Γράφει  Στέλιος Συρμόγλου
 
Η ιστορία αν ήταν απαύγμασμα κάποιας λογικής επήρειας των ανθρώπων θα είχε άλλη εξέλιξη.Τις εξελίξεις προσπαθεί ο άνθρωπος εκ των υστέρων να τις δικαιολογεί ή να τις εξηγεί, αλλά δεν φαίνεται ότι έχει αποδώσει το βαθύτερο νόημα αυτής διαδικασίας, που εκπηγάζει από κατηγορίες αιτιών, άλλων γνωστών και άλλων αγνώστων.
Τα στοιχεία της ιστορικής μας πορείας είναι κατά κύριο λόγο οι βουλήσεις των πολιτών. Αυτή είναι μια αυταπόδεικτη και διαχρονική αλήθεια. Οπως δεν αντέχει στην πίεση της αμφισβήτησης όσα βαναύσως επέστη ο ελληνισμός στην Τουρκία. Και ένας λαός εγκλωβισμένος στην αδράνεια,στην ανασφάλεια και στη φοβία, ως αποτέλεσμα της παλίρροιας των κοινωνικών προβλημάτων, απότοκο ωστόσο των ολέθριων πολιτικών, δεν μπορεί να προσδοκά τη σωτηρία του από κάποιους κακόγουστα ιματισμένους αυτόκλητους «σωτήρες» του, με τη γελοιότητα που τους διακρίνει. Μια γελοιότητα που συχνά προσκρούει στην ιστορική αλήθεια…
Ο Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας, χωρίς πτυχίο μάλιστα, είναι «ένσαρκο» παράδειγμα της παχύδερμης πολιτικής γελοιότητας. Με τη «λιπόσαρκη» ευκαιριακή λογική του, έρμαιος των ατομικών πλεγμάτων και συμπλεγμάτων, μαζί με τους «συντρόφους» του στο χώρο της «κακοποιημένης» αριστερίζουσας ιδεολογίας, ασθμαίνοντες επιδίδονται όχι απλώς στην αναζήτηση της οριακής αλήθειας και στην υπέρβαση της καθημερινότητας του εξουθενωμένου Ελληνα, αλλά και στην πρόκληση της νοημοσύνης του.
Προκαλώντας ταυτόχρονα με τις βλακώδεις δηλώσεις τους ή τις ανερμάτιστες απόψεις τους, ακόμη και την οργή των νεκρών και των πεθαμένων, η μνήμη των οποίων είναι βάτος φλεγόμενη , αλλά και καιγόμενη. Και απτόητη η πολιτική γελοιότητα από τον κατακλυσμιαίο χειμώνα της ιστορίας, διαπλώνεται στην κοιλάδα των γόων της Ελλάδας που χειμάζεται!..
Ο ανιστόρητος Νίκος Φίλης και ο απαίδευτος πρωθυπουργός που τον διόρισε υπουργό Παιδείας, είναι αιχμάλωτοι μέσα σε γλωσσικές συμβατικότητες, αυτοπαγιδευμένοι στην αδρανοποίηση της κρίσης ή σε μια παράλογη ή υπέρλογη ερμηνεία των καταστάσεων, με αποτέλεσμα να οδηγούν την κοινωνία στην ερήμωση. Και αποδεικνύεται ότι καμία «φυλακή» δεν είναι ικανή να αμπαρώσει τις ιδεοληπτικές αδυναμίες τους. Το θράσος ωστόσο τους συνοδεύει παντού. Οπως και το ψέμα «συντροφεύει» την ανικανότητά τους.
Μας απασχολεί η ανιστόρητη άποψη του υπουργού Παιδείας και αρκετοί εμφανίστηκαν να τον κατακεραυνώνουν στα τηλεοπτικά πάνελ. Μας απασχολεί όμως από το «βαθούλωμα» του καναπέ μας. Δεν μπορούμε να «υπερηφανευόμαστε» σήμερα οι Ελληνες για την ανευθυνότητά μας. Ο Νίκος Φίλης και ο κάθε πολιτικός του «φτερού και πούπουλου», ο κάθε αρλεκίνος της πολιτικής, είναι δική μας «δημοκρατική» επιλογή.
Εμείς επιλέγουμε τους όψιμους παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας και τους αβδηρίτες της πολιτικής αθλιότητας.Η τομή, η ρωγμή για να κυριολεκτώ, επιτελείται στην ίδια τη ρίζα της κοινωνίας, με το εύδιο χαμόγελο της πολιτικής αυτάρκειας και της «βεβαιότητας» για σωτηρία…
Ζούμε την άλωση του μέλλοντός μας με τα ιστορικά και συμβατικά προσωπεία της καθημερινότητας να τρέπονται σε άτακτη φυγή και να αποκαλύπτεται η ρωγμή της ανευθυνότητας μας. Και η ρωγμή αυτή της ανευθυνότητας για ό,τι λέγεται από ανερμάτιστα πολιτικά χείλη ή για ό,τι συντελείται σε βάρος της ίδιας της ιστορικής αλήθειας, αλλά και σε βάρος μας, εν ονόματι μας, συνιστά το πρόβλημα της πληρότητας της λογικότητας, της ιστορικότητας και των συνειδησιακών καταστάσεων.
Δεν θέλουμε όμως να παραδεχθούμε αυτή τη ρωγμή της ανευθυνότητας μας. Και συνεχίζουμε, με κάποια ψήγματα άγονης γκρίνιας, τη μακάρια αποδοχή των πολιτικών συμβαινόντων με την όποια γελοία μορφή παρουσιάζονται στο οπτικό μας πεδίο ή εισέρχονται προς επεξεργασία στον εγκέφαλό μας, που έχει υποστεί πολλαπλές «πλύσεις»…πηγή
πηγή: freepen