Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

FT : Η συνθηκολόγηση του Τσίπρα και τα φαντάσματα του Τρότσκι



Η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει. Οι ομοιότητες με την συμφωνία ειρήνης των Μπολσεβίκων το 1918. Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τι τίμημα είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να κρατήσει ζωντανό το αριστερό «όραμα».


Ως πολιτικοί με μαρξιστικό υπόβαθρο και με μια εγγύτητα με την Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ τον Μάρτιο του 1918.
Ή τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι το γνωρίζουν.
Γιατί όσα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, εφόσον επιθυμεί να κλείσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας και να αποφύγει μια χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια εκδοχή του Μπρεστ-Λιτόφσκ στον 21ο αιώνα.
Υπό τους σκληρούς όρους της συνθήκης αυτής, ο Βλαντιμίρ Λένιν και οι Μπολσεβίκοι, οι οποίοι είχαν πάρει την εξουσία τον Νοέμβριο του 1917 στην Αγία Πετρούπολη, συνθηκολόγησαν στην Γερμανία, παραχωρώντας σχεδόν τα μισά εδάφη της ρωσικής αυτοκρατορίας - συμπεριλαμβανομένων των Βαλτικών κρατών και της Ουκρανίας – και το ένα τέταρτο του ρωσικού πληθυσμού.

Οι Μπολσεβίκοι εκχώρησαν τον έλεγχο των περισσότερων ανθρακωρυχείων της Ρωσίας, το μισό των υπόλοιπων βιομηχανιών και πάνω από το ένα τρίτο των πιο εύφορων αγροτικών εδαφών τους. Ο Λένιν αποδέχτηκε αυτή την Καρχηδόνια ειρήνη για έναν απλό λόγο, για να επιβιώσει στην εξουσία και να μπορέσει να κάνει μια επανάσταση μέσα στην χώρα του.
Για περισσότερα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;