Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κατούνα




΄
 
http://www.lifo.gr/uploads/image/883188/arkas_1.jpg

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΑΓΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ;

κατάλογος                                                          
Του Κυριάκου Κόκκινου -Δικηγόρου

Γράφω το παρόν και το συνοδεύω με τη φωτογραφία του Ρήγα, τέλη Αυγούστου 2015, λίγες ημέρες πριν από τις νιοστές ανούσιες και καταστροφικές εκλογές των τελευταίων κρίσιμων χρόνων. Ένας ακόμη μήνας συνεχούς άσκοπης πολυλογίας, εκκωφαντικών τιτιβισμάτων πάντων, των σχετικών κι ασχέτων, ακατάσχετης ανουσιο-κενολογίας και λεκτικού πετροβολήματος, χωρίς νόημα κι αποτέλεσμα. Κυρίαρχο διακύβευμα το να “κυβερνήσουμε” ή το να “εκλεγούμε” εμείς κι όχι οι άλλοι. Εξ ου κι η συνεχής αδιέξοδη κριτική όλων κατά όλων.
Κατανοώ το κρίσιμο του θέματος για αυτούς που τρέμουν μήπως χάσουν την υποστηρικτική θαλπωρή του αξιώματος, όπως και την αγωνία των φιλόδοξων να κατακτήσουν “κοινωνική καταξίωση” – ας πούμε – κι οπωσδήποτε οικονομική ασφάλεια, σε συνθήκες κατάρρευσης του εθνικού και διεθνούς οικονομικού συστήματος.
Ο λαός όμως, όπως πάντα, θύμα της συνεχούς, αδιάκοπης και πλέον και επιστημονικής προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου, ακολουθεί τους ταγούς, παρά τη γενική κι επαναλαμβανόμενα αποδεδειγμένη αναξιοπιστία τους και με την ελπίδα του απελπισμένου, συνεχώς ανανεούμενη από το γενικευμένο κλίμα φόβου περί χειροτέρων, τους παρέχει εναλλάξ την εντολή να τον εκμεταλλευτούν ακόμη πιο σκληρά, να τον δυναστεύσουν, να τον βασανίσουν και στο τέλος, ευτελισμένο κι αποξηραμένο από κάθε ικμάδα, να τον πετάξουν, ως γρανάζι, που χάλασε και το αντικαθιστούν με άλλο. Το νέο γρανάζι, που διεθνώς ετοιμάστηκε κι ονομάστηκε ρεύματα μετανάστευσης, ορθώς λαθρομετανάστες, που ξαφνικά τόσο γλυκά μετονομάστηκαν σε παράτυπους μετανάστες, από το συστημικό, εξουσιαστικό, ιδεολογικό και πολιτικό σύμπλεγμα, μέρος του οποίου αποτελεί κι η διεθνοποιημένη και πάντα τυφλή αριστερά. Ένα ρεύμα με θύμα ανθρώπους, που κάποια συμφέροντα τους χρησιμοποιούν ως πολιορκητικούς κριούς εναντίον της πολιτισμένης Δύσης, για την πλήρη κατάρρευση του κόσμου, όπως τον ξέρουμε και την εγκαθίδρυση της ενιαίας διεθνούς εξουσίας. Κυρίως όμως ένα ρεύμα στρεφόμενο κατά της Ελλάδας. Γιατί αν πέσει ο Ελληνισμός στο αγώνα αυτό, ανοίγει η κερκόπορτα κι ο εχθρός καταλαμβάνει τη Βασιλεύουσα.
Δυστυχώς αυτό που αγνοούμε είναι ότι πράγματι δεν υπάρχει ΕΜΕΙΣ κι ΑΛΛΟΙ … , υπό την έννοια της απόλυτης ατομικότητας, υπό το πρίσμα της οποίας έχουμε μάθει να αναλύουμε τα δεδομένα του μικρόκοσμού μας.
Είμαστε όλοι μας ΕΜΕΙΣ, τόσο σε εθνικό συλλογικό επίπεδο, όσο κι ευρύτερα σε επίπεδο ανθρωπότητας, κύτταρα ενός διαιρεμένου κι ασυνείδητου μεγάλου ΕΓΩ, που καθένας μας έχει χάσει τη γνώση και συνείδηση της θέσης και του ρόλου του, μέσα τόσο στην επιμέρους συλλογικότητα (έθνος-πολιτεία), όσο και της σύνολης υπερσυλλογικότητας (ανθρωπότητα). Κι η άγνοια αυτή είναι καταστροφική, γιατί δεν μας παρέχει τη δυνατότητα να δούμε το αυτονόητο, δηλαδή το πόσο συνδεδεμένοι είμαστε μεταξύ μας, άνθρωποι, κοινωνίες κι έθνη, στο καλό και στο κακό. Πόσο κοινά είναι τα πάθη, οι αδυναμίες κι οι προκλήσεις και πόσο αναγκαία είναι η έξοδος από τον βάλτο της ασυνειδησίας και πλάνης, για να διακρίνουμε τις αλήθειες αυτές, που είναι ικανές με κοινή συστράτευση και συνεργασία, να οδηγήσουν στην επίλυση της διεθνών πλέον τεράστιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα. Έτσι μέσα στη φθοροποιό μας πλάνη, αναλωνόμαστε στο να συγκρουόμαστε και να μην συνεργαζόμαστε, να διαιρούμαστε και να μην συνθέτουμε δυνάμεις, να εθελοτυφλούμε, αυτοτυφλούμενοι κι ετεροτυφλούντες, χωρίς ένα γενικό όραμα να μας καθοδηγεί στο Δρόμο.
Λύσεις ωστόσο πηγάζουν μόνο μέσα από το ΕΜΕΙΣ, δηλαδή τη συλλογική συνείδηση και δράση της ανθρωπότητας και των λαών της, που μπορούν να τις αναζητήσουν και βρουν κάνοντας χρήση των αρχών, που διαθέτουν, αλλά έχουν επιλέξει να τις καταχωνιάσουν στο κελάρι της συνείδησής τους. Λύσεις που θα βρεθούν όταν για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, επικεντρωθεί η ανθρωπότητα στα πραγματικά αίτια, που το προκαλούν και τα θεραπεύσει, στην πηγή τους, αντιμετωπίζοντας για παράδειγμα τον απάνθρωπο ισλαμικό φανατισμό, που συμφέροντα εξέθρεψαν, εκεί που εμφανίστηκε, όπως πριν εξέθρεψαν και την Αλ Κάιντα, δίνοντας στους πολίτες των κρατών αυτών τη δυνατότητα να αγωνιστούν, για να ελέγξουν, σε καθεστώς ελευθερίας και δικαιοσύνης, τις πατρίδες τους, όπου έχουν δικαίωμα να ζουν ως άνθρωποι κι όχι ως κτήνη. Όσο όμως οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, δεν τροφοδοτούνται πλέον από τέτοια ιδανικά, τόσο οι ισχυρές δυνάμεις, που θέλουν να εξουσιάσουν απόλυτα την ανθρωπότητα, θα κάνουν πανηγύρι στις πλάτες των λαών, παίζοντας παιχνίδια μονόπολης.
Με τις σκέψεις αυτές και για να επανέλθω στα της Ελλάδας, όταν υφιστάμεθα συλλογικά τις συνέπειες της ανοησίας, της ανικανότητας ή συνειδητής προδοσίας των λίγων πολιτικών πειραματιστών, πλανόμαστε νομίζοντας ότι μόνο με την αλλαγή προσώπων, μπορούμε κάτι να κάνουμε! Και μάλιστα ότι κι η αλλαγή αυτή αποτελεί δήθεν το μέγιστο δημοκρατικό μας καθήκον!!! Δυστυχώς για να υπάρξει αλλαγή απαιτείται ανήφορος συνείδησης και διαρκής αγώνας.
Το είπε ωραία ο Ρήγας: Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά. Θα το παραλλάξω λίγο για να πω ότι για να συλλογάσαι καλά πρέπει να συλλογάσαι ελεύθερα!!! Αλλά για να συλλογάσαι και πολύ περισσότερο να επιλέγεις και να δρας ελεύθερα, χρειάζεται να κάνεις πρώτα την προσωπική σου Επ-Ανάσταση, που απαιτεί κόπο και θυσίες, να απελευθερωθείς από πλάνες, αδυναμίες, πάθη, φόβους, εξαρτήσεις, αλλιώς κάνεις τρύπες στο νερό.
Η σημερινή κατάσταση του Ελληνισμού δεικνύει δυστυχώς ότι οι Έλληνες διάγουν εν πλήρει αποχαυνώσει κι υποδουλώσει … Κυρίαρχος ο πανταχού παρών φόβος! Ανύπαρκτο το Όραμα της Ελευθερίας κι Αρετής! Τί αγώνα να κάνεις χωρίς αυτά να τον νοηματοδοτούν και τροφοδοτούν με την Θεία τους Ενέργεια;
Αν φίλοι μου δεν ξεπηδήσουν κι επιλεγούν από τα σπλάχνα μιας αναγεννούμενης κοινωνίας πολίτες, φωτισμένοι, με τέτοιες αρχές κι οράματα, όσες εκλογές κι αν γίνουν, όσοι πολιτικοί κι αν εναλλαχθούν στη διοίκηση του κράτους, θα κάνουν κι αυτοί τρύπες στο νερό! Κι ο χρόνος θα τρέχει αμείλικτα!

''Το πώς σας βλέπουν οι άλλοι να μην το λογαριάζετε. Μόνο του Θεού η κρίση έχει βαρύτητα, ως αλάθητη. Εμείς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε καλά καλά ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό, πολύ περισσότερο τον πλησίον...''


Πάντα βρέχει



Το καταπληκτικό βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση μας ταξιδεύει στις φυσικές ομορφιές στην Ευρυτανία σε τοπία μοναδικά όπως καταρράκτες, ορμητικά ποτάμια και εντυπωσιακά φαράγγια.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά ή διαφορετικά Στουρνάρα (Δολιανά και Στουρνάρα είναι το χωριό) νότια του νομού.


 http://viewsofgreece.gr/travel/wp-content/uploads/2012/04/FIDAKIA-2.jpg



Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Βυζαντινή τοιχογραφία του Φίκου,στο Κερέταρο-Μεξικό.



Μεξικό, «Nomada», 2014. Διαστάσεις 21Χ5 μ. Μια νομαδική φυλή ζωγραφισμένη με συμβολικό τρόπο. Έργο επικεντρωμένο στις οικουμενικές αξίες και στα συναισθήματα -αντί των υλικών αγαθών- που μεταφέρουν πίστη, αγάπη, χαρά, λύπη, μουσική, εργασία, γνώση, συλλογικότητα. Με τα κορίτσια του Κέντρου Κοινωνικού Προσανατολισμού Νεανίδων του Κερέταρο στο Μεξικό. 
Ο καλλιτέχνης λέει για το έργο του αυτό: 
Αυτή η τοιχογραφία ζωγραφίστηκε στα πλαίσια του Board Dripper festival στο Querétaro του Μεξικού. 
Το θέμα του φετινού φεστιβάλ ήταν οι Νομάδες (Nómada). 
Η έννοια του Νομά είναι συνυφασμένη με την έννοια του ξένου. Κι αυτό γιατί δεν έχουν ένα σταθερό τόπο διαμονής, μια πατρίδα. Είναι όμως τόσο “ξένοι” ως προς τους γύρω τους;
Στην τοιχογραφία εικονογραφώ μια νομαδική φυλή με συμβολικό τρόπο. Εστιάζω δηλαδή όχι στα υλικά αγαθά που κουβαλάνε μαζί τους, αλλά στις πανανθρώπινες αξίες και συναισθήματα, πράγματα τα οποία είναι ίδια σε όλο τον κόσμο. 
Ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι νέων συμβολίζει τον έρωτα. Τα πουλιά την ελευθερία. Η κατεύθυνση από τη σελήνη προς τον ήλιο, την πίστη σε ένα φωτεινότερο αύριο. Ο νεκρός που μεταφέρεται στην καρότσα το παρελθόν της φυλής, τους προγόνους, την ιστορία που κουβαλάμε (ή θα έπρεπε να κουβαλάμε) πάντα μαζί μας. Χαρά, λύπη, μουσική, μόχθος, γνώση, οικογένεια, πίστη, ελπίδα. Στοιχεία που ενυπάρχουν στην εικονογράφηση και εντοπίζονται σε κάθε κοινωνία, όπου κι αν αυτή βρίσκεται.
η ιστοσελίδα του εδώ
Ατένιζε τον Σταυρό
και θα δοξολογείς
τον Λυτρωτή σου.
Ατένιζε τον Σταυρό
και θα αγαπάς
τον συνάνθρωπό σου.
Ατένιζε τον Σταυρό
και θα υπομένεις
τις θλίψεις σου.
Ατένιζέ Τον...

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα ξανά. 7 προορισμοί για οικο-τουρίστες



Οι παρακάτω προορισμοί δεν φημίζονται μόνο για την πανέμορφη φύση τους και τους σπάνιους βιότοπους, αλλά και ως καταφύγια μοναδικών υπό εξαφάνιση ειδών. Ελάτε να ανακαλύψουμε την Ελλάδα από την αρχή πιο συνειδητά από ποτέ.
Κείμενο: Ντέπυ Κουρέλλου
Butterfly_2014_06_15
Ρόδος: Η κοιλάδα με τις πεταλούδες
Όπως τα περισσότερα ελληνικά νησιά, έτσι και η Ρόδος φημίζεται για τη δραστήρια νυχτερινή ζωή της. Είναι, όμως, η ενδοχώρα που κρύβει τον πραγματικό παράδεισο. Στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου -και σε μικρή απόσταση από το χωριό Θεολόγος- κρύβεται η Κοιλάδα με τις πεταλούδες. Ένας από τους πιο σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης που αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος). Εδώ το φυσικό περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν το ιδανικό μέρος για το ζευγάρωμα και την καλοκαιρινή τους παραμονή. Την πράσινη κοιλάδα διασχίζει ο ποταμός Πελεκάνος, στη σκιά της ιστορικής μονής της Καλόπετρας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22410 82822, τιμή εισόδου: 5 ευρώ
rodos
Επισκεφτείτε
– Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας -στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1930- για να θαυμάσετε το εκθετήριο των πεταλούδων καθώς και δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας του μοναδικού αυτού βιότοπου.
– Αν οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν, ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην ιστορική μονή της Καλόπετρας – χτισμένη από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

DSC_9354
Γευτείτε
Η Κοιλάδα πλαισιώνεται από παραδοσιακά χωριουδάκια όπου μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά πιάτα. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος της Κοιλάδας Φίλιππος Φιλίππου, οι φωτογραφίες του οποίου ντύνουν το επίσημο σάιτ της, μας προτείνει:
– Ταβέρνα «Δροσιά»: στο χωριό Θολός μέσα στον οικισμό.
– Ταβέρνα «Βορινό»: βρίσκεται στη διαδρομή από το χωριό Ψίνθος προς τις Πεταλούδες.
– Ταβέρνα «Το στολίδι της Ψίνθου»: στην Ψίνθο, στην κεντρική πλατεία.
– Ταβέρνα «Παράδεισος»: στο χωριό Παραδείσι.

Ψωνίστε
Στη διαδρομή που οδηγεί στις Πεταλούδες, στην περιοχή Καλαμώνας, υπάρχει το οινοποιείο «Τριανταφύλλου», το οποίο εκτός από κρασί διαθέτει και παραδοσιακά προϊόντα, τηλ.: 2241 82041

kerkiniedited
Λίμνη Κερκίνη: Ένας μοναδικός υδροβιότοπος
Ποιος είπε πως οι λίμνες είναι χειμερινός προορισμός; Στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Σερρών, 40 χλμ. από την ομώνυμη πρωτεύουσα και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η λίμνη Κερκίνη, ένας από τους δέκα Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας, ακυρώνει το κλισέ. Η Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932, με την κατασκευή του φράγματος στο Στρυμόνα στην περιοχή του Λιθότοπου. Είναι μάλιστα μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας όπου εκτρέφονται ακόμη νεροβούβαλοι -700 τον αριθμό-, μοναδικό είδος στην Ευρώπη, τους οποίους θα συναντήσετε στην περιοχή της Βυρώνειας. Στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv.
Πληροφορίες: www.kerkini.gr

Ζευγάρι-μελισσοφάγων.Σταθόπουλος-Πολυδεύκης
Δραστηριότητες
Παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα στο παραποτάμιο δάσος από τα λιμάνια Κερκίνης και Μανδρακίου, πεζοπορία, ορειβασία, ψάρεμα, ιππασία, κανό. Συγκεντρωμένα όλα τα τηλέφωνα στο http://kerkini.gr/drastiriotites

Επισκεφτείτε
Το Οχυρό Ρούπελ. Η στενωπός του Ρούπελ είναι μια στενή λωρίδα γης που σχηματίζεται από τον ρου του ποταμού Στρυμόνα, ανάμεσα από τα βουνά Μπέλες και Αγκιστρο. Το οχυρό βρίσκεται σε υψόμετρο 322 μ. και είναι το μεγαλύτερο από τα 21 συγκροτήματα οχυρών που κατασκευάστηκαν σε όλη τη γραμμή Μεταξά. Η μάχη του οχυρού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941 και τελικά παραδόθηκε στους Γερμανούς στις 10 Απριλίου του 1941 μετά από διαταγή κατάπαυσης του πυρός. Πληροφορίες στο τηλ.: 23210 95102.

Γευτείτε
Την πλούσια ιχθυοπανίδα της λίμνης (χέλια, σαρδέλες, κοκκινόφτερα, τσιρόνια, γριβάδια) στις ταβέρνες της γύρω περιοχής.

The-Iron-Gates-3
Φαράγγι της Σαμαριάς: 16 χιλιόμετρα άγριας, παρθένας φύσης
Ακόμα και οι μη εναλλακτικοί τουρίστες έχουν υποκύψει στην πρόκληση και τις ομορφιές που κρύβει το Φαράγγι της Σαμαριάς. Στον Νομό Χανίων, στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού, σε υψόμετρο 1.200 μ., ξεκινάει το Φαράγγι της Σαμαριάς που απλώνεται μέχρι τις ακτές του Λιβυκού στην Αγία Ρουμέλη, 16 χλμ. στο σύνολο. «Ο Φάραγγας», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, μαζί με τις γύρω πλαγιές και κάποια μικρότερα φαράγγια αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς ή Λευκών Ορέων. Φιλοξενεί 450 είδη φυτών και, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί οτιδήποτε από τον χώρο της Σαμαριάς, ούτε καν λουλούδι. Συμμορφωθείτε με την οδηγία συμβάλλοντας στη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος. Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα (δεύτερο είναι το μονοπάτι στον Ολυμπο). Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται λίγο πριν από τη μέση του Φαραγγιού και εκκενώθηκε το 1962, όταν ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Εθνικού Δρυμού. Πληροφορίες: www.samaria.gr

Capra-aegagrus-cretica-4
Εφοδιαστείτε
Με κατάλληλα υποδήματα και βεβαιωθείτε πως έχετε καλή φυσική κατάσταση, αφού πρόκειται για μια διαδρομή τουλάχιστον 6 ωρών, ανάλογα με τον βηματισμό σας. Το Φαράγγι είναι επισκέψιμο στο σύνολό του από την 1η Μαΐου ως το τέλος Οκτωβρίου, βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα πρέπει να έχουν εξέλθει όλοι οι επισκέπτες, καθώς απαγορεύεται η διανυκτέρευση.

IMG_4448_crop_1_Laurent Sourbesedited
Ζάκυνθος: Το νησί της Καρέτα – Καρέτα
Το Φιόρο του Λεβάντε (Ανθος της Ανατολής) πρωταγωνιστεί στα διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά ως ένας προορισμός που τα έχει όλα: καρτποσταλικές ακτές, ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση, εκλεκτή κουζίνα. Bέβαια, η Ζάκυνθος είναι διεθνώς συνυφασμένη και με την υπό εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta, καθώς ο κόλπος του Λαγανά αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο ωοτοκίας της. Πολύτιμος σύμμαχος της χελώνας στη μάχη της για επιβίωση, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999. Εκτεινόμενο από το ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα, καλύπτει τη θαλάσσια και τη χερσαία περιοχή του κόλπου του Λαγανά, τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερίου, τα νησιά Στροφάδες και τις νησίδες Μαραθονήσι, Πελούζο και Αγιος Σώστης, που μαζί με τις βορειότερες παραλίες (Γέρακας, Δάφνη, Καλαμάκι, Σεκάνια) αποτελούν τόπους ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας. Στην αρχή της άνοιξης, οι Caretta-Caretta μεταναστεύουν στον κόλπο Λαγανά για ζευγάρωμα, ενώ οι φωλιές δημιουργούνται από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. Πληροφορίες: http://www.nmp-zak.org

IMG_0067_1_Laurent Sourbesedited
Επισκεφτείτε
– Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας στη Δάφνη, όπου με φωτογραφίες, αναπαραστάσεις και βιντεοπροβολές θα ταξιδέψετε στην προστατευόμενη περιοχή και θα γνωρίσετε τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας από το ζευγάρωμα ως και τη γέννηση των νεοσσών.
– Το καταδυτικό κέντρο «Turtle Beach» στη λίμνη Κεριού. Προτιμήστε τη βουτιά στη διάσημη, γαλάζια σπηλιά του Κεριού κι αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε κάποια φώκια Monachus-Monachus να τρώει γαρίδες ή να παρατηρήσετε τις εκατοντάδες νυχτερίδες που βρίσκονται στην οροφή του σπηλαίου (www.diving-center-turtle-beach.com).
– Το πέτρινο πάρκο Ασκός, στη βόρεια Ζάκυνθο, 1 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών. Εκεί βρίσκονται 200.000, περίπου, αυτοφυή φυτά, θάμνοι, δέντρα και εκατοντάδες ζώα που ζουν σε φυσικές συνθήκες: από τα άγρια γεράκια, πολλών ειδών, ως τα αντιπροσωπευτικά θηλαστικά του νησιού. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα συμμετοχής στις δουλειές του πάρκου, π.χ. στη συγκομιδή της ελιάς, ή στο άρμεγμα της κατσίκας. Πληροφορίες: www.askos.gr

Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπώνedited
Εθνικός Δρυμός Πρεσπών: Η γοητεία της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας
Διαχρονικός ταξιδιωτικός προορισμός για τους φυσιολάτρες στα γεωφυσικά όρια του Νομού Φλώρινας, υπό το βλέμμα των γύρω ορεινών όγκων, ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας ασκούν μαγνητική γοητεία. Από πολύ νωρίς αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα των Πρεσπών ως ενδιαίτημα σημαντικών ειδών οργανισμών, κυρίως πουλιών. Αυτό που ξεχωρίζει τις Πρέσπες από τους υπόλοιπους εθνικούς δρυμούς είναι η μεγάλη ποικιλομορφία σε φυσικές διαπλάσεις και τύπους ενδιαιτημάτων. Η περιοχή έχει πολύ πλούσια πανίδα ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποικιλότητας βιοτόπων και της τοπογραφίας. Οι λίμνες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή των παρυδάτιων πτηνών. Συνολικά, πάνω από 200 είδη έχουν παρατηρηθεί στις λίμνες και τα γύρω δάση. Εφοδιαστείτε με τον δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά και θα σας δανείσουν το τηλεσκόπιό τους για να τα παρατηρήσετε. Μην παραλείψετε να διασχίστε την πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα προκειμένου να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται στον 10ο αιώνα μ.Χ. Πληροφορίες: www.fdedp.gr

Βασιλική ΦΔΕΔΠedited
Επισκεφτείτε
– Τα τρία Κέντρα Ενημέρωσης -τα οποία στεγάζονται σε παραδοσιακά κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και ανακατασκευάστηκαν- λειτουργούν σε καθημερινή βάση παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για πεζοπορία και ξεναγήσεις, παρατήρηση πουλιών, τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.

Γευτείτε
– Πεντανόστιμο γριβάδι, ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου στους παραδοσιακούς οικισμούς των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού.
– Τσιρόνι, το χαρακτηριστικό είδος μικρού ψαριού που οι κάτοικοι ψαρεύουν με κέδρα. Το μέγεθος του δεν ξεπερνά τα 15-20 εκ. και παλαιότερα είχε ιδιαίτερη εμπορική αξία για την περιοχή ενώ λειτουργούσε και συσκευαστήριο στην Πρέσπα που έκανε εξαγωγές τσιρονιού σε κονσέρβες, κυρίως στη Γαλλία.

Κολυμπήστε
Στην πλαζ Κούλα στη Μεγάλη Πρέσπα και δείτε τα δεκάδες ανθισμένα νούφαρα της Μικρής.

MOm monk seal 2edited
Αλόννησος: Στο καταφύγιο της Μονάχους – Μονάχους

Τη σοφιστικέ, κοσμοπολίτικη διάθεση της Αλοννήσου ενισχύει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου -Βορείων Σποράδων, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, που περιλαμβάνει -εκτός από το νησί της Αλοννήσου- τα νησάκια Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα, Γιούρα, καθώς και 22 ακατοίκητες βραχονησίδες. Ο ονειρικός θαλάσσιος κόσμος του πάρκου δίνει στους ψαγμένους οικοτουρίστες ευκαιρίες για ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες, ενώ ολόκληρη η γεωγραφική έκταση του πάρκου χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο φυσικό πλούτο χλωρίδας και πανίδας, αλλά και ιστορικών μνημείων με διαχρονική συνέχεια από τη νεολιθική εποχή, τη βυζαντινή ως και τα νεότερα χρόνια. Πληροφορίες: www.alonissos-park.gr

MOm monk sealedited
Βοηθήστε
Την οργάνωση Mom, την ελληνική μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε για τη διάσωση της Monachus-Monachus, συμμετέχοντας στο καλοκαιρινό εθελοντικό της πρόγραμμα και κάνε διακοπές σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Το πρόγραμμα εκτελείται στο κέντρο της Mom, στο Πατητήρι, και έχει διάρκεια δύο εβδομάδες. Πληροφορίες: www.mom.gr

pindos4
Εθνικός Δρυμός Πίνδου: Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας
Απέραντα δάση, ποτάμια και παραπόταμοι, λίμνες και μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί. Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, ανάμεσά τους οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου – Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα), έντεκα Καταφύγια Αγριας Ζωής και πολλά άλλα. Από το 2013 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης του αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica), της βίδρας (Lutra lutra) -αμφότερα προστατευόμενα είδη- και της ιχθυοπανίδας της περιοχής του Εθνικού Πάρκου. Στο Πάρκο επιτρέπεται η συλλογή βοτάνων την εποχή της ανθοφορίας τους (έως ½ κιλό για κάθε άτομο ανά ημέρα εξόδου και συνολικά ως 2 κιλά), η συλλογή μανιταριών (ως 2 κιλά μανιτάρια ανά άτομο την ημέρα και μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος του μανιταριού), η αναρρίχηση, η ορειβασία, το κυνήγι (μόνο στις εκτάσεις που βρίσκονται έξω από τις χαρακτηρισμένες Περιοχές Προστασίας της Φύσης -ενημέρωση από τη Δασική Υπηρεσία), το ψάρεμα (εκτός από τον ποταμό Βοϊδομάτη από τη γέφυρα Κλειδωνιάς ως τις πηγές του, στα ενδότερα της χαράδρας του Αώου καθώς και στο Αρκουδόρεμα στη Βάλια Κάλντα). Πληροφορίες: http://pindosnationalpark.gr

pindos1
Τράβα κουπί
Για την κατάβαση των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη ατομικά (χωρίς δηλαδή τη συνοδεία επίσημου οδηγού ποταμού) απαιτείται ειδική άδεια από το Δασαρχείο Κόνιτσας.

Επισκεφτείτε
Τα σπήλαια του βουνού. Παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον – ιδιαίτερα αυτό της Ανεμότρυπας.

Μάθε ότι
Το κολύμπι επιτρέπεται στα ποτάμια και τις λίμνες του Εθνικού Πάρκου με εξαίρεση το Αρκουδόρεμα στην περιοχή της Βάλια Κάλντα και τον ποταμό Βοϊδομάτη.

πηγή

Έναρξη νέων τμημάτων του ΚΔΒΜ Ακτίου-Βόνιτσας




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ





               Δήμος    ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7V7qcSRRxamL-D_C3l-KmJzOaH5SCweJPStWXvO8JVOEtG_p2ANSSmdMbV70LjNYQWZqL5Fiv-dtflEIU9Z4Yw_CIjosYtorb-DmCw-tD67Pb1imJyXklZXNy9irY3tgridy8Rw9_tzBr/s1600/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82.jpg


ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας και το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στο οποίο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ &  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.
Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

-Αγγλικά
-Εξαρτήσεις και πρόληψη
-Ιταλικά
-Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων
-Μαθήματα χρήσης Η/Υ
-Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία
-Δημιουργία Ιστοσελίδας
-Αρχιτεκτονική κήπων
-Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες
-Νέες εναλλακτικές καλλιέργειες
-Ιστορία Τέχνης
-Βιολογικά Προϊόντα: Παραγωγή-Πιστοποίηση-Διάθεση
-Τοπική Ιστορία



Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους .

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στα κατά τόπους ΚΕΠ
                                                                                                                                  
Τηλ. : 2643041121, 2643360115 και 6972676332

email: kdvmvonitsas@gmail.com

Δηλώσεις συμμετοχής από 15/9/2015 έως 30/9/2015   

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα μαθήματα είναι δωρεάν και χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Ακούσατε, αδελφοί μου, πώς πρέπει να γίνεται ο σταυρός και τι σημαίνει. Πρώτον· όπως η Αγία Τριάς δοξάζεται εις τον Ουρανόν από τους Αγγέλους, ούτω και συ να σμίγης τα τρία σου δάκτυλα της δεξιάς χειρός· και μη δυνάμενος να αναβής εις τον Ουρανόν να προσκυνήσης, βάνεις την χείραν σου εις την κεφαλήν σου (διότι η κεφαλή σημαίνει τον Ουρανόν) και λέγεις:



Καθώς οι Άγγελοι δοξάζουσι την Αγίαν Τριάδα εις τον Ουρανόν, έτσι και εγώ ως δούλος δοξάζω και προσκυνώ την Αγίαν Τριάδα · και καθώς τα δάκτυλα είναι τρία, είναι ξεχωριστά, είναι και μαζί, έτσι και η Αγία Τριάς είναι τρία Πρόσωπα, αλλ' εις Θεός. Κατεβάζων το χέρι σου εις την κοιλίαν σου να λέγης: Σε προσκυνώ και Σε λατρεύω, Κύριέ μου, ότι κατεδέχθης και εσαρκώθης εις την κοιλίαν της Θεοτόκου διά τας αμαρτίας μας. Το βάζεις πάλιν εις τον δεξιόν σου ώμον και λέγεις : Σε παρακαλώ, Θεέ μου, να με συγχωρήσης και να με βάλης εις τα δεξιά σου με τους δικαίους. Βάνοντάς το πάλιν εις τον αριστερόν ώμον λέγεις: Σε παρακαλώ, Κύριέ μου, μη με βάλης εις τα αριστερά με τους αμαρτωλούς. Έπειτα κύπτοντας κάτω εις την γην: Σε δοξάζω, Θεέ μου, Σε προσκυνώ και Σε λατρεύω, ότι καθώς εβάλθηκες εις τον Τάφον, έτσι θα βαλθώ και εγώ. Και όταν σηκώνεσαι ορθός, φανερώνει την ανάστασιν και λέγεις: Σε δοξάζω και Σε προσκυνώ, Κύριέ μου, ότι Ανέστης εκ νεκρών διά να μας χαρίσης Ζωήν Αιώνιον.
 Αυτό σημαίνει ο Σταυρός!
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.