Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ουκρανία

Ιγκορ Ρόζιν
Τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, κρούει στη διεθνή κοινότητα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας στην RBTH.
Πηγή: Reuters
Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξακολουθεί να αναζητεί λύσεις και για τα άλλα διεθνή προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία, της δραστηριοποίησης των φανατικών ισλαμιστών στο Ιράκ και τις μελλοντικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Νικολάι Σουρκόφ: Η προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πλησιάζει προς το τέλος της. Ποιες οι εντυπώσεις σας;
Βιτάλι Τσούρκιν: Η δουλειά ήταν πολλή, ενώ μεγάλο μέρος της αποτέλεσε η λεγόμενη «έκτακτη» δουλειά. Πραγματοποιήσαμε πολύ περισσότερες συνεδριάσεις από τις προγραμματισμένες. Εξετάσαμε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, ασιατικών, αφρικανικών, της Μέσης Ανατολής. Για μας δε, προτεραιότητα είχε φυσικά η κατάσταση στην Ουκρανία.
ΕΡ: Θα μπορούσατε να αναφερθείτε στο θέμα αυτό πιο λεπτομερώς; Τι έκανε η ρωσική αντιπροσωπεία προς αυτή την κατεύθυνση;
ΑΠ: Παρότι το θέμα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από τα μέλη του ΣΑ σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης οξύτητας, τον τελευταίο μήνα θεωρούμε ότι στάθηκε δυνατό να προχωρήσουμε στην επιστράτευση των δυνατοτήτων του ΟΗΕ για διευθέτηση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία. Επίσης, επετεύχθη η προσέλκυση της προσοχής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση το γεγονός ότι χωρίς την άμεση αποκλιμάκωση και διακοπή των εχθροπραξιών, δεν θα αποφευχθεί η εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή. 
ΕΡ: Είναι γνωστό πως τον Ιούνιο η Ρωσία προχώρησε σε πολλές πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό στο ΣΑ.
ΑΠ: Καταθέσαμε δυο σχέδια ψηφίσματος τα οποία είχαν την κοινή φιλοσοφία να τερματιστεί η βία, να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση του ανακοινωθέντος της Γενεύης της 17ης Απριλίου και του «οδικού χάρτη» για τη διευθέτηση στην Ουκρανία τον οποίο πρότεινε η ελβετική προεδρία στον ΟΑΣΕ, να απαλυνθούν τα βάσανα του πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας.
Δυστυχώς, οι επανειλημμένες προσπάθειές μας να συμφωνήσουμε κοινές προσεγγίσεις για αυτά τα προφανή προβλήματα, σταματούσαν στην κωλυσιεργία των Δυτικών εταίρων μας στο Συμβούλιο, οι οποίοι, δημιουργείται η εντύπωση ότι πίσω από το παραπέτασμα των ιδεολογικών δογμάτων και των γεωπολιτικών παιχνιδιών, συχνά, απλώς δεν είναι ικανοί ή δεν επιθυμούν να δουν ποια είναι η μοίρα ενός μεμονωμένου ανθρώπου, είτε αυτός είναι πολίτης της Ουκρανίας, είτε της Λιβύης, του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας.
Όχι μόνο εμάς, αλλά και πολλούς συναδέλφους στο Συμβούλιο μας σόκαρε η κυνική θέση πολλών αντιπροσωπειών, η οποία δεν επέτρεψε να καταδικαστεί η επίθεση στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Η απουσία αντίδρασης από πλευράς ΣΑ είναι πρωτοφανής στην πρακτική του ΣΑ του ΟΗΕ.
Υψηλής προτεραιότητας η Συρία
ΕΡ: Λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, φαίνεται ότι η Συρία πέρασε σε δεύτερο πλάνο στη διεθνή πολιτική σκηνή;
ΑΠ: Δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο. Το θέμα της Συρίας εξετάζεται στο ΣΑ το ίδιο εντατικά.
Είναι συμβολικό το γεγονός ότι συγκεκριμένα την περίοδο της ρωσικής προεδρίας ήρθαν από τη Συρία τα πολυαναμενόμενα νέα, δηλαδή ολοκληρώθηκε εντελώς η καταστροφή είτε η απομάκρυνση από το έδαφός της όλων των χημικών όπλων. Κατ’ αυτό τον τρόπο στάθηκε δυνατό να εφαρμοστεί η ρωσική πρωτοβουλία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Συνεχίσαμε τις έντονες προσπάθειες να ανακουφιστεί ο πόνος του κόσμου στη Συρία. Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται ένα σχέδιο ψηφίσματος, η έγκριση του οποίου θα έδινε τη δυνατότητα στους ανθρωπιστικούς οργανισμούς του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν τα τέσσερα σημεία ελέγχου στα συριακά σύνορα με την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η ρωσική πλευρά πρότεινε μια εντελώς νέα προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η οποία επιτρέπει τις διασυνοριακές προμήθειες με τη συγκατάθεση της επίσημης Δαμασκού, με τον όρο να ελέγχονται τα ανθρωπιστικά φορτία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ελπίζουμε ότι σύντομα το σχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση σε μια αποδεκτή από όλους μορφή, η οποία θα αποκλείει απαιτήσεις-τελεσίγραφα προς τη συριακή ηγεσία και δεν θα επιτρέπει ούτε υπαινιγμό για χρήση στρατιωτικής ισχύος.
Ιράκ: Τσάμπα η διαφήμιση
ΕΡ: Εντελώς ταραγμένη έχει γίνει η κατάσταση στο γειτονικό Ιράκ...
ΑΠ: Οσα συμβαίνουν στη χώρα, η οποία μέχρι πρόσφατα διαφημιζόταν σε όλο τον κόσμο ως ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχίας της αμερικανικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής, έκανε πολλούς να δουν ποια είναι η πραγματικότητα. Η ευκολία με την οποία οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης» καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες περιοχές, έριξε φως σε μια αναμφισβήτητη αλήθεια: Η τρομοκρατική απειλή είναι μια πρόκληση για πολλά κράτη της περιοχής και απαιτεί άμεση συλλογική δράση.
Αυξάνεται διαρκώς η συνειδητοποίηση ότι οι τρομοκράτες δρουν «υπεράνω συνόρων» προσπαθώντας να ιδρύσουν ένα χαλιφάτο, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει μείνει τουλάχιστον ένα βήμα πίσω, συνεχίζοντας να ενεργεί με το σκεπτικό των εθνικών συνόρων. Πολύ περισσότερο, εγκλωβισμένες στις πολιτικές τους, ορισμένες πρωτεύουσες καταδικάζουν την τρομοκρατία σε ένα κράτος, και στην πραγματικότητα την ενθαρρύνουν σε άλλο.
Αφγανιστάν: Πρωτεύουσα ηρωΐνης
ΕΡ: Πώς εξελίχθηκαν οι συζητήσεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν;
ΑΠ: Η ουσία της πρωτοβουλία της ρωσικής αντιπροσωπείας βρισκόταν στο ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών του Αφγανιστάν. Δεν αποτελεί μυστικό ότι το πρόβλημα αυτό απέκτησε αληθινά τρομακτικές διαστάσεις και παγκόσμια εξάπλωση, έχοντας καταστεί βάσει των γεγονότων μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Σε αυτή τη θέση οικοδομείται το συμφωνηθέν ύστερα από δική μας απαίτηση ανακοινωθέν του προέδρου του Συμβουλίου.
Το ανακοινωθέν πρέπει να αποτελέσει τον κοινό μας οδηγό για δράση, ενώ σε αυτό αντανακλώνται σημαντικές ρωσικές πρωτοβουλίες στον τομέα της μάχης κατά των ναρκωτικών. Έχει μεγάλη σημασία ότι στις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, γίνεται έκκληση να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις ενέργειες της Καμπούλ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την παραγωγή ναρκωτικών και τη διακίνησή τους.
Το κείμενο σε ανεπίσημη μετάφραση επιμελήθηκε από τη RBTH.

http://gr.rbth.com/politics/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;