Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τα σκορδομακάρονα


Σκορδομακάρονα
Η υπερκατανάλωση κρεάτων το Πάσχα ακολουθείται πάντα από έντονη επιθυμία για πιο ελαφριά γεύματα που οπωσδήποτε δεν περιέχουν κρέας. Σαλάτες και λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά με απλές σάλτσες είναι ότι αποζητά ο οργανισμός μου αυτή την περίοδο.
Λίγα υλικά, εύκολες παρασκευές, πλούσιες γεύσεις. Επιστροφή στα λιτά, τα βασικά.
Τα σκορδομακάρονα είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που δεν σου γεμίζουν εύκολα το μάτι. Θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις ακόμα και αδιάφορο και να κάνεις το λάθος να το προσπεράσεις. Το καταλαβαίνω. Το ίδιο έκανα και εγώ και μάλιστα για χρόνια.
Κακά τα ψέματα, όταν στο διαδίκτυο υπάρχουν τόσα πολλά και υπέροχα πιάτα ζυμαρικών που συνοδεύονται από απίστευτα δελεαστικές φωτογραφίες, γιατί πραγματικά κάποιος να μπει στον κόπο και να μαγειρέψει τα ταπεινά σκορδομακάρονα;
Να σας απαντήσω; Το «μυστικό» είναι να προσέξεις πρώτα τα υλικά… σκόρδο, μπούκοβο, παρμεζάνα, μαϊντανός.
Γεύσεις έντονες και γεμάτες, παρέα με μια δόση φρεσκάδας, σωστά;
Κατόπιν πρέπει να υποψιαστείς πόσο καλά και αρμονικά δένουν τα συγκεκριμένα υλικά μεταξύ τους.
Σε αυτό το πιάτο δεν υπάρχουν ζήλιες και ανταγωνισμοί. Κανένα υλικό δεν επικρατεί. Η γεύση είναι μεν «δυνατή» αλλά παραμένει ισορροπημένη.
Και τέλος πρέπει να δοκιμάσεις. Και να εκπλαγείς είτε έτσι είτε αλλιώς.
Ελπίζω «έτσι»…
Σκορδομακάρονα
Τα σκορδομακάρονα είναι πανεύκολα, έχουν μια ωραία σπιρτάδα και απόλυτα καλοκαιρινή διάθεση. Εάν μάλιστα σας αρέσει το γιαούρτι, μη διστάσετε να βάλετε 1-2 κουταλιές στο πιάτο.
Να σας εξομολογηθώ και κάτι;
Λατρεύω τη μυρωδιά του σκόρδου στα δάχτυλα μου… μου θυμίζει τον μπαμπά μου, ο οποίος συνήθιζε να συνοδεύει τα όσπρια με 2-3 σκελίδες φρέσκου σκόρδου.
Κάτι τέτοιες μνήμες είναι ανεκτίμητες και με γεμίζουν συγκίνηση.
Συμπέρασμα;
Γνωστό και χιλιοειπωμένο: πολλές φορές η νοστιμιά κρύβεται στην απλότητα.
Σκορδομακάρονα

Σκορδομακάρονα

Προετοιμασία
Μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
Μερίδες: 4
Υλικά
  • 500 γραμμ. σπαγγέτι
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη + λίγη ακόμα για το σερβίρισμα
  • 2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  2. Κρατάμε στην άκρη 1 1/2 κούπα από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν και τα στραγγίζουμε.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο για 2′ ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά στις άκρες.
  4. Προσθέτουμε το μπούκοβο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 30» ακόμα.
  5. Ρίχνουμε το ζουμί από τα ζυμαρικά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε μέχρι η ποσότητα του υγρού να ελαττωθεί στο 1/3 της αρχικής.
  6. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  7. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;