Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

«Αν δεις κάποιον να ενοχλείται από τα πάθη, μη μισήσεις τον αδελφό/ή, μα τα πάθη πού τον/την πολεμούν»



Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Τα καλύτερα sites για δωρεάν online εκπαίδευση


Τα καλύτερα sites για δωρεάν online εκπαίδευση ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη γκάμα επιλογών, στην περίπτωση που θες να ενισχύσεις το γνωστικό σου background με μαθήματα, ή/ και πιστοποιήσεις παρακολούθησης μαθημάτων από διεθνώς αναγνωρισμένα και κορυφαίας φήμης Πανεπιστήμια.
 
1. Το Open Yale Courses
 
Προσφέρει αποκλειστικά μαθήματα από το Yale. Περιέχει πολλά videos από διαλέξεις μαθημάτων. Τα videos είναι που καθιστούν το συγκεκριμένο site μια εξαιρετική επιλογή αν θες να παρακολουθήσεις ποιοτικά μαθήματα γιατί αφομοιώνεις τις γνώσεις καλύτερα παρακολουθώντας παρά διαβάζοντας.

2. Το UC Berkeley Class Central
 
Περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα επιλογών online εκπαίδευσης. Αν και διαθέτει ελαφρώς λιγότερα μαθήματα από ότι άλλα sites, ωστόσο προσφέρει συμπληρωματικές διαλέξεις, webcasts και RSS Feeds γεγονός που καθιστά εφικτή την εις βάθος μελέτη του κάθε επιλεγμένου μαθήματος.

3. Το MIT OpenCourseWare
 
Προσφέρει μια ποικιλία δωρεάν μαθημάτων. Επιπλέον περιλαμβάνει πολύ extra βοηθητικό υλικό στα διαθέσιμα μαθήματα της πλατφόρμας του. Έχει ακόμη δωρεάν RSS feeds, ως μια βολική προσθήκη για την διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας.

4. Το Codecademy
 
Εξειδικεύεται αποκλειστικά στην διδασκαλία coding (κωδικοποίηση). Έχει μάλιστα ένα live παράθυρο εξάσκησης. Αυτό σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να εξασκηθείς στην κωδικοποίηση ενώ παράλληλα να παρακολουθείς την ύλη του μαθήματος. Διακρίνεται για την πολύ καλή του οργάνωση και το καλογραμμένο εκπαιδευτικό του υλικό. Παρέχει, μάλιστα, ένα dashboard όπου μπορείς να παρακολουθείς την πρόοδό σου, ενώ οργανώνει τα μαθήματα σε ενότητες. Αυτό σου επιτρέπει να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού χωρίς να χρειάζεται να επιλέξεις το επόμενο μάθημα χειροκίνητα.

 
5. Το LessonPaths
 
Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για όσους επιθυμούν να βρουν έναν εύχρηστο και βολικό τρόπο πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει συνδεδεμένα playlists με το αγαπημένο εκπαιδευτικό υλικό του από άλλα sites. Στη συνέχεια μπορεί να βαθμολογήσει αυτές τις collections, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να βρει διαφορετικής και υψηλής ποιότητας πηγές για ένα συγκεκριμένο θέμα.
 

 
6. Το Code
 
Επικεντρώνεται στο coding (aka. κωδικοποίηση) και στη δημιουργία apps. Περιλαμβάνει ποιοτικά μαθήματα, διαθέτοντας παράλληλα και μαθησιακές επιλογές για παιδιά. Επίσης έχει και μια ποικιλία τεχνολογικών μαθημάτων, όπως app writing, robotics και Javascript. Το υλικό των μαθημάτων, μάλιστα, μπορεί άνετα να προβληθεί και σε περιβάλλον τάξης.

7. Το  University of London Podcasts
 
Είναι μία ακόμη πηγή εξαιρετικής ποιότητας δωρεάν εκπαίδευσης. Παρόλο που όλα τα μαθήματα είναι διαθέσιμα μονάχα στην μορφή podcasts, πρόκειται για podcasts που είναι αποκλειστικά από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, καθώς και από άλλα 11 Πανεπιστήμια εντός και γύρω από το Λονδίνο.Έτσι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων και διαλέξεων.

8. Το University of Oxford Podcasts
 
Επίσης περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά podcasts. Τα περισσότερα είναι μέρος μιας δημόσιας σειράς διαλέξεων από επισκέπτες καθηγητές, σε πλήθος διαφορετικών διαθέσιμων recordings. To πλεονέκτημα του συγκεκριμένου site είναι ότι όλα τα podcasts είναι οργανωμένα σε ενότητες, καθιστώντας έτσι εύκολη την εγγραφή σε πολλαπλές διαλέξεις για ένα συγκεκριμένο θέμα.

9. Το  BBC Podcasts
 
Απευθύνεται στον πιο “περιστασιακό” χρήστη μια και διαθέτει μια ευρεία γκάμα από podcasts πάνω σε διαφορετικά θέματα. Τα περισσότερα podcasts ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση, και επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά, τα sports, κ.ά. Πολλά μάλιστα θα τα βρεις και σε διαφορετικές γλώσσες. Επειδή -μάλιστα- τα μαθήματα δεν επικεντρώνονται σε εις βάθος θεωρία, είναι πιο ευνόητα από το μέσο άνθρωπο.

10. Το Memrise
 
Άλλο ένα εντυπωσιακό δωρεάν εκπαίδευσης site που είναι ιδιαιτέρως εύκολο στη χρήση. Μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό τόσο από το desktop σου όσο και από την αντίστοιχη εφαρμογή (app). Αποτελεί ισχυρό εργαλείο αν μελετάς κάποια γλώσσα. Το site προσανατολίζεται, ωστόσο, και σε άλλα θέματα επίσης, αν και κάποιο από το εκπαιδευτικό υλικό του είναι παρεχόμενο από τους ίδιους τους χρήστες. Ένα στοιχείο που κάνει το Memrise speacial είναι η ενσωμάτωση παιχνιδιών εντός του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς συνδυάζει έτσι την μάθηση με την ψυχαγωγία.

 

 part 1. 

1. Το Coursera.org

Πρόκειται για ένα website που συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Έτσι έχει επιτύχει να διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων κι εναλλακτικών επιλογών στην βάση δεδομένων του. Το Coursera είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για δωρεάν online εκπαίδευση, που περιλαμβάνει μαθήματα από πολλά κορυφαία Πανεπιστήμια και μουσεία. Αυτό προσδίδει στο site μια πολύ μεγάλη γκάμα μαθημάτων με εκτενές εκπαιδευτικό υλικό. Αποτελεί, μάλιστα, την ιδανική επιλογή αν αναζητάς να παρακολουθήσεις διαφορετικά μαθήματα από διαφορετικές σχολές και groups.

2. Το Khan Academy
Συνεργάζεται με πολλά μετά-γυμνασιακά σχολεία και προσφέρει μια εξαιρετικά εύχρηστη και πολύ καλά οργανωμένη διαδικτυακή κοινότητα. Το Khan Academy προσφέρει μαθήματα με εντυπωσιακά πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των μαθησιακών στόχων.

3. Το Open Culture Online Courses
Η ιστοσελίδα φιλοξενεί περίπου 1000 διαλέξεις, videos και podcasts από Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το site περιέχει πολύ εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορεί να βρεθεί μονάχα στα ιδιωτικά sites των Πανεπιστημίων, και -μάλιστα- σε εύκολες κατά την περιήγηση κατηγορίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να βρεις διάφορα Πανεπιστημιακά μαθήματα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς το site του κάθε Πανεπιστημίου ξεχωριστά. Η λίστα του Open Culture περιλαμβάνει μαθήματα από την Αγγλία, την Αυστραλία, την Ουαλία, αλλά και από πολλά άλλα κρατικά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά χρήσιμη πηγή για να βρεις διαφορετικά μαθήματα σε έναν τομέα εξειδίκευσης.

4. Το Udemy
Το concept του Udemy είναι παρόμοιο με εκείνο του Coursera, με τη διαφορά ότι παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα μαθήματα από τα μαθήματα που παρακολουθούν. Το site συνεργάζεται με πολλούς κορυφαίους καθηγητές και σχολές, και συνδυάζει μια εύχρηστη πλατφόρμα με ένα πρώτης ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό. Ωστόσο διαθέτει τόσο δωρεάν, όσο και επί πληρωμή περιεχόμενο.

5. Το Academic Earth

Είναι ένα ακόμη site που περιλαμβάνει μαθήματα από διαφορετικά σχολεία. Περιλαμβάνει μαθήματα που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού, και επικεντρώνεται στην παροχή μια ευρείας γκάμας θεμάτων. Διαθέτει μία λίστα με όλα τα μαθήματα ανά αντικείμενο και σχολή, ώστε να καθιστά εύκολη για τον χρήστη την περιήγηση και τον εντοπισμό του τι τον ενδιαφέρει. 


 
6. Το edX
Άλλη μία εξαιρετική επιλογή για δωρεάν online εκπαίδευση. Διαθέτει μαθήματα διαφορετικών σχολών τα οποία έχουν εκπαιδευτικό υλικό εντυπωσιακής ποιότητας. Καλύπτει μάλιστα μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

7. Το Alison
Το Alison πέραν της δωρεάν εκπαίδευσης προσφέρει και πιστοποίηση σε κάποιους κλάδους. Τα μαθήματα που προσφέρει είναι σχετικά κυρίως με τους τομείς της Διοίκησης, της Τεχνολογίας, της Υγείας, καθώς και κάποιων μαθημάτων σε ξένες γλώσσες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν μια πιστοποίηση που να επικυρώνει το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο.

8. Το iTunesU Free Courses

Συνεργάζεται άψογα με το iPod, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή της Apple. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή iTunesU app στο iPad, το iPhone, ή το iPod touch τους. Όσοι χρησιμοποιούν desktop μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο iTunesU από το πάνω δεξί γωνιακό σημείο του iTunes Store. Ο χρήστης του μπορεί να αναζητήσει εκπαιδευτικό υλικό σε διάφορους τομείς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε ανά είδος είτε ανά θέμα. Τα μαθήματα είναι συνήθως ένα μείγμα δωρεάν podcasts ή videos, κι επί πληρωμή περιεχομένου. Το ITunesU περιλαμβάνει μαθήματα σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων αλλά δεν είναι συμβατό με Android, Google ή Windows κινητό.

9. Το Stanford Online
Το Stanford Onlineπροσφέρει μαθήματα με εξατομικευμένο ρυθμό και διάρκεια μαθημάτων. Σε αντίθεση με το Coursera που διαθέτει κάποια μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Stanford, πολλά μαθήματα είναι διαθέσιμα μονάχα μέσω άλλων hosts. Κάποια μαθήματά του απαιτούν iTunes, αλλά τα περισσότερα μπορούν να ολοκληρωθούν στον web browser σου. Είναι ένα εξαιρετικό site για υψηλής ποιότητας μαθήματα, παρόλο που τα θέματά του είναι κάπως περιορισμένα συγκριτικά με άλλα sites που συνεργάζονται με περισσότερες από μία σχολές.

10. Το Harvard Extension

Το Harvard Extension περιλαμβάνει δωρεάν online μαθήματα μονάχα από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Είναι άλλη μία εξαιρετική πηγή για εξαιρετικής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό, παρόλο που η ποικιλία μαθημάτων που διαθέτει είναι αρκετά περιορισμένη συγκριτικά με τα άλλα sites που παρέχουν μαθήματα από πολλές σχολές. Ακόμη, δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να αναζητήσει μαθήματα ανά επαγγελματική πιστοποίηση. Αυτό το καθιστά εξαιρετικά εύχρηστο αν ο μαθησιακός σου στόχος περιλαμβάνει την απόκτηση πιστοποίησης.

 πηγή

Δεν είσαι συ σοφότερος από τον Θεό, γι’ αυτό μη λυπάσαι όταν η προσευχή σου δεν ακούγεται

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd-1JeIUpE8MZFr0FFxmQTaOaoMeXmLl5DVdsACOfnb9hQzVHEEp4xTPpKOLMIPe1gSiqfBXNHRG_7NVkY9Au2RcQTxg_mjnLXYlj2t-buc1rn4JaT7JmyYKa2DdOVbCV3raD4Xsl8Ykc/s560/1.jpg

Αββάς  Ισαάκ ο Σύρος

«Η αλήθεια είναι πως δεν κάνουμε καμιά πολιτική καθόλου. Ρίχνουμε μονάχα στάχτη στα μάτια του κόσμου και γλείφουμε τα πόδια της Τουρκίας… Ας καταργήσουμε το υπουργείο των Εξωτερικών, δεν έχει να χάσει κανείς άλλος τίποτα, εκτός από μερικούς υπαλλήλους που θα χάσουν τη θέση τους».


 http://www.captainbook.gr/shop/images/savedimages/?q=covers/b136037.jpg


 (Ίων Δραγούμης, «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα», 1907).

Γερμανική εργοδοσία: «Ευλογία οι μετανάστες»



Το Μάνο ...διάβασε η Μέρκελ
και ανέστειλε τη Συνθήκη
του Δουβλίνου...

Στο δρόμο που χάραξε ο Στέφανος Μάνος και η γερμανική εργοδοσία: «Ευλογία οι μετανάστες».
Το «κοπιράιτ» φυσικά ανήκει στο Στέφανο Μάνο: «Χαρά Θεού, γιατί οι αλλοδαποί δουλεύουν με τον ένα τρίτο του μισθού, χωρίς ασφάλεια, χωρίς απεργίες και δικαιώματα!!!
Και το πειραματόζωο η Ελλάδα.

Εδώ οι «συμβουλές» του Μάνου, Ανδριανόπουλου και όλων των ακραιφνών νεοφιλελευθέρων, υλοποιήθηκαν στο ακέραιο και με ασυνήθιστη μοχθηρία: Εκατομμύρια αλλοδαποί εισήχθηκαν και εισέβαλαν στη χώρα μας τινάζοντας στον αέρα τα ΠΑΝΤΑ.

Επί σημιτικού εκσυγχρονισμού η μεγάλη λαίλαπα…

Έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις θεωρούσαν «Ευλογία» τους εισαγόμενους αλλοδαπούς-δούλους…


Το ίδιο και η «αριστερά» σε όλες τις αποχρώσεις της: Και η πλειονότητα της «άκρας αριστεράς»…

Μάλιστα ήταν η «αριστερά» που τεκμηρίωσε πολιτικά το δόγμα Μάνου, με την παραγωγή των νέων ιδεολογημάτων περί «ρατσισμού», «ξενοφοβίας», «ταξικών αδελφών», «ανθρωπισμού» κ.λπ: Ιδεολογήματα που ξερνούσαν όλα τα χρηματιστηριακά κέντρα και οι διεθνείς μαφιόζοι του χρήματος: Από τραπεζίτες μέχρι τους μαφιόζους του αθλητισμού και των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών…

Πρόσφατα και η «εθνική» της Γερμανίας μίλησε εναντίον του «ρατσισμού» και υπέρ των αλλοδαπών!!!

Τώρα έρχεται ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών, Ίνγκο Κράμερ, για να μιλήσει για να μας πει ότι θεωρεί «ευλογία τους μετανάστες», γιατί;

Γιατί η Γερμανία έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη από εργατικό δυναμικό: «Με τον ένα τρίτο του μισθού, χωρίς ασφάλεια, χωρίς απεργίες και δικαιώματα»!!!

Μόνο οι τυφλοί πλέον δεν βλέπουν το τι παίζεται με τους «πρόσφυγες»…

Και οι δόλιοι «ανθρωπιστές» κάθε απόχρωσης…

Θα επανέλθουμε…


Τώρα διαβάστε τα παρακάτω, τα οποία βρήκαμε εδώ

 


"Ευλογία οι μετανάστες", δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών

Ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ θεωρεί ευλογία τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. Την άποψή του συμμερίζονται και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Ο Κράμερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επεσήμανε ότι η παροχή βοήθειας στους μετανάστες είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα, όμως τόνισε ότι μπορούν να βοηθήσουν τη Γερμανία και οικονομικά.

Ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών
επέκρινε σφοδρά το σύστημα παροχής ασύλου που ακολουθεί η χώρα του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε "οι αιτούντες άσυλο να μην μένουν έξω από την αγορά εργασίας για πολλούς μήνες".

Παράλληλα ζήτησε να γίνονται μαθήματα γερμανικών στους μετανάστες από την πρώτη ημέρα που φτάνουν στη χώρα, αλλά και να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι νέοι που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

"Μέχρι τώρα
σχεδόν τους φυλακίζουμε στα κέντρα υποδοχής. Τι αποτέλεσμα περιμένουμε να έχουμε; Τροφοδοτούμε διαμάχες και βανδαλισμούς", πρόσθεσε ο Κράμερ.

Αντίθετα θεωρεί ότι οι μετανάστες αποτελούν μια ευκαιρία για την αγορά εργασίας της Γερμανίας.


"Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα", εξήγησε, ενώ έκανε λόγο για 500.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου ο Κράμερ
χαρακτήρισε "αποκαρδιωτικές" τις διαμαρτυρίες εναντίον των κέντρων υποδοχής μεταναστών, σημειώνοντας ότι πολλές γερμανικές οικογένειες είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν μετά το 1945.

Μακροπρόθεσμα μάλιστα εκτιμά ότι η ακροδεξιά βία μπορεί να βλάψει οικονομικά τη Γερμανία. "Τέτοιου είδους εικόνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή εφόσον συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα".

Και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε πιστεύει ότι οι μετανάστες έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν εργασία στη Γερμανία.

"Η αγορά εργασίας μας
είναι αυτή τη στιγμή σταθερή και σε θέση να δεχθεί νέους εργαζόμενους. Όποιος μιλά καλά γερμανικά και έχει τα προσόντα μπορεί να βρει γρήγορα δουλειά", εξήγησε ο Βάιζε μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία. "Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης".

Όταν ρωτήθηκε αν οι μετανάστες μπορεί να πάρουν τις δουλειές των Γερμανών, ο Βάιζε απάντησε:
"Κατηγορηματικά όχι. Οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους".

Χωρίς τους μετανάστες
η Γερμανία θα χάσει ως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, και γι’ αυτό τον λόγο "είναι ξεκάθαρο ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένους μετανάστες", ενώ θα πρέπει να προωθήσει την ενσωμάτωσή τους "με απλούς και κατανοητούς κανόνες" και "λιγότερη γραφειοκρατία", τόνισε ο Βάιζε.

Ακόμη και η υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από τους μετανάστες. "Αν μετά την πτώση του Τείχους το 1989 είχε κανείς σκεφτεί μόνο το κόστος, δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία τις οποίες ζήσαμε", είπε.

"Αν ο πληθυσμός μας παραμείνει σχεδόν σταθερός, εξαρτώμαστε από τη μετανάστευση", εξήγησε η ίδια.

Τέλος η Βάνκα δήλωσε αισιόδοξη ότι "θα καταφέρουμε να προσφέρουμε έναν δρόμο προς την εκπαίδευση σε πολλούς νεαρούς που έχουν έρθει στη χώρα μας".

πηγή 

Κρίθαμα στις ακρογιαλιές και στο τραπέζι



Εδώ, τα πάντα ευλογεί και καθαγιάζει η αρμύρα. Προβάλεις από τον κάβο του Καταρτιού και βλέπεις το σύννεφο της αλισάχνης να τυλίγει με τη μαγεία και τη νοστιμιά του τους μικρούς κόλπους και τα ακρωτήρια της Αμμούας και τις αγκαλίτσες του Αντιπεράτου, το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, και να αρτύζει τις ξερές και σκληρές πλαγιές των βουνών, τις γραμμοσκιασμένες με ξερολιθιές που βαστούν το χώμα για να απλώσει τις ρίζες της η ζωή των ανθρώπων πάνω στο πέτρινο τοπίο. Αλλά και η γραμμή του χειμέριου κύματος κρατά ζωή, στο μεταίχμιο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, χερσαίου και αμφίβιου.


Την άνοιξη, προβάλουν μέσα από τα λειασμένα από την επιμονή του κύματος χαλίκια οι κορφές του κρίθαμου και στήνουν την πρώτη παγίδα για να αιχμαλωτίσουν την αρμύρα που τινάζεται από τις κορφές των κυμάτων. Όταν πας να τα κορφολογήσεις, τον Μάη και τον Ιούνη, αισθάνεσαι το αλάτι στα δάκτυλά σου και βλέπεις τα μπλεγμένα στα τρυφερά και τροφαντά βλαστάρια ξερά φύκια, δείγμα της οικειότητας και της εγγύτητας με τη θάλασσα.



Εδώ στην Κάσο τα λένε κρίθαμα και νομίζω ότι ακριβολογούν πιότερο από όλους τους άλλους που τα λένε κρίταμα. Αν όντως οι αρχαίοι τα αποκαλούσαν κρίθμον επειδή τους θύμιζε κριθάρι, τότε το κρίθαμο είναι πιο δόκιμο. Οι Κασιώτες έχουν για μια ακόμη φορά δίκιο.

Κορφολογώ τον Ιούνη τα κρίθαμα στους γιαλούς της Αμμούας απέναντι από τις νήσους των Κασίων, την Λύτρα, τα Πεντικονήσια και τα Αρμάθια. Μα ναι, εκεί διάβασα για πρώτη φορά για αυτό το άγριο φυτό των ερημονησίδων. Ο πρώτος των Κασίων συγγραφεύς και λογογράφος Μάρκος Μαλλιαράκης, έγραφε στο βιβλίο του «Επίτομος Περιγραφή της Νήσου Κάσου», ότι τα Πεντικονήσια πήραν το όνομά τους από τους ποντικούς που τρέφονταν με τον λιπαρόν κρίθαμον και αυξάνονταν και πληθύνονταν. Μετά, βρέθηκαν μπροστά μου ως μεζές για τις ρακές στα τραπέζια του «Εμπορειού». Τα μάζευε ο Μιχάλης του Αγά στα ξερονήσια Αποκάτω Μεριά της Κάσου και τα τακτοποιούσε στην άρμη ο Γιώργης Κίκης. Ελαφριά άρμη, για να γίνουν τουρσί και όχι παστά. Και να μείνουν εκεί σκεπασμένα μέσα στη γυάλα δυο μήνες, ίσως και παραπάνω, για να «ψηθούν» και να μαλακώσουν. Πριν τα πλένει καλά και τα στραγγίζει. Μετά τα ρίχνει σε νερό που κοχλάζει μέχρι να ξαναπάρουν άλλη μια βράση. Τα στραγγίζει, τα βάζει στη γυάλα και τα σκεπάζει με την άρμη. Προσθέτει λίγο ξύδι και μια κουταλιά της σούπας λάδι για να τα «σφραγίσει» αεροστεγώς. Κάποτε ταίριαξα τα κρίθαμα που είχε φτιάξει η αδερφή μου η Ευδοκία με αυτή τη συνταγή, με πεταλίδες που είχα μαζέψει στις πέτρες της Χελάτρου. Ήταν εξαιρετικά.

Έτσι ήξερα τα κρίθαμα μέχρι που γνώρισα στην Ικαρία στις αρχές Ιουνίου τον Λευτέρη Τρικιριώτη, βοτανοσυλλέκτη και εξερευνητή της φύσης και της ιδεολογίας της. Μέσα στα βαζάκια του σφράγιζε «έναν θησαυρό γεύσης της μεσογειακής κουζίνας γνωστό από την αρχαιότητα» όπως έγραφε απέξω. Μέσα έβαζε άγρια κρίθαμα μαζί με νερό, κρασόξυδο και αλάτι. Και στην ερώτηση πώς του αρέσει να τρώει το κρίθαμο, απαντά: «Ωμό την ώρα που το μαζεύω με το θαλασσινό αλάτι να το νοστιμίζει και το ιώδιο να βάφει τα δάκτυλά μου. Φρέσκο αχνιστό με λαχανικά από τον κήπο μου, φυσικό ρύζι ή δημητριακά, σε μια απλή σαλάτα με ντομάτα και μπόλικο λαδολέμονο, σε μια γρήγορη ομελέτα με φρέσκα αβγά από τις αλανιάρες κότες του γείτονα μου, σε ένα κρύο σάντουιτς με καθούρα (φρέσκο, λευκό, κατσικίσιο τυρί της Ικαρίας) και ντομάτα, ψιλοκομμένο σε πουρέ οσπρίων (φάβα, κουκιά, ρεβίθια, λούπινα).


Εγώ, έσβησα τη φωτιά όταν χόχλαζε το νερό και έβαλα μέσα τα κρίθαμα να ζεματιστούν. Τα στράγγιξα και τα έβαλα σε βαζάκια μαζί με κομμένες σκελίδες σκόρδο και τα σκέπασα με μισό νερό, μισό ξύδι. Είδα στον Άγιο Κωνσταντίνο θυμάρια κοντά στα κρίθαμα και σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε μαζί τους ένα κλαδάκι. Ακολούθησα και την προτροπή του Κώστα Μπρουσιανού να βάλω και δυο σταγόνες λεμόνι για να μη «σαχλιάσουν».  Και τα «στεγανοποίησα» με λίγο λάδι. Πόση ζωή, πόση ιδεολογία μέσα σε μια αρχέγονη γεύση…

Εορτή του Γεννεθλίου της Θεοτόκου στην Παναγία ¨Αγία Δευτέρα¨ Κατούνας.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ. Εορτή του Γεννεθλίου της Θεοτόκου  θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία  στο εξωκλήσι της Παναγίας "Αγία Δευτέρα" στην ενορία μας.
 
 
                                                               Εκ του Ιερού Ναού 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------
 
 
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ
(λίγα λόγια για το Μοναστήρι).

Το καθολικό του μοναστηριού. Βορειοδυτικά της Κατούνας, στο δρόμο προς το χωριό Τρύφου, βρίσκεται το μοναστηράκι της "Αγίας Δευτέρας" ή "Παναγία Δευτέρα Κατούνας". Το όνομα πιθανώς οφείλεται στη Λειτουργία που γινόταν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Σώζεται η μάντρα με τα ερειπωμένα κελλιά και το νεότερο καθολικό. Η μάντρα είναι κτισμένη με αργολιθοδομή και τα γωνιάσματα γίνονται με πελεκημένες ασβεστόπετρες. Στο χώρο των κελλιών βρέθηκε ορθογώνια πέτρα με σκαλισμένη επιγραφή: ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ, που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Αγρινίου. Το μικρό καθολικό είναι απλή αίθουσα με δίρριχτη στέγη. Πρόσφατα έγινε ανακαίνησή του και διαμόρφωση του χώρου γύρω από αυτό. Η "Αγία Δευτέρα" ή "Παναγία Δευτέρα" δεν πρέπει να είναι παλαιότερη του τέλους του 18ου αιώνα.
Το μικρό αυτό μοναστήρι, στα χρόνια της τουρκοκρτίας, γνώρισε τη βαρβαρότητα των Τούρκων κατακτητών.
Οι ηγούμενοι και μοναχοί της μονής συνεργάζοταν με τους Βενετούς που κατείχαν τα Επτάνησα διατρέχοντας σοβαρούς κινδύνους.
Σώζεται επιστολή του ταγματάρχη Γ. Χαλκιόπουλου, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας της Βενετοκρατούμενης Βόνιτσας, προς τις Βενετικές αρχές, με ημερομηνία 23/06/1759 σύμφωνα με την οποία ο ηγούμενος της μονής Κατούνας Δωρόθεος έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την κίνηση των τουρκικών στρατευμάτων στη περιοχή του Ξηρομέρου καθώς και τον διορισμό ως αρματωλών του Χρήστου Γρίβα και του Ιωάννη Βαρνακιώτη.           
                Άλλος ηγούμενος της μονής που πλήρωσε με τη ζωή του τη δράση του αυτή είναι σύμφωνα με τη παράδοση και κάποιος Ραφαήλ τον οποίο οι Τούρκοι κρέμασαν στην αυλή του μοναστηριού. Αναφέρεται επίσης πως ένα πουρνάρι που ήταν φυτρωμένο στο τόπο της εκτέλεσης ξεράθηκε αμέσως μετά από αυτή.
Τις πληροφορίες για το μνημείο πήραμε από τα βιβλία :
Aθανάσιου Δ. Παλιούρα, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Εκδόσεις Αρσινόη, Αθήνα.
Γεώργιου Α. Φερεντίνου, Ιστορία της Ακαρνανίας Τόμος Γ'.
 
 

Όταν οι Έλληνες ήταν θύματα δουλεμπόρων και έχαναν τις ζωές τους στα βαπόρια της προσφυγιάς

 
Οι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα επίσημα κρατικά έγγραφα. Ο ρατσισμός εναντίον τους και ο μύθος του οικονομικού θαύματος μέσα από ντοκουμέντα της εποχής
Εν έτει 2015, οι Σύροι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους ανά χιλιάδες προσπαθώντας να σώσουν τους ιδίους και τις οικογένειες τους. Το "αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον" έχει γίνει κλισέ. Αλλά τα κλισέ δεν σώζουν ανθρώπινες ζωές από τα θαλάσσια κύματα. Ούτε από τα πυρά.
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, και φτάνοντας στις αρχές του 20ου αιώνα, μπορούμε να ανιχνεύσουμε μέσα από ιστορικές καταγραφές, κοινές γραμμές με το σήμερα. Ιστορίες και αφηγήσεις που αφορούν θύματα δουλεμπόρων στην απεγνωσμένη προσπάθεια τους για μια νέα τύχη, κάπου αλλού, στα ξένα.
Σήμερα είναι οι Σύροι, τότε ήταν και οι Έλληνες που έφευγαν μαζικά προς τις ΗΠΑ.

Η συστηματική και μαζική μετανάστευση στις ΗΠΑ από όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα, αρχίζει μετά το 1870. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, την δεκαετία 1871-1880 συνολικά 2.270.000 μετανάστες έφυγαν από την Ευρώπη για την Αμερική και μόνο 210 Έλληνες μεταξύ αυτών.
Την επόμενη δεκαετία 1881-1890 στους συνολικά 4.730.000 μετανάστες από την Ευρώπη μόνο 2.300 ήταν Έλληνες. Την επόμενη δεκαετία 1891-1900 έφτασαν στην Αμερική 16.000 Έλληνες. Την δεκαετία 1901-1910 έφυγαν 167.500 ενώ την δεκαετία 1911-1920 184.000 Ο συνολικός πληθυσμός των Ελλήνων στις ΗΠΑ κατά το 1920 έφτασε τους 370.000
Το 1921 ψηφίστηκε νόμος στις ΗΠΑ που περιόριζε την είσοδο μεταναστών σε συγκεκριμένες αναλογίες για κάθε χώρα, δίνοντας στην Ελλάδα αριθμό 4.890 ετησίως. Ο νόμος ίσχυσε 3 χρόνια στα οποία έφτασαν στης ΗΠΑ 41.000 Έλληνες. Ο νόμος το 1924 άλλαξε προς το χειρότερο επιτρέποντας μόνο 100 Έλληνες ετησίως.
Έτσι την πενταετία 1925-1930 ήλθαν 730 αλλά και άλλοι 7.000 ως σύζυγοι και ανήλικα τέκνα. Ο νόμος αυτός άλλαξε γρήγορα και την δεκαετία 1930-1939 ήλθαν 3.000 και άλλοι 6.000 ως σύζυγοι και άγαμα τέκνα. Κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπήρξε μετανάστευση. Μετά το τέλος αυτού, την διετία 1947-1949 έφτασαν 4.000.
H "χρυσή δεκαετία" του μεταναστευτικού πυρετού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν η δεκαετία 1906-1915, όπου από την Ελλάδα μετανάστευσαν προς τις HΠΑ 250.555 άτομα, δηλαδή το 65% περίπου των Ελλήνων μεταναστών προς τις υπερπόντιες χώρες κατά την περίοδο 1881-1920.
H εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και οι πολιτικές εκτροπές και ανωμαλίες γίνονται πρόξενοι μεγάλων πληθυσμιακών μετακινήσεων για την εποχή.

Για τη συνέχεια εδώ