις».
  
πηγή 

Ψήφισες Σταθερότητα; Ας πρόσεχες! Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το 2015 – “Μπλόκο” στις πρόωρες και νέες παρεμβάσεις στις επικουρικές


- Στο τραπέζι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα
- Εξετάζεται και η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων κατά 1 ή 2 χρόνια
- Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων
- Δείτε όλες τις αλλαγές που θα φέρει η μεταρρύθμιση στα ταμεία
Το μοντέλο των επικουρικών συντάξεων θα ακολουθήσουν τα ταμεία κύριας σύνταξης, για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, καθώς η εγγύηση του κράτους δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως γίνεται σήμερα, αλλά μόνο ένα τμήμα της μέχρι 360 ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι αναλογικό των εισφορών και του συνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη κάθε ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό, με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1-1-2015.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύποοι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα γίνουν με οδηγό τη μελέτη που ανατέθηκε στο Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ενοποίηση-κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τις προτάσεις που απευθύνουν οι δανειστές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων. Το σχέδιο έχει δυο παραμέτρους:
α) Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης
β) Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται, δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.
2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.
3. Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).
4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα.


http://netakias.com

Οι κομμουνιστές μας παίρνουν τα σπίτια




Εκεί που όλοι πιστέψαμε ότι με τον ΕΝΦΙΑ (όπου ενσωματώθηκαν ο φόρος ακινήτων, το αντισυνταγματικό χαράτσι της ΔΕΗ και λοιπά τέλη επί των ακινήτων) τελειώσαμε, έρχεται ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος να μας διαψεύσει. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επιβάλει (πέρα από τον ΕΜΦΙΑ) επιπλέον και σκληρότατο φόρο ιδιοκατοίκησης, χωρίς μάλιστα καμία απαλλαγή.
Σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 1 του νέου ΚΦΕ, ως βάση λαμβάνεται (καταχρηστικά και αντισυνταγματικά πλέον, λόγω της κρίσης και της κατάρρευσης των πραγματικών αξιών) η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Η αξία αυτή πολλαπλασιάζεται επί 3%. Το ποσό που θα προκύψει θα φορολογείται με 11% μέχρι τις 12.000 ευρώ και από εκεί και πάνω με 33% !!! Αν αυτό δεν είναι εν ψυχρώ δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων και μάλιστα με ταυτόχρονη υποχρέωση καταβολής «μισθώματος», τότε τι είναι; 
Παλιά μας έλεγαν ότι οι κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια. Δεν μας μίλησαν όμως και για τους νεοφιλελεύθερους. Η διαφορά τους είναι ότι ενώ οι κομμουνιστές παίρνουν τις περιουσίες για να τις κρατικοποιήσουν, οι νεοφιλελεύθεροι τις παίρνουν για πάρτη τους.

Πέτρος Χασάπης
http://blogexousia.wordpress.com/

H Κινέζα που φοράει το νυφικό της κάθε μέρα επί 10 χρόνια

Ξυπνάει κάθε μέρα και το πρώτο της μέλημα είναι να φορέσει το νυφικό της. Με αυτό κάνει δουλειές, βγαίνει για βόλτα, πηγαίνει για ψώνια. Εδώ και 10 χρόνια η 57χρονη Κινέζα Xiang Junfeng κυκλοφορεί στους με το νυφικό της, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την απόλυτη ευτυχία που νιώθει, καθώς βρήκε την αληθινή αγάπη.
Πίσω όμως από αυτή την ιδιόρρυθμη επιλογή της κρύβεται μία τραγική ιστορία που μετρά αρκετά χρόνια πίσω... Οταν ήταν 18 ετών. Σύμφωνα με τη Daily Mai, η Xiang Junfeng όταν ενηλικιώθηκε απήχθη από την πόλη καταγωγής της και πουλήθηκε σε ένα μεγαλύτερο άντρα. Εκεί την ανάγκασαν να τον παντρευτεί περνώντας 15 εφιαλτικά χρόνια αιχμαλωσίας με εκείνον. Μέχρι που η ίδια κατάφερε να δραπετεύσει και να ζήσει ξανά από την αρχή...
Εχοντας χαραγμένα στα μνήμη της, όλα όσα έζησε με τον μεγαλύτερο άνδρα κατέφυγε στο χωριό Liujiazhuang. Μία κάτοικος του χωριού έμελε να είναι εκείνη που θα στεκόταν στο πλάι της. Οταν της γνώρισε τον αδερφό της, τον Zhu Zhengliang κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ζωή της θα της χάριζε απλόχερα ένα πλατύ χαμόγελο. Ηταν 2004 όταν οι δυο τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Ηταν 2004 όταν η Xiang Junfeng φόρεσε το νυφικό των ονείρων της, το οποίο δεν το έβγαλε ποτέ από πάνω της. Ωστόσο, η ίδια έραψε άλλα τρία νυφικά για την κάθε εποχή.

Η Xiang Junfeng υποστηρίζει πως επειδή είχε γνωρίσει έναν βίαιο άνδρα, στη συνέχεια τούς απέφευγε. «Μέχρι που γνώρισα το νέο μου σύζυγο που με έβγαλε τελείως από το καβούκι μου και μου φέρθηκε τόσο διαφορετικά. Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου ζήτησε να τον παντρευτώ», αφηγείται η γυναίκα, η οποία σήμερα δηλώνει πως τρισευτυχισμένη...



 πηγή

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ". Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ.
















Τα αποτελέσματα και η σταυροδοσία που σας αναφέρουμε παρακάτω είναι βάσει αυτών που εξέδωσε το πρωτοδικείο και οι έδρες είναι βάσει των αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει 9 έδρες στον συνδυασμό. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή θα σας ενημερώσουμε. Οι εννέα έδρες που αναφέρουμε κατά σειρά είναι βάσει αποτελεσμάτων, στην συνέχεια σας παρουσιάζουμε την σταυροδοσία όλων των υποψηφίων του συνδυασμού.  Οι έδρες κατανέμονται κατά ενότητα, 3 Ανακτορίου και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, 3 Παλαίρου και 2 Μεδεώνος.
Αν υπάρξει κάποια αλλαγή δεν θα έρθει ο πρώτος στην σειρά που έχουμε από κάτω αλλά ο πρώτος από την ενότητα που υπάγεται.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 
1.      ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

2.      ΓΟΥΔΑΣ  ΜΙΧΑΗΛ          798 (ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)

3.      ΚΑΣΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 703 (ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)

4.      ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ-ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 581 (ΜΕΔΕΩΝΟΣ)

5.      ΣΕΡΕΠΙΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ    558 (ΠΑΛΑΙΡΟΥ)

6.      ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 553 (ΠΑΛΑΙΡΟΥ)

7.      ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΘΩΜΑΣ     568 (ΜΕΔΕΩΝΟΣ)

8.      ΚΑΤΑΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 522 (ΠΑΛΑΙΡΟΥ)

9.      ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 497(ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ "ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ"
ΣΑΛΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                            511
ΣΤΟΥΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                     500
ΤΣΩΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                    487
ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                477
ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ                                              477
ΤΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                                            473
ΚΟΥΠΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                               470
ΛΙΟΝΤΟΥ-ΚΕΣΤΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                          462
ΝΤΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                               451
ΚΑΡΑΜΠΕΚΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                444
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                   431
ΦΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                               410                 
ΔΑΓΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                              399        
ΚΑΡΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                          394
ΒΕΡΥΚΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                             384               
ΧΑΜΑΛΗ ΣΟΦΙΑ                                                      357
ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                  354
ΤΣΟΥΝΑΚΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                                      353
ΝΤΟΒΑ ΜΑΡΙΑ                                                          347
ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                            339
ΤΣΙΛΙΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                                            329
ΚΟΚΟΤΣΕΛΟΥ ΑΓΛΑΪΑ                                         327           
ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                                    321
ΑΧΥΡΙΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                     318   
ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                  318
ΜΠΟΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                   311  
ΚΥΡΙΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                                             300
ΛΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                     287
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                            267
ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                 258
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                          204           
ΜΠΑΚΟΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                           257
ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                 249
ΦΟΥΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                        227
ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                          185
ΔΩΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                      172
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                  165     
ΤΣΑΚΑΛΩΖΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ                                  158    
ΜΠΑΡΔΗΣ ΗΛΙΑΣ                                                  152
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                          108
ΚΑΛΑΝΤΖΗ- ΠΛΟΥΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ           107

 http://katounanews.blogspot.gr

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ. Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ.

Τα αποτελέσματα και η σταυροδοσία που σας αναφέρουμε παρακάτω είναι βάσει αυτών που εξέδωσε το πρωτοδικείο και οι έδρες είναι βάσει των αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει 16 έδρες στον συνδυασμό. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή θα σας ενημερώσουμε. Οι 16 έδρες που αναφέρουμε κατά σειρά είναι βάσει αποτελεσμάτων, στην συνέχεια σας παρουσιάζουμε την σταυροδοσία όλων των υποψηφίων του συνδυασμού.  Οι 16 κατανέμονται κατά ενότητα, 8 Ανακτορίου, 4 Παλαίρου και 4 Μεδεώνος.
Αν υπάρξει κάποια αλλαγή δεν θα έρθει ο πρώτος στην σειρά που έχουμε από κάτω αλλά ο πρώτος από την ενότητα που υπάγεται. 
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ Η ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ  «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ 

ΣΩΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                          997(ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΣΤΟΥΠΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                    852 (ΜΕΔΕΩΝΟΣ)
ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ             699 (ΜΕΔΕΩΝΟΣ)
ΤΖΕΦΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                    688 (ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΤΣΑΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                  666 (ΠΑΛΑΙΡΟΥ)
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ         644 (ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΠΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                       626 (ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ        584(ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΤΡΑΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                      574(ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                   500(ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΒΕΜΗ- ΚΑΡΕΛΟΥ ΑΘΗΝΑ            499 (ΜΕΔΕΩΝΟΣ)
ΦΡΑΔΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ       494(ΠΑΛΑΙΡΟΥ)
ΛΙΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                     488(ΜΕΔΕΩΝΟΣ)
ΠΑΝΤΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ                484(ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ)
ΚΑΤΣΑΜΠΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ           466(ΠΑΛΑΙΡΟΥ)
ΛΙΤΟΥ -ΣΑΛΛΙΑΡΗ ΒΑΡΒΑΡΑ      419(ΠΑΛΑΙΡΟΥ)

ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ TOY ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»
ΠΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                      445
ΛΙΒΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ                                             436
ΘΕΟΔΩΡΕΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                        427
ΜΑΣΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ                                           386
ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ            383
ΚΑΤΣΑΒΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                               379
ΤΣΑΜΠΟΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                          371
ΚΟΥΤIΒΗΣ ΒΑΪΟΣ                                          369
ΝΤΟΒΑ ΠΕΡΣΕΦΩΝΗ                                    366
ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ-ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ           359
ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                           354
ΧΟΥΣΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                                     334
ΠΑΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                            301
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                          298
ΑΒΡΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                             285
ΡΙΖΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ                                 283
ΜΕΡΗΣΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                        271
ΝΙΑΦΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                                    268
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                     252
ΓΟΥΡΟΥΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                            245
ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                         234
ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                           230
ΤΑΝΤΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                178
ΚΑΛΙΑΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                      176
ΚΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                168
ΔΙΖΕΛΟΥ-ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ   167
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ                              167
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                        152
ΖΕΡΒΟΥΛΗ-ΧΡΥΣΟΥΛΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ  146
ΤΣΑΪΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ                             127
ΠΕΠΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                 122
ΜΑΓΓΟΥ ΠΑΠΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 119
ΓΕΡΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΜΟΣΧΟΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑ 107
ΠΑΤΣΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ                                  95
ΜΠΕΣΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                          85
ΤΣΟΥΤΣΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ                  63
 
http://katounanews.blogspot.gr

Επιδοτήσεις έως και 50% για 103 καλλιέργειες

 
Επιδοτήσεις σε 103 παραδοσιακές και εναλλακτικές καλλιέργειες φέρνει ο νέος επενδυτικός νόμος, ενισχύοντας παράλληλα όλες τις δράσεις μεταποίησης των προϊόντων αυτών
Συγκεκριμένα, ο νέος επενδυτικός νόμος, που αναμένεται σύντομα η εφαρμογή του, ενισχύει επενδυτικές προτάσεις που αφορούν την καλλιέργεια, παραγωγή, μεταποίηση νέων μορφών αγροτικών προϊόντων.....


Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» με τη βοήθεια του γενικού διευθυντή της εταιρείας PK Consulting Group Κώστα Παπαδόπουλου παρουσιάζουν έναν οδηγό επενδύσεων για την καλλιέργεια όλων των προτεινόμενων ποικιλιών και τη μεταποίηση 103 προϊόντων μέσα από τον επενδυτικό νόμο.
Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η δυνατότητα καλλιέργειας και συγκομιδής αγροτικών προϊόντων τα οποία πραγματοποιούνται από αγροτικούς ή αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς καθώς και ομάδες παραγωγών ή ενώσεις ομάδων παραγωγών, οι οποίες έχουν συσταθεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ αρ.φύλλου 465 /25-2-14 καθορίζονται εκ νέου τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων. Σύμφωνα με αυτήν ορίζονται στον τομέα της φυτικής παραγωγής εκμεταλλεύσεις όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων και τύπων παραγωγής.
Στη μακρά λίστα των επιδοτούμενων καλλιεργειών που επιδοτούνται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οπωροκηπευτικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, υποτροπικά φυτά, δενδρώδεις καλλιέργειες, όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε υφιστάμενες, νέες, εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες, όπως:
• Πορτοκαλιές. Οι πρώιμες ποικιλίες New Hall και Navelina που είναι ανθεκτικές στις ανεμόπληκτες περιοχές μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλες τις πρώιμες ή ανεμόπληκτες περιοχές της χώρας. Η πρώιμη ποικιλία Navel RO 25 μπορεί να διαδοθεί σε όλη τη χώρα όπως επίσης και η ποικιλία Fisher.
Οι όψιμες ποικιλίες Navel και η ποικιλία Οψιμο Αργους προωθείται σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας εφόσον ενδείκνυται σύμφωνα με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
• Μανταρινοειδή. Ομάδα Κλημεντίνης: Προωθούνται οι υπερπρώιμες ποικιλίες Marisol, οι πρώιμες ποικιλίες Denules και SRA63, SRA89 και Πόρου.
Ομάδα Satsuma: θεωρείται πρώιμη και ειδικότερα οι κλώνοι Clasuelina (ισπανική επιλογή), Miyagava, Wase, Okitsu (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) ειδικότερα στις περιοχές Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και γενικά στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας.
Το μανταρίνι Nova, σε όλες τις περιοχές εσπεριδοκαλλιέργειας της χώρας.
• Λεμονιά. Η ποικιλία Αδαμοπούλου όπου υπάρχει πρόβλημα κορυφοξήρας, σε όσες περιοχές της χώρας ευδοκιμεί. Η πρώιμη ποικιλία Inderdonato στις παραλιακές ζώνες της χώρας για συγκομιδές από τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Μαγληνή αν και δεν είναι ανθεκτική στην κορυνηφόρα παραμένει ως προωθούμενη λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας, των χυμωδών καρπών της και των ελάχιστων σπόρων που περιέχει.
Η ποικιλία Eureka με κύρια περίοδο συγκομιδής άνοιξη-αρχές καλοκαιριού και με υψηλή απόδοση σε χυμό. Η εγκατάστασή της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
• Γκρέιπ Φρουτ. Οι έγχρωμες ποικιλίες Red Blush και ιδιαίτερα Star Ruby στις περιοχές Χανίων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως και οι λευκόσαρκες άσπερμες και ιδιαίτερα η ποικιλία March Seedless.
• Κουμ Κουάτ. Στις περιοχές Κέρκυρας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ηλείας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
• Κίτρο. Στις περιοχές Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο.
• Περγαμόντο – Φράπα. Στις περιοχές Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας.
Υποτροπικά φυτά
Οι ανάγκες σε υποτροπικούς καρπούς στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από εισαγωγές, αυξάνονται συνεχώς.
Η προώθηση των αναφερομένων κατωτέρω υποτροπικών καλλιεργειών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αντικατασταθούν μη βιώσιμες καλλιέργειες και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά, και εξασφαλίζουν ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα.
• Αβοκάντο. Προωθούνται οι ποικιλίες Hass, Fuerte, Ettinger και Ζutano.
• Μπανάνα. Στις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου συνιστώνται οι κλώνοι Grand Nain και Αρβη. Σε καλλιέργειες υπό κάλυψη συνιστάται η ομάδα χαμηλόκορμων ποικιλιών Cavendish.
• Φραγκοσυκιά. Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Σάμου και Ευβοίας, προωθούνται οι ποικιλίες ΧΑ1, ΡΕ1, ΚΑ2 και ΡΟ2.
• Χουρμαδιά. Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, στις θερμότερες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών συνιστώνται οι ποικιλίες Barhoo, Khalas, Lulu και Deglet Noor.
• Πεκάν. Προωθούνται οι ποικιλίες PAWNE, CHOCTAW, WESTERN, DESIRABLE και DELMAS. Η ανωτέρω καλλιέργεια αντέχει και σε βορειότερες περιοχές της χώρας με ψυχρότερο σχετικώς κλίμα, όχι όμως σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.
• Μάνγκο. Προωθούνται οι ποικιλίες: KENT, PALMER, KEITT, TOMMY ATKINS και IRWIN, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές της χώρας.
• Τσεριμόγια. Προωθείται η καλλιέργεια των ποικιλιών AFRICAN PRIDE.
• Ακτινιδιά. Προωθούνται οι ποικιλίες ακτινιδιάς HΑΥWARD και ιδιαίτερα η επιλογή CHICO καθώς και η ελληνική ποικιλία «Τσεχελίδης».
• Κηπευτικά. Προωθείται η καλλιέργεια όλων των κηπευτικών ειδών, υπαίθρια ή υπό κάλυψη (μονοετών και πολυετών), με μόνη προϋπόθεση οι σχετικές ποικιλίες να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργουμένων φυτικών ειδών της χώρας μας ή/και στον κοινό κατάλογο ποικιλιών κηπευτικών ειδών.
• Ροδιά. Προωθούνται οι ποικιλίες Wonderful, Ι.Φ.Δ. 11006, Ι.Φ.Δ. 11021 και Ι.Φ.Δ. 1010.
• Ελιά. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι προωθούμενη ως είδος. Επιτρέπεται η ανανέωση και η μετατροπή υφιστάμενων ποικιλιών και η φύτευση νέων εκτάσεων ελιάς με τις προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες.
Στις περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ, προωθούνται οι ποικιλίες εκείνες που είναι καταγραμμένες στην αντίστοιχη απόφαση αναγνώρισης του ΠΟΠ και ΠΓΕ, τηρούμενης όμως της ποσοστιαίας αναλογίας των ποικιλιών, σε επίπεδο ζώνης παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Η καλλιέργεια της ελιάς προωθείται μόνο με κανονική φύτευση (όχι πυκνή φύτευση).
• Βατόμουρα.
• Σμέουρα.
• Μύρτιλα.
• Φραγκοστάφυλα. Προωθούνται οι ποικιλίες των ειδών RUBUS FRUTICOSUS, URSINUS FRUTICOSUS, DAEUS OCCIDENTALIS, RUBUS IDAEUS, VACCINIUM CORYMBOSUM, VACCINIUM MYRTILLUS και RIBES SATIVUM καθώς και οι υβριδιακές μορφές τους.
Οι καλλιέργειες που επιδοτεί ο νέος επενδυτικός νόμος
Βατόμουρο, Σμέουρο, Μύρτιλο, Φραγκοστάφυλο, Πορτοκαλιά, Μανταρινιά, Λεμονιά, Γκρέιπ φρουτ, Κουμ κουάτ, Κίτρο, Περγαμόντο, Φράπα, Ακτινίδιο, Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Βερικοκιά, Κερασιά, Δαμασκηνιά, Ροδακινιά, Νεκταρίνι, Κορομηλιά, Καρυδιά, Χαρουπιά, Καστανιά, Αμυγδαλιά, Φιστικιά, Συκιά, Ροδιά, Ελιά, Τσάι, Ρίγανη, Λεβάντα, Μέντα, Θυμάρι, Δενδρολίβανο, Βάλσαμο, Λουίζα, Σαμπούκος, Φασκόμηλο, Μελισσόχορτο, Βαλεριάνα, Ματζουράνα, Εχινάτσεα, Εστραγκόν, Κάπαρη, Υσσωπος, Γκότζι Μπέρι, Ιπποφαές, Αλόη, Κρανιά, Αρώνια, Φακή, Κοινό φασόλι, Φασόλια γίγαντες, Φάβα, Κουκιά, Ρεβύθι, Τριφύλλι, Κτηνοτροφικό μπιζέλι, Βίκος, Αβοκάντο, Φραγκοσυκιά, Μάνγκο, Λωτός, Μπανάνα, Χουρμαδιά, Λίτσι, Γκουάβα, Πεκάν, Τσεριμόγια, Αγκινάρα, Σπαράγγι, Ντομάτα, Μελιτζάνα, Αγγούρι, Πιπεριά, Πατάτα, Πεπόνι, Καρπούζι, Αγγούρι, Κολοκύθι, Φασολάκι, Αρακάς, Κρεμμύδι, Σκόρδο, Πράσο, Παντζάρι, Καρότο, Ραπάνι, Μαρούλι, Σπανάκι, Ραδίκι, Αντίδι, Μαϊντανός, Ανηθος, Σέλινο, Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Λαχανάκι Βρυξελλών, Μπάμια, Φράουλα
Δαπάνες που ενισχύονται
• Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, στα πλαίσια αυτόνομων και λειτουργικών επενδυτικών σχεδίων με ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Η κατασκευή κτιρίων ή εγκαταστάσεων προοριζομένων για τη στέγαση, την αναψυχή ή τη συνεστίαση των εργαζομένων της επιχείρησης καθώς και αιθουσών κατάρτισης προσωπικού, εφόσον αυτά γίνονται στην περιοχή που είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση.
• Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας (μέσα εσωτερικής μεταφοράς).
• Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων μεταφοράς προσωπικού, άνω των έξι θέσεων.
• Αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα (γεωργικοί ελκυστήρες, συλλεκτικές μηχανές, ενσιροδιανομείς κ.λπ.) και μη αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα (παρελκόμενα ελκυστήρα, λοιπά μηχανήματα που προσαρμόζονται στα αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα, κ.λπ.).
• Αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους (τομείς κρέατος και οπωροκηπευτικών).
• Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
• Τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.
• Η αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 παρ. 1.
• Εξοπλισμός εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία παραγωγικής μονάδας, γεωργικών προϊόντων σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω και τις εξαιρέσεις αυτών.
• Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
• Οι δαπάνες που συνδέονται με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας (ιδιοκατανάλωση).
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ανάλογα με την περιοχή τα ποσοστά επιχορήγησης
Ολες οι κατηγορίες επενδύσεων επιχορηγούνται με ποσοστά που διαφέρουν ανά γεωγραφική περιοχή και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 50% σε κάποιες περιφέρειες.
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι ένας από τους βασικούς στόχους του εκάστοτε επενδυτικού νόμου συνεπώς και του 3908/11 ήταν και είναι η δημιουργία επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών προτάσεων που τονίζουν το πνεύμα του συνεταιρισμού αφού σχεδόν για το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων πάνω από ένα όριο ήταν και είναι απαραίτητη η δημιουργία εταιρείας.
Αρα λοιπόν εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι μέσα από αυτήν τη λογική εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί και το εμπόδιο που για κάποιους θα αποτελούσε το υψηλό ελάχιστο όριο της επένδυσης που είναι τα 100.000 ευρώ.
Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο επενδυτικός νόμος απαιτεί από τον ιδιώτη επενδυτή συμμετοχή στην επένδυση ποσοστού ίσου μόλις με 25% εφόσον στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης θα έχει προβλεφτεί και η λήψη μεσομακροπρόθεσμου δανείου για το οποίο ο επενδυτής δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει εγκριτική απόφαση τραπέζης δανείου στη φάση της υποβολής του φακέλου.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ 
PK Consulting Group Μοναστηρίου 9, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310512409,www.pkcgroup.gr
Κώστας Νάνος

ethnos.gr
agrinioreport
xiromeronews

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ


  
Γράφει ο Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης.


Ονομάζεται Πεντηκοστή η σημερινή εορτή, γιατί είναι πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα. Ο ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει ωραία στις Πράξεις των Αποστόλων το ιστορικό γεγονός που συνέβη στα Ιεροσόλυμα. Όλοι οι πιστοί με μια καρδιά ήταν συναγμένοι στον ίδιο τόπο.

Και ξαφνικά, δίχως κανείς να το περιμένει, ήλθε βοή από τον ουρανό, σαν ήχος σφοδρού ανέμου, που κινείται με κάθε ορμή, και γέμισε όλο το σπίτι που κάθονταν οι απόστολοι. Και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια να διαμοιράζονται πύρινες φλόγινες γλώσσες πάνω από το κεφάλι του καθενός και γέμισε το είναι τους με το Άγιο Πνεύμα και φωτίστηκαν και ενισχύθηκαν και άρχισαν να μιλούν οι πριν αγράμματοι ουράνια λόγια και εμπνευσμένες διδαχές...

Από τότε μένει στην Εκκλησία ο Παράκλητος, το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο ιδιαίτερα εορτάζεται αύριο Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα από τον Πατέρα. Ο θαυμαστός, υπέρλογος και υπερφυσικός ερχομός του σημείωσε τη γέννηση της Εκκλησίας μας. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος συγκροτεί το θεσμό της Εκκλησίας, κυβερνά και καθοδηγεί το πλοίο της, ανάμεσα από τους μύριους υφαλοσκοπέλους της ιστορίας, παρά τα ανθρώπινα λάθη των εκπροσώπων της, και το οδηγεί στον εύδιο λιμένα της σωτηρίας.


Ο σκοπός της ζωής κατά την ορθόδοξη θεολογία είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, η χαρίτωση δηλαδή και τελείωση του ανθρώπου. Το θαύμα του φωτισμού πολλών, μετά το κήρυγμα των αποστόλων την ημέρα της Πεντηκοστής, επαναλαμβάνεται στα βάθη της ψυχής όσων επιθυμούν να αισθανθούν τους κραδασμούς της νέας βιαίας πνοής του Παράκλητου, της βαπτίσεώς του στα νάματα της προσωπικής τους Πεντηκοστής και της υιοθεσίας τους υπό του πανσθενουργού Παναγίου Πνεύματος. Το φως του Πνεύματος ανακαινίζει, αναπλάθει, ανανεώνει, αναμορφώνει.


Η Εκκλησία φωταγωγεί, ποιεί τα τέκνα της φωτόμορφα. Η Εκκλησία πορεύεται για τη φωταγωγία του κόσμου. Ο κόσμος όμως αγάπησε πιο πολύ το σκοτάδι. Φοβήθηκε φαίνεται αποκαλυπτικό και καθαρτικό φως. Πλούτος μοναδικός της Εκκλησίας είναι αυτό το πλούσιο και ακένωτο ζωοπάροχο φως. Μπορεί ο καθένας να κάνει, αν το θελήσει, έμπρακτα υπερώο Πεντηκοστής την καρδιά του. Για την καλή αλλοίωση όμως χρειάζεται καθαρότητα. Συνεπαρμένοι, παρασυρμένοι, πλανεμένοι και απατημένοι πολλοί σήμερα από αλλότρια πνεύματα και φώτα λησμόνησαν, άφησαν, αγνόησαν το υπερουράνιο, αληθινό φως και το Πνεύμα το άγιο, με τη γλωσσοπυρσόμορφη χάρη.


Εύκολα μιλάμε για τον κόσμο, για τους άλλους, τους πολλούς. Πόσοι όμως από εμάς, τους ανθρώπους της Εκκλησίας, διατηρούμε ενεργά τα αγιοπνευματικά χαρίσματα της αταλάντευτης πίστης, της μόνιμης πραότητας, της απαραίτητης εγκράτειας, της θυσιαστικής αγάπης; Μήπως στοιχεία αδιαφάνειας, υποκρισίας, αδιαφορίας και ασυνέπειας διέπουν το βίο μας; Εμπνέουμε το σφοδρό έρωτα της αγιότητας, τη χάρη της σεμνότητας και την ωραιότητα της ταπείνωσης; Παρουσιάζουμε εμείς την ευπρεπεστάτη αλλοίωση της Πεντηκοστής ή μασκοφορούμε και τη ζητάμε μόνο από τους άλλους;


Παράκλητος σημαίνει παραμυθία, παρηγοριά. Υπέρ ποτέ άλλοτε έχουμε όλοι ανάγκη από την “πανσωστική αιτία” του Αγίου Πνεύματος, για να παρηγορηθούμε πραγματικά. Στη σύγχρονη βαβυλώνια αιχμαλωσία υπό πνευμάτων πονηρών και ακαθάρτων, όπου έκαναν τον άνθρωπο αγχώδη, ταραγμένο, φοβισμένο, καχύποπτο και σαλεμένο έχουμε ανάγκη όλοι θερμής δέησης: Ελθέ, και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.

Αμήν.

Σήμερα γιορτάζουμε στην Εκκλησία μας τη μεγάλη γιορτή ι ης Αγίας Πεντηκοστής. Ο Κύριος πάντα μιλούσε στους μαθητές του για το Άγιο Πνεύμα, που θα έστελνε στον κόσμο από τον Ουράνιο Πατέρα του για να μείνει στην Εκκλησία για πάντα. Και πριν από την Ανάληψη του ο Κύριος μιλούσε στους μαθητές για  Άγιο Πνεύμα, όταν τους έλεγε: «Καθίστε στην Ιερουσαλήμ μέχρι που να οπλιστείτε με δύναμη από τον ουρανό» (Λουκά κεφ. κδ' στίχος 49). Σε άλλη περίσταση τους έλεγε αυτά, που περιλαμβάνει το σημερινό μας Ευαγγέλιο.

ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
«Εν δε τη εσχάτη ημερα τη μεγάλη της εορτής ειστήκει ο Ιησούς και έκραξε λέγων εάν τις διψεί, ερχέσθω προς με και πινέτω. ο πιστεύων εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί εκ της καρδίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος. Τούτο δε είπε περί του Πνεύματος ου έμελλον λαμβάνειν οι πιστεύοντες εις αυτόν· ούπω γαρ ην Πνεύμα Άγιον, ότι Ιησούς ουδέπω εδοξάσθη.

Πολλοί ούν εκ του όχλου άκούσαντες τον λόγον έλεγον ούτος εστίν αληθώς ο προφήτης. Άλλοι έλεγον μη γαρ εκ της Γαλιλαίας ο Χριστός έρχεται; ουχί η γραφή είπεν ότι εκ του σπέρματος Δαβίδ και από Βηθλεέμ της κώμης όπου ην Δαβίδ, ο Χριστός έρχεται; σχίσμα ουν εν τω όχλω εγένετο δι' αυτόν. Τινές δε ήθελον εξ αυτών πιάσαι αυτόν, αλλ' ουδείς επέβαλεν επ' αυτόν τας χείρας. Ήλθον ούν οι υπηρέται προς τους αρχιερείς και Φαρισαίους, και είπον αυτοίς εκείνοι· διατί ουκ ηγάγετε αυτόν; απεκρίθησαν οι ύπηρέται· ουδέποτε ούτως ελάλησεν άνθρωπος, ως ούτος ο άνθρωπος.

Απεκρίθησαν ούν αυτοίς οι Φαρισαίοι· μη και υμείς πεπλάνησθε; μη τις εκ των αρχόντων επίστευσεν εις αυτόν η εκ των Φαρισαίων; αλλ' ο όχλος ούτος ο μη γινώσκων τον νόμον επικατάρατοί εισί!

Λέγει Νικόδημος προς αυτούς, ο ελθών νυκτός προς αυτόν, εις ων εξ αυτών· μη ο νόμος ημών κρίνει τον άνθρωπον, εάν μη ακούση παρ' αυτού πρότερον και γνω τι ποιεί; απεκρίθησαν και είπον αυτώ· μη και συ εκ της Γαλιλαίας εί; ερεύνησον και ίδε ότι προφήτης εκ της Γαλιλαίας ουκ εγήγερται. Και επορεύθη έκαστος εις τον οίκον αυτού. Πάλιν ούν αυτοίς ο Ιησούς ελάλησε λέγων· εγώ ειμί το φως του κόσμου· ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ' έξει το φως της ζωής».

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Την τελευταία μέρα της μεγάλης γιορτής στάθηκε ο Ιησούς και φώναξε δυνατά λέγοντας· όποιος διψά ας έρχεται σε μένα και ας πίνει. Όποιος πιστεύει σε μένα, όπως το είπε η Γραφή, θα τρέξουν από την καρδιά του ποταμοί ζωντανού νερού. Και το είπε αυτό για το Πνεύμα που θα έπαιρναν εκείνοι που θα πίστευαν Πνεύμα, επειδή ο Χριστός ακόμα δεν είχε δοξαστεί.

Πολλοί λοιπόν από το λαό, όταν άκουσαν το λόγο έλεγαν αυτός είναι αληθινά ο προφήτης. Άλλοι έλεγαν αυτός είναι ο Χριστός. Άλλοι έλεγαν μήπως από τη Γαλιλαίο έρχεται ο Χριστός; Μήπως δεν το είπε η γραφή πως από τη γενιά του Δαβίδ και από το χωριό Βηθλεέμ, που καταγόταν ο Δαβίδ, έρχεται ο Χριστός; Χωρίστηκαν λοιπόν οι γνώμες ανάμεσα στο λαό γι' αυτόν. Μερικοί δε από αυτούς ήθελαν να τον πιάσουν, αλλά κανείς δεν άπλωσε χέρι επάνω του. Ήλθαν λοιπόν οι υπηρέτες στους αρχιερείς και τους Φαρισαίους και τους είπαν εκείνοι· γιατί δεν τον πιάσατε να τον φέρετε εδώ;

Αποκρίθηκαν οι υπηρέτες· ποτέ δε μίλησε έτσι άνθρωπος, όπως αυτός εδώ ο άνθρωπος. Οι Φαρισαίοι λοιπόν τους απάντησαν μήπως και σεις έχετε πλανηθεί; Είδατε κανένα από τους άρχοντες η από τους Φαρισαίους να πιστέψει σ' αυτόν; Όμως αυτός ο όχλος, που δε γνωρίζει το νόμο, πιστεύει σ' αυτόν και γι' αυτό είναι καταραμένοι.

Τότε τους λέγει ο Νικόδημος, που ήλθε στον Ιησού τη νύκτα και που ήταν ένας από αυτούς που τον πίστευαν. Μήπως μπορεί ο νόμος μας να κρίνει αυτό τον άνθρωπο, αν προηγουμένως δεν ακούσει τον ίδιο και μάθει τι ακριβώς κάνει; Τότε του αποκρίθηκαν και του είπαν μήπως και συ είσαι από τη Γαλιλαία; Ψάξε να δεις, πως κανένας προφήτης δεν έχει βγει ποτέ από τη Γαλιλαία. Και ο καθένας πήγε στο σπίτι Του. Πάλι ο Χριστός τους μίλησε και τους έλεγε· εγώ είμαι το φως του κόσμου· όποιος με ακολουθεί δε θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει μέσα του το φως της ζωής.


Γ' ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

1. Στη γιορτή της Σκηνοπηγίας, οι Ισραηλίτες έριχναν συμβολικά νερό στο θυσιαστήριο, που πρόσφεραν τις θυσίες των ολοκαυτωμάτων (= όταν έκαιγαν ολόκληρο το θυσιαζόμενο ζώο). Ο Ιησούς Χριστός παίρνει αφορμή από αυτό και λέγει στον κόσμο: «όποιος διψάει, ας έρχεται σε μένα και ας πίνει». Αυτό το νερό είναι το Άγιο Πνεύμα, που θα έλθει στον κόσμο για να μας φωτίσει όλους να καταλάβουμε τις αιώνιες αλήθειες που ο Κύριος μας δίδαξε.

2. Το Άγιο Πνεύμα ίδρυσε, όπως ξέρουμε, την ημέρα της Πεντηκοστής την Αγία Εκκλησία μας, που είναι το Σώμα του Χριστού. Κεφαλή του Σώματος είναι ο Ιησούς Χριστός. Μέλη του Σώματος είμαστε εμείς, όλοι οι άνθρωποι. Μέσα στην Εκκλησία, γινόμαστε όλοι οι άνθρωποι παιδιά του Θεού και έτσι ζούμε την αιώνια ζωή του «Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

3. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριά δος. Στο Σύμβολο της Πίστεως μας ομολογούμε: «Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των Προφητών». Ο Κύριος ονομάζει το Άγιο Πνεύμα «Παράκλητο». Γι' αυτό , όταν προσευχόμαστε στην Εκκλησία, λέμε: «Βασιλεύ ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών (= εσύ που γεμίζεις με την παρουσία σου τα πάντα). Στη θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας ο ιερέας με τις ευχές και τις διάφορες εκφωνήσεις τονίζει τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Στο ιερότερο σημείο της θείας Λειτουργίας, όταν ο ιερέας λέγει: «Τα σα εκ των σων...» παρακαλούμε το Θεό: «Κατάπεμψον (= στείλε) το Πνεύμα σου το Άγιον εφ' ημάς και επί τα προκείμενα δώρα ταύτα». Κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα και με μυστηριακό τρόπο μεταβάλλει τον Άρτο και τον Οίνο σε Τίμιο Σώμα και Άχραντο Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

4. Ο καθένας μας από μικρός ακόμη πρέπει να ετοιμάζει τον εαυτό του, ώστε να δεχτεί μέσα του το Άγιο Πνεύμα. Να καθαρίζει τον εαυτό του από κάθε αμαρτία και να ζητεί στην προσευχή του τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λέγουν, πως ο σκοπός της ζωής κάθε ανθρώπου, είναι να λάβει μέσα του το Άγιο Πνεύμα. Τότε ο άνθρωπος, όπως έχουμε μάθει και από την Κατήχηση μας, πραγματοποιεί το θείο προορισμό του, που είναι η ένωση και η κοινωνία του στην αιώνια ζωή του Θεού.

Δ' ΔΙΔΑΓΜΑ:

«"Όσοι γαρ Πνεύματι Θεού άγονται (= οδηγούνται) ούτοι εισίν υιοί Θεού» (Ρωμαίους κεφ. η' στίχος 14).

E ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

«Ευλογητός ει, Χριστέ, ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το Άγιον, και δι' αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας, Φιλάνθρωπε, δόξα σοι» (Απολυτίκιο της Πεντηκοστής).

2. «Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος (= από κάθε αμαρτία) και σώσον αγαθέ τα ψυχάς ημών» (Προσευχή της Εκκλησίας στο Άγιο Πνεύμα). 


agiosathanasioskatounas.blogspot.gr

Χρυσή Αυγή: πάντα στο πλευρό των «μαφιόζων» του χρήματος…


Γράφει ο Θύμιος Παπανικολάου
"Ρεσάλτο"

Για τη Χρυσή Αυγή έχουμε γράψει άπειρα κείμενα. 
Συστηματικά, σταθερά και αναλυτικά αποκαλύπταμε τον πολύπλευρο ρόλο της: Αυτόν του παρακρατικού προβοκάτορα που παρέχει, ταυτόχρονα, και το αναγκαίο άλλοθι στην κυβερνητική «συμμορία» του 4ου Ράιχ να ξεπλένεται «δημοκρατικά» και να παίζει τα δόλια και βρωμερά παιχνίδια της… Μια άλλη πτυχή των αναλύσεών μας ήταν τούτη:
Να δείξουμε, με βάση τα γεγονότα, ότι η Χρυσή Αυγή αποτελούσε και μια «συμμορία» στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ιδιαίτερα του εφοπλιστικού (θυμίζουμε και τον αγώνα που έδωσε η Χρυσή Αυγή στον Πειραιά στο πλευρό του Μαρινάκη…).


Εδώ θα συνοψίσουμε, με ΓΕΓΟΝΟΤΑ, τη δωσίλογη φιλοσοφία και πολιτική της Χρυσής Αυγής: Όταν τα γεγονότα μιλούν τα γαυγίσματα των γραφικών υστερικών περισσεύουν. 

α). 13 Μαΐου 2012: Ο «αντικαθεστωτικός» Μιχαλολιάκος συναντήθηκε με τον Παπούλια, δηλώνοντας ότι τον ανησυχεί η «ακυβερνησία»! 

Ανησυχούσε τον Μιχαλολιάκο η «ακυβερνησία» του κατοχικού καθεστώτος: τόσο «αντιμνημονιακός» και «αντικατοχικός» είναι… 

β). Στην ίδια συνάντηση:
 Αποσαφήνισε ότι η ΧΑ δεν διανοείται καν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. 

Δεν διανοείται η Χρυσή Αυγή να στραφεί εναντίον της ευρω-χούντας και του φασισμού του 4ου Ράιχ!!! 

γ). Ιούλιος 2012! Σώζει τον Στουρνάρα 

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ ζητού-σαν να συγκληθεί η Επιτροπή Οικονομι¬κών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να δώ¬σει εξηγήσεις ο υπουργός για την εξοργι-στική, σκανδαλώδη «δωρεά» που έκανε η τρικομματική κυβέρνηση στον τραπεζίτη Μ. Σάλλα, προσφέροντας την Αγροτική (ΑΤΕ) «πεσκέσι» στην Πειραιώς. 

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμπορεύτηκαν με την τρικομματική κυβέρνηση και έτσι δεν συμπληρώθηκε το άθροισμα των 17 βουλευτών που χρειαζόταν για να συγκληθεί η Επιτροπή… 

Ήταν και αυτή μια «γενναία» …αντιμνημονιακή πράξη!!! 

δ). Τέλος Αυγούστου: «Ναι στις ρεμούλες των ΠΑΕ»! 

Η ΧΑ υπερψήφισε την τροπολογία που επέτρεπε σε όσες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες δεν είχαν εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα να προσκομίσουν τα δέοντα ένα μήνα έπειτα από την έναρξη του πρωταθλήματος. 

ε). Το Σεπτέμβριο η συγκεβέρνηση των νονών του χρήματος ψήφισε ρύθμιση που μετέτρεπε την παλιά θαλαμηγό του Λάτση, «Νεράιδα», σε μουσείο, με θέμα την επιχειρηματική δράση του μακαρίτη: Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Χρυσή Αυγή: «Δωρίζεται από έναν εκ των πλουσιοτέρων αν-θρώπων της γης - και ξέρουμε ότι οι δωρεές που γίνονται στο Δημόσιο συνήθως καταστρέφονται, γιατί το Δημόσιο δεν σέβεται τίποτα που δεν το έχει αποκτήσει με κόπο. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτό το μουσείο να κάνει πολύ καλή δουλειά, ευρισκόμενο στα χέρια του Ιδρύματος Λάτση». 

Βασιλικότερη του Βασιλέως η Χρυσή Αυγή. Μέσα όμως στον οίστρο του γλειψίματος του Λάτση, η Χρυσή Αυγή τα μπέρδεψε. Δε είναι «δωρεά» όταν η διαχείριση του Μουσείου βρίσκεται στα χέρια του Ιδρύματος Λάτση. 

Είναι κλεψιά του Δημοσίου και σκάνδαλο φοροαπαλλαγής: Τα λειτουργικά έξοδα τα πληρώνει το Δημόσιο και το Ίδρυμα εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις του ομίλου που ανήκει… 

Στ). ΝΑΙ στις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών 

Η ΧΑ έκρινε ασήκωτο ακόμα και το φορολογικό χάδι που προβλέπει για τα πλοία ο προϋπολογισμός του 2013!!! 

Οι «εθνοσωτήρες» της Χρυσής Αυγής όχι μόνο δεν ενοχλούνται από τα σκανδαλώδη προνόμια της δωσίλογης και λαίμαργης εφοπλιστικής κακουργίας, αλλά γλείφουν αφόρητα και ξετσίπωτα τους εφοπλιστές: Το παίζουν και μπράβοι τους, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της Χούντας που ανύψωσε το δωσίλογο εφοπλιστικό έγκλημα σε «εθνική αρετή»… 

ζ). Δουλεμπόριο εργατών 

Τα Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας τη Χρυσής Αυγής είναι Γραφεία δουλεμπορίου: φτηνής εργασίας για τις συμμορίες του κεφαλαίου από τα εξαθλιωμένα και κατεστραμμένα θύματά του… 

η) Το άσβεστο μίσος της Χρυσής Αυγής εναντίον κάθε απεργιακού αγώνα και λαϊκού κινήματος. 
Η Χρυσή Αυγή ΠΑΝΤΑ στέκεται ΑΠΕΝΑΝΤΙ στα ιστορικά λαϊκά κινήματα και σε κάθε ΣΥΓΚΕΓΚΡΙΜΕΝΗ απεργιακή και λαϊκή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ εναντίον του κατοχικού καθεστώτος: Αποτελεί τις οργανωμένες συμμορίες των μαφιών του χρήματος και το φασιστικό οπλοστάσιο του αντικομουνισμού…». 
 πηγή

Ψυχοσάββατον



Τὸ Σάββατο πρὶν ἀπὸ τὴν Κυριακὴ τῆς Πεντηκοστῆς, λέγεται – «Σάββατο τῶν Ψυχῶν» ἢ Ψυχοσάββατο. Εἶναι τὸ δεύτερο ἀπὸ τὰ δύο Ψυχοσάββατα τοῦ ἔτους (τὸ πρῶτο ἐπιτελεῖται τὸ Σάββατο πρὶν ἀπὸ τὴν Κυριακὴ τῆς Ἀπόκρεω). 
Ὁ λόγος ποὺ τὸ καθιέρωσε ἡ Ἐκκλησία μας, παρ’ ὅτι κάθε Σάββατο εἶναι ἀφιερωμένο στοὺς κεκοιμημένους, εἶναι ὁ ἑξῆς: Ἐπειδὴ πολλοὶ κατὰ καιροὺς ἀπέθαναν μικροὶ ἢ στὴν ξενιτιὰ ἢ στὴ θάλασσα ἢ στὰ ὄρη καὶ τοὺς κρημνοὺς ἢ καὶ μερικοί, λόγω πτώχειας, δὲν ἀξιώθηκαν τῶν διατεταγμένων μνημοσυνῶν, «οἱ θεῖοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν τὸ μνημόσυνο αὐτὸ ὑπὲρ πάντων τῶν ἀπ’ αἰῶνος εὐσεβῶς τελευτησάντων Χριστιανῶν».


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’.
Ὁ βάθει σοφίας φιλανθρώπως πάντα οἰκονομῶν, καὶ τὸ συμφέρον πᾶσιν ἀπονέμων, μόνε Δημιουργέ, ἀνάπαυσον Κύριε, τὰς ψυχὰς τῶν δούλων σου· ἐν σοὶ γὰρ τὴν ἐλπίδα ἀνέθεντο, τῷ Ποιητῇ καὶ Πλάστῃ καὶ Θεῷ ἡμῶν.
Θεοτόκιον. Ἦχος πλ. δ’.Σὲ καὶ τεῖχος καὶ λιμένα ἔχομεν, καὶ πρέσβυν εὐπρόσδεκτον, πρὸς ὃν ἔτεκες Θεόν, Θεοτόκε Ἀνύμφευτε, τῶν πιστῶν ἡ σωτηρία.

Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ’.Μετὰ τῶν Ἁγίων ἀνάπαυσον, Χριστέ, τὰς ψυχὰς τῶν δούλων σου, ἔνθα οὐκ ἔστι πόνος, οὐ λύπη, οὐ στανγμός, ἀλλὰ ζωὴ ἀτελεύτητος.

Μεγαλυνάριον.Ὡς Θεὸς Οἰκτίρμων Παμβασιλεῦ, ἐν σκηναῖς Δικαίων, καὶ ἐν κόλποις τοῦ Ἀβραάμ, τὰς ἀπὸ αἰῶνος, ψυχὰς ἃς προσελάβου, ἀνάπαυσον παρέχων, αὐταῖς τὴν χάριν σου.