Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Αναμφίβολα πρόκειται περί ηλιθίων

http://mikrometoxos.gr/wp-content/uploads/2015/07/maskaraw.jpg



"Ως πολιτικός θα σας πω ότι τα capital controls θα αρθούν σε δύο μήνες. Ως οικονομολόγος δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, γιατί κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης από το βήμα του πολιτικού debate για το μέλλον της οικονομίας που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η εκτίμηση του κ. Σταθάκη ήταν ότι το πιθανότερο να συμβεί σχετικά με την άρση των capital controls θα είναι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παραπέμποντας, δηλαδή, στο τέλος του χρόνου.

Όπως είπε "πιστεύω πως η άρση τους θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αποκατασταθεί η σταθερότητα".

Πρόκειται για απόσπασμα από χθεσινό ρεπορτάζ...

Σπάνια οι πολιτικοί λένε αλήθεια στις μέρες μας, αλλά σπάνια επίσης κάποιος τα καταφέρνει στην πολιτική όταν λέει τα εξόφθαλμα ψέματα ή όταν οι "αλήθειες" δεν αντέχουν περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Όταν κάποιος επιβιώνει πολιτικά είτε με εξόφθαλμα ψέματα είτε με "αλήθειες" που δεν κλείνουν χρόνο, τότε έχουμε συμπτώματα σήψης και παρακμής. Έχουμε μια κοινωνία που ξεψυχά...

Ο Όστβαλντ Σπένγκλερ στο μνημειώδες έργο του πριν από 100 χρόνια περίπου: "Η παρακμή της Δύσης" είχε περιγράψει τα συμπτώματα των πολιτισμών που ψυχορραγούν ώστε η κοινωνία που έχει οχλοποιηθεί (φελλαχοποιηθεί κατά Σπένγκλερ) πιστεύει οτιδήποτε αρκεί να υπόσχεται δωρεάν διανομή άρτου, όπως την εποχή της παρακμής της Ρώμης ή των τελευταίων Φαραώ.

Θυμάστε τον κ. Νίκο Παππά και άλλους μια - δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα να δηλώνουν πως οι τράπεζες θα άνοιγαν  την επομένη του δημοψηφίσματος; Έχουν περάσει δυο μήνες αλλά για να στείλει κάποιος 200 ευρώ στο πανεπιστήμιο που σπουδάζει το παιδί του για εγγραφή, χρειάζονται 3-4 αιτήσεις, μερικές μέρες αναμονής για έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μετά στην ουρά της τράπεζας...

Αυτό θα πρέπει να το κάνει και κάθε φορά που πρέπει να στέλνει το μηνιάτικο για τα της διαβίωσης του φοιτητή.

Το πρόβλημα όμως είναι μεγαλύτερο καθώς αφορά σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού με τις εισαγωγές.

Καθώς όμως η αριστερή ιδεολογία "τυφλώνει" τους πιστούς, κάθε πρόβλημα εκλαμβάνεται και επικοινωνείται στο κοινό σαν επιτυχία.

Έτσι, προχθές άκουγα άναυδος τον κ. Λαφαζάνη να επαίρεται σε βραδινό δελτίο ειδήσεων πως τα capital controls είχαν πολύ θετική επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο.

Εκ πρώτης όψεως έχει απόλυτο δίκιο. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014, ενώ δραματική ήταν η μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 32% και διαμορφώθηκαν στα 3,02 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ τον περσινό Ιούλιο.

Όπως μπορείτε να συμπεράνετε, αυτό δημιούργησε ένα εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ έναντι ενός εμπορικού ελλείμματος της τάξης των 2 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο.

Τούτο όμως είναι προσωρινό, καθώς κάποιος λογικά σκεπτόμενος θα πρέπει να υπολογίσει πως οι εξαγωγές δεν διαταράχθηκαν γιατί οι εξαγωγικές επιχειρήσεις συνηθίζουν να έχουν αποθέματα πρώτων υλών για μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα των μεταποιητικών επιχειρήσεων οι εξαγωγές θα πέφτουν με ταχύτερους ρυθμούς από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Λαφαζάνη, αλλά και την ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα που επέτρεψε να φτάσουμε στα capital controls, αν η Ελλάδα γυρίσει στην εποχή των σπηλαίων και δεν εισάγει τίποτα, τότε ίσως καταφέρουμε να έχουμε θετικό εμπορικό ισοζύγιο, χωρίς να χρειαστεί η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική με νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Πρόκειται περί ηλιθίων σκεπτικών αναμφίβολα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;