Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Σαματάς για το τίποτα

Συμφωνούν για το 90% των μνημονίων και κάνουν ντόρο για τις συντάξεις
 
 http://media.tumblr.com/6adfc945b55d76279646de4189eea5ac/tumblr_inline_n98a7mtjXw1sg0v80.jpg

Δεκατρείς ημέρες πριν την λήξη του τελεσιγράφου της Γερμανίας για υπογραφή Συμφωνίας αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει αντιπολίτευση στους πολιτικούς της Ευρωπαίους συμμάχους με πρόσχημα....τις συντάξεις.
Δεκατρείς ημέρες πριν την λήξη του τελεσιγράφου αποφάσισε η Γερμανία  να κάνει αντιπολίτευση στην ελληνική κυβέρνηση με πρόσχημα....τις συντάξεις.
Δηλαδή όλα τα άλλα έχουν κλείσει και όπως δήλωσε πριν τρεις ημέρες ο υπουργός Μάρδας η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το 90% του προγράμματος που επιβάλλουν οι εταίροι. Από την αποδοχή του  70% των μνημονιακών όρων που ξεκίνησε ο αγώνας των "διαπραγματεύσεων" τον Φεβρουάριο, φτάσαμε στην αποδοχή του 90%. Κατά τα άλλα είμαστε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ!
Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την στιγμή θέλει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι κάνει όλη αυτή την φασαρία για το 10% που δεν συμφωνεί απόλυτα με την "κοινωνική της πολιτική". Για το ίδιο ακριβώς ποσοστό ο κ. Σόιμπλε πετάει φωτοβολίδες για ετοιμασίες της γερμανικής οικονομίας για Grexit. Αυτό λογικά δεν θα έπρεπε να το λέει η Γερμανία, η οποία, όπως όλοι οι οικονομολόγοι παγκοσμίως υπογράφουν,  θα σήμαινε καταστροφή για την χώρα του Σόιμπλε, λόγω του μεγάλου ποσού ενίσχυσης που έδωσε στις τράπεζες μέσω δανείου προς την Ελλάδα. Αυτή την απειλή έπρεπε να την έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση αν είχε αποφασίσει, έστω και στο παρά πέντε, να κάνει αντιπολίτευση στους συμμάχους της και υπέρ της ελληνικής αξιοπρέπειας, μην πληρώνοντας δραχμή για το σύνολο του χρέους και όχι μόνο για το 1,6 που χρωστάει στο ΔΝΤ. 
Εφόσον το ΔΝΤ χρωστάει δόσεις δανείου στην Ελλάδα ύψους 3,6 δις μπορεί εύκολα να πάρει την διαφορά,  να δώσει τα 2 δις δόσεων στην κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του Ιουλίου ή του Αυγούστου, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ως θεσμός.   

Δούναι και λαβείν
Όλα είναι θέμα επικοινωνιακών τρικ και τίποτε περισσότερο. Το όλο σκηνικό έχει στηθεί για έναν λόγο. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει σιγά-σιγά να αποχωρεί από την περιφέρεια της Ευρώπης και τα ηνία να τα πάρει εξ ολοκλήρου ένας νέος μηχανισμός φτιαγμένος από τα σπλάχνα της Γερμανίας. Οδεύουμε προς λήψη αποφάσεων από το Κέντρο της Ε.Ε αποσπώντας ως πρώτο κράτος-μέλος πολιτική λύση.
Την αλήθεια λέει ο κ. Τσίπρας όταν τονίζει ότι δεν αποδέχεται περικοπές συντάξεων, την αλήθεια λέει και ο κ. Γιούνκερ όταν υποστηρίζει ότι οι Θεσμοί (εκτός του ΔΝΤ που είχε αποχωρίσει) ποτέ δεν μίλησαν για μείωση συντάξεων, αλλά για ισοδύναμα όπως περικοπές στρατιωτικών δαπανών. Άλλωστε τι να τον κάνουμε τον ελληνικό στρατό όταν η Ε.Ε με κύριο υποστηρικτή την Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει μέσω Γιούνκερ την δημιουργία Ευρωστρατού;
Ένας μόνο μίλησε για περικοπές συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των μισθών του δημοσίου. Μόνο ο εκπρόσωπος Ράις του ΔΝΤ λίγο μετά την αποχώρηση του ταμείου από το Brussels Group.
Καλές οι λεκτικές επαναστάσεις από την κ. Κωνσταντοπούλου περί αμφισβητούμενου χρέους αλλά εντελώς άκαιρες, ακίνδυνες για τον "εχθρό" και στάχτη στα μάτια ως αντίσταση για τον ελληνικό λαό. Από την στιγμή που ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας, κ. Τσακαλώτος, δηλώνει στο Reuters ότι "οι διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία "δούναι και λαβείν", όχι σύγκλιση στην αρχική θέση της άλλης πλευράς" η κουβέντα περί αμφισβητούμενου χρέους θεωρείται απλή φιλολογία να περνάει η ώρα. "Δούναι και λαβείν" είναι η γραμμή των διαπραγματεύσεων και μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δώσει τα πάντα για το "αμφισβητούμενο χρέος" και έχει πάρει μόνο αέρα κοπανιστό και επιτόκια τοκογλυφικά για δώρο.

Ε.Ε και κυβέρνηση θέλουν τα ίδια πράγματα
Ο "υπερπρωθυπουργός" της Ε.Ε, κ. Γιούνκερ, πληροφορίες θέλουν να έχει ετοιμάσει μία νέα πρόταση των Θεσμών με την οποία φέρνει τα πράγματα στα προσυμφωνημένα και με μια παράταση μηνών για το θέμα των περικοπών των συντάξεων και της μείωσης χρόνου συνταξιοδότησης. Η συζήτηση δηλαδή, για την μείωση των συντάξεων θα πάει από τον Σεπτέμβριο και πέρα κάνοντας την ελληνική κυβέρνηση να φαίνεται ότι έκανε ρήξη και η "δημοκρατία νίκησε στην χώρα". Η Ελλάδα νίκησε, οι Θεσμοί κονόμησαν και πάλι!
Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να μιλά για μια δίκαιη οικονομική πολιτική που πρέπει να ισχύσει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη με ευαισθησία στα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Ίδια ακριβώς είναι και η θεωρία των εταίρων. Ο επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων της Ε.Ε, κ. Μοσκοβισί ακούγεται πιο ένθερμος της πολιτικής αυτής απ' ό,τι ο κ. Βαρουφάκης. Δήλωσε ο επίτροπος: "Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα. Οι  θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας.". 
Άρα, μετά από αυτές τις δηλώσεις δεν υπάρχει κανένα απολύτως λόγος ρήξης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους. Θα χτυπηθούν οι υψηλές συντάξεις, θα συνεχίσουμε με επιδόματα απόρων για την πληρωμή ρεύματος και το σχέδιο Κουρουμπλή σύμφωνα με το οποίο όσοι έχουν περισσότερα λεφτά (πάνω των 360 ευρώ μηνιαίως) να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα φάρμακα και στην νοσηλεία. Πού είναι λοιπόν η ρήξη; 
Κοινή φορολογική πολιτική στην Ε.Ε
Μάλιστα, η Κομισιόν αλλάζει όλο το φορολογικό σύστημα επιχειρήσεων στην Ε.Ε και το κάνει ακριβώς στα μέτρα που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογίας των εταιρειών στην Ε.Ε, με στόχο κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ενοποιημένου φορολογικού περιβάλλοντος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε ότι  εφόσον εφαρμοστεί θα συμβάλλει σε μια «δικαιότερη και ευνοϊκότερη για την ανάπτυξη» φορολογία. Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στη «θεμελιώδη αρχή ότι όλες οι εταιρείες – μεγάλες ή μικρές, τοπικές ή παγκόσμιες – πρέπει να καταβάλλουν το μερίδιο του φόρου που δικαίως τους αναλογεί στον τόπο όπου πραγματοποιείται η οικονομική δραστηριότητα και αποκομίζουν κέρδη».
Μετά και από αυτή την εξέλιξη το δίκαιο φορολογικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται και εφάπτεται τέλεια στο νέο ευρωπαϊκό φορολογικό σχέδιο. 
Αν μέσα σε όλα αυτά προστεθεί και η συνάντηση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Γκουρία, με τον κ. Βαρουφάκη στο Παρίσι, οι Έλληνες που επιλέγουν Ε.Ε και ευρώ δεν πρέπει να ανησυχούν για τίποτε. Τα εργαλεία για την ανεργία, για τις δημόσιες δαπάνες, για τα εργολαβικά έργα του δημοσίου, τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες, για τις επιδοτούμενες μέσω τραπεζικών δανείων επιχειρήσεις θα τα φέρει πακέτο ο κ. Βαρουφάκης από το Παρίσι μετά και  από την επεισοδιακή εμφάνιση που θα κάνει στο επικείμενο Γιούρογκρουπ. Αναμένουμε άλλη μία φορά να δηλώσει ότι η λύση πρέπει να δοθεί από την κ. Μέρκελ σε μια Σύνοδο Κορυφής. Να είναι πολιτική και μεγάλης διάρκειας για την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς που θέλει και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Λύση πανευρωπαϊκή και όχι εθνική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;