Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Η μάχη της Παλμύρας: Στρατηγική και Τακτική του συριακού στρατού


sd
Τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις του Άσαντ, με τη συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας, των στρατιωτικών τμημάτων της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, Ιρακινών πολιτοφυλάκων και Ιρανών στρατιωτών, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού, τόσο έναντι του Ισλαμικού Κράτους, προχωρώντας πέρα και από το αεροδρόμιο Κουβέιρις, όσο και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στον νότο και στα δυτικά. Για το λόγο αυτό, από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Τουρκία (μέσα από την Τουρκία;) καταφθάνουν συνεχώς ενισχύσεις (λόγος γίνεται για 5 χιλιάδες μαχητές) για να μην καταρρεύσει το μέτωπο. Επιπλέον, σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, υπάρχει εντολή μαζικής μετάβασης των μαχητών της Αλ-Νούσρα και άλλων οργανώσεων από τη Λαττάκεια και τη Χάμα προς το Χαλέπι. Αν ο συριακός στρατός κερδίσει σε αυτή τη φάση, τότε ανοίγει ο δρόμος προς την Ιντλίμπ και τα συρο-τουρκικά σύνορα.
Ταυτόχρονα, βορείως της Ράκκα οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους επιτίθενται με αξιώσεις εναντίον του ΙΚ, ενώ στο Ιράκ, οι Κούρδοι Πεσμεργκά μαζί με τους Γιεζίδι επανακτούν τον έλεγχο της περιοχής Σιντζάρ, από το ΙΚ.
Τέλος, κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο της Παλμύρας, για το οποίο παραθέτουμε και σχετική ανάλυση. Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στο συριακό είναι πλέον ραγδαίες, καθώς η επέμβαση της ρωσικής αεροπορίας έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε αυτόν τον πολύχρονο και αιματηρό πόλεμο.   
Σ.Δ.
Τον Μάιο οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κατέλαβαν τη πόλη Παλμύρα. Τα αρχαία μνημεία της πόλης αυτής είναι υπό την προστασία της «ΟΥΝΕΣΚΟ», αλλά αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τους μαχητές να ισοπεδώσουν την ιστορική κληρονομιά. Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί βασικό στρατηγικό σημείο στο χάρτη της Συρίας: βρίσκεται στο σταυροδρόμι των κύριων οδικών αξόνων στα ανατολικά της χώρας.
Τα περίχωρα της Παλμύρας –πολύ καλά οχυρωμένη περιοχή του Ισλαμικού Κράτους
Σε έξι μήνες οι μαχητές μετέτρεψαν τα περίχωρα της Παλμύρας σε μια πολύ καλά οχυρωμένη περιοχή. Σε όλα τα σημεία πρόσβασης υπάρχουν εξοπλισμένες θέσεις άμυνας -χώροι για τεθωρακισμένα, για πυροβολικό, για όλμους και πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος- οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειες σήραγγες. Εκτός αυτού, όλες οι είσοδοι της πόλης έχουν παιδευθεί με αντιαρματικές νάρκες και με νάρκες κατά προσωπικού. Έχει κανείς την εντύπωση ότι στο σχεδιασμό της άμυνας της πόλης εργάστηκαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου, που έχουν σπουδάσει την στρατιωτική τέχνη από «πρώτο χέρι».
Από την Παλμύρα έως τις θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα, η απόσταση είναι περίπου είκοσι χιλιόμετρα. Το επιτιθέμενο εδώ Γ΄ Σώμα Στρατού του «Συριακού Αραβικού Στρατού», μέχρι και πριν λίγες ημέρες, ακολουθούσε τη τακτική της σταδιακής «συμπίεσης» των μαχητών, με την αρωγή στοχευμένων πυρών του πυροβολικού.
Ο συριακός στρατός προχώρησε στην γρήγορη επίθεση
Αλλά τις τελευταίες ημέρες οι ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού πέρασαν πλέον σε πιο αποφασιστικές ενέργειες πλαγιοκοπώντας από αριστερά και δεξιά τον εχθρό. Προφανώς η συριακή στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να κυκλώσει τη πόλη από τις πλάγιες οδούς και να πάρει υπό τον έλεγχό της τα στρατηγικά υψώματα, κόβοντας τις βασικές αρτηρίες που οδηγούν στην Παλμύρα.
Αυτός ο ελιγμός του συριακού στρατού αποτελεί την πλέον συνετή στάση σε επίπεδο τακτικής. Επιτρέπει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της πόλης, την αποκοπή των τρομοκρατών, που βρίσκονται στη πόλη, και την διακοπή του ανεφοδιασμού τους. Την ίδια στιγμή οι μαχητές, που βρίσκονται σε ασφυκτική περικύκλωση, χωρίς τη δυνατότητα εφοδιασμού τροφίμων, όπλων και πυρομαχικών είναι αναγκασμένοι είτε να επιχειρήσουν τον απεγκλωβισμό τους, όπου τους περιμένει τεράστια δύναμη πυρός από το πυροβολικό, είτε να καταθέσουν τα όπλα τους.  Σε αμφότερες τις περιπτώσεις αποφεύγεται η απώλεια ζωών μεταξύ των κατοίκων που έχουν παραμείνει στην πόλη έπειτα από την έλευση των μαχητών, ενώ θα μειωθούν σημαντικά και οι απώλειες μεταξύ των στρατιωτών. Επίσης θα προστατευτούν τα αρχαία μνημεία της Παλμύρας.
Την ίδια στιγμή πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η εντατικοποίησης της αντεπίθεσης στη Παλμύρα συμβαίνει καθώς λαμβάνει χώρα μια ταχέως εξελισσόμενη επίθεση των Κούρδων στη βόρειο Συρία που κατευθύνεται στην πρωτεύουσας του ΙΚ, τη πόλη Ράκκα.
Η Συρία, οι Κούρδοι και ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός ενώνονται εναντίον του ΙΚ
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συριακή κυβέρνηση, οι Κούρδοι στη βόρειο Συρία και ο στρατός της αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, που επιτίθεται εναντίον των θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ, συντονίζουν τις ενέργειές του. Στο πλαίσιο αυτό η επίθεση στην Παλμύρα μπορεί τη δούμε ως  κίνηση αντιπερισπασμού. Ο βασικός της στόχος είναι να απασχολήσει δυνάμεις του ΙΚ και, ταυτόχρονα, να τις εξοντώνει με την βοήθεια της αεροπορίας και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να διευκολύνει τους Κούρδους και τις συμμαχικές δυνάμεις στο βορρά να απελευθερώσουν ταχύτερα τη Ράκκα.
Η κατάληψη της πρωτεύουσας του ΙΚ θα επιτρέψει τη εξάλειψη της οικονομικής βάσης του οιονεί κράτους και να κλείσει τις διαδρομές του λαθρεμπορίου πετρελαίου, όπλων και πυρομαχικών. Κάτι που χωρίς αμφιβολία θα φέρει εγγύτερα το τέλος του πολέμου στο έδαφος της Συρίας.

Σαφάρ Ντζουλανί, Σύρος πολιτικος και στρατιωτικός αναλυτής, ειδικά για τη «Ρούσσκαγια Βιεσνά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;