Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Η κυρά των λουλουδιών


Η κυρά των λουλουδιών 
 
Ένας «θησαυρός» περιμένει στα φυτώρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί της Ιεράς Οδού 75, όσους αγαπούν τα φυτά - ειδικά τώρα που, λόγω εποχής, ψάχνουν ευκαιρίες για να ανανεώσουν τους κήπους και τα μπαλκόνια τους. Στο τεράστιο θερμοκήπιο και στον παρακείμενο υπαίθριο χώρο, δεκάδες φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, καθώς και λουλούδια, διατίθενται προς πώληση, αφού προηγουμένως ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική τους αποστολή με τους σπουδαστές, και μάλιστα στις καλύτερες τιμές της Αθήνας.

Όσοι έρχονται εδώ για πρώτη φορά μένουν έκπληκτοι, και δικαιολογημένα, από το θέαμα και τις επιλογές που έχουν. Όμως με τη βοήθεια της υπεύθυνης των θερμοκηπίων, Βάσως Ζωγοπούλου, βρίσκουν τα κατάλληλα φυτά για τον χώρο τους. Η κυρία Ζωγοπούλου συμπληρώνει 16 χρόνια στο πανεπιστήμιο και όπως λέει η θέση στα φυτώρια ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να της συμβεί αφού πριν απασχολείτο στη γραμματεία. «Προτιμώ να βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα στα φυτά και στα λουλούδια», λέει για τη δουλειά της.

«Τα θεωρώ κάτι σαν παιδιά μου. Το περιβάλλον, αν και όπως βλέπετε βρίσκεται τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με ηρεμεί σαν να βρίσκομαι στην εξοχή. Στην πραγματικότητα είναι μια όαση και αυτό μου λένε όλοι». Γεμάτη ζωντάνια και χαμόγελο, εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες που καθορίζουν ποιο φυτό είναι το πλέον κατάλληλο για τον πελάτη, όπως η τοποθεσία του σπιτιού ή του κήπου, οι ανάγκες του κάθε φυτού για φροντίδα, ή οι γνώσεις του πελάτη για τα φυτά. «Βασικά, χρειάζονται ένα κατάλληλο σημείο, πότισμα, λίπασμα δύο φορές τον χρόνο και σίγουρα αγάπη», εξηγεί.

«Τα φυτά μας ανταποδίδουν την αγάπη που τους δίνουμε. Πολλοί νομίζουν ότι δεν τα πάνε καλά μαζί τους αλλά αυτό είναι μύθος. Όλοι μπορούν να έχουν όμορφα και υγιή φυτά με ελάχιστη προσπάθεια. Αυτό που κάνω με τους πελάτες είναι να διαλύω τους φόβους τους, τις αμφιβολίες που έχουν για το κατά πόσον μπορούν να φροντίσουν σωστά ένα φυτό». Την κουβέντα μας διακόπτουν πελάτες που θέλουν να μάθουν αν το φυτό που τους αρέσει κάνει ή όχι για τον χώρο τους. Μέσα σε λίγα λεπτά έχουν αποφασίσει, ενώ η κα Ζωγοπούλου τους βοηθάει να χαλαρώσουν, ίσως επειδή θέλει και η ίδια να είναι σίγουρη πως οι πράσινοι «προστατευόμενοί» της θα καταλήξουν στα σωστά χέρια.

Είναι εύκολο να καταλάβεις την ιδιαίτερη, στενή, σχέση που έχει με τους φίκους, τα άμστελ, τα γεράνια, τις πασχαλιές, ή τις ελιές - σχέση καθαρής αγάπης που θυμίζει οικογένεια. Μια επίσκεψη εδώ διαφέρει απ' ό,τι σε ένα απλό φυτώριο επειδή φεύγοντας έχεις περισσότερο την αίσθηση ότι έχεις υιοθετήσει παρά ότι έχεις αγοράσει ένα φυτό. Είναι σαν να του προσφέρεις ένα σπιτικό, μια καινούργια οικογένεια που θα το φροντίζει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;