Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ενα σύγχρονο παραμύθι: Πώς αυτή η φωτογραφία μάζεψε 1,2 εκατομμύρια δολάρια για ένα υποβαθμισμένο σχολείο

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας μικρός Αφροαμερικανός, από μια φτωχογειτονιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, συναντήθηκε κατά τύχη με έναν διάσημο φωτογράφο...
Ολα ξεκίνησαν με τη φωτογραφία ενός πιτσιρικά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ο μικρός Αφροαμερικανός, από μια φτωχογειτονιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, συναντήθηκε κατά τύχη με έναν διάσημο φωτογράφο και το πορτρέτο του, που έκανε τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, επέτρεψε μέσα σε λίγες ημέρες να συγκεντρωθεί το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων για το σχολείο του.
Ο φωτογράφος Μπράντον Στάντον, γνωστός από το μπλογκ «Ανθρωποι της Νέας Υόρκης», έπεσε πάνω στον 13χρονο Βιντάλ Τσάστανετ στην υποβαθμισμένη συνοικία Μπράουνσβιλ του Μπρούκλιν, τον περασμένο μήνα. Φωτογράφισε το παιδί με το φούτερ και το αφοπλιστικό χαμόγελο και ανάρτησε τη φωτογραφία στο μπλογκ του με ένα σύντομο σχόλιο. Σ' αυτό, ο Βιντάλ έπλεκε το εγκώμιο της διευθύντριας του σχολείου του, λέγοντας πόσο πολύ τον έχει επηρεάσει στη ζωή του.
«Μας λέει ότι κάθε φορά που κάποιος εγκαταλείπει το σχολείο, χτίζουν ένα καινούριο κελί στις φυλακές. Και μια φορά ζήτησε από όλους τους μαθητές να σηκωθούν όρθιοι και μας είπε, στον καθέναν από εμάς, ότι είμαστε σημαντικοί», είπε ο 13χρονος.
Ο Μπράντον Στάντον εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που επιδίωξε να γνωρίσει τη διευθύντρια Νάντια Λόπεζ και το σχολείο, το Μοτ Χιλ Μπρίτζις Ακάντεμι.
Η διευθύντρια

 Η Νάντια Λόπεζ του εμπιστεύτηκε ότι το όνειρό της είναι να επισκεφθούν οι μαθητές της μεγαλύτερης τάξης το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κοντά στη Βοστώνη, για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν φιλοδοξίες. Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν έχουν βγει ποτέ πέρα από τη φτωχή και επικίνδυνη γειτονιά τους.

Μαζί, ο φωτογράφος και η διευθύντρια, έκαναν έκκληση μέσω του ιστότοπου Indigogo για δωρεές προς το σχολείο, με την ελπίδα να συγκεντρώσουν 100.000 δολάρια. Σήμερα, το ποσό έχει φτάσει το 1,2 εκ. δολάρια χάρη στους 40.158 ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους δώρισαν μικροποσά, από 1 έως 40 δολάρια.
Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν πολλά ταξίδια στο Χάρβαρντ, δέκα χρόνια θερινών δραστηριοτήτων για τα παιδιά και υποτροφίες για τους καλύτερους μαθητές, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βιντάλ.
Ο 13χρονος έγινε σταρ εν μία νυκτί και προσκλήθηκε, μαζί με τη Λόπεζ, ακόμη και στο σόου της Ελεν Ντετζένερις ενώ πολλά τηλεοπτικά κανάλια έκαναν ρεπορτάζ για το υποβαθμισμένο σχολείο του.
Η εκπομπή

 Η Λόπεζ ομολόγησε ότι μέχρι που ο Βιντάλ μίλησε στον Μπράντον Στάντον, είχε απελπιστεί και σκεφτόταν σοβαρά να παραιτηθεί. «Δεν ήξερα ότι μέτραγα, δεν ήξερα ότι κάποιος ενδιαφερόταν για αυτά που έκανα», εξήγησε στο κανάλι NBC.
Σύμφωνα με την Ντετζένερις, μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ προσφέρθηκε να εξοπλίσει όλες τις τάξεις του σχολείου με υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
 Οι πρωταγωνιστές
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;