Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Μερικές φορές οι διαφημίσεις ξεπερνάνε την απλή προώθηση προϊόντος και αγγίζουν ευαίσθητες χορδές του κοινού: Μας κάνουν να γελάμε, να συγκινούμαστε, να αναθεωρούμε.
Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνεις, κάποιοι άλλοι μισούν αυτό που κάνεις, αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν δεκάρα.

 

Charles Bukowski

Το Άγιο Όρος με τη ματιά του φωτογράφου Βασίλη Πρωτόπαπα


 

Η κυβέρνηση φέρνει το νέο Σύνταγμα που επιβάλει η τρόϊκα.

 https://olympiada.files.wordpress.com/2014/11/tsolias_shadow.jpg
Αν είναι αυτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα που σύμφωνα με πληροφορίες στα ΜΜΕ σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, τότε είναι προφανές ότι πρόκειται για αλλαγές που επιβάλουν οι δανειστές, προκειμένου να ελέγχουν την Ελλάδα απρόσκοπτα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της ΝΔ, σκοπεύει να φέρει, μεταξύ των άλλων και τις εξής συνταγματικές αλλαγές:
1) Εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Αυτό, εκ πρώτης όψεως ακούγεται καλό. Όμως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να φέρει την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό. Σκοπεύει να φέρει την εκλογή μόνο αν αποτυγχάνει η εκλογή στη Βουλή και μόνο μεταξύ των υποψηφίων που θα προτείνουν τα κόμματα και όχι και μεταξύ υποψηφίων που θα προτείνουν και οι πολίτες. Ο στόχος της τρόϊκας εδώ είναι να εκβιάζεται η Βουλή για να εκλέγει τον αρεστό στο σύστημα και στους δανειστές ΠτΔ, προκειμένου να αποφεύγει την ανάμιξη του λαού.
2) Σταθερό εκλογικό σύστημα που θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις. Δηλαδή κατοχύρωση στο Σύνταγμα της ενισχυμένης αναλογικής και του bonus των εδρών. Όμως, άλλο εκλογικό σύστημα πέραν αυτού της απλής αναλογικής και της κατάργησης του φασιστικού 3%, που αποκλείει την ανανέωση της πολιτικής ζωής, δεν πρέπει να εισαχθεί στο Σύνταγμα ως πάγιο εκλογικό σύστημα.
3) Επιβάλλεται η θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών – Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού – με 5ετή θητεία, προκειμένου προφανώς να υπάρχουν μόνιμοι μνημονιακοί κυβερνητικοί παράγοντες, αρεστοί στην τρόϊκα, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα είναι στην κυβέρνηση.
4) Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών. Εδώ δηλαδή δεν καταργεί εντελώς την ποινική προστασία των υπουργών, αλλά απλά την αναθεωρεί, που σημαίνει νέες διατάξεις προστασίας των μνημονιακών υπουργών.
5) Αναθεώρηση της διάταξης για την  ασυλία των Βουλευτών και περιορισμός της αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων. Δηλαδή δεν καταργεί εντελώς την ασυλία των βουλευτών, αλλά δίνει και πάλι στη Βουλή τη δυνατότητα να αποφαίνεται τι αποτελεί άσκηση καθηκόντων και τι όχι. Κάτι που σημαίνει και πάλι πλήρη ατιμωρησία.
6) Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Όμως εξαρτάται από το από ποιους θα συγκροτείται αυτό το δικαστήριο. Θα είναι άραγε ανώτατοι δικαστές τους οποίους θα επιλέγει το πολιτικό προσωπικό, ώστε να μην έχουν πρόβλημα συνταγματικότητας τα συμφέροντα των δανειστών ή θα είναι ένα δικαστήριο που θα συγκροτείται με κλήρωση μεταξύ ανωτάτων δικαστών, καθηγητών νομικών και δικηγόρων; Προφανώς θα θεσπιστεί το πρώτο.
7) Μείωση του αριθμού των βουλευτών. Η τρόϊκα επιβάλει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών ώστε να γίνει το υπάρχον πολιτικό σύστημα πιο κλειστό. Να περιοριστεί δηλαδή μόνο στο σκληρό πυρήνα των πολιτικών οικογενειών που στηρίζουν τα συμφέροντα των δανειστών και να αποβληθούν από το Κοινοβούλιο διάφοροι περιφερειακοί βουλευτές που δημιουργούν προβλήματα στις μνημονιακές ψηφοφορίες. Αντί δηλαδή να περιοριστούν οι αμοιβές των βουλευτών, ώστε να πέσουν παράλληλα και οι αμοιβές των δικαστών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, αντίθετα περιορίζονται οι βουλευτές και αυξάνονται τα προνόμια της κλειστής οικογενειοκρατίας.
8) Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων. Η τρόϊκα δεν θέλει αργοπορίες και συνταγματικά προσκόμματα στο ξεπούλημα της χώρας.
9) Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία όλων. Ο στόχος εδώ της τρόϊκας είναι η διευκόλυνση της επέλασης της παγκοσμιοποίησης στη χώρα μας και η προστασία των συμφερόντων των εργοδοτών, χωρίς να διαταράσσονται από απεργίες ή την διαμαρτυρία ατόμων ή ομάδων.
10) Αν και δεν το έχουμε πληροφορηθεί από κάποιο ΜΜΕ, εντούτοις προβλέπουμε ότι θα εισαχθεί και ο δημοσιονομικός περιορισμός των δημοσίων ελλειμμάτων που επιβάλει η Γερμανία.
Αλήθεια δεν βλέπουμε πουθενά κάποια πρόταση για την κατάργηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ή έστω τον περιορισμό τους.
Αυτές είναι οι βασικότερες νέες αλλαγές που θα εισαχθούν στο Σύνταγμα με πρωτοβουλία της ΝΔ. Αυτό το νέο Σύνταγμα, όπως και το υπάρχον που επιτρέπει αυτές τις αλλαγές, θα ονομάζεται φυσικά Σύνταγμα των Ελλήνων και όλοι μας θα οφείλουμε κατά το άρθρο 120 να το υπερασπιζόμαστε.
Το έχουμε πει πολλές φορές πως αυτό το Σύνταγμα που έχουμε δεν αφορά τον ελληνικό λαό, τον οποίο θεωρεί υποτελή στο πολιτικό προσωπικό. Το ελληνικό Σύνταγμα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού και φυσικά αφορά τα συμφέροντά του. Ο λαός δεν συμμετείχε ούτε στην κατάρτισή του ούτε στις αναθεωρήσεις του.
Μόνο όταν το Σύνταγμα περάσει στην αρμοδιότητα του ελληνικού λαού, τόσο κατά την κατάρτισή του όσο και κατά τις αναθεωρήσεις του, μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανεξάρτητο και ελεύθερο λαό, αφεντικό στον τόπο του.
Πέτρος Χασάπης
πηγή 

Φάτε το φθινόπωρο, πριν φύγει

Μην χάσετε τα τέσσερα μοναδικά φαγώσιμα δώρα της εποχής.
Η αφθονία ευθύνεται για τη σύγχιση που έχουμε πάθει. Οταν τρώμε ντομάτες όλο το χρόνο και μαρούλια καλοκαιριάτικα, χάνουμε την αίσθηση των εποχών και οι γεύσεις θολώνουν. Φρούτα και λαχανικά, ψάρια και πουλερικά σε μια μάζα αλόγιστης και διαχρονικής κατανάλωσης, να μια συνήθεια που μας κληροδότησε ο 20ός αιώνας. Ευχαριστώ δεν θα πάρουμε!
Το φθινόπωρο έχει τα δικά του δώρα. Μην τα χάσετε, αγοράστε αυτά και μόνον αυτά, είναι εποχής:
1. Αχλάδια

Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης C, καλίου και χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ένα αχλάδι 100 γρ. περιέχει κατά μέσο όρο 38 θερμίδες, 83,2 γρ. νερό και 2,3 γρ. φυτικές ίνες.
Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές φθινοπωρινές ποικιλίες είναι τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι κρασάνες. Οι κρασάνες έχουν μεγάλο μέγεθος, με στρογγυλό σχήμα που μοιάζει με μήλο, σχεδόν χωρίς λαιμό. Ο φλοιός είναι αρκετά παχύς με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα τους είναι μαλακή, πολύ χυμώδης με υπόξινη γεύση. Η ποικιλία αυτή ωριμάζει από τον Οκτώβριο και μετά.
Στην κουζίνα: Τα αχλάδια, εκτός από φρέσκα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε μαγειρεμένα. Ψητά δένουν ωραία με τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα και αν τα περιχύσετε με καραμέλα ή κανέλα, η γεύση τους θα απογειωθεί. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική (σε τάρτες, κέικ). Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κάνετε κομπόστα ή μαρμελάδα.
2. Αγουρέλαιο

Το αγουρέλαιο είναι το λάδι του πρώτου καρπού της ελιάς, είναι ένα πολύτιμο ελαιόλαδο που κυκλοφορεί μόνο για μερικούς μήνες. Μην το χάσετε, είναι γευστικό και πολύτιμο.
Ξεχωρίζει για την πλούσια, φρουτώδη και χαρακτηριστικά πικρή και πικάντικη γεύση του. Είναι το ελαιόλαδο που φέρνει στο πιάτο μας την αυθεντική γεύση της ελιάς, τις μυρωδιές της φύσης, τα πολύπλοκα αρώματα, αυτά τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό και πολύτιμο. Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες. 


3. Καρποί του φθινοπώρου


Φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα και ρόδια. Οπου τα βρείτε (όχι στο σούπερ μάρκετ), προτιμήστε τα ελληνικά (είναι συνήθως μικρότερα αλλά πολύ καλύτερα) φάτε τα με την καρδιά σας και δώστε το απόλυτο super food στον ουρανίσκο και στον οργανισμό σας.
Δεν θα σας κουράσω με το πόσο πολύτιμοι είναι οι ξηροί καρποί, το ξέρετε.
Φάτε τους σαν σνάκ, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, όταν πεινάτε, τρώτε φουντούκια και αμύγδαλα, όχι τυρόπιτα.
Σπάστε τα στο μπλέντερ και βάλτε τα στο γιούρτι ή στη σαλάτα

4. Σπαστές, πικρές ελιές με ρίγανη

Θα τις βρείτε σε όλα τα ντελικατέσσεν. Είναι πικρές, αυθεντικές, με αψιά γεύση. Μην τις φοβάστε, καταναλώστε της χωρίς περιορισμό, κάνουν μια τραχιά συντροφιά με όλα τα πιάτα και δίνουν άπειρες βιταμίνες στον οργανισμό σας.
Θα σας πρότεινα να τις κάνετε μόνοι σας.


  • Ελιές, πράσινες, σκληρές
  • Τις σπάτε με ένα σφυράκι, απαλά
  • Μην αλατίζετε
  • Τις βάζετε σε ένα γυάλινο σκεύος
  • Προσθέτε κρύο νερό, λίγο αλάτι, φλούδες λεμονιού και ρίγανη
  • Μετά από τρεις ημέρες τις τοποθετείτε σε γυάλινο μπουκάλι, χωρίς νερό
  • Σκεπάστε με λάδι για να μην χαλάσουν
  • Προσθέστε ρίγανη (έχετε ρίγανη σε κλαδάκι;) και λεμονάκια
  • Καταναλώστε γρήγορα, δεν αντέχουν

ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ -Οι πραγματικές ονομασίες των περιοχών της Μικράς Ασίας

#

  Αὐτά ὅλα, πού βλέπουμε στόν παραπάνω χάρτη, τά γνωρίζαμε;
Μήπως εἶναι ξεχασμένα καί θαμμένα τόσο βαθειά, πού εἶναι ἀδύνατον νά τά ἀνασύρουμε στήν μνήμη μας;

Κι ὅμως…
Οὔτε ἕνας αἰώνας πέρασε…
Κι ὅμως, σχεδὸν ὅλοι μας γνωρίσαμε παπποῦδες καὶ γιαγιάδες ποὺ εἶχαν ζωνταντὲς ἀναμνήσεις.
Κι ὅμως, ἐλάχιστοι ἀπὸ ἐμᾶς ἄνοιξαν κάποιον χάρτη, πρὸ κειμένου νὰ μάθουν τὸ ποῦ εἶναι ὁ τόπος καταγωγῆς μας.
Εἶναι καλό αὐτό; Ἤ ὄχι;

πηγή