Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μεταχειρισμένα βιβλία: Πού να τα βρείτε!

μεταχεορισμένα βιβλία

Μοιάζει με πολυτέλεια, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το γεγονός πως ο υποψήφιος αγοραστής ενός καινούριου βιβλίου καλείται να δώσει το ποσό των 20 και 25 ευρώ! Αν μάλιστα ανήκει στη κατηγορία των «βιβλιοφάγων» τότε η κατάσταση γίνεται ασύμφορη. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν. Μια απ’ αυτές είναι η αγορά βιβλίων από δεύτερο χέρι, ή μιλώντας πιο απλά η αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά τέτοια βιβλιοπωλεία. Τα βιβλία σας έτσι θα τα ακολουθεί μια ιστορία, μια διαδρομή ειπωμένη από χέρι σε χέρι. Δε θα έρχονται κατευθείαν απ’ το τυπογραφείο και τα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά από ανθρώπους σας κι εσάς που αγαπούν και ταξιδεύουν με τα βιβλία.
Ίντερνετ
Το διαδίκτυο, εκτός από «δεξαμενή» πληροφοριών και ανταλλαγή απόψεων αναμεταξύ των χρηστών του, είναι ικανό να λειτουργήσει και ως ανοιχτό βιβλιοπωλείο. Βιβλιοπωλείο που επιλέγεις τα βιβλία που επιθυμείς να «καταβροχθίσεις». Σας προτείνουμε μερικούς ιστότοπους όπου μπορείτε να τα παραγγείλετε, και να έρθουν σπίτι σας εντός δύο ημερών.
Ο πρώτος σταθμός που προτείνουμε είναι το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του Θωμά στο www.thomasbooks.gr, μια άλλη επιλογή είναι το www.bibliohora.gr, επίσης μπορείτε να κοιτάξετε και στο www.spaniavivlia.gr. Τα εν λόγω sites, είναι πλήρως ενημερωμένα, μπορείτε να βρείτε βιβλία από κατηγορίες όπως Λογοτεχνία, Θρησκεία, Μεταφυσική, μέχρι σπάνια περιοδικά, κόμιξ περασμένων δεκαετιών.
Παλαιοβιβλιοπωλεία
Πέρα από τη λύση του διαδικτύου υπάρχουν και τα «κλασικά» βιβλιοπωλεία, της ανθρώπινης επικοινωνίας, που απλά ζητάς απ’ τον βιβλιοπώλη το βιβλίο που επιθυμείς. Κάποια απ’ αυτά που εδρεύουν στην Αθήνα σας τα παρουσιάζουμε. Το “Second hand books” (Ραγκαβή 53 Γκύζη, 210 6470895), το “Old books” (Μαυρομιχάλη 20, 210 3614897) , «Παλαιοβιβλιοπωλείο Νίκος Χρύσος» (Χαριλάου Τρικούπη 63, 210 3631821) – www.oldbooks.gr και ο «Βιβλιοχαμός» (Γενναδίου 5-7, 210 3824629). Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν πάνω από 30000 τίτλους βιβλίων σε εκπληκτικά χαμηλές τιμές.
Κόστος
Οι τιμές τους, είτε στο διαδίκτυο είτε στα βιβλιοπωλεία, κυμαίνονται από 1 μέχρι και 15 ευρώ, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως όταν πρόκειται για έναν πολυσέλιδο σπάνιο τόμο μιας παλιάς έκδοσης. Κατά κανόνα ένα μυθιστόρημα των 350 σελίδων δεν κοστίζει παραπάνω από 7 με 8 ευρώ. Αν αναλογιστούμε το κόστος των βιβλίων στη σημερινή εποχή (αν και γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από τα βιβλιοπωλεία για μειώσεις τιμών τελευταίως), τα χρήματα που αποταμιεύονται δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέα.
Επιλογές λοιπόν υπάρχουν. Και αν είστε από τους «βιβλιοφάγους» που αναφέραμε παραπάνω και αγοράζετε ένα τουλάχιστον βιβλίο τη βδομάδα το κέρδος είναι τεράστιο. Αν για παράδειγμα δίνατε 15 ευρώ τη βδομάδα για ένα μυθιστόρημα 400 σελίδων, με την τακτική των second hand βιβλίων θα δίνατε τα μισά χρήματα, κάπου στα 7 ευρώ. Έτσι, μηνιαίως από 60 ευρώ πέφτετε στα 28 με ένα βιβλίο τη βδομάδα. Δεν είναι και άσχημο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;