Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Οι καλοί Σαμαρείτες των αγρών βγαλμένοι μέσα από τη Βίβλο!


Η ιδέα «ξεπήδησε» μέσα από τις σελίδες της Βίβλου, που προέτρεπε τους αγρότες να «ξεχνούν» ένα μέρος της σοδειάς τους σε μια γωνιά του χωραφιού τους για τους φτωχούς ή τους κουρασμένους ταξιδιώτες.

«"Gleaning" λοιπόν ή, πιο απλά, "Μπορούμε στο Χωράφι". Μια βιβλική συμβουλή που τα τελευταία 30 χρόνια ακολουθούν αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις στις ΗΠΑ» εξηγεί ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μπορούμε», που, εδώ και λίγο καιρό, προσκαλεί αγρότες ή... ερασιτέχνες καλλιεργητές να προσφέρουν φρούτα και λαχανικά από το κτήμα ή τον κήπο τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Ρύζι και μακαρόνια δεν είναι πια τόσο δύσκολο να βρει κανείς. Με τις βιταμίνες όμως τι γίνεται; Δεκάδες τόνοι τροφίμων (και μάλιστα εκείνων με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία) σαπίζουν πάνω στα δέντρα ή καταλήγουν, για διάφορους λόγους, στα σκουπίδια. Εκτιμάται ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών έχει σαν τελικό προορισμό τη... χωματερή. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δεν εξασφαλίζουμε μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του φαγητού που φθάνει σε συσσίτια, ιδρύματα και άλλες δομές» αναφέρει ο ίδιος στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Είκοσι στρέμματα πατάτες ετοιμαζόταν να πετάξει ένας παραγωγός στην Αταλάντη. Στη Βοιωτία 150 κιλά κρεμμύδια και 100 κιλά καρότα θα πήγαιναν χαμένα. Ακτινίδια από ένα χωριό στην Πελοπόννησο, πεπόνια από ένα περιβόλι στην Αττική, πορτοκάλια από την Κόρινθο για τους αστέγους. «Ο καθένας δίνει ό,τι έχει φυτέψει. Τα επίπεδα προσφοράς καθορίζονται από πολλούς παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Αν μειωθούν πολύ και δεν υπάρχει κέρδος, ο αγρότης δεν μπαίνει στον κόπο να τα μαζέψει. Υπάρχουν επίσης φρούτα και λαχανικά που δεν πληρούν τις προδιαγραφές όψεως (π.χ. είναι πολύ μικρά) και δεν μπορούν να βγουν στην αγορά. Και έχουμε και τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, που πολλές φορές δεν βρίσκουν χρόνο ή χρήματα για να ασχοληθούν με τον κήπο τους».

Οσοι θέλουν να παραχωρήσουν μέρος της σοδειάς τους για να στηρίξουν φτωχούς και απόρους δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν τη Φόρμα Δήλωσης Ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα www.boroume.gr και να περιμένουν τηλεφώνημα από τους εθελοντές της οργάνωσης, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες (ημέρα, ώρα κ.λπ.) της συλλογής και παράδοσης των προϊόντων. «Η συλλογή γίνεται από ομάδες επτά-οκτώ ατόμων και διαρκεί συνήθως δύο ή τρεις ώρες. Τα μέλη της ομάδας πηγαίνουν στο χωράφι με δικό τους μέσο ή με αυτοκίνητο του φορέα που θα παραλάβει τη βοήθεια, κόβουν όσα φρούτα και λαχανικά επιτρέψει ο αγρότης, φορτώνουν τα προϊόντα και φεύγουν. Ο παραγωγός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Μπορεί όμως, αν το επιθυμεί, να επιβλέψει τη διαδικασία, ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν θα γίνει κάποια ζημιά στο κτήμα του».

Εως τώρα οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Μπορούμε στο Χωράφι» έχουν επικοινωνήσει με περισσότερους από 300 αγρότες σε όλη τη χώρα. «Ξεκινήσαμε από την Αττική και την Κόρινθο και έχουμε φθάσει ήδη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται, προτιμούν την... ησυχία τους. Αλλοι ενθουσιάζονται με την ιδέα, επειδή βλέπουν ότι ο σκοπός είναι καλός και η δουλειά που γίνεται σοβαρή. Και ορισμένοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν έχουν ακόμα προϊόντα να μας δώσουν. Επομένως, μας κλείνουν... ραντεβού για τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Εχουμε φτιάξει μια λίστα με ονόματα και, όταν έρθει η ώρα, θα τους... ενοχλήσουμε, με την ελπίδα να μην ξεχάσουν την υπόσχεσή τους» καταλήγει ο κ. Θεοδωρίδης.


Ο παραγωγός που χάρισε πάνω από δύο τόνους προϊόντα

Οταν του πρότειναν να «μοιραστεί» μια ποσότητα φρούτων και λαχανικών από τα χωράφια που καλλιεργεί με τα πιτσιρίκια που φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά SOS και με τους ωφελουμένους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, δεν το σκέφτηκε καθόλου. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει δίλημμα. Μόνο ανθρωπιά». Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που πρόσφερε μήλα, μελιτζάνες, πατάτες ή κρεμμύδια για καλό σκοπό. «Ζούμε σε δύσκολη εποχή. Αν δεν βοηθήσουμε τώρα αυτούς που μας χρειάζονται, πότε θα το κάνουμε;» λέει ο 48χρονος αγρότης και ιδιοκτήτης μανάβικου από τις Φέρες Εβρου Γιώργος Τζίκος, που πριν από λίγες ημέρες χάρισε πάνω από δύο τόνους αγροτικών προϊόντων, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Μπορούμε στο Χωράφι».

Το φορτηγάκι των Παιδικών Χωριών SOS επέστρεψε στη «βάση» του φορτωμένο με 20 τελάρα μήλα. «Αλλα τόσα, μαζί με κρεμμύδια και μελιτζάνες, πήρε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Και μερικές σακούλες οι εθελοντές που τα μάζεψαν, όλοι ωφελούμενοι του Παντοπωλείου. Θα μπορούσα να πουλήσω τα προϊόντα στο μανάβικο, δεν θα τα άφηνα να σαπίσουν στο χωράφι. Αλλωστε, φέτος η χρονιά δεν ήταν καλή. Είχαμε πολλές ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων. Ηθελα όμως να βοηθήσω, το έκανα με την ψυχή μου. Και όσο έχω τη δυνατότητα πάντα θα στηρίζω αυτούς που έχουν ανάγκη» αναφέρει ο 48χρονος αγρότης, πατέρας τριών κοριτσιών.


Γεράσιμος Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;