Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Stratfor: Η προσφυγική κρίση αναβιώνει το φόβο του Grexit

http://lh3.googleusercontent.com/-jkrPx8PLGn8/VYB-Q31IujI/AAAAAAAABKU/zYcctklO1cQ/s72-c/national-geographic-greek-beach%25255B5%25255D.jpg?imgmax=800

Εκρηκτικός για την Ελλάδα ο συνδυασμός των μέτρων λιτότητας και του πιθανού εγκλωβισμού στη χώρα μεταναστών -καθώς οι βαλκανικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους. Η «ευκαιρία» για τη Χρυσή Αυγή και γιατί έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο Grexit.

Στις 11 Νοεμβρίου το Stratfor παρουσίασε τους πιθανούς κινδύνους από το κλείσιμο των συνόρων της Σλοβενίας για τους μετανάστες, που δημιουργεί εμπόδιο στον βαλκανικό μεταναστευτικό διάδρομο. Δυο ημέρες αργότερα, η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι οδήγησε σε σκλήρυνση στάσεων σε όλη την Ευρώπη.
Ως απάντηση, η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι δεν θα επιτρέπει πλέον στους οικονομικούς μετανάστες –δηλαδή αυτούς που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν- να εισέρχονται στο έδαφός της. Η ανακοίνωση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε χώρες που βρίσκονται στον μεταναστευτικό διάδρομο, καθώς Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ, προβλέποντας ότι θα σχηματίζονταν ουρές στα δικά τους εδάφη, έκλεισαν γρήγορα και τα δικά τους σύνορα. Έτσι, πολλοί μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στον διάδρομο αυτό και δεν μπορούν ούτε να προχωρήσουν μπροστά, αλλά ούτε και να γυρίσουν πίσω.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;