Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα με ανοιχτές ή με κλειστές τράπεζες;

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11407286_10204376825805691_6238155687514658683_n.jpg?oh=7e54f8bf9f8307187a8132e74efb22a1&oe=563252FC

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει σε ρώσικη ρουλέτα με τους Ευρωπαίους και τους "θεσμούς" την τύχη της χώρας, το βάρος των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων περνά και στα χέρια του κεντρικού τραπεζίτη, του  Ντράγκι.
Και τούτο καθώς οι προϋποθέσεις για την συνέχιση της τροφοδοσίας των ελληνικών τραπεζών με ρευστότητα αίρονται από τη στιγμή που η χώρα θα βρεθεί χωρίς συμφωνία στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Βεβαίως πολλά θα κριθούν και από την στάση που θα κρατήσει το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την απόφαση Τσίπρα να τραβήξει το σκοινί και να πετάξει το μπαλάκι στην πλευρά των εταίρων. Δεδομένου ότι είναι ξεκάθαρο ότι παίζεται από την ελληνική πλευρά ένα blame game.
Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία, κρίσιμη για τη λειτουργία της χώρας, το αν θα οδηγηθούμε στις αναγγελθείσες εξελίξεις με ανοιχτές ή με κλειστές τις τράπεζες.  Τι θα συμβεί τη Δευτέρα; Καθώς στις αρχές της εβδομάδας υπάρχει η πληρωμή συντάξεων και μισθών, που εκ των πραγμάτων θα απαιτήσει ρευστότητα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν οι τράπεζες.
Ήταν σαφές, αν πρόσεχε κανείς τις δηλώσεις, ότι στο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και τις πιθανές κοινωνικές προεκτάσεις, αν η ΕΚΤ επιδείξει σκληρή στάση. Γι' αυτό και έχουν αρχίσει να διαχειρίζονται επικοινωνιακά το ενδεχόμενο να κλείσει η κάνουλα και κατ´ επέκταση και τα γκισέ...
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αν αποφασίσει η ΕΚΤ να δώσει συνέχεια στην παροχή ρευστότητας, θα κληθεί ίσως να καλύψει εκροές πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που ήδη έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Γεγονός που θα βαρύνει στις αποφάσεις που θα λάβει το ΔΣ της. Συνεκτιμώντας ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης δεν θα εξαντληθούν σε 1-2 μέρες, αλλά θα είναι μία συνεχής διαδικασία χωρίς ξεκάθαρη ημερομηνία λήξης. Και αυτό προφανώς δεν ευνοεί μία θετική απόφαση.
Ιδιαίτερα απο τη στιγμή που και η επίσημη κυβερνητική γραμμή στο δημοψήφισμα θα είναι η ρήξη.
Και φυσικά ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι στην ΕΚΤ θα βαρύνει και η συστημική προστασία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αλλά και των αγορών.
ας θυμηθούμε τι έλεγε Τσίπρας
  Με τα μελανότερα των χρωμάτων περιέγραφε ο Α. Τσίπρας τις συνέπειες του δημοψηφίσματος όταν το πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρεου το 2011.
Τότε σχολίαζε ότι η οικονομία θα καταρρεύσει και η χώρα θα πτωχεύσει πολύ πριν από την κάλπη.
"Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στο λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας…", έλεγε χαρακτηριστικά στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο κεντρικό δελτίο του ALTER τότε ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ 
Μάλιστα μεταξύ άλλων είχε πει ότι: "Ο πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα". 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;