Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Κατούνα: Μια ζωή κακιά ζωή!



 http://papaioannou-giannis.net/wp-content/uploads/2014/03/%CE%A6%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%A3.jpg

Φαρισαίος: (αραμαϊκ. Pharisen = χωριστός), στους αρχαίους Ιουδαίους εκείνος που άνηκε σε κάποια από τις ιουδαϊκές θρησκευτικές αιρέσεις, σε αντίθεση με τους Σαδδουκαίους // (μτφ) ο προσηλωμένος στους εξωτερικούς τύπους και γενικότερα ο υποκριτής.

Φαρισαϊσμός: δολιότης, υποκρισία

(Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, εκδ. ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ Ε.Π.Ε. 1978, Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας).

«Σάλος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Κατούνα μετά την τοποθέτηση προκατασκευασμένου ναού στο νέο κοιμητήριο της κωμοπόλεως, δωρεά ιδιώτη, το κόστος του οποίου ξεπέρασε τις 40.000,00 ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος ο δωρητής επωμίστηκε και το κόστος της τοποθέτησης, αφού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής δημοτικής αρχής, και η σε λίγες ημέρες απελθούσα αρχή, δεν προέβη στην εκτέλεση δαπάνης για την ανωτέρω τοποθέτηση.
Η «ιερή αγανάκτηση» των κατοίκων έχει προκληθεί διότι το Ιερό Βήμα του ναού δεν είναι ακριβώς στραμμένο προς την ανατολή, σύμφωνα με την άγραφη Παράδοση η οποία προέρχεται από τους Αγίους Αποστόλους, όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, αλλά μάλλον έχει μια βορειοανατολική κατεύθυνση. Εντύπωση προκαλεί ο «θρησκευτικός ζήλος» των Κατουνιωτών, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου αδολεσχία στα καφενεία και τις καφετέριες της πλατείας, τα κέντρα πολιτισμού και εποικοδομητικού διαλόγου, τα οποία θεωρούν την συνέχεια της Εκκλησίας του Δήμου, την κύρια δημοκρατική συνέλευση στην αρχαία Αθήνα, η οποία πραγματοποιούνταν στο λόφο της Πνύκας, στην Αγορά ή στο Θέατρο του Διονύσου.
Ένας «θρησκευτικός ζήλος» που μάλλον μοιάζει με φαρισαϊσμό! Όλοι ξαφνικά έγιναν ναοδόμοι, κανονολόγοι, θεολόγοι, πιο πολύ όμως, ευλαβείς χριστιανοί, η ψυχή των οποίων είναι στραμμένη νοερά προς τον Θεό και ταυτόχρονα το σώμα τους προσκυνεί προς ανατολας! Κατακρίνουν τον δωρητή, τον ιερέα, τον δήμο και όποιον άλλο οι ίδιοι θεωρούν υπεύθυνο για τον δήθεν σκανδαλισμό τους.
 «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί» που «σκανδαλίζεστε» γιατί δεν μπορείτε δήθεν να προσευχηθείτε, όταν το Ιερό Βήμα δεν είναι στραμμένο προς ανατολάς!
«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»! Στους άλλους ναούς αλλά και στον  κεντρικό ναό του Αγίου Αθανασίου τι σας ενοχλεί και δεν μπαίνετε να ανάψετε ούτε κερί, απλά κάθεστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας και σχολιάζετε οτιδήποτε περάσει από μπροστά σας;
«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»! Πως επιτρέπετε και έχει γίνει η Κατούνα «American bar», με καταστήματα που «νοικοκυραίοι» και μη  ξημεροβραδιάζονται, προσπαθώντας να καλύψουν τα «συναισθηματικά» ή εγκεφαλικά τους κενά; Κατά τα άλλα αγωνιάτε για την κατεύθυνση του Ιερού Βήματος!
«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί» που σας ενόχλησε η δωρεά ενός συνδημότη σας! Από πότε έχουμε να δούμε τέτοιου είδους προσφορά ιδιώτη; Αλλά όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια λέει μια παροιμία.
«Μωροί καὶ τυφλοί» δεν καταλαβαίνετε ότι προφανώς θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα και ο ναός τοποθετήθηκε με αυτή την φορά ή νομίζετε ότι είστε πιο έξυπνοι και αρμόδιοι από αυτούς που την τοποθέτησαν;
Αλλά έτσι γίνεται πάντα στην Κατούνα και γι αυτό τίποτα δεν ευδοκιμεί!
«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»

katouna koupepe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;