Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Το παράπονο του Ελληνα αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου που συμμετέχει στην προσεδάφιση οχήματος σε κομήτη

Σαν παιδί μετρούσε τα άστρα παρατηρώντας τον ουρανό του χωριού του, τον Ζιάκα Γρεβενών. Οταν ο τόπος του καταστράφηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο, περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα και έπειτα από περιπέτειες έφτασε στην Τσεχοσλοβακία, όπου τελείωσε το σχολείο και σπούδασε Πυρηνική Φυσική. Ο Θανάσης Οικονόμου, σχεδόν 65 χρόνια μετά, συνεχίζει να έχει το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό. Διδάσκει Αστροφυσική στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και συμμετέχει σε διαστημικές αποστολές της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος). Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον Ελληνα επιστήμονα, αφού θα αναλύσει τη χημική σύσταση του κομήτη Churyumov - Gerasimenko, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε διαστημική αποστολή της ESA.

Επειτα από 20 χρόνια κοπιώδους προετοιμασίας και 11 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Rosetta», η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή θα απελευθερώσει από το διαστημόπλοιο το όχημα προσεδάφισης «Philae» στην επιφάνεια του κομήτη Churyumov - Gerasimenko.
«Θα είναι μεγάλο κατόρθωμα της ESA εάν όλα πάνε καλά. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος που μια διαστημική συσκευή κατόρθωσε να προσεδαφισθεί σε κομήτη που κινείται με μεγάλη ταχύτητα» έλεγε χθες ο Ελληνας αστροφυσικός, λίγες ώρες πριν από την κορύφωση του διαστημικού προγράμματος.


Ο Θανάσης Οικονόμου και η ομάδα του δημιούργησαν ένα όργανο, το οποίο με την προσεδάφιση του «Philae» στην επιφάνεια του κομήτη θα είναι σε θέση, με ειδικά ραδιοσήματα που θα στείλει στα πετρώματά του, να αναλύσει τη χημική του σύσταση, βοηθώντας στην κατανόηση της προέλευσης και εξέλιξης του ηλιακού συστήματος.


Ο επιφανής Ελληνας αστροφυσικός επισημαίνει ότι «χώρες που δεν κάνουν έρευνα και δεν παράγουν νέα τεχνολογία, γρήγορα ή αργά καταλήγουν να είναι τριτοκοσμικές χώρες».
Μιλά με παράπονο για τις ηγεσίες της Ελλάδας και εξηγεί ότι στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα καινοτόμο έργο στη δυτική Μακεδονία, που έχει τις πιο κατάλληλες συνθήκες, ένα Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο, βρίσκει κλειστές πόρτες.


«Και βεβαίως λυπάμαι πολύ για το “brain drain” που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Τα καλύτερα μυαλά εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, φεύγουν και προσφέρουν αλλού. Εκεί προοδεύουν, διότι εκεί υπάρχουν οι υποδομές. Χρειάζεται στην Ελλάδα να αλλάξουν ακόμη πολλά για να σταματήσει αυτό το κακό» τονίζει.
Ο πολυβραβευμένος Ελληνας αστροφυσικός την επόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει σε φοιτητές του ΑΠΘ για τα αδημοσίευτα αποτελέσματα της αποστολής της ESA.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;