Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Όταν εργάζεσαι για την αρετή, να φροντίζεις να σε καταφρονούν οι άνθρωποι και τότε θα τιμηθείς από τον Θεό. Μίσησε την τιμή για να τιμηθείς. Εκείνος που τρέχει πίσω από την τιμή του κόσμου, φεύγει η τιμή από μπροστά του. Και εκείνος που αποφεύγει την τιμή, τον καταδιώκει η τιμή και γίνεται κήρυκας της ταπεινώσεώς του.



Άγιος Ισαάκ ο Σύρος (+28 Ιανουαρίου)
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCuh_9qcb8dzLz34PtadNlhsst23ekVoGyh9Dy9GfPOnwc_LzHpC7Jqk9TuDdmLyUlxSMB8cYMsjvZHQ7UqPugeqpcMzaBPQlRIm-Aoq-eVINSHViFjq1_GO5T-xjlwdYZi8SdiNBaeCva/s1600/de.jpg

Δεν έχω γράψει ποίημα για μήνες.
Έζησα ταπεινά, διάβαζα την εφημερίδα,
στοχαζόμουν το αίνιγμα της εξουσίας
και τους λόγους που κάποιος υποτάσσεται σ’ αυτήν.
Παρατηρούσα τον ήλιο να δύει (πορφυρό, ανήσυχο),
άκουγα τα πουλιά να σωπαίνουν και τη νύχτα να βουβαίνεται.
Έβλεπα τα ηλιοτρόπια να κουνούν ρυθμικά τα κεφάλια τους στο σούρουπο,
λες κι ένας απρόσεκτος δήμιος έτρεχε ανέμελα στους κήπους.
Η γλυκιά σκόνη του Σεπτεμβρίου μαζεύτηκε στο περβάζι
και σαύρες κρύφτηκαν στις σχισμές των τοίχων.
Έκανα μακρινούς περιπάτους λαχταρώντας ένα μόνο:
την αστραπή,
τη μεταμόρφωση,
εσένα.



Adam Zagajewski Ανθολογία ερωτικής ποίησης :
Κρατώ την καρδιά σου (την κρατώ μες στην καρδιά μου),

Συλλογικό έργο, ανθολόγηση-μετάφραση Χάρης Βλαβιανός ,
εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2013

Μια... φούσκα μέσα στα άστρα

Εντυπωσιακή εικόνα υπερκαινοφανούς αστέρα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος
Μια... φούσκα μέσα στα άστρα
Ο εντυπωσιακός υπερκαινοφανής αστέρας SNR 0519-69.0



 
Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός υπερκαινοφανούς αστέρα έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Η έκρηξη σουπερνόβα με τη κωδική ονομασία SNR 0519-69.0 συνέβη στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος και καταγράφηκε από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Chandra. Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα αποτελεί μια σύνθεση αυτών των εικόνων και δείχνει το ωστικό κύμα της έκρηξης και τα... συντρίμμια του άστρου μέσα σε μια θάλασσα άστρων.

Το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και πρόκειται για έναν γαλαξία που αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης των επιστημόνων αφού φιλοξενεί πολλές περιοχές γέννησης νέων άστρων. 
 πηγή

Γιατί τα περιστέρια κουνάνε το κεφάλι τους όταν περπατάνε;

Τα περιστέρια έχουν ένα πολύ ιδιόμορφο βάδισμα, καθώς όταν περπατάνε κουνάνε έντονα το κεφάλι τους. Παλαιότερα η επιστήμη πίστευε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ισορροπίας τους, ενώ νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το κούνημα του κεφαλιού των περιστεριών έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Για να δουν ένα αντικείμενο στο οπτικό τους πεδίο κουνάνε ελαφρά το κεφάλι τους.

perierga.gr - Γιατί τα περιστέρια κουνάνε το κεφάλι τους όταν περπατάνε;
 
Η κίνηση αυτή παρέχει στους φωτουποδοχείς του ματιού αρκετό χρόνο, περίπου 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου, για να καταφέρουν να έχουν μια σταθερή εικόνα της επιφάνειας στην οποία κινούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα του κεφαλιού έναντι του σώματός τους. Το κούνημα του κεφαλιού δεν αναιρεί τη δυνατότητά τους να κουνούν τα μάτια τους, ωστόσο αποτελεί έναν πιο αποδοτικό μηχανισμό για την καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος, γεγονός που αποδείχτηκε με πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1970, όταν περιστέρια είχαν αιχμαλωτιστεί σε ειδικά πλαστικά κουτιά για να μην πετάξουν και οι μελετητές παρατήρησαν ότι τα πτηνά δεν κουνούσαν το κεφάλι τους, χωρίς ωστόσο να αντιληφθούν τον ακριβή λόγο. Η απάντηση ήρθε περίπου 45 χρόνια αργότερα, όταν επιστήμονες μελετώντας την ανατομία του πτηνού ανακάλυψαν ότι η κίνησή του κεφαλιού τους οφείλεται στην όρασή τους. 
πηγή