Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα ξανά. 7 προορισμοί για οικο-τουρίστες



Οι παρακάτω προορισμοί δεν φημίζονται μόνο για την πανέμορφη φύση τους και τους σπάνιους βιότοπους, αλλά και ως καταφύγια μοναδικών υπό εξαφάνιση ειδών. Ελάτε να ανακαλύψουμε την Ελλάδα από την αρχή πιο συνειδητά από ποτέ.
Κείμενο: Ντέπυ Κουρέλλου
Butterfly_2014_06_15
Ρόδος: Η κοιλάδα με τις πεταλούδες
Όπως τα περισσότερα ελληνικά νησιά, έτσι και η Ρόδος φημίζεται για τη δραστήρια νυχτερινή ζωή της. Είναι, όμως, η ενδοχώρα που κρύβει τον πραγματικό παράδεισο. Στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου -και σε μικρή απόσταση από το χωριό Θεολόγος- κρύβεται η Κοιλάδα με τις πεταλούδες. Ένας από τους πιο σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης που αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος). Εδώ το φυσικό περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν το ιδανικό μέρος για το ζευγάρωμα και την καλοκαιρινή τους παραμονή. Την πράσινη κοιλάδα διασχίζει ο ποταμός Πελεκάνος, στη σκιά της ιστορικής μονής της Καλόπετρας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22410 82822, τιμή εισόδου: 5 ευρώ
rodos
Επισκεφτείτε
– Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας -στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1930- για να θαυμάσετε το εκθετήριο των πεταλούδων καθώς και δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας του μοναδικού αυτού βιότοπου.
– Αν οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν, ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην ιστορική μονή της Καλόπετρας – χτισμένη από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

DSC_9354
Γευτείτε
Η Κοιλάδα πλαισιώνεται από παραδοσιακά χωριουδάκια όπου μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά πιάτα. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος της Κοιλάδας Φίλιππος Φιλίππου, οι φωτογραφίες του οποίου ντύνουν το επίσημο σάιτ της, μας προτείνει:
– Ταβέρνα «Δροσιά»: στο χωριό Θολός μέσα στον οικισμό.
– Ταβέρνα «Βορινό»: βρίσκεται στη διαδρομή από το χωριό Ψίνθος προς τις Πεταλούδες.
– Ταβέρνα «Το στολίδι της Ψίνθου»: στην Ψίνθο, στην κεντρική πλατεία.
– Ταβέρνα «Παράδεισος»: στο χωριό Παραδείσι.

Ψωνίστε
Στη διαδρομή που οδηγεί στις Πεταλούδες, στην περιοχή Καλαμώνας, υπάρχει το οινοποιείο «Τριανταφύλλου», το οποίο εκτός από κρασί διαθέτει και παραδοσιακά προϊόντα, τηλ.: 2241 82041

kerkiniedited
Λίμνη Κερκίνη: Ένας μοναδικός υδροβιότοπος
Ποιος είπε πως οι λίμνες είναι χειμερινός προορισμός; Στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Σερρών, 40 χλμ. από την ομώνυμη πρωτεύουσα και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η λίμνη Κερκίνη, ένας από τους δέκα Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας, ακυρώνει το κλισέ. Η Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932, με την κατασκευή του φράγματος στο Στρυμόνα στην περιοχή του Λιθότοπου. Είναι μάλιστα μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας όπου εκτρέφονται ακόμη νεροβούβαλοι -700 τον αριθμό-, μοναδικό είδος στην Ευρώπη, τους οποίους θα συναντήσετε στην περιοχή της Βυρώνειας. Στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv.
Πληροφορίες: www.kerkini.gr

Ζευγάρι-μελισσοφάγων.Σταθόπουλος-Πολυδεύκης
Δραστηριότητες
Παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα στο παραποτάμιο δάσος από τα λιμάνια Κερκίνης και Μανδρακίου, πεζοπορία, ορειβασία, ψάρεμα, ιππασία, κανό. Συγκεντρωμένα όλα τα τηλέφωνα στο http://kerkini.gr/drastiriotites

Επισκεφτείτε
Το Οχυρό Ρούπελ. Η στενωπός του Ρούπελ είναι μια στενή λωρίδα γης που σχηματίζεται από τον ρου του ποταμού Στρυμόνα, ανάμεσα από τα βουνά Μπέλες και Αγκιστρο. Το οχυρό βρίσκεται σε υψόμετρο 322 μ. και είναι το μεγαλύτερο από τα 21 συγκροτήματα οχυρών που κατασκευάστηκαν σε όλη τη γραμμή Μεταξά. Η μάχη του οχυρού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941 και τελικά παραδόθηκε στους Γερμανούς στις 10 Απριλίου του 1941 μετά από διαταγή κατάπαυσης του πυρός. Πληροφορίες στο τηλ.: 23210 95102.

Γευτείτε
Την πλούσια ιχθυοπανίδα της λίμνης (χέλια, σαρδέλες, κοκκινόφτερα, τσιρόνια, γριβάδια) στις ταβέρνες της γύρω περιοχής.

The-Iron-Gates-3
Φαράγγι της Σαμαριάς: 16 χιλιόμετρα άγριας, παρθένας φύσης
Ακόμα και οι μη εναλλακτικοί τουρίστες έχουν υποκύψει στην πρόκληση και τις ομορφιές που κρύβει το Φαράγγι της Σαμαριάς. Στον Νομό Χανίων, στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού, σε υψόμετρο 1.200 μ., ξεκινάει το Φαράγγι της Σαμαριάς που απλώνεται μέχρι τις ακτές του Λιβυκού στην Αγία Ρουμέλη, 16 χλμ. στο σύνολο. «Ο Φάραγγας», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, μαζί με τις γύρω πλαγιές και κάποια μικρότερα φαράγγια αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς ή Λευκών Ορέων. Φιλοξενεί 450 είδη φυτών και, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί οτιδήποτε από τον χώρο της Σαμαριάς, ούτε καν λουλούδι. Συμμορφωθείτε με την οδηγία συμβάλλοντας στη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος. Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα (δεύτερο είναι το μονοπάτι στον Ολυμπο). Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται λίγο πριν από τη μέση του Φαραγγιού και εκκενώθηκε το 1962, όταν ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Εθνικού Δρυμού. Πληροφορίες: www.samaria.gr

Capra-aegagrus-cretica-4
Εφοδιαστείτε
Με κατάλληλα υποδήματα και βεβαιωθείτε πως έχετε καλή φυσική κατάσταση, αφού πρόκειται για μια διαδρομή τουλάχιστον 6 ωρών, ανάλογα με τον βηματισμό σας. Το Φαράγγι είναι επισκέψιμο στο σύνολό του από την 1η Μαΐου ως το τέλος Οκτωβρίου, βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα πρέπει να έχουν εξέλθει όλοι οι επισκέπτες, καθώς απαγορεύεται η διανυκτέρευση.

IMG_4448_crop_1_Laurent Sourbesedited
Ζάκυνθος: Το νησί της Καρέτα – Καρέτα
Το Φιόρο του Λεβάντε (Ανθος της Ανατολής) πρωταγωνιστεί στα διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά ως ένας προορισμός που τα έχει όλα: καρτποσταλικές ακτές, ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση, εκλεκτή κουζίνα. Bέβαια, η Ζάκυνθος είναι διεθνώς συνυφασμένη και με την υπό εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta, καθώς ο κόλπος του Λαγανά αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο ωοτοκίας της. Πολύτιμος σύμμαχος της χελώνας στη μάχη της για επιβίωση, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999. Εκτεινόμενο από το ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα, καλύπτει τη θαλάσσια και τη χερσαία περιοχή του κόλπου του Λαγανά, τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερίου, τα νησιά Στροφάδες και τις νησίδες Μαραθονήσι, Πελούζο και Αγιος Σώστης, που μαζί με τις βορειότερες παραλίες (Γέρακας, Δάφνη, Καλαμάκι, Σεκάνια) αποτελούν τόπους ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας. Στην αρχή της άνοιξης, οι Caretta-Caretta μεταναστεύουν στον κόλπο Λαγανά για ζευγάρωμα, ενώ οι φωλιές δημιουργούνται από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. Πληροφορίες: http://www.nmp-zak.org

IMG_0067_1_Laurent Sourbesedited
Επισκεφτείτε
– Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας στη Δάφνη, όπου με φωτογραφίες, αναπαραστάσεις και βιντεοπροβολές θα ταξιδέψετε στην προστατευόμενη περιοχή και θα γνωρίσετε τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας από το ζευγάρωμα ως και τη γέννηση των νεοσσών.
– Το καταδυτικό κέντρο «Turtle Beach» στη λίμνη Κεριού. Προτιμήστε τη βουτιά στη διάσημη, γαλάζια σπηλιά του Κεριού κι αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε κάποια φώκια Monachus-Monachus να τρώει γαρίδες ή να παρατηρήσετε τις εκατοντάδες νυχτερίδες που βρίσκονται στην οροφή του σπηλαίου (www.diving-center-turtle-beach.com).
– Το πέτρινο πάρκο Ασκός, στη βόρεια Ζάκυνθο, 1 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών. Εκεί βρίσκονται 200.000, περίπου, αυτοφυή φυτά, θάμνοι, δέντρα και εκατοντάδες ζώα που ζουν σε φυσικές συνθήκες: από τα άγρια γεράκια, πολλών ειδών, ως τα αντιπροσωπευτικά θηλαστικά του νησιού. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα συμμετοχής στις δουλειές του πάρκου, π.χ. στη συγκομιδή της ελιάς, ή στο άρμεγμα της κατσίκας. Πληροφορίες: www.askos.gr

Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπώνedited
Εθνικός Δρυμός Πρεσπών: Η γοητεία της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας
Διαχρονικός ταξιδιωτικός προορισμός για τους φυσιολάτρες στα γεωφυσικά όρια του Νομού Φλώρινας, υπό το βλέμμα των γύρω ορεινών όγκων, ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας ασκούν μαγνητική γοητεία. Από πολύ νωρίς αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα των Πρεσπών ως ενδιαίτημα σημαντικών ειδών οργανισμών, κυρίως πουλιών. Αυτό που ξεχωρίζει τις Πρέσπες από τους υπόλοιπους εθνικούς δρυμούς είναι η μεγάλη ποικιλομορφία σε φυσικές διαπλάσεις και τύπους ενδιαιτημάτων. Η περιοχή έχει πολύ πλούσια πανίδα ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποικιλότητας βιοτόπων και της τοπογραφίας. Οι λίμνες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή των παρυδάτιων πτηνών. Συνολικά, πάνω από 200 είδη έχουν παρατηρηθεί στις λίμνες και τα γύρω δάση. Εφοδιαστείτε με τον δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά και θα σας δανείσουν το τηλεσκόπιό τους για να τα παρατηρήσετε. Μην παραλείψετε να διασχίστε την πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα προκειμένου να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται στον 10ο αιώνα μ.Χ. Πληροφορίες: www.fdedp.gr

Βασιλική ΦΔΕΔΠedited
Επισκεφτείτε
– Τα τρία Κέντρα Ενημέρωσης -τα οποία στεγάζονται σε παραδοσιακά κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και ανακατασκευάστηκαν- λειτουργούν σε καθημερινή βάση παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για πεζοπορία και ξεναγήσεις, παρατήρηση πουλιών, τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.

Γευτείτε
– Πεντανόστιμο γριβάδι, ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου στους παραδοσιακούς οικισμούς των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού.
– Τσιρόνι, το χαρακτηριστικό είδος μικρού ψαριού που οι κάτοικοι ψαρεύουν με κέδρα. Το μέγεθος του δεν ξεπερνά τα 15-20 εκ. και παλαιότερα είχε ιδιαίτερη εμπορική αξία για την περιοχή ενώ λειτουργούσε και συσκευαστήριο στην Πρέσπα που έκανε εξαγωγές τσιρονιού σε κονσέρβες, κυρίως στη Γαλλία.

Κολυμπήστε
Στην πλαζ Κούλα στη Μεγάλη Πρέσπα και δείτε τα δεκάδες ανθισμένα νούφαρα της Μικρής.

MOm monk seal 2edited
Αλόννησος: Στο καταφύγιο της Μονάχους – Μονάχους

Τη σοφιστικέ, κοσμοπολίτικη διάθεση της Αλοννήσου ενισχύει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου -Βορείων Σποράδων, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, που περιλαμβάνει -εκτός από το νησί της Αλοννήσου- τα νησάκια Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα, Γιούρα, καθώς και 22 ακατοίκητες βραχονησίδες. Ο ονειρικός θαλάσσιος κόσμος του πάρκου δίνει στους ψαγμένους οικοτουρίστες ευκαιρίες για ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες, ενώ ολόκληρη η γεωγραφική έκταση του πάρκου χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο φυσικό πλούτο χλωρίδας και πανίδας, αλλά και ιστορικών μνημείων με διαχρονική συνέχεια από τη νεολιθική εποχή, τη βυζαντινή ως και τα νεότερα χρόνια. Πληροφορίες: www.alonissos-park.gr

MOm monk sealedited
Βοηθήστε
Την οργάνωση Mom, την ελληνική μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε για τη διάσωση της Monachus-Monachus, συμμετέχοντας στο καλοκαιρινό εθελοντικό της πρόγραμμα και κάνε διακοπές σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Το πρόγραμμα εκτελείται στο κέντρο της Mom, στο Πατητήρι, και έχει διάρκεια δύο εβδομάδες. Πληροφορίες: www.mom.gr

pindos4
Εθνικός Δρυμός Πίνδου: Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας
Απέραντα δάση, ποτάμια και παραπόταμοι, λίμνες και μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί. Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, ανάμεσά τους οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου – Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα), έντεκα Καταφύγια Αγριας Ζωής και πολλά άλλα. Από το 2013 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης του αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica), της βίδρας (Lutra lutra) -αμφότερα προστατευόμενα είδη- και της ιχθυοπανίδας της περιοχής του Εθνικού Πάρκου. Στο Πάρκο επιτρέπεται η συλλογή βοτάνων την εποχή της ανθοφορίας τους (έως ½ κιλό για κάθε άτομο ανά ημέρα εξόδου και συνολικά ως 2 κιλά), η συλλογή μανιταριών (ως 2 κιλά μανιτάρια ανά άτομο την ημέρα και μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος του μανιταριού), η αναρρίχηση, η ορειβασία, το κυνήγι (μόνο στις εκτάσεις που βρίσκονται έξω από τις χαρακτηρισμένες Περιοχές Προστασίας της Φύσης -ενημέρωση από τη Δασική Υπηρεσία), το ψάρεμα (εκτός από τον ποταμό Βοϊδομάτη από τη γέφυρα Κλειδωνιάς ως τις πηγές του, στα ενδότερα της χαράδρας του Αώου καθώς και στο Αρκουδόρεμα στη Βάλια Κάλντα). Πληροφορίες: http://pindosnationalpark.gr

pindos1
Τράβα κουπί
Για την κατάβαση των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη ατομικά (χωρίς δηλαδή τη συνοδεία επίσημου οδηγού ποταμού) απαιτείται ειδική άδεια από το Δασαρχείο Κόνιτσας.

Επισκεφτείτε
Τα σπήλαια του βουνού. Παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον – ιδιαίτερα αυτό της Ανεμότρυπας.

Μάθε ότι
Το κολύμπι επιτρέπεται στα ποτάμια και τις λίμνες του Εθνικού Πάρκου με εξαίρεση το Αρκουδόρεμα στην περιοχή της Βάλια Κάλντα και τον ποταμό Βοϊδομάτη.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;