Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γιατί αγαπάμε το ελεύθερο κάμπινγκ (και ας είναι παράνομο)

Μπορεί να είναι... παράνομο, έχει όμως μεγάλη γοητεία και ομορφιές για αυτούς που το έχουν ζήσει. Η επαφή με τη φύση, η πρώτη βουτιά το πρωί όταν καίει ο ήλιος, τα μαγευτικά χρώματα του απογεύματος, τα αυτοσχέδια μαγειρέματα και οι παρέες που σχηματίζονται αυθόρμητα γύρω από τη φωτιά, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι αγαπάνε και προτιμούν αυτό το είδος διακοπών.
Πέρα από τη μαγευτική εμπειρία που προσφέρει, την αίσθηση ελευθερίας και την "ταλαιπωρία" που μας θυμίζει πολλές φορές ότι τελικά δεν έχουμε τόσα πράγματα ανάγκη και μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον καταναλωτικό παροξυσμό που μας πιάνει στην πόλη, υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό επιχείρημα, το οποίο αυτή την περίοδο ευσταθεί ακόμα περισσότερο.
Μπορεί να φαντάζει... άχαρο και να μην περιγράφει την ομορφιά αυτής της επιλογής, ωστόσο το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ένα από τα λίγα πράγματα που παραμένουν δωρεάν. Στην Ελλάδα της εποχής αυτής, με εκατομμύρια νέους άνεργους και ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν ούτε πέντε μέρες διακοπές λόγω οικονομικών δυσκολιών, είναι σχεδόν παράλογο να διώκεται η ελεύθερη κατασκήνωση.
ελεύθερο κάμπινγκ
"Για την προστασία του περιβάλλοντος» είναι η επίσημη αιτιολογία. Και όμως στις περισσότερες παραλίες που αποτελούν καταφύγιο των ελεύθερων κατασκηνωτών, υπάρχουν αυστηροί κανόνες (άτυποι που όμως τηρούνται) για την προστασία της φυσικής ομορφιάς του τοπίου. Η κάθε παρέα έχει τις δικές της σακούλες για τα σκουπίδια, τα δικά της μπουκαλάκια για τα αποτσίγαρα, ενώ γίνονται συστάσεις σε αυτούς που δεν τηρούν τους κανόνες καθαριότητας. Από την άλλη πλευρά, σε αρκετές οργανωμένες παραλίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα να βρίσκονται παντού και να δημιουργούν μία κατάσταση σχεδόν ανυπόφορη. Επομένως, αυτό το επιχείρημα περί "προστασίας του περιβάλλοντος" δεν ευσταθεί απόλυτα. Και ακόμα πόσο "φιλικές" είναι προς το περιβάλλον και την ομορφιά του κάθε τοπίου, οι δεκάδες ξαπλώστρες και ομπρέλες, oι καφετέριες που βρίσκονται ακόμα και πάνω στην αμμουδιά και όλη η κακογουστιά που συνήθως τις συνοδεύει; Σε ένα πλαίσιο διάλυσης της ομορφιάς των ακτών μας, οι ελεύθεροι κατασκηνωτές που συγκεντρώνονται συνήθως σε συγκεκριμένες παραλίες, είναι μάλλον το λιγότερο κακό.
Ένας ακόμα λόγος που οι τοπικές κοινωνίες θεωρούν ανεπιθύμητη την ελεύθερη κατασκήνωση, είναι η αποδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, οργανωμένων κάμπινγκ και μαγαζιών). Και αυτό το επιχείρημα όμως έχει αρκετές τρύπες εάν το σκεφτεί κανένας πιο προσεκτικά. Οι τιμές δυστυχώς δεν έχουν πέσει όσο θα έπρεπε σύμφωνα με την εποχή, επομένως οι περισσότεροι απλώς δεν θα επισκέπτονταν ποτέ ένα νησί ή μία άλλη περιοχή της Ελλάδας εάν έπρεπε να πληρώσουν υποχρεωτικά γύρω στα 20- 50 ευρώ την ημέρα για τη διαμονή τους. Επιπλέον, είναι λάθος ότι δεν ενισχύεται η τοπική οικονομία. Τρόφιμα, είδη υγειεινής, ποτά, είδη κάμπινγκ και πολλά ακόμα προϊόντα, είναι αυτά που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση οι κατασκηνωτές και σχεδόν πάντα τα αγοράζουν από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Παρ' όλα αυτά το ελεύθερο κάμπινγκ παραμένει παράνομο και σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφονται περιστατικά εισβολής της αστυνομίας στον χώρο μιας ελεύθερης κατασκήνωσης (τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν φέτος στο Αγκίστρι και στη Σαμοθράκη). Βάσει του νόμου 2160/1993 απαγορεύεται η «εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυτόφωρο, τρεις μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ή/και χρηματική ποινή, καθώς και 150 ευρώ για το πρόστιμο που εισπράττει επιτόπου ο δήμος ή η κοινότητα.
ελεύθερο κάμπινγκ
Και μία ιστορία που δείχνει πως τα πράγματα ακολουθούν καμιά φορά τη λογική του παραλόγου. Σε μία ταβέρνα νησιού που αποτελεί κάθε χρόνο θέλγητρο για εκατοντάδες ελεύθερους κατασκηνωτές, έτυχε να ακούσουμε μία συζήτηση ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους που γνώριζαν πως σύντομα θα εμφανιστεί η αστυνομία για να κόψει πρόστιμα. Και προσπαθώντας να μαζέψουν έναν από τους πιο "απείθαρχους" δικούς τους που είχε στήσει τη σκηνή του σε μία παραδεισένια καβάντζα στην παραλία του είπαν: "Τις επόμενες μέρες θα έρθει η αστυνομία. Κοίτα να σοβαρευτείς και να ξεστήσεις μην σε πιάσουν και εσένα και γίνουμε ρεζίλι των σκυλιών"....

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;