Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Γεμίστε λαχανικά το μπαλκόνι σας, είναι η εποχή!


ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ
Γεμίστε λαχανικά το μπαλκόνι σας, είναι η εποχή! [εικόνες]Tώρα που μπαίνει πραγματικά η άνοιξη είναι η στιγμή για να δώσετε στο μπαλκόνι σας μια νέα ζωή: φυτέψτε αγγουράκια και ντομάτες και παρακολουθήστε τα να μεγαλώνουν!
Ενας λαχανόκηπος στο μπαλκόνι είναι πολύ ευκολότερη δουλειά από ένα κομμάτι γη όπου φυτεύουν οι γεωργοί τα λαχανικά τους. Η ηδονή να βλέπεις τα φυτά να μεγαλώνουν, να ανθίζουν και να δίνουν καρπούς δεν έχει τίμημα.

Τα λαχανικά στο μπαλκόνι δεν απαιτούν σχεδόν τίποτα. Ακολουθήστε δύο-τρεις βασικές συμβουλές και στη συνέχεια απολαύστε μια νέα ζωή μαζί τους. Είναι πρωτόγνωρη αίσθηση και μοναδική πηγή αντι-στρες στις μεγάλες πόλεις.


1.    Μην πάρετε πήλινα ή κεραμικά σκεύη και γλάστρες για τα λαχανικά του μπαλκονιού σας. Εμποδίζουν τα φυτά να αναπνεύσουν. Ωστόσο, στο χώμα υπάρχει 80% οξυγόνο, γιατί να τους το στερήσουμε; Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε και να πετύχετε τα λαχανικά σας αγοράζοντας σακούλες καλλιέργειας (grow bags) που έχουν πλούσιο και κατάλληλο έδαφος. Είναι πανέμορφες και τις αγοράζουμε στα μεγάλα καταστήματα ή στα μεγάλα φυτώρεια.



Yπάρχουν grow bags που κάνουν ακόμη και πατάτες στο μπαλκόνι!








2.    Ξεκινήστε από τα εύκολα λαχανικά: φράουλες, πράσινα φασολάκια, σαλάτες και μαρούλια, αγγουράκια, ντομάτες, αρωματικά φυτά (βασιλικό, ρίγανη θρούμπι κλπ). Είναι πιο δύσκολο να πετύχουμε τις μελιτζάνες ή τα πεπόνια. 


3.    Αν αγοράσετε τα λαχανικά σας σε σπόρους, συμβουλευτείτε τον ειδικό στο φυτώρειο. Δεν πρέπει να βάλετε πολλούς σπόρους μαζί.

4.    Αγοράστε καλύτερα έτοιμα τα φυτά, κάπως μεγαλωμένα. Η καλύτερη εποχή για να τα φυτέψετε είναι τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Mπορείτε να φυτέψετε ντομάτες τώρα αλλά και αργότερα, τέλη Μαίου.


5.    5. Απαράβατος όρος για να πετύχουν τα λαχανικά σας είναι να έχει ήλιο το μπαλκόνι σας. Αν φυτέψετε, βέβαια, μαρουλάκια, δεν θέλουν να είναι τάβλα μέσα στον ήλιο. Ρωτήστε τον ειδικό στο φυτώρειο. Αναμείξτε τα με λουλούδια και απολαύστε το καλύτερο μπαλκόνι στον κόσμο!


6.    Αν το μπαλκόνι σας στο σημείο που φυτέψατε τα πανέμορφα λαχανικά σας έχει πολύ αέρα, προστατέψτε το σημείο με ένα παραβάν από μπαμπού ή ξύλινο.

7.    Οι ειδικοί στο φυτώρειο θα σας συμβουλεύσουν τι χώμα χρειάζεται να βάλετε στην σακούλα καλλιέργειας. Ισως το χώμα να πρέπει να είναι συνεχώς υγρό, μόλις πιάσουν οι ζέστες. Ποτίστε όσο χρειάζεται, βάλετε λίπασμα όσο χρειάζεται και απολαύστε τα φυτά σας να μεγαλώνουν! Θα σας αλλάξει πραγματικά τη ζωή. Φυτέψτε, οπωσδήποτε, φασολιές, πιπεριές και φράουλες, τώρα είναι η εποχή. Φυτέψτε τον Μάιο αγγουριές, θα δείτε αγγουράκια στο μπαλκόνι σας εντελώς βιολογικά και θα τρίβετε τα μάτια σας!



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;