Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ

Όσο και να κελαηδούν τα διάφορα παπαγαλάκια πως ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται" απ' την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", μόνο τους εύπιστους μπορούν να κοροϊδέψουν.

Στη φωτογραφία, που μας έστειλε αναγνώστης του ιστολογίου -τον ευχαριστούμε- και τραβήχτηκε στις 26 Μαρτίου κάπου στη λιγνιτική περιοχή μεταξύ Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, βλέπουμε ανθισμένες αμυγδαλιές! Οι αμυγδαλιές είναι τα πρώτα δέντρα που ανθίζουν, προκειμένου για τη γονιμοποίησή τους να προσελκύσουν τα πρώτα έντομα, πριν ανθίσουν τα οπωροφόρα με το πιο ελκυστικό για τα έντομα άρωμα.

Υπό φυσιολογικές-συνήθεις συνθήκες οι αμυγδαλιές ... στη λιγνιτοπαραγωγό περιοχή ανθίζουν στα μέσα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, όχι στα τέλη Μαρτίου! Κάποιες ζεστές χρονιές μάλιστα ανθίζουν και στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Η τόσο καθυστερημένη φέτος ανθοφορία της αμυγδαλιάς είναι η καλύτερη απόδειξη πως το κλίμα σταδιακά κρυώνει, τα δέντρα το αντιλαμβάνονται και προσαρμόζονται κατάλληλα. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε πιο θερμό τοπικό μικροκλίμα, λόγω του ατμού που βγάζουν στην ατμόσφαιρα οι πύργοι ψύξης των λιγνιτικών ΑΗΣ. Κι έχουμε και πολύ αυξημένες εκπομπές CO2 απ' τις καμινάδες των ΑΗΣ, που κι αυτές κατά τους κλιματολάγνους δημιουργούν το "φαινόμενο του θερμοκηπίου".
Ε, ας τα πουν στις αμυγδαλιές, που, απ' ό,τι φαίνεται στη φωτογραφία, θα είναι ανθισμένες και στις αρχές Απριλίου!

Δεν κρυώνει όμως το κλίμα μόνο στην Ελλάδα. Στις αρχές της χρονιάς είχαμε δει τους Σαουδάραβες, μη αντέχοντας άλλο την πολλή "υπερθέρμανση", να κάνουν χιονοκαμήλες. Σήμερα μπορούμε να δούμε μια φωτογραφία απ' την Ισπανία, την περιοχή της Λεόν, όπου τα χιόνια απέκλεισαν το Φεβρουάριο για αρκετές μέρες την κωμόπολη Πριόρο και έφεραν τις αρκούδες της Κανταβρίας να χτυπούν το κουδούνι στις πόρτες των σπιτιών.

 Και τι να πουν στα ανατολικά των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, όπου ο ποταμός Hudson πάγωσε για τα καλά, ο πάγος έφτασε μέχρι τις 18 ίντσες ή 45 εκατοστά και οι ιδιοκτήτες των φέρυ μιλούν για τον πιο κρύο χειμώνα των τελευταίων 28 ετών. Θερμοκρασίες -15οC είχαν να δουν οι Νεοϋορκέζοι απ' τη δεκαετία του 1950.


Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα στη Βοστόνη, που φέτος κυριολεκτικά μαρτύρησε: όχι, εκεί δεν πήγαν οι αρκούδες στα σπίτια, ίσως επειδή κι αυτές πάγωσαν και προτίμησαν να πέσουν σε χειμέρια νάρκη. Νέο ρεκόρ χιονόπτωσης το φετινό πολύ βαρύ χειμώνα, με 110,3 ίντσες ή 2,81 μέτρα κατέγραφε πριν λίγες μέρες το Weather Channel κι ο χειμώνας ακόμα δεν έχει τελειώσει. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 107,6 ίντσες ή 2,73 μέτρα απ' το χειμώνα του 1995-96, λίγο πριν μπει σε ισχύ το Πρωτόκολλο του Κιότο και το αμέσως προηγούμενο ήταν 96,3 ίντσες ή 2,45 μέτρα το χειμώνα του 1993-94. Τη μεγάλη διαφορά έκανε ο Φεβρουάριος, καθώς "έβαλε" 64,8 ίντσες ή 1,65 μέτρα, όταν ο αμέσως πιο χιονισμένος Φεβρουάριος ήταν το 2005 με "μόλις" 43,3 ίντσες ή 1,10 μέτρα.

 Την τελευταία διετία είχαν στη Βοστόνη τις τρεις απ' τις επτά ιστορικά χειρότερες χιονοθύελλες. Και μάλλον όλοι τους πια θα είναι ευτυχείς αν υπερθερμανθεί λιγάκι ο πλανήτης, όπως μας λένε οι κλιματολάγνοι, καθώς η παρατεταμένη παγωνιά έχει και ανθρώπινες απώλειες. Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

 Σας έχουμε πει και παλαιότερα πως ένα απ' τα καλύτερα προγράμματα που έβγαλε το ΥΠΕΚΑ της "πράσινης ανάπτυξης" ήταν το "Εξοικονομώ κατ' οίκον", για τη μόνωση των σπιτιών. Καλό θα ήταν να δούμε να συνεχίζεται κι απ' τη νέα κυβέρνηση ένα τέτοιο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των σπιτιών, καθώς, αν το κλίμα συνεχίσει να κρυώνει, οι ανάγκες για ενέργεια θέρμανσης θα πολλαπλασιαστούν.

Και για τις νησιωτικές ή τις παραθαλάσσιες περιοχές, με την αυξημένη ηλιοφάνεια και τη μειωμένη περίοδο ανάγκης για θέρμανση σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, η θέρμανση με ηλιακά, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προσφέρει αξιόλογη οικονομία. Τέτοια προγράμματα δίνουν δουλειές στους Έλληνες, κινούν την οικονομία με σχεδόν αποκλειστικά εγχώρια προστιθέμενη αξία. Και μειώνουν τόσο τις ανάγκες για εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, pellets), όσο και την ανάγκη υλοτόμησης των δασών. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;