Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

«ΝΑΥΑΓΙΟ» ΣΤΟ EUROGROUP Ντάισελμπλουμ: «Μας απογοήτευσε η Ελλάδα - Η μπάλα στο γήπεδό σας»

 - Τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή

Ντάισελμπλουμ: «Μας απογοήτευσε η Ελλάδα - Η μπάλα στο γήπεδό σας» - Τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή
«Μας απογοήτευσε η Ελλάδα». Με τη φράση αυτή, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε ναυάγιο και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Κατέστησε πλέον σαφές, στην συνέντευξη Τύπου μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ότι η Ευρωζώνη απαιτεί πλέον από την Ελλάδα αίτημα για παράταση του προγράμματος και τήρηση των δεσμεύσεων. «Το πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει στην αρχική του πορεία και θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά ότι θα ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα», είπε.

Οι δανειστές ουσιαστικά έδωσαν τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Ελλάδα (μέχρι την Παρασκευή) προκειμένου να καταθέσει αίτημα ώστε να γίνει έναν νέο Eurogroup που θα λάβει αποφάσεις.

«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας» κατέληξε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, είπε ο Ντέισελμπλουμ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνεδρίαση την Παρασκευή.

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup. Συμφωνήσαμε για το 70% αλλά όχι για το 30% και ζητήσαμε μέτρα τα οποία θα το αντικαταστούσαν. Απογοητευμένοι οι ΥΠΟΙΚ από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος», είπε.

Μίλησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα μετά το προηγούμενο Eurogroup, συμφωνήσαμε σε τεχνικές διαπραγματεύσεις με βάση την 70% συμφωνία με το πρόγραμμα που είχε εκφραστεί. Σήμερα εκφράστηκε μια " ελαφρά απογοήτευση" των εταίρων για την ανεπαρκή πρόοδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

Η γενική άποψη στο Eurogroup είναι ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος από την Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο. Υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο η ευελιξία αυτή δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Νέες πρωτοβουλίες, επιπλέον, πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένες. Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν παράταση με αυτούς τους όρους. Ήταν ισχυρή η κοινή άποψη ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος που μένει, λόγω των κοινοβουλευτικών διοριών, είναι αυτή η εβδομάδα μόνο. Μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Η προτίμησή μου είναι η επέκταση του προγράμματος. Και νομίζω ότι είναι εφικτό. Δεν με απασχολεί πώς θα το πει κάποιος, αλλά η βάση είναι το τρέχον πρόγραμμα πάνω στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν θα κάνω καμία εικασία για το μέλλον.

«Άκουσα τον Έλληνα συνάδελφο να μιλά για γέφυρα. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία είδους επέκταση του προγράμματος. Είναι διαφορετικοί όροι που έχουν όμως το ίδιο νόημα. Δεν ειναι μια συζήτηση περί λέξεων. Εμείς χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους γιατί προκύπτουν από τους κανόνες του EFSF και ESM από τα επίσημα κείμενα».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup.

«Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Ντάισελμπλοθμ τόνισε ότι οι "θεσμοί" (institutions, πρώην τρόικα) είναι πιο αρμόδιοι να απαντήσουν. Ωστόσο, εδώ που είμαστε, η άμεση παράταση δεν μπορεί να περιλαμβάνει πιο χαλαρούς στόχους. Δεν υπάρχει ο κοινός τόπος που να επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε: Χρειαζόμαστε "απολύτως" την αίτηση για παράταση. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να συζητήσουμε επί της ουσίας - δεν υπάρχει χρόνος. "Πρέπει να είμαστε λογικοί, όχι ιδεολογικοί." «Δεν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση για την αναλογία 70% των μέτρων που γίνονται δεκτά και 30% που δεν γίνονται, είναι καθαρά πολιτική».

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η αξιολόγηση του πρόγραμματος που σταμάτησε πριν τις εκλογές πρέπει να συνεχιστεί και αυτό είναι διαδικασία που κρατάει χρόνο. Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η γέφυρα αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.

Η κα Λαγκάρντ, που συμμετείχε στην Συνέντευξη Τύπου μετά τη διακοπή του σημερινού Eurogroup, δήλωσε ότι εφόσον δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα χρήματα που του αναλογούν.

«Η εκταμίευση της δόσης προκύπτει μόνο μετά από επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος».

Νωρίτερα, είχε αντιπαραθέσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας λέγοντας ότι στηρίζει το αίτημά της για ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και ότι αποτελεί παράδειγμα για το πως μια χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της υλοποιώντας επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;