Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Την σάρκα περιτέμνεται ο τον Νόμον πληρώσας, ως βρέφος οκταήμερον, των αιώνων ο Κτίστης, και σπάργανα ειλίσσεται, ως βροτός και γάλακτι, εκτρέφεται ο τα πάντα, τη απείρω ισχύϊ, ως Θεός διακρατών και τη ροπή διεξάγων.

https://vatopaidi.files.wordpress.com/2010/01/cf83ceaccf81cf89cf83ceb700021-e1262408999402.jpg?w=600&h=424Ο Άθωνας με τους κεραυνούς ομορφαίνει. Ούτε μιλά, ούτε αντιμιλά, μόνο τους δέχεται.
 Έτσι κι ο καλόγερος με τις κατηγορίες , λένε. Άμα έλθεις πρέπει να 'χεις ευλάβεια μέχρι την κορυφή του Αθωνα, για να σου μείνει λίγη στο τέλος, ισαμε κάτω - κάτω στην Αγιάννα, λένε. 
Ο Μιχαήλ είπε πως αυτά είναι κουβεντούλες των Αγιορειτών. 
Μα οι Αγιορείτες ποτέ δεν μιλάνε στο βρόντο.μοναχός Μωυσής

Καλή χρονιά αδέρφια

http://www.orthodoxfathers.com/sites/default/files/megas-vasileios-skripou.jpg

Κατούνα Κου πε πε

Καλαντα της Πρωτοχρονιας και τραγουδια απο διαφορες περιοχες της Ελλαδας


https://scontent.fath4-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-0/s480x480/1238750_874939589288197_3144031011218048246_n.jpg?oh=8d2e35056c8f274ba053404a1560f569&oe=571435E0

Γιατί κάνουμε Βασιλόπιτα.

http://static.in2life.gr/media/pics/850932-vasilopita2014_680_386551_933130.jpg

(από ένα παλιό ελληνικό αναγνωστικό)
Ό δάσκαλος εξήγησε σήμερα γιατί κάνομε στά σπίτια μας βασιλόπιτα. 

— Στά παλιά χρόνια, είπε στά παιδιά, όταν ήταν Επίσκοπος στην Καισαρεία, ό Μέγας Βασίλειος, έ­τυχε νά είναι διοικητής της Καππαδοκίας ένας ει­δωλολάτρης, πολύ κακός, σκληρός και φιλοχρή­ματος άνθρωπος. Οι επισκέψεις του στά διάφορα μέρη της επαρχίας του σκοπό είχαν τή διαρπαγή και λεηλασία των θησαυρών των Χριστιανών. Κά­ποτε λοιπόν, πού θά έκανε τήν επίσκεψη του ό κα­κός αυτός άρχοντας στην Καισαρεία, οι Χριστια­νοί έτρεξαν φοβισμένοι στον Μέγα Βασίλειο και του ζήτησαν τή συνδρομή του.

— Αδερφοί μου, είπε ό Βασίλειος, τή σωτηρία θά τή ζητήσωμε πρώτα άπό τό Θεό. Ξέρετε βέβαια γιά ποιο σκοπό κάνει τήν επίσκεψη του ό κακός αυτός άνθρωπος. Σάς συμβουλεύω νά μου δώση ό καθένας σας ό,τι πολύτιμο αντικείμενο έχει, και όταν θά τόν υποδεχτούμε, θά του τά παραδώσω μέ τρόπο, γιά νά σωθούμε.

Οί Χριστιανοί συμμορφώθηκαν μέ τά λόγια του Βασιλείου και έδωσαν πρόθυμα ό,τι μπορού­σαν. “Αλλοι έδωσαν φλουριά, άλλοι στολίδια, οι πλούσιοι έδωσαν και γιά τους φτωχούς και έτσι μαζεύτηκε αρκετό χρυσάφι.

Ό Μέγας Βασίλειος όμως έκαμε τό θαύμα του. Ό κακός διοικητής, είτε γιατί έμεινε ευχαριστη­μένος άπό τήν υποδοχή και τήν προσφώνηση του επισκόπου, είτε γιατί   έφτασε   ελληνικός   στρατός άπό την Πόλη, έφυγε και δέν πήρε μαζί του τον συγκεντρωμένο θησαυρό.

Μετά την αναχώρηση του διοικητού, συγκέν­τρωσε ό Μέγας Βασίλειος τους Χριστιανούς και τους είπε:

—Αδερφοί μου, με τη βοήθεια του θεού, τα δώρα σας γλύτωσαν από τον άρχοντα. Την Κυριακή, πού μας έρχεται, θά δώσω στον καθένα ο,τι χρυσα­φικά ή φλουριά μου έδωσε.
Άλλα πώς νά έπιστρέψη όλον εκείνον τό θη­σαυρό στους κατόχους του; Πού νά ξέρη τί πρόσ­φερε ό καθένας; 

Διέταξε λοιπόν ό Μέγας Βασίλειος και έφτια­σαν τό Σαββατόβραδο μικρές πίτες γιά όλους τους Χριστιανούς και μέσα σέ κάθε πίτα έβαλε άπό ένα χρυσαφικό. “Οσα περίσσεψαν διέταξε και τά μοίρασαν στους φτωχούς.

Τήν άλλη μέρα, δηλαδή τήν Κυριακή, έδωσε ό Μέγας Βασίλειος άπό μιά πίτα σέ κάθε Χρι­στιανό και έτσι οι Χριστιανοί, καθώς έτρωγαν τήν πίτα, εύρισκαν τό πολύτιμο αντικείμενο και τό έπαιρναν δικό τους.

Άπό τότε έμεινε συνήθεια νά κάνουν οι Χρι­στιανοί βασιλόπιτες και νά βάζουν νομίσματα, στην επέτειο της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου. 

Παλιό Αναγνωστικό Γ Δημοτικού, Αθήνα 1966
πηγή
https://panosz.files.wordpress.com/2015/12/arkas-gia-to-2016.jpg?w=490&h=500

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς: "Αγαπητοί, όσοι θέλουμε την αληθινή ευτυχία, σήμερα αρχή του νέου έτους, ας έλθουμε σε αυτογνωσία και σωτήριες αποφάσεις. "

http://3.bp.blogspot.com/-F2Ltr-BeerY/Vg-R4SRT5GI/AAAAAAAENEM/aRq4QMSd2hA/s1600/DSC_0194%2B%255B1600x1200%255D.JPG

Κ Ο Σ Μ Α Σ
Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Προς  τους Παν/τους Ιεροκήρυκας, Ευλαβεστάτους Ιερείς,
Οσιωτάτους Μοναχούς και Μοναχάς 
και το  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως.
 Αγαπητοί,
 Νέο έτος ανέτειλε σήμερα. Αφήσαμε το παλαιό και εισήλθαμε στο νέο. Ένας ακόμη χρόνος προστέθηκε στην ηλικία μας και είμαστε ένα έτος μεγαλύτεροι.
 Και σήμερα, με πρόσωπα που ακτινοβολούν, με καρδιές που σκιρτούν, ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένο το νέο έτος.
 Ομολογουμένως δεν θα μπορούσε να υπάρξη πιο επιτυχημένη ευχή. Η ανθρώπινη ψυχή διψάει την ευδαιμονία, ζητάει να είναι το μέλλον μακάριο, ευτυχισμένο … Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήση την ειλικρίνεια των ευχομένων συνανθρώπων μας.
 Όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε και να βεβαιώσουμε ότι η αληθινή ευτυχία θα έλθη στις καρδιές μας και στην ζωή μας, όταν το Ιερό Ευαγγέλιο, η ευλογία του Χριστού μας και η θεία Χάρι Του έλθουν με την ολοπρόθυμη θέλησί μας στην ύπαρξι και στη ζωή μας.
 Ο Χριστός είναι η αστείρευτη πηγή της ευτυχίας του ανθρώπου, ο ακένωτος, της αληθινής σοφίας και της χάριτος, θησαυρός. Ο Χριστός είναι ο πλούσιος των αγαθών χορηγός. Ο Χριστός είναι ο αλάθητος οδηγός και παιδαγωγός των νέων, το αληθινό, το αδιάσειστο θεμέλιο της ενότητος και της ευτυχίας της οικογενείας ο αιώνιος αναμορφωτής της κοινωνίας μας.
 Μόνο ο Χριστός μπορεί να απαλλάξη τον άνθρωπο από τα πάθη του, από τις ρίζες των αδυναμιών του που φέρουν πικρία στη ζωή του, να φέρη την καλλιέργεια των αρετών, να εδραιώση την αληθινή και την αναφαίρετη ειρήνη στις καρδιές, στην οικογένεια, στα έθνη.
 Όλοι μας ζούμε σήμερα την αποστασία της εποχής μας και παρακολουθούμε τον πόλεμο κατά του Χριστού μας.
 Ναι, αρνούνται, διώχνουν τον Χριστό από τον κόσμο μας, με οργανωμένο μίσος μάλιστα. Ποιά κοινωνία; Τι κοινωνική ζωή μας προσφέρουν; Γεμάτη σύγχυσι, ανασφάλεια, ταραχή, άγχος, φόβο, αβεβαιότητα, εγκληματικότητα. Μας τάζουν την ευτυχία χωρίς Χριστό και μας βύθισαν μέσα στην δοκιμασία, στην κρίσι - πνευματική και οικονομική - στη φθορά, στη θλίψι, στη δυστυχία.
 Αν όλοι εκείνοι που ταράσσουν, που απειλούν, που τυραννούν και βασανίζουν σήμερα την κοινωνία μας, ζούσαν το Ιερό Ευαγγέλιο και φωτίζονταν από το μήνυμα του Χριστού μας δε θα ήταν «ωφέλιμοι προς πάντας;»
 Ο Χριστός μας αναδεικνύει αγίους και οι άγιοι μόνο την αγάπη, την ειρήνη, τη χαρά, την ευτυχία φέρουν και απλώνουν παντού.
 Αγαπητοί, όσοι θέλουμε την αληθινή ευτυχία, σήμερα αρχή του νέου έτους, ας έλθουμε σε αυτογνωσία και σωτήριες αποφάσεις.
 Τα έτη έρχονται και παρέρχονται. Ο χρόνος ρέει. Η ζωή μας, φθίνει. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Πρέπει να την κάνουμε ευτυχισμένη και άξια να γίνη αιώνια.
 Το νέο έτος να το ζήσουμε με συνειδητή υπακοή στο Ευαγγέλιο και με θερμή αγάπη προς τον Χριστό μας.
 Σήμερα, πρώτη του νέου έτους με υπευθυνότητα ας αποφασίσουμε: Αν έχουμε γνωρίσει το Χριστό, αν ζούμε το θέλημά Του, ας Τον γνωρίσουμε καλύτερα, ας αγωνιστούμε για να γίνουμε «τέλειοι ολόκληροι εν μηδενί λειπόμενοι» (Ιακ. α , 4). Αν ζούμε μακράν του Χριστού, ας επιστρέψουμε με ειλικρινή μετάνοια. Ο Χριστός μας, μας αγαπά, μας περιμένει για να μας χαρίσει την ευτυχία.
 Αυτό το νέο έτος με την υιική επιμονή μας ας Τον φέρουμε στις καρδιές μας, στην οικογένειά μας, στην κοινωνία, στην πατρίδα μας. Έτσι θα γίνη το  νέο έτος αληθινά ευτυχισμένο.
Καλή, ευτυχισμένη και αγία νέα χρονιά αγαπητοί,
Με πατρική αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
  

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Το ταγκό ενός γελοίου: Από τον Βαρουφάκη στον Λεβέντη


tsipras-leventis

 Άρεσε γενικώς στην Aλεξάνδρεια,
ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης….
Θάταν βαθύς στες σκέψεις, διεδίδετο…
Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε.
Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος.
Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας,
έμαθ’ επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται·
κ’ έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν
χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι
κ’ οι Aλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό,
ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι.
ΚΠ. Καβάφης,  «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης»

Του Γιώργου Καραμπελιά
Το 2015 άνοιξε με το δίδυμο Τσίπρας-Βαρουφάκης και κλείνει με το δίδυμο Τσίπρας-Λεβέντης! Όπως τότε καθημερινά βλέπαμε τον Βαρουφάκη στα «κανάλια», σήμερα βλέπουμε τον Λεβέντη. Και ο βαθμός έκπτωσης αυτής της χώρας προσμετράται ακριβώς από το δίλημμα που θέτουν οι «αναλυτές», αλλά δυστυχώς και η πραγματικότητα: Άραγε, το πρώτο δίδυμο, το «ηρωικό» ή το δεύτερο, το «κωμικό», είναι  χειρότερο! Και η απάντηση είναι προφανής: το πρώτο! Το δίδυμο Τσίπρας-Βαρουφάκης κατέστρεψε τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες, μας φόρτωσε ένα ανυπολόγιστε κόστος, 80 ή 90 δισεκατομμύρια ευρώ, άνοιξε διάπλατα την μεγάλη πληγή του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μας έφερε μια παρέα Φλαμπουράρηδων που στρογγυλοκάθισαν στο σβέρκο του ελληνικού λαού. Το δεύτερο, το κωμικό είναι μάλλον θεραπευτικό για τη βλακεία των Ελλήνων. Διότι αποκαλύπτει την πραγματική φύση του πρώτου συνθετικού του διδύμου: «΄Ομοιος-ομοίω, αεί πελάζει». Και επί τέλους μπορεί να προκαλέσει και ολίγο γέλιο στο πικρό χειλάκι των Ελλήνων.
Μέσα στα τόσα και τα τόσα που είδαν τα μάτια μας σε αυτό το αξέχαστο 2015, δίπλα στη Ζωή ως πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον Καμμένο στα τέσσερα, την Τασία Χριστοδουλοπούλου να ηλιάζεται στην πλατεία Βικτωρίας, την Σία Αναγνωστοπούλου να χειρουργεί την ελληνική ιστορία, τον Κατρούγκαλο, τον Αλέξη Μητρόπουλο και τόσα άλλα αξιοθέατα, προφανώς πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Γιάνης· ήταν πράγματι ο δεύτερος πρωταγωνιστής του θιάσου, με διεθνή αναγνώριση, και τα κορίτσια να σφάζονται στο πέρασμά του, τόσο που κάποτε να επισκιάζει και τον πρωταγωνιστή. Ανήκω σε κείνους που τον θεωρούσαν πάντοτε γελοίο, εδώ και μερικά χρόνια, από τότε που εμφανιζόταν σε κανάλια και εκδηλώσεις. Κρατούσα όμως και μία επιφύλαξη, ίσως από μειωμένη αυτοπεποίθηση, ίσως από υπερβολική μετριοπάθεια (sic!) και κυρίως γιατί πολλοί, κατά τεκμήριο σοβαροί άνθρωποι, με διαβεβαίωναν για τη «σοβαρότητα» του ανδρός. Όμως το 2013, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ξενοφώντος 4, στην Αθήνα, στον χώρο του Άρδην, ήταν ομιλητής και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι εάν διαχειριζόταν τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία εβδομάδα θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της… Ευρώπης. Έτσι ο Γιάνης με ένα «ουάου» θα τρόμαζε τους… Κινέζους και θα ανέστρεφε τη ρότα της παγκόσμιας οικονομίας που οδηγεί στη μεταφορά του κέντρου βάρους της στην Ανατολή και στην αποβιομηχάνιση και την κρίση στην Ευρώπη. Ανώτερος από όλους τους υποψήφιους πρωθυπουργούς των ελληνικών καφενείων, μάγος της παγκόσμιας οικονομίας.
Και όμως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έπιναν νερό στ’ όνομά του και ο Τσίπρας «γοητεύτηκε» από τις απόψεις του. Τη συνέχεια τη ζήσαμε, και εκείνοι που τον έφεραν και τον ψήφισαν και δυστυχώς και εγώ που τον θεωρούσα απλώς έναν άθλιο καμποτίνο – όμως σύμφωνα με μια πασίγνωστη Ελληνική παροιμία «ο τρελός με την τρελάρα του γεμίζει την κοιλάρα του».
Μετά από τόσες περιπέτειες και καταστροφές του annus mirabilis 2015, οι Έλληνες ανέδειξαν από τις κάλπες έναν νέο ρυθμιστή του πολιτικού βίου της χώρας, που ήρθε να προστεθεί και να υπερακοντίσει τους Θεοδωράκη Καμμένο, κ.ά.  Το όνομα αυτού Βασίλης Λεβέντης! Και παρά την γελοιοποίηση του στο παρελθόν, ως ενός επίμονου περιθωριακού «προέδρου» της πολιτικής ζωής, που πολλοί τον παρουσίαζαν ως σύγχρονο Δελαπατρίδη– κατόρθωσε εν τέλει να αναδειχτεί σε υπαρκτή πολιτική δύναμη. Επιπλέον δε κατόρθωσε να φαντάζει «σοφός» σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, δηλαδή τον «Γιάνη». Βαρουφάκης-Λεβέντης, 0-1, κατά τον ίδιο τρόπο που πριν 22  χρόνια είχε γελοιοποιηθεί ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, όταν προσπάθησε να κάνει «πλάκα» με τον «πρόεδρο» στην περιβόητη εκπομπή με τις πίτσες. Και εδώ όντως ισχύει και μια άλλη παροιμία του «κάποτε» ελληνικού λαού: «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Με τη διαφορά ότι απλώς «μαθαίνεις την αλήθεια», δεν μπορείς όμως και να τους αναθέτεις τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πάντως πάλι καλά να λέμε. Η χρονιά τελειώνει με Λεβέντη και όχι με Βαρουφάκη! Είναι προφανές λοιπόν πως το μεγάλο πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στο πρώτο συνθετικό και των δύο διδύμων. Εκείνου που πέρυσι επέλεξε τον Βαρουφάκη, για να καταστρέψει τη χώρα και φέτος κατέληξε στον Λεβέντη για να σώσει το τομάρι του.
Ένας απαίδευτος αμοραλιστής νεο-γιάπης μπορεί να είναι εκλεκτός των ξένων καγκελαριών, γιατί κάποιος πρέπει να περάσει τα μνημόνια στη χώρα, να επιβάλει ένα νέο σχέδιο Ανάν και να παραχωρήσει στην τόσο αναγκαία για τη «συμμαχία» Τουρκία την Κύπρο, να υπογράψει με τα Σκόπια και να κάνει την Ελλάδα αποθήκη προσφύγων και μεταναστών. Είναι κατανοητό, όσο χαμηλότερο και ευκαιριακότερο είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τόσο πιο εύκολα θα περάσουν τα σχέδια τους. Το πρόβλημα «θέτεται» (sic!) για τους άλλους, για εμάς τους Έλληνες· που τον θεωρήσαμε «χαρισματικό», «ηγέτη», «νέο Ανδρέα» και ανάμεσά τους  τόσοι  πολλοί  διακεκριμένοι Έλληνες που τον επέλεξαν. Αυτόν που ασύγγνωστα μας έφερε ο Αλέκος Αλαβάνος –και τώρα βαράει το κεφάλι του–, προώθησε ο Μανόλης Γλέζος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο Φώτης Κουβέλης· έσπρωξε υποδορίως, ως μη όφειλε, ο Κώστας Καραμανλής· εκθειάζει επί έναν ολόκληρο χρόνο, –προσωπικό ρεκόρ– ο Χρήστος Γιανναράς· αυτόν που ψήφισαν επανειλημμένα οι Έλληνες, με το γελοίο επιχείρημα πως δεν έχουν άλλη επιλογή, λες και ήταν δυνατό να υπάρξει καταστροφικότερη  επιλογή από τον Τσίπρα.
Το πρόβλημα δηλαδή είμαστε εμείς αδελφέ μου. Το ότι επιλέξαμε έναν τέτοιο θίασο και έναν τέτοιο θιασάρχη αποκαλύπτει το μέγεθός της δικής μας παρακμής. Και ακόμα χειρότερα όταν ακόμα χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες παριστάνουν ακόμα τον έκπληκτο, ακριβώς γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν αυτά που οι ίδιοι παρήγαγαν. Ποιος άραγε εξέλεξε πρώτο βουλευτή τον Γιάνη στην Αθήνα; Ποιοι ακολούθησαν σαν πρόβατα τον Γιάνη τη Ζωή και τον Αλέξη στο αισχρότερο, παραπλανητικότερο και καταστροφικότερο εγχείρημα που έγινε ποτέ, με το δημοψήφισμα του Ιουλίου, ποιος άραγε επέλεξε ως μοναδική ανανέωση της πολιτικής σκηνής τον Βασίλη Λεβέντη και επανεξέλεξε  τον θιασάρχη;
Τις τελευταίες ημέρες προσπαθώ να συγκροτήσω τις σκέψεις μου και να αρθρώσω μερικά λόγια για τον χρόνο που έρχεται. Που όντως πιστεύω πως ίσως ανοίξει το δρόμο για κάτι αυθεντικά νέο. Για να γίνει όμως αυτό προηγείται η κάθαρση και ίσως είναι προτιμότερο, τελευταία ημέρα μιας απίστευτης χρονιάς, να γελάσουμε λίγο. Να γελάσουμε λίγο με τον εαυτό μας. Μήπως και απαλλαγούμε, με μια σαρκαστική και αυτοκριτική γελωτοθεραπεία, από κάποιες, πολύ βαριές, αυταπάτες, μήπως αποφασίσουμε πως όντως αξίζει να σκύψουμε σοβαρά και αυτοκριτικά πάνω στην παρακμή μας. –Μήπως όπως οι προγονοί μας «Αλεξανδρινοί» του Καβάφη σοβαρέψουμε και πάρουμε επί τέλους στο ψιλό τους γελοίους που μας κυβερνούν.
31 Δεκεμβρίου 2015
Άντε καλή χρονιά και καλά… μυαλά!

...Απείλησε με κάτι άλλο, αν υπάρχει. Διότι κανένα από αυτά που ανέφερες δεν μπορεί να με θίξει και να με βλάψει, απάντησε με θάρρος ο Βασίλειος


Святитель Василий Великий
Πως σκέφτηκες εσύ (ανέφερε το όνομα του χωρίς να τον αξιώσει να τον ονομάσει επίσκοπο) και τολμάς να αντιστέκεσαι εναντίον τόσης εξουσίας , μόνος εσύ από όλους φέρεσαι με τόσην αυθάδεια;

-Γιατί η ερώτηση αυτή; απάντησε ο Βασίλειος. Ποια η απείθεια και η υπεροψία μου; διότι ακόμη δεν μπορώ να εννοήσω;
- Διότι δεν ακολουθείς την θρησκεία του βασιλέως, ενώ όλοι πλέον οι άλλοι υποτάχθηκαν και ηττήθηκαν, λέγει ο ύπαρχος.
- Δεν είναι αρεστά αυτά εις τον δικό μου βασιλιά , απήντησε ο Βασίλειος. Ούτε ενέχομαι να προσκυνώ κάποιο κτίσμα , εφ’ όσον είμαι του Θεού κτίσμα και έχω εντολή, ότι θα είμαι θεός.
- Αλλά εμάς πως μας θεωρείς; Δεν είμαστε τίποτε εμείς που διατάζουμε αυτά; Πως λοιπόν; Δεν θεωρείς μέγα και τιμητικό το να ταχθείς με το μέρος μας και να μας έχεις φίλους και συντρόφους;
-Αναγνωρίζω και δεν αρνούμαι, απάντησε ο Βασίλειος ότι εσείς είστε ύπαρχοι και επιφανείς , ουδόλως όμως ανώτεροι του Θεού. Και θεωρώ σπουδαία μεν τη φιλία σας (πως όχι; πλάσματα Θεού είστε και εσείς), αλλά θεωρώ σπουδαία τη φιλία και των άλλων Χριστιανών, που είναι ταγμένοι υπό την εξουσία σας. Διότι δεν είναι επίσημος ο Χριστιανισμός από την αξία των προσώπων που ανήκουν σ’ αυτόν, αλλά από την Πίστη.

-Πως λοιπόν δεν φοβάσαι την εξουσία ;
-Τι θα μου συμβεί; Τι πρόκειται να πάθω; απάντησε ο Βασίλειος
- Τι θα πάθεις; Ένα από τα πολλά που είναι στην την εξουσία μου.
-Ποια είναι αυτά; Πες μου
-Δήμευση , εξορία, βάσανα, θάνατος.
-Απείλησε με κάτι άλλο, αν υπάρχει. Διότι κανένα από αυτά που ανέφερες δεν μπορεί να με θίξει και να με βλάψει, απάντησε με θάρρος ο Βασίλειος
-Πως είναι δυνατόν και με ποιο τρόπο θα το κατορθώσεις αυτό; ρώτησε ο ύπαρχος
-Διότι, απάντησε ο Βασίλειος, δήμευση περιουσία δεν μπορεί να υποστεί εκείνος που δεν έχει τίποτα, εκτός αν πάρεις τα τρίχινα και φτωχά ενδύματα και τα λίγα βιβλία , από τα οποία αποτελείται ολόκληρη η περιουσία μου. 

Εξορία δεν γνωρίζω, εφ’ όσον δεν είμαι πουθενά εγκατεστημένος , και ούτε αυτή την πόλη που κατοικώ τώρα θεωρώ δική μου, αλλά θα έχω ως πατρίδα μου κάθε τόπο, στον οποίο θα με ρίξουν. Μάλλον όμως κάθε τόπο τον θεωρώ τόπο του Θεού, στον οποίο εγώ είμαι ξένος και πάροικος. Τα βάσανα όμως τίποτα δεν μπορούν να κάνουν στον άνθρωπο που δεν έχει σώμα, εκτός αν λες βάσανο την πρώτη πληγή , με την οποία θα πέσει αυτό το σώμα. 
Μόνο της πληγής αυτής είσαι κύριος. Ο θάνατος όμως θα είναι για μένα ευεργεσία. Διότι θα με στείλει ταχύτερα στο Θεό, με τον οποίο ζω και πολιτεύομαι και για χάρη του οποίου νεκρώθηκα κατά το πλείστον και προς τον οποίο από πολλά χρόνια σπεύδω να φτάσω.

-Κανείς , είπε μέχρι σήμερα δεν μίλησε με τέτοιο τρόπο και με τόσο θάρρος σε μένα ( και πρόσθεσε το όνομά του.
-Ίσως δεν συνάντησες ποτέ επίσκοπο απάντησε ο Βασίλειος. Διότι αν συναντούσες πραγματικό επίσκοπο, ο οποίος αγωνίζεται για την πραγματική Πίστη, με αυτόν τον τρόπο θα σου απαντούσε. 
Και πρόσθεσε με θάρρος.:
Εμείς , ύπαρχε, σε όλα τα άλλα ζητήματα είμαστε επιεικείς και ταπεινότεροι από κάθε άλλον άνθρωπο, διότι τέτοια εντολή έχουμε από τον Κύριο. Και όχι μόνο σε τόση μεγάλη εξουσία, όπως η δική σου, αλλά ούτε και στον τυχόντα άνθρωπο σηκώνουμε τα μάτια. 
Αλλά όπου πρόκειται περί Θεού και τίθεται σε κίνδυνο η Πίστη μας σε αυτόν, όλα τα περιφρονούμε και σε Αυτόν αποβλέπουμε. Φωτιά και ξίφος και θηρία και νύχια που κόβουν τις σάρκες, αυτά για μας είναι μάλλον ευχαρίστηση παρά εκφοβισμός και κατάπληξη. Γι’ αυτό βρίζε και φοβέριζε και κάνε ότι θέλεις και χρησιμοποίησε την εξουσία σου. Ας ακούσει την απάντηση αυτή ο βασιλιάς. Εμένα , πάρε το απόφαση , δεν θα με υποτάξεις ούτε θα με πείσεις να ταχθώ με το μέρος της αιρετικής ασέβειας, έστω και αν απειλήσεις ακόμη με τρομερότερο τρόπο.

Έγκλημα και τιμωρία...

Ντοστογιέφσκι


εγκλημα και τιμωρια ΝτοστογιεφσκιΈγκλημα και τιμωρία
(Μυθιστόρημα)
Ξεκινώντας από ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, στο πρόσωπο του θύτη, που είναι συγχρόνως και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό. Με το «Έγκλημα και τιμωρία» ο συγγραφέας θέτει ενώπιόν μας το υπαρξιακό πρόβλημα: Ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο… Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα δίνει στο έργο βάθος και ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό. Δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγάλα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και διδάσκεται σε πολλές σχολές Ψυχολογίας πανεπιστημίων του σύγχρονου κόσμου.

Συγγραφέας: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Έτος πρώτης έκδοσης: 1866
Μέγεθος: 456 σελ. / 4Mb
Έγκλημα και τιμωρία Αρχείο PDF

Προσφυγικά κάλαντα (Φώκαια Μικράς Ασίας)


Καταγραφή Μέλπως Μερλιέ, 1930.
Τραγουδά η Ειρήνη Μπογιατζή από την Π. Φώκαια της Μικράς Ασίας. Οι φωτογραφίες εικονίζουν ελληνικά κτίρια στην Φώκαια.
Οι πρόσφυγες μέσα από τα "προσφυγικά κάλαντα" εκφράζουν τον κατατρεγμό τους τόσο στον πρώτο διωγμό, του 1914, όσο και στον οριστικό ξεριζωμό τους το 1922, όταν σβήνει οριστικά και κάθε ελπίδα τους για την "Μεγάλη Ιδέα".


Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
δεν έχομε παρηγοριά
κι αρχή καλός μας χρόνος
εξορίστηκεν ο κόσμος.
κι εκεί που ήρτε ο Χριστός
ήρτε κεμαλικός στρατός
μες στην Μικρά Ασία
και μας κάναν εξορία.
Και που να στήσομε φωλιά,
ωσάν τα έρημα πουλιά.
Όλοι μας κυνηγούνε,
και δε θένε να μας δούνε.
Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά,
θα στήσουμε καμπάνες
να βγουν τα μισοφέγγαρα,
να στηριχτούν λαμπάδες
να βγουν οι Τούρκοι απ' τα τζαμιά,
να φύγουν κι οι χοτζάδες
να 'ρθουν τα ελληνόπαιδα,
με τους Πατριαρχάδες.
Τότες θα 'χομε ελπίδα
πως θα πάμε στην πατρίδα.

Και του χρόνου, εις έτη πολλά.Θα γίνη μεγάλο τράνταγμα... Να στηριχθήτε ακόμη περισσότερο στον Θεὸ.Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης.

Το αληθινό Βυζάντιο – Η αρχοντική και βασιλική Πολιτεία


Φώτη Κόντογλου
Τί ἤτανε, ἀληθινά, ἐκεῖνο τὸ Βυζάντιο, ἐκείνη ἡ Κωνσταντινούπολη; Πα-ραμυθένιος κόσμος![…]
Στὰ χρόνια τῶν Βυζαντινῶν «ἡ βασιλεύουσα πόλις» θὰ εἶχε μία ἐξωτικὴ καὶ ἀλλόκοτη μεγαλοπρέπεια. Χίλιοι κουμπέδες (τροῦλλοι) καταχρυσοὶ λαμποκοπούσανε μέσα στὴ βλογημένη αὐτὴ ἀφεντοπολιτεία. Στὴ μέση στεκότανε, σὰν ἥλιος, ἡ Ἁγιὰ Σοφιά, καὶ γύρω της ἤτανε σκορπισμένες οἱ ἄλλες ἐκκλησιὲς μὲ τοὺς χρυσοὺς κουμπέδες, σφαῖρες οὐράνιες, ποὺ λὲς καὶ γυρίζανε γύρω στὸν ἥλιο[…]. Τὸ Σαββα-τόβραδο, κατὰ τὸ δειλινό, ἡ ἀτμόσφαιρα γέμιζε ἀπὸ τὴ γλυκειὰ βουὴ ποὺ κάνανε χιλιάδες καμπάνες καὶ ποὺ ἀνέβαινε σὰν ψαλμωδία ἀπάνω ἀπὸ τὴν ἁγιασμένη πολιτεία, ἀπὸ τὴ Νέα Σιὼν, «ἦχος καθαρὸς ἑορταζόντων». Πανηγυρικὴ μεγαλοπρέπεια! Μόνο τὸ Βυζάντιο κατέβασε στὴ γῆ τὴν οὐράνια ἁρμονία.
Γιὰ τοὺς Βυζαντινούς, ἡ πατρίδα τους ἤτανε ἡ Κιβωτὸς τῆς ἀληθινῆς θρησκείας, καὶ εἴχανε πόθο νὰ τραβήξουνε μέσα σ’ αὐτὴ ὅλα τὰ ἔθνη τῆς γῆς, καὶ νὰ τὰ σώσουνε φωτισμένα ἀπὸ τὸ ἀνέσπερο φῶς τοῦ Εὐαγγελίου[…]. Στὸ Βυζάντιο ἡ θρησκεία βασίλευε ἀπάνω σὲ ὅλα. Μὲ ὅλη τὴ ζωηρὴ δραστηριότητα ποὺ εἴχανε οἱ Βυζαντινοὶ στὰ ἐγκόσμια, ἡ σκέψη τους καὶ ἡ καρδιά τους ἤτανε πάντα γυρισμέ-νη στὴν ἄλλη ζωή, στὴν αἰώνια ζωή[…].
Ἀπάνω στὸ Βυζάντιο ἤτανε γραμμένος ὁ λόγος τοῦ Παύλου: «ὁ καυχώμενος, ἐν Κυρίῳ καυχάσθω». Ὅλες οἱ καρδιές, ἀπὸ τὸν βασιλιὰ ὣς τὸν πιὸ φτωχὸ καντηλα-νάφτη ἢ βαρκάρη, ἢ στρατιώτη ἢ ξωχάρη, αὐτὰ τὰ λόγια εἴχανε μέσα. Ἡ προσευχὴ ἤτανε ἡ ζωή τους. Καὶ ἡ τυπικὴ ἀκόμα εὐσέβεια σὲ κάποιους αὐτοκράτορες ἢ ἄρχοντες, δείχνει πὼς ὑποταζόντανε στὸν πνευματικὸ νόμο τῆς θρησκείας κι ἐκεῖνοι ποὺ δὲν ἤτανε σὲ θέση νὰ τὸν νοιώσουνε καὶ νὰ εὐφρανθοῦνε ἀπὸ τὴ γλυκύτητα «τοῦ ζῶντος ὕδατος τοῦ ἀλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον». Ἀκόμα κι ἐκεῖνοι ποὺ δὲν μπορούσανε νὰ νικήσουνε τὴ φυσικὴ κακία τους, ἤτανε εὐλαβεῖς, ἕνα πρᾶγμα παράδοξο.
Ὁ Νικηφόρος Φωκᾶς ἔκανε κάθε μέρα τὴν προσευχή του, καὶ στὸν πόλε-μο φοροῦσε ἀπὸ μέσα, κάτω ἀπὸ τὸν θώ-ρακά του ἕνα παλιοράσο τοῦ θείου του ἀσκητῆ Γεωργίου τοῦ ἐν τῷ Μαλεῷ ποὺ εἶχε ἁγιάσει, γιὰ νὰ τὸν φυλάγει. Ὁ Ἀλέξιος Κομνηνὸς ὅποτε ἤτανε νὰ πάγει σὲ καμμιὰ ἐκστρατεία, ἔβαζε τὰ πολεμικὰ σχέδιά του κάτω ἀπὸ τὴν ἁγία Τράπεζα, κι ὅλη τὴ νύχτα προσευχότανε γονα-τιστὸς ἀπάνω στὰ σκαλοπάτια τοῦ ἱε-ροῦ, καὶ τὸ πρωὶ ἔπαιρνε τὸ σχέδιο ποὺ ἔβγαινε κάτω ἀπὸ τὸ σκέπασμα τῆς ἁγί-ας Τράπεζας, γιατί πίστευε πὼς τοῦ τὸ ἔδινε ὁ ἀρχάγγελος Μιχαήλ. Ὁ Ἰωάννης Τσιμισκὴς γονάτιζε σὰν παιδὶ μπροστὰ στὴν ἁγία Τράπεζα τῆς Ἁγίας Σοφίας παρακαλῶντας μὲ δάκρυα νὰ τοῦ δώσει ὁ Θεὸς ἕναν ἄγγελο φύλακα ποὺ νὰ τὸν φωτίζει κατὰ τὸν πόλεμο.
BYZANTIO
Ὅσο σφίγγεται τὸ Βυζάντιο ἀπὸ τοὺς βαρβάρους, κι ὅσο ἡ ψυχὴ ὑποφέρνει καὶ πονᾶ, τόσο γυρίζει τὰ μάτια του κατὰ τὸν οὐρανό. Ὁ βασιλιᾶς Θεόδωρος Δοῦκας ὁ Λάσκαρις συνέθεσε τὸν Μέγαν Παρακλητικὸ Κανόνα στὴν Παναγία, ποὺ εἶναι γεμάτος ἀπὸ συντριβή, ταπεί-νωση καὶ πίστη. Ὁ Λέων ὁ Σοφὸς ἐποίησε τὰ ἐξαίσια Ἑωθινὰ ποὺ τὰ ψέλνουνε στὸν ὄρθρο κάθε Κυριακὴ καὶ ὁ γιός του Κωνσταντῖνος φιλοτέχνησε τὰ Ἐξαποστειλάρια. Κι ἄλλοι πολλοὶ βασιλιάδες ψέλνανε ἢ ὑμνογραφούσανε. Ἀλλὰ καὶ οἱ ὁμιλίες ποὺ κάνανε στοὺς στρατιῶτες καὶ στὸν λαό, εἴχανε κι ἐκεῖνες ὕφος θρησκευτικὸ κι ἤτανε γεμάτες εὐλάβεια καὶ πίστη. Ὁ πικραμένος λόγος ποὺ ἔβγαλε ὁ τελευταῖος βασιλιᾶς τοῦ Βυζαντίου, Κωνσταντῖνος ὁ Παλαιολόγος, ἤτανε σὰν νεκρώσιμο τροπάρι.
Τὸ Βυζάντιο εἶναι ἡ προεικόνιση ἀπά-νω στὴ γῆ τῆς βασιλείας τῶν οὐρανῶν, ὅσο ἤτανε δυνατὸ νὰ πραγματοποιηθεῖ ἀπὸ τὴν ἀνθρώπινη ἀτέλεια μέσα στὸν κόσμο τῆς φθορᾶς.
Μυστικὰ Ἄνθη, Ἐκδόσεις Ἀδερφῶν Παπαδημητρίου, σ.93-98
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ε.ΡΩ. ΤΕΥΧΟΣ 14

...όλα, μα όλα, τα δημοσιογραφικά σκουπίδια σιτίζονται από τα κονδύλια των γνωστών πρεσβειών!


Σμύρνη: Προσεύχονται στην Παναγία για... αυτοκίνητα, δίαιτα και πρωτάθλημα της Μπεσίκτας


Σμύρνη: Προσεύχονται στην Παναγία για... αυτοκίνητα, δίαιτα και πρωτάθλημα της Μπεσίκτας 

 

Οι πιστοί γράφουν τις ευχές τους σε κάθε είδους διαθέσιμη επιφάνεια, από χαρτιά, χαρτομάντηλα, εισιτήρια μουσείων έως κουπόνια και πανιά.

Ο ναός της Παναγίας στην επαρχία Σελτσούκ στη Σμύρνη αποτελεί πόλο έλξης για τους Χριστιανούς που επισκέπτονται την τουρκική πόλη, οι περισσότεροι από τους οποίους αφήνουν μια ευχή στον «τοίχο των ευχών» που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία.

Οι πιστοί γράφουν τις ευχές τους σε κάθε είδους διαθέσιμη επιφάνεια, από χαρτιά, χαρτομάντηλα, εισιτήρια μουσείων έως κουπόνια και πανιά.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως δεν είναι το πού γράφουν τις ευχές τους αλλά το τι ζητούν καθώς ανάμεσα στις προσευχές για υγεία, ειρήνη και ευτυχία βρίσκονται και αυτές για αυτοκίνητα, τίτλους και δίαιτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Hurriyet ανάμεσα στις ευχές ξεχωρίζουν αυτές «για ένα αυτοκίνητο που δεν ανεβάζει θερμοκρασία και έχει καλό χειρισμό», «για να χάσω βάρος» και «για να πάρει το πρωτάθλημα η Μπεσίκτας».

Δεν λείπουν, τέλος, και οι ευχές για ασφάλεια και ευτυχία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που κατακλύζουν και την Τουρκία από τη Συρία και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Κτηνίατρος έκανε επί πέντε μήνες εφημερίες στο μαιευτήριο Έλενα

http://3.bp.blogspot.com/-ec_0Hj30Epk/VoLNGHLpwtI/AAAAAAABDtU/DZ-aEIGETE4/s1600/1.jpg

Νόστιμες στάσεις στα όμορφα Ζαγοροχώρια


IMG_0526zag 
Οι γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία για ταξιδάκι στο Ζαγόρι, το όμορφο σύμπλεγμα με τα 46 χωριά και τις πολλές γεύσεις. Το νόστιμο οδοιπορικό ξεκίνησε!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ηλίας Φουντούλης
IMG_0512zag
Ίσως το πιο όμορφο σύμπλεγμα ελληνικών χωριών,σε μια μαγική και απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας γεμάτα νοστιμιές, κρυμμένους θησαυρούς και αυθεντικότητα.
ARISTI PLATEIA 2
Χωριά με ήρεμη ζωή και χαλαρή καθημερινότητα. Χτισμένα με μεράκι σε πλαγιές βουνών ή πνιγμένα στα δέντρα. Με θέα συγκλονιστική ως εκεί που φτάνει το μάτι. Δάση, λίμνες, ποτάμια και πέτρα, πολύ πέτρα, καλοδουλεμένη. Τα Ζαγοροχώρια όμως θέλουν το χρόνο τους, σε ένα σαββατοκύριακο δεν προλαβαίνεις να τα γνωρίσεις. Ευκαιρία, λοιπόν, μέσα στις γιορτές για να ταξιδέψουμε στο Ζαγόρι και να αφεθούμε στην απόλυτη ηρεμία, τη σπάνια ομορφιά και το κυνήγι ξεχωριστών γεύσεων! Όσο αυθεντική είναι η ομορφιά των Ζαγοροχωρίων άλλο τόσο είναι και η κουζίνα τους. Πολλά τα χωριά, πολλές και οι γεύσεις…
Που θα φας
STA RIZA_0152zag
Στα Ριζά
Στο μικρό και χαριτωμένο χωριό Ελάτη βρίσκουμε μια από τις πιο νόστιμες ταβέρνες της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης και σεφ της ταβέρνας Στα Ριζά, Διονύσης Στεφάνου δημιουργεί πιάτα που βασίζονται στην εποχικότητα και αναδεικνύουν την ντόπια κουζίνα. Μαγειρευτό φαγητό, πίτες σπιτικές και πρώτα πιάτα που σου μιλάνε: από τη σούπα ημέρας, που παίζει ανάμεσα σε μανιταρόσουπα ή τραχανά μέχρι την πεντανόστιμη ψητή μελιτζάνα με καρυδοσκορδαλιά, που σερβίρεται σε κεραμίδα. Από τα κυρίως, τις εντυπώσεις κλέβουν το κότσι από βετούλι γιουβέτσι, το αρνάκι με χόρτα και σος γιαουρτιού και η προβατίνα στη λαδόκολλα με κεφαλοτύρι και φρέσκια ντομάτα, το δικό μου αγαπημένο. Στις γιορτές, στο μενού θα προστεθεί αγριογούρουνο με κυδώνια και δαμάσκηνα γάστρας, ζαρκάδι με σάλτσα μήλου, αλλά και λαγός με καρυδοσκορδαλιά. Απίστευτη είναι και η τούρτα κατσαρόλας, ένα γλυκό με βάση το μπισκότο και τη σοκολάτα, που θα βρείτε μόνο εδώ. Στα Ριζά, Ελάτη, τηλ. 27530 71550.

LITHOS_0469zag
Λίθος
Σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου στο Δίλοφο, η ταβέρνα Λίθος έχει προσθέσει το δικό της «λιθαράκι» στη γαστρονομία του χωριού. Παραδοσιακή, σπιτική, αλλά εξελιγμένη κουζίνα με απλά φαγητά βασισμένα στα καλά υλικά. Εδώ ψήνουν το δικό τους ψωμί καθημερινά, φτιάχνουν εξαιρετική πλατσαριά, τουτέστιν χορτόπιτα χωρίς φύλλο και απίθανα ρεβίθια φούρνου με μελιτζάνες. Έχει όμως και νόστιμους λαχανοντολμάδες, συγκλονιστικά γιουβαρλάκια και μια υπέροχη σαλάτα με παντζάρι και ψημένο μανούρι. Στα πιο «κυρίως» ξεχωρίζει το κεμπάπ σούβλας χοιρινό, το μοσχαράκι με μελιτζάνες και αρνί κότσι στο φούρνο. Για γλυκό, κοκ ταψιού ασυζητητί! Λίθος, Δίλοφο, τηλ. 26530 22600.

MARGARITES KHPOI_0538zag
Μαργαρίτες
Ένα παραμυθένιο και κουκλίστικο μαγαζί στο χωριό Κήποι, διακοσμημένο με πολλή αγάπη -πράγμα που φαίνεται από την πρώτη ματιά-, με κουζίνα γεμάτη παραδοσιακά πιάτα, που ξεχειλίζουν αρώματα και γεύση. Αξίζει να αναφέρουμε τη σαλάτα σπανάκι με ταλαγάνι, μανιτάρια και βινεγκρέτ μπέικον, τους αφράτους κεφτέδες φούρνου με πράσα, το μοσχαράκι με κριθάρι ή κοφτό μακαρονάκι στο πήλινο και την τηγανιά χοιρινή φούρνου με μετσοβόνε. Ωραία επιλογή και το ψαρονέφρι με μανιτάρια, αγριόρυζο και κουκουνάρι, αλλά και το hit του μαγαζιού, το κοτόπουλο με πιπεριές και κονιάκ. Από τις γλυκές επιλογές, πιο δημοφιλείς είναι η τούρτα αμυγδάλου, τα μήλα με γρεναδίνη και οι «μαργαρίτες», κρέμα καραμελέ με καρυδόπιτα και αυθεντικό πολίτικο εκμέκ. Μαργαρίτες, Κήποι, τηλ. 26530 71410.

KANELA GARYFALO_0181zag
Κανέλα και Γαρύφαλλο
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για μανιτάρια στην Ελλάδα και βρίσκεται στη Βίτσα. Ο Βασίλης Κατσούπας, ιδιοκτήτης και σεφ, αφού σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακό στα Περιβαλλοντικά, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη των γονιών του και ν’ ασχοληθεί με τα μανιτάρια. Έτσι, αποφάσισε αφενός να επιδοθεί στην καλλιέργεια κάποιων ειδών (σιτάκε και πλευρώτους) και στη συλλογή άγριων μανιταριών και αφετέρου ν’ ανοίξει ένα εστιατόριο που θα ειδικευόταν στα μανιτάρια. Έτσι, το 2005 άνοιξε στη Βίτσα Ζαγορίου το όμορφο και ζεστό Κανέλα και Γαρύφαλλο. Εδώ θα γευτείτε κοτόπουλο με αμανίτες του Καίσαρα, ούζο και κρέμα με χυλοπίτες, βασιλομανίταρα με ανθότυρο, καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί μετσοβόνε και υπέροχο ριζότο με άγρια μανιτάρια, λάδι τρούφας και παρμεζάνα. Μία όμως από τις αγαπημένες μας σαλάτες είναι και η ζεστή πικάντικη σαλάτα με αμπελοφάσουλα, πλιγούρι, πέστο τσουκνίδας και καυτερή σος. Πολύ ωραίο και το γλυκό του κουταλιού μανιτάρι (από κανθαρέλες) με γιαούρτι ή παγωτό! Κανέλα και Γαρύφαλλο, Βίτσα, τηλ. 26530 71671.

PYRREION_0445zag
Πύρρειον
Στο όμορφο χωριό Άνω Πεδινά, το εστιατόριο Πύρρειον συνδυάζει παραδοσιακή κουζίνα και σπιτικές γεύσεις σε έναν όμορφο χώρο. Πιάτα που σου μένουν: Σαγανάκι με μαρμελάδα υπόξινου κορόμηλου, χοιρινό γάστρας με γλυκοπατάτες, κότσι χοιρινό που λιώνει στο στόμα και τρομερή πορτοκαλόπιτα για το τέλος. Το μενού συνοδεύει μια κάβα με αρκετές ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα, ενώ στο εστιατόριο θα προμηθευτείτε επίσης σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Πύρρειον, Άνω Πεδινά, τηλ. 26530 71141.

EN ARISTI_0381zag
Εν Αρίστη
Στην πλατεία του χωριού Αρίστη, του κύριου κεφαλοχωρίου στο Ζαγόρι, βρίσκετε το Εν Αρίστη. Μια ταβέρνα-καφενέ, που λειτουργεί όλο το χρόνο και σερβίρει πολλά παραδοσιακά πιάτα. Αν ο ήλιος το επιτρέπει καθίστε κάτω από τον πλάτανο ή μέσα κοντά στο τζάκι και απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από μαμαδίστικα φαγάκια: χυλοπίτες με κιμά, φασόλια με χόρτα φούρνου, νοστιμότατο μπιφτέκι, όπως παλιά και πολλές πίτες, με πιο ξεχωριστές την τσουκνιδόπιτα και τη φακόπιτα! Αν είστε τυχεροί, θα δοκιμάσετε και την ντόπια «κρεασόπιτα», που φτιάχνουν μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων με χειροποίητο φύλλο γεμισμένο με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι και κρεμμύδια. Εν Αρίστη, Αρίστη, τηλ. 26530 42103.

ARISTI RESORT_34
Salvia Restaurant
Το κύριο κεφαλοχώρι του Ζαγορίου δεν θα μπορούσε να έχει μία μόνο καλή πρόταση για φαγητό. Στην Αρίστη λοιπόν,βρίσκεται και το πολυτελές Salvia Restaurant, ένας μοντέρνος χώρος με διακριτικές πινελιές παράδοσης, που δεν αφήνει την αισθητική να υπερκαλύψει την κουζίνα του. Κι εδώ κυριαρχούν τα ντόπια προϊόντα και η κουζίνα της περιοχής, δημιουργώντας όλες τις εποχές του χρόνου γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη από τα χέρια του Κίμωνα Λίγδα. Πιάτα με φρέσκα λαχανικά, άγρια χόρτα της περιοχής, ντόπια κρέατα, αγριογούρουνο, πέστροφες, όλα μαγειρεμένα με δημιουργική διάθεση, τίμια και χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς. Στο Salvia Restaurant θα απολαύσετε και τον πιο πλούσιο μπουφέ πρωινού, με φρεσκοψημένες πίτες, χωριάτικα αβγά, ντόπιο τυρί, φρέσκα φρούτα, ζυμωτό ψωμί και σπιτικές μαρμελάδες, όλα με συναρπαστική θέα στις κατακόρυφες κορυφές της Αστράκας. Salvia Restaurant, Αρίστη, τηλ. 26530 41330.

ASTRA PAPIGO_0664zag
Άστρα
Στο Πάπιγκο ο δρόμος τελειώνει μια και η άσφαλτος δεν μπόρεσε να κερδίσει το βουνό και εμείς κάνουμε μία στάση στη ζεστή ταβέρνα Άστρα, στο Μεγάλο Πάπιγκο (το Πάπιγκο είναι στην ουσία ένα χωριό χωρισμένα στα δύο, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, που απέχουν 4 μόλις χιλιόμετρα μεταξύ τους). Εκτός από τα χαμόγελα και τη ζεστή φιλοξενία των ιδιοκτητών, στα Άστρα απολαμβάνουμε μια σπάνια γαστρονομική εμπειρία. Ξεκινάμε με σούπα: μοσχαράκι βραστό, κοκοράκι αβγολέμονο με κριθαράκι, φακές ή φασολάδα για τους πιο παραδοσιακούς. Συνεχίζουμε με σαλάτα υπερπαραγωγή με ρόδι, κεφαλοτύρι, σαγκουίνι και ανάμικτα λαχανικά από τον κήπο τους. Για κυρίως διαλέγουμε αρνάκι κοκκινιστό, προβατίνα γάστρας ή αγριογούρουνο μαριναρισμένο δύο ολόκληρες μέρες και μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με λαχανικά. Κλείνουμε με γιαούρτι και γλυκά του κουταλιού ή ραβανί και πριν φύγουμε αγοράζουμε σπιτικές μαρμελάδες, λικέρ, αποξηραμένα μανιτάρια και άλλα πολλά! Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530 42108.

Που θα πιεις καφεδάκι
STERNA_0604zag
Στέρνα
Στο Καπέσοβο, το πανέμορφο και σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά χωριουδάκι με τους λίγους κατοίκους, τα μεγάλα πέτρινα σπίτια και την πολλή φυσική ομορφιά να το περιβάλλει βρίσκουμε τη Στέρνα,το κουκλίστικο καφε-παντοπωλείο που πήρε το όνομά του από την καλοσυντηρημένη στέρνα που δεσπόζει στο εσωτερικό του μαγαζιού – ένα εντυπωσιακό κατασκεύασμα του 1848 με βάθος 13μ. χτισμένο με κουρασάν, μίγμα από ποταμίσια άμμο, τριμμένο κεραμίδι και ασπράδι από αβγό. Στη Στέρνα απολαμβάνουμε καφέ και σπιτικά αναψυκτικά και φεύγοντας αγοράζουμε γλυκά κουταλιού, ζμπέκι (καρύδια βουτηγμένα σε μούστο), γλυκά ταψιού όπως καρυδόπιτα, ρεβανί, κανταΐφι, ανατολίτικα γλυκά όπως ο μυρωδάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς με φρέσκο βούτυρο και γάλα καθώς και ιτσλί, μήλα και κυδώνια στον φούρνο, μπισκότα με αμύγδαλα, τσίπουρο ή κρασί παραγωγής τους, πολλά ντόπια αποξηραμένα βότανα, άγρια μανιτάρια αλλά και πολλά χειροποίητα αντικείμενα φτιαγμένα από υλικά του τόπου! Στέρνα, Καπέσοβο, τηλ. 6979 983798.

Τι θα βάλεις στο καλάθι
Οι σπιτικές μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ και τα αποξηραμένα μανιτάρια είναι οι must επιλογές στα Ζαγοροχώρια και φυσικά φροντίζουμε να προμηθευτούμε αρκετά από όλα για να τα απολαμβάνουμε και στο σπίτι. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε και από τις ταβέρνες Πύρρειον και Άστρα στα χωριά Άνω Πεδινά και Μεγάλο Πάπιγκο αντίστοιχα, καθώς και στο καφέ-παντοπωλείο Στέρνα στο χωριό Καπέσοβο. Από το καφέ-παντοπωλείο Στέρνα αγοράζουμε επιπλέον και λαχταριστά γλυκά, βότανα, τσίπουρο και κρασί.
Και από δραστηριότητες;
Trekking Hellas Ιωάννινα, Σπύρου Λάμπρου 7, Ιωάννινα, τηλ. 26510 71703
πηγή

Ευχές για τα Χριστούγεννα από τον Άγιο Παϊσιο:

- Γέροντα, δώστε μου μια ευχή για τα Χριστούγεννα.
- Εύχομαι ο Χριστός και η Παναγία να σε έχουν κοντά τους σαν το αρνάκι που είναι δίπλα στην φάτνη. Νομίζω, περνάει καλά, όπως και το βοϊδάκι και το γαϊδουράκι που ζεσταίνουν τον Χριστό στην φάτνη…
“΄Εγνω βους τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του Κυρίου αυτού”, λέει ο Προφήτης Ησαΐας (Ης. 1,3). Γνώρ
ισε δηλαδή το βοϊδάκι το αφεντικό του και το γαϊδουράκι την φάτνη του Κυρίου του. Γνώρισαν τι ήταν μέσα στη φάτνη και με τα χνώτα τους το ζέσταιναν! Κατάλαβαν τον Δημιουργό τους! Αλλά και το γαϊδουράκι, τι τιμή να πάει τον Χριστό μετά στην Αίγυπτο! Οι άρχοντες είχαν άρματα χρυσοκέντητα, και ο Χριστός τι χρησιμοποίησε! Τι καλά να ήμουν αυτό το γαϊδουράκι!

(Αγίου Παϊσίου, Λόγοι, τόμος Ε', σ. 231)

Η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο...H καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα από τις συνέπειες της χρεοκοπίας της μεταπολίτευσης το 2010, είναι ήδη οι μεγαλύτερες μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, από τον οποίο η χώρα βγήκε ισοπεδωμένη.
Μέχρι το 2013 υπολογιζόταν πως περί τις 300 χιλ. νέοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Το 2015 με την άνοδο της "παλαβής" αριστεράς  στην εξουσία η οποία απέκλεισε κάθε ελπίδα μεταρρύθμισης και εξόδου από την κρίση της κρατικοδίαιτης παρασιτοκρατίας, οι ρυθμοί φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό έχουν εκτοξευτεί.
Υπολογίζεται πως πλέον έχουν ξεπεράσει τους 500 χιλ. επιστήμονες οι Έλληνες που αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα.
Σε μια χώρα όπου το εργατικό δυναμικό υπολογίζεται γύρω στα 5 εκατ. οι 500 χιλ. αντιπροσωπεύουν περίπου το 10%. Δεν πρόκειται όμως για οποιοδήποτε 10%, αλλά για την αφρόκρεμα του εργατικού δυναμικού της χώρας. Τη φυσική ηγεσία της χώρας μας.
Μηχανικοί, γιατροί, μαθηματικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και πάσης φύσεως ικανοί Έλληνες δραπετεύουν στο εξωτερικό, για να αποφύγουν την εξοντωτική φορολογία, την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα που τη συνοδεύει και την επιβολή της κρατικοδίαιτης μετριοκρατίας, που σηματοδοτεί η κυριαρχία της αριστερής ισοπεδωτικής εξισωτικής προς κάτω ιδεολογίας.
Αν ένας στρατός χωρίς αξιωματικούς μοιάζει με όχλο που οδηγείται σε βέβαιη σφαγή, μια κοινωνία χωρίς φυσική ηγεσία δεν μπορεί ούτε να επιλέξει να αφανιστεί αξιοπρεπώς.
Οι συνέπειες της εξάλειψης της φυσικής ηγεσίας της χώρας είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο το πεδίο της οικονομίας.
Κάθε ικανό στέλεχος στην ιδιωτική οικονομία με την εργασία και την προσπάθειά του δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιο πλούτο για τους άλλους, την κοινωνία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο, απ’ ό,τι για τον ίδιο.
Όταν το στέλεχος αυτό φύγει από την Ελλάδα και πηγαίνει σε μια άλλη χώρα, η χώρα μας στερείται όλα τα παραπάνω τα οποία απολαμβάνει μια άλλη χώρα με ελκυστικότερους όρους στην οικονομία.
Όταν ένα μέλος της φυσικής ηγεσίας της χώρας στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την πολιτική εγκαταλείπει τη χώρα, χάνεται και μια μονάδα επιρροής στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ανάλογης αξίας και επιρροής. Καμία κοινωνία δεν πρόκοψε διώχνοντας τους αρίστους και αναδεικνύοντας τους μετρίους σε αποφασιστικούς παράγοντες διαμόρφωσης των εξελίξεων.
Οι σοβιετικοί όταν θέλησαν να υποτάξουν πλήρως την Πολωνία δολοφόνησαν εν ψυχρώ στο δάσος του Κατίν 20.000 μέλη της φυσικής ηγεσίας της πολωνικής κοινωνίας, αφήνοντας την υπόλοιπη κοινωνία ακέφαλη. Μηχανικοί, αξιωματικοί, δικηγόροι, γιατροί δολοφονήθηκαν από τη μυστική υπηρεσία ασφαλείας της ΕΣΣΔ, τη  NKVD, ρίχνοντας την ευθύνη στα ναζιστικά SS. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε την περίοδο Γκορμπατσώφ.
Προχθές δημοσιεύτηκε στους Ν.Υ. Times μια επιστολή που υποστήριζε πως για τα δεινά του Αφγανιστάν τις τελευταίες δεκαετίες ευθύνεται η αποψίλωση της κοινωνίας μετά τη σοβιετική εισβολή από τους ικανούς πολίτες της χώρας που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η αλλοίωση αυτή του πληθυσμού ήταν που επέτρεψε την ανάδυση και επικράτηση των Ταλιμπάν και τους διαρκείς εμφυλίους που ακολούθησαν.
Κατά έναν ανάλογο τρόπο η αποψίλωση της ελληνικής κοινωνίας από τους πιο ικανούς μεταξύ των συμπολιτών μας έχει βοηθήσει τα μάλα στην ανάδειξη και επικράτηση διάφορων σούργελων στην πολιτική κυρίως αλλά και την κοινωνική ζωή της χώρας.
Η κατάπτωση που παρατηρείται γύρω μας δεν είναι αποτέλεσμα γενικά και αόριστα της σύγχυσης που δημιούργησε η αναπροσαρμογή του βιοτικού επιπέδου σε χαμηλότερα επίπεδα είναι κυρίως αποτέλεσμα της αποψίλωσης της χώρας από τα πιο ικανά της παιδιά και την αύξηση της πυκνότητας της μετριοκρατίας.
Τα διάφορα νούμερα που βλέπουμε με μεγάλη συχνότητα πλέον να κοσμούν τα έδρανα του κοινοβουλίου και να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο είναι αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής... Πάντα υπήρχαν νούμερα που επέπλεαν στην πολιτική αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν διεκδικούσαν αποφασιστικό ρόλο όπως τώρα.
Η διαφορά του τωρινού μεταναστευτικού ρεύματος των Ελλήνων προς το εξωτερικό με τα παλιότερα,  είναι πως τώρα δεν φεύγουν οι φτωχότεροι και ανειδίκευτοι Έλληνες αλλά οι πιο ικανοί.
Υπό αυτήν την έννοια η καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα είναι ανυπολόγιστη και δύσκολα επανορθώσιμη...
Κώστας Στούπας

Όταν οι Έλληνες έδερναν τους Γερμανούς


satirical war lithograph of absurd human-faced dogs on leashes and whip-bearing tamer (Euro war metaphor)comic-like propaganda poster with phonetic greek words and castle & soldier banging his head against its base
Δύο αφίσες της Πατριωτικής Ενώσεως , της  παράταξης  δηλαδή που ιδρύθηκε από στελέχη των Φιλελευθέρων και άλλων   οργανώσεων για να ενισχύσουν  την προσπάθεια του Βενιζέλου να βγάλει την Ελλάδα  στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέρ της Αντάντ και κατά των Γερμανών.
Στην πρώτη, ο Έλληνας δέρνει αλύπητα με μαστίγιο τον σκύλο- Κάιζερ , ενώ παρακολουθούν αλυσοδεμένοι οι σύντροφοι σκύλοι-σύμμαχοι του Γερμανού.
Στη δεύτερη, ο Γερμανός αυτοκράτορας τσακίζει το κεφάλι του επιχειρώντας να γκρεμίσει τον Λευκό Πύργο σαν πολιορκητικός κριός. Συμβολισμός ολοφάνερος, που παραπέμπει  στο κίνημα του Βενιζέλου υπέρ της Αντάντ και την επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, μία πόλη που έκτοτε θα γίνει έως τη λήξη του πόλεμου το κέντρο των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Γερμανοβουλγάρων.
πηγή

Τσίπρας-Καμμένος-Λεβέντης σε ένα σκίτσο που τα λέει όλα !


https://z-1-scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1930380_793248980820368_854501378680496441_n.jpg?oh=6fee9d7e79485f31e506e161b8d82fb8&oe=57198B76

Νεαρή γεζίντι στο Προεδρικό Μέγαρο -Περιέγραψε στον Παυλόπουλο την κόλαση που έζησε στα χέρια ισλαμοφασιστώνΣτο Προεδρικό η γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα κατά της ISIS
Έκκληση να ακουστεί η φωνή της στην Ευρώπη ώστε να μάθει η διεθνής κοινότητα τις φρικαλεότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απηύθυνε από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα η γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα κατά της ISIS, η Γεζίντι, Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, κατά τη συνάντησή της με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
«Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουνε 3.400 άτομα τα οποία κρατούνται και είναι Σύριοι ή Ιρακινοί. Το 40 τις εκατό των περιοχών που κατοικούμε, ακόμα είναι υποδουλωμένα υπό την κατοχή αυτών των δυνάμεων. Ακόμα και τα μέρη τα οποία απελευθερώθηκαν, ο λαός μου δε θέλει να επιστρέψει γιατί έχουν πλήρως καταστραφεί και ισοπεδωθεί. Σας απευθύνω έκκληση να μεταφέρετε τη φωνή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι παρά την παρέλευση αυτού του έτους, συνεχίζονται και βρίσκονται υπό κατοχή, υπό ομηρία χιλιάδες γυναίκες και μικρά παιδιά. Αυτό που ζητάμε είναι να απελευθερωθεί το υπόλοιπο τμήμα των εδαφών μας και να επιστρέψουν ελεύθερες οι γυναίκες και τα παιδιά στη Συρία, στο Ιράκ, στα εδάφη τα οποία ζούσαμε» είπε.
Η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα έμεινε επί μήνες αιχμάλωτη των τζιχαντιστών.
«Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω, από τις δυνάμεις του Daesh (ΙSIS) μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh (ISIS) επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδιά. Tους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του Daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ» ανέφερε.
«Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες, αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του Daesh. Πήρανε τα αδέλφια μου, σκότωσαν τους συναδέλφους μου, τους συναγωνιστές μου και με κρατούσαν αιχμάλωτη. Πέρασε ένας χρόνος από τότε, αλλά αυτές οι πράξεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εις βάρος πολλών μειονοτήτων» πρόσθεσε.
«Μέσα από τον προσωπικό σας εφιάλτη και τον προσωπικό σας Γολγοθά κατά την φρικτή γενοκτονία των Γεζίντι, έχετε αναδειχθεί -και αυτό να το ξέρετε- σε ένα σύγχρονο σύμβολο γενναίας υπεράσπισης της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας:
«Από εδώ, την Ελλάδα, που είναι κοιτίδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, στέλνουμε μαζί προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήνυμα ότι στο επίκεντρο της σύγχρονης Δημοκρατίας και το σύγχρονου πολιτισμού είναι ο άνθρωπος, και αυτόν πρέπει να υπερασπισθούμε. Οι στυγνοί εγκληματίες του Daesh, μέσα και από την γενοκτονία των Γεζίντι, είναι για εμάς εχθροί της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά. Να μεταφέρετε πάντα αυτό το μήνυμα παντού, μέχρι το έγκλημα να σταματήσει.
» Η Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός, που πολλά δεινά έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν τους, να ξέρετε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είναι εδώ, πάντα παρόντες».
πηγή

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός: «Ο παπισμός είναι σύστημα , ένα σύστημα της παγκόσμιας εξουσίας και της νόθευσης της πίστης».Ο π. Μεταλληνός μίλησε για την Παγκοσμιοποίηση η οποία είναι κατευθυνόμενη από τα πολιτικά συστήματα κυρίως από την κορυφή με στόχο την αναγκαστική συνένωση των λαών της γης. Οι λαοί θα έχουν πλέον ένα παγκόσμιο πλανητικό κράτος και θα διαμορφωθεί ένας παγκόσμιος άνθρωπος με τα ίδια γούστα ακόμα και με την ίδια μορφή.
Η παγκοσμιοποίηση έχει δύο σκέλη: την πολιτική παγκόσμια ενοποίηση των λαών της γης και τη θρησκευτική που εξυπηρετεί ο οικουμενισμός.
Θα υπάρχουν δύο πλανητάρχες, αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον πρόεδρο Ομπάμα που εξουσιάζουν τον κόσμος και ο δεύτερος πλανητάρχης θα είναι ο Πάπας της Ρώμης.
Η παγκοσμιοποίηση ξεκίνησε ήδη από το 1992 όπου έχουμε και επίσημα την έναρξη της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Η Ορθοδοξία ότι και να γίνει εναντίον της δεν παθαίνει τίποτα. Ήδη υπάρχει συστηματική πολιτική εναντίον της από τη δεκαετία του 1990 με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που θέλει να επιβάλλει ένα νέο τρόπο ζωής που μηδενίζει τη μέχρι τώρα ιστορική μας εμπειρία.
Τον άνθρωπο όμως τον διαπλάθει και το Υπουργείο Παιδείας όπως οργανώθηκε από τον Α. Κοραή που ήταν φανατικός οπαδός του Βολταίρου και ο οποίος ήθελε να διαπλάσει την Ελλάδα στα μέτρα τα δικά τους και εκεί είναι που διέλυσε την Εκκλησία με τα Αυτοκέφαλα κλπ. Από εκείνη την εποχή η Ορθοδοξία βαδίζει σε ένα κατήφορο. Ευθύνεται όμως και ο ίδιος ο άνθρωπος που αντί να επιλέξει να ακολουθήσει τα άγια πρόσωπα που είναι συνεχιστές των Αγίων Πατέρων προτιμά να επικαλείται τις πτώσεις των κληρικών που κατακρημνίζουν την Ορθοδοξία. Αυτό σίγουρα κάτι σημαίνει για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Η Ορθοδοξία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής εθνικής ταυτότητας όπως φαίνεται και από τις σφυγμομετρήσεις όπου ο λαός αναγνωρίζει δύο μεγέθη που είναι ο στρατός και η Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι η Ορθοδοξία είναι ακόμα ψηλά, δεν εχάθη. Όπως είπε και ο Μακρυγιάννης: «Μπορεί να μας ρουφάτε εσείς οι Φράγκοι σαν τους γλάρους μένει όμως η μαγιά».
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Σιωνισμός μισεί τους Ορθοδόξους.
Ο π. Μεταλληνός μίλησε και για τους Ελληνες πολιτικούς αναφέροντας ότι υπάρχει ένας πολιτικός νεοειδωλολάτρης που το παίζει ορθόδοξος. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το κέντρο των νεοπαγανιστών βρίσκεται στη Σουηδία όπου έχει έδρα η «Διεθνής των Εθνικών Θρησκειών». Σε αντίθεση με τον Πούτιν που στο αεροδρόμιο έπεσε μπρούμυτα να υποδεχτεί το ένδυμα της Παναγίας, οι δικοί μας πολιτικοί είναι όργανα είτε του δυτικού μασονισμού είτε του δυτικού ευρωσοσιαλιστικού κομμουνισμού που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα αφού και  ο Λένιν το 1917 πήγε στη Ρωσία με το  τρένο του Κάιζερ που εξυπηρετούσε το τότε διεθνές τζετ σετ. Οι κυβερνώντες μας, είπε, είναι ξένοι στην Ελλάδα και όχι Έλληνες προς τα έξω.
Η Ελλάδα υπήρξε πάντα προτεκτοράτο όμως όπως είπε και ο ιστορικός Ράνσιμαν «ο ορθόδοξος παπάς δεν επρόδωσε ποτέ το λαό του». Η Ορθοδοξία έχει τέτοια πνευματικότητα που ο Κάρολος και η Καμίλα έγιναν από τον παπά Εφραίμ του Βατοπεδίου Ορθόδοξοι γι’αυτό και ο Γουίλλιαμ θα είναι ο διάδοχος γιατί πρέπει ο βασιλιάς της Αγγλίας να είναι προστάτης της μασονίας και της Αγγλικανικής εκκλησίας.
Η Ελληνική εκκλησία είχε πάντα διακριτούς ρόλους με την Πολιτεία αλλά και ξεχωριστό ρόλο επί Τουρκοκρατίας όπου 101 πατριάρχες και μητροπολίτες κρεμάστηκαν από τους Τούρκους.
Σε σχέση με την ένωση των Εκκλησιών, ο π. Μεταλληνός ανένεφε ότι ο παπισμός είναι σύστημα , ένα σύστημα της παγκόσμιας εξουσίας και της νόθευσης της πίστης. Η ένωση των εκκλησιών μπορεί να γίνει με βάση τον αληθινό Χριστό όπως ίσχυε στην Ευρώπη προ του 11ου αι. Δυστυχώς ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μας έφερε τον Πάπα για να προχωρήσει η υποταγή της Ορθοδοξίας στον Παπισμό.
Η εκκλησία σήμερα προσφέρει μεγάλο έργο αλλά σίγουρα πρέπει να κάνει περισσότερα και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εάν και έχει καυτηριάσει την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός ωστόσο κάπου υστερεί λόγω του περιβάλλοντός του.
Αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης ο π. Μεταλληνός υποστήριξε ότι δεν είναι ο ρόλος των κληρικών να καταδικάζουν γιατί έτσι αυτοκαταργούνται.
Έκλεισε τη συνέντευξή του προτείνοντάς μας να «γιορτάζουμε υπερκοσμίως» και όχι  να γιορτάζουμε τον εαυτό μας.

Η εκπομπή ΕΔΩ

Όσο λοιπόν μπορεί να ξεδιψάσει κανείς από το νερό μιας ζωγραφισμένης βρύσης , άλλο τόσο μπορεί να ξεδιψάσει κανείς από τα έργα των ανθρώπων...

 http://4.bp.blogspot.com/-z_K7eBci3dg/VetchMCOQII/AAAAAAABIn4/jVAphtHdqFo/s400/c08.gif

Κάποτε ένας ζωγράφος επισκέφτηκε τον Γέροντα Παΐσιο στο κελί του.
Ο γέροντας με εκείνο το πηγαίο και διδακτικό χιούμορ που τον διέκρινε, τον ρώτησε: Βρε παιδάκι μου, θα μπορούσες να με ζωγραφίσεις ένα πίνακα με το θέμα που θα σου πω; Θέλω να τον τοποθετήσω στο κελί μου!
Ο καλλιτέχνης προθυμότατα , λέει στον π. Παΐσιο: Γέροντα με τα χαράς. Αυτή είναι η δουλειά μου.Τι θα θέλατε να έχει ο πίνακας ζωγραφικής που θα ετοιμάσω;
Μπορείς να ζωγραφίσεις μερικά βουνά;
Εύκολο είναι γέροντα απαντάει ο Ζωγράφος.
Μπορείς να ζωγραφίσεις και μερικά δέντρα που θα σου πω;
Βεβαίως γέροντα.
Αφού λοιπόν ο γέροντας του είπε και μερικά πράγματα που θα ήθελε να έχει ο πίνακας, στο τέλος του λέει: Μπορείς να ζωγραφίσεις και μία βρύση που να τρέχει νερό;
Μα γέροντα, δεν είναι καθόλου δύσκολο για μένα, απαντάει με απλότητα ο ζωγράφος.
Και τότε ο π. Παΐσιος τον ρωτάει: Από την βρύση που θα είναι στον πίνακα μπορεί κάποιος να πιεί νερό και να ξεδιψάσει;
Ε όχι, βέβαια γέροντα, απάντησε ο ζωγράφος.
Και ο γέροντας του είπε : Τόσο λοιπόν διαφέρουν τα έργα των ανθρώπων από τα έργα του Θεού!
Όσο λοιπόν μπορεί να ξεδιψάσει κανείς από το νερό μιας ζωγραφισμένης βρύσης , άλλο τόσο μπορεί να ξεδιψάσει κανείς από τα έργα των ανθρώπων.
Η ανθρώπινη ύπαρξη ξεδιψά αληθινά και μόνο από τα έργα του Θεού ο οποίος άλλωστε προσφέρει το « ύδωρ το ζών...

Όσο περισσότερο κακό υπάρχει στον κόσμο, τόσο περισσότεροι και οι λόγοι να δημιουργείς το ωραίο. Είναι πιο δύσκολο, αναμφίβολα, αλλά επίσης και πιο απαραίτητο...


Αντρέι Ταρκόφσκι (+ 29 Δεκεμβρίου 1986) Ρώσος Σκηνοθέτης.

Έξυπνες συμβουλές για να προστατευθείτε από το κρύο


Ο χειμώνας άργησε αλλά πλέον είναι εδώ και μπορεί το χιονισμένο τοπίο να είναι ειδυλλιακό, το ψύχος όμως δεν αντέχεται.

Για να αντιμετωπίσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες και να παραμείνετε ζεστοί και υγιείς ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Αναπνέετε από τη μύτη
Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η μύτη και τα ιγμόρεια ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες και έτσι νιώθουμε ζεστασιά.
Μην φοράτε μάλλινο σκούφο
Το 30% της σωματικής θερμότητας χάνεται από το κεφάλι, γι’ αυτό και μία από τις πάγιες συμβουλές των ειδικών για την προστασία από το κρύο είναι να φοράμε σκούφο. Σύμφωνα ωστόσο με τον δρα Άντριου Καμιλέρι, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου Μάντσεστερ, ο σκούφος αυτός δεν πρέπει να είναι μάλλινος, αλλά από συνθετικό υλικό, όπως το φλις. Τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη μόνωση του κεφαλιού από το κρύο, καθώς «παγιδεύουν» τον αέρα ανάμεσα στον σκούφο και στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο παγιδευμένος αέρας να δρα ως πρόσθετη μόνωση.
Όχι τα χέρια στις τσέπες
Σύμφωνα με τον Τιμ Χάτσφουλ, από τη Βρετανική Χειροπρακτική Εταιρεία (BCA), το να βάζουμε τα χέρια στις τσέπες, δεν μας βοηθάει να ζεσταθούμε.
«Όταν τα χέρια ταλαντεύονται ελεύθερα στα πλάγια του σώματος, οι μύες γυμνάζονται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ροή αίματος σε αυτά και να παράγεται σωματική θερμότητα», εξηγεί.
Φροντίστε λοιπόν να φοράτε γάντια, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να έχετε τα χέρια στις τσέπες.
Ροφήματα χωρίς καφεΐνη
Η καφεΐνη εμποδίζει την συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο κρύο, αλλά όταν τα αγγεία είναι διεσταλμένα, οι απώλειες θερμότητας από τον οργανισμό είναι ταχύτερες, σύμφωνα με τον δρα Έντι Χάλονερ, αγγειοχειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Lewisham, στο Λονδίνο. «Αν, λοιπόν, κάποιος είναι έξω στο κρύο και πίνει έναν καυτό καφέ, θα νιώσει πιο γρήγορα ότι κρυώνει».
Να τρώτε πρωτεΐνες
Όταν τρώμε, ο οργανισμός ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης για να διασπάσει την τροφή. Η πέψη διαρκεί αρκετές ώρες και στη διάρκειά της παράγεται θερμότητα, με την ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας να εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει. Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος δρ Σάρα Σένκερ από το Λονδίνο, η πέψη των πρωτεϊνών (όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια) και ακολούθως των υδατανθράκων (όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι και τα δημητριακά) παράγει περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι η πέψη των λιπών.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων. Έτσι, λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και κρυώνουμε περισσότερο.
πηγή
Αἰὼν παῖς ἐστι παίζων, πεττεύων· παιδὸς ἡ βασιληίη… 
(Ὁ χρόνος εἶναι ἕνα παιδί ποὺ παίζει πεσσούς καὶ ἡ βασιλεία τοῦ ἀνήκει…)  

Ἡράκλειτος

Ισλαμοφασισμός στη Θράκη - Μουσουλμάνος δήμαρχος απαγορεύει τον Αϊ Βασίλη στα Πομακοχώρια!


Απίστευτο και όμως αληθινό! Δήμαρχος, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα και Έλληνας πολίτης της Θράκης, διαμαρτύρεται γιατί σε νηπιαγωγεία του δήμου Μύκης έγιναν εορτές για τα Χριστούγεννα με ντυμένους Αϊ Βασίληδες!
Ο Τζεμήλ Καπζά έστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας με το οποίο υποστηρίζει ότι ο δήμος Μύκης αποτελείται από πολίτες αμιγώς μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και οι επίσημες θρησκευτικές γιορτές είναι τα δύο Μπαϊράμια και τα πέντε καντήλια.
Tέλος, διαβεβαιώνει ότι σέβεται τις γιορτές των χριστιανών αλλά λέει ότι η θρησκεία τους απαγορεύει τη παρουσία και την επαφή τους με τον Αϊ Βασίλη! Ο δήμος Μύκης ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από τη συνένωση του προϋπάρχοντος δήμου Μύκης και των Κοινοτήτων Σατρών, Κοτύλης και Θερμών.

Η συνέχεια του άρθρου στο εδώ

Κρητικά κάλαντα Πρωτοχρονιάς

 
 
Κρητικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα σε μια εκτέλεση του Αντώνη Μαρτσάκη.
Αντώνης Μαρτσάκης (βιολί), Νίκος Μαρεντάκης και Γιώργος Κλωστράκης (Λαούτο).Τα κάλαντα παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο. Όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
"Ταχιά ταχιά 'ναι 'αρχιχρονιά
πρώτη γιορτή του χρόνου,
αρχή που βγήκε ο Χριστός
στη γη να περιπατήσει.

Και εβγήκε και χαιρέτησε
όλους τους ζευγολάτες.
Και ο πρώτος που χαιρέτησε
ήταν Άγιο Βασίλης

Καλώς τα κάνεις Βασιλειό,
καλόν ζευγάριν έχεις.
Καλό το λες αφέντη μου καλό
και ευλογημένο,
η χάρη σου το βλόγησε
με το δεξιό σου χέρι,
με το δεξιό με το ζερβό
με το μαλαματένιο.

Για πες μου Άη Βασίλη μου
πόσα μουζούρια σπέρνεις;
-Σπέρνω σταράκι δώδεκα,
κριθάρι δέκα πέντε
ταγή και ρόβι δεκαοχτώ
κι από νωρίς στο στάβλο.

Μάλαμα είν'τ'αλέτρι μου
κι ασήμι ο ζυγός μου,
ως και το βουκεντράκι μου
τ' ΑΪ Γιωργιού κοντάρι
και τ 'αποζεύλι του ζυγού
κουκί μαργαριτάρι."

Ξύπνησε Αφέντη, ξύπνησε
κι εκκλησιές συμένουν,
το εν υψίστη ψάλουσι
κι εσένα ανιμένουν.

Μα ακόμη δεν τον ηύρηκες
το μάνταλο ν' ανοίξεις,
να μας εδώσεις κατιτίς
κι ύστερα να σφαλίξεις.

Και από την μαύρη όρνιθα
κανένα αβγουλάκι
και αν είναι από τη γαλανή
ας είν' και ζευγαράκι

Και από το λαδοπίθαρο
κια μια οκά λαδάκι
και ας είναι και περισσότερο
κρατούμε εμείς ασκάκι

Κι αν είναι με το θέλημα
χρυσή μου περιστέρα,
άνοιξε και την πόρτα σου
να πούμε καλησπέρα.

Επά που καλαντρίσαμε
καλά μας επληρώσαν
πολλά να έχει τα έχη τους
και τα ποδομάτά τους...

Και αν έχουν και αρσενικό παιδί
στη σέλα καθισμένο
να σιέται να λυγίζεται
να πέφτει το λογάδι
να το μαζώνει η μάνα του,
να'χει χαρά μεγάλη."Τα κάλαντα παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο. Όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
"Ταχιά ταχιά 'ναι 'αρχιχρονιά
πρώτη γιορτή του χρόνου,
αρχή που βγήκε ο Χριστός
στη γη να περιπατήσει.

Και εβγήκε και χαιρέτησε
όλους τους ζευγολάτες.
Και ο πρώτος που χαιρέτησε
ήταν Άγιο Βασίλης

Καλώς τα κάνεις Βασιλειό,
καλόν ζευγάριν έχεις.
Καλό το λες αφέντη μου καλό
και ευλογημένο,
η χάρη σου το βλόγησε
με το δεξιό σου χέρι,
με το δεξιό με το ζερβό
με το μαλαματένιο.

Για πες μου Άη Βασίλη μου
πόσα μουζούρια σπέρνεις;
-Σπέρνω σταράκι δώδεκα,
κριθάρι δέκα πέντε
ταγή και ρόβι δεκαοχτώ
κι από νωρίς στο στάβλο.

Μάλαμα είν'τ'αλέτρι μου
κι ασήμι ο ζυγός μου,
ως και το βουκεντράκι μου
τ' ΑΪ Γιωργιού κοντάρι
και τ 'αποζεύλι του ζυγού
κουκί μαργαριτάρι."

Ξύπνησε Αφέντη, ξύπνησε
κι εκκλησιές συμένουν,
το εν υψίστη ψάλουσι
κι εσένα ανιμένουν.

Μα ακόμη δεν τον ηύρηκες
το μάνταλο ν' ανοίξεις,
να μας εδώσεις κατιτίς
κι ύστερα να σφαλίξεις.

Και από την μαύρη όρνιθα
κανένα αβγουλάκι
και αν είναι από τη γαλανή
ας είν' και ζευγαράκι

Και από το λαδοπίθαρο
κια μια οκά λαδάκι
και ας είναι και περισσότερο
κρατούμε εμείς ασκάκι

Κι αν είναι με το θέλημα
χρυσή μου περιστέρα,
άνοιξε και την πόρτα σου
να πούμε καλησπέρα.

Επά που καλαντρίσαμε
καλά μας επληρώσαν
πολλά να έχει τα έχη τους
και τα ποδομάτά τους...

Και αν έχουν και αρσενικό παιδί
στη σέλα καθισμένο
να σιέται να λυγίζεται
να πέφτει το λογάδι
να το μαζώνει η μάνα του,
να'χει χαρά μεγάλη."