Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ποιός θα ψηφίσει τι

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος 


Άρχισαν πάλι οι δημοσκοπήσεις. Αλλά η οικτρή αποτυχία των περισσότερων δημοσκόπων στις τελευταίες ευρωεκλογές δεν τους δίδαξε, ως φαίνεται, τίποτα.
Εύκολα διακρίνει κανείς, και στις τωρινές μετρήσεις της κοινής γνώμης, σκοπιμότητες και προσπάθεια διαμόρφωσης “κλίματος” προς την άλφα ή την βήτα κατεύθυνση.

Εδώ δεν θα παραθέσουμε νούμερα και ποσοστά, απλά θα επιχειρήσουμε μία ποιοτική εκτίμηση. Στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα συσπειρωθεί ο κομματικός μηχανισμός και τα στελέχη, ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων που ψηφίζουν συναισθηματικά, και φυσικά οι έχοντες έννομον συμφέρον.
Θα ψηφίσουν επίσης οι διακατεχόμενοι από αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά και εμφυλιοπολεμικά τραύματα παλαιοδεξιοί.
Τέλος, θα μαζευτούν γύρω από τον Σαμαρά όσοι πολιτευτές και στελέχη δεν πρόκοψαν σε νεοδεξιούς σχηματισμούς, όσοι δεν σκοπεύουν να πειραματιστούν με το “Ποτάμι” ή άλλο νεοπαγές σχήμα και ασφαλώς όσοι Πασόκοι πηδάνε από το καράβι του Βαγγέλη Βενιζέλου που βουλιάζει. Η ΝΔ θα είναι ασφαλώς δεύτερο κόμμα, αλλά το καίριο ερώτημα είναι πόσο θα απέχει από το τρίτο.

Στο ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί πλέον κόμμα σφραγίδα, θα παραμείνουν βασικά οι φίλοι του Βαγγέλη και οι εχθροί του Γιώργου. Δηλαδή το μέρος των κομματικών μηχανισμών και των πελατειακών δικτύων που δεν προσχώρησαν στο κόμμα της οικογένειας Παπανδρέου, μαζί με μερικούς ακόμα που βρήκαν ευκαιρία να παίξουν πρωταγωνιστικό ή έστω δευτεραγωνιστικό ρόλο σ’ένα κόμμα που προηγουμένως ήταν κλητήρες. Δύσκολα θα περάσει το κατώφλι της Βουλής το πασοκικό υπόλειμμα.

Στο ΚΙΔΥΣΟ θα συγκεντρωθούν οι οπαδοί των παπανδρεϊκών γονιδίων, οι δυσαρεστημένοι από τον Βαγγέλη και όσοι βρήκαν πόρτα ανοιχτή και μπήκαν. Μην υποτιμήσει κανείς την ροπή των ψηφοφόρων στην λογική της κληρονομικής διαδοχής. Το όνομα Παπανδρέου θα μαζέψει περισσότερους από την νεκρή πλέον σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, ιδίως όταν του τελευταίου δεν ηγείται εις εκ των Παπανδρέου.

Στο “Ποτάμι”μετράνε απώλειες από την συνεργασία με “Δράση” και Λυκούδη, που δυσαρέστησε και δεξιούς και αριστερούς υποψήφιους ψηφοφόρους του. Όσοι είδαν στο κόμμα αυτό μία διέξοδο από τον παλαιοκομματισμό, τον βλέπουν τώρα να μπαίνει από την πίσω πόρτα. Δεν θα έπρεπε να έχουν υποτιμήσει την “συστημικότητα” του επικεφαλής του.

Οι ΑΝΕΛ είναι στο όριο εισόδου στην Βουλή, και στην ουσία πληρώνουν λανθασμένες επιλογές στελεχών. Η αντιμνημονιακή και πατριωτική ιδεολογική γραμμή ήταν σωστή, αλλά οι φορείς της αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό επιπόλαιοι ή καιροσκόποι.
Το ΚΚΕ θα χάσει ψήφους πίσω από το παραβάν. Κάποιοι βετεράνοι της αριστεράς, δεν ξέρουμε πόσοι, θα ψηφίσουν κρυφά τον ΣΥΡΙΖΑ, για να δουν πριν πεθάνουν αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, πιθανότατα με αυτοδυναμία. Θα τον ψηφίσουν από αηδιασμένοι αστοί μέχρι νοσταλγοί του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολυσυλλεκτική, όπως όλων των κομμάτων που διεκδίκησαν την εξουσία. Ταξική ψήφος δεν παράγει κυβέρνηση. Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι η εκλογική του επίδοση, αλλά η διαχείρισή της.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;