Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

_260191247438137_6337573034143976028_n
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Στην Ουκρανία συνεχίζονται οι διώξεις και οι επιθέσεις στις ορθόδοξες ενορίες που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Την 1η Οκτωβρίου, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων με την ανοχή της τοπικής αστυνομίας επιτέθηκαν στο ναό της Παναγίας στην περιοχή Turka της επαρχίας του Lviv στη δυτική Ουκρανία. Χτύπησαν τους ιερείς , έβαλαν λουκέτο στην εκκλησία και απείλησαν όλους τους ενορίτες που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες οι δράστες των βίαιων επεισοδίων ήταν Ουνίτες ή οι λεγόμενοι ελληνοκαθολικοί.
Πριν από αυτό το περιστατικό που οδήγησε στη βεβήλωση της εκκλησίας και στο κλείσιμό της, ήδη από τον Μάρτιο οι πρώτες κρούσεις στον πάτερ Αλέξιο Σλόμποντα είχαν γίνει από έναν επιχειρηματία τουρκικής καταγωγής:
Πάτερ Αλέξιε με όλην την αγάπη και το σεβασμό που τρέφουμε για το πρόσωπό σας, οφείλετε να ακολουθήσετε το Πατριαρχείο του Κιέβου.
Ο π. Αλέξιος είχε τότε απαντήσει ότι δεν μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες της Εκκλησίας και τότε ο επιχειρηματίας τον απείλησε ευθέως:
Αν δεν το κάνετε, τότε θα δείτε τι θα πάθετε.
Στις 29 Ιουνίου, μια ομάδα 10 ανδρών απεσταλμένοι από το Πατριαρχείο του Κιέβου, εισέβαλαν στην εκκλησία και χτύπησαν άσχημα το κεφάλι του αρχιμανδρίτη στο δάπεδο, προκαλώντας του αιματώματα.
Την Κυριακή  28 Σεπτεμβρίου, ένα γκρουπ 50 ατόμων μεταξύ των οποίων και γνωστοί οικονομικοί και αθλητικοί παράγοντες της περιοχής,  έκαναν κατάληψη στο κτιριακό συγκρότημα του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Nostav της επισκοπής του Τσερνομπίλ. Προκλήθηκε πανικός και ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία αντί να προστατέψει τους πιστούς και τον κλήρο, κοίταζε αμμέτοχη τις βιαιοπραγίες. Οι περίπου 300 πιστοί ήταν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και γυναίκες, προσπάθησαν να ξεκλειδώσουν την πόρτα αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της αντίστασης που προέβαλαν  οι φανατικοί ουκρανοί.
Οι εισβολείς που είχαν μαζί τους και κροτίδες, πέταξαν μια γυάλινη μπουκάλα στον ιερομόναχο Βλαδίμηρο  και τον τραυμάτισαν  στο κεφάλι.
Οι αρχές έκαναν κατάσχεση στην εκκλησία παρά τους τίτλους ιδιοκτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Συνολικά σύμφωνα με τον επίσκοπο Κλήμη έχουν κατασχεθεί και σφραγισθεί 10 ορθόδοξοι ναοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;