Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικη ξενάγηση στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη


Οι ήρωες από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύουν αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το θεατρικό δρώμενο «Christmas Number's», που ξεκινά σήμερα Δευτέρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα γιορτάζει» του Δήμου Αθηναίων.
Ζωντανεύουν και «αφηγούνται τις ιστορίες τους, δημιουργώντας μικρές ατμόσφαιρες» λέει στο ΑΠΕ η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ειρήνη Μαργαρίτη.
«Christmas Number's, είναι τα έκτακτα φυλλάδια που έβγαζαν τα εικονογραφημένα περιοδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στα οποία αναφέρεται ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης σε άρθρο του στην «Εφημερίς», στις 25/12/1887», εξηγεί για τον τίτλο του δρώμενου, που θα επαναληφθεί στις 17 και 20 Δεκεμβρίου.


Τα μέρη που έζησε και σύχναζε ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων»
Τέσσερις ηθοποιοί, η Αθηνά Αλεξοπούλου, ο Μάνος Κανναβός, ο Συμεών Τσακίρης και ο Απόστολος Φράγκος, η λυρική τραγουδίστρια Ειρήνη Τζανετουλάκου και ο μουσικός Θέμος Σκανδάμης, μαζί με τον Ανδρέα Φατούρο, που θα έχει το ρόλο του ξεναγού, ακολουθούν μια διαδρομή που ξεκινά από τον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό» και περνά μέσα από τα μέρη που έζησε και σύχναζε ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων».
Ο θεατής, μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδρομή ή μόνο ένα κομμάτι της επιλέγοντας ώρα, σημείο και διήγημα.
«Επιχειρούμε μια ξενάγηση στη ζωή του Παπαδιαμάντη. Μια ξενάγηση, συνδυασμένη, λόγω των ημερών, με αποσπάσματα από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα. Η πομπή θα περάσει από τα μέρη που περπάτησε ο σκιαθίτης συγγραφέας, όσο έζησε στην Αθήνα: Τη Βαρβάκειο, που ήταν η Σχολή του, το σπίτι του στην Αριστοφάνους, στου Ψυρρή, το κελί του στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, το πρώην μπακάλικο του Καχριμάνη, τον 'Αγιο Ελισσαίο που έψαλλε... Η διαδρομή μας καταλήγει, μαζί με όσους έχουν ενωθεί μαζί μας, στο καφενείο 'Ωραία Ελλάς', στην στοά Πανδρόσου, όπου θα γίνει η τελευταία ανάγνωση με « Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη», όπου μέσα από παράλογες εξελίξεις αναδεικνύεται και η αστεία πλευρά των πραγμάτων», σημειώνει η Ειρήνη Μαργαρίτη.

«Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους...»
«Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας» αναφέρει, εξάλλου, ο ίδιος ο Αλ. Παπαδιαμάντης σε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμά του.
«Διακατέχεται από μια ησυχία και μια πνευματικότητα, που λειτουργεί καθαρτικά» απαντά η Ειρήνη Μαργαρίτη, στην ερώτηση τι έχει να δώσει στις μέρες μας ο Παπαδιαμάντης και το έργο του.
«Την αίσθηση μια άλλης διάστασης. Πιο ανθρώπινης. Δουλεύοντας πάνω στα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα, όλο αυτό το διάστημα, γνωρίσαμε έναν Παπαδιαμάντη με αγωνίες και άγχη σημερινά. Γράφοντας πριν έναν αιώνα και πλέον, μιλά για τις σχέσεις των ανθρώπων, φωτίζοντας αυτό που έχει ουσιαστικά σημασία. Φτάνει στην ουσία των πραγμάτων. Με αυτή τη δύσκολη γλώσσα, που τελικά σου γίνεται οικεία, γιατί ακριβώς αναφέρεται σε πράγματα παντοτινά. Ακόμα και η θρησκευτικότητά του, με την έννοια της πίστης, η δική του ματιά πάνω στις τελετές, μας άγγιξε. Στις συγκεκριμένες ιστορίες, που τυχαίνει να συμβαίνουν Χριστούγεννα, βρίσκεις μια διαφορετική προσέγγιση, αυτού λέμε σήμερα πνεύμα των Χριστουγέννων. Πολύ μακριά και πολύ κοντά μ'έναν τρόπο σ'αυτό» προσθέτει.

Το πρόγραμμα των διαδρομών
Στάσεις διαδρομής:

1. Το Άνθος του Γιαλού
17:30: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού, πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8
2. Βαρβάκειο Σχολείο
18:00: Πλατεία Βαρβακείου Αγοράς, Αθηνάς 53
3. Το Χριστόψωμο - Το σπίτι στου Ψυρρή
18:15: Αριστοφάνους 18
4. Η Σταχομαζώχτρα - Το μπακάλικο του Καχριμάνη
18:30 Αγ. Αναργύρων 45
5. Το κελί των Αγίων Αναργύρων
19:00 εκκλησία Αγ. Αναργύρων, οδός Αγαθάρχου 2 και Αγ. Αναργύρων 16-18
6. Πρώτες δημοσιεύσεις
19:30: πλατεία Ηρώων Ψυρρή
7. Ψάλλοντας στον Άγιο Ελισσαίο
19:45: Εκκλησία Αγίου Ελισσαίου, 'Αρεως 14
8. Το Μοναστηράκι στα Διηγήματα
20:00: Τζαμί Τζισδαράκη, πλατεία Μοναστηρακίου
9. Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη
20:15: Καφενείο η «Ωραία Ελλάς», Μητροπόλεως 59 (στοά Πανδρόσου 36) 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;