Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Σε θεωρία παιγνίων μηδενικού αθροίσματος τείνει να εξελιχθεί η «συμφωνία» Ελλάδος με ΕΕ – Παραμένουν μνημόνιο και έλεγχοι

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου πάσει θυσία..... ειδάλλως θα εκτυλιχθούν σκηνές καταστροφής

«Όταν χρωστάς σε μια τράπεζα 32.000 ευρώ και δεν έχεις να τα πληρώσεις τότε….έχεις πρόβλημα.
Όταν χρωστάς 320 εκατ σε μια τράπεζα και δεν έχεις να τα πληρώσεις τότε η τράπεζα έχει πρόβλημα.
Παραφράζοντας αυτή την διεθνή ρήση όταν η Ελλάδα χρωστάει 320 δισεκ. στην ΕΕ και στο ΔΝΤ….τότε έχουν πρόβλημα αυτοί που μας δάνεισαν και όχι εμείς οι έλληνες που τα δανειστήκαμε»
Η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή, η Ευρώπη έχει δανείσει πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και ως εκ τούτου θα έρθει σε συμβιβαστική λύση για να μην υποστεί τεράστιες ζημίες.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδος είναι περίπου 320 δισεκ. από τα οποία 237 δισεκ. προέρχονται από τα μνημόνια – προγράμματα και τα υπόλοιπα είναι ομόλογα και έντοκα και άλλα δάνεια.
Η θεωρία παιγνίων του ΣΥΡΙΖΑ έχει λογική αλλά δεν παύει να είναι θεωρία.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ακολουθεί περίτεχνα στρατηγικές βγαλμένες από την θεωρία των παιγνίων αλλά κινδυνεύει (για να παραφράσουμε την θεωρία) σε μηδενικό άθροισμα.
Οι αναφορές για 70% αποδοχή του μνημονίου, αντικατάσταση του 30%, οι δηλώσεις κολακείας του Γ. Βαρουφάκη προς ΥΠΟΙΚ Γερμανίας και Καγκελάριο καθώς και οι έσχατες δηλώσεις περί συμφωνίας ή Αρμαγεδδών εντάσσονται στην σφαίρα της θεωρίας των Παιγνίων και της ωμής πραγματικότητας.
Παρ΄ ότι έχει σχεδόν προεξοφληθεί η συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί.
Το βασικό σενάριο θέλει τελικώς Ελλάδα και ΕΕ με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συμφωνούν σε ένα νέο πρόγραμμα είτε στις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup είτε σε νέο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα στις 20 ή 23 Φεβρουαρίου.
Παρά την καλλιέργεια πολύ αισιόδοξου κλίματος ακόμη συμφωνία δεν έχει υπάρξει.
Μάλιστα συμφωνήθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια μεταξύ Eurogroup και Ελλάδος να υποβληθούν στο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου δύο εισηγητικές εκθέσεις.
Η μια ελληνική που θα παρουσιάζει την ελληνική πρόταση και μια ευρωπαϊκή που θα περιλαμβάνονται οι θέσεις των χωρών της ΕΕ.
Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει, στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία.
Οι επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής.
Παράταση του μνημονίου θέλει η Ευρώπη αλλά δεν θέλει η Ελλάδα.
Πρόγραμμα γέφυρα που δεν θέλει η Ευρώπη αλλά θέλει η Ελλάδα.
Μη συμφωνία και συνέχιση των διαπραγματεύσεων έως το τέλος του Φεβρουαρίου που εκπνέει το πρόγραμμα – μνημόνιο της Ελλάδος.
Παραφράζοντας την έννοια θεωρία παιγνίων μηδενικού αθροίσματος η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει το βέλτιστο αλλά υπάρχει κίνδυνος να πετύχει το ελάχιστο.

Τα δύο σενάρια
Α)Επιτυγχάνεται τελικώς συμφωνία ακόμη και στις 16 Φεβρουαρίου αλλά με τόσες υποχωρήσεις της Ελλάδος που η τελική συμφωνία αποτελεί απλά ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός.
Β)Δεν επιτυγχάνεται συμφωνία και η ΕΕ αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το βαρύ πυροβολικό της.
Έδωσε η ΕΚΤ την έγκριση να αυξηθεί το ELA στα 65 δισεκ. αλλά ανά πάσα στιγμή κρατάει την Ελλάδα και τις τράπεζες στον απόλυτο έλεγχο της.

Σενάριο πρώτο – Συμφωνία χαμηλού βεληνεκούς

Στις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup θα κριθεί η συμφωνία ή όχι της Ελλάδος με την ΕΕ.
Θα είναι ημέρα κρίσεως.
Υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση αλλά οι δηλώσεις των επικεφαλής του Eurogroup και της Κομισιόν ότι δεν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία προφανώς προβληματίζει.
Μάλιστα ο Juncker ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε αναφέρει στις 13 Φεβρουαρίου ότι υπάρχει συμφωνία και μάλιστα αποφασίστηκε να αντικατασταθεί το 30% των μέτρων – που η Ελλάδα θεωρεί κακό μνημόνιο – με άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όπως φαίνεται θα υποβληθούν δύο προτάσεις η μια ελληνική με τις θέσεις της Ελλάδος και η άλλη πρόταση που αφορά την πρόταση της ΕΕ.
Από τις διαπραγματεύσεις που έχουν υπάρξει, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο 30% του μνημονίου που θα αντικατασταθεί με άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Αυτά πρέπει να κοστολογηθούν και να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι θα εφαρμοστούν, καθώς αν αποτύχουν προφανώς η Ελλάδα θα συρθεί να εφαρμόσει….το 30% του κακού μνημονίου.
Παράταση ή νέο πρόγραμμα γέφυρα;
Ανεξαρτήτως τι θα συμφωνηθεί – αν συμφωνηθεί – το βέβαιο είναι ότι ο βασικός κορμός του μνημονίου παραμένει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «ξεχάστε το μνημόνιο» αλλά πως μπορεί να ξεχαστεί το μνημόνιο όταν διατηρείται το 70% του μνημονίου και είναι πιθανό να διατηρηθεί και μέρος του 30% του κακού μνημονίου;
Το τελικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία θα είναι ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
Το μνημόνιο είτε με αλλαγμένο όνομα, είτε με καμουφλαρισμένο όνομα, με Τρόικα είτε με μετονομαζόμενη σε κάτι άλλο π.χ. θεσμικοί, θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Βέβαια ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να απομοιωθεί η ελληνική προσπάθεια  η οποία είναι πολλαπλάσια καλύτερη από την αποτυχημένη στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ είναι 100% βέβαιο ότι πάλι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να προκύψει ένα μόρφωμα – συμφωνία με παράταση μνημονίου και πρόγραμμα γέφυρα όπου θα περιλαμβάνονται ισχυρότατες δόσεις μνημονίου.

Σενάριο καταστροφής – Πιστωτική ασφυξία μέσω ΕLA

Στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και προκύψει ρήξη είναι 100% βέβαιο ότι η Ευρώπη θα χρησιμοποιήσει το ELA ως σκληρότατο μηχανισμό πίεσης προς τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα μπορούσε να βάλει όριο χορήγησης του ELA π.χ. 65 ή 75 δισεκ.
(Η τρέχουσα γραμμή ELA του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ-ΤτΕ είναι 65 δισεκ.)
Στην περίπτωση επιβολής ορίου οι τράπεζες θα υποχρεώνονταν να θέσουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών π.χ. 200 ευρώ την ημέρα από ATMs (σχέδιο Προβόπουλου πρώην διοικητή της ΤτΕ) ώστε να αποτρέψει μεγάλες εκροές καταθέσεων και κατ΄ επέκταση για να αποφευχθεί η πιστωτική ασφυξία.
Ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίων είναι πιστωτική ασφυξία της οικονομίας όχι των τραπεζών.
Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αυτή την έσχατη λύση γιατί αν δεν μπορούν να καλύψουν με ρευστότητα το σύνολο του ενεργητικού τους θα κινδυνεύσουν σοβαρά ακόμη και με χρεοκοπία.
Σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο η Ελλάδα θα οδηγηθεί μαθηματικά σε στάση πληρωμών εντός ευρώ.
Το σενάριο της πιστωτικής ασφυξίας είναι σενάριο καταστροφής και αυτό συμβεί θα φέρει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση.
Προφανώς και η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί.
Προφανώς και πρέπει να πετύχουν οι θέσεις της Ελλάδος.
Αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία και αντ΄ αυτής προκύψει αδιέξοδο με χρεοκοπία τραπεζών τότε είναι 100% βέβαιο ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στην ελληνική κυβέρνηση που έχει τεράστια λαϊκή αποδοχή.

Το συμπέρασμα

Σε αντίθεση με την επικρατούσα αίσθηση ότι η Ελλάδα υψώνει το ανάστημα της και θα πετύχει στις διαπραγματεύσεις…η πραγματικότητα θα μας προσγειώσει όλους.
Το μνημόνιο καμουφλαρισμένο, με άλλο όνομα θα παραμείνει στην περίπτωση της συμφωνίας ενώ στην περίπτωση της ρήξης θα υπάρξει χάος στην Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση – πρόκειται για εθνική προσπάθεια – έχει εγκλωβιστεί στην αρχική υπεραισιόδοξη επικοινωνιακή στρατηγική της που ενώ άρεσε στους έλληνες – εξου και η μεγάλη αποδοχή στις δημοσκοπήσεις -  θα πετύχει πολύ χαμηλότερα αποτελέσματα από αυτά που έχουν εκτιμηθεί και σίγουρα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση.
Έστω και με μια συμφωνία ημίμετρο…σίγουρα η Ελλάδα θα έχει διανύσει ένα βήμα προς τα εμπρός…πολύ καλύτερα από το τέλμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο Αρμαγεδδών θα είναι πραγματικότητα και όχι θεωρία παιγνίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;