Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Με τον καιρό να 'ναι κόντρα...



 
Με τον καιρό να ‘ναι κόντρα, 
είναι όντως τιμή να πετάς… 

Κι ας μην κρατά παρά ελάχιστα…
όσο ένα όνειρο, 
όσο ένα αγκάλιασμα, 
όσο ένα φιλί… 

Έτσι κι αλλιώς, άσπρο μέτρημα,
μαύρο άθροισμα
είναι πολύ συχνά η ζωή.

Κι εξαρτάται πάντα
από το τι μετράς κάθε φορά…
για να μπορείς να συνεχίζεις, 
για να μπορείς να ονειρεύεσαι, 
για να μπορείς να γελάς 

Οδυσσέας Ελύτης

Μεσολόγγι: Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς μας ανοίγει την καρδιά του. (ΒΙΝΤΕΟ)


http://www.diakonima.gr/wp-content/uploads/2014/09/mitropolitis-kosmas.jpg

Κάθε συζήτηση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας καταλήγει να είναι ευχάριστος οδηγός ζωής προς όλους.
Ο Μητροπολίτης μας ανοίγει την καρδιά του.
Μιλάει για τις δράσεις που αναπτύσσει η Ιερά Μητροπόλις Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά και για τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον.
Κατασκηνώσεις, Σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής, Συσίτια. Εθελοντές και Δομές. Ελληνισμός και Ορθοδοξία.
Δείτε αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στο βίντεο που ακολουθεί.
 
 

Tίποτε δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται από την Πρόνοια του Θεού για την σωτηρία της ψυχής μας. Όμως εμείς δεν το συνειδητοποιούμε αυτό εκείνη τη στιγμή, όπως δεν μπορούμε να αισθανθούμε τη γεύση και την ουσία ενός άγουρου φρούτου, παρά μόνο όταν ωριμάσει.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgf9GdE7w2xZ7eT4X8npSQq4_aS16TZbnMCFinPsZfrbImMohdSpp415-9i7Wn95oNo2mPiizfm1SwRnWClF-Lzqyd6T2XFmRFqht-0m-bVBzymFNLPVohMS_qCgEeTEqW8m0p9DU4XrzqW/s1600/Bella-Final-21.jpg
 

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

Nα μάθεις να αγαπάς ότι σου λείπει και να μάθεις να αντέχεις ότι έχεις.


 
Μενέλαος Λουντέμης

Η Κουρδισσα αμαζόνα που τρέμουν οι θρασύδειλοι ISIS ! #Peshmerga #SaveKobane


Biharin Kendal

Ποια είναι η πρόσφατη κατάσταση στην Kobanê, ειδικά στο ανατολικό μέτωπο;

«Οι μάχες συνεχίζονται και μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η απελευθέρωση του Kobanê.

Στις δυτικές και νότιες περιοχές, έχουμε φτάσει στις προηγούμενες θέσεις των συνόρων που κατείχαμε πριν από την έναρξη του μεγάλου κύματος των επιθέσεων του ISIS της 15ης Σεπτεμβρίου 2014.

Έχουμε επίσης φτάσει τα όρια στο ανατολικό μέτωπο τώρα. Προχωρούμε με ελεγχόμενο τρόπο, επειδή τα χωριά  Cirne, Xane, Heri, Kendale και Serzori είναι γεμάτα νάρκες από το ISIS.

Οι συμμορίες προς παρόν δεν υπάρχουν σε αυτά τα χωριά, αλλά δεν έχουμε εισέλθει ακόμη γιατί σε μια κατα μέτωπο είσοδο θα είχαμε πολλές απώλειες.

Το Kobanê έχει πλεον απελευθερωθεί  και θα ακολουθήσει η φάση της απελευθέρωσης του Tel Abyad.» 

Αυτά είναι τα λόγια της Κούρδισσας διοικητού του γυναικείου συντάγματος των 4.000 γυναικών μαχητριών Peshmerga που πολεμούν τους Τζιχαντιστές του ISIS.

Η Biharin Kendal είναι το πιο επικηρυγμένο πρόσωπο από το ISIS, γιατί εκτός του τρόμου που σπέρνουν οι εμπειροπόλεμες αμαζόνες της, είναι και γυναίκα και είναι ως γνωστόν ντροπιαστικό για τους Ισλαμιστές να χάνουν τον πόλεμο από μια γυναίκα.

πηγή

https://panosz.files.wordpress.com/2015/06/arhas.jpg?w=490

Να μην ξεχνάς να αγαπάς.






Μουσική - Στίχοι: Στέργιος Παρίζας | Για όλα όσα μου έμαθες....


Ο μικρός μου ο Μιχάλης, είναι καλό παιδί
Ο μικρός μου ο Μιχάλης, είναι ο δικός μου ο μαθητής
Ο μικρός μου ο Μιχάλης, σα βγαίνει στην αυλή
Ο μικρός μου ο Μιχάλης, πετάει σαν πουλί
Ο μικρός μου ο Μιχάλης, έχει πολλούς φίλους
Ο μικρός μου ο Μιχάλης, αγαπάει και τους σκύλους
Ο μικρός μου ο Μιχάλης, χαμογελάει πολύ
Ο μικρός μου ο Μιχάλης, μου κάνει όμορφη τη ζωή!

Ποτέ να μην ξεχνάς να αγαπάς
Τα όνειρά σου μην τα παρατάς
Ποτέ να μην ξεχνάς να βλέπεις με τα μάτια της ψυχής
Και όταν λες πως δεν μπορείς τα λόγια μου αυτά να θυμηθείς

Ποτέ να μην ξεχνάς και να πετάς
Στα σύννεφα κι ακόμα πιο ψηλά
Να ζωγραφίζεις τα φτερά και μη σε νοιάζει ο ήλιος αν θα βγει
Και όταν λες πως δεν μπορείς τα λόγια μου αυτά να θυμηθείς

Ποτέ να μην ξεχνάς να κολυμπάς
Σε λίμνες που δεν έχεις δει ξανά
Ταξίδεψε όσο μπορείς και φτιάξε τη βαλίτσα στη στιγμή
Και όταν δεις τις ομορφιές τα λόγια μου αυτά να θυμηθείς

Ποτέ να μην ξεχνάς και να νοιαστείς
Για όλα αυτά που αξίζουν στη ζωή
Να δίνεις πάντα απλόχερα όσα μπορείς να μοιραστείς
Και θα 'σαι πάντα πλούσιος με ένα πολύ γλυκό γλυκό φιλί.
 
https://www.kar.org.gr/wp-content/uploads/2015/06/www.kar.org.gr_2015-06-14_05-57-23_screen-shot-2015-06-14-at-8.56.30-am-1-326x159.jpg

Ο άνθρωπος έιναι εν σμισκρώ ολόκληρη η Εκκλησία.



Γέροντας Βασίλειος Ιβηρίτης

Ο άνθρωπος, η κορωνίδα της δημιουργίας, έχει μέσα του το επικίνδυνο δώρο της ελευθερίας. Γι' αυτό και ο ίδιος είναι επικίνδυνος και κουραστικός για όλα τα συστήματα και τις θεωρίες.
Σωτηρία του δεν είναι η έξωθεν παροχή αγαθών. Δεν μπαίνει ο άνθρωπος σε κατασκευασμένο από τρίτους παράδεισο. Ο παράδεισος, ως έκπληξη ζωής, ανατέλλει από τον κάθε ένα άνθρωπο. «Η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί».

 Μέσα στον άνθρωπο κυοφορείται το θαύμα τού «εξαίφνης», η αλλαγή, η έκπληξη, ο αιφνιδιασμός. Μπορεί να μετανοήσει, να μεταμορφωθεί· να αλλάξει νου και μορφή. Σου επιφυλάσσει εκπλήξεις. Μπορεί ο έσχατος να γίνει πρώτος και ο πρώτος έσχατος. Δεν προδιαγράφεται η ζωή του. Δεν υπολογίζεται η αξία του. Είναι ένα ον εν εξελίξει. Βρίσκεται εν πορεία. Μένει πάντοτε ο ίδιος, γινόμενος εξ ολοκλήρου άλλος θεία Χάριτι.
Δεν είναι τμήμα ενός συνόλου. Είναι δυνάμει το όλον. Είναι εν σμικρώ ολόκληρη η Εκκλησία.
Αυτό το έκτακτο, το μοναδικό και ανεπανάληπτο που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος έρχεται και θέλει να σώσει η Εκκλησία. Και διά της σωτηρίας και του φωτισμού του ανθρωπίνου προσώπου φωτίζεται και σώζεται ο κόσμος όλος και η δημιουργία.
Αν η ανθρωπική θεωρία της νεωτέρας φυσικής καταλήγει στο ότι το σύμπαν φτιάχθηκε με αυτές τις σταθερές, για να δημιουργηθεί και να ζήσει ο άνθρωπος, μπορούμε να πούμε ότι η Εκκλησία δημιουργήθηκε για να προσφέρει τη λειτουργική πραγματικότητα ως θεανθρώπινη μήτρα που πλάθει τον ελεύθερο άνθρωπο. Είναι η μητέρα και όχι η μητριά του ανθρώπου. Τον κυοφορεί, τον τιθηνεί, τον παιδαγωγεί, τον υπομένει, τον ανέχεται. Του δίδει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί. Να πραγματοποιήσει τον σκοπό της υπάρξεώς του. Θέλει να τον δει σωσμένο, καταξιωμένο, ώριμο, ελεύθερο, ανεξάρτητο. Και επειδή ο κάθε ένας ανακεφαλαιώνει εν αγάπη το όλον, η ανεξαρτησία της ελευθερίας δεν παραβλάπτει αλλά επιβεβαιώνει τη γνησιότητα της ενότητος.
Μέσα σ' αυτή τη λειτουργική ατμόσφαιρα της Εκκλησίας ο Θεός θυσιάζεται για να μπορέσει να σωθεί ο άνθρωπος ο ασήμαντος, ο περιφρονημένος, ο παραστρατημένος και χαμένος. «Ηλθε ζητήσαι και σώσαι το απολωλός».
Και το ότι ο Υιός του Θεού, γενόμενος άνθρωπος και επιστρέφων προς τον Πατέρα Του, παίρνει μαζί του, πρώτο οικήτορα του παραδείσου, όχι κάποιο μαθητή, αλλά έναν άγνωστο ληστή, δείχνει το χαρούμενο μήνυμα του Ευαγγελίου: ο άνθρωπος μπορεί να μετανοήσει. Και την τελευταία στιγμή μπορεί να κερδίσει το παν. Μπορεί να βρεθεί ο χαμένος, να θεραπευθεί ο ασθενής, να αποχαρακτηρισθεί ο στιγματισμένος και να αναστηθεί ο νεκρός.
Αυτό συμβαίνει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και στη Θεία Λειτουργία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή τη σωτηρία του ανθρώπου ζητούσαν και περίμεναν οι γενιές που πέρασαν μέσα στην ελληνική και παγκόσμια παράδοση και ιστορία. Αυτή την απελευθέρωση ζητεί και σήμερα ο άνθρωπος.
Και αν ο άνθρωπος ισορροπήσει εν ελευθερία και Χάριτι, αν λειτουργήσει ως ιερεύς της κτίσεως και αν ευχαριστιακά δεχθεί και χρησιμοποιήσει τη δημιουργία όλη, τότε παίρνει τον δρόμο της σωτηρίας. Συνειδητοποιεί την αποστολή του. Η ζωή του γίνεται ιερουργία και η πνευματική του απασχόληση δράση ευεργετική για όλο τον κόσμο. Ετσι σώζεται ο άνθρωπος και δι' αυτού η δημιουργία. Διότι «και αυτή η κτίσιςελευθερωθήσεται από της δουλείας της φθοράς εις την ελευθερίαν την δόξης των τέκνων του Θεού» (Ρωμ. 8,21).
Αν όμως ενεργήσει διαφορετικά· αν υποκύψει στον πειρασμό της φιλαυτίας και θεοποιήσει την απληστία και δίψα του για εξουσία και κυριαρχία πάνω στους ανθρώπους και στη δημιουργία, τότε η δική του παράνοια και ανισορροπία θα συμπαρασύρει στον τελικό όλεθρο και ολόκληρη τη δημιουργία.
Αν σκοπό της ζωής μας βάλουμε την οικονομική σύγκλιση και την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος· αν ιδανικό μας είναι ο HomoOeconomicus, τότε η ελευθερία μας είναι περιττή. Και αυτοί που μας καθοδηγούν φροντίζουν να μας απαλλάξουν από το περιττό φορτίο της προσωπικής ελευθερίας.
Αντιθέτως, αν είμαστε απαιτητικοί· αν ζητούμε το γνήσιο, έστω και ελάχιστο, που σπα τις αλυσίδες κάθε σκλαβιάς και ρίχνει τα φράγματα κάθε αποκλεισμού· αν θέλουμε να φθάσουμε στη «θύραν ην ουδείς δύναται κλείσαι» και να προχωρήσουμε στην ατελεύτητη επέκταση προς το μυστήριο της κοινωνίας των αγαπωμένων προσώπων και όχι στην κόλαση των αντιμαχομένων ατόμων, τότε λύση είναι η «καινή κτίσις» και η λογική της Θείας Λειτουργίας, η λογική και η ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Είναι απόλυτα ειλικρινής ο Σαρτρ και αντιπροσωπεύει έναν πολιτισμό και μια στάση ζωής όταν λέει ότι η κόλασή του είναι οι άλλοι. Και είναι αντίστοιχα απόλυτα ειλικρινής και αντιπροσωπεύει έναν άλλον πολιτισμό ο Αββάς του Γεροντικού που λέει: «Είδες τον αδελφόν σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου».
πηγή:από το βιβλίο: Λειτουργικός τρόπος
εκδ. Ιερά Μονή Ιβήρων
σελ.71-74

15 γευστικοί λόγοι για να πας στη Σκύρο


skyros xora
Ένα νησί πραγματική έκπληξη, που συνήθως δεν είναι στις πρώτες μας επιλογές, άδικα βέβαια, καθώς έχει πολλά να σου προσφέρει. Αν αυτό που ζητάς, λοιπόν, είναι αυθεντικότητα, καλό φαγητό και νορμάλ τιμές, η Σκύρος θα γίνει το νησί σου.
skyros nhsia
Από τους: Νάντια Λιαργκόβα, Ηλία Φουντούλη
Μια πανέμορφη “μιγάδα” του Αιγαίου, μισή από Σποράδες καταπράσινη και μισή από Κυκλάδες σε τόνους άσπρο – μπλε, η Σκύρος είναι μια αποκάλυψη. Θα πας ξεκούραστα με το αεροπλάνο, καθώς η πτήση διαρκεί μόνο μισή ώρα και μπορείς να βρεις εισιτήριο σε πολύ χαμηλές τιμές, τουτέστιν 49 ευρώ πήγαινε – έλα. Αρκεί να κλείσεις εγκαίρως, διότι τα αεροπλανάκια που πετάνε (της Aegean) είναι αυτά τα μικρά τα ελικοφόρα με τις λιγοστές θέσεις. Εναλλακτικά και αν θες να πάρεις αμάξι, πας οδικώς μέχρι την Κύμη (υπολόγισε ένα τριωράκι) και περνάς απέναντι με το ferry που κάνει περίπου ένα δίωρο μέχρι το λιμάνι της Λιναριάς.
astakomakaronada skyros 2
Στις κουζίνες της Σκύρου
Το νησί είναι μικρό και μαζεμένο, έχει πανέμορφες παραλίες και πολύ ωραίες εκδρομές με βάρκα ή με το καίκι “Υδροβάτης”, που με 25 ευρώ σε πάει στο νησάκι Σαρακηνό με τα πεντακάθαρα πράσινα νερά και σου σερβίρει all day πεντανόστιμα πιάτα εν πλω: από βερίκοκα και λαδόπιτες -τηγανόψωμο σκέτο ή γεμιστό με τυρί- μέχρι χταποδάκι με καπαρόφυλλα και ρακές και αστακομακαρονάδα. Όλα ντόπια και ωραία μαγειρεμένα.

sarakino Το πανέμορφο νησάκι Σαρακηνό
Συνοψίζοντας τα όσα συμβαίνουν στις κουζίνες της Σκύρου θα δεις ότι βασικός πρωταγωνιστής των περισσότερων πιάτων είναι το άγριο κατσικάκι, ο αστακός που βρίσκεται σε αφθονία στη Σκύρο -το νησί θεωρείται “μάνα” της αστακομακαρονάδας- η ντόπια φάβα, τα σαλιγκάρια, το μέλι -θυμαρίσιο και πευκόμελο- και γενικά τα γαλακτοκομικά. Συγκεκριμένα, η Σκύρος φημίζεται για τη φρέσκια μυζήθρα της, το ξινοτύρι, ένα υπέροχο λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινούτσικη γεύση και γιαουρτένια υφή. Πολύ ωραία και η ντόπια γραβιέρα με την πικάντικη γεύση, που αποτελεί τον ιδανικό μεζέ για τσίπουρο και κρασί. Πιο παλιά μάλιστα ακολουθούσαν μια ειδική μέθοδο συντήρησης και ωρίμανσης της γραβιέρας. Έπαιρναν τα κεφάλια της γραβιέρας και τα τοποθετούσαν μέσα σε ένα ειδικό πήλινο κιούπι, το οποίο έθαβαν μέσα στη γη. Έστρωναν την επιφάνεια των τυριών με θυμάρι, από πάνω τοποθετούσαν άλλη μια στρώση με κεφάλια γραβιέρας και πάλι θυμάρι και πάλι γραβιέρες μέχρι να γεμίσει το σκεύος. Στη συνέχεια, το σφράγιζαν και το σκέπαζαν με χώμα αφήνοντάς το εκεί από την άνοιξη μέχρι τον Δεκέμβρη όταν και το άνοιγαν παραδοσιακά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τέτοια σκεύη υπάρχουν στο υπέροχο Μουσείο Μάνου & Αναστασίας Φαλτάϊτς (www.faltaits.gr), ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο ιστορικό της Μεσογείου, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς.
faltaits
5 ταβέρνες για παραδοσιακό φαγητό
Οι ταβέρνες της Σκύρου είναι όλες οικογενειακή υπόθεση και φημίζονται για την παραδοσιακή τους κουζίνα και τα καλούδια τους, που προέρχονται από ντόπια μποστάνια και χωράφια. Στα βόρεια της Σκύρου βρίσκεται η ταβέρνα “Το Πέρασμα” ή “Τζάνος”, όπως είναι γνωστή, που φημίζεται για το καλό κρέας και τα τυριά της. Δοκίμασε κορυφαίο κατσικάκι λεμονάτο ή κοκκινιστό, γίδα βραστή, τραχανόπιτες, κατσικίσιο συκωτάκι στιφάδο, παστίτσιο μαμαδίστικο, τα πρώτα και πιο νόστιμα γεμιστά του καλοκαιριού, φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα και ξινοτύρι (Τραχύ Σκύρου, τηλ. 22220 92911).

to perasma skyros
Στη “Μανωλιά” θα γευτείς καταπληκτικό φαγητό σε μια ήσυχη τοποθεσία μέσα στα δέντρα. Θα ξεκινήσεις κλασικά με λαδόπιτα και ξινοτύρι και θα συνεχίσεις με κατσικάκι λεμονάτο καλοτσιγαρισμένο, με χοντρή τηγανητή πατάτα όνειρο, γίδα κοκκινιστή και άλλα καλούδια (Διασταύρωση Χωράφας – Μώλου, τηλ. 22220 93010).
Η ταβέρνα “Μουριές” στην Καλαμίτσα είναι από τις πιο γνωστές του νησιού, ιδανική για οικογένειες, μιας και πέρα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα διατηρεί και έναν μικρό αριθμό από τα μικρόσωμα κουκλίστικα αλογάκια τη Σκύρου (Καλαμίτσα, τηλ. 22220 93555).

trahanopitaedited
Με μεγάλη ιστορία που ξεκινά το 1954, το οινομαγειρείο και καφενείο “Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα” στο κέντρο της Χώρας είναι γνωστό για τα μεζεδάκια του, τα τυροπιτάκια του, μα κυρίως για τα κεφτεδάκια του, για τα οποία πολλοί ορκίζονται ότι είναι τα καλύτερα που έχουν φάει ποτέ! Συνόδεψε το λουκούλειο γεύμα με καταπληκτικό τσιπουράκι και μην πεις όχι σε μια σπιτική ομελέτα με πατάτες και στους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες. Στο τέλος ρυζόγαλο ασυζητητί για να “δέσει” (τηλ. 22220 91276).
Στο χωριό Τραχύ, στο δρόμο για το αεροδρόμιο, η ταβέρνα “Άγιος Πέτρος” φημίζεται για τα κρεατικά και τα τυριά της, καθώς όλα προέρχονται από τη φάρμα της οικογένειας Μαυρίκου που μετρά 2000 αιγοπρόβατα και κατσικάκια. Η ταβέρνα, που λειτουργεί από το 2006, έχει πάρει και βραβείο Gourmet (το 2007) και σερβίρει μία από τις καλύτερες λαδόπιτες που θα γευτείς στο νησί, καθώς και κατσικάκι σε όλες τις βερσιόν -παϊδάκια, λεμονάτο (το καλύτερο), κοκκινιστό, στη λαδόκολα και στη σούβλα (τηλ. 697 2842116).

agios petrosedited
Και 4 για ψάρι και θαλασσινά
Στο λιμάνι της Λιναριάς το “Ιβιλάι” φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες του με χοντρό μακαρόνι (τηλ. 22220 93476). Φημισμένη ταβέρνα για την αστακομακαρονάδα της είναι και η ταβέρνα ο “Στέλιος” στην παραλία Γυρίσματα (τηλ. 22220 91385). Γνωστός για το φρέσκο ψάρι και ο “Ασημενός” στους Ασπούς με το δικό του καΐκι, που φέρνει στο πιάτο ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στα νερά της περιοχής (τηλ. 22220 93007). Τέλος, η ταβέρνα “Στέφανος”, γνωστή σε όλο το νησί ως “Πολύβιος” (ο πατέρας του Στέφανου, του γιου, που έχει τώρα αναλάβει τα ηνία της ταβέρνας) είναι μία από τις καλύτερες για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Μπαρμπουνάκι τηγανιτό, τέλειες πατάτες, μαγειρευτά και νοστιμότατα γεμιστά τα τοπ του καταλόγου. Θα τη βρεις πάνω στην παραλία Μαγαζιά (τηλ. 22220 91272).

skyros limaniΤο γραφικό λιμάνι της Λιναριάς

Το καλύτερο πρωινό
Η Σκύρος είναι ένας από τους προορισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος “Ελληνικό Πρωινό”, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τα ελληνικά ξενοδοχεία (www.greekbreakfast.gr). Το πρόγραμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο συγγραφέας Γιώργος Πήττας, στοχεύει στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής και την ένταξή τους στα πρωινά που παίρνουν Έλληνες και ξένοι στα ξενοδοχεία. Τα δύο ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το Νεφέλη και το Άμμος, τα οποία φημίζονται τόσο για τη ζεστή φιλοξενία τους όσο και για το υπέροχο και παραδοσιακό πρωινό τους, από το οποίο δεν λείπουν οι σκυριανές λαδόπιτες και το επτάζυμο ψωμί, το θυμαρίσιο τοπικό μέλι και οι σπιτικές μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα ντόπια τυριά, τα Σκυριανά τραχανοπτάρια, οι τερόπτες με κόκκινο κολοκύθι, τα αμυγδαλωτά, το παστοκύδωνο, η μπουγάτσα με τη λαχταριστή κρέμα, το ρυζόγαλο με σταφίδες και ένα σωρό άλλα καλούδια.

nefeli proino

Το εστιατόριο του Nefeli διαθέτει ακόμα πλήθος γευστικών και ειδικών επιλογών, όπως μενού για παιδιά, για χορτοφάγους, για αθλητές, διαιτητικό, ακόμα και ειδικό μενού για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη. Όλα τα πιάτα ακολουθούν μια εποχικότητα στις πρώτες ύλες, φρούτα και λαχανικά έρχονται από το ιδιόκτητο αγρόκτημα του ξενοδοχείου, ενώ τα τυροκομικά, έρχονται από την οικογένεια της αέρινης Άννας, που θα σας υποδεχθεί στο Nefeli Hotel και θα φροντίσει να μη σας λείψει τίποτα (Χώρα, τηλ. 22220 91964, www.skyros-nefeli.gr).
Το boutique Ammos Hotel, που έλαβε τη διάκριση “Value for Money” κατά την απονομή των Tourism Awards 2015, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε απόσταση μόλις 60 μέτρων από την παραλία Μώλος στην περιοχή Μαγαζιά, 2 μόλις χιλιομέτρα από τη Χώρα. Στο νέο Wine & Taste Lounge του, που σχεδιάστηκε αρχιτεκτονικά από την Έρη Κωνσταντάκου και απολαμβάνει πανοραμική θέα στο Αιγαίο και το Κάστρο θα γευτείς ένα μεσογειακής έμπνευσης finger food μενού επιμελημένο από την Έφη Γιαλούση το οποίο θα συνοδεύσεις από εξαιρετικά signature cocktails (Μαγαζιά, τηλ. 2222091234, www.skyrosammoshotel.com).

ammos
Για γλυκό και παγωτό
Μέσα στη Χώρα “Ο Μήτσος” πουλά τις καλύτερες μπουγάτσες ever από το 1977. Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Σκύρο έχουν περάσει από αυτό το παραδοσιακό μαγαζάκι του Μήτσου του Ναυτικού και έχουν δοκιμάσει κάποια από τις λιχουδιές με χειροποίητο φύλλο για τις οποίες είναι διάσημος. Πολύ καλές επίσης τυρόπιτες, στριφτές σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες και ατομικές πίτσες (τηλ. 22220 91772).

mitsos skyros
Στο κεντρικό καλντερίμι της Χώρας και στην Αγιά Σκύρου είναι και “Τα γλυκά της Φαλταΐνας”. Αληθινό παγωτό από φρέσκο γάλα, χωρίς τεχνητά χρώματα και αρώματα σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, όπως ρυζόγαλο, λιμοντσέλο, γκοφρέτα φράουλα και άλλα. Στη Φαλταϊνα θα έρθεις όμως και για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά της, που είναι βραβευμένα ως το καλύτερο παραδοσιακό γλυκό του νησιού, αλλά και για τις περίπου 40 γεύσεις γλυκού του κουταλιού, από καρπούζι, ντομάτα και κολοκύθα, μέχρι άγουρο μαγιάτικο σύκο ή τσαπέλι (ώριμο σύκο όπως το λένε στο νησί), ανθό λεμονιάς και άλλα πολλά. Λίγο πιο πάνω από τη Φαλτάινα είναι και ο Χιώτης με εξίσου υπέροχα παγωτά με βελούδινη υφή, νοσταλγικές γεύσεις αληθινής βανίλιας και σοκολάτας, αλλά και άλλες πιο δημιουργικές. Για πολλούς έχει το καλύτερο παγωτό στο νησί και όχι άδικα, καθώς το ολόφρεσκο παγωτό του γίνεται από γάλα δικών του ζώων.
faltaina skyros
Για ποτό και κοκτέιλ
Στην κεντρική πλατεία της Χώρας έχει αρκετά μέρη για ποτό με δυνατή ή ακόμα και live μουσική, τα οποία προσελκύουν κυρίως τη νεολαία του νησιού. Για πιο ήσυχες καταστάσεις το Καλυψώ μέσα στα καλντερίμια της Χώρας, είναι το μέρος που μαζεύονται οι ντόπιοι και οι επισκέπτες των 35+. Εναλλακτικά, το Μπαρ Κάβος στο λιμάνι φημίζεται για τη μεγάλη συλλογή του σε άμμο και βότσαλα από όλες τις παραλίες του νησιού, αλλά και για τα βραδινά χαλαρά κοκτέιλ του. Ωραία ατμόσφαιρα και ό,τι πρέπει για μετά το μπάνιο στην περιοχή Μαγαζιά και το Θάλασσα, με κοκτέιλς, προσεγμένες σαλάτες και νόστιμα σάντουιτς.

magazia skyros

* Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που αγοράζουν γαστρονομικά σουβενίρ από κάθε μέρος, πέρνα από το κατάστημα Παραδοσιακών Προϊόντων Μαρία Στρατή στην κεντρική αγορά της Χώρας (τηλ. 22220 93191).

* Μην παραλείψεις να δεις από κοντά τα μίνι αλογάκια της Σκύρου με ύψος από 1 μέτρο έως 1.20. Στο Κτήμα Μουριές στην Καλαμίτσα θα θαυμάσεις από κοντά την πιο μικρόσωμη φυλή αλόγων, που πλέον είναι και προστατευόμενο είδος αφού σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόλις 300 (www.skyrianhorses.org). Στο νησί δραστηριοποιούνται και άλλες οργανώσεις που προστατεύουν τα σπάνια αλογάκια, όπως η Ένωση Mικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, που υλοποιεί και προγράμματα υιοθεσίας (www.skyrianhorsesociety.gr). Σημείωσε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (19-21 Ιουνίου) γίνεται και το Skyros Horse Festival (www.festivaloftheskyrianhorse.gr). Δες ακόμα: www.skyrosislandhorsetrust.com και www.skyroslife.gr
alogakia skyros
* Τυροκομικά προϊόντα θα πάρεις από τον Τάκο Μαυρίκο του Τζάνου στο Εστιατόριο Άγιος Πέτρος, από τον Δημήτρη Μαυρίκο στο Ξενοδοχείο Αχίλλειον αλλά και στην Ταβέρνα το Πέρασμα.
* Η Σκύρος παράγει πλέον και εμφιαλώνει το δικό της κρασί. Τα αδέλφια Πανέρη, που έχουν και ένα από τα πιο κεντρικά και μεγάλα σούπερ μάρκετ στο νησί ίδρυσαν πριν από 4 χρόνια την Οινοποιητική Σκύρου και παράγουν μοσχάτο λευκό και ροζέ, καθώς και κόκκινο μερλό. Μια αξιόλογη προσπάθεια από δυο νέα παιδιά που αξίζει να σημειωθεί (τηλ. 22220 92800).
krasia paneri
* Για διαμονή επίλεξε κάποιο από τα καταλύματα της Χώρας ή της αμμουδερής και πιο οργανωμένης (σε κάποια σημεία) παραλίας Μαγαζιά. Το πολυτελές “Ammos” (Μαγαζιά, τηλ. 2222091234, www.skyrosammoshotel.com) και το πιο προσιτό “Αντιγόνη” (http://antigonistudios.com/skyros_gr) είναι οι καλύτερες επιλογές σχεδόν πάνω στην παραλία και σε απόσταση που περπατιέται μέχρι τη Χώρα. Στη Χώρα τις εντυπώσεις κερδίζει το κουκλίστικο “Νεφέλη” (Χώρα, τηλ. 22220 91964, www.skyros-nefeli.gr), που μαζί με το παραθαλάσσιο “Άμμος” είναι τα μόνα στο νησί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Ελληνικό πρωινό” (www.greekbreakfast.gr). Αν ανήκεις σε αυτούς που αναζητούν γαλήνη και ηρεμία, τότε προτίμησε το ξενοδοχείο Διώνη, με όμορφους κήπους και φροντισμένα δωμάτια κοντά στην ακρογιαλιά του οικισμού Ασπούς (www.dioni-skyros.gr) ή το Vina Beach Hotel στην παραλία της Βίνας και κοντά στους συμβολικούς μύλους του νησιού (www.skyroshotel.gr/home/gr).

πηγή

Έξυπνες λύσεις σε απλά πράγματα!


Δεν είναι λίγες οι φορές που πνιγόμαστε κυριολεκτικά σε μια κουταλιά νερό θέλοντας να αντιμετωπίσουμε απλά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν στην κουζίνα μας ή όταν ασχολούμαστε με κάποιες οικιακές δραστηριότητες και δεν γνωρίζουμε τη λύση στο πρόβλημα. Μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί θα σας δείξει τον τρόπο που θα κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη…

1. Για να βγει ευκολότερα το κέτσαπ από το μπουκάλι, βάλτε μέσα ένα καλαμάκι και τραβήξτε στη συνέχεια προς τα έξω.
2. Αφαιρέστε την τσίχλα που κόλλησε στα μαλλιά βουρτσίζοντας με λίγη βαζελίνη ή βούτυρο.
perierga.gr - Έξυπνες λύσεις σε απλά προβλήματα που διευκολύνουν τη ζωή!
3. Για να καθαρίσετε τα κηροπήγια από τα κεριά που έχουν τρέξει, βάλτε τα στην κατάψυξη για 20 λεπτά και το κερί θα φύγει μόνο του.
4. Για να περάστε μια κλωστή στη βελόνα θα το κάνετε ευκολότερα εάν πρώτα ψεκάσετε την άκρη της κλωστής με λίγη λακ.
5. Αν χρειάζεται να μετρήσετε συγκεκριμένη ποσότητα μελιού για μια συνταγή, πριν χρησιμοποιήσετε κουτάλι ή δοχείο αλείψτε το με λίγο λάδι. Το μέλι δεν θα κολλήσει στα τοιχώματα.
perierga.gr - Έξυπνες λύσεις σε απλά προβλήματα που διευκολύνουν τη ζωή!
6. Αφαιρέστε τα άλατα από τα δερμάτινα παπούτσια τρίβοντας με ένα διάλυμα από μια κουταλιά της σούπας ξίδι σε ένα φλιτζάνι νερό.
7. Για να απομακρύνετε με φυσικό τρόπο την κακοσμία των αθλητικών υποδημάτων, πασπαλίστε με λίγη μαγειρική σόδα και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες.
8. Οι κολλημένες ετικέτες τιμών σε διάφορα είδη ή τα παιδικά αυτοκόλλητα αφαιρούνται εύκολα εάν τα ζεστάνετε με το πιστολάκι.
perierga.gr - Έξυπνες λύσεις σε απλά προβλήματα που διευκολύνουν τη ζωή!
9. Τρίψτε με ένα μολύβι το φερμουάρ που κόλλησε και ο γραφίτης θα λειτουργήσει ως άριστο λιπαντικό.
10. Για να βγει ευκολότερα ο χυμός από τα πορτοκάλια ή τα λεμόνια, πριν τα κόψετε κυλήστε τα πάνω στο τραπέζι.
11. Για να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια, τρίψτε τα με ένα κουτάλι.
perierga.gr - Έξυπνες λύσεις σε απλά προβλήματα που διευκολύνουν τη ζωή!
12. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, φάτε μια τσίχλα με γεύση κανέλα.
13. Καταπολεμήστε τον ενοχλητικό λόξυγγα καταπίνοντας ένα κουταλάκι ζάχαρη.
πηγή

Είναι πράγματι η μετανάστευση πράξη απελπισμένων;


Anne Lauwaert, Βελγίδα Συγγραφέας στο ‘Les Observateurs’ (Ελβετία)  (μτφρ. Κριστιάν)

Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η μετανάστευση είναι το αποτέλεσμα μετακίνησης λίγων απελπισμένων ανθρώπων, ξανασκεφτείτε το! 
Είναι μια ηθελημένη και οργανωμένη επιχείρηση από την, μεταξύ άλλων, «Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση» (ΙΟΜ)
Υπό τον τίτλο «η δράση μας», μας εξηγούν το οργανόγραμμα τους για τη «διαχείριση της μετανάστευσης»...


 Στις 14 Ιουνίου 2013, ο Πρέσβης William Lacy Swing από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξελέγη Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργάνωση για τις Μεταναστεύσεις,  για μια δεύτερη πενταετή θητεία. Εξελέγη για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση στις 18 Ιουνίου, 2008, και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου 2008.
Δεν πρόκειται επομένως για χθεσινό γεγονός, αλλά από το 2008 ...
Πρέπει να επισκεφτείτε αυτόν τον ιστότοπο: είναι εκπληκτικό να δούμε τις δομές του οργανισμού που μας επιβάλλει τους μετανάστες! Όχι, δεν πρόκειται για μερικούς απελπισμένους που μας έρχονται κατά τύχη ή για κάποιους «δουλεμπόρους», πρόκειται για την οργάνωση της μετανάστευσης σε μεγάλη κλίμακα.
«OM Director Ge IOM Director General William Lacy Swing has challenged the global community to “conjugate the conundrum” of effective border management and large-scale migration».
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και διαδώστε την πληροφορία! 
Απίστευτο, αυτό το πειραχτήρι χαμόγελο του κ William Lacy Swing για το καψώνι που μας κάνει και για το οποίο παρουσιάζεται ένα δείγμα ΕΔΩ
Ας σταματήσουν να μας λένε απίθανες ιστορίες!
Anne Lauwaert

Ζελέ με καλοκαιρινά φρούτα και σαμιώτικο κρασί



Τι πιο δροσιστικό για ένα καλοκαιρινό, απογευματινό γλύκισμα; Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα σε μια μπουκιά, αγκαλιασμένα με το αρωματικό ζελέ από σαμιώτικο κρασί. 

Υλικά

  • 14γρ. ζελατίνη (7 φύλλα)
  • 500ml κρασί σαμιώτικο γλυκό Μοσχάτο
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 ροδάκινα, σε λεπτές φέτες
  • 4 βερίκοκα, σε λεπτές φέτες
  • 2 βανίλιες, σε λεπτές φέτες
  • 200γρ. σταφύλια λευκά και κόκκινα κομμένα στη μέση (χωρίς κουκούτσι)
  • 2 φέτες πεπόνι, σε κυβάκια
  • 10 φράουλες κομμένες στα 2 ή στα 4 (ανάλογα με το μέγεθος)
  • 15-20 μικρά φύλλα βασιλικού

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε 100ml από το κρασί, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τις ζελατίνες, καλά στυμμένες και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.

Βήμα 3

Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί και το χυμό λεμόνι. Ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά και να είναι έτοιμο να πήξει.

Βήμα 4

Βάζετε τα φρούτα και τα φύλλα βασιλικού σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, ρίχνετε το μίγμα του κρασιού και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 6 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Ξεφορμάρετε το ζελέ και σερβίρετε.