Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Στην απόλυτη φτώχεια 5μελής οικογένεια. Άστεγοι για 18 μέρες στην παραλία με τρία μικρά παιδιά

Το δικό της «Γολγοθά ανεβαίνει» μια πενταμελής οικογένεια στο Ρέθυμνο λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, τα οποία την έχουν φέρει στα όρια της επιβίωσης, αφού πέρα από το πρόβλημα της στέγης έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με την πείνα!
01
Η απόλυτη φτώχεια μέσα στην οποία ζουν τρία μικρά παιδιά ξεπερνά ακόμη και τα όρια της φαντασίας αφού η οικογένεια έζησε για 18 μέρες στην παραλία, καθώς δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ενοίκιο της!
Σ’ ένα υπόγειο μιας πολυκατοικίας στον Πλατανιά έχει βρει καταφύγιο ο 26χρονος Ηρακλής με την 21χρονη σύζυγο του Μαρία και τα τρία παιδιά τους, τη Γαβριέλα 6 ετών, τη Νεκταρία 4 και την Ευθαλία 2 ετών.
Εκείνο που κάνει εντύπωση με την πρώτη ματιά είναι ότι η Μαρία, παρά το νεαρό της ηλικίας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, καταφέρνει από το απόλυτο τίποτα να στήσει το σπίτι τους, αξιοποιώντας ό,τι έχουν καταφέρει να μαζέψουν.
Ωστόσο, μπορεί στα πρόσωπα των τριών παιδιών να υπάρχει το χαμόγελο και να είναι εμφανής η περιποίηση που έχουν από τη νεαρή μητέρα τους, όμως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό καθώς κανείς από τους δύο γονείς δε γνωρίζει αν την επόμενη μέρα θα μπορέσουν να τους προσφέρουν ακόμη και το γάλα τους.
03
Η αγγελία που έκανε γνωστό το πρόβλημα
Εξαιτίας μιας αγγελίας που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, έγινε γνωστό το πολύ σοβαρό πρόβλημα της οικογένειας του Ηρακλή Μουκάνη, που τις τελευταίες μέρες ζει  σ’ ένα νοικιασμένο υπόγειο στον Πλατανιά. Η αγγελία που αναφέρει: «Άνεργος με 3 κοριτσάκια ζητά να του χαρίσουν babylino, γάλατα, τρόφιμα και ρούχα για τα κοριτσάκια», καταφέρνει να περιγράψει έστω και με λίγες λέξεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άνεργος πατέρας και η σύζυγός του, οι οποίοι δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε τα βασικά.
Τα τρία τελευταία χρόνια ζουν από τα λίγα χρήματα που ο ίδιος κερδίζει πουλώντας μικροπράγματα στους δρόμους του Ρεθύμνου και από τη βοήθεια κυρίως σε τρόφιμα που τους δίνεται από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
18 μέρες ΑΣΤΕΓΟΙ στην παραλία
Με τρία ανήλικα παιδιά 2, 4, και 6 ετών έζησαν για 18 μέρες στην παραλία του Σταυρωμένου, αφού δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο τους κι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι που έμεναν.
«Τα τελευταία 7 χρόνια που ζούμε στο Ρέθυμνο, έχουμε κάνει 20 μετακομίσεις, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στο ενοίκιο μας», είπε ο Ηρακλής τονίζοντας ότι η δυσκολότερη γι’ αυτούς στιγμή, ήρθε φέτος το καλοκαίρι όταν χρειάστηκε να «κατασκηνώσουν» 18 μέρες στην παραλία του Σταυρωμένου, όπου επειδή η θέα της άστεγης οικογένειας ενοχλούσε τους τουρίστες παρακείμενου ξενοδοχείου, προσπάθησαν να κρύψουν τη φτώχεια τους πίσω από το ιερό εκκλησίας που βρίσκεται επίσης στην περιοχή.
«Είχαμε στρώσει δυο κουβερτούλες στην παραλία κι εκεί ζούσαμε με τα παιδιά μέχρι να συμπληρωθούν οι μέρες και να πάρουμε το τριμηνιαίο επίδομα για τους τρίτεκνους, το οποίο και δώσαμε προκειμένου να μπούμε στο σπίτι που είμαστε τώρα».
Η οικογένεια Μουκάνη ήδη λαμβάνει βοήθεια από το Φιλόπτωχο, η οποία μεταφράζεται σε μερικές τσάντες τρόφιμα και λίγα ευρώ το μήνα. Μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος επιβίωσης που αντιμετωπίζει, της έγινε εγγραφή και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ε. Ρεθύμνου.
«Τους ευχαριστώ όλους, αλλά συνεχίζω να ζητώ βοήθεια γιατί οι ανάγκες των τριών παιδιών μου είναι μεγαλύτερες», είπε ο πατέρας τον τριών ανηλίκων.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στέγη»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πενταμελής οικογένεια είναι το πρόβλημα της στέγης αφού λόγω της ανεργίας δεν υπάρχει συνέπεια στην πληρωμή του ενοικίου κι έτσι αναγκάζονται να μετακομίζουν συνέχεια. «Σε κάθε σπίτι ζούμε λίγους μήνες, αλλά πολύ γρήγορα μαζεύουμε τα πράγματά μας και φεύγουμε αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Αν λυθεί το πρόβλημα της στέγης πιστεύω ότι όλα θα είναι καλύτερα» είπε πολλές φορές ο ίδιος, τονίζοντας ότι ανησυχεί πολύ για το χειμώνα που έρχεται, καθώς φοβάται μήπως για μια ακόμα φορά βρεθούν στο δρόμο…
«Δεν είχαμε λεφτά για σχολικά και δεν γράψαμε το παιδί στο νηπιαγωγείο»
 Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Ηρακλης Μουκάνης, τόνισε ότι πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσει στέγη κι ύστερα να σκεφτεί το νηπιαγωγείο που έπρεπε να γράψει την 6χρονη Γαβριέλα. «Λόγω της αγγελίας μου τηλεφώνησαν ότι θα μου στείλουν σχολικά κι έτσι θα πάει το παιδί στο σχολείο» είπε και συμπλήρωσε: «Από την αγγελία έχουμε δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα για βοήθεια, αλλά μας τηλεφωνούν μόνο μία φορά μας ρωτούν και δεν ξαναπαίρνουν. Μάλλον οι περισσότεροι δε μας πιστεύουν», είπε ο Ηρακλής, «το καταλαβαίνω όμως, γιατί κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες αυτή την εποχή».

«Το ψυγείο μας είναι άδειο»
«Εμείς δεν είμαστε απατεώνες δε λέμε πως δεν έχουμε, ενώ έχουμε» είπε ο πατέρας των παιδιών και σηκώθηκε από θέση του ανοίγοντας ένα μικρό ψυγείο. «Κοίτα τι έχει μέσα» είπε. Το ψυγείο ήταν σχεδόν άδειο, πέρα από μερικές συσκευασίες  γάλα, μια κονσέρβα ντομάτας και απομεινάρια φαγητού, δεν υπήρχε κάτι άλλο.
Ο Ηρακλής με κόπο έκλεισε την πόρτα του ψυγείου, λέγοντας «είναι λίγο χαλασμένη και θέλει κόλπο…»
Δίπλα του βρίσκονταν η Μαρία που χαμήλωσε τα μάτια και χωρίς να κοιτά κανέναν αποσύρθηκε για λίγα λεπτά. Στην επιστροφή της και συνεχίζοντας να κρατά χαμηλά τα μάτια είπε με χαμηλή φωνή. «Δε θέλαμε αυτό, θέλαμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, αλλά είναι δύσκολο. Κοίτα,» είπε, δείχνοντας παιδικές πάνες, «μας τα έφεραν για τη μικρή, εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε γιατί είναι ακριβά».

Πουλάω στυλό και αναπτήρες
Ο για τρία χρόνια άνεργος Ηρακλής πουλάει στυλό και αναπτήρες στο δρόμο προσπαθώντας να εξασφαλίσει μερικά ευρώ, αφού δεν μπορεί να βρει δουλειά πουθενά.
Πριν από τρία χρόνια δούλευε αποθηκάριος σε επιχείρηση τροφίμων για 8 μήνες από την οποία απολύθηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε όταν χτύπησε στη μέση. Για την 8μηνη εργασία του στην επιχείρηση, έλαβε μόλις 8 ένσημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκεφτεί γιατρό.
Προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στα υψηλά έξοδα, ξεκινά από τον Πλατανιά και κατεβαίνει στην πόλη του Ρεθύμνου όπου με μερικά στυλό, αναπτήρες και χαρτομάντιλα προσπαθεί να βγάλει κέρδος και να εξασφαλίσει το φαγητό της ημέρας. Για να μείνουν χρήματα για το ενοίκιο, ούτε λόγος, αφού τα έξοδα της οικογένειας δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση.
Πάντως σε ερώτημα για το αν παίρνουν βοήθεια από τις οικογένειες τους, η απάντηση ήταν ότι και στις δύο οικογένειες, που η μία βρίσκεται στα Χανιά και η άλλη στον Πειραιά, η οικονομική κατάσταση είναι εξίσου τραγική.

«Ζητώ τη συνδρομή των συμπολιτών μου»
«Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση. Ζητώ τη συνδρομή των συμπολιτών μου αφού μόνος μου, χωρίς δουλειά, δεν μπορώ να στηρίξω την οικογένειά μου. Ακόμη και ένα πακέτο μακαρόνια αποτελεί μεγάλη βοήθεια για εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας των τριών παιδιών ο οποίος επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι δεν είναι απατεώνας και ότι δε ζητά χρήματα αλλά τρόφιμα ρούχα και πάνες για τα παιδιά του.
Πάντως το τηλέφωνο του Ηρακλή Μουκάνη για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει την πενταμελή οικογένεια του, είναι 694 329 36 38.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;