Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Τα πρωινά του κόσμου


11 παιδιά από όλο τον κόσμο τρώνε διαφορετικά το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας


image
Νωρίς το πρωί, τραπέζι στρωμένο. Φέτες με σοκολάτα, μαρμελάδα και βούτυρο μέχρι σούπα ψαριού και σος σόγιας. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αλλάζει συστατικά όταν αλλάζει και χώρα προέλευσης. Η φωτογράφος Hannah Whitaker φωτογράφισε 11 παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου, την ώρα της καθημερινής γλυκιάς ρουτίνας του πρωινού γεύματος για λογαριασμό των New York Times. Πολιτισμικές συνήθειες, ήθη και έθιμα περνούν από τα τραπέζια τους και μας μαθαίνουν καινούργιες λέξεις και φαγητά.
Σάκι Σουζούκι 2,5 χρονών, Τόκιο
image
Το πρωινό της Σάκι περιλαμβάνει άσπρο ρύζι, παραδοσιακή ιαπωνική σούπα μίσο, πουρέ ασιαστικής κολοκύθας με σος σόγιας και γλυκό ιαπωνικό ποτό σάκε, αγγουράκι τουρσί, ταμαγκογιάκι, δηλαδή ένα είδος ιαπωνικής ομελέτας, που είναι κάτι σαν ψημένα αυγά στη σχάρα, και ψητό σωλομό. Την πρώτη φορά που η Σάκι έφαγε το πιάτο με φασόλια σόγιας ήταν μόλις 7 μηνών. Παραλίγο να κάνει εμετό. Η μητέρα της θεωρεί ότι αυτό ωφείλεται στη μυρωδιά του πιάτου που θυμίζει λίγο τυποποιημένο λάδι κονσέρβας. Σε λίγο καιρό τα φασόλια αυτά έγιναν το αγαπημένο της πιάτο και καθημερινή συνήθεια του παραδοσιακού ιαπωνικού πρωινού της.
image
Ντόγκα Γκανς Γκέρσοϊ, 8 χρονών, Κωνσταντινούπολη
image
Η Ντόγκα τρώει μέλι και πηχτή κρέμα, που λέγεται kaymak, μέσα σε ψωμί του τοστ, πράσινες και μαύρες ελιές, τηγανιτά αυγά με ένα είδος πικάντικου λουκάνικου το σουτζούκ, βούτυρο, σφιγτοβρασμένα αυγά, πηχτό σιρόπι σταφυλιών (πεκμέζ) με ταχίνι από πάνω, μια ποικιλία κατσικίσιου και αγελαδινού τυριού, μαρμελάδα κυδώνι και βατόμουρο, ψωμί και διάφορα γλυκίσματα. Επιπλέον, μπορεί να επιλέξει από ντομάτες, αγγούρια, άσπρα ραπανάκια και άλλα φρέσκα λαχανικά. Ένα είδος πάστας από ψητές κόκκινες πιπεριές γνωστή ως kahvaltilik biber salcasi, χαλβάς με γεύση φουντούκι, γάλα και χυμός πορτοκάλι, συμπληρώνουν το γεύμα της.
Αυτό το είδος πρωινού συνιθίζεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, συνάδει όμως απόλυτα με ένα τυπικό παραδοσιακό τουρκικό πρωινό. Θυμίσου τι τραπέζια έστρωναν στον Σουλείμάν, ή στο Καρανταγί ή τελοσπάντων άνοιξε την τηλεόραση και θα τα θυμηθείς.
image
Ναθαναήλ Γουιτσί Πικάρ, 6 χρονών, Παρίσι
image
Κάθε φορά που ο Ναθαναήλ μένει στο σπίτι του πατέρα του το πρωινό του περιλαμβάνει συγκεκριμένα φαγητά. Και αυτά είναι: ένα ακτινίδιο, μια φέτα ψωμί με βούτυρο, και μια φέτα με μαρμελάδα βατόμουρο, δημητριακά με κρύο γάλα και φρεσκοστημένο χυμό πορτοκαλιού. Ο Ναθαναήλ θα προτιμούσε κρέπες και ζεστή σοκολάτα κάτι που συνηθίζεται στα «γρήγορα» γαλλικά πρωινά, αλλά ο πατέρας του είναι υπέρμαχος της υγειινής διατροφής. Τα Σαββατοκύριακα ο Ναθαναήλ τρώει κρουασάν και φτιάχνει τα δικά του γλυκά, μια συνήθεια, που απέκτησε από τον παππού του που ήταν ζαχαροπλάστης. Νοικοκυρόπαιδο δηλαδή.
image
Έμιλυ Καθούμπα, 7 χρονών, Τσιτέντσε, Μαλάουι
image
Η Έμιλυ μένει με τη γιαγιά της, την Έθελ στα περίχωρα της Λιγόγκγουε της πρωτεύουσας του Μαλάουι. Επειδή η Έθελ δουλεύει στο σπίτι μιας άλλης οικογένειας, η εννιαμελής της οικογένεια ξυπνάει στις 6 για να φάει μαζί πρωινό και μετά ο καθένας να πάει στις δουλειές του. Εδώ η Έμιλυ τρώει κουάκερ από καλαμποκάλευρο, που ονομάζεται φάλα με σόγια. Το πρωινό της συμπληρώνουν τηγανίτες από καλαμποκάλευρο, κρεμμύδια και σκόρδο με βραστή γλυκοπατάτα και κολοκύθα και ένα κόκκινο χυμό, που φτιάχνεται από αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου και ζάχαρη. Θεωρείται από τα τυχερά παιδιά καθώς 1στα 2 παιδιά στο Μαλάουι είναι υποσιτισμένα. Όταν είναι εφικτό προτιμά να πίνει γλυκό μαύρο τσάι το πρωί, ένα τυπικό παραδοσιακό ρόφημα που συνηθίζεται να πίνουν τα παιδιά στο Μαλάουι.
image
Μπίρτα Γκούντρουν Μπρινγιασντοτίρ, 3,5 χρονών Ρεϋκιαβικ, Ισλανδία
image
Η Μπίρτα τρώει ένα είδος χυλού βρώμης που ονομάζεται hafragrautur. Η βρώμη μαγειρεύεται σε νερό ή γάλα και σερβίρεται με σιρόπι σφενδάμου, βούτυρο, φρούτα ή ξινόγαλα (surmjolk). Η Μπίρτα πίνει επίσης και μια γουλιά μουρουνέλαιο. Για τους έξι μήνες που είναι σχεδόν νύχτα στην Ισλανδία, και η πρόσληψη της βιταμίνης D γίνεται αυτομάτως πιο δύσκολη, του μουρουνέλαιο της λύνει το πρόβλημα και της τη χαρίζει άφθονη. Είναι μια συνήθεια που ξεκίνησε η μητέρα της, όταν η Μπίρτα ήταν 6 μηνών και πλέον έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά της. Ωστόσο είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο στην Ισλανίδα, προσφέρεται μάλιστα σε πολλά κέντρα φροντίδας και παιδικούς σταθμούς.
image
Βιβ Μπουρτέ, 5 χρονών, Άμστερνταμ
image
Για τη Βιβ το πρωινό αποτελείται από ένα ποτήρι γάλα με ψωμί, βούτυρο χωρίς αλάτι και μικρές πρέζες γλυκαντικών ουσιών σε διάφορες γεύσεις (σοκολάτα, βανίλια, ή φρούτα). Έρευνες δείχνουν ότι κάθε μέρα οι Ολλανδοί τρώνε τουλάχιστον 750,000 φέτες ψωμί με τριμμένες φέτες σοκολάτας από πάνω κάτι που ονομάζεται hagelslag και είναι το πιο διάσημο συνοδευτικό για το ψωμί. Για ένα κράτος 17 εκατομμυρίων περίπου ατόμων, το ποσό ανέρχεται στις 300 εκατομμύρια φέτες το χρόνο. Μάλιστα, τον Ιούνιο μια επιτυχημένη Ολλανδική εκστρατεία η Kickstarter συγκέντρωσε πάνω από 11 χιλιάδες δολάρια για να συγκεντρώσει hagelslag από μπέικον.
image
Αρίσια Ντομένικα Φερέιρα 4 ετών και Χακίμ Χόρχε Φερέιρα Γκόμεζ, 2 ετών, Σάο Πάολο, Βραζιλία
image
Η ροζ κούπα της Αρίσια είναι γεμάτη με σοκολατούχο γάλα σε αντίθεση με αυτή του αδερφού της, που περιέχει καφέ με γάλα. Για πολλούς Βραζιλιάνους ο καφές για τα παιδιά είναι μια συνηθισμένη γαστριμαργική παράδοση. Πολλοί είναι ακόμα αυτοί που πιστεύουν ότι ο καφές παρέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που μια μικρή ποσότητα σε συνδυασμό με γάλα τα πρωινά, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να αποδώσουν καλύτερα στο σχολείο. Ο παιδίατρος του ωστόσο πάντα του επισημαίνει ότι η χρήση του καφέ είναι ευεργετική αλλά πάντα με μέτρο. Τα δυο αδέρφια τρώνε ζαμπόν και τυρί που είναι γνωστό ως pão com manteiga με ψωμί και βουτυρο.
image
Φίλιπ Κατέμγκο 4 ετών και Σελίν Κατέμγκο 4 ετών, Μαλάουι
image
Ο Φίλιπ και η δίδυμη αδερφή του η Σελίν ξεκινούν τη μέρα τους με ένα γλυκό κέικ από καλαμποκάλευρο γνωστό ως chikondamoyo, το οποίο μαγειρεύει η γιαγιά τους η Ντόροθι. Το πρωινό τους επίσης περιλαμβάνει βραστές πατάτες και μαύρο τσάι με δυο κουταλιές ζάχαρη.
image
Κόκι Χαγιάσι, 5 χρονών, Τόκιο
image
Αν ο Κόκι και ο αδερφός του μπορούσαν να έχουν οτιδήποτε ήθελαν για πρωινό, θα διάλεγαν κάτι αμερικανικών προδιαγραφών. Κατά καιρούς η μητέρα τους, τους επιτρέπει να τρώνε δημητριακά με κρύο γάλα και ντόνατς αλλά θέλει τα παιδιά της να μεγαλώσουν γνωρίζοντας τι σημαίνει να τρως γιαπωνέζικο φαγητό. Εδώ, ο Κόκι τρώει πράσινες πιπεριές, τηγανισμένα κομμάτια ψαριού με σως σόγιας και σπόρους σουσαμιού.

image
Ούκου Οζαρσλάν, 9 ετών, Κωνσταντινούπολη
image
Το πρωινό της Ούκου βασίζεται στο μαύρο ψωμί το οποίο και συνοδεύει με μαύρες και πράσινες ελιές, νουτέλα, κομμάτια ντομάτας, βραστό αυγό, μαρμελάδα φράουλας, βούτυρο με μέλι και μια ποικιλία τουρκικών τυριών. Ανάμεσά τους, βρίσκεται και ένα τυρί που μοιάζει πολύ στη δική μας φέτα και λέγεται ezine peyniri. Επιπλέον, eski kasar ένα ωριμασμένο τυρί από γάλα αγελάδας και tulum peyniri ένα είδος κατσικίσιου τυριού.

image
Τιάγκο Μπουένο Γιάνγκ, 3 ετών, Σάο Πάολο, Βραζιλία
image
Στον Τιάγκο αρέσει το σοκολατούχο γάλα και συχνά όταν ξυπάνει το αναζητεί. Δημητριακά με κρύο γάλα είναι το βασικό πρωινό του και των αδερφών του. Εδώ ο Τιάγκο κάθεται πάνω από από τα δημητριακά του, με το κέικ μπανάνας και το binaguinha (ένα είδος γλυκού άσπρου ψωμιού που είναι ιδιαίτερα διάσημο στα παιδιά στη Βραζιλία και σερβίρεται με ένα κρεμώσες τυρί το requeijão), να συνοδεύουν το πρωινό του.
image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;