Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Λόγια μεγάλων ανδρών

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-0/p370x247/11224664_624336051002538_6748346873897990940_o.jpg

Αγιασμός στα Σχολεία της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Κατούνας επί τη ενάρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς.

Δημοτικό Σχολείο



Γυμνάσιο Κατούνας


Γεν. Λύκειο Κατούνας


Θα επέμβη ο Χριστός, θα δώση μια σφαλιάρα σε όλο αυτό το Σύστημα, θα πατάξη όλο το κακό και θα το βγάλη σε καλό τελικά. Θα γεμίσουν οι δρόμοι Προσκυνητάρια. Έξω τα λεωφορεία, θα έχουν εικόνες. Θα πιστέψουν όλοι οι άνθρωποι. Θα σε τραβάν, για να τους πεις για το Χριστό!! ...

https://vatopaidi.files.wordpress.com/2009/09/christ1.jpg

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

Ερμηνεία της εικόνας των Αγίων Μικρασιατών Νεομαρτύρων.


Τῇ Κυριακῇ πρὸ τῆς τοῦ Τιμίου Σταυροῦ Ὑψώσεως μνήμην ἐπιτελοῦμεν τῶν ἑκατοντάδων χιλιάδων ἐνδόξων Νεομαρτύρων, Ἱεραρχῶν, Ἱερέων, Ἱερομονάχων καὶ Μοναχῶν, προσέτι δὲ Ἀνδρῶν, Γυναικῶν καὶ Παίδων, τῶν ἐν Μικρᾷ Ἀσίᾳ μαρτυρησάντων κατὰ τὰ ἔτη 1918 – 1922. Μὲ ὕπατον Ἱερομάρτυρα τὸν Ἅγιον Χρυσόστομον Σμύρνης καὶ τῶν σὺν αὐτῶ Ἱεραρχῶν· Γρηγορίου Κυδωνιῶν, Ἀμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ἰκονίου, καὶ Εὐθυμίου Ζήλων.

Άγιοι Μικρασιάτες Μάρτυρες : ιεράρχες ιερείς μοναχοί και λαϊκοί , άνδρες γυναίκες και παιδιά (μια μικρασιατική οικογένεια). Ο Σταυρός στην κέντρο της εικόνας συμβολίζει την «Σταυρωμένη Μικρά Ασία». Το Καμπαναριό στο κέντρο του Σταυρού ήταν το Καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης. Εκ δεξιών προς αριστερά οι μάρτυρες ιεράρχες: ο Ζήλων Ευθύμιος, ο Κυδωνιών Γρηγόριος, ο Σμύρνης Χρυσόστομος, ο Ικονίου Προκόπιος, ο Μοσχονησίων Αμβρόσιος. Στην συνέχεια αριστερά του Σταυρού είναι ο Μοναχός (εκπρόσωπος των Μοναχών σφαγιασθέντων), δεξιά του Σταυρού ο Κληρικός (εκπρόσωπος των Κληρικών σφαγιασθέντων), και κάτω δεξιά ο Μικρασιάτης κάτοικος, αντιπροσωπεύοντας τον ανδρικό πληθυσμό που εβασανίσθει και σφαγιάσθει, και αριστερά η Γυναίκα -Μάνα και το Τέκνο, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο του γυναικείου και παιδικού πληθυσμού που εβασανίσθη, εβιάσθη και μαρτύρησε στα τουρκικά βασανιστήρια με τίμημα την ζωή του.

Ο Σταυρός στην κέντρο της εικόνας συμβολίζει την «Σταυρωμένη Μικρά Ασία». Το Καμπαναριό στο κέντρο του Σταυρού ήταν το Καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης. Εκ δεξιών προς αριστερά οι μάρτυρες ιεράρχες: ο Ζήλων Ευθύμιος, ο Κυδωνιών Γρηγόριος, ο Σμύρνης Χρυσόστομος, ο Ικονίου Προκόπιος, ο Μοσχονησίων Αμβρόσιος. Στην συνέχεια αριστερά του Σταυρού είναι ο Μοναχός (εκπρόσωπος των Μοναχών σφαγιασθέντων), δεξιά του Σταυρού ο Κληρικός (εκπρόσωπος των Κληρικών σφαγιασθέντων), και κάτω δεξιά ο Μικρασιάτης κάτοικος, αντιπροσωπεύοντας τον ανδρικό πληθυσμό που εβασανίσθει και σφαγιάσθει, και αριστερά η Γυναίκα -Μάνα και το Τέκνο, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο του γυναικείου και παιδικού πληθυσμού που εβασανίσθη, εβιάσθη και μαρτύρησε στα τουρκικά βασανιστήρια με τίμημα την ζωή του.

Καλωσήρθατε στη Dismaland- Ο Banksy δημιούργησε το "πιο απογοητευτικό αξιοθέατο" της Βρετανίας

Ο «ΤΡΕΛΟΣ» ΖΗΤΙΑΝΟΣ


SAMSUNG DIGIMAX A403
 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σαββάτο νωρίς το πρωί σε μια γνωστή ιστορική πόλη της ανατολικής Τουρκίας, άλλοτε ένδοξη βυζαντινή μητρόπολη. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και οι βερικοκιές ήταν κιόλας ανθισμένες. Ο ευλογημένος αυτός καρπός είναι ένα από τα κυριότερα ειδή που παράγει η περιοχή.
Αποφασίσαμε να κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και να επισκεφτούμε κυρίως το μεγάλο τζαμί. Όταν βρεθήκαμε εκεί, η πρώτη έκπληξη ήταν πως το κτίσμα δεν θύμιζε καθόλου μουσουλμανικό τέμενος. Εκείνο που μας θύμισε μόλις το αντικρίσαμε είναι κλασική βυζαντινή εκκλησία μετά τρούλου. Φαίνονταν όμως καινούργιο και ήταν περίεργο που οι μειμάρηδες, δηλαδή οι κατασκευαστές του αποφάσισαν να παρουσιάσουν ουσιαστικά μια ελληνορθόδοξη εκκλησία για να χρησιμοποιηθεί σαν μουσουλμανικό τέμενος. Ένα άλλο περίεργο ήταν ο κεντρικός μιναρές του τζαμιού που δεν ήταν ενσωματωμένος με το τζαμί και δεν είχε κορυφή, κάτι το πολύ περίεργο για ένα τουρκικό τζαμί εδώ στην καρδιά της σημερινής Τουρκίας.
Πλησιάσαμε πιο κοντά και στον περίγυρο του τζαμιού. Εκείνη την ώρα υπήρχε εκεί γύρω πολύς κόσμος που συζητούσε με ένταση κάποιο τοπικό γεγονός. Οι μουσουλμάνες με τις κλασικές μαντίλες παρακολουθούσαν σιωπηλές έκτος από δυο που φώναζαν με πολύ έντονο ύφος.
Μαζί με τον κόσμο σε κάποια άκρη ήταν και καμία δεκαριά ζητιάνοι, οι περισσότεροι ρακένδυτοι, που φαίνονταν τελείως αδιάφοροι με όσα γίνονταν και συζητούσαν οι άλλοι γύρω τους.
Καθώς πλησιάσαμε για να παρατηρήσουμε πιο κοντά το τζαμί χωρίς όμως να μπούμε μέσα μήπως και προκαλούσαμε κάποια αντίδραση, ξαφνικά ένας από τους ζητιάνους ξεχώρισε ήρθε πιο κοντά μας και ακολουθούσε από πίσω τα βήματα μας με ένα πολύ περίεργο ύφος.
Σταματήσαμε και θελήσαμε να μάθουν γιατί μας ακλουθεί. Ο ζητιάνος τότε μας πλησίασε πιο κοντά και με ένα χαμόγελο με νόημα μας ρώτησε ! Rumlar ? (Ρωμιοί –Evet, (Ναι), απάντησα εγώ αυθόρμητα χωρίς να σκεφτώ τίποτα. Τότε ο ζητιάνος σαν παραλήρημα άρχισε να απαγγέλλει απ” έξω με πολύ γρήγορη και κοφτή φωνή το… «Πάτερ ημών»!
Μείναμε άναυδοι και τον παρακολουθούσαμε κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα. Αυτός πολύ γρήγορα αφού τελείωσε μας έριξε μια βιαστική ματιά όλο νόημα και απότομα μας γύρισε την πλάτη του και απομακρύνθηκε με βιαστικά βήματα. Μετά από λίγο άρχισε να τρέχει και γρήγορα εξαφανίστηκε. Κάποιοι εκεί γύρω που είχαν παρατηρήσει την σκηνή γελούσαν και μας υπέδειχναν με κοροϊδευτικό ύφος :
-Aptal, aprtal, Bu adam aptal! Ο ζητιάνος ήταν ανόητος. Ήταν για αυτούς ένας τρελός!
Η σκηνή μας έμεινε μέχρι να φύγουμε από αυτή την πόλη. Δεν προσπαθήσαμε να βρούμε αυτόν τον ζητιάνο για ευνόητους λόγους.
Ω άγνωστη Τουρκία! Πόσα δικά μας δεν κρύβεις μέσα στους κόρφους σου ; Άμποτε θα έρθει εκείνη η μέρα που θα σηκωθεί το βαρύ πέπλο της ημισελήνου και αποκαλυφτεί το μεγάλο σου μυστικό!
 
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το οροπέδιο της φακής


Μετά από αυτό το φωτογραφικό κλικ η φακή ως προϊόν παίρνει άλλη διάσταση. 
Στο χωριό Εγκλουβή οι κάτοικοι ακόμη σπέρνουν και μαζεύουν το φυτό με τον παραδοσιακό τρόπο. Στο πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας εγκλωβισμένο από ορεινούς όγκους (εξ ου και το όνομά της) οι κάτοικοι καλλιεργούν το φυτό στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου. 
Να μην χαθεί ούτε ένας σπόρος, γονατισμένοι στη γη, όλα με το χέρι. Δεν γίνεται αλλιώς αν θέλεις να παράγεις την καλύτερη ποιοτικά φακή στον κόσμο. 
Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου οι κάτοικοι γιορτάζουν την συγκομιδή του φυτού. Στήνουν γλέντι, μαγειρεύουν το όσπριο με όλους τους δυνατούς τρόπους και περιμένουν τον κόσμο να τιμήσει τον τόπο τους και την επιμονή τους να παραμένουν στον χρόνο γνήσιοι. 

πηγή

Τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!


Πρόσφατα, η Telegraph συμπεριέλαβε σε άρθρο της 2 διάσημα φαράγγια της Ελλάδας, του Βίκου και της Σαμαριάς, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, αλλά κυρίως τις ομορφιές τους. Πράγματι, όσοι τα έχουν επισκεφτεί, καταλαβαίνουν με την πρώτη ματιά ότι πρόκειται για μεγαλείο της φύσης, που αξίζει τον κόπο να γνωρίσει κάποιος. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα τα δημοφιλή και τα λιγότερα διάσημα φαράγγια της χώρας μας, έτσι ώστε να βρεθούμε σύντομα στα μονοπάτια τους, ζώντας μια αξέχαστη εμπειρία.
Φαράγγι του Βίκου
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
Στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το φαράγγι του Βίκου με μήκος 20 χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνάει τα χίλια μέτρα έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία πλάτους/βάθους του, αφού το άνοιγμά του είναι το μικρότερο παγκοσμίως. Αν σκοπεύετε να περιηγηθείτε στο φαράγγι, με μια έμπειρη ομάδα δεν θα ξεπεράσετε τις 5 ώρες, ξεκινώντας από τα χωριά Μονοδένδρι και Κουκούλι και καταλήγοντας κοντά στον οικισμό του Βίκου. Από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη), όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική και πραγματικά αξεπέραστη και η χλωρίδα του με την ιδιαίτερη ποικιλία της εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.
Φαράγγι της Σαμαριάς
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
Στο νότιο τμήμα του νομού Χανιών, το Φαράγγι της Σαμαριάς -ή αλλιώς Φάραγγας όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης, γι’ αυτό πριν αρχίσετε τις μαντινάδες και τις ρακές σε ένα ταξίδι σας προς τα εκεί, φορέστε τα ορειβατικά σας και επισκεφτείτε το. Με μήκος 18 χιλιομέτρων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, αλλά και 450 είδη φυτών που σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθούν από το χώρο της Σαμαριάς. Από το 2010 βρίσκεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO κι απ’ ό,τι φαίνεται όχι άδικα.
Φαράγγι Αχέροντα
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
Γνωρίστε από κοντά τον ποταμό Αχέροντα, που διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, και τις πηγές του, ακολουθήστε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ξεκινήστε πεζοπορία από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με προορισμό το χωριό Σαμονίβα, προκειμένου να αντικρύσετε στη διαδρομή το υπέροχο θέαμα που δημιουργεί το στενό και επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα, με τις κατάφυτες πλαγιές, που σχηματίζεται από τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου.
Φαράγγι του Βουραϊκού
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
Στην Πελοπόννησο, 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, το Φαράγγι του Βουραϊκού καλύπτει μια έκταση μήκους 20 χιλιομέτρων και μαζί με τα Αροάνια όρη αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή που θεωρείται Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέει ο Βουραϊκός ποταμός, ο οποίος το «βάφτισε», ενώ η φύση της περιοχής είναι απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαιτέρως σημαντική, αφού εκεί συναντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη χλωρίδας. Το φαράγγι διασχίζει επίσης ο μοναδικός στην Ελλάδα οδοντωτός σιδηρόδρομος, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1889, ολοκληρώθηκε το 1896 και περνάει σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, σε μια απόσταση 22 χιλιομέτρων. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας.
Φαράγγι του Λούσιου
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
Παραμένοντας στην Πελοπόννησο, στην πλευρά της Αρκαδίας, ο Λούσιος ποταμός και το εντυπωσιακό, ομώνυμο φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων προσφέρει ένα πανέμορφο θέαμα, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αρκαδίας. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η άγρια, παρθένα βλάστησή του, όπου τα κυπαρίσσια, οι ιτιές, οι λεύκες, τα πουρνάρια, τα πλατάνια, οι μυρτιές, οι φτελιές και η γενικότερη πλούσια χλωρίδα του γεμίζει τον επισκέπτη με οξυγόνο και το τοπίο με πράσινο. Στην περιοχή «συχνάζει» και πλούσια πανίδα με μεγάλη ποικιλία πουλιών, ερπετών κ.ο.κ., ενώ οι λαξευμένες μονές στους βράχους, δίνουν μοναδική ατμόσφαιρα στο τοπίο, κάνοντας τη διάσχιση του φαραγγιού μια ιδιαίτερη εμπειρία για τον επισκέπτη.
Φαράγγι Ασωπού
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
perierga.gr - Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας!
Γνωστό από την αρχαιότητα, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου, το στενό πέρασμα που σχηματίζουν οι κάθετες βουνοπλαγιές αποτελεί ένα από τα πιο προσβάσιμα, αλλά παρ’ όλ’ αυτά πανέμορφα φαράγγια της Ελλάδας, αυτό του Ασωπού. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή που συνδυάζει περπάτημα, αλλά και κολύμπι, με πολλά πλατάνια και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Η διαδρομή που ξεκινάει κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα, αν θέλετε να «ρουφήξετε» τις ομορφιές της περιοχής όσο το δυνατόν περισσότερο.
πηγή
http://images.watchit.gr/?h=420&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/19-09-11/lathi.jpg

«Μεταμόσχευσαν» θεραπευτικές ιδιότητες σπάνιου φυτού σε άλλο


Το επίτευγμα έγινε με τη βοήθεια γενετικής τεχνολογίας και ανοίγει νέους δρόμους στην παραγωγή φαρμάκων
«Μεταμόσχευσαν» θεραπευτικές ιδιότητες σπάνιου φυτού σε άλλο
Το εικονιζόμενο φυτό των Ιμαλαΐων απειλείται με εξαφάνιση αλλά έχει θεραπευτικές ιδιότητες που πρέπει να διασωθούν



 
Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά, με τη βοήθεια της γενετικής τεχνολογίας, να μεταφέρουν τις θεραπευτικές ιδιότητες ενός σπάνιου φυτού σε ένα άλλο, πολύ πιο κοινό φυτό. Με δεδομένο ότι πολλά φάρμακα βασίζονται σε φυτά, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν και μάλιστα σε επαρκείς ποσότητες, το νέο βιοτεχνολογικό επίτευγμα προσφέρει πρωτοποριακές δυνατότητες για την αξιοποίηση των φυτών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επιστήμονες. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να δοκιμαστεί και σε άλλα θεραπευτικά φυτά, διασφαλίζοντας μια φθηνότερη και πιο σταθερή πηγή φαρμάκων.

Ο… δότης και ο λήπτης
Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια χημικής μηχανικής Ελίζαμπεθ Σάτελι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια απομόνωσαν τα γονίδια ενός απειλούμενου με εξαφάνιση φυτού των Ιμαλαϊων  (mayapple ή Podophyllum hexandrum), το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός κοινού φαρμάκου χημειοθεραπείας. Η κυτταροτοξική ουσία ποδοφυλοτοξίνη -μετά από μερικές εργαστηριακές παρεμβάσεις- αποτελεί τη βάση για το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο ετοποσίδη.
Στη συνέχεια, τα γονίδια που παράγουν την χρήσιμη χημική ουσία, εισήχθησαν σε ένα άλλο φυτό (Nicotiana benthamiana), συγγενικό του φυτού του καπνού, που εύκολα αναπτύσσεται στο εργαστήριο. Το γενετικά τροποποιημένο φυτό ήταν σε θέση πλέον να παράγει την ίδια χημική ουσία.

Τα επόμενα βήματα
Πρόσφατα άλλοι επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν οπιοειδή, τα οποία αποτελούν τη βάση των αναλγητικών φαρμάκων, όχι από την παπαρούνα του οπίου, αλλά από ένα κατάλληλα μεταλλαγμένο ζυμομύκητα. Η Σάτελι σκοπεύει επίσης να δοκιμάσει την παραγωγή ποδοφυλοτοξίνης από μύκητες πλέον (μετά την εισαγωγή σε αυτούς των κατάλληλων γονιδίων) και όχι από φυτά.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι εξαρτώνται από τα φυτά για τα φάρμακά τους. Χάρη στη βιοτεχνολογία και στη συνθετική βιολογία, η παραγωγή φαρμάκων από τη γενετική τροποποίηση φυτών ή μυκήτων αναμένεται να αξιοποιηθεί δεόντως τα επόμενα χρόνια. Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
πηγή

«Οι ημετεροι πολιτικοί όχι μόνο αγνοούν και απεχθάνονται την ιστορίαν, αλλά τρέφουσι προς αυτήν βαθυτάτην περιφρόνησιν».


 

Δημ. Βερναρδάκης, 1876, από το βιβλίο του καθ. Απ. Βακαλόπουλου, «Ο χαρακτήρας των Ελλήνων»

Ο Θεός υπομένει όλες τις ατέλειες του ανθρώπου, εκτός από το γογγυσμό.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvdlsoN5OgrPshNaXdrQyotzzkCB5jusMhbb5Wn-R6yyGBaRJFActcTuNkjJ93IOoQ2bkp5Z0sHiYn8q_tQReP8T-AfrgsdqaWD-qcUjRVeSNIhA6oQfALxi9lysfXZ6FV_djjogneUn8/s1600/24J11.jpg

Αββάς  Ισαάκ ο Σύρος