Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Η άγνωστη δύναμη που κατέχετε και δεν το ξέρετε... Του οικονομολόγου Δημήτρη Καρούσου


http://www.enallaktikos.gr/img34778_efb3a6b6ff481b66db8a08393a5cd182.jpg

Του οικονομολόγου Δημήτρη Καρούσου

Γράφω αυτές τις γραμμές με σκοπό να βοηθήσω και ΟΧΙ να επηρεάσω. Δέχομαι αρκετά μηνύματα και τηλεφωνήματα και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος, ενώ διψάει για ενημέρωση, οι πηγές σπανίζουν. Και είναι το δεύτερο λάθος που εντοπίζω στην κυβέρνηση, δεν ενημερώνει σωστά.

Λόγω της ιδιότητας μου, λοιπόν, και επειδή δεν μπορώ να απαντώ στον καθένα ξεχωριστά γράφω κάποια πράγματα που μάλλον δεν θα βρείτε πουθενά...

Η άγνωστη δύναμη που κατέχετε και δεν το ξέρετε

Σας λένε τα κανάλια ότι το χρηματιστήριο της Αμερικής έπεσε περίπου 2,20% στις 29/06/2015 που γράφω αυτές τις γραμμές ενώ το χρηματιστήριο της της Γερμανίας έπεσε 4,56 %. Άχρηστη πληροφορία. Τι σημαίνει για τον Μέσο Έλληνα; Τίποτα!

Εάν, όμως, σας έλεγαν ότι οι Γερμανοί επενδυτές στις 29/06/2015 έχασαν 80 δισεκατομμύρια ευρώ επειδή το χρηματιστήριο της Γερμανίας έπεσε 4,56 % και οι Αμερικανοί επενδυτές έχασαν 60 δισεκατομμύρια $ επειδή το χρηματιστήριό τους έπεσε περίπου 2,20%, είναι διαφορετικό...

Τότε ο μέσος Έλληνας θα μπορούσε να σκεφτεί:  Αν με μία μόνο συζήτηση για δημοψήφισμα χάνουν τόσα χρήματα σε μια μόνο ημέρα τότε πόσα θα χάσουν σε 10 μέρες συζήτησης; Ένα τρις ίσως; Και αν από τη συζήτηση περάσουμε στην πραγματικότητα και τελικά γίνει Grexit πόσα θα χάσουν;

Θα δώσω ένα τρανταχτό παράδειγμα: Η Deutsche Bank έχει επενδύσει σε παράγωγα ( επενδύσεις με ρίσκο) 54 τρις ευρώ, 20 φορές δηλαδή το Γερμανικό ΑΕΠ. Χωρίς να γνωρίζετε οικονομικά το πρώτο πράγμα που πρεπει να σκεφτείτε διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου είναι ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Το ΑΕΠ είναι ό,τι παράγει μια χώρα - προϊόντα και υπηρεσίες - εκφρασμένο σε χρήμα. Πώς γίνεται μια και μόνη τράπεζα, ακόμα και αν όλοι οι Γερμανοί πολίτες έτρεξαν και κατάθεσαν όλο το ΑΕΠ στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν πήγαν πουθενά άλλου, δεν ξόδεψαν τίποτα, δεν έφαγαν, δεν ντύθηκαν... δεν, δεν, δεν... απλά πήγαν και το κατάθεσαν.

Αυτό μας κάνει μία φορά όσο είναι το ΑΕΠ, δηλ. 2,74 τρις. Οι υπόλοιπες 19 φορές του ΑΕΠ,  δηλαδή τα υπόλοιπα 52 τρις που τα βρήκε η τράπεζα και τα επένδυσε;

Τα πήρε δανεικά φυσικά (ναι και οι τράπεζες δανείζονται). Φανταστείτε, τώρα, αυτές οι επενδύσεις να πέσουν έξω, να "σκάσουν", όπως λέμε εμείς με αφορμή ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, πχ ένα Grexit. Και μιλάμε για μια και μόνη τράπεζα, 20 φορές το ΑΕΠ της χώρας, δηλ. ποσοστό 2000% του ΑΕΠ. Απλά δεν θα μαζεύεται το πράγμα. Σε αυτό προσθέστε τις υπόλοιπες τράπεζες της Γερμανίας, τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης κλπ και την φούσκα των ομολόγων αξίας 100 τρις που όλα αυτά περιμένουν μια αφορμή για να σκάσουν. 

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, ελπίζω να καταλάβατε τη δύναμη που έχετε και σας κρύβουν, γιατί στη πραγματικότητα τρέμουν. Τρέμουν το ΟΧΙ, τρέμουν τις αγορές, τρέμουν για τα τοξικά σκουπίδια που έχουν κάτω από το χαλί.

Δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή 26/06/2015: "πρέπει να βρεθεί λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα". Δηλ. σήμερα 29/06 που γράφεται αυτό το άρθρο. Μα να τους εκβιάσω; Γιατί αυτοί τι κάνουν; Σε εκβιάζουν, σε τρομοκρατούν, σε σκοτώνουν... Με όπλα τους , τον ΦΟΒΟ, την ΑΓΝΟΙΑ σου....

ΦΟΒΟΣ

Και ενώ έχεις να λύσεις ένα πρόβλημα καθαρά οικονομικό, σου προσφέρεται ένα deal και πρέπει να αποφασίσεις με οικονομικά κριτήρια, εσύ επιστρατεύεις τα συναισθήματα σου και μάλιστα τον Φόβο και τον Πανικό, για να καταλήξεις σε συμπεράσματα όπως : "θα γίνει εμφύλιος". Πώς; Από μόνος του; Αν δεν πάρεις ΕΣΥ το πιστόλι να σκοτώσεις το γείτονά σου που έχει διαφορετική άποψη... "Θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι"!

Δηλαδή επειδή ίσως αλλάξουμε νόμισμα και ενώ θα είμαστε στην Ευρώπη, όπως η Αγγλία που είναι στην ευρωπαική οικογένεια με δικό της νόμισμα, οι Τούρκοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα μας επιτεθούν;

ΑΓΝΟΙΑ

Και ενώ βρίσκεσαι σε πραγματικό ντελίριο λογικής, καβαλάς το αυτοκίνητο σου και στήνεσαι στην ουρά στα βενζινάδικα, βρίζοντας τον μπροστινό σου, την τύχη σου τη μαύρη γιατί αγνοείς ότι βάσει νόμου της ΕΕ κάθε κράτος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να έχει επαρκή αποθέματα πετρελαίου για 3 μήνες, οπότε μάλλον καταλαβαίνεις ότι αν το ντεπόζιτό σου, εάν δεν έχει μέγεθος δεξαμενής ώστε να χωρέσει βενζίνη για 3 μήνες και 1 μέρα τουλάχιστον, μάλλον τζάμπα πήγες...

Και αφού φουλάρεις πας σούπερ μάρκετ και ενώ παίρνεις ότι μακαρόνια και ρύζια βρεις, βρίζεις την κυβέρνηση γιατί αυτά τα λίγα που ψώνισες δεν θα σε φτάσουν και τελικά δεν θα έχεις να φας... παρόλα αυτά κάνεις την τελευταία λογική κίνηση και τιγκάρεις το καροτσάκι με κωλόχαρτα.

CAPITAL CONTROLS και ΑΓΝΟΙΑ μαζί 

Βρίζεις λοιπόν την κυβέρνηση γιατί δεν είχε σχέδιο στη διαπραγμάτευση, δεν είχε ούτε plan B.

Δεν μπορείς να σκεφτείς, όμως, ότι ενώ 5 μήνες διαπραγματευόταν στην Ελλάδα οι Έλληνες έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με την ευγενική ΧΟΡΗΓΙΑ του ELA , δηλαδή όσο η ΕΕ πίστευε ότι θα υπάρξει συμφωνία χρηματοδοτούσαν τις τράπεζες και άρα και τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Δηλαδή πέτυχαν τα εξής:

1) Ακόμα και στην περίπτωση δραχμής, οι Ελληνικές αποταμιεύσεις θα βρίσκονται σε ευρώ. 


2) Αχρήστευσαν τα capital controls γιατί όσοι βγάλανε έξω τα λεφτά τους και είχαν πολύ χρόνο να το κάνουν, τώρα έχουν ξένες κάρτες χρεωστικές και πιστωτικές.


3) Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι τώρα η ΕΕ είναι εκτεθειμένη όχι μόνο στο χρέος αλλά και σε 130 δις (όχι 90 δισ που σας λένε) επιπλέον του ELA. 

Η μπαρουφολογία της υποτίμησης (συζήτηση με τον "αγαπούλα" το αυτοκολλητάκι μου που μάλλον θα ψηφίσει ΝΑΙ )

(Αγαπούλας) - Μα αν δεν τους τρομάξει το ΟΧΙ μας και πάμε σε δραχμή θα έχουμε υποτίμηση ...


( ΕΓΩ ) - Και; 


( Αγαπούλας)- Τι και; Με νεύρα ...


( ΕΓΩ ) - Και που σε πειράζει εσένα και το υπόλοιπο 99,9 % των Ελλήνων εννοώ; Το ευρώ που έχεις στις τσέπες σου την 1 Μάη του 2014 είχε 1,38 δολάρια, στις 13 Μαρτίου 2015 έκλεισε στο 1,04997 δολάρια. Sorry που σε στεναχωρώ αγαπούλα, αλλά αυτό είναι Υποτίμηση και μάλιστα βαρβάτη μέσα σε 10 μήνες ύψους 24% και σε ξαναρωτάω... ΚΑΙ; Πού σας έβλαψε, εσένα και το 99,9 % των Ελλήνων η υποτίμηση του ευρώ;

Κατ' αρχήν το κατάλαβες ότι έγινε υποτίμηση ή τσάμπα σε στεναχώρησα τώρα που στο είπα; Η αλήθεια είναι η εξής: εάν δεν είσαι trader και αν δεν παίζεις στο forex με τα νομίσματα ή αν δεν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας και να συναλλάσσεσαι σε συνάλλαγμα, η υποτίμηση ή ανατίμηση ενός νομίσματος δεν πρέπει να σε απασχολεί και πολύ.

Aκόμα και αν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία (futures , options), μπορείς να κάνεις Hedge και να προστατευτείς ανάλογα. Ώστε να μη χάσεις ούτε σεντς από ενδεχομένη υποτίμηση ή ανατίμηση. Μάλιστα η υποτίμηση βοηθάει πολύ τον τουρισμό και τις εξαγωγές....

Δεν είμαστε μόνοι: 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους. Η πιο σοβαρή μελέτη που υπάρχει από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, δείχνει ότι περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αναλυτικότερα το 70% των κρατών δηλ. 49 χώρες είδαν βελτίωση και μάλιστα σημαντική, το 22 % στασιμότητα και μικρή βελτίωση και μόνο 5 χώρες - οι δυο είχαν πόλεμο και εμφύλιο -  είδαν την κατάσταση να χειροτερεύει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ εκτιμά πως στην αρχή ενός τέτοιου εγχειρήματος, το ΑΕΠ θα συνέχιζε την κατρακύλα του (κατά 10%), ωστόσο στη συνέχεια η πτώση θα περιορίζονταν και η οικονομία θα αποκτούσε κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη.

Εχουμε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ. 


Αν σας τρομάζει μια πτώση του ΑΕΠ τον 1ο χρόνο κατά 10% και μετά πραγματική ανάπτυξη , να σας πω ότι στα χρόνια του μνημονίου η Ελλάδα μας εμφανίζει μείωση του ΑΕΠ κατά 25,9%, σε τρέχουσες τιμές. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού και τότε η πραγματική μείωση του ΑΕΠ φθάνει στο -32,3%!

Με βάση το ποσοστό αυτό, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2008-2014 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία! Συγκρίνεται μόνο με τον Καναδά (33,5%, κατά την περίοδο 1929-1933) του μεγάλου ΚΡΑΧ ή με μια εμπόλεμη κατάσταση ...

Ψηφίζοντας ΝΑΙ Ψηφίζεις 23% γενικό ΦΠΑ 

Το κείμενο είναι ξεκάθαρο και απορώ που και άνθρωποι που έχουν σπουδάσει Αγγλία ή Αμερική δεν έπιασαν τις πονηρές λεξούλες: "βασικά τρόφιμα" που σύμφωνα με τους "θεσμούς" είναι μόνο δυο μακαρόνια και κάτι άλλο που θα μας αφήσουν να επιλέξουμε.

Άρα 23 % ΦΠΑ παντού με τις εξής εξαιρέσεις: 13% "βασικά τρόφιμα" δύο είδη εκτός και αλλάξει κάτι", επίσης 13 % στην ενέργεια και το νερό (εξαιρουμένης της αποχέτευσης).

Σκεφτείτε πόσες περιοχές ακόμα και εντός Αττικής από Βούλα έως Σούνιο έχουν βόθρο και ένα υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.

Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά ώστε να ωφεληθούν άλλες ευρωπαικές χώρες όπως: Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία κλπ που έχουν ΦΠΑ από 3 έως 5 %.

• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες!
Το πιο αναπτυξιακό μέτρο που έχω δει στην καριέρα μου... Δηλαδή όσες επιχειρήσεις άντεξαν με το ζόρι, να κλείσουν ή να εγκατασταθούν αλλού: Κύπρο, Ουγγαρία, Λετονία κλπ.


• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος από το 1 ευρώ) [ε ρε τι έχει να γίνει στο κόστος των τροφίμων...] και να μειωθούν οι εξαγωγες μας... ώστε να πριμοδοτήσουμε τους Ιταλούς, Γερμανούς, κλπ.


• Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ).


• Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις. ΣΩΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ.


• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ. Σημαίνει στην κυριολεξία θάνατος του μικρού συνταξιούχου ενώ θα έπρεπε να μπουν φίλτρα για τους δικαιούχους και όχι οριζόντια κατάργηση.


• Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό. Έχει και καλά έχει και άστοχα. 


• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους...Ποιους ίδιους πόρους; 


Μιλάτε για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που σε μια νύχτα με την συνυπογραφή των Μπλε και Πράσινων αγοράστηκαν ομόλογα της Ελλάδος από θυγατρικές ξένων τραπεζών και δύο μέρες μετά ήρθε το PSI και κουρέψαμε τους εαυτούς μας και έβγαινε ο Χοντρός και πανηγύριζε για το κούρεμα που πέτυχε. Δηλαδή ζημιά 22 δις στα ασφαλιστικά ταμεία; 


• Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.


• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%.


• Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021.


• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί.


• Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις.


• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών.


• Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Ξέρετε οι μισθοί των ιδιωτών θα...


• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).


• Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.


• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ παράδοση του φυσικού μονοπωλίου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες... και όχι μόνο πώληση της ΔΕΗ. Αλλά άκουσα και το εξωφρενικό: πώληση όχι μόνο των κτηρίων, των οικοπέδων, των μηχανημάτων, αλλά πώληση και του υπεδάφους... ΦΡΙΚΗ!


• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο...Πουλήσατε τον ΟΤΕ, κάτι λίγα έμειναν, τον ΟΠΑΠ και - ναι θα συμφωνήσω γίνονταν κακοδιαχείριση , ρεμούλες , τεμπέληδες κλπ, συνδικαλιστές κλπ - μα στο τέλος του χρόνου έστω και έτσι οι δύο αυτοί οργανισμοί έφερναν στα κρατικά ταμεία μερικά δισ ευρώ ζεστό χρήμα. Και ο τελευταίος φοιτητής ξέρει ότι σε καθοδικό οικονομικό κύκλο με το χρηματιστήριο σε χαμηλά 20 ετών δεν πουλάς, ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ... και αν πουλήσεις, πουλάς ζημιογόνες εταιρείες, τις κερδοφόρες τις κρατάς γιατί θα είναι ο πυλώνας της μελλοντικής σου ανάπτυξης.


• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014... Φυσικά δεν φοροκλέβουν και δεν φοροδιαφεύγουν αρκετά με τις τριγωνικές συναλλαγές τις offshore, και τα περίφημα Luxleaks....


• Να μην επανέλθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014
Προσθέτω, οι κατάσχεσεις να γίνουν επιπέδου Ισπανίας, για στεγαστικά, ΟΑΕΕ, εφορία κτλ.


Σε όλα αυτά τα μέτρα να προσθέσεις τα εξής:

Κάθε χρόνο που θα χάνεις κάποιο στόχο από το μνημόνιο θα πρέπει να παίρνεις επιπλέον μέτρα. Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε μήνα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει Ακυβερνησία γιατί θα εκβιαζόμαστε κάθε μήνα με επιπλέον μέτρα ή έξοδο από το ευρώ και έτσι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δεχτεί πρώτα να πληρώνει 100% προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο, συν τον φόρο που του αναλογεί και το πιο σπουδαίο από όλα, κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα φέρει λέφτα ευρώ ή δολάρια σε ένα κράτος που κάθε μήνα θα κινδυνεύει με έξωση από το ευρώ. 


Γιατί τι νόμισμα θα πάρει πίσω ο επενδυτής; Ενώ αντίθετα όταν έχεις ένα δικό σου νόμισμα έστω υποτιμημένο ΥΠΑΡΧΕΙ ήδη ο παγκόσμιος μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών έτσι ώστε ο επενδυτής να "κλειδώσει" την ισοτιμία που θέλει και να μην υποστεί ζημιά σε περίπτωση υποτίμησης - το Hedging που λέγαμε πιο πάνω - άρα μπορεί να φέρει ευρώ για επενδύσεις να τα "κλειδώσει μετατρέποντας τα σε δραχμές και να πάρει πίσω πάλι ευρώ " επειδή ήδη θα ΥΠΑΡΧΕΙ ο παγκόσμιος μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών...

Ενώ όταν είσαι ήδη στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύεις με έξοδο κάθε μήνα , σε τι νομισμα θα πας; Πότε θα φτιαχτεί ο μηχανισμός; Πόσο θα έχει υποτιμηθεί το καινούργιο νόμισμα μέχρι να γίνει ο μηχανισμός;

Οπότε αν και θα έχεις ευρώ, τυπικά και ουσιαστικά θα είναι σαν να μην έχεις... ΟΠΟΤΕ ΞΕΧΝΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!

Τα μέτρα δεν είναι απλά δύσκολα ή υφεσιακά. Αντικειμενικά μιλώ και κρίνω σαν οικονομολόγος είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ, θα δούμε περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν, περισσότερος κόσμος να οδηγείται στην ανεργία και ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει περιορισμός στην κατανάλωση , αυτό σημαίνει μείωση των φόρων που υπολογίζαμε ότι θα εισπράξουμε και μείωση των εσόδων από ΦΠΑ που υπολογίζαμε και μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος και ΑΕΠ.

Αυτό τελικά σημαίνει αύξηση των φόρων σε αυτούς που έχουν δουλειά και αύξηση των σκληρών μέτρων για να πιάσουμε τους στόχους που θα έχουμε χάσει εξαιτίας των λιγότερων εσόδων από φόρους, ΦΠΑ κλπ. Και από αυτό τον φαύλο κύκλο δεν θα βγούμε ΠΟΤΕ.

Το ΟΧΙ από την άλλη πλευρά ακόμα και με δικό μας νόμισμα μας επιτρέπει να ζήσουμε πολύ δύσκολα στην αρχή, τον 1ο χρόνο, και με συνετή διακυβέρνηση να κάνουμε θαύματα από εκεί και πέρα.

Βέβαια για τους λόγους που σας είπα δεν πιστεύω ότι θα μας αναγκάσουν σε Grexit, και σε παρακαλώ αγαπούλα σταμάτα να είσαι "αφελής", χρησιμοποίησε λίγη κριτική σκέψη, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων μεταμεσονύχτιες ώρες, όλοι οι υπουργοί και ηγέτες της Ευρώπης μέσα σε ένα αεροπλάνο και είχαν κάνει τη διαδρομή Βρυξέλες - ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ = Ομόνοια - Πατήσια για να σώσουν Εσένα Αγαπούλα; 

Τόσο φιλλέληνες; Τόσο φιλευσπλαχνοι; Μήπως ήθελαν να σωθούν από σένα;

ΚΑΙ η Ερώτηση μου ....

Λοιπόν Αγαπούλα τι λες δίνουμε ένα βροντερό ΟΧΙ να ακουστεί στα πέρατα του πλανήτη δίνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης και ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση αλλά πάνω απο όλα στην Ελλάδα μας;

Και σε αντίθεση με τους προγόνους μας που ήταν πραγματικοί ήρωες γιατί έδωσαν τη ζωή τους για εμάς και την έδωσαν για να ζήσουμε ελεύθεροι, εμείς Αγαπούλα θα είμαστε τσάμπα μάγκες και ήρωες γιαλατζί ...γιατί Αγαπούλα τώρα ΞΕΡΕΙΣ ....σου εξήγησα οι ΑΛΛΟΙ έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα από εμάς...εμείς ρισκάρουμε εκ του ασφαλούς...

1) το πετρέλαιο σε ιστορικά χαμηλές τιμές


2) όλοι προσπαθούν να προστατεύσουν ένα σύστημα με πολλές φούσκες που είναι έτοιμο να σκάσει


3) Τόσο λίγοι άνθρωποι και Χρωστάμε Τόσα Πολλά = Μεγάλη ζημιά για το Σύστημα


Εγω πάντως Αγαπούλα θα ψηφίσω ΟΧΙ γισ να παίξω ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΡΗΞΗ, ΤΕΛΙΚΟ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ,
εσύ να ψηφίσεις ότι θες , Ψήφισε και ΝΑΙ αλλά συνειδητά οχι από ΦΟΒΟ , Ψήφισε ΝΑΙ γιατί πιστεύεις ότι Τα Μνημόνια είναι η λύση , αλλά πάντα με σεβασμό και αγάπη μεταξύ μας γιατί όλοι στο ίδιο καράβι είμαστε... μόνο πρόσεξε πολύ, αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία καιτώρα δεν μπορείς -αν και στα 43 σου Αγαπούλα - να είσαι ο αιώνιος κακομαθημένος έφηβος που προτιμά αποφεύγει να παίρνει θέση και αρέσκεται στο να βρίζει τους άλλους γιατί πάντα οι άλλοι φταίνε

Μόνο πρόσεξε πολύ ... αν πεις τώρα ΝΑΙ και το ΟΧΙ ύστερα όταν θα έχει ξεπουληθεί τελείως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το ΝΕΡΟ, ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ...οι κατασχέσεις 1ης κατοικίας θα γίνονται με ρυθμούς Ισπανίας στέλνοντας στο δρόμο και στην αυτοκτονία τους συμπολίτες σου, όταν θα δεις τεράστια τραστ να αγοράζουν χιλιάδες κατοικίες με ένα συμβόλαιο και τζάμπα , τότε θα είναι αργά...

Η Αργεντινή έγινε "Αργεντινή" γιατί είπε το ΟΧΙ πολύ ΑΡΓΑ. Τους είχαν πάρει μέχρι και τα πετρέλαια.


Καλή Δύναμη Αγαπούλα...

πηγή 

Αντικειμενική, ισοπλευρη ενημέρωση για το καλό σας. Πόσο χρόνο έδωσαν τα κανάλια σε κάθε συλλαλητήριο

Φάνης Μαλκίδης: "Τώρα που τελείωσαν τα χρήματα, από που θα κρατηθούμε;"

http://i.ytimg.com/vi/55HkWG8Tejs/hqdefault.jpg

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει: ΝΑΙ σημαίνει τουλάχιστον 20 χρόνια μιζέριας




Μιχάλης Γιαννεσκής
Τα τρία έγγραφα των «θεσμών» που διέρρευσαν την 1η Ιουλίου στην βρετανική εφημερίδα Guardian και τη γερμανική Süddeutsche Zeitung το λένε ξεκάθαρα: ακόμη και με πλήρη υποταγή σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και με εξωπραγματικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο ούτε το 2030. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το 2012,  θα ήταν 4% για τα επόμενα πέντε χρόνια, ένα ποσοστό που βέβαια δεν επιτεύχθηκε το 2013 και 2014 στην Ελλάδα, και δεν επιτυγχάνεται σήμερα σε καμία χώρα της ΕΕ, ούτε ακόμη στις ΗΠΑ.
Βρισκόμαστε στο 2015 και οι απαιτούμενοι ρυθμοί ανάπτυξης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «θεσμών» όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί αλλά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρότασή τους, δεν αναμένεται να επιτευχθούν για μερικά χρόνια ακόμη. Συνεπώς το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται να καταστεί βιώσιμο (δηλαδή να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ) μέχρι τουλάχιστον το 2035.
Όπως επίσης αναφέρουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, οι δανειστές  γνωρίζουν ότι σημαντικές παραχωρήσεις από τους «θεσμούς» είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την παρούσα οικονομική δίνη. Γνωρίζουν επίσης ότι το 93% των νέων δόσεων θα πήγαινε κατευθείαν πίσω για την αποπληρωμή των δανείων. Και βέβαια έχουν πλήρη γνώση αυτού που επιβεβαίωσε στις 30 Ιουνίου η επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Danuta Heubner: ότι η αποβολή ενός κράτους-μέλους από την ΕΕ ή την νομισματική ένωση είναι νομικά αδύνατη, εκτός αν το ίδιο το κράτος ζητήσει να φύγει από την ΕΕ.
Συνεπώς οι δανειστές γνωρίζουν καλά ότι ένα αποτέλεσμα «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ή ένα νέο μνημόνιο, δεν θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, και ότι η ταύτιση μίας στάσης πληρωμών με έξοδο από το ευρώ δεν αληθεύει. Αλλά επιμένουν, διότι αλλιώς θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι η δομή της Ευρωζώνης είναι σαθρή, και να αποδεχθούν όλες τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για αυτούς, οι οποίες θα είναι σημαντικές. Παρά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών μετά τις 30 Ιουλίου, η πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ήταν 3-4%, παρόμοια με εκείνη της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν η κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers σηματοδότησε την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ενώ οι έμφυτες αστάθειες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επενδυτικοί γύπες καραδοκούν για να κλονίσουν την Ευρωζώνη. Όπως είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι, ο αρχηγός του κόμματος Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο την 1η Ιουλίου, οι πιθανοί κίνδυνοι είναι γνωστοί, αλλά οι Γερμανοί ηγέτες «κάνουν τους έξυπνους» και ρισκάρουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης.
Επίσης, ένα αποτέλεσμα «Ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα απάλλασσε τους δανειστές από κάθε ευθύνη. Η οικονομική μιζέρια της χώρας για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα παρουσιαζόταν ως επακόλουθο της βούλησης του ελληνικού λαού το 2015. Και βέβαια εάν το 2035 το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, πολύ λίγοι θα γνωρίζουν ή θα θυμούνται το παρασκήνιο των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.
Αλλά ακόμη και σήμερα οι πραγματικές προβλέψεις για την οικονομία και για την μη δυνατότητα εξόδου από το ευρώ δεν είναι ευρέως γνωστές στην Ελλάδα. Κυρίως λόγω της αδιάκοπης προπαγάνδας των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής ελίτ. Ενώ μόνο τις τελευταίες μέρες η επαναλειτουργία της ΕΡΤ έχει προσφέρει μία αμερόληπτη κάλυψη των γεγονότων. Σημειωτέον όμως ότι  πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει τους δέκτες τους και επαφίενται στη μεροληπτική και ανειλικρινή ενημέρωση των συστημικών ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση άργησε να αντιμετωπίσει το θέμα της αυθαίρετης λειτουργίας των συστημικών καναλιών, τα οποία, αυτές τις μέρες ακόμη περισσότερο από πριν, έχουν εξαπολύσει ένα ακατάπαυστο πόλεμο παραπληροφόρησης και παρερμηνείας κάθε εξέλιξης και κάθε σχολίου. Παράδειγμα το «Ναι» του κ. Παπαδημούλη στην πρόταση της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε ως «Ναι στην πρόταση», ώστε οι επιπόλαιοι να συμπεράνουν ότι πρόκειται για την πρόταση των «θεσμών».  Διότι για τα ΜΜΕ, ισχύει το «νυν ο υπέρ πάντων αγών» για την διαιώνιση της χρυσής εποχής τους, του καθεστώτος ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας.
Ο εκφοβισμός για τις επιπτώσεις για τη χώρα ενός «Όχι» στο δημοψήφισμα ενισχύεται από πολλούς με τη δικαιολογία ότι δεν έχει εξηγήσει η κυβέρνηση τι θα συμβεί στη συνέχεια. Όμως η πρόσφατη ιστορία δείχνει την Αργεντινή που σε 4 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της ανέκαμψε, αν και έκανε μετά το λάθος να αρχίζει να αποπληρώνει τα παλιά χρέη της στο ΔΝΤ. Ενώ η ανάκαμψη της Ισλανδίας άρχισε το 2011, μόλις 3 χρόνια μετά την χρεοκοπία των τραπεζών της. Το χρέος της Ισλανδίας μειώνεται συνεχώς, και η ανάπτυξή της αυξάνεται, φτάνοντας 3.5% του ΑΕΠ το 2013, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό όλων των κρατών της ΕΕ.
Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και εάν ένα αποτέλεσμα «Όχι» στο δημοψήφισμα δεν πείσει τους δανειστές να αλλάξουν τις -σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις- ανεδαφικές απαιτήσεις τους σε εποικοδομητικές, θα έχει χαθεί μία μάχη. Αλλά θα έχει επιζήσει η δυνατότητα της ανασύνταξης της χώρας και θα υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση σε μερικά χρόνια. Όμως με ένα αποτέλεσμα «Ναι» θα έχει χαθεί ο πόλεμος και κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης της χώρας για τουλάχιστον 20 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη γενιά θα αναρωτιέται γιατί το 2015 η Ελλάδα επέλεξε τον αργό οικονομικό θάνατό της.

http://www.lifo.gr/icache/520/694/1/852747_image_22.jpg

Δωρεάν ψωμί σε συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους και άπορους από τον «Βενέτη». Η προσφορά ξεκινάει αύριο και θα ισχύει μέχρι την επαναλειτουργία των τραπεζών


http://www.fournosveneti.gr/media/k2/items/cache/95a78f3015bd19286b33c65657114fc4_XL.jpg

Σε προσφορά δωρεάν ψωμιού στους συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους και άπορους προχωρά από αύριο, 3 Ιουλίου, ο φούρνος «Βενέτη». 

Η προσφορά θα ισχύει καθ' όλο το διάστημα μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και στις ελληνικές οικογένειες, όπως επισημαίνει η εταιρεία. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως συνταξιούχοι, άποροι, άνεργοι και πολύτεκνοι (οι δύο τελευταίες κατηγορίες με επίδειξη σχετικής ταυτότητας) θα μπορούν να προμηθευτούν ψωμί δωρεάν, σε όλα τα καταστήματα «Βενέτη», από αύριο το πρωί. Τα είδη ψωμιού που θα προσφερθούν δωρεάν είναι η Φρατζόλα Πολυτελείας, το Χωριάτικο Χειροποίητο, η Φρατζόλα Πετρόμυλου και το Χωριάτικο με σουσάμι. Τα ψωμιά θα προσφέρονται όλη μέρα, μέχρι εξαντλήσεως ημερησίων αποθεμάτων. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «η ΒΕΝΕΤΗΣ προβαίνει σε αυτή τη δραστική κίνηση με στόχο να ενισχύσει τις ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας να μη στερηθούν ένα προϊόν πρώτης ανάγκης για το ελληνικό τραπέζι όπως το ψωμί, τη δύσκολη αυτή στιγμή». Παράλληλα, υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που αναπτύσσει η εταιρεία, εδώ και 4 χρόνια τα καταστήματα «Βενέτη», καθημερινά μετά τις 22.00, προσφέρουν δωρεάν τα προϊόντα ημέρας που έχουν περισσέψει, σε όσους έχουν ανάγκη. 

Πες μου, τι ήτανε για σένα η Αιμιλία;



Όλη η Λαμπρή κλεισμένη σ' έναν άνθρωπο!

Και χρόνια τώρα όποτε της μιλούσα στο τηλ. 
κι άκουγα εκείνο το "τι κάνεις κόρην μου;"  
χαμογελούσε τρυφερά η ψυχή μου..
Πόσο πολύ μου θύμιζες τη γιαγιά μου Αιμιλία 
σε λόγια δε χωρά.

ΣΤΙΓΜΕΣ όμορφες..
 βάλσαμο στην ΨΥΧΗ ΜΟΥ.





Καλό Παράδεισο γλυκιά μου..

Ο Νίκος σου κι εγω και όλοι όσοι 
ξαπόστασαν στην απλότητα της ψυχής 
και στη γλυκύτητα του είναι σου 
θα σε κρατάμε  άγια μνημη 
στο εικονοστάσι της καρδιάς.
Διότι 
 "Εμείς που ανεβαίνουμε τον ανήφορο της Πίστης
το θάνατο τον λέμε Κοίμηση 
Και τους νεκρούς μας πιο ζωντανούς 
κι απ' τους ζωντανούς ακόμα τους νογάμε. "

αερικό

Αιτωλίας Κοσμάς: «Η κοινωνία για να επιτύχει πρέπει να μιμηθεί τους Αγίους»

menidi-2
Στον μικρό οικισμό Λαγκάδα της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας βρέθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς, ο οποίος χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του χωριού.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ.Κοσμάς αναφέρθηκε στο βίο των Αγίων Αναργύρων.
Οι Άγιοι Ανάργυροι σπούδασαν την ιατρική επιστήμη, με φιλοπονία και επιμέλεια έγιναν άριστοι ιατροί, παραλλήλως όμως άνοιξαν τη νεανική τους καρδιά, δέχθηκαν το Φως του Ευαγγελίου, καλλιέργησαν αρετές και κυρίως τη θυσιαστική αγάπη και έγιναν διάκονοι των πονεμένων και των ασθενών.
"Αν θέλει η σημερινή κοινωνία να αναμορφωθεί και να επιτύχει, οφείλει να μιμηθεί αυτά τα πρότυπα, ιδιαιτέρως όμως η νεότητα έχοντας πρότυπα τους Αγίους Αναργύρους, με βεβαιότητα θα επιτύχει και θα ολοκληρωθεί ", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμάς.
menidi-3
menidi-4
menidi-5
menidi-6
menidi-7
menidi-8
menidi-1

πηγή

''όχι''






Περιμένοντας σε 21 λεπτά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και αφού τις τελευταίες μέρες η πίεση,  η ένταση και η αδρεναλίνη έχουν χτυπήσει κόκκινο,  αφού στο f/b ο κόσμος έχει χωριστεί στη μέση,  κι αφού ο ένας θέλει να βγάλει τα μάτια του άλλου,  εκδηλώνοντας άλλος με αγένεια και άλλος με ευγένεια που τσακίζει κόκκαλα, την πολιτική του τοποθέτηση ..

Τα ATM δεν έχουν χρήματα και οι τράπεζες θα είναι αύριο κλειστές..  έρχεται επίσης μια Κυριακή όπου όλοι θα μπούμε στο δίλημα του ''ναι''  ή του ''όχι''..

Για μένα,  για τον τρόπο που σκέφτομαι και για τον τρόπο που ζω..  το ''όχι''  είναι γεγονός..

Τη φωτογραφία με το φιλοσοφημένο απόφθεγμα την βρήκα κάπου στο διαδίκτυο,  μου άρεσε και την μεταφέρω..

Δεν θα πάψω ποτέ να λειτουργώ με την καρδιά κι αυτό στα 54 μου χρόνια υπήρξε και ''υπέρ'' μου αλλά λειτούργησε και ''κατά'' μου..  έχω ξεπληρώσει όλες τις επιλογές μου,  όλες μα όλες και είμαι ευτυχισμένη που έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν!
 
με το φεγγάρι αγκαλιά


Μια εικόνα ή ένα βιβλίο θα έπαιρνες μαζί σου ως τελευταία αποσκευή;
«Μια εικόνα. Ενα τοπίο που, όσος καιρός κι αν πέρασε, λειτουργεί μέσα μου μουσικά. Εχει ρυθμό, αναπτύσσεται στο χρόνο... Ψάχνοντας τότε, το '69, για το χωριό της "Αναπαράστασης", βρέθηκα σ' ένα χωριό ψηλά στα Ζαγόρια. Νοέμβρης μήνας με ψιλόβροχο. Μαύριζε η γκρίζα πέτρα από νερό. Πένθιμες γυναικείες φιγούρες χάνονταν στα ερείπια. Μια γέρικη φωνή τραγουδούσε στο έρημο καφενείο: "Μωρή κοντούλα λεμονιά...".
Στάθηκα εκεί στην άκρη. Η φωνή ράγισε κι έσπασε έπειτα από λίγο. Έμεινε το τοπίο με τη βροχή. Έμεινα κι εγώ. Αυτό θα 'παιρνα μαζί μου». 



31/5/2002 Στη στήλη «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας ο Μισέλ Φάις συνομιλεί με τον Θ.Αγγελόπουλο για τη σχέση του με τα βιβλία ..

Έχουμε δεν έχουμε φτερά, πρέπει να μάθουμε να πετάμε, για να πετάξουμε μακριά από την ασχήμια και την κακία!



Όσκαρ Ουάιλντ

Ο Ρατσισμός των Καρτών




Πρίν καλά καλά τελειώσει ἡ Ἡμερίδα τῆς Ἑστίας Πατερικῶν Μελετῶν μέ θέμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑχωρίς ΜΕΤΡΗΤΑ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ἤ ΕΦΙΑΛΤΗΣ;» τήν Κυριακή 28/6/2015, ἀνακοινώθηκαν οἱ κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls) στή χρήση τῶν μετρητῶν. Πρόκειται γιά μία ἄσχημη ἐξέλιξη στήν ἱστορία πού ξεκίνησε μέ τήν ἀναγγελία τοῦ δημοψηφίσματος.
Στό πλαίσιο τῶν κεφαλαιακῶν περιορισμῶν ἀνακοινώθηκε ὅτι:
Στά ΑΤΜ μέ τή χρήση χρεωστικῆς/πιστωτικῆς κάρτας θά γίνονται ἀναλήψεις μέχρι 60 εὐρώ τήν ἡμέρα. Ἀπό τά ταμεῖα τῶν Τραπεζῶν δέν θά μπορεῖ κάποιος νά κάνει αὐτή τήν ἀνάληψη τῶν 60 εὐρώ τήν ἡμέρα, μιᾶς καί οἱ Τράπεζες θά μείνουν κλειστές περισσότερο ἀπό μία ἑβδομάδα.

Δέν ὑπάρχει κανένας περιορισμός γιά τή χρήση τῶν πιστωτικῶν καί χρεωστικῶν καρτῶν στά καταστήματα.
Δέν ἦταν ἀντικείμενο τῆς ἡμερίδας τό νόμισμα μέ τό ὁποῖο θά γίνονται οἱ συναλλαγές στή χώρα μας. Ἀνεξαρτήτως τοῦ νομίσματος, ἕνα ἀπό τά συμπεράσματα τῆς ἡμερίδας εἶναι, ὅτι πρέπει νά ὑπάρχει ὑλικό, φυσικό, μεταλλικό καί ἔγχαρτο χρῆμα, νά ὑπάρχουν ΜΕΤΡΗΤΑ γιά τίς συναλλαγές τῶν πολιτῶν. Εἶναι ζήτημα ζωτικῆς σημασίας γιά τήν ὀρθή λειτουργία τῆς κοινωνίας. (Δεῖτε ἀναλυτικά τίς εἰσηγήσεις τῶν εἰσηγητῶν πού θά ἀναρτηθοῦν σύντομα στό διαδίκτυο).
Μέ τίς ἀποφάσεις ὅμως πού ἐλήφθησαν στό πλαίσιο τῶν capital controls, δηλ. ἐπιβάλλοντας περιορισμό τῆς χρήσης τῶν μετρητῶν καί ταυτόχρονα, μήν ἐπιβάλλοντας ἀντίστοιχο/ἰσόποσο περιορισμό στήν διενέργεια ἠλεκτρονικῶν συναλλαγῶν, δημιουργήθηκε ἕνας ἰδιότυπος ρατσισμός εἰς βάρος αὐτῶν πού δέν ἔχουν κάρτες, ἤ δέν ἐπιθυμοῦν συναλλαγές μέ κάρτες. Πρόκειται οὐσιαστικά γιά ἄμεση, ἐκβιαστική προώθηση τῆς «ἀχρήματης» κοινωνίας δηλ. αὐτό ἀκριβῶς τό θέμα πού πραγματεύθηκε ἡ ἡμερίδα, ὅπου τά ἀρνητικά στοιχεῖα τῆς «ἀχρήματης» κοινωνίας τόσο εὔστοχα παρουσίασαν οἱ εἰσηγητές.
Στό πλαίσιο στοιχειώδους κοινωνικῆς δικαιοσύνης καί ἰσότητας, θά πρέπει εἴτε νά ἐπιβληθοῦν περιορισμοί καί στίς ἠλεκτρονικές συναλλαγές, ὅμοιοι μέ αὐτούς τῶν χρηματικῶν εἴτε νά αὐξηθεῖ (π.χ. στά 300€ ὅπως ἔγινε στήν Κύπρο) τό ἡμερήσιο ὅριο ἀναλήψεων ΚΑΙ ἀπό τά ταμεῖα τῶν τραπεζῶν. Ἀλλιῶς θά ἔχουμε οἰκογένειες πού θά ἔχουν χρήματα στίς τραπεζικές τους καταθέσεις καί ἐπειδή ἔχουν Κάρτες θά μποροῦν νά συναλλάσσονται στά καταστήματα (ἐμπορικά, Super Markets, βενζινάδικα κλπ) καί οἰκογένειες οἱ ὁποῖες θά ἔχουν χρήματα στίς τραπεζικές τους καταθέσεις ἀλλά ἐπειδή ΔΕΝ θά ἔχουν Κάρτες, ΔΕΝ θά μποροῦν νά συναλλάσσονται.
Τέλος ἕνα ἀκόμη στοιχεῖο διάκρισης, πού προέκυψε τήν Τρίτη 30/06/2015, εἶναι τό γεγονός ὅτι ἀπό τά γκισέ τῶν τραπεζῶν οἱ συνταξιοῦχοι μποροῦν νά εἰσπράττουν 120 € τήν ἑβδομάδα, ἐνῶ ἀπό τά ΑΤΜ, μέ Κάρτα, 60€ τήν ἡμέρα, δηλ. 420€ τήν ἑβδομάδα (7ἡμέρεςΧ60€ τήν ἡμέρα)! Γιατί γίνεται αὐτή ἡ διάκριση; Ἄλλα εἶναι τά € τῶν ΑΤΜ καί ἄλλα τῶν ταμείων; Ὄχι βέβαια! Παράλληλα, μετά τό ταμεῖο στέλνουν τούς ἡλικιωμένους σέ ἄλλο γραφεῖο στήν Τράπεζα γιά νά αἰτηθοῦν τήν ἔκδοση χρεωστικῆς Κάρτας. Μόνο ὅσοι ἐθελοτυφλοῦν δέν βλέπουν ὅτι ὁ στόχος εἶναι ἡ «ἀχρήματη» κοινωνία. Μέ ἀφορμή ἤ/καί πρόφαση τήν κρίση, ἐξωθοῦνται οἱ πολῖτες στήν ἐκβιαστική χρήση τῶν Καρτῶν.
Δέν γνωρίζουμε ἐάν ἡ ἀπόφαση γιά τήν ἐκβιαστική ἐπιβολή τῆς «Ἀχρήματης» Κοινωνίας πού βλέπουμε σήμερα στή ζωή μας εἶναι σχεδιασμός πού ἔρχεται ἀπό παλιά, καί σήμερα ἁπλά ξεκινάει ἡ ὑλοποίησή του, ἤ ἐάν προέκυψε ξαφνικά ἀπό ἔκτακτες καταστάσεις. Σέ κάθε περίπτωση ὅμως, σήμερα, ἡ διάκριση καί ὁ ἀποκλεισμός ἀπό τίς συναλλαγές τῶν πολιτῶν, πού δέν ἔχουν ἤ/καί δέν θέλουν νά ἔχουν Κάρτες, πρέπει νά ἀποκατασταθεῖ.
πηγή

Ενας διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός για μια άγνωστη Ελλάδα


Μικρά μυστικά και προτάσεις που θα κάνουν τις διακοπές στη χώρα μας να σας μείνουν αξέχαστες
Ηλιος, θάλασσα και τοπία που μαγεύουν είναι τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού τουρισμού που προσελκύουν τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Δημοφιλείς προορισμοί, παραλίες, επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, μνημεία και αξιοθέατα γεμίζουν τις σελίδες δεκάδων τουριστικών οδηγών, αφήνοντας όμως εκτός λίστας μέρη εξίσου όμορφα και γραφικά που χαίρονται μόνο οι κάτοικοί τους.
«Η συνταγή μας, μικρά μυστικά καθημερινών ανθρώπων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα» λέει η 24χρονη Στεφανία Νιάκαρου για τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό που δημιούργησε
Αυτά τα αυθεντικά μέρη που είναι λιγότερο γνωστά επιχειρεί να παρουσιάσει μέσω του διαδικτυακού ταξιδιωτικού της οδηγού «Mysterious Greece» η 24χρονη Στεφανία Νιάκαρου. «Η συνταγή μας, μικρά μυστικά καθημερινών ανθρώπων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσω του site αυτού η Στεφανία αποσκοπεί στο να «μυήσει» εγχώριους και ξένους τουρίστες σε μια διαφορετική Ελλάδα. «Η ονομασία "Mysterious Greece" προήλθε από τον θαυμασμό μου για την αρχαία Ελλάδα. Η ιστορία της Ελλάδας έχει επηρεάσει την εξελικτική πορεία ολόκληρου του ανθρώπινου γένους και συνεπώς ήθελα να δώσω ένα όνομα με ελληνικό χαρακτήρα. Το Mysterious, δηλαδή μυστήριο, προέρχεται από το ρήμα "μυώ" και με αυτόν το συμβολικό τρόπο θέλω και εγώ να μυήσω το κοινό μου να γνωρίσει την Ελλάδα μέσα από τη δική μου σκοπιά. Θέλω οι ταξιδιώτες που θα με τιμήσουν και θα με εμπιστευθούν να μάθουν και να κάνουν πράγματα που δεν θα είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν αν δεν υπήρχε το "Mysterious Greece"» λέει.
Εναυσμά της η εργασία σε μάθημα του μεταπτυχιακού της, στην οποία ζητήθηκε να επιλέξουν μια πόλη και να εξετάσουν το πώς θα μπορούσαν να την ενδυναμώσουν στο πλαίσιο του επιχειρηματικού τουρισμού (Business Tourism). «Η βασική σύστασή μου επικεντρώθηκε γύρω από το πλαίσιο του Re-branding Greece. Αρχισα λοιπόν να ψάχνω στο Internet τι υπάρχει σε τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα, ήθελα όμως να φτιάξω έναν οδηγό για την αυθεντικότητα της ελληνικής ομορφιάς και κουλτούρας για να δείξω πόσο όμορφη είναι η χώρα μου» εξηγεί η Στεφανία. Σημειώνει ότι η αγάπη της για την Ελλάδα ήταν εκείνη που την οδήγησε στη δημιουργία του site. Πρακτικά λοιπόν, τονίζει, δεν πρόκειται για έναν ακόμη τουριστικό αλλά για έναν ταξιδιωτικό οδηγό που «απευθύνεται σε εκείνους τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν την καρδιά ενός τόπου».

Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια ώσπου η Στεφανία να συγκεντρώσει το υλικό. «Η ιδέα μου ήρθε το καλοκαίρι του 2012 και η συλλογή των πληροφοριών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013. Ηταν πολύ δύσκολο να μαζέψω όλες αυτές τις πληροφορίες. Είναι από ταξίδια δικά μου, ταξίδια φίλων μου, από ανθρώπους που γνώρισα μέσω των social media και από φίλους φίλων».

Η προσπάθειά της όμως ανταμείφθηκε. Από την 1η Ιουνίου που το «Mysterious Greece» λειτούργησε ηλεκτρονικά περισσότεροι από 11.000 viewers έχουν επισκεφθεί τη σελίδα, με το κοινό της να προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα, ενώ ακολουθούν η Αμερική, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία. «Χαίρομαι πάρα πολύ για την ως τώρα ανταπόκριση του κόσμου γιατί ανταμείβεται ο κόπος μου».

Το «Mysterious Greece» αποτελείται από αυτοτελείς θεματικές ενότητες οι οποίες παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο πληροφοριών για κάθε προορισμό της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα σε ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον για τον επισκέπτη γεμάτο με τα χρώματα της Ελλάδας.
Η ενότητα «About Greece» παρέχει γενικές ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Ελλάδα, ενώ η κατηγορία «Τravel Guides» προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε προορισμό. Ξεχωριστό κομμάτι αυτής της κατηγορίας είναι η υποενότητα  «Mysterious Greece Tips» που δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στον εκάστοτε προορισμό.
Στην ενότητα «Travel Mood» δίνεται η δυνατότητα στον ταξιδιώτη να διαμορφώσει το πρόγραμμά του και τα μέρη που θέλει να επισκεφθεί βάσει των προτιμήσεων και των ενδιαφερόντων του. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι λάτρης των καταδύσεων θα μπορεί να αναζητήσει απευθείας προορισμούς που να παρέχουν ή να ενδείκνυνται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε έναν προορισμό, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ονομασία της ενότητας «Monthly Articles». Ηδη ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι αφιερωμένος στη Σαντορίνη με κείμενα σχετικά με boutique hotels, τοπικά προϊόντα, συνεντεύξεις, μικρές εξορμήσεις, τοπικές γιορτές κ.τ.λ.
Επίσης ό,τι συμβαίνει ανεβαίνει στο blog. Σε αυτή την ενότητα θα φιλοξενούνται καθημερινές up-to-date πληροφορίες και δράσεις που αναμένεται να γίνουν ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Τέλος, μέσω της ενότητας «Share your mystery» οι ταξιδιώτες μπορούν να μοιραστούν τα «μικρά μυστικά» που ανακάλυψαν στα ταξίδια τους. Το «Mysterious Greece» απευθύνεται δωρεάν σε όλους τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν την Ελλάδα. Διατίθεται προς το παρόν αποκλειστικά στα αγγλικά στοχεύοντας στη διεθνή ανάδειξη της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού.
Στα σχέδια της Στεφανίας πάντως συμπεριλαμβάνεται και η μετάφραση του site και σε άλλες γλώσσες. «Στοχεύω στην ανάδειξη της χώρας στο εξωτερικό και τα αγγλικά είναι η παγκόσμια γλώσσα που μιλάνε όλοι. Η γλώσσα ήταν ένα ερωτηματικό, αλλά τα αγγλικά είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μιλάει ο περισσότερος κόσμος» καταλήγει η Στεφανία.
«Εξερευνήστε τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και τα μηνιαία άρθρα του "Mysterious Greece" για να ανακαλύψετε μυστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα! Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τα μυστήρια της Ελλαδάς;». Οποιος είναι έτοιμος να ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας, έστω και διαδικτυακά, μπορεί να επισκεφθεί την ηλεκτρονική σελίδα του «Mysterious Greece» www.mysteriousgreece.com και τη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/MysteriousGreece.
πηγή

Δημοψήφισμα: Ελεύθερα τα διόδια στις Εθνικές Οδούς το Σαββατοκύριακο – Μειωμένα τα εισιτήρια σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ


diodia 

 

Διελεύσεις χωρίς διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους το Σαββατοκύριακο και στην Αττική Οδό την Κυριακή ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες για το δημοψήφισμα.

Οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι των αυτοκινητόδρομων γνωστοποίησαν στο υπουργείο την συμφωνία τους, να μην υπάρχουν διόδια ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία μέτρων και δράσεων που εφαρμόζει ο κ.Σπίρτζης.

Οι δωρεάν μετακινήσεις αφορούν τους εξής αυτοκινητόδρομους:

· Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου ΑΕ (Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ )

· Γέφυρα ΑΕ (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου)

· Νέα Οδός ΑΕ (Ιόνια Οδός, Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ)-Ολυμπία Οδός ΑΕ (Βόρειος άξονας Πελοποννήσου)

· Μορέας ΑΕ (Κεντρικός άξονας Πελοποννήσου)

Επίσης στην Εγνατία Οδό ΑΕ θα ισχύουν το Σαββατοκύριακό δωρεάν διελεύσεις, χωρίς διόδια Ι.Χ. και δικύκλων σε όλο το μήκος του βόρειου άξονα της χώρας (από Ηγουμενίτσα έως Αλεξανδρούπολη).

Δωρεάν θα είναι οι διελεύσεις στην Αττική Οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, με βάση σχετική απόφαση της Αττικές Διαδρομές ΑΕ.

Μειωμένα τα εισιτήρια σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει έκπτωση 50% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν από 1 έως 6 Ιουλίου.

Στα ΚΤΕΛ θα ισχύσει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος. Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης Ομοσπονδίας ΚΤΕΛ, η πλευρά των ΚΤΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά μόνον για έκπτωση 25% στα κανονικά εισιτήρια για υπερνομαρχιακές μετακινήσεις. Δεν συμφώνησε η έκπτωση να καλύψει ενδονομαρχιακές μετακινήσεις, όπως επίσης την έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής (αναφέροντας ότι ισχύει ειδική τιμολογιακή πολιτική), ενώ απέρριψαν να ισχύσει για το δημοψήφισμα έκπτωση και για ειδικά εισιτήρια (πχ φοιτητικά κλπ), όπως ζήτησε το υπουργείο.

πηγή 

Όλο ανοησίες αυτοί οι Νομπελίστες…Στίγκλιτς: Αν οι Έλληνες πουν «ναι», η Ελλάδα θα παραμείνει στην ύφεση


stigklits 

 

Την αντίθεσή του στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη στο θέμα της Ελλάδας εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Γιόζεφ Στίγκλιτς, σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό τον τίτλο «Επίθεση στη δημοκρατία», ο Στίγκλιτς αναφέρεται στα αποτέλεσμα των πρακτικών της τρόικας, δηλαδή της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η οικονομική επίδοση της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, ενώ η ανεργία στους νέους αυξήθηκε στο 60%.

«Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση όπου προκλήθηκε ύφεση τόσο σκόπιμα και με τόσο καταστροφικές συνέπειες», γράφει ο Στίγκλιτς.

Στο άρθρο του ο κορυφαίος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι, αν οι Έλληνες δεχθούν τις προτάσεις της τρόικας αυτή την Κυριακή, τότε η χώρα θα παραμείνει στην ύφεση ενώ τονίζει ότι κατά βάση το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό.

«Είναι εξαιρετικά άβολο (για την Ε.Ε.) να έχεις μια κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία αντιστέκεται με τέτοιο τρόπο στην πολιτική, που συνέβαλε τόσο πολύ στην αύξηση της ανισότητας σε τόσα πολλά αναπτυγμένα κράτη και που προσπαθεί να θέσει τέλος στην αχαλίνωτη εξουσία των πλουσίων. Φαίνεται να πιστεύουν ότι τελικά θα μπορέσουν να προκαλέσουν την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης, ασκώντας πίεση να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία, αντίθετη με την εντολή των εκλογών».

πηγή 

Ρήγμα Μέρκελ – Ολάντ: «Συμφωνία πριν το δημοψήφισμα, δεν είναι ώρα για βέτο»


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4JCY0yZscc1yBGOpo7DIxMK7b_HpceBUEVyDw8mO5Zn9nwaqqc91LFAjj87LfjJwdT0yQU2Zlr0958rVIEmbtDdg2DDb69Fljip4btDCXFXClZFsW4xvsV5R3kLmTBmIXE20hWb9PBsw/s1600/2319753_0.jpg
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να γίνει άμεσα η συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, σηματοδοτώντας την πρώτη σοβαρή απόκλιση από τη γερμανική πλευρά, που διαμηνύει πως οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνουν μετά το δημοψήφισμα.
Από τη Λιόν, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Ολάντ εξέφρασε την άποψη πως μια συμφωνία δεν μπορεί να περιμένει έως την Κυριακή και το δημοψήφισμα.

«Πάει καιρός που μιλάμε γι” αυτή τη συμφωνία, ας γίνει», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι χρέος μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα, εξαρτάται όμως και από εμάς. Αυτή η ώρα δεν είναι για βέτο και αμείλικτες δηλώσεις, αλλά για διάλογο».

Οι τράπεζες λένε "ναι"...

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Μας λένε πως το σύνολο της ρευστότητας των συστημικών τραπεζών μας, είναι γύρω στα 3-4 δις, επί συνόλου καταθέσεων 110-120 δις.

Υπάρχει δηλαδή ένα κενό πάνω από 100 δις.
Μπορούμε λοιπόν να αναρωτηθούμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα. 
Πώς και από ποιούς φαγωθήκανε πάλι μέσα σε 5-7 χρόνια;
Διότι τούτη τουλάχιστον τη φορά είναι φανερό πως δεν φαγώθηκαν σε μισθούς και συντάξεις! Ούτε σε επιδόματα και προνομίες.

Πρόκειται για χρήματα δικά μας, του ελληνικού λαού, με την έννοια πως οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις για την σωτηρία των τραπεζών έγιναν με δανεικά, που χρεώθηκε όμως το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο λαός, και που τώρα θεωρούνται δικά του χρέη!

Το blog δεν ήταν ποτέ σύμφωνο με την υποχρεωτική αργία των τραπεζών και το λεγόμενο capital control.
Πίστευε πως οι τράπεζες έπρεπε να αφεθούν στην κρίση, την οργή και την μήνιν των πολιτών και να κληθούν να λογοδοτήσουν έναντι του καταληστευμένου λαού, καθώς και να υπερασπιστούν τον εαυτόν τους με δικά τους μέσα και κεφάλαια. 

Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αποτελεί  ''κράτος εν κράτει'', ούτε να είναι ανεξέλεγκτο, απροσπέλαστο και παντοδύναμο.

Όποιος το υπερασπίζεται και το προστατεύει προσφέρει κακές υπηρεσίες στην δημοκρατία και στο μέλλον αυτού του τόπου.

Αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός λαός δεν προσέρχεται στις κάλπες υπό κανονικές συνθήκες, αλλά υπό συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. 

Κανένας λαός δεν θα άντεχε τον συντονισμό τεσσάρων καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και χιλιάδων ΑΤΜ ανά τη χώρα. 

Όσοι ψηφίσουμε υπέρ του ΟΧΙ, έχουμε νικήσει εκ προοιμίου.
Αλλά δεν θέλουμε να νικήσουμε μόνον για μας!
Θέλουμε να νικήσουμε για όλους!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Εσείς, σε ποιον Θεό πιστεύετε ακριβώς;

Εσείς, σε ποιον Θεό πιστεύετε ακριβώς;
In what God do YOU Believe in ? Mammon ?
Κατα Λουκά 16 (Luke 16:9-15)

Στ. Ράμφος, ο φιλόσοφος του "Αδιανόητου Τίποτα": Ψηφίζω Ναι, για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε



ramfos-anisuxos-sto-thetoc-psifizw-nai-gia-na-eksakolouthisoume-na-uparxoume
 
της Κατερίνας Λυμπεροπούλου 
  Με βαθιά ανησυχία που δεν μπορεί να κρυφτεί, ο 76χρονος ΄Ελληνας συγγραφέας και φιλόσοφος, Στέλιος Ράμφος, μιλά στο TheTOC για τις δραματικές εξελίξεις δηλώνοντας πως θα ψηφίσει ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοσψήφισμα και εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του αυτής.
- Κύριε Ράμφο είστε σύμφωνος με το δημοψήφισμα της Κυριακής; Τι έχετε αποφασίσει να ψηφίσετε;
 «Με το δημοψήφισμα δεν είμαι σύμφωνος. Θα ψηφίσω ΝΑΙ και ... ο Θεός να βάλει το χέρι του»
-Γιατί θα ψηφίσετε ΝΑΙ κύριε Ράμφο;
«Για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε»
- Νομίζετε ότι το ΟΧΙ θα είναι καταστροφικό;
«Νομίζω ότι το ΟΧΙ θα είναι καταστροφικό. Και μάλιστα πολλαπλώς καταστροφικό. Θα χαλάσουμε τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και μέσα στο εσωτερικό θα υπάρξουν πολύ δύσκολες συνθήκες. Μια κοινωνική αναστάτωση η οποία θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστη».
- Γιατί είστε αντίθετος με το δημοψήφισμα;
«Θα μπορούσε και να μην έχει γίνει. Δεν βοηθάει σε τίποτα».
- Σε τι ελπίζετε και τι σας ανησυχεί σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών;
«Τι παραπάνω να πω; Σήμερα (σ.σ. η συνομιλία έγινε το βράδυ της Τρίτης) εκπνέει το πρόγραμμα και είμαστε μετέωροι. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Η Ελλάδα είναι στον αέρα».
- Εχετε εμπιστοσύνη στο ένστικτο του ελληνικού λαού και στο αίσθημα επιβίωσης;
«Θα προτιμούσα να έχω εμπιστοσύνη στη λογική του...».

Πηγή : Τhe TOC

Σχόλιο: 
Α! ο γνωστός φιλόσοφος.... όπως και πολλοί άλλοι γνωστοί (βλ. πρωτοβουλία Αρβελέρ)...που έχουν δημόσιο λόγο.
Όμως ο κ. Ράμφος δεν είναι ο πας εις... είναι ο εθνικός φιλόσοφος, άνθρωπος της βαθιάς σκέψης... τόσο βαθιάς που κάθε που πάει να μιλήσει... θες για τη χούντα.... θες για το ελληνικό κράτος, θες για το δημοψήφισμα,  μπουρμπουλήθρες αναδύονται στην επιφάνεια.
Αυτή τη φορά όμως, ήταν λακωνικός... σχεδόν σα να μιλούσε στο τηλέφωνο και να βαριότανε....
Παρ όλα αυτά - καθότι είμαστε και φιλομαθείς- ... μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα 
Όπως για παράδειγμα ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα  ισοδυναμεί με ακύρωση της ύπαρξης. Και γι' αυτό το λόγο για να μην ακυρωθεί η ύπαρξή μας, για να μην πέσουμε στο μη-ον, ο κ. Ράμφος θα ψηφίσει ΝΑΙ...
Μα, τι μας λέτε; Της ύπαρξης κ. φιλόσοφε; Ενυπάρχουν τέτοιες δυνάμεις σ' ένα δημοψήφισμα...σε μια διαδικασία απολύτως δημοκρατική και σύννομη με τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινωνικού συμβολαίου, ντε! επί του οποίου θεμελιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική νεωτερικότητα, στην οποία ομνύετε;...
Παράξενο μου φαίνεται.... που δεν αναφέρεστε σε άλλες ακυρωτικές της ύπαρξης ενός λαού πράξεις, όπως για παράδειγμα : στην  ληστρική αφαίμαξή του από εγχώρια και ξένα συμφέροντα, στην στέρηση επί δεκαετίες παραγωγικού προσανατολισμού, στην κλοπή των αρχαιολογικών θησαυρών του, στην συνεχή απειλή για την ανεξαρτησία του, στον ηθικό εκμαυλισμό του, στην ταπείνωση και στον  ευτελισμό του, και τόσα άλλα.... γιατί δεν κατονομάζετε τους υπευθύνους.. εάν τους ξέρετε βεβαίως, εάν τους γνωρίζετε... εάν υπάρχουν...

Πάντως έχετε δίκιο να ανησυχείτε.... για πιθανές αναστατώσεις...
Την ανησυχία σας συμμερίζεται και η κ. Αντ. Λυμπεράκη, η βουλευτής του Ποταμιού, καθόσον, όπως μας πληροφόρησε :  "οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές τις κρίσιμες στιγμές"....
Δεν ξέρω εάν εννοεί και εννοείτε κι εμένα... γιατί λάθος επιλογές σε κρίσιμες στιγμές δεν έκανα... αλλά την αναστάτωση δεν την γλίτωσα και μάλιστα τρεις (3) φορές, όταν η ΔΕΗ ήρθε για να μου κόψει το ρεύμα....
Δεν βγάζω άκρη... φιλόσοφε... και δεν μπορώ, κωλύομαι  να σου εκθέσω κι άλλες παρόμοιες αναστατώσεις της ζωής μου, όπως π.χ. όταν δεν είχα χρήματα ούτε για το λεωφορείο, διότι φοβούμαι ότι στο βάθος της σκέψης που βρίσκεσαι, δεν θα τις καταλάβεις....

Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου σε τούτο :
 Όχι δεν μπορείς να στηρίζεσαι στην  λογική ενός λαού όταν κάποιοι λένε και πιστεύουν ακόμη εκείνο το παλαιομοδίτικο: "την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμεν και πέτρες"...
Έχει λογική μια τέτοια δήλωση;
Όχι βέβαια...
Είναι εντελώς παράλογη, καταστροφική, αντιευρωπαϊκή, αποσταθεροποιητική....
Oh mon Dieu!
Δηλαδή τι θέλει να μας πει;  Τέλος ο σολωμός Ninoise?....